فهرست مطالب

مرتع - پیاپی 4 (زمستان 1386)

مجله مرتع
پیاپی 4 (زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ناصر باغستانی میبدی، محمد تقی زارع صفحه 327
    اثرات آتش سوزی بر پوشش گیاهی و عملکرد آن در اصلاح مراتع تحت شرایط اقلیمی متفاوت و در فصول مختلف سال یکسان نیست. در این پژوهش به بررسی اثرات آتش بر گونه های گیاهی مهم مراتع استپی استان یزد پرداخته شده است. برای این منظور، محدوده ای به وسعت یک هکتار درون ایستگاه تحقیقاتی مرتع نیر یزد انتخاب گردید. این پژوهش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 5 تیمار آزمایشی زمان آتش سوزی بهار، تابستان، پائیز، زمستان و بدون آتش سوزی (شاهد) اجرا شد. عملیات آتش سوزی در سال 1383 و اولین آمار برداری از تولید علوفه گیاهان در اوایل مهر سال 1384 انجام گرفت. برداشت مشابه در سال 1385 نیز تکرار گردید. نتایج نشان داد که میزان تولید علوفه گونه Salsola rigida تحت تاثیر تیمار آتش سوزی زمستانه با حداقل اثر منفی در مقایسه با فصول دیگر همراه بوده است و مقدار آن نسبت به تیمار شاهد فاقد تفاوت معنی دار می باشد. آتش زدن مرتع تقریبا به نابودی گیاهانArtemisia sieberi وStipa barbata و دو گونه نامرغوبmucronata Noaea و Cousinia deserti منجر شده است. با گذشت دو سال، میزان علوفه تولیدی گونه نامرغوبScariola orientalis در اثر آتش سوزی نسبت به شاهد واجد افزایش معنی دار بوده اما در گونه نامرغوبLaunaea acanthodes با کاهش معنی دار مواجه نشده است. هرچند میزان تولید کمی علوفه تحت تاثیر آتش زمستانه نسبت به عرصه آتش سوزی نشده تفاوت معنی داری ندارد، لیکن با اعمال آتش، از میزان تولید علوفه گیاهان کلاسI وII کاسته شده و در مقابل بر تولید گیاهان کلاس III افزوده شده است. بنابر این حتی تیمار زمستانه که کمترین اثر سوء را دارد، موجب ارتقاء کیفی مرتع نخواهد شد.
    کلیدواژگان: آتش سوزی، تولید علوفه، گونه های مرغوب و نامرغوب، اصلاح مرتع، یزد
  • محمد علی زارع چاهوکی، محمد جعفری، حسین آذرنیوند، مرجان شفیع زاده صفحه 342
    این پژوهش به منظور مقایسه روش های مدل سازی برای پیش بینی احتمال حضور گونه های گیاهی در مراتع پشتکوه استان یزد انجام شد. با توجه به هدف، اطلاعات پوشش گیاهی و عوامل رویشگاهی از قبیل پستی و بلندی، اقلیم، زمین شناسی، خاک و شدت چرای دام جمع آوری شد. نمونه برداری از پوشش گیاهی به روش تصادفی- سیستماتیک از طریق پلات گذاری در امتداد 3 تا 5 ترانسکت 500-300 متری انجام شد. سطح پلات ها با توجه به نوع گونه های موجود به روش سطح حداقل بین 2 تا 100 متر مربع و تعداد آنها با توجه به تغییرات پوشش گیاهی و روش آماری 30-50 پلات تعیین گردید. در ابتدا و انتهای هر ترانسکت یک پروفیل حفر و از دو عمق 30-0 و 80-30 سانتی متر نمونه خاک برداشت شد. خصوصیات خاک شامل سنگریزه، بافت، رطوبت اشباع، رطوبت قابل دسترس، آهک، گچ، ماده آلی، اسیدیته، هدایت الکتریکی و املاح محلول (سدیم، کلسیم، منیزیم، پتاسیم، کلر، کربنات، بی کربنات و سولفات) اندازه گیری گردیدند. برای ارائه مدل پیش بینی گونه های گیاهی از دو روش CCA و رگرسیون لجستیک استفاده شد. نتایج نشان می دهد که مدل های پیش بینی رویشگاه برای گونه هایی که دامنه بوم شناختی محدودی دارند، بهتر با واقعیت تطابق دارد. بطور کلی CCA اطلاعات کلی از چند گونه گیاهی و عوامل مؤثر در تفکیک آنها را ارائه می دهد و مدل بدست آمده گروه های گیاهی را تفکیک می کند، اما با کاربرد رگرسیون لجستیک مدل ویژه بهتری برای هر گونه گیاهی ایجاد می شود.
    کلیدواژگان: آنالیز تطابق کانونیک، رگرسیون لجستیک، زمین آمار، عوامل محیطی، مدل پیش بینی پوشش گیاهی، مراتع پشتکوه
  • ارزیابی پتانسیل زنبورپذیری مراتع / بر اساس مطالعه موردی در مراتع ییلاقی پلور
    شفق رستگار، حسین بارانی، عادل سپهری، علی تقی پور صفحه 357
    به منظور ارزیابی پتانسیل زنبورپذیری، محدوده ای با مساحت تقریبی 4600 هکتار در مراتع ییلاقی پلور انتخاب و روی نقشه توپوگرافی 1:50000 معین گردید. با شروع زمان گلدهی گیاهان مرتعی و کوچ زنبورداران به منطقه، بازدیدها و اندازه گیری های منظمی به عمل آمد. با استفاده از فرمول آماری کفایت نمونه ها، از 26 پلات برای تعیین درصد ترکیب گیاهی تمامی گونه ها استفاده شد. گونه های مورد استفاده زنبورعسل با استفاده از روش مشاهده مستقیم شناسایی گردیدند. با تعیین شاخص جذابیت (ترکیب دو فاکتور تعداد و مدت زمان استقرار زنبورعسل روی گیاهان، در مدت زمان ثابت 5 دقیقه و سطح ثابت 100 سانتی متر مربع از پوشش تاجی گیاهان) در سایتهای مورد بررسی گونه ها امتیازدهی و طبقه بندی گردیدند. در نهایت سهم ترکیب هر گونه در امتیاز جذابیت گیاه برای زنبورعسل ضرب گردید و امتیاز گیاه در عرصه بدست آمد. بسته به مجموع امتیاز تعلق گرفته، عرصه ها از نظر پتانسیل و توان زنبورپذیری در کلاس عالی، خوب، متوسط و ضعیف قرار گرفت.
    کلیدواژگان: زنبورعسل، پتانسیل زنبورپذیری، مراتع ییلاقی پلور
  • هومان ایلون، جمشید قربانی*، مریم شکری، زینب جعفریان صفحه 370

    تبدیل مرتع به زراعت، یکی از انواع مهم تخریب مراتع می باشد. هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر این تغییر کاربری بر روی ترکیب و تنوع گیاهی در بخشی از مراتع زیر حوزه سد تنگاب شهرستان فیروزآباد در استان فارس بوده است. بدین منظور مطالعه پوشش گیاهی با ثبت حضور و درصدتاج پوشش گونه ها در دو تیپ بوته زار و مشجر و انتخاب دو منطقه زراعی با سابقه کم و زیاد در مجاورت هر یک صورت پذیرفت. درصد تاج پوشش گونه ها به صورت انفرادی، درصد تاج پوشش گروه های گیاهی (فرم حیاتی، رویشی و تیره های گیاهی) و درصد تاج پوشش کل گونه ها مورد آنالیز قرار گرفتند. نتایج این مطالعه نشان داد که برخی گونه ها هم در اراضی مرتعی و هم در اراضی زراعی مشاهده شده و در مقابل برخی دیگر خاص اراضی زراعی یا مرتعی بوده اند. درصد تاج پوشش Boissiera squarrosa و Gundelia tournefortii در تیپ بوته زار و Scariola orientalis در تیپ مشجر به طور معنی داری در اراضی زراعی نسبت به تیپ های مرتعی کاهش پیدا کرد. در مقابل گونه های Carthamus oxyacantha وScariola orientalis در تیپ بوته زار و Turgenia latifolia و Achillea wilhelmsii و Silene arabica در تیپ مشجر به طور معنی داری در اراضی زراعی درصد تاج پوشش بیشتری داشتند. در هر دو تیپ درصد تاج پوشش فرم حیاتی (یک ساله ها و چند ساله ها)، فرم رویشی (پهن برگان علفی، بوته ای و درختی)، برخی خانواده های مهم (گندمیان و کاسنی) در اراضی زراعی کاهش اما درصد تاج پوشش تیره بقولات و چتریان در زراعی مجاور تیپ مشجر به طور معنی داری افزایش یافتند. تنوع و غنای گونه ای از هر دو تیپ مرتعی به اراضی زراعی مجاور کاهش معنی داری را نشان دادند. آنالیز چند متغیره نشان داد که دو تیپ اصلی بوته زار و مشجر و تیپ های زراعی کاملا از هم تفکیک و کلیه اراضی زراعی به ترکیب گیاهی مشابهی ختم شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که گسترش فعالیت های زراعی بر روی اکوسیستم های مرتعی می تواند تغییر در ترکیب گونه ای و کاهش تنوع را در پی داشته باشد.

    کلیدواژگان: تغییر کاربری، غنا، تنوع، ترکیب گونه ای، تخریب مرتع، فیروزآباد
  • مرضیه رضایی، سید جمال الدین خواجه الدین، علیرضا سفیانیان صفحه 386
    یکی از راه حلهای کاربردی جلوگیری از فرسایش بیشتر خاک در اراضی کشت دیم غلات می تواند کاشت گونه های علوفه دیم باشد. در مطالعه مزارع کشت دیم اسپرس مشاهده شد که با ظهور گونه های بومی جاز (Scariola orientalis) و آگروپایرون ((Agropyron elongatum جمعیت گونه اسپرس کاهش می یابد. جهت بررسی اثرات آللوپاتی گونه های مذکور دو آزمایش متفاوت بر روی بذور اسپرس انجام پذیرفت. آزمایش اول با 3 تیمار بذر و 5 تیمار عصاره در 4 تکرار طراحی شد. تیمار بذر دارای سه سطح: بذر بی غلاف، بذر باغلاف دست نخورده و بذر با غلاف شکسته و تیمار عصاره دارای سه سطح: الف و ب) به ترتیب عصاره کامل گونه S.orientalis و A. elongatum که از مجموع ساقه، ریشه و برگ استخراج گردید، ج) عصاره برگ، د) عصاره ریشه و ه) عصاره ساقه S. orientalis آزمایش دوم با 16 تیمار طراحی شد: 5 تیمار عصاره از بخش های مختلف دو گونه بومی،3 تیمار روش عصاره گیری و 1 تیمار آب مقطر به عنوان شاهد در 4 تکرار بر روی بذور بی غلاف اسپرس در قالب طرح کرت های خردشده انجام گرفت. تیمار عصاره آزمایش دوم همانند عصاره های آزمایش اول و در تیمارهای روش تهیه عصاره، از حلال های هگزان، دی کلرومتان و متانول استفاده شد. در این تحقیق زمان شروع جوانه زنی، درصد جوانه زنی و سرعت جوانه زنی بذرهای اسپرس تحت آبیاری با عصاره های مختلف مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد میزان جوانه زنی بذر اسپرس در عصاره A.
    elongatum (7/4 درصد جوانه زنی) حدود 18 برابر نسبت به شاهد (با 78 درصد جوانه زنی) کاهش یافته است. علت کاهش جمعیت اسپرس در دیمزارها اثرات آللوپاتیک هر دو گونه مرتعی بومی است که به جامعه مرتعی اصلی قبل از شخم و کاشت تعلق دارند.
    کلیدواژگان: اسپرس، آللوپاتی، جوانه زنی، Scariola orientalis و Agropyron elongatum
  • ویدا چالوی، محمود رایینی سرجاز صفحه 401
    گیاهان خانواده پروانه آسا با دارا بودن ویژگی های بارز اکوفیزیولوژیکی، تنش های محیطی را بخوبی تحمل نموده و نقش مهمی در تولید، باززایی و اصلاح مراتع ایفا می-نمایند. جابجایی برگ یکی از ویژگی های اکوفیزیولوژی این گیاهان است که توان این گیاهان را در کاهش تنش های محیطی افزایش می دهد. این ویژگی توسط پلیدگی آبی تنظیم و شارهای اسمزی یون ها میان بافت های زیرین و بالایی پولوینوس سبب این جابجایی می شود. برای بررسی نقش یون کلسیم در جابجایی های شبانه روزی، برگ گونه Phaseolus vulgaris L. به عنوان گیاهی شاخص، از یک آزمایش ریزسنجه، با بهره-گیری از یون های کلسیم-45 پرتوزا (45Ca) استفاده شد. نمونه گیری ها از بخش های مختلف برگ در خلال جابجای شبانه روزی برگ انجام شد. فعالیت پرتوزایی کلسیم-45 از پایه پولوینوس برگ به سوی نوک برگ کاهش یافت، به گونه ای که کمترین پرتوزایی در نوک برگ بود. نسبت پرتوزایی کلسیم-45 در درون یاخته های زیرین پولوینوس به یاخته های فرازین پولوینوس (E/F) افزایش یافت، در حالی که زاویه میان رگبرگ میانی و دمبرگ، به عنوان نمایه ای از جابجایی برگ، با زمان کاهش یافت. همبستگی میان پرتوزایی کلسیم-45 در بافت های زیرین و بالایی پولوینوس بسیار معنی دار (97/0 r =؛ 001/0 p <) بود. همبستگی میان زوایه رگبرگ میانی و دمبرگ و نسبت پرتوزایی 45Ca (E/F) نیز معنی دار (65/0 r =؛ 05/0 p <) بود. در نتیجه، دیده شد که انباشتگی یون های کلسیم بر خلاف سمت شار یون های اسمزی و جریان آب می باشد. یون های کلسیم در سمتی از پولوینوس که پتانسیل آبی کمتر منفی ای داشت انباشته می شوند. نتیجه-گیری می شود که یون های کلسیم سبب مقاومت دیواره یاخته در برابر تغییر ریخت آن می شود.
    کلیدواژگان: پولوینوس، جابجایی برگ، ریتم شبانه، کلسیم، دگرریختی، پرتوزایی
  • حمید امیرنژاد، حامد رفیعی صفحه 412
    مراتع کشور جزو منابع طبیعی ارزشمند در جهت اهداف مهمی چون تغذیه و تعلیف دام، کنترل فرسایش خاک، کنترل سیل، تغذیه سفره های زیرزمینی و همچنین حفظ حیات وحش، بشمار می روند. توجه به این اهداف و اجرای طرح هایی مرتبط با اهداف، با توجه به توجیه مالی، کمک مؤثری در جهت رسیدن به اهداف مذکور خواهد بود. لذا، در این مطالعه یکی از طرح های مرتعداری استان مازندران، با هدف بیان توجیه مالی آن، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با استفاده از روش های ارزش حال خالص، نسبت منفعت به هزینه و نرخ بازده ی داخلی، این طرح در پنج سال دارای توجیه مالی بوده و نرخ بازده ی داخلی این طرح 34/23 درصد می باشد. همچنین، نتایج بدست آمده برای نرخ های متفاوت تنزیل، درآمدها و هزینه ها، و سال های اجرای طرح تحت بررسی تحلیل حساسیت قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل حساسیت نشان داد که در دامنه ی نرخ های تنزیل کمتر از 23 درصد، طرح دارای بازدهی مالی خواهد بود و با تغییر درآمدها تا 14 درصد درآمد قبل از اجرای طرح، نرخ بازده ی داخلی مثبت و برابر 31/12 درصد شده است و با افزایش 5 و 10 درصدی هزینه ها، همچنان این طرح دارای بازدهی مناسبی می باشد و با افزایش 12 درصدی در هزینه ها، نرخ بازده ی داخلی طرح 24/5 درصد خواهد شد. همچنین، با تغییر سال های طرح تا 15 سال نرخ بازده ی داخلی طرح به 40 درصد خواهد رسید و پس از آن تقریبا ثابت خواهد شد. در نهایت، توصیه های سیاستی به منظور اجرای مناسب تر این طرح ها ارائه گردید.
    کلیدواژگان: مرتع، ارزیابی مالی، تحلیل حساسیت، طرح مرتعداری سیاه تلو، مازندران
  • ناصر انصاری، سیدجعفر سیداخلاقی شال، محمدفیاض صفحه 423
    تخریب منابع طبیعی کشور پدیده ایست که در چند دهه اخیر بیش از گذشته گسترش یافته و ذهن کارشناسان، دست اندرکاران و مسئولین را کم و بیش به خود متوجه نموده است. از جمع عواملی که از آنها به عنوان عوامل تاثیرگذار در بروز این وضعیت یاد می شود، از جمله عوامل قانونی، تشکیلاتی، اداری و حقوقی مرتبط با منابع طبیعی می باشد. این تحقیق در سطح 11 استان کشور که در مناطق مختلف آب و هوایی کشور پراکنده هستند، انجام گرفت. طی کار میدانی و جمع آوری اطلاعات 504 پرسشنامه از کارشناسان دست اندرکار منابع طبیعی تکمیل شد. در این پرسشنامه، نظرات آنها در مورد عوامل قانونی و تشکیلاتی که به نحوی در ایجاد زمینه برای تخریب منابع طبیعی تاثیردارند، همچنین اشکال مختلف مدیریت منابع طبیعی و اثر آنها در تخریب، نقش و میزان تاثیر گروه های اجتماعی شامل شهرنشینان، روستائیان و عشایر و وضعیت اقتصادی آنها در تخریب منابع طبیعی، جمع آوری و جمع بندی شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که عواملی چون کمبود نیرو و امکانات برای کنترل عرصه ها 2/21 درصد، کم توجهی و انگیزه پائین مامورین، مسئولین و کارشناسان 4/16درصد و عدم وجود قوانین قاطع 2/16درصد از عوامل قانونی و تشکیلاتی مؤثر در تخریب منابع طبیعی را موجب شده اند. موارد دیگری چون عدم وضوح قوانین موجود، عدم بر خورد قاطع دادگستری ها با متخلفین، پائین بودن میزان جریمه ها و بطور کلی، نقص قوانین و کمبود قوانین لازم به ترتیب از دیگر عوامل مؤثر در تخریب منابع طبیعی می باشند. از نظر اشکال مدیریت، مدیریت دولتی بر منابع طبیعی با 8/22درصد، مدیریت عمومی بهره برداران (مشاع) با 9/17درصد و مدیریت گروهی در طرحهای مرتعداری با 6/15درصد در تخریب منابع طبیعی مؤثر هستند. عواملی چون مدیریت در قالب شرکتهای تعاونی مرتعداری، مدیریت خصوصی بهره برداران غیر محلی و مدیریت خصوصی بهره برداران (چند خانوار) در مراتب بعدی از نظر تاثیرشان در تخریب منابع طبیعی قرار دارند. مدیریت فردی بهره برداران کمترین تاثیر را در این زمینه دارد. در رابطه با گروه های اجتماعی، روستائیان با 4/47درصد بیشترین اثر را در تخریب منابع طبیعی داشته اند، در حالیکه عشایر عامل 3/32 درصد و شهرنشینان عامل 3/20 درصد تخریب منابع طبیعی بوده اند. همچنین نقش روستائیان و عشایر فقیر با 6/58 درصد در تخریب منابع طبیعی بیشتر از نقش روستائیان و عشایر غنی بوده است.
    کلیدواژگان: منابع طبیعی، تخریب، عوامل قانونی و تشکیلاتی، مدیریت، بهره برداران
|
  • N. Baghestani Maybodi, M. T. Zare Page 327
    Effects of fire on vegetation and rangeland improvement are different according to the season and climatic conditions. In this research, the effect of fire were studied on plant species in steppe rangelands of Yazd. For this aim, one hectare area was selected in Nir range research station. A randomized complete blocks design with 5 treatments (burning in spring, summer, autumn, winter and control) and 4 replications was carried out in 2004. The first measurement of species yield was conducted in late September 2005. Similar measurements were done in 2006. The results showed that there was no significant difference between the amount of Salsola rigida yield in winter treatment and control. Burning almost destroyed the indicator plants of Artemisia sieberi, and Stipa barbata and also two undesirable plants; Noaea mucronata and Cousinia deserti. After two years, yield of Scariola orientalis (undesirable plant) significantly increased in burning treatments in comparison with control treatment whereas no significant decrease was observed for Launaea acanthodes. Although, species yield didn’t decrease in winter treatment, but plants of classes I and II decreased while plants of class III increased. So, the results of this study showed that even winter burning with minimum impact on species yeild will not result on better forages quality of steppic rangelands.
  • M.A. Zare Chahouki, M. Jafari, H. Azarnivand, M. Shafizadeh Page 342
    The current research was carried out to compare modeling methods for providing their predictive habitat models. For this purpose, study was conducted in Poshtkouh rangelands of Yazd province. For modeling, vegetation data in addition to site condition information including topography, climate, geology, soil and grazing intensity were prepared. Sampling was done in homogeneous units, which these units resulted from overlaying of hypsometry, aspect, slope, geology and vegetation maps. Within each unit 3-5 parallel transects with 300-500 m length, each containing 30-50 quadrates (according to vegetation variations) were established. Sampling method was randomized–systematic. Quadrate size was determined for each vegetation type using the minimal area; hence suitable quadrate size for different species ranged from 1*2m to 10*10m (2-100 m2). Soli samples were taken from 0-30 and 30-80 cm in starting and ending points of each transect. Measured soil properties included gravel, texture, available moisture, saturation moisture, organic matter, lime, gypsum, pH, electrical conductivity and soluble ions (Na+, K+, Mg2+, Ca2+, Cl-,, and). CCA and Logistic Regression (LR) techniques were implemented for plant species predictive modeling. To plants predictive mapping, it is necessary to prepare the maps of all affective factors of models. To mapping soil characteristics, geoestatistical method including variogram analysis and Kriging interpolation were used. Based on obtained predictive models for each species (through LR method) and for whole species (through CCA method) related predictive maps were prepared in GIS. The accuracy of predictive maps were tested with actual vegetation maps. Vegetation modeling results with CCA indicates that predictive map of vegetation corresponds with actual map (with high accuracy). Predictive maps of species, which have narrow amplitude, is as the same of actual vegetation map prepared for the study area. In general, LR will provide better specific-model, but CCA will provide a broader overview of multiple species.
  • Sh. Rastgar, H. Barani, A. Sepehri, A. Taghipour Page 357
    In order to determine apicultural potential in Polour summer rangelands, an area about 4600 ha specified on the topographic map (scale: 1/50000). Regular visitation had done in commencement of rangeland plants. Composition percentage of all plants was determined by laying out 26 plots. Favourable honey bee plants recognized by direct observation method. Attractivity index determined by combining two factors of number and time of standing of honey bees on plants in 5 minutes and on fix area (100 cm2) in investigated area. Finally, by multiplying the attractivity score of each plant by cover percentage the score of plants in the site was computed. According to the total score of each site, the favourable honey bee plants were classified as excellent, good, fair and poor in the view of apicultural calendar.
  • H. Eloun, J. Ghorbani, M. Shokri, Z. Jafarian Page 370

    Converting rangelands to arable lands has been identified as the most important factor in rangeland degradation. The aims of this study were to investigate the effect of this land use change on vegetation composition and diversity in a part of Tangab dam ranglands in Firouzabad, Fars province. The presence of species and also their cover percentage were recorded on two rangelands (srcubland and shrubland) and two adjacent cultivated lands for each but with different history of cultivation (short and long term history). Data analyses were carried out on individual species, functional groups (life form, life span, families) and all species. Results showed that some species occured in both land uses whereas others were restricted to either rangelands or arable lands. The cover of Boisseiera squarosa and Gundelia tournefortii on scrubland, and Scarolia orientalis on shrubland showed a significant decrease in arable lands nearby. On the other hand, Carthamus oxyacantha and Scarolia orientalis on scrubland and Turgenia latifolia, Achillea wilhelmsii and Silene arabica on shrubland significantly showed greater cover on arable lands. In both scrubland and shrubland, cover of annuals, perennials, forbs, shrubs and trees and also some plant families such as gramineae and compositae significantly decreased from rangelands to arable lands. In contrast, leguminosae and umbelliferae had significantly graeter cover on arable lands. This study also showed that intensive agriculture has resulted in a significant reduction in species richness and diversity. Moreover, in multivariate analysis two rangelands have been completely seprated from arable lands according to the species composition. Results of this study showed that habitat conversion from rangelands to arable lands can change the species composition and result in the loss of biodiversity.

  • M. Rezai, S. J. Khajeddin, A.R. Safianian Page 386
    One of the practical solutions for soil conservation, could be rain-fed pasture species cultivation. Studying the cultivated rain-fed Onobrychis viciaefolia areas confirmed that appearing of Scariola orientalis and Agropyron elongatum cause its population reduction. It seems that the reason is allelopathic effect of these two native species. To study of these allelopathic effects, two various experiments were carried out on O. viciaefolia seeds. The first experiment was designed with 3 seed treatments (seed, seed with pod and seed with broken pod), 5 extracts with 4 replicates. The extractions were extract from a) and b) whole parts of the S. orientalis and A. elongatum, c) leaves, d) roots & e) stems of S. orientalis. The second experiment was designed with 14 treatments: 5 treatments were extracts from two native species, 3 treatments of extraction methods and distilled water as control. The plant material extracts were the same as first experiment and the extraction methods were using three different solvents of hexane, dichloromethane & methanol. Seed germination, germination rate and germination speed of O. viciaefolia seeds under irrigation of various extracts were recorded in both experiments. According to the analysis of variance, the extracts of the two native species significantly decrease the seed germination, germination rate and germination speed of O. viciaefolia. In the second experiment the treated seeds with A. elongatum extracts germinated only 4.7% while the control was 78% which there is an eighteen times germination reduction. This is due to allelopatic effect of both native pasture species which are belonging to the main pasture communities before ploughing to cultivate.
  • V. Chalavi, M. Raeini-Sarjaz Page 401
    Legume plants, due to their distinctive ecophysiological characteristics, could endure environmental stresses, and do have important roles in sustainable pastures production, recreation and improvement. Leaf movement of legume plants is turgor regulated, and osmotically active fluxes of ions between extensor and flexor of pulvinus cause this movement. To determine the role of calcium ions in circadian leaf movements of bush bean plants (Phaseolus vulgaris L. cv. Provider), a radiotracer technique experiment using 45Ca ions were employed. Measurements were taken during circadian leaf movements, and samples were taken from different parts of the leaf. The 45Ca activity reduced from leaf base pulvinus to leaf tip. The pulvinus had the highest activity, while the leaf tip had the lowest. The ratio of 45Ca activity inside extensor to that of flexor (Ex/Fl) increased, while the midrib-petiole angle, as an indicator of leaf movement, decreased with time. The relationship between 45Ca activity inside extensor and that of flexor was highly significant (r = 0.97, p < 0.001). The relation between midrib-petiole angle and Ex/Fl 45Ca activity ratio was found also significant (r = 0.65, p < 0.05). In conclusion, it was found that calcium ions accumulation is opposite to the fluxes of osmotically active ions and water movement. Calcium ions accumulate at less negative water potential side of the pulivnus.
  • H. Amirnejad, H. Rafiee Page 412
    Rangelands of Iran are one of the valuable natural resources to attain important goals such as livestock’s nourishment and feeding, soil erosion control, flood control, recharging of water subterraneous surfaces and also wild animals protection. Attention to these goals and implement these projects, based on their financial evaluation, will help to attain aforesaid aims, influentially. Therefore, in this research, one of the rangeland management projects of Mazandaran province was analyzed with this purpose that explains its financial evaluation. Results show that this project has financial evaluation by using of present value, benefit to cost ratio and internal return rate methods and internal return ratio is 23.34 percent. Also, the results of different interest rates, incomes, costs and the project implementation years were analyzed by sensitivity analysis. The results of sensitivity analysis imply that the project will have financial return when interest rates are less than 23 percent and the internal return rate will be positive and equal to 12.31 percent when incomes change until 14 percent of previous income of the project implementation. Also, the project will have suitable return when costs increase 5 and 10 percent and internal return rate of the project will be 5.24 percent when costs increase 12 percent. In addition to, internal return rate will be 40 percent when project implementation years change until 15 years and after that it will be constant, nearly. Finally, political comments have been propounded to implement these projects, suitably.
  • N. Ansari, S. J. Saiyed Aghlaghi Shal, M. Fayaz Page 423
    Renewable natural resources degradation as a main problem, has attracted the thought and force of experts and natural resources responsibles during the last decades. Some effective factors in this category are legal (laws defficiency), organization and official legislations of natural resources organization. Aim of this research was to clear this factors. For his purpose, 11 provinces located in various climatic regions of country, were selected. Data collection was performed using a questionnaire including 7 questions about natural resources. The related experts opinion about legal affairs and official problems that contributed in renewable natural resources degradation was considered in the questionnaire. From total 876 sent questionnaire to the understudy provinces, 504 were received and analyzed. Results showed that no sufficient staffs and equipments (21.2%), no satisfaction and low motivation of personal (16.4%), no sharp legislation (16.2%), and other factors like no clarification legal and courts are effective in natural resources degradation. Management methods, are also effective in natural resources degradation. Government management is responsible for 22.8% of degradation. On the other hand, common utilization caused 17.9% of degradation and group management in range management projects due to their public management lead to 15.6% of degradation. Delivering the public lands to no indigenous peoples for some industrial projects leads to 12.1% of natural resources degradation. Rangelands cooperation management method as another method is responsible for 14.8% of degradation. Private management of natural resources by a family is the best method because it has the less effect on natural resources degradation. Due to socila groups different utilization methods, the resulted percentages in view point of their effect on natural resources degradation were as villagers 47.4%, nomads 32.3% and urbanites 20.3%. are effective in natural resources degradation.