فهرست مطالب

مجله مرتع
سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اصغر مصلح آرانی، زهره زمانی، حمید سودایی زاده، غلامحسین مرادی صفحات 247-256
    این تحقیق اثر همزمان تغییرات فصلی و شرایط متفاوت خاکی در منطقه بافق در استان یزد را بر مقدار پرولین، قندهای محلول و محتوای یونی در گیاه رمس مورد بررسی قرار می دهد. گیاه رمس در منطقه بافق به طور همزمان در سه رویشگاه و در شرایط خاکی متفاوت رویش دارد. اولین رویشگاه (هاماد) دارای خاک خیلی شور و سخت لایه های گچی-نمکی است. دومین رویشگاه (پلایا) دارای خاک خیلی شور و سفره آب زیرزمینی بالا است. در رویشگاه سوم (شنی) گیاه رمس به همراه گونه های شن دوست بر روی تپه های ماسه ای رویش دارد. نمونه برداری با پنج تکرار و در چهار فصل انجام شد. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار پرولین به اندازه mg/gwt 5/2 در فصل پاییز و در رویشگاه شنی و کمترین آن به مقدار mg/gwt 1 در فصل زمستان و در رویشگاه هامادا به دست آمد. حداکثر میزان تجمع قندهای محلول به مقدار mg/gdw5/2 در فصل تابستان در دو رویشگاه شنی و پلایا و کمترین آن به مقدارmg/gdw 87/0 در رویشگاه شنی در فصل زمستان مشاهده شد. بیشترین میزان تجمع یون سدیم در فصل تابستان در رویشگاه هامادا به مقدارMeq/L 42 و کمترین آن در فصل زمستان در رویشگاه شنی به مقدار Meq/L64/0 مشاهده شد. بیشترین مقدار پتاسیم در فصل تابستان به مقدارMeq/L 31 در دو رویشگاه هامادا و شنی و کمترین آن به مقدارMeq/L 6/0 در فصل زمستان در هر سه رویشگاه به دست آمد. بیشترین مقدار نیتروژن به مقدار 6/2 درصد در رویشگاه هامادا و کمترین آن به مقدار 1/1 درصد در فصل زمستان در رویشگاه هامادا دیده شد. تفاوت معنی داری بین سه رویشگاه در مقدار نیتروژن در دو فصل تابستان و پاییز دیده نشد. بنابراین نتیجه گیری شد که مهم ترین پاسخ فیزیولوژیکی گیاه رمس در شرایط محیطی افزایش جذب سدیم و پتاسیم جهت تنظیم پتانسیل اسمزی در گیاه است. همچنین نتیجه گیری شد که پاسخ فیزیولوزیکی گیاه رمس به تنشهای محیطی به زمان رویش، نوع تنش و عکس العمل متقابل آن ها بستگی دارد.
    کلیدواژگان: پرولین، قند های محلول، Hammada salicornica، بافق
  • مریم خداشناس سیوکی، محمد فرزام، پروانه ابریشم چی صفحات 257-267
    پاسخ های مرفولوژی وفنولوژی سه گونه گندمی مرتعی Stipa turkestanica Melica persica، وElymus elongatus به کاهش رطوبت و افزایش دمای هوا و خاک زیراشکوب در طی یک فصل رویش در مراتع دهبار شهرستان بینالود بررسی شد.
    به فاصله هر 10-14 روز وقوع پدیده های فنولوژیکی ثبت شد. در پنج مرحله از فصل رویش، رطوبت و دمای خاک، رطوبت برگ و دمای هوا در زیر اشکوب هر سه گونه بررسی شد. دو گونه بومی M. persica و S. turkestanica دوره گلدهی و بذردهی خود را از اوایل خرداد آغاز کرده و در انتهای خرداد به اتمام رسانیدند. گونه گندمی غیربومی E. elongatus از اواسط اردیبهشت وارد گلدهی شد و تا ابتدای مرداد به مرحله رسیدگی کامل بذر رسید. چرخه فتوسنتزی چهارکربنه و دارا بودن برگ و ساقه کمتر باعث حفظ رطوبت بیشتر برگ در M. persica شد، درحالی که سایه اندازی بیشتر تاج گیاه E. elongatus منجر به حفظ رطوبت خاک زیراشکوب شد. از آغاز تا پایان فصل رویش، برای هر سه گیاه رطوبت خاک تا 90 و رطوبت برگ تا 70 درصد کاهش ولی دمای هوا و خاک 10 و 15 درصد افزایش یافتند. تحت خشکی شدید تابستان، بیشترین کاهش تعداد و طول برگ در گیاه Melica (40%) و کمترین مقدار (12%) در Elymus مشاهده شد. نتیجه گیری، گیاه غیر بومی Elymus از نظر تولید علوفه و مقاومت بخشکی برای منطقه دهبار مناسب است. بهترین زمان چرای دام از هر سه گونه گندمی در این مرتع ابتدای خرداد تا نیمه تیرماه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سازگاری خشکی، مراحل رشد، گندمیان بومی، گونه های غیر بومی
  • امین محمودیان چوپلو، قاسمعلی دیانتی تیلکی، سید جلیل علوی صفحات 268-281
    این تحقیق در مراتع شوره زار اینچه برون استان گلستان انجام شد. هدف اصلی این تحقیق بررسی دامنه اکولوژیک و مقدار بهینه اکولوژیک دو گونه A. lagoopoides و S. turcomanicaنسبت به گرادیان های محیطی با استفاده از تابع HOF است. در این مطالعه 400 پلات 4 مترمربعی در امتداد فاصله از آبشخوار با روش سیستماتیک - تصادفی برداشت شد. در هر پلات حضور دو گونه ثبت و همچنین در مرکز هر پلات اقدام به نمونه گیری خاک از عمق صفر تا 20 سانتی متر شد. آزمایش های لازم جهت اندازه گیری وزن مخصوص ظاهری خاک، رطوبت خاک، pH، EC، بافت خاک (سیلت، رس و شن)، کربن آلی، ازت خاک و فسفر انجام شد. به منظور برازش منحنی پاسخ گونه نسبت به گرادیان های محیطی از توزیع دوجمله ای تابع HOF استفاده شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار 3.02R انجام گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که دامنه اکولوژیک و مقدار بهینه اکولوژیکی نسبت به فاصله از آبشخوار دام به ترتیب برای گونه A.lagoopoides برابر با 320-1000 متر و 874 متر و دامنه اکولوژیک و مقدار بهینه اکولوژیکی برای گونه و S. turcomanicaبرابر با 200-1000متر و 845 است، نتایج نشان داد که حضور دو گونه با فاصله از آبشخوار به صورت هم نوای افزایشی است. منحنی پاسخ دو گونه A.lagoopoides و S turcomanicaنسبت به pH به صورت هم نوای کاهشی بوده است. بهینه اکولوژیک در طول گرادیان pH برای گونه های A.lagoopoides و S. turcomanica به ترتیب 5/7 و 7/7 ثبت شد.
    کلیدواژگان: تابع HOF، دامنه اکولوژیک، اپتیکم اکولوژیک، منحنی پاسخ، Aeluropus lagopodes، Salsola turcomanica
  • شیما نیکو، معصومه رحیمی دهچراغی صفحات 282-291
    به منظور بررسی اثر چرا با شدت های متفاوت بر کمیت و کیفیت علوفه اندام هوایی درمنه دشتی، نواحی قوشه و لوکه در استان سمنان انتخاب شد. در هر ناحیه سه منطقه با شدت های چرایی متفاوت شامل منطقه مرجع (قرق)، کلید (چرای متوسط) و بحرانی (چرای سنگین) انتخاب شد. در هر منطقه تولید در واحد سطح محاسبه و اقدام به نمونه برداری از اندام هوایی 15 پایه گیاهی شد و نمونه ها به آزمایشگاه منتقل شد. نتایج در قوشه نشان داد؛ چرای سنگین بر مقدار پروتئین، فسفر، انرژی متابولیسمی، ماده خشک قابل هضم، دیواره سلولی بدون همی سلولز و تولید اثر معنی دار دارد. چرای متوسط تاثیری بر تولید در واحد سطح و نسبت برگ به ساقه درمنه دشتی نداشت، ولی چرای سنگین موجب کاهش تولید (75 درصد)، درصد تاج پوشش (72 درصد) و نسبت برگ به ساقه (55 درصد) شد. حساس ترین پارامتر کیفی نسبت به چرای دام، پروتئین بود که در هر دو تیمار چرای متوسط و سنگین کاهشی معنی دار به ترتیب معادل 20 و 44 درصد نسبت به منطقه قرق داشت. نتایج در لوکه نشان داد چرای متوسط تاثیری بر هیچ یک از کمیت های اندازه گیری شده نداشت. اما چرای سنگین منجر به کاهش معنی دار پروتئین به میزان 50 درصد شد. همچنین چرای سنگین منجر به کاهشی به ترتیب به مقدار 28 و 21 درصد در میزان انرژی متابولیسمی و درصد ماده خشک قابل هضم، افزایش معنی دار دیواره سلولی به میزان 21 درصد و کاهش معنی دار به ترتیب به میزان 60، 43 و 56 درصد در مقادیر متوسط پوشش تاجی، نسبت برگ به ساقه و تولید نسبت به تیمار قرق در اندام هوایی درمنه شد. نتیجه این پژوهش نشان داد اگر چه چرای سنگین دام منجر به کاهش شدید کمیت و کیفیت تولید در واحد سطح خواهد شد ولی چرای متوسط تاثیری منفی بر ویژگی های کمی و کیفی علوفه گونه درمنه دشتی نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: چرای دام، کمیت علوفه، کیفیت علوفه، قرق
  • فرهاد آقاجانلو، احمد موسوی، نعمت الله کوهستانی، حسن یگانه، مهدی معمری صفحات 292-301
    هدف از مدیریت مراتع، حفظ، احیاء، توسعه و بهره‎برداری پایدار از منابع مرتعی می باشد، به نحوی که به سایر منابع مرتعی خصوصا آب و خاک خسارتی وارد نشود. در این پژوهش تاثیر شدت های مختلف برداشت روی تولید گونه Tanacetum polycephalum که یکی از گونه های مهم مراتع بادامستان زنجان می باشد به مدت 4 سال مورد بررسی قرار گرفته است. تعداد 20 پایه یکسان به طوریکه تعداد 5 پایه به عنوان شاهد، 5 پایه جهت برداشت 25 درصد، 5 پایه جهت برداشت 50 درصد، 5 پایه جهت برداشت 75 درصد تولید علوفه انتخاب شد. اعمال تیمارهای برداشت در طی سه مرحله در فصل رشد در ماه های اردیبهشت، خرداد و تیر با آغاز فصل چرای دام در منطقه به مدت 4 سال انجام گرفت. علوفه برداشت شده مربوط به هرکدام از پایه ها در هرسال در آزمایشگاه خشک شده و به تفکیک مورد توزین قرار گرفت. آنالیز داده ها در قالب طرح آماری کرت های خردشده در زمان بر پایه طرح کاملا تصادفی(CRD) انجام شد. آنالیز واریانس داده های گونه Tanacetum polycephalum نشان داد که اختلاف معنی داری بین تولید تیمارهای مختلف برداشت وجود نداشته اما در بین سال های موردمطالعه و اثرات متقابل سال در تیمار اختلاف وجود دارد (p<0.01 )، بر اساس مقایسه میانگین داده ها، بیشترین میزان تولید در سال اول و کمترین میزان آن در سال آخر بوده است.
    کلیدواژگان: تولید، شادابی، Tanacetum polycephalum، برداشت، زنجان
  • زهرا جابرالانصار، مصطفی ترکش اصفهانی، مهدی بصیری، سعید پورمنافی صفحات 302-314
    در این پژوهش، اثر عوامل محیطی بر تولید گونه های گیاهی در برخی سایت های مرتعی استان اصفهان بررسی شد. نمونه برداری به روش سیستماتیک- تصادفی در طول ده سال (1387- 1377) انجام گرفت. در منطقه استپی تعداد چهار ترانسکت موازی به طول 400 متر و در منطقه نیمه استپی 6 ترانسکت به طول 200 متر مستقر شد. در طول هر ترانسکت در مراتع استپی منطقه مورد مطالعه تعداد 15 پلات (1×2) و در نیمه استپی تعداد 10 پلات (1×1) قرار داده شد. در هر پلات تولید گونه های گیاهی به روش نمونه گیری مضاعف محاسبه گردید. لایه های رقومی متغیرهای بیواقلیمی و توپوگرافی در محیط 1/10 ArcGIS تهیه و مقادیر مربوط به سایت های مرتعی استخراج گردید. نمونه های خاک از سایت های مرتعی برداشت و برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک اندازه گیری شد. از آنالیز تطبیقی متعارفی برای بررسی ارتباط بین عوامل محیطی و تولید گونه های گیاهی و از روش خوشه بندی برای گروه بندی سایت های مرتعی استفاد گردید. نتایج نشان داد که متغیرهای حداقل دما در سردترین ماه، میانگین دمای سالیانه، هدایت الکتریکی، درصد کربنات کلسیم و شن در منطقه استپی و عوامل بارندگی در مرطوبترین ماه، بارندگی سالانه، ارتفاع، ماده آلی و پتاسیم در منطقه نیمه استپی به عنوان تاثیرگذارترین عوامل بر تولید گونه های گیاهی مطرح می باشند. همچنین بیشترین میزان میانگین تولید در منطقه استپی و نیمه استپی (4/64 و 1/144 کیلوگرم در هکتار) به ترتیب متعلق به فرم رویشی بوته ای (2/61درصد) و گندمیان (8/55 درصد) می باشد.
    کلیدواژگان: تولید مرتع، پوشش گیاهی، رج بندی، تجزیه خوشه ای
  • بهاره محمدی، مژگان سادات عظیمی، عادل سپهری صفحات 315-327
    طبیعت گردی سفری طبیعت محور با رویکرد حفاظت از محیط زیست در جهت لذت بردن از طبیعت و یکی از استفاده های جانبی مراتع نیز می باشد. از نتایج جانبی این کاربری، آشنایی با فرهنگ مردم محلی و بهره برداران بومی همچنین کمک به این جامعه در جهت افزایش درآمد و فرصت های شغلی آن، بدون کمترین آثار مخرب بر محیط طبیعی است. لذا هدف از این مطالعه بررسی شایستگی مراتع شرق استان گلستان به منظور طبیعت گردی با استفاده از روش فائو (FAO) و روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) می باشد. بدین منظور با استفاده از روش فائو و در نظر گرفتن عوامل موثر و محدودکننده اکولوژیکی و محیطی، روی هم گذاری نقشه ها در محیط GIS انجام گرفت و قابلیت های منطقه جهت کاربری طبیعت گردی مشخص شد. همچنین با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی مناسب ترین معیارها و گزینه های توسعه طبیعت گردی با استفاده از نظرات کارشناسان بومی و محلی منطقه تعیین گردید. وزن دهی به معیارها با توجه به نوع کاربری در محیط نرم افزار Expert choice انجام گرفت. نتایج بررسی شایستگی طبیعت گردی منطقه بر اساس روش فائو نشان داد که 09/0 درصد در طبقه شایستگی زیاد، 03/1 درصد در طبقه با شایستگی متوسط و 88/98 درصد در طبقه غیرشایسته قرار گرفته است. بر این اساس از بین عامل های محیطی و اکولوژیکی فاکتور ارتفاع و از بین پارامترهای زیر ساختار فاکتور دسترسی به مراکز خدماتی-رفاهی از عوامل افزایش دهنده شایستگی و فاکتورهای پوشش گیاهی، آب و هوا و دسترسی به منابع آب از عوامل محدودکننده منطقه جهت طبیعت گردی بودند. نتایج مطالعات بر اساس مدل AHP نیز نشان داد که از بین معیارهای تعیین شده، جاذبه طبیعی و فرهنگی، فاصله تا منابع آب و فاصله تا مراکز خدماتی-رفاهی بیشترین وزن و عامل محیطی خاک کمترین وزن را به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: شایستگی مراتع، طبیعت گردی، مدل فائو، مدل تحلیل سلسله مراتبی(AHP)، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)
  • علی آریاپور، مسلم حدیدی، الهه کرمی، گلناز خردمند، مسعود گودرزی صفحات 328-347
    یکی از مهم ترین مراحل در برنامه ریزی تفرجی در صنعت اکوتوریسم ارزیابی و تعیین مناطق مناسب برای تفرج با توجه به توان اکولوژیکی سرزمین است. زیرا برنامه ریزی زیست محیطی بدون تعیین و ارزیابی توان اکولوژیکی سرزمین امکان پذیر نمی باشد. هدف از مطالعه حاضر مدلسازی شایستگی گردشگری متمرکز حوزه آبخیز ونایی شهرستان بروجرد در استان لرستان می باشد. این تحقیق در سال 1394 بصورت کتابخانه ای، پرسشنامه ای و میدانی صورت گرفت. با استفاده از سوابق کتابخانه ای، نظرات متخصصین و استخراج نظرات گردشگران از پرسشنامه استاندارد و نیز از طریق آنالیز تحلیل سلسله مراتبی (AHP) با نرم افزار Expert Choice، ابتدا عوامل موثر بر گردشگری رتبه بندی شدند. سپس لایه های اطلاعاتی و مکانی متناظر هر عامل از طریق منابع موجود مانند نقشه های توپوگرافی، تصاویر ماهواره ای، نقشه ها، استفاده از اطلاعات ادارات منطقه و نقشه های پایه مانند مدل رقومی ارتفاعی، شیب، جهت و... در محیط نرم افزار ArcGIS تلفیق شدند. معیارهای مورد بررسی به دو دسته کلی فیزیکی و غیرفیزیکی تقسیم شدند. در مجموع با توجه به نوع گردشگری متمرکز 22 معیار مورد ارزیابی قرار گرفته و نقشه های هر کدام جداگانه در محیط نرم افزار تولید و بر اساس رتبه بندی با هم تلفیق شدند. نتایج آنالیز تحلیل سلسله مراتبی نشان داد که مهم ترین زیر معیار در معیار فیزیکی، حساسیت خاک به فرسایش است که ضریب 431/0 را به خود اختصاص داد و زیر معیارهای فاصله و اسکان هر کدام با ضریب 028/0 کم اهمیت ترین معیار بودند. همچنین نتایج نشان داد که کم اهمیت ترین و مهمترین زیر معیار در معیار زیستی به ترتیب خصوصیات جوامع و امنیت با ضرایب 033/0 و 56/0 بود. نتایج مدل نهایی نشان داد که وسعت مناطق با شایستگی بالا و نامناسب تقریبا با هم برابر هستند به نحوی که 1457 هکتار از سطح منطقه معادل 85/24 درصد در طبقه S1 یا شایسته، 1751 هکتار برابر با 86/29 درصد در طبقه S2، 1200 هکتار معادل 46/20 درصد در طبقه S3 و 1456 هکتار برابر با 83/24 درصد در کلاس غیرشایسته یا N قرار گرفتند. در مجموع باید گفت که شیب و کوهستانی بودن منطقه مهم ترین عامل محدودیت در تفرج متمرکز است و چشم انداز، قله های زیاد، تنوع گیاهی و باغات و مزارع عوامل افزایش گردشگری متمرکز می باشد. با آموزش راهنمایان محلی در مسیرهای مناسب می توان عامل محدودیت شیب را کم کرد.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، معیار فیزیکی و غیر فیزیکی، چشم انداز، GIS، منابع آبی، بروجرد
  • ولی الله رئوفی راد، قدرت الله حیدری، حسین آزادی، جمشید قربانی صفحات 348-363
    ارزیابی آسیب پذیری اکوسیستم ها از مهم ترین ابزارهای موجود برای دستیابی به مدیریت پایدار و نیز ارائه راهکارهای مدیریتی و برنامه ریزی موثر برای به حداقل رساندن اثرات مخرب ناشی از عوامل آسیب زا موجود است. از این رو، مطالعه حاضر با هدف سنجش آسیب پذیری اجتماعی-اقتصادی بهره برداران مراتع ییلاقی شهرستان نطنز استان اصفهان انجام شد. بدین منظور، با استفاده از مرور ادبیات و نظرات صاحب نظران، مهم ترین شاخص های اجتماعی-اقتصادی مراتع استخراج شد. جوامع آماری تحقیق شامل بهره برداران مراتع ییلاقی، مراتع ییلاقی طرح دار و کارشناسان مراتع بودند که حجم نمونه در هر کدام از این جوامع با استفاده از فرمول کوکران تعیین شد. با استفاده از پرسشنامه، نظرات کارشناسان و بهره برداران مرتعی در رابطه با تاثیر شاخص های اجتماعی-اقتصادی در آسیب پذیری مراتع اخذ شد. روایی پرسشنامه با استفاده از نظرات طیفی از کارشناسان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تعیین شد. در مرحله آخر، با استفاده از فرمول پیشنهادی می بار و والدز (2005) سنجش آسیب پذیری صورت گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که مشکلات محلی و فروپاشی نظام های بهره برداری گذشته، تعداد بهره بردار و شیوه بهره برداری بیشترین تاثیر را در آسیب پذیری اجتماعی مراتع دارند. همچنین تعداد دام، هزینه های زندگی و وضع اقتصادی بهره برداران مرتعی به ترتیب بیشترین تاثیر را در آسیب پذیری اقتصادی مراتع دارند. از طرف دیگر، تلفیق عوامل اجتماعی-اقتصادی، آسیب پذیری مراتع را بهتر می تواند نمایان سازد. بنابراین با تلفیق عوامل اجتماعی-اقتصادی، می توان درجه آسیب پذیری مراتع مختلف را تعیین کرده، تا از این طریق مراتعی را که از آسیب پذیری بیشتری برخوردارند شناسایی و در اولویت بالاتری جهت برنامه های مدیریتی قرار داد.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری اجتماعی، اقتصادی، تعداد دام، تعداد بهره بردار، مدیریت پایدار مراتع
  • ایمان اسلامی، امیر سعدالدین، حسین بارانی، احمدرضا اصغرپور ماسوله، مسیح اخباری صفحات 364-375
    مشارکت پدیده پیچیده ای تلقی می شود که به تعداد بسیار زیادی متغیرهای دارای وزن نسبی متفاوت وابسته است. تحقیق حاضر در سال 1394 و با هدف شناخت موانع مشارکت مردمی در توسعه منابع آب شرب دام در مراتع استان یزد انجام شده است. شناسایی پارامترها بر اساس تکنیک دلفی با ابزار پرسشنامه و در سه راند صورت پذیرفت. جامعه پرسشگری نیز از یک گروه 15 نفره از خبرگان تشکیل شد. به منظور نیل به اجماع نظر بر پارامترهای موثر، سه معیار شامل توافق حداقل 75 درصدی، میانگین نمره 4 از 5 و آزمون آماری کروسکال والیس به عنوان شروط برگزیده شدند. در این پژوهش 15 پارامتر در سه بعد اقلیمی، اقتصادی و اجتماعی شناسایی و طبقه بندی شدند. بر اساس نتایج، نبود تعاونی های فراگیر و نقش ضعیف سازمان های مردم نهاد در استان یزد در کنار پارامتر کاهش بارندگی و خشکسالی های پی در پی به صورت مشترک با بالاترین میانگین 53/4 و موافقت 7/90 درصد خبرگان، به عنوان تاثیرگذارترین پارامترها انتخاب شدند. درآمد پایین و وابستگی مالی دامداران به دولت نیز از مهم ترین دلایل اقتصادی تعیین شدند. نتایج این تحقیق در راستای رفع موانع موجود و در جهت ارتقاء سطح مشارکت جوامع محلی در توسعه منابع آب شرب دام مراتع استان یزد به سیاست گذاران و مدیران منابع طبیعی کمک می کند.
    کلیدواژگان: مشارکت مردمی، مدیریت آب شرب دام، تکنیک دلفی، مراتع خشک، استان یزد
|
  • Asghar Mosleharani, Zohreh Zamani, Hamid Sodaeezadeh, Gholamhossein Moradi Pages 247-256
    This study investigated the effects of seasonal changes and different soil conditions on proline, soluble sugars, and ion content of Hammada salicornica in Bafgh area, Yazd province. Three Hammada salicornica habitats with various environmental conditions were selected. The first habitat had salty soil and hardpan (Hamada habitat), the second habitat located next to playa with saline soil and high groundwater table, and the third habitat characterized by sandy soil. The plant samples were collected in four seasons with five replications. The highest Proline content in the species was observed (2.5 mg/gwt) in autumn in sandy habitat and its lowest value was found (1 mg/gwt) in Hamadat habitat. The highest amounts of soluble sugar (2.5 mg/gwt) were measured in summer in sandy and playa habitats and its lowest amount (0.87 mg/gwt) was observed in winter in sandy habitat. The highest amounts of sodium content (42 Meq/l) measured in winter in Hamada habitat and its lowest amount (.64 Meq/l) found in winter in sandy habitat. The highest amounts of potasium (31 Meq/l) were measured in winter in Hamada and sandy habitats and its lowest amount (0.6 Meq/l) were found in all habitats in winter. The highest amounts of nitrogen content (2.6 percent) were measured in Hamada habitat and its lowest amount (1.1 percent) was also found in winter in Hamada habitat. It is concluded that hammada salicornica can adjust its osmotic potential with absorbing and increasing its sodium and potassium content. This study showed that physiological responses of hammada salicornica to environmental conditions depend mostly on plant phenology and the kind of stress as well as their interactions.
    Keywords: Proline, soluble sugar, Bafgh, Hammada salicornica
  • Maryam Khodashenas Sioki, Mohammad Farzam, Parvaneh Abrishamchi Pages 257-267
    Phonological and morphological responses of three rangeland grasses Stipa turkestanica, Melica persica and Elymus elongantus were studied to the understory soil moisture reduction and temperature increase, within a growth season in Dehbar rangelands, Binalud, northeast Iran. Phenological events were recorded by doing field visits every 10-14 days. Soil moisture and temperature, leaf moisture and air temperature were measured under canopy of the grass species, five times during the growing season. Native species M. persica and S. turkestanica started their flowering in Mid-May and finished the seed ripening stage at Mid-June. Introduced E. elongatus started its flowering stage from early May and finished the seed ripening stage at mid-July. The C4 photosynthetic pathway and fewer leaf and stems led to a lower reduction in leaf moisture of M. persica. In contrast, a dense canopy for E. elongatus led to soil moisture conservation. From beginning till the end of growth season, 90 and 7 percent moisture reductions were respectively found in leaves and understory soil of the studied species. For the same time, 10 and 15 percent increases were respectively found in the understory soil and air temperatures. Under the intense summer drought, higher reduction in leaf length and number was found for M. persica (40%) but lower value (12%) for E. elongatus. According to our findings, the introduced grass E. elongatus can be a suitable species for Dehbar rangelands both in terms of forage production and drought resistance. Proper time for livestock grazing from all three species in Dehbar ragelands is suggested from late May till early July.
    Keywords: drought adaptation, growth stages, introduced species, microclimate, soil moisture, air temperature
  • Amin Mahmoodian Chooplu, Ghasemali Dianati Tilaki, Seyed Jalil Alavi Pages 268-281
    The present study was conducted to study the response curves of Aeluropus lagopoides and Salsola turcomanica along some environmental gradient using HOF function in Inchehboroun rangelands in Golestan province. A randomized-systematic method was used to collect the species occurrence data in four hundred quadrates with size of 4m2, placed along a gradient from watering point. Soil samples were collected from 0-20 cm in all quadrates and their bulk density, soil moisture, pH, N, EC, P, organic carbon, sand, silt and clay content were measured. HOF model with binomial distribution function was used to explore response curves of the species to these soil variables. The data were analyzed by R ver.3.0.2 computer programmer. Results revealed that ecological amplitudes of A. lagopoides and S. turcomanic differ considerably. According to the results, the occurrence range and optimum condition for A. lagopoides were 320-1000m and 874m from watering point respectively. The occurrence range and optimum condition for S. turcomanica occurrence was 200-1000m and 845 m from watering point respectively. A. lagopoides and S. turcomanica response curves to watering point distance and pH gradient had increasing and decreasing monotonically trend respectively. The ecological optimums along the pH gradient were 7.5 and 7.7 for A. lagopoides and S. turcomanica respectively.
    Keywords: HOF function, ecological amplitude, ecological optimum, response curve, Aeluropus lagopoides, Salsola turcomanica
  • Shima Nikoo, Masoomeh Rahimi Dehcheraghi Pages 282-291
    This study aimed to investigate effects of grazing on forage quality and quantity of Artemisia sieberi in two rangelands of Semnan province. Three sites with different grazing intensities including reference, key and critical areas were selected in each rangeland. Plant shoots were collected from 15 plant individuals and 90 plant samples were collected for chemical analysis. The results showed that heavy grazing in Goosheh had significant effects on protein, P, metabolizable energy, DMD, ADF and production of the plant species. Although moderate grazing in key areas had no significant impact on plant production per hectare and leaf to stem ratio, heavy grazing reduced the production (75%), canopy cover (72%) and leaf to stem ratio (55%). Protein content was identified as the most sensitive parameter to grazing, as it was declined 20 and 44 percent under moderate and heavy grazing, respectively. Moderate grazing had no significant effect on the measured parameters in Lookeh rangeland but the species protein content declined significantly (50%) under heavy grazing pressure. Although dry matter digestibility and metabolizable energy of the species reduced 28 and 21 % respectively under heavy grazing, its ADF was increased by 21 %. Canopy cover percentage, leaf to stem ratio and A. sieberi production also were reduced by 60, 43 and 56 percent respectively under heavy grazing pressure. The results showed that although the quantity and quality of A. sieberi decreased significantly under heavy grazing, no evidence of these negative impacts were found under moderate grazing condition.
    Keywords: Livestock grazing, forage quantity, forage quality, enclosure
  • Aghajanloo, Ahmad Mosavi, Nematallah Koohestani, Hassan Yeganeh, Mehdi Moameri Pages 292-301
    Range managers try to maintain good conditions and restore degraded rangelands to increase forage production. Twenty plant individuals of Tanacetum polycephalum with similar size were selected in three growth stages for 4 years to evaluate the effects of different clipping intensities on some vegetative and reproductive characteristics of the species. Five plant individuals with no harvesting were considered as control and 25%, 50% and 75% clipping were applied in various plant growth stages in May, Jun and July for 4 years on each five plant species. Harvested forages were air dried separately and analyzed. A split plot based on a completely randomized design was used to analyze the data. Analysis of variance showed that species production did not differ significantly between various clipping treatments. The production of the species over the studied years varied significantly (P
    Keywords: Production, vigor, Tanacetum polycephalum, utilization, Zanjan
  • Zahra Jaberalansar, Mostafa Tarkesh Esfahani, Mehdi Basiri, Saeid Pourmanafi Pages 302-314
    This study aimed to evaluate the effects of environmental factors on plant species production in some range sites in Isfahan province. Systematic randomized sampling was performed during 10 years (1377-1387). Four and six parallel transects with 400 and 200 meters lengths were established in each of Steppe and semi Steppe sites respectively. Fifteen 1 by 2 meters plots and ten plots with size of 1 by 1 meter were established along each transect in Steppe and semi Steppe regions respectively. The production of plant species were recorded in each plot using double sampling method. Grid layers of bioclimatic and topographic variables were prepared in ArcGIS 10.1 and values for each range site were extracted. Soil samples were collected from range sites and some physical and chemical properties of the collected samples were measured. Canonical Correspondence Analysis (CCA) was used to evaluate the relationships between environmental factors with the plant species production. Cluster analysis was also used to group the studied range sites based on environmental factors. According to the results, minimum temperature of coldest month, annual mean temperature, electrical conductivity, calcium carbonate and sand percentage in steppe region and precipitation of wettest month, annual precipitation, elevation, organic matter and potassium in semi Steppe region were identified as the most important ecological factors affecting plant species production. Maximum of mean plant species production in Steppe was 64.4kg/ha and semi Steppe 144.1kg/ha. Sixty Steppe was from shrub species while grasses composed 56 percent of production in semi Steppe region.
    Keywords: Rangeland production, vegetation, ordination, cluster analysis
  • Bahare Mohamadi, Mojganalsadat Azimi, Adel Sepehri Pages 315-327
    This study investigated the effects of seasonal changes and different soil conditions on proline, soluble sugars, and ion content of Hammada salicornica in Bafgh area, Yazd province. Three Hammada salicornica habitats with various environmental conditions were selected. The first habitat had salty soil and hardpan (Hamada habitat), the second habitat located next to playa with saline soil and high groundwater table, and the third habitat characterized by sandy soil. The plant samples were collected in four seasons with five replications. The highest Proline content in the species was observed (2.5 mg/gwt) in autumn in sandy habitat and its lowest value was found (1 mg/gwt) in Hamadat habitat. The highest amounts of soluble sugar (2.5 mg/gwt) were measured in summer in sandy and playa habitats and its lowest amount (0.87 mg/gwt) was observed in winter in sandy habitat. The highest amounts of sodium content (42 Meq/l) measured in winter in Hamada habitat and its lowest amount (.64 Meq/l) found in winter in sandy habitat. The highest amounts of potasium (31 Meq/l) were measured in winter in Hamada and sandy habitats and its lowest amount (0.6 Meq/l) were found in all habitats in winter. The highest amounts of nitrogen content (2.6 percent) were measured in Hamada habitat and its lowest amount (1.1 percent) was also found in winter in Hamada habitat. It is concluded that hammada salicornica can adjust its osmotic potential with absorbing and increasing its sodium and potassium content. This study showed that physiological responses of hammada salicornica to environmental conditions depend mostly on plant phenology and the kind of stress as well as their interactions.
    Keywords: Proline, soluble sugar, Bafgh, Hammada salicornica
  • Ali Ariapour, Moslem Hadidi, Elahe Karami, Golnaz Kheradmand, Masoud Godarzi Pages 328-347
    Determining the recreational appropriatness of rangeands based on their ecological potentials is vital for ecotourism management. Ecological potentials should be evaluated to achieve an appropriate ecotorism planning. This study aimed to provid a model for evaluating ecotourim suitability using GIS in Venae basin, Boroujerd County, Lorestan province, Iran. The effective sub-criteria on ecotorism suitability were identified using literature review, questioners from exporters and tourists. Analytical Hierarchy Process (AHP) was used to weight and evaluate these factors or sub-criteria on rangeland recreational appropriateness. Expret Choice software was used to conduct AHP. Digital information map, slope, aspect, satellite map and so on were overlaid by ArcGIS© software. The ecotourism suitability sub-criteria were categorized into two main physical and biotic criteria. Twenty two sub-criteria were evaluated based on the specific ecotourism type, and their spatial maps were produced and combined. According to the AHP synthesis, sensitivity to soil erosion was identified as the most important sub-criteria (with relative weight of 0.431) from physical criteria for ecotourism suitability and distance from city and camping were not identified as important sub-criteria with relative weight as low as 0.028. Security and residents charcteristics were also identified as the most and least important sub-criteria for ecotourism suitability among biotic criteria with relative weight of 0.56 and 0.33 respectively. Results indicated that 1457 hectares (24.85 percent) of the study area was classified as highly suitable for eotourism (S1), 1751 hectares (29.86 percent) classified as S2, 1200 hectares (20.46 percent) classified as S3 and 1456 hectares (24.85 percent) were classified as unsuitable (N) for ecotourism purposes. In summary, the physiographic condition of the study area such as high slope and mountainous land units were identified as the most limiting factors of ecotourim suitability. Specific landscape, high mountain peaks, plant diversity, gardens, orchards and plantation were aslo identified as sub-criteria that improve ecotourim suitability in the study area. The limitation of slope sub-criteria for ecotourism suitability can be decreased by providing walking trails appropriate for tourists in the area.
    Keywords: Ecotourism, Physical, non physical factors, Landscape, GIS, Water resource, Boroujerd
  • Valiallah Raufirad, Ghodratallah Heidari, Azadi, Jamshid Ghorbani Pages 348-363
    Vulnerability assessment of ecosystems is required to achieve sustainable management of ecosystems and to identify the best management strategies to minimize damaging effects caused by traumatic factors. This study aimed to assess socio-economic vulnerability in highland rangelands of Natanz County. The most important socio-economic indices were identified using literature review, accordingly. The sample size was calculated based on Cochran’s formula. Data were collected using a researcher-made questionnaire. The content validity and reliability of the produced questionnaire were approved using expert reviews and Cronbach’s alpha coefficient (0.861) respectively. Me-Bar and Valdez's vulnerability formula were used to assess the socio-economic vulnerability. According to the results, “local problems and the collapse of past utilization systems”, “number of rangeland user” and “utilization pattern” were identified as the most important indices influencing social vulnerability. Findings further indicated that “livestock number of rangeland users”, “life expenses of rangeland users” and “economic status of rangeland users”, were the most important indices affecting economic vulnerability. The results also identified that more accuracy can be obtained to assess rangelands vulnerability by integrating social and economic factors at local scale. Therefore, identification and classification of rangeland vulnerability can be facilitated by considering and integrating socioeconomic factors.
    Keywords: Socio, economic vulnerability, livestock number, rangeland user's number, sustainable rangeland management
  • Iman Islami, Amir Sadoddin, Hossein Barani, Ahmadreza Asgharpour Masoule, Masih Akhbari Pages 364-375
    Participation is a multi-dimensional phenomenon, heavily depending on various variables each with its own relative weight. Carried out in 2016, this study strives for critical understanding of the inhibiting parameters in public participation, as a social phenomenon, for developing of livestock drinking water in Yazd Province's rangelands. In this study, effective parameters were determined using the Delphi technique in three rounds through filling questionnaires. To elicit knowledge a group of experts consisting of 15 members of academic scholars, officials from Natural Resources and Watershed Management Office in Yazd province and some selected people from local communities were participated. Consensus among the experts on the influential parameters has been achieved after three rounds, entailing three criteria including: a least agreement of 75%, average, score of 4 out of 5, and Kruskal-Wallis statistical test. In this research, a total of 15 parameters from social, economic and climatic criteria were determined on the basis of the standpoint of the expert group. Analysis suggests that lack of inclusive rural cooperatives (weak role of NGOs), reduced rainfall and looming droughts, jointly have major impact on the social participation, by a score of 4.53 and 90.7% consensus. Meanwhile, low income and financial dependence of ranchers on the government subsidies and loans respectively by 85.3 and 82.7 percent of specialist group consensus were identified as the important economic factors. This research assists policy makers and managers of natural resources in removing the obstacles of the pathway of participation and improving public participation for livestock drinking water management in the rangelands of Yazd Province.
    Keywords: Public Participation, Livestock Drinking Water Management, Delphi Technique, Arid Rangelands, Yazd Province