فهرست مطالب

مجله مرتع
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • قاسم علی دیانتی تیلکی*، محمد پیچند، سید احسان ساداتی صفحه 304

    خشکی یکی از مهم ترین عواملی است که مقدار تولید Cymbopogon olivieri را محدود می کند. هدف از این مطالعه ارزیابی اثر تنش خشکی و هیدروپرایمینگ بذر روی صفات فیزیولوژیک، مورفولوژیک و بیوشیمیایی گونه C. olivieri بود. طرح آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار سطح خشکی (25، 50، 75 و 100 درصد ظرفیت زراعی) و هیدروپرایمینگ در چهار سطح زمانی (شاهد یا صفر، 24، 48 و 72 ساعت) در چهار تکرار و 30 عدد بذر در هر تکرار انجام شد. بذرها در گلدان های پلاستیکی و در گلخانه رشد کردند. همه گلدان ها با آب مقطر آبیاری شدند. بعد از 40 روز خصوصیات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی اندازه گیری شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSver.16 تجزیه و تحلیل شدند. تعیین اختلاف معنی دار بین داده ها با استفاده از ANOVA و مقایسه بین میانگین ها با استفاده از آزمون دانکن (05/0>P) انجام شدند. نتایج نشان داد که افزایش تنش خشکی سبب کاهش معنی داری در صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیکی C. olivieri شد. بالاترین مقدار صفات فتوسنتز، تعرق، محتوی نسبی آب برگ، کلروفیل a، b و abدر گونه C. olivieri در هیدروپرایمینگ بذر 48) و 72 ساعت(تحت تاثیر تیمار خشکی ملایم (25 و 50 درصد ظرفیت زراعی) مشاهده شد.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، هیدروپرایمینگ، صفات مرفولوژی، صفات فیزیولوژی، Cymbopogon olivieri
  • محمدعلی زارع چاهوکی*، محبوبه عباسی، حسین آذرنیوند صفحه 320
    این تحقیق با هدف ارزیابی قابلیت مدل رگرسیون لجستیک در تهیه نقشه پراکنش مکانی گونه های گیاهی انجام شده است. به منظور مدل سازی، اطلاعات مربوط به پوشش گیاهی و عوامل رویشگاهی از قبیل توپوگرافی و خاک جمع آوری شد. جهت تهیه اطلاعات پوشش گیاهی از نمونه برداری میدانی به صورت تصادفی سیستماتیک استفاده شد؛ بدین صورت که در هر واحد نمونه برداری 3 ترانسکت 150 متری قرار داده شد. در طول هر ترانسکت 15 پلات مستقر شد و در هر پلات نوع گونه-های موجود و درصد پوشش آن ها تعیین شدند. همچنین در هر ترانسکت در دو پلات از پلات های نمونه برداری به طوری که سیمای همگنی از منطقه حاصل شود نمونه خاک برداشت شد. برای ارائه نقشه پیش بینی پوشش گیاهی با روش رگرسیون لجستیک لازم است نقشه عوامل موجود در مدل ها تهیه شود. برای تهیه نقشه خصوصیات خاک از روش های زمین آمار و برای تهیه نقشه متغیرهای توپوگرافی از مدل رقومی ارتفاع منطقه استفاده شد. سپس با تلفیق نقشه های عوامل تاثیرگذار بر توزیع گونه های مورد بررسی و روابط رگرسیون لجستیک در سیستم GIS نقشه های پیش بینی پراکنش گونه ها حاصل شد. برای تعیین میزان توافق مدل های پیش بینی با واقعیت زمینی نیز از شاخص کاپا (k) استفاده گردید. نتایج حاصل از این ارزیابی برای رویشگاه گونه Agropyron intermedium ضریب کاپای 83/0 را نشان داد که در سطح بسیار خوب به شمار می رود و نیز در مورد رویشگاه دو گونه Stipa barbata و Astragalus gossypinus نیز به ترتیب با مقادیر کاپای 79/0 و 80/0 و در مورد رویشگاه گونه Thymus kotschyanus مقدار 68/0 برآورد شده است. در مجموع کاربرد مدل رگرسیون لجستیک در رویشگاه چهار گونه نتایج خوبی را نشان داد و در مورد رویشگاه گونه Agropyron intermediume نتایج بهتری را نشان داد و دلیل آن را نیز می توان به شرایط منحصر به فرد رویشگاه گونه مذکور دانست. نتایج این مطالعه در مسائل حفاظتی و مدیریتی مربوط به اصلاح مراتع کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: رگرسیون لجستیک، مراتع طالقان، Agropyron intermedium، Thymus kotschyanus، Astragalus gossypinus، Stipa barbata
  • سمیه جباری*، سید جمال الدین خواجه الدین، رضا جعفری، سعید سلطانی صفحه 333
    امروزه استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیای و تصاویر ماهواره ای از جایگاه ویژه ای در مطالعات مربوط به منابع طبیعی و محیط زیست برخوردار است. یکی از کاربرد های ماهواره، تهیه نقشه درصد تاج پوشش گیاهی است. هدف از این پژوهش، تهیه نقشه درصد پوشش گیاهی با استفاده از شاخص های گیاهی تهیه شده از داده های ماهواره ای برای سمیرم اصفهان می باشد. برای انجام این مطالعه از تصویر سنجنده AWiFS مربوط به سال 1388 استفاده گردید. به منظور بررسی همبستگی بین درصد تاج پوشش گیاهی و داده های ماهواره، داده های 150 پلات (10 در 10 متر مربع) با پراکنش مناسب در منطقه برداشت شد و با استفاده از داده های موجود و شاخص های گیاهی تهیه شده با اعمال رگرسیون خطی درصد تاج پوشش گیاهی تخمین زده شد. میزان همبستگی بین شاخص های گیاهی و داده های میدانی محاسبه شد و برای هر شاخص، مدل پوشش گیاهی به-دست آمد. با توجه به نتایج به دست آمده در این پژوهش شاخص گیاهی SAVI با همبستگی 74/0 دارای بیشترین همبستگی با تاج پوشش گیاهی بود و برای تهیه نقشه درصد پوشش گیاهی انتخاب شد. با استفاده ار مدل تهیه شده نقشه درصد تاج پوشش گیاهی در چهار طبقه کمتر از 20، 30-20، 40-30 و بیشتر از 40 درصد تهیه شد. نتایج این پژوهش نشان داد که بیشتر قسمت های منطقه توسط پوشش گیاهی کمتر از 20 و 30-20 درصد پوشیده شده است. در این مطالعه شاخص های گیاهی NDVI، PVI، RVI، TSAVI و MSAVI نیز دارای ضرائب همبستگی بالایی بودند (64/0، 69/0، 71/0، 72/0 و 70/0).
    کلیدواژگان: درصد پوشش گیاهی، سمیرم، شاخص گیاهی، تصویر AWiFS
  • وجیهه خاکسارزاده، محمد جنگجو*، امیر لکزیان صفحه 344
    چرای شدید دام ممکن است بر رشد گیاه و بقای آن آسیب برساند. در مقابل بوته های مرتعی و قارچ های میکوریزا ممکن است رطوبت و مواد غذایی خاک را برای گیاهان همزیست خود فراهم کنند. در این پژوهش اثر همزمان چرا و تاج پوشش بوته ها بر روابط همزیستی بین میکوریزا و گیاه گندمی چند ساله Bromus kopetdaghensis در مراتع بهارکیش قوچان در تابستان 1392 بررسی شد. نمونه های گیاه و خاک (40 تکرار) از زیراشکوب دو گونه بوته ای گون Astragalus mesedensis و کلاه میرحسن Acantholimon erinaceum و فضای باز مجاور آن ها در سایت چرا و قرق برداشت شد. اثر قطع اندام هوایی بر میزان آلودگی در شرایط گلخانه نیز بررسی شد. برای رنگ آمیزی ریشه ها و بررسی در صد آلودگی به ترتیب از روش Phillips & Hayman و& Glovannetti Moss برای شمارش اسپور در محیط ریشه گیاهان از روش شیب ساکارز استفاده شد. میزان آلودگی و تعداد اسپور به طور معنی داری تحت شرایط چرای دام در مرتع 35 درصد و قطع دستی گیاهان 27 درصد کاهش یافت. تاج پوشش بوته های مرتعی در سایت چرای شدید اثری بر میزان آلودگی و تعداد اسپور نداشتند، در حالی که در سایت قرق بوته های مرتعی سبب کاهش معنی دار آلودگی به میزان 24 درصد و افزایش معنی دار تعداد اسپور به میزان 25 درصد شدند. چرای شدید دام اثر منفی بر میزان همزیستی دارد، در حالی که اثر تاج پوشش بوته ها پیچیده تر بوده و به شدت چرا و نوع گونه بوته ای بستگی دارد به طوری که در این پژوهش گیاه گون نسبت به کلاه میرحسن همزیستی بیشتری با میکوریزا داشت.
    کلیدواژگان: همزیستی، قرق، میکوریزا، گندمیان چند ساله، Bromus kopetdaghensis
  • ژیلا قربانی، کیومرث سفیدی*، فرشاد کیوان بهجو، مهدی معمری، علی اشرف سلطانی طولارود صفحه 353
    تغییرپذیری خواص فیزیکی و شیمیایی خاک بر اثر شدت های مختلف چرای دام می تواند در مدیریت و حفظ خاک و پوشش گیاهی مراتع مورد توجه قرار گیرد. این پژوهش با هدف بررسی اثرپذیری عوامل فیزیکی و شیمیایی خاک از شدت های مختلف چرای دام در سه روستا معرف با شدت های مختلف چرای دام انجام شد. در هر منطقه، نمونه برداری از خاک درون پلات های یک مترمربعی که به صورت تصادفی - سیستماتیک در طول ترانسکت های 600 متری مستقر شدند، انجام شد. به منظور اندازه گیری خواص فیزیکی و شیمیایی خاک، در هر منطقه 6 نمونه خاک مرکب و 18 نمونه خاک دست نخورده با استفاده از استوانه فلزی از عمق 15-0 و 30-15 سانتی متری شامل سه نمونه خاک مرکب در هر عمق تهیه گردید. نتایج نشان داد که از بین خصوصیات خاک مورد بررسی، خواص فیزیکی خاک (درصد رطوبت، تخلخل، وزن مخصوص ظاهری، بافت، میانگین قطر وزنی خاکدانه ها) بیشتر تحت تاثیر چرا قرار گرفتند. با افزایش شدت چرا، میانگین قطر وزنی خاکدانه ها، درصد رطوبت، تخلخل، وزن مخصوص ظاهری، درصد ماده آلی، نیتروژن، فسفر، پتاسیم، اسیدیته و هدایت الکتریکی تحت تاثیر قرار گرفته و با تداوم چرای شدید، توزیع مناسب اندازه ذرات در خاک کاهش یافت. با توجه به نتایج این تحقیق می توان چنین نتیجه گیری کرد که افزایش شدت چرای دام در مناطق معرف منجر به تخریب ساختمان خاک و باعث به هم خوردگی در ویژگی های فیزیکی آن گردید. برای مدیریت زیست بوم های مرتعی در این مناطق نیاز به اقدامات عملی در جهت کنترل شدت چرا می باشد.
    کلیدواژگان: شدت چرا، خواص فیزیکی خاک، خواص شیمیایی، خرد شدگی خاک
  • رضا امیدی پور، رضا عرفانزاده*، مرزبان فرامرزی صفحه 367
    تغییرات تنوع گیاهی مراتع در مکان و زمان به نوع مدیریت و فاکتورهای محیطی غیرزنده بستگی دارد. لازمه فهم الگوهای مختلف تنوع گونه ای در مکان، آنالیز و ارزیابی تنوع در مقیاس های مکانی چندگانه می باشد. هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر چرای دام بر روی شاخص های تنوع در دو مقیاس مکانی محلی و منطقه ای در مراتع غرب کشور در استان ایلام می باشد. نمونه برداری از گیاهان با استفاده از پلات های 2×2 متر مربع در مقیاس محلی در 40 پلات (20 پلات در داخل قرق و 20 پلات در خارج قرق) و در مقیاس منطقه ای در 8 سایت (4 سایت قرق و 4 سایت در حال چرا) انجام شد. بر اساس روش تقسیم بندی افزایشی، کل غنای گونه ای (γr) به مولفه های داخل نمونه ها (α1)، بین نمونه ها (β1) و بین مراتع (β2) تقسیم بندی شد. نتایج نشان داد از مجموع 89 گونه ثبت شده در کل منطقه 72 گونه در منطقه قرق و 60 گونه در منطقه در حال چرا مشاهده گردید. همچنین شاخص آلفا در منطقه قرق شده به صورت معنی داری از مقدار مشابه آن در منطقه چراشده بیشتر بود ولی برای شاخص بتا روند معنی داری مشاهده نشد که نشان دهنده الگوی پراکنش غیریکنواخت گونه های گیاهی است. شاخص تنوع بتا با توجه به سهم بیشتر آن در تنوع کل در مقیاس منطقه ای دارای اهمیت بیشتری بود که نشان دهنده تفاوت ترکیب گیاهی در این مقیاس است. این تحقیق نشان داد که برخی از مولفه های تنوع حساسیت بیشتری نسبت به چرا از خود نشان می دهند که تاکید بر استفاده آن ها توسط محققین در مدیریت پوشش گیاهی می گردد.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، تقسیم بندی افزایشی، مقیاس مکانی، غنای گونه ای، استان ایلام
  • رضا کاوندی حبیب*، مجید ایروانی، پریا کمالی صفحه 378
    در این مطالعه، پتانسیل انتقال بذر گیاهان توسط سه گونه علفخوار وحشی با جثه متفاوت (خرگوش دشتی، آهوی ایرانی و کل و بز کوهی) در زیستگاه های مرتعی پارک ملی کلاه قاضی اصفهان بررسی گردید. پنج منطقه زیستگاهی اصلی برای هر علفخوار انتخاب و در هر مکان 10 نمونه سرگین تازه در ماه های فروردین تا خرداد و مهر تا آبان (5 ماه فصل رویش) جمع آوری گردید. سپس ترکیب بذری نمونه های سرگین در آزمایش های جوانه زنی در گلخانه به مدت 8 ماه بررسی گردید. در مجموع گونه های نمونه های سرگین کل و بز (1637 عدد بذر معادل 4/43 درصد از کل بذرها)، 43 گونه از نمونه های سرگین های آهو (833 عدد بذر معادل 1/22 درصد از کل بذرها) و 19 گونه از نمونه های سرگین خرگوش (1083 عدد بذر معادل 7/28 درصد از کل بذرها) ثبت شد. ترکیب بذری نمونه های سرگین سه گونه علفخوار به طور معنی داری متفاوت بود. همچنین تعداد گونه بذری انتقال یافته در ارتباط مستقیم با اندازه جثه سه گونه علفخوار بود. با این حال تفاوت در تراکم بذری نمونه های سرگین ارتباطی با اندازه جثه علفخواران نداشت. با توجه به زادآوری اکثر گونه های گیاهی پارک از طریق بذر و انتقال بذر گونه های گیاهی متفاوت توسط سه گروه جانور، انتقال بذر از طریق سرگین علفخواران با جثه متفاوت می تواند نقش مهمی در حفظ و پویایی پوشش گیاهی زیستگاه های مرتعی، در صورت فراهم بودن سایر شرایط محیطی، داشته باشد. نتایج این تحقیق ضمن افزایش دانش انتقال بذر گیاهان مناطق خشک، می تواند به طور ویژه در مدیریت و احیا پوشش گیاهی در اکوسیستم های حفاظت شده و زیستگاه های مرتعی کشور به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: آهوی ایرانی، خرگوش دشتی، کل و بز کوهی، اکوسیستم های حفاظت شده، تراکم بذری سرگین
  • محمدطاهر صحتی*، احمد نوحه گر، یحیی اسماعیل پور، حمید غلامی صفحه 392
    خصوصیات آبراهه ها بر پراکنش گونه های گیاهی تاثیرگذار است. پوشش گیاهی نیز خصوصیات هیدرولوژیکی و فرآیندهای فرسایشی آبراهه ها را تحت تاثیر قرار می دهد. در این مطالعه با توجه به طبقه بندی هیدروژئومرفیک، در طول واحدهای آبراهه ای تقریبا همگن از لحاظ ابعاد، در محدوده دشت سر فرسایشی اقدام به اندازه گیری هم زمان خصوصیات مورفومتری آبراهه و پوشش گیاهی شد و طی بازدیدهای میدانی خصوصیات مورفومتری آبراهه ها شامل عرض دره، عمق دره، عرض کانال، عمق کانال، شیب کانال، عرض/عمق دره، عرض/عمق کانال، عرض دره/عرض کانال، عمق دره/عمق کانال، (عرض دره /عمق دره)/(عرض کانال/عمق کانال) و همچنین خصوصیات پوشش گیاهی تعیین شد و توسط آزمون های آماری مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که متغیرهای عمق دره، عرض کانال، نسبت عمق دره/عمق کانال، نسبت عرض/عمق کانال و عرض دره به ترتیب دارای ضریب همبستگی مثبت و معنی دار 62/0، 60/0، 60/0، 50/0 و 44/0 در سطح 01/0 با درصد تاج پوشش گیاهی می باشند. همچنین متغیر (عرض دره /عمق دره)/(عرض کانال/عمق کانال) در سطح 01/0 و شیب کانال آبراهه در سطح 05/0دارای ضریب همبستگی معکوس و معنی دار با درصد تاج پوشش گیاهی می باشد. آبراهه های دارای عرض و عمق متوسط و بزرگ دارای درصد تاج پوشش بیشتری است و با آبراهه هایی با عرض و عمق کوچک در سطح 05/0 دارای اختلاف معنی دار می باشند. در این مطالعه آزمون PCA نشان داد که متغیرهای عرض دره و عرض کانال آبراهه با ضریب همبستگی به ترتیب 48/0 و 44/0 دارای بیشترین همبستگی مثبت و معنی دار با محور اول و متغیرهای عرض/عمق دره و عرض دره/عرض کانال با ضریب همبستگی به ترتیب 51/0 و 51/0 دارای بیشترین همبستگی مثبت و معنی دار با محور دوم عوامل محیطی موثر بر پراکنش تیپ های گیاهی می باشند. با توجه به نتایج حاصل از آزمون CCA به ترتیب عامل های عمق کانال و عرض کانال با ضرایب همبستگی به ترتیب 64/0 و 42/0 با محور اول گونه ای و همچنین با ضریب همبستگی 81/0 و 53/0 با محور اول محیطی بیشترین همبستگی را با پراکنش گونه های گیاهی دارند. بنابراین به طور کلی می توان گفت که خصوصیات ژئومورفیک آبراهه های دشت سر فرسایشی در منطقه مورد مطالعه بر حضور و یا عدم حضور گونه های گیاهی و درصد تاج پوشش گیاهی تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: دشت سر فرسایشی، پوشش گیاهی، مورفومتری، آبراهه، کانال
  • فرهاد آقاجانلو، اردوان قربانی* صفحه 407
    این مطالعه در مراتع شیلاندر زنجان به منظور بررسی تاثیر برخی عوامل محیطی بر پراکنش گونه هایFerula gummosa و Ferula ovina و گونه های همراه انجام شد. بدین منظور، نمونه برداری از دو رویشگاه با حضور و از دو رویشگاه با عدم حضور گونه های Ferula انجام شد. در هر رویشگاه تعداد سه ترانسکت 150 متری مستقر و تعداد 7 پلات نمونه برداری 2×2 متر به فواصل 20 متر از هم در طول ترانسکت ها برداشت شد. نمونه خاک نیز از ابتدا، وسط و انتهای ترانسکت به صورت مرکب از عمق 30-0 سانتی متر (عمق ریشه دوانی) برداشت شد و در آزمایشگاه خاک شناسی مورد تجزیه قرار گرفت. درصد شیب، جهت شیب و ارتفاع نقاط نمونه برداری ثبت شد. برای بررسی تاثیر عوامل محیطی بر انتشار گونه های Ferula و گونه های همراه از آنالیز تطبیقی متعارفی (CCA) و RDA استفاده شد. نتایج نشان داد که در تفکیک رویشگاه های گونه های Ferula، مقدار و جهت شیب، میزان مواد خنثی شونده، سنگ و سنگریزه، درصد اشباع و رس خاک، موثرترین عامل بوده اند. همچنین مقایسه میانگین داده ها نیز نشان داد که درصد مواد خنثی شونده، درصد شن، درصد شیب در سطح یک درصد (01/0P<) و pH، درصد سیلت و ارتفاع از سطح دریا در سطح پنج درصد (05/0P<) در رویشگاه های مورد مطالعه، دارای اختلاف معنی دار هستند. در بررسی حضور و عدم حضور گونه های Ferula با استفاده از رگرسیون لجستیک، نتایج نشان داد که pH خاک در سطح یک درصد (01/0P<) و درصد مواد خنثی شونده در سطح پنج درصد (05/0P<) تاثیر معنی داری داشتند.
    کلیدواژگان: آنالیز تطبیقی متعارفی، کما، عوامل محیطی، رگرسیون لجستیک، استان زنجان
  • اسماعیل شیدای کرکج*، عیسی جعفری فوتمی، سمیرا ساسانی فر صفحه 420
    این مطالعه با دو هدف مطالعه نقش مدیریت های مختلف مرتع بر ترسیب کربن و بررسی تفاوت بین نتایج استفاده از رویکردهای مختلف محاسبه ای در گزارش میزان کربن خاک انجام شده است. رویکردهای مختلف محاسبه و ارائه کربن شامل استفاده از روش برآورد پارامتر غلظت کربن (گرم کربن در کیلوگرم خاک)، کربن توده ای بر اساس عمق ثابت (تن کربن در هکتار) و پارامتر کربن توده ای بر اساس عمق معادل (تن کربن در هکتار) است. با این حال برخی دلایل علمی نشان می دهد؛ در رویکرد تعیین پارامتر کربن توده ای عمق معادل، نوسان عمق محاسبه ای ناشی از اثر نقش جرم مخصوص ظاهری خاک بوده که با اعمال نقش آن می توان به برآورد واقعی از کربن خاک در عمق معادل دست یافت. بنابراین به منظور محک این امر، میزان کربن طبق رویکردهای فوق با نمونه برداری از خاک سطحی در پنج نوع مدیریت و بهره برداری از مراتع منطقه چهارباغ استان گلستان (شامل آغل، حریم روستا، منطقه قرق، منطقه کلید (با چرای متوسط) و منطقه حریم آبشخور، محاسبه و هر پارامتر مورد آزمون آماری قرار گرفت. نتایج مقایسه میانگین ها برای هر یک از پارامترهای مربوط به رویکردها نشان داد که بر اساس رویکرد اول (پارامتر غلظت کربن) مناطق آغل و قرق و کلید با میزان 80/37، 30/27 و 92/22 گرم کربن در کیلوگرم خاک به ترتیب دارای بیشترین کربن می باشند حال آنکه نتایج متناقضی بر اساس رویکرد کربن توده ای عمق ثابت به دست آمد. برای رفع این تناقض رایج در مطالعات متعدد، پارامتر کربن عمق معادل برای سایت های مورد مطالعه محاسبه گردید و نتیجه آن نشان داد سایت آغل با میزان کربن 64/108 تن کربن در هکتار برای عمق معادل بالاترین میزان کربن را داراست. به طورکلی در منطقه مورد مطالعه مشاهده شد؛ روش های مرسومی که برای محاسبه ذخیره ماده آلی استفاده می شوند به دلیل توده های نابرابر خاک به طور دقیق بیان کننده تفاوت ها در توده خاک نیستند و برای ارزیابی قابل اعتماد مدیریت ذخیره ماده آلی خاک و سایر مواد غذایی؛ باید توده های خاک مورد مقایسه، معادل باشند. از این رو پیشنهاد می شود میزان صحت یافته مطالعه حاضر، در مکان های دیگر نیز به منظور دستیابی به نتیجه کاربردی مورد آزمون واقع گردد.
    کلیدواژگان: ترسیب کربن خاک، غلظت کربن، کربن توده ای، کربن عمق معادل، مدیریت مرتع
|
  • G.A. Dianati Tilaki*, M. Pichand, E. Sadati Page 304

    Drought is one of the most important factors limiting the production of plant species in south Iran. The objective of this study was to evaluate the effects of drought stress and seed hydro-priming on some morphological and physiological traits of Cymbopogon olivieri. A completely randomized design was used with four levels of drought stresses (25, 50, 75 and 100 percentage of filed capacity) and hydro-priming (0 or control, 24, 48 and 72 hours) in four replications and 50 seeds per replication. Seeds were cultivated in plastic pots in greenhouse condition. All pots were irrigated with distilled water. Some morphological and physiological traits of the species were measured after a period of 40 days. Analysis of variance and mean comparison tests were used to evaluate the differences between the treatments. According to the results, increasing the drought stress caused a significant decrease in the measured morphological and physiological traits of C. olivieri. The highest morphological and physiological traits of the species including photosynthesis attributes, transpiration, leaves water contents, chlorophyll a and ab were identified in the seeds treated by hydro-priming for 48 and 72 hours under moderate drought conditions (25 and 50 percentage of filed capacity).

    Keywords: Drought stress, Hydro, priming, Morphological traits, Physiological traits, Cymbopogon olivieri
  • M.A. Zare Chahouki*, M. Abbasi, H. Azarnivand Page 320
    The purpose of this study was to assess the logistic regression model capability to map the spatial distribution of plant species in Taleghan Miany rangelands. Systematic-random sampling method was used to collect vegetation and environmental data (such as topography and soil factors). Three transects with 150 m lengths were established in each sampling unit and the vegetation cover percentage were determined in 15 plots along each transect. Soil samples were collected from the two sampling plots in each transect randomly. Geo-statistical methods were used to produce the environmental maps. Topographic maps were also produced using digital elevation model. Species distribution models were prepared using logistic regressions equations in Geographic Information System (GIS). Kappa index (k) was used to evaluate the agreement between prediction models and field data. According to the results, kappa index obtained for Agropyron intermedium habitat model was 0.83. The calculated Kappa for Stipa barbata and Astragalus gossypinus habitat models were 0.79 and 0.80 respectively. This index for Thymus kotschyanus habitat was 0.68. This study indicated that logistic regression model could predict the habitat suitability of the four studied species appropriately. The produced logistic regression model for predicting Agropyron intermedium habitat was more efficient because this species has more specific habitat requirements. The results of this study can be used in rehabilitation, conservation and management programs in rangeland ecosystems.
    Keywords: logistic regression, Taleghan Rangelands, Agropyron intermedium, Thymus kotschyanus, Astragalus gossypinus, Stipa barbata
  • S. Jabbari *, J. A. Khajedin, R. Jafari, S. Soltani Page 333
    GIS and satellite images have widely been used in natural resources assessment and management. Vegetation cover can be measured using remote sensing indices. The objective of present study was to investigate the application of AWiFS satellite images to measure vegetation cover percentage in Semirom- Isfahan province. Vegetation cover percentage was measured in 150 plots with size of 100 m2 each in 2009. Linear regression between field data and remote sensing vegetation indices was used to produce vegetation cover in the study area. Vegetation cover models were produced using different indices. According to the results, SAVI index had the highest correlation with field data (r = 0.74) and it was used to produce vegetation cover percentage map. Study area vegetation cover was classified in four classes: <20%, 20-30%, 30-40% and >40% using SAVI index. The produced vegetation map indicates that most of the region had low vegetation cover (<20% and 20-30%). The correlations of other measured vegetation indices including NDVI, PVI, RVI, TSAVI and MSAVI with vegetation cover percentage were 0.64, 0.69, 0.71, 0.72 and 0.70 respectively.
    Keywords: Vegetation cover, Semirom, Vegetation index, AWiFS image
  • V. Khaksarzadeh, M. Jankju*, A. Lakzian Page 344
    Plant growth and reproduction can be reduced by severe livestock grazing pressure. In contrast, rangeland shrubs and mycorrhiza fungi may both provide soil moisture and nutrients for their coexisting plants. We tested the simultaneous effects of grazing and shrub canopies on the coexistent relationship between mycorrhiza and Bromus kopetdaghensis, in Baharkish rangelands, Quchan, Iran, during summer 2013. Plant and 40 soil samples were collected from understory of two shrubs (Astragalus mesedensis and Acantholimon erinaceum) and the adjacent open areas; in a grazing and/or an enclosure site. Furthermore, effects of shoot clipping were tested on the colonization rate under the glasshouse conditions. Root painting method was conducted based on Philips & Heyman, colonization rate based on Glovannetti & Mosse, and spore counting via the sucrose gradient method. Results indicated that colonization rate and spore numbers were significantly reduced both under the livestock grazing in the field (35%) and 27 % in the hand clipping treatments. Shrub canopies did not have any significant effect on the spore number and colonization rates under the high grazing pressure, whereas under the enclosure site, their colonization rate was reduced to 24% and their spores increased by 25%. In conclusions, high livestock grazing pressure has definite negative effects on the symbiosis, whereas the effects of shrub canopies are more complicated and varies depending on the grazing intensity and shrub species. This study found higher colonization rate with mycorrhiza for Astragalus spp compared to Acantholimon erinaceum.
    Keywords: Symbiosis, Enclosure, Mycorrhiza, Perennial grasses, Bromus kopetdaghensis
  • Zh. Ghorbani, K. Sefidi*, F. Keyva Behjou, M. Moameri, A.A. Soltani Tolarod Page 353
    Evaluating the effects of different grazing intensities on soil physical and chemical properties is required to achieve appropriate management plans. This study was conducted in three rural areas in Sabalan mountain rangelands. A random systematic sampling method was used to collect soil samples along 600 meters transects. Six composite and 18 intact soil samples were collected using soil sampling cylinders within two depths including 0-15 and 15-30 cm from soil surface. According to the results, soil humidity percent, porosity, particle density, texture, and mean weight diameter were among soil physical charatersitics that were significantly affected by grazing in the study area. Soil organic matter, nitrogen, phosphorus, potassium, pH and EC were also affected by severe grazing pressure. Continuing heavy grazing leads to destruction of soil structure, hence controling grazing intensity is very important to avoid irreversible and inappropriate changes in soil characteristics.
    Keywords: Grazing intensity, Soil chemical properties, Soil physical properties, Soil fragmentation
  • R. Omidipour, R. Erfanzadeh*, M. Faramarzi Page 367
    Species diversity differs in various spatial and temporal scales in response to different biotic and abiotic conditions. The aim of this study was to investigate the effects of grazing impact on species diversity components in local and regional scales in Ilam province. Vegetation sampling was carried out using 40 plots of 2×2 m2 (20 plots in exclosure and 20 plots in grazed area) in local scale and 8 sites (4 sites within exclusion and 4 sites within grazed area) in regional scales. Plant species richness (γr) partitioned into additive component among plots (α1), between plots (β1) and between sites (β2). We used the PARTITION software for analysis of species diversity components in different scales. According to the results, 72 plant species were observed in exclosure and 60 species in grazed area from a total of 89 recorded plant species. Additive partitioning of plant species diversity showed that, in two regions, observed plant species components (α1 and β1) was smaller than expected values in local scale, and in regional scale and observed plant species components (β2) was greater than the expected value. Species diversity among plot (α1) in exclosure area was significantly greater than the grazed area, but there was no significant trend for species diversity between plots (β1) and sites (β2), indicating non-random patterns of plant species. The beta diversity, with respect to more contribution to total species diversity, was more important diversity component in regional scale. This study showed that some components are more sensitive to grazing, so we suggest using these indices in vegetation management studies.
    Keywords: Species diversity, Additive partitioning, Spatial scales, Species richness, Ilam province
  • R. Kavandi Habib*, P. Kamali, M. Iravani Page 378
    The present research was aimed to assess the potential seed dispersal of plant species by different-sized herbivores of hare (Lepus capensis), Persian gazelle (Gazelle subguttrosa) and wild goat (Capra aegagrus) in rangeland habitats of Kolah-Ghazi National Park in Esfahan. Ten freshly pellet groups (dung sample) of herbivore species were randomly collected in each of selected habitat sites during spring and autumn growing seasons (April to June and October to November). Seed content of dung samples were determined in greenhouse germination experiments over a period of 8 months. In total, 1637 seedlings from 60 plant species (19, 43 and 45 seed species in dung samples of cape hare, Persian gazelle and wild goat, respectively), mainly annual with attractive inflorescence and small seeds were recorded in dung samples of the three herbivore species. Seed content found in the all herbivores dungs were differed significantly, in addition, numbers of dispersed seedlings were correlated to herbivores size. However, the observed differences in dung seed density of herbivore species was not related to their sizes; so the highest and the least number of seeds were recorded in dung samples of wild goat and Persian gazelle, respectively. Given that most of plant species recorded in the Park regenerate by seeds, and that seeds of different plant species dispersed by herbivore species, seed dispersal via dung of different-sized herbivores may play an important role in vegetation conservation and dynamics of these rangelands habitats, only if required environmental factors met. While increasing knowledge of plant seed dispersal, results of the present research can be specially applied in managing country’s protected ecosystems and rangeland habitats.
    Keywords: Persian Gazelle, Wild hare, Wild goat, Protected ecosystems, Dung seed content
  • M.T. Sehati*, A. Nohegar, Y. Esmailpour, H. Gholami Page 392
    Stream morphometric characteristics affect the distribution of plant species. Vegetation characteristics affect the hydrological and erosion processes in watershed basins. This study aimed to evaluate the correlation of vegetation characteristics with some morphometric characteristics including valley width, valley depth, channel width, channel depth, channel slope, valley width / valley depth, channel width / channel depth, valley width/channel width, valley depth/channel depth, (valley width / valley depth) / (channel width /channel depth) in a relatively homogeneous streams derived from Hydro-geomorphic classification. According to the results, the correlation between vegetation cover percentage and valley width, channel width, valley depth/channel depth, channel width/channel depth, valley width variables were 0.62, 0.60, 0.60, 0.50, 0.44 respectively (p 0.01). The correlation between the (valley width/valley depth)/(channel width/channel depth) variable and vegetation cover percentage was negatively significant (p 0.01). The vegetation cover percentage had also a negative significant correlation with stream channel gradient (p 0.05). Medium and large sizes streams had more vegetation cover compared to small streams and their vegetation cover percentage varied significantly (p 0.05). According to the Principal Component Analysis (PCA), the correlation between the valley width and channel width factors with first ordination axis were 0.48 and 0.44 respectively. The correlations between valley width/valley depth and valley width/channel width variables with second PCA axis were 0.51 and 0.51 respectively. Also the CCA test showed that the correlation coefficient between first species axis with channel depth and channel width factors were 0.63 and 0.41 respectively. The correlations of these two variables with first environmental axis of CCA were 0.81 and 0.53 respectively. This study highlights the effects of piedmont stream geomorphic characteristics on vegetation cover percentage and presence or absence of plant species in the study area.
    Keywords: Morphometric, Stream, Piedmont, Channel, Vegetation cover
  • F. Aghajanlou, A. Ghorbani * Page 407
    This study aimed to investigate the effects of some environmental factors on the distribution of Ferula gummosa and Ferula ovina in Shilander rangelands - Zanjan province. Two Ferula habitats were selected and their environmental characteristics were compared with control sites (no Ferula species present). Three transects with 150 meters lengths were established in each site and data were collected along the transects in seven plots of 4 m2 (with 20 meters interval each). Composite soil samples from 0-30 cm of soil surface were collected from the starting point, middle and end part of the established transects and analyzed in soil laboratory. Slope percentage and direction, and elevation from sea level for all plots were also recorded. Canonical Correspondence Analysis (CCA) and Redundancy Analysis (RDA) were used to explore the relationships of Ferula species with environmental variables. According to the results, slope direction and degree, gravel and silt percentage, neutralizing substance percentage and soil saturation percentage were identified as the most important factors in characterizing Ferula species habitats. Comparing the environmental characteristics of Ferula habitats with control sites revealed that sand percentage, slope, silt percentage and elevation from sea level were different statistically between these sites (p 0.05). Logistic regression analysis indicated that soil pH (p 0.01) and neutralizing substance percentage (p 0.05) were the most important discriminating factors in Ferula habitats with the control sites.
    Keywords: Canonical Correspondence Analysis, Zanjan province, Giant fennel, Environmental factors, Logistic regression
  • E. Sheidai Karkaj*, I. Jafari Footami, S. Sasanifar Page 420
    This study was conducted with two aims, including the study of various rangeland managing effects on soil carbon sequestration and another purpose was studying of difference between the used methods of reporting the amount of soil carbon. Different approaches to calculation and presentation of carbon include using carbon concentration parameter (gr C/kg soil)؛ Carbon mass parameter based on constant depth (ton C/ ha) and carbon mass based on equivalent depth (ton C/ha). However some scientific reasons show, the approach of carbon mass based on equivalent depth; due to fluctuation of calculation depth effect on the role of bulk density changes that by applied its role can estimate the actual soil carbon in an equivalent depth. By soil sampling from shallow depth in five kinds of rangeland utilization and management (including of pen area, rural, enclosure, key area (moderate grazing) and watering place); the amount of carbon was calculated according to the above-mentioned methods then statistical analysis was used. The results of means comparison showed that base on first methods home range, enclosure and key area with the amount of 37. 80, 27. 30 and 22. 92 gr c/ kg soil have the highest carbon while conflicting results were obtained base on equivalent soil mass. To resolve this prevalent inconsistency in numerous studies, equivalent soil mass were calculated and its result showed that pen site have the highest carbon mass 108. 64 ton per hectare in equivalent depth. Overall results in this study area, the conventional methods that are used for calculating organic matter Due to the unequal soil masses are not accurately expressing about differences in soil mass. For the evaluation of reliable storage of soil organic matter and nutrients; comparison soil masses should be equivalent. However, the validity of these findings is recommended to be tested in other sites for achieving practical results.
    Keywords: soil carbon sequestration, carbon concentration, carbon mass, equivalent depth carbon, rangeland management