فهرست مطالب

مرتع - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1387)

مجله مرتع
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/01/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد جعفری، محمد علی زارع چاهوکی، ناهید رحیم زاده، مرجان شفیع زاده نصرآبادی صفحه 1
    به منظور بررسی کیفیت لاشبرگ و خاک پای بوته از نظر مقدار کربن، نیتروژن، فسفر و پتاسیم در رویشگاه سه گونه مرتعی Artemisia sieberi، Artemisia aucheri و Acantholimon sp. تحقیقی صورت گرفت. بعد از شناسایی رویشگاه های این سه گونه در منطقه وردآورد، در انتهای فصل رویش (پاییز 1383) نمونه برداری در مناطق معرف هر رویشگاه به روش تصادفی سیستماتیک از لاشبرگ و خاک پای بوته و بدون پوشش گیاهی انجام شد. برای بررسی ویژگی های مورد مطالعه در رویشگاه هر گونه در امتداد 2 ترانسکت، تعداد 10 پلات به فاصله 30 متر از همدیگر مستقر شدند. در داخل هر پلات نمونه برداری خاک از پای بوته ها انجام شده و در منطقه شاهد (بدون پوشش گیاهی) از عمق 30-0 سانتی متری نمونه برداری انجام شد. پس از نمونه برداری از لاشبرگ ویژگی های کربن، نیترژن، فسفر و پتاسیم و از خاک مقدار کربن، نیتروژن، فسفر، پتاسیم، هدایت الکتریکی، pHو بافت تعیین شدند. بعد از بررسی داده ها، تجزیه و تحلیل آنها با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس و آزمون t انجام شد. نتایج به دست آمده حاکی از این است که در خاک پای بوته Acantholimon sp. مقادیر نیتروژن، پتاسیم و فسفر و همچنین در لاشبرگ گونه مذکور مقادیر کربن، نیتروژن و فسفر از دو گونه دیگر بیشتر است. ولی در کل بوته Artemisia sieberi از لحاظ کیفیت لاشبرگ، سرعت تجزیه پذیری و اثرات آن بر خاک بهترین می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت لاشبرگ، خاک، وردآورد، Artemisia sieberi، Artemisia aucheri و Acantholimon sp
  • جمیل امان للهی، قاسمعلی دیانتی تیلکی، علی صالحی، هرمز سهرابی صفحه 11
    در این تحقیق فرایند جایگزین شدن رویشگاه های مرتعی به جای همدیگر و ارتباط آن با عوامل خاکی بررسی شد. برای این منظور سه رویشگاه علفزار، بوته زار و علفزار- بوته زار انتخاب شدند. فاکتورهای خاکی در دو عمق 10-0 و 40-10 سانتیمتری اندازه گیری شده اند که شامل مقدار کلسیم، منیزیم، فسفر، پتاسیم، آهک، آمونیوم، نیترات، ماده آلی، اسیدیته، هدایت الکتریکی، وزن مخصوص ظاهری، رطوبت و بافت خاک بودند. فاکتور گیاهی اندازه گیری شده تاج پوشش گونه ها در هر رویشگاه بوده که در داخل منطقه کلید اندازه گیری شد. در این تحقیق از آنالیز تطبیقی قوس گیری شده (DCA) برای به دست آوردن همبستگی عناصر خاکی با پوشش گیاهی در رویشگاه ها استفاده شد. نتایج نشان می دهد در منطقه مورد مطالعه تغییراتی که در عملکرد اکوسیستم های مرتعی رخ داده در اثر کاهش عناصر غذایی است که این موضوع سبب تمایز رویشگاه های علفزار، بوته زار و علفزار- بوته زار شده است. در علفزار حاصلخیز با کاهش مواد غذایی ابتدا گراسها جایگزین پهن برگان علفی شده و در مراحل بعدی بوته ها جایگزین گراسها می شود. این روند با کاهش ماده آلی، رطوبت و پتاسیم همراه بوده و در نهایت در بوته زار میزان اسیدیته و شن افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: رویشگاه، فاکتورهای خاکی، علفزار، بوته زار، علفزار، بوته زار
  • محمد مهدوی، حسین ارزانی، محمدحسن جوری، بهروز ملک پور صفحه 22
    به منظور بررسی تاثیر قرق بلند مدت بر روی شاخص های اکولوژیک، قرق بلند مدت رودشور در مراتع استپی انتخاب گردید. آنگاه با استفاده از مدل توصیفی سلامت مرتع، سه ویژگی عملکردی اکوسیستم مرتع (پایداری خاک و رویشگاه، عملکرد هیدرولوژیک و سلامت موجودات زنده) مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور از 17 شاخص اکولوژیک استفاده گردید. نتایج نشان داد که قرق بلندمدت از لحاظ وضعیت عملکردی سه ویژگی سلامت مرتع (پایداری خاک، عملکرد هیدرولوژیک و سلامت موجودات زنده) در مقایسه با منطقه مرجع در طبقه متعادل قرار گرفته است. براساس مدل سلامت مرتع، طبقه متعادل بیانگر این موضوع است که در مرتع تخریب صورت گرفته و توان تولیدی مرتع کاهش یافته ولی مرتع قابلیت رسیدن به آستانه سلامت را دارد. همچنین این هشدار را به مرتعدار می دهد که چنانچه مدیریت فعلی حاکم بر مرتع پایدار بماند ممکن است مرتع از لحاظ سلامتی در پایین تر از مرز آستانه اکولوژیک یعنی آستانه تخریب قرار گیرد. فرایندهای ویژه ای نظیر عدم چرای دام، فعالیت کلونی های مورچه و فعالیت جوندگان باعث شده است تا قرق بلند مدت از لحاظ سلامتی در طبقه در معرض خطر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: قرق بلند مدت، شاخص های اکولوژیک، سلامت مرتع، استپ، رودشور
  • محمدرضا طاطیان، محمدعلی بهمنیار، رضا تمرتاش صفحه 35
    رستنی ها در طبیعت بیشترین تاثیر را از عناصر اقلیمی می گیرند، لذا درک صحیح و شناخت ارتباط عمیقی که بین گیاهان و عوامل هواشناسی برقرار است، گام مهمی در جهت مدیریت اکولوژیک اکوسیستم های مرتعی خصوصا مراتع متنوع کوهستانی است. تحقیق حاضر به منظور شناخت این روابط به عنوان ابزاری در مدیریت بهینه بخشی از مراتع ییلاقی البرز صورت پذیرفت. ابتدا با استفاده از نقشه های توپوگرافی (مقیاس 1:25000) و عکس های هوایی (مقیاس1:20000) و با بازدیدهای میدانی مکرر، پنج جامعه گیاهی به روش فلورستیک- فیزیونومیک شناسایی و پس از تعیین مناطق معرف، نمونه برداری به صورت تصادفی_سیستماتیک صورت گرفت. تعداد و اندازه نمونه ها در هر جامعه به ترتیب با استفاده از روش آماری و سطح حداقل و همگنی جوامع با استفاده از هیستوگرام فراوانی رانکایر تعیین گردید. سپس درجه اهمیت گونه های گیاهی اندازه گیری و اطلاعات مربوط به هر یک از جوامع، شامل داده های دما و بارندگی، استخراج گردید. به منظور پی بردن به واکنش گونه های غالب جوامع گیاهی مختلف نسبت به داده های دما و بارندگی، از رسته بندی جوامع و آزمون توکی استفاده گردید. نتایج نشان داد که هر یک از جوامع گیاهی نسبت به فاکتورهای آب و هوایی دارای واکنش متفاوتی بوده به طوری که جامعه درختچه ای (Rosa iberica) با نیاز رطوبتی بیشتر و نیاز حرارتی کمتر کاملا مستقل از جوامع دیگر قرار گرفته و گندمیان (Festuca ovina و Stipa barbata)، با توجه به قابلیت سازگاری با شرایط خشکتر، گروه جداگانه ای را به خود اختصاص داده اند. پراکنش جوامع بوته ای Acantholimon pterostegium و Onobrychis cornuta در محدوده متوسطی از دما و بارندگی منطقه نیز موجب گردید که به صورت یک گروه جداگانه، واکنش نشان دهند.
    کلیدواژگان: دما، بارندگی، جوامع گیاهی، مراتع ییلاقی
  • سید اکبر جوادی، حسین ارزانی، علی سلاجقه، مهدی فرحپور، قوام الدین زاهدی صفحه 46
    تعیین شایستگی مرتع برای اهداف مختلف، در جهت مدیریت اصولی و ضامن توسعه پایدار است. در این تحقیق به منظور مطالعه شایستگی مرتع برای چرای شتر سه زیر مدل شایستگی منابع آبی، حساسیت به فرسایش و زیر مدل شایستگی تولید علوفه مورد بررسی قرار گرفتند که اجزاء مدل نهایی را تشکیل می دهند. این تحقیق با استفاده از روش FAO (1991) در محیط سیستمهای اطلاعات جغرافیایی در منطقه حلوان شهرستان طبس در استان یزد صورت پذیرفت. در بررسی زیرمدل حساسیت به فرسایش از روش تجربی (احمدی،1377) استفاده شد. برای شایستگی منابع آبی، فاکتورهای کیفیت، کمیت و فاصله از منابع آبی مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین در بررسی شایستگی تولید، عوامل حدبهره برداری مجاز، خوشخوراکی، علوفه قابل دسترس، وضعیت و گرایش مرتع مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از مدل نهایی شایستگی نشان داد 1/24 درصد از مرتع در کلاس S2، 4/55 درصد در کلاس S3 و 5/20 درصد در کلاس N شایستگی قرار دارند. بر این اساس فاکتورهای دوری از منابع آبی، فرسایش شدید و کم بودن علوفه در دسترس مهمترین فاکتورهای کاهش دهنده شایستگی در تیپهای گیاهی مرتع هستند و تنها عامل کیفیت منابع آبی در بخشی از مرتع به عنوان فاکتور محدود کننده شایستگی مطرح می باشد. کاهش تعداد دام، حفر منابع آبی با فواصل مناسب (حداقل 10 کیلومتر، بر اساس قدرت راهپیمایی شتر) موجب استفاده بهتر و یکنواخت تر و کاهش تخریب و افزایش شایستگی مرتع حلوان می شود.
    کلیدواژگان: شایستگی مرتع، منابع آب، فرسایش، تولید، شتر، حلوان، GIS
  • حسن یگانه، سیدجمال الدین خواجه الدین، علیرضا سفیانیان صفحه 63
    در طول دو دهه گذشته دانشمندان مختلف سنجش از دور نقش شاخص های گیاهی حاصل از داده های ماهواره ای را در بررسی منابع طبیعی ارزیابی کرده اند و این شاخص ها با پارامترهای گیاهی همبستگی خوبی داشته اند. هدف این مطالعه بررسی قابلیت شاخص های طیفی سنجنده MODIS به منظور برآورد تولید گیاهی در مراتع سمیرم می باشد. پیش پردازشهای مختلف شامل تصحیح هندسی با استفاده از نقشه های توپوگرافی 1:250000 با RMSe کمتر از 8/0 پیکسل انجام شد و برای تصحیحات اتمسفری از روش تفریق عارضه تاریک استفاده شد. عملیات برداشت زمینی در خرداد 1384 در سطحی معادل 800000 هکتار انجام گرفت. واحدهای گیاهی در سطحی که اختلاف مهمی در ترکیب فلورستیک- فیزیوومیک نداشت، به عنوان تیپ گیاهی مستقل و یکنواخت در نظر گرفته شد و با روش نمونه برداری تصادفی طبقه بندی شده نمونه برداری گردیدند. اندازه گیری تولید گیاهی به روش تخمین مضاعف انجام گرفت. در این مطالعه از تصاویر مربوط به اول خرداد 1384 استفاده شد. شاخص های گیاهی بر روی تصاویر اعمال و نتیجه آنالیزهای تصاویر به 7 طبقه تولید مرتع طبقه بندی شد. در نهایت نقشه های تولیدی و نقاط نمونه برداری جهت بررسی صحت نتایج، کنترل گردید. نتایج نشان داد شاخص هایی که در آنها باند های SWIR بکار رفته، همبستگی بسیار بالایی به میزان 85/0 با داده های زمینی دارند. همچنین شاخص های NDVI و SAVI و RVI و دیگر شاخص های مشابه که از باندهای قرمز و مادون قرمز نزدیک ایجاد شده اند، دارای همبستگی نسبتا متوسطی حدود 6/0 با داده های تولید مرتع داشتند. نتایج این تحقیق نشان داد که شاخص های باندهای SWIR سنجنده MODIS، تخمین تولید گیاهی مرتع را بهتر برآورد می کنند.
    کلیدواژگان: SWIR، تولید گیاهی، MODIS، شاخص های گیاهی
  • منصور تقوایی، رضا توکل افشاری صفحه 78
    در مناطق خشک در اواخر بهار و اوایل تابستان گیاهان با دمای بالا و پدیده خشکی روبرو می شوند. ماشک (Vicia peregrina L.) یکی از گیاهان پروانه آسا در بوم سامانه خشک مدیترانه ای است که در اوایل بها ر تا تابستان بخشی از علوفه مورد نیاز دام ها را در این مناطق تامین می کند. بذرهای این گیاه در مرحله پر شدن دانه با تنش خشکی روبرو شده و قدرت آنها کاهش می یابد. این مسئله باززایی و در نهایت تولید علوفه را در سال بعد کاهش می دهد. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر محلول پلی اتیلن گلیکول بر بهبود قدرت بذر های ماشک برداشت شده در شرایط دیم بود. آزمایش در سال 1386 در دانشگاه شیراز اجرا شد. برداشت بذر در شرایط دیم و فاریاب زمانیکه پایین ترین غلاف به رنگ قهوه ای بود انجام شد. آزمایش جوانه زنی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی روی نمونه های بذر انجام شد. شمارش بذرهای جوانه زده بصورت روزانه انجام و بذرهای سخت، طول ساقه چه، طول ریشه چه و وزن خشک گیاهچه پس از 14 روز اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تنش خشکی درصد جوانه زنی، وزن خشک گیاهچه را کاهش و میانگین مدت جوانه زنی را افزایش می دهد و پیش تیمار با محلول پلی اتیلن گلیکول توانست قدرت بذر را بطرز معنی داری تحت تاثیر قرار دهد. آماده سازی با محلول پلی اتیلن گلیکول متوسط زمان جوانه زنی را کاهش و طول ساقه چه، ریشه چه و وزن خشک گیاهچه را افزایش داد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، آماده سازی، پلی اتیلن گلیکول، ماشک (Vicia peregrina)، جوانه زنی
  • رفعت زارع بیدکی، محمد مهدوی، حسن احمدی صفحه 88
    در بوم شناسی و مدیریت مرتع آگاهی از میزان بارش بسیار ضروری است. کمبود ایستگاه های باران سنجی واندازه گیری باران در نقاطی محدود، چاره جویی در رفع این نقصان را هشدارداده است. برای برآورد بارش در نقاط فاقد آمار از راه های مختلف مثل روش همبستگی بین ایستگاه ها، روش نسبت نرمال، استفاده از ایستگاه های معرف و روش محور مختصات استفاده می شود. طبق اصل وجود ساختار مکانی بین بارش نقطه ای در نقاط مختلف هر چه فاصله دو نقطه از یکدیگر کمتر باشد، اختلاف بارش رسیده به آنها کمتر است. هدف از این پژوهش یافتن رابطه ای بین فاصله دو نقطه و مقدار بارش رسیده به آنهاست تا بتوان از طریق این رابطه مقدار بارش را در نقاطی که بارندگی در آنها اندازه گیری نمی شود، تخمین زد. برای رسیدن به این رابطه از آمار ایستگاه های بارانسنجی موجود در حوزه آبخیز دریاچه نمک استفاده شده است. در این پژوهش فاصله هر بارانسنج از بقیه باران سنجهای موجود در حوزه محاسبه شده و سپس مقدار بارش ماهانه هر باران سنج از مقدار متناظر آن در ایستگاه های دیگر کسر شده و اختلاف بارش بین دو بارانسنج به دست آمده است. بیشترین و کمترین مقدار اختلاف به دست آمده به ترتیب حد بالا و پایین اختلاف بارش بین دو نقطه هستند. سپس بین حدود اختلاف بارش بین دو نقطه و فاصله آن دونقطه بهترین منحنی برازش داده شده است. این منحنی ها و معادلات مربوطه در سه سطح اعتماد 80، 90 و95 درصد محاسبه و رسم شده است. با استفاده از نتایج این پژوهش می توان مقدار بارش یک نقطه را با داشتن بارندگی نقاط دیگر حوزه و فاصله نقطه مورد نظر از آنها در سطح اعتماد معین به صورت حدود بالا و پایین براورد نمود.
    کلیدواژگان: بارندگی، تغییرات مکانی، حد بالای تغییرات، حدپائین تغییرات، حوزه آبخیز دریاچه نمک
|
  • M. Jafari, M.A. Zare Chahouki, N. Rahim Zadeh, M. Shafizadeh Page 1
    The aim of this research was to investigate the relationship between litter quality and soil characteristics (carbon, nitrogen, potassium and phosphorous) in three range species, Artemisia sieberi, Artemisia aucheri and Acantholimon sp. Soil and litter sampling was done at the end of growing season (autumn 2004) after identification of the sites of these species in Vard-Avard. Sampling was conducted in the key area of each site based on randome-systemic method. Number of determined plots was based on the characteristics of the studied sites. The results showed in Acantholimon sp. litter the characteristics of C, N and P were greater than the other species. But in generally Artemisia sieberi litter quality was the best.
  • J. Amanollahi, Gh. Dianaty Tilaky, A. Salehi, H. Sohrabi Page 11
    In this study, the replacement of different range sites and their relationship with soil properties was investigated. For this purpose, according to teh elevation and aspect three sites were selected including shrubland, grass-shrubland and grassland. The measured soil factors were calcium, magnesium, Phosphors, Potassium, lime, ammonium, nitrate, organic matter, PH, EC, bulk density, moisture and soil texture. Also, the vegetation cover in each site in the key area was measured. Detrened correspondence analysis (DCA) was used to achieve the relationship between soil and vegetation. The result showed that some changes which have in the performance of range ecosystems are the result of decrease in nutrirional elements; this issue has resulted in the distinction of the sites of grassland, shrubland and grass-shrubland. In fertile grasslands with reduction of nutrients, first, grasses will replace the forbs and in the next stage, the grasses are replaced by shrubs. This trend is accompanied by decease of organic substance, humidity and potassium, and ultimately the pH and sand rate will increase in the shrubland.
  • M.Mahdavi, H.Arzani, M.H.Jouri, B.Malekpour Page 22
    In order to investigate the effect of long-term exclosure on ecological indicators, the long-term exclosure of Rudshur in steppe rangelands was selected. Then, three functional attributes of rangeland health (soil/site stability, hydrologic function, and biotic integrity) were evaluated using rangeland health model. In this study 17 ecological indicators were used. Result showed that long-term exclosure was evaluated as moderate category in comparison to reference area. Based on rangeland health model, moderate category illustrate that the rangeland has been destroyed and its potential for forage production was reduced, but the rangeland has the capacity to reach the threshold health. Also if the Ranger continues to have this system of management, the rangeland health will be less than ecological threshold line. Processes such as lack of livestock grazing, small herbivore and ant colonies activities have caused that the health of long-term exclosure to be at risk category.
  • M.R.Tatian, M.A.Bahmanyar, R. Tamartash Page 35
    Vegetation is affected mostly by climatic factors, therefore a knowledge of relationship between vegetation and these factors shows the distribution of plant communities and it is important step for management of the summer range ecosystems. The present study was carried out in summer rangelands of Behshahr to find the relations between vegetation and climatic factors. According to aerial photos, topographic maps and field surveys; five plant communities were separated by the floristic-physiognomic method. In each community, samples were taken based on random-systematic method. After selecting key areas, plot shape and size was determined using statistical and minimal area methods. Importance value of species, temperature and precipitation data was recorded in each community. The relations between dominant plants of communities and climatic data were determined using ANOVA and ordination techniques. The results show that response of the plant communities to climatic factors was different. Bushy tree community (Rosa iberica) with more humidity and less thermal requirement was independent to other communities and grasses (Festuca ovina, Stipa barbata) due to compatibility with drier conditions were in separated group. Shrubs distribution (Acantholimon pterostegium, Onobrychis cornuta) with medium range of temperature and precipitation showed a group.
  • S. A. Javadi, H. Arzani, A. Salajeghe, M. Farahpor, Gh. Zahedi Page 46
    Determination of range suitability for different purposes is essential for sustainable development. In this study for determining of rangeland suitability for camel grazing, three sub-models including production model, water model (quantity, quality and distance) and erosion sensibility model were made for final model. FAO (1991) method (recommended for land capability evaluation) was used for suitability classification. The study was conducted in Halvan region in Yazd province. According to the results, 24.1% of area is moderately suitable (S2), 55.4% is marginally suitable (S3), and 20.5% was classified as non suitable (N) for camel grazing. Water distance and accessibility to water, extensive erosion and low available forage is a most declining factor for suitability. Water quality is a limiting factor in part of study area, too.
  • H. Yeganeh, S.J. Khajeddin, A.Soffianian Page 63
    During the last two decades remote sensing scientists have studied the role of resulting vegetation indices through the satellite data in evaluating the natural resources, These indices have shown high correlations with vegetation parameters. The aim of this study was to evaluate the potentials of spectral indices of MODIS sensor for estimating Semirom and Brojen pastures plant production. Different preprocessings including geometric correction were applied using topographic maps of 1:250000 and the RMSe was 0.8 pixels. Also the atmospheric correction was applied through the dark object subtraction. Field data collection was conducted on the vast areas of about 800,000 ha during the June 2005. The vegetation units with similar floristic-physiognomic-ecologic compositions were considered as an exclusive vegetation type and were sampled with stratified random sampling. The plant production was measured using double sampling method. For this study the June 2005 MODIS data was analyzed. Various vegetation indices were examined on the image and the resulting images were classified to 7 pasture production groups. Finally the produced maps and the sampled points were controlled for their accuracies. The results confirmed the high correlations of used SWIR bands with field data (R2 = 0.85). Also the NDVI, SAVI and RVI plus other similar vegetation indices which employ red or NIR bands had relatively intermediate correlations with pasture data (R2 = 0.6). Overall, the findings of this study prove that the pasture plant production can be estimated using SWIR bands of the MODIS sensor.
  • M. Taghvaei, R. Tavakoolafshari Page 78
    In the arid regions, drought and high temperatures occur frequently during late spring and early summer. Vicia peregrina L. is an important legume in arid mediterranean ecosystems which have been grazed by small ruminants mainly sheep and goats. Vicia Seed quality is affected by drought during seed development and maturation and loss of vigor seeds in species my be reducing re-sown forage in arid ecosystems. Therefore, effects of osmotic solution of polyethylene glycol (PEG) on deteriorated seed Percent of germination and seed vigor of Vicia peregrina L. seed were studied. Experiments were conducted in 2007 at agriculture college of university of shiraz. Pods were harvested when the lowest pods were brown in dry land and control(non stressed). because delaying seed harvest of bitter vetch may increase seed losses due to pod shattering. At the final harvesting, germination percentage, hard seeds, shoot length and root length and seedling dry weight at 14 days after planting in standard germination tests were evaluated using different laboratory tests. Germination counts daily after planting was used to calculate the mean time germination (MTG). The results showed that drought stress decreased the seed vigor and osmotic solution had significant effects on seed vigor of Vicia peregrina L. Priming with solutions of PEG had the maximum enhancing effects on germination percentage, shoot and root length and dry weight.
  • R. Zare Bidaki, M. Mahdavi, H. Ahmadi Page 88
    During precipitation event, an area of land is prone to rainfall, but precipitation measuring is only accomplished in few points. So estimating of precipitation in other points can be done in several methods such as: correlation method, normal ratio method, and representative stations and inverse distance method. According to the principle of existing spatial structure among point rainfalls, the less distance between tow points, the less difference in precipitation received by them. The purpose of this research is to find the relationship between distance of two points and depth of precipitation. Then it is possible to estimate the precipitation in points without rain gauges via this relationship. To display this relationship existing rain gauge data in Daryacheh Namak Watershed were used. In this research distances among any rain gauge from others are calculated. Then variations between their monthly precipitations are calculated. Maximum and minimum of the variations are upper and lower limits of variations respectively. The best curve is fitted between variation limits and distance between two points. These equations are calculated at 3 levels of likelihood (80, 90, and 95%) and results are displayed in curves and equations. Using results of this research, it is possible to estimate the depths of precipitation in pointes without gauges by having the data of other rain gauges and the distance from the points to rain gauges. For example: if monthly precipitation in a rain gauge station is "X mm" and other point is "L km" far from this station, this point can receive precipitation between "X + Y1" to "X + Y2". In which "Y1" and "Y2" are the upper and lower limits of difference respectively. By calculating the average the upper and lower limits the monthly precipitation of that point can be estimated. To promote the likelihood, estimation precipitation in the point is possible by many rain gauges data and then calculating the average of results.