فهرست مطالب

فصلنامه دامپزشکی ایران
سال سوم شماره 17 (زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/10/11
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مهرداد پورجعفر، محمدرضا محزونیه، غلامعلی کجوری صفحه 5
    ویروس لوسمی گاو (BLV) یک رتروویروس سرطان زاست که معمولا گاو را آلوده نموده و در 1 تا 5 درصد مبتلایان، لکوز لنفوسیت های B ایجاد می نماید. سلول های آلوده به BLV در خون، ترشحات و همچنین فراورده های گوشتی و لبنی که به بازار عرضه می شوند وجود دارد. هدف این مطالعه تعیین میزان آلودگی به ویروس لوسمی گاو و ارتباط بین آلودگی به این ویروس با عوامل مختلف شامل: سن، اندازه ی گله، استفاده از سرسوزن مشترک و حضور دامپزشک ناظر در سال 1381 در منطقه شهرکرد بود. همچنین یک مطالعه اولیه ای نیز برای تعیین آلودگی انسان با BLV صورت گرفت.
    در این مطالعه نمونه های سرم 422 راس گاو از گله های شیری منطقه شهرکرد از نظر حضور آنتی بادی های ضد BLV با روش الایزا و AGID و 102 سرم انسان از نظر حضور آنتی بادی های ضد gp51 با روش AGID تست گردیدند. به ترتیب 59 (14%) و 40 (5/9%) مورد از سرم گاوها در آزمون های الایزا و AGID واکنش سرمی مثبت داشند و مشخص گردید که بین حساسیت این دو تست اختلاف معنی داری وجود داشته و آزمون الایزا حساس تر می باشد (05/0=P). در این تحقیق مشخص شد بین میزان آلودگی در این شهرستان با استفاده از سر سوزن مشترک و اندازه گله در سطح 05/0=α ارتباط آماری معنی داری دارد. کمترین میزان آلودگی در گاوهای با سن 3-2 سال و بیشترین میزان آلودگی در گاوهای با سن 5 سال و بیشتر بود لیکن ارتباط آماری بین سن و میزان آلودگی و همچنین مشاوره دامپزشک ناظر در گله با میزان شیوع مشاهده نشد (05/0P>).
    آنتی بادی ضد ویروس لوسمی گاو در نمونه های سرمی اخذ شده از دامداران همان گاوداری ها یافت نشد لذا در این مطالعه ارتباطی بین لکوز گاو و انسان وجود نداشت. با این وجود، مطالعات بیشتری در این زمینه می تواند از اهمیت برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: لکوز ویروسی گاو، گاو، انسان، شهرکرد
  • غلامحسین خواجه، مهرداد مصباح، رحیم پیغان صفحه 14
    به منظور تعیین مقادیر برخی پارامترهای بیوشیمیایی سرم خون ماهی بنی (Barbus sharpeyi) و کپور علفخوار (Ctenopharyngodon idella) پرورشی و مقایسه آن با یکدیگر از 121 قطعه ماهی بنی بالغ (61 قطعه نر و 60 قطعه ماده) و 126 قطعه ماهی کپور علفخوار (71 قطعه نر و 55 قطعه ماده) به ظاهر سالم پرورش یافته در مرکز پرورش ماهی آزادگان واقع در شهرستان اهواز از ناحیه ساقه دمی خونگیری بعمل آمد و پارامترهای بیوشیمیایی سرم خون به روش های متداول آزمایشگاهی مورد سنجش قرار گرفت. در این مطالعه میانگین کلی گلوکز، اوره، اسیداوریک، کراتینین، کلسترول، تری گلیسرید، پروتئین تام و آلبومین در ماهی بنی بترتیب 5/2±6/64، 3/0±9/5، 4/0±4/4، 02/0±3/0، 3/5±2/246، 2/4±1/157 میلی گرم در دسی لیتر، 09/0±5/4 و 06/0±9/1 گرم در دسی لیتر و در ماهی کپور علفخوار بترتیب 3±1/97، 3/0±3/5، 3/0±4/4، 09/0±10/0، 1/6±6/256 و 6/4±180 میلی گرم در دسی لیتر، 06/0±4 و 40/0±5/1 گرم در دسی لیتر بدست آمد. آنالیز آماری نشان داد که گلوکز و تری گلیسرید در ماهی کپور علفخوار و کراتینین، پروتئین تام و آلبومین در ماهی بنی بطور معنی داری بیشتر می باشد (05/0P<). نتایج حاصله نشان داد که میانگین میزان اسید اوریک سرم خون در کپور علفخوار ماده بالاتر از کپور علفخوار نر می باشد (05/0P<).
    کلیدواژگان: ماهی بنی، ماهی کپور علفخوار، سرم، خون، بیوشیمیایی
  • علیقلی رامین، علی آقازاده، تورج کرمیان صفحه 24
    تعداد 16 راس میش از نژادهای ماکویی و قزل و با یک بره از ابتدا تا 5/4 ماه شیردهی جهت تعیین 1) مقادیر گلوکز و اوره خون، لاکتوز و اوره شیر، انرژی و پروتئین جیره، 2) تغییرات پارامترهای فوق در طول شیردهی و سرانجام 3) تعیین ارتباط و معادله رگراسیون بین پارامترهای غذا با خون و شیر انتخاب شدند. مقدار 5 میلی لیتر خون وداجی، 50 میلی لیتر شیر و 200 گرم غذا به صورت مخلوط از ابتدا تا 135 روز شیردهی به فاصله 15 روز و مجموعا 9 بار تهیه گردیدند. میانگین انرژی و پروتئین جیره به ترتیب 39/2 مگاکالری به ازاء کیلوگرم ماده خشک غذا و 1/14درصد ترکیب غذا محاسبه شد. میانگین گلوکز، اوره خون و شیر به ترتیب 6/48، 5/46 و 7/36 میلی گرم در دسی لیتر و لاکتوز شیر 8/4 درصد ماده خشک شیر تعیین گردیدند. میانگین پارامترهای خون و شیر اختلاف معنی داری را در طی 5/4 ماه شیردهی نشان داد (01/0P<). اوره خون و شیر سیر صعودی و گلوکز خون و لاکتوز شیر سیر نزولی را نشان دادند. آنالیز همبستگی ارتباط معنی دار بین اوره سرم و شیر (45/0=r)، اوره سرم و پروتئین جیره (83/0=r)، اوره شیر با انرژی (75/0=r) و پروتئین جیره (79/0=r)، گلوکز سرم و اوره شیر (75/0=r)، اوره سرم و لاکتوز شیر (24/0=r) را نشان داد (05/0P<). معادلات رگراسیون برای تخمین پروتئین و انرژی جیره با R2 72/0و 42/0 تعیین گردیدند. لذا می توان گفت که مشاهده میانگین پارامترها در حدود توصیه شده در منابع و وجود اختلاف معنی دار در آنها دلالت بر متغیر بودن فعالیت های متابولیکی، اخذ و جذب غذا دارد. وجود رابطه بین اوره شیر با تمامی پارامترها، اوره خون و لاکتوز شیر با دیگر پارامترها و ایجاد معادله رگراسیون اهمیت و ارزش تشخیصی این پارامترها در تعیین وضعیت انرژی و پروتئین خام جیره را نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: گلوکز، اوره، لاکتوز، شیر، انرژی، پروتئین، میش
  • مرتضی زنده دل، وهاب باباپور، حسین جنیدی صفحه 34
    مطالعات اخیر در موش صحرایی نشان دهنده یک تداخل عمل بین آگونیست گیرنده 2H هیستامینی و محل های اتصال بنزودیازپین ها در مغز می باشد. این مطالعه اثرات تزریق داخل بطن مغزی آنتاگونیست های گیرنده های 1 H و2H هیستامینی را بر اخذ غذای کوتاه مدت ناشی از آگونیست گابا A در جوجه خروس های گوشتی بررسی می کند. در ابتدا، کانول راهنما با عمل جراحی در بطن جانبی راست مغز جوجه ها قرار گرفت. در تجربه اول، پرندگان ابتدا کلرفنیرآمین آنتاگونیست گیرنده 1–H و بلافاصله پس از آن موسیمول را به داخل بطن جانبی مغز دریافت نمودند. در تجربه دوم، جوجه ها ابتدا فاموتیدین آنتاگونیست گیرنده 2H- و سپس موسیمول دریافت کردند. سپس میزان اخذ غذا بصورت تجمعی در زمان های 15، 30، 45، 60، 90، 120، 150 و 180 دقیقه پس از تزریق اندازه گیری شد. اثر موسیمول بر اخذ غذا به طور معنی داری بوسیله پیش تزریق با کلرفنیرآمین تضعیف شد (05/0p<) درحالیکه فاموتیدین بی اثر بود. این نتایج بیانگر وجود یک تداخل عمل بین گیرنده گابا A و هیستامین از طریق گیرنده 1H هیستامینی در اخذ غذای جوجه خروس های گوشتی است.
    کلیدواژگان: هیستامین، گابا، اخذ غذا، تزریق داخل بطن مغزی، جوجه خروس گوشتی
  • محسن فرخوی، مهرداد مدیرصانعی، بهزاد منصوری، آرش قلیان چی لنگرودی صفحه 42
    انجام این آزمایش به منظور مقایسه تاثیر سطوح مختلف تراکم گله در واحد سطح بر میزان بازدهی تولید جوجه های گوشتی مورد اجرا قرار گرفت. تعداد 864 قطعه جوجه گوشتی نر و ماده یک روزه از سویه تجاری راس 208 به 3 گروه آزمایشی به ترتیب با تراکم های 14، 16 و 18 قطعه جوجه در واحد سطح (متر مربع) انتخاب گردیدند. هر گروه شامل 4 زیر گروه (تکرار) بود که برای هر تکرار یک پن مجزا به مساحت 5/4 متر مربع در نظر گرفته شد. بدین ترتیب در هر یک از پن ها به ترتیب 63، 72 و 81 قطعه جوجه ریخته شد. در پایان سن 42 روزگی میزان تراکم در هر یک از تکرارها در گروه های دوم و سوم به 14 قطعه پرنده در مترمربع کاهش داده شد و برابر با میزان تراکم در گروه یک گردید تا تاثیر کاهش تراکم بر میزان بازدهی رشد در مدت یک هفته باقی مانده از دوره پرورش مشخص گردد. نتایج به دست آمده در مورد شاخص های مورد ارزیابی، با استفاده از آزمون آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. در مواردی که اختلاف معنی داری مشاهده گردید، از آزمون دانکن جهت مشخص نمودن اختلاف بین میانگین های گروه ها استفاده شد. در تمام مراحل رکوردگیری کمترین وزن بدن به گروه سوم و در پایان دوره آزمایشی بیشترین وزن بدن به گروه دوم اختصاص داشت. در سایر مقایسات گروهی تفاوت گروه اول و دوم معنی دار نبود (p>0.05). در پایان دوره آزمایشی بیشترین و کمترین میزان مصرف غذا به ترتیب مربوط به گروه های دوم و سوم بوده که دارای اختلاف معنی دار آماری با یکدیگر بودند (05/0p). پایین ترین و بالاترین ضریب تبدیل غذایی در پایان دوره آزمایش به گروه های سوم و دوم اختصاص داشته است که اختلاف بین ضرایب تبدیل گروه های مختلف معنی دار بوده است (05/0p). برای دستیابی به بهترین میزان بازدهی، دوره پرورش با 18 قطعه جوجه در هر متر مربع آغاز گردیده و در پایان سن 6 هفتگی، با خارج نمودن بخشی از گله و کاهش تراکم آن تا سطح 14 قطعه در هر متر مربع، امکان رشد جبرانی بیشتر برای سایر افراد گله فراهم می شود.
    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، مدیریت پرورش، تراکم گله، عملکرد تولید
  • بررسی کیفیت آب های بسته بندی، تولید و عرضه شده در سطح شهر اهواز از نظر میزان سختی کل، شمارش کلی میکروبی و آلودگی احتمالی به کلی فرم ها
    علی فضل آرا، عبدالرحمن راسخ، فرزانه سنگ تراش صفحه 50
    در این بررسی تعداد 180 نمونه آب بسته بندی شده در ظروف 20 لیتری چند بار مصرف و نیز کیسه های یک لیتری یک بار مصرف طی دو فصل سرد و گرم و در هر فصل 90 نمونه، از سه شرکت تولید کننده (از هر شرکت 30 نمونه در هر فصل) مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از تهیه نمونه ها، آزمون های مربوط به شمارش کلی میکروبی به روش پورپلیت، ارزیابی آلودگی احتمالی به کلی فرم ها به روش MPN و نهایتا تایید وجود باکتری اشریشیاکلی و همچنین ارزیابی میزان سختی کل در تمامی نمونه ها انجام گرفت. براساس نتایج حاصله از این تحقیق، میانگین شمارش کلی میکروبی آب های تولیدی شرکت های شماره یک، دو و سه در کل دوره به ترتیب 3/26±8/90، 41/9±92/46 و 1082±8781، CFU باکتری در هر میلی لیتر بود که در مقایسه با میزان استاندارد (102×5 CFU باکتری در هر میلی لیتر) فقط شرکت شماره سه، بالاتر از حد مجاز بود و اختلاف معنی دار با میزان استاندارد داشت. میانگین میزان کلی فرم در آب های تولیدی شرکت های شماره یک، دو و سه به ترتیب 342/0±993/0، 392/0±705/1 و 697/0± 437/3 CFU باکتری در هر میلی لیتر بود که هر سه شرکت با استاندارد صفر ویژه آب های شرب بسته بندی شده، اختلاف معنی داری داشتند. همچنین تعداد و درصد نمونه های اشریشیاکلی مثبت در نمونه های آب هر یک از سه شرکت، 2 نمونه (3/3%) بود. تمامی نمونه آب های هر سه شرکت از نظر سختی کل در حد مقادیر مجاز اعلام شده توسط مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران بودند. در مجموع تعداد و درصد نمونه های مطلوب (از نظر آزمون میکروبی و سختی کل) سه شرکت شماره یک، دو و سه به ترتیب 48(80%)، 42(70%) و 15(25%) نمونه بود. شرکت سه (تولید کننده بسته های آب یک لیتری) از این نظر با دو شرکت دیگر (تولید کننده بسته های 20 لیتری با ظروف چند بار مصرف) اختلاف معنی داری داشت. همچنین اختلاف معنی داری بین نمونه های مربوط به فصل سرد و فصل گرم سه شرکت از نظر کیفیت بهداشتی (فاکتورهای میکروبی و سختی کل) ملاحظه گردید. با توجه به نتایج حاصله از این بررسی، توجه بیشتر مراجع مسؤول حافظ سلامتی جامعه به کارخانه های تولید کننده آب بسته بندی شده توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آب، اهواز، سختی کل، کلی فرم، اشریشیاکلی، شمارش کلی میکروبی
  • رضا قنبرپور، محمد خلیلی، محمد مهدی مولایی، مروارید پشدار صفحه 58
    هدف از این مطالعه تعیین فراوانی حضور فاکتور 99K در سویه های اشریشیاکلی جدا شده از موارد سالم و اسهالی گوساله ها می باشد. برای این منظور 114 نمونه سواب راست روده از گوساله های اسهالی با سن زیر 3 هفته و 68 نمونه از گوساله های سالم با همان سن اخذ شد و نسبت به جداسازی اشریشیاکلی اقدام گردید. جدایه های اشریشیاکلی در محیط مینکا متحمل 3 پاساژ متوالی 24 ساعته در دمای 37 درجه سانتی گراد شده و بعد از آخرین مرحله با بکارگیری روش های هماگلوتیناسیون و ایمونوفلورسانس مستقیم مورد بررسی قرار گرفتند. در مجموع 96 (21/84%) جدایه اشریشیاکلی از موارد اسهالی و 63 (64/92%) جدایه اشریشیاکلی از موارد سالم جداسازی و با آزمایشات بیوشیمیائی تائید شد. براساس نتایج آزمایش ایمونوفلورسانس، فراوانی جدایه های دارای فاکتور 99K در موارد گوساله های اسهالی و سالم به ترتیب 83/45% (44 جدایه) و 46/17% (11 جدایه) برآورد گردید. در آزمایش هماگلوتیناسیون 21 جدایه (87/21%) از موارد گوساله های اسهالی و 7 جدایه (11/11%) از موارد سالم واکنش مثبت نشان دادند.
    کلیدواژگان: فاکتور 99K، اشریشیاکلی، اسهال گوساله ها
  • علیرضا نجف پور، بهزاد جعفر قلی زاده صفحه 66
    این مطالعه روی 25 راس گاومیش سالم با وزن های 300 تا 350 کیلوگرم و سن بین 4 تا 6 سال انجام شد. داروی کتامین 10% با دوز 2 میلی گرم به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن و تنظیم حجم آن به 10 میلی لیتر با استفاده از سرم فیزیولوژی در فضای اپی دورال ما بین اولین و دومین مهره دمی تزریق شد. ایجاد و شروع اثر بی حسی در نواحی خلفی و نیز طول مدت بی حسی مورد ارزیابی قرار گرفت و در فرم مخصوص ثبت گردید. در همین مدت برخی پارامترهای حیاتی شامل تعداد ضربان قلب، تنفس و درجه حرارت مقعدی در زمان صفر، 5، 15، 30 و 60 دقیقه پس از تزریق ثبت شد. ایجاد و شروع اثر بی حسی در فاصله زمانی متوسط 45/1±02/3 دقیقه پس از تزریق ثبت گردید و این بی حسی تا 90 دقیقه دوام داشت. در فاصله ایجاد و مدت بی حسی علائمی چون بیرون آوردن و آویخته شدن زبان، افزایش ترشح بزاق و ریزش اشک در حیوان مشاهده گردید که دلالت بر تاثیرات عمومی کتامین دارد که بعد از 4 تا 6 دقیقه علائم آرام بخشی در حیوان ظاهر گردید. تعداد ضربان قلب در دقایق 5، 15 و30، تعداد تنفس در دقایق 5 و 15 پس از تزریق نسبت به زمان صفر (قبل از تزریق) افزایش معنی داری را نشان داد (P<0.05). درجه حرارت مقعدی تغیرات معنی داری نداشت. از این مطالعه چنین نتیجه گیری می شود که تزریق کتامین با دوز ذکر شده از فضای اپی دورال ضمن ایجاد بی حسی مناسب، می تواند آرام بخشی مطمئن جهت انجام اعمال جراحی خلفی گاومیش ایجاد کند.
    کلیدواژگان: کتامین هیدروکلراید، اپی دورال خلفی، بی دردی، گاومیش
  • محمود نظری، محمدتقی بیگی نصیری، جمال فیاضی صفحه 73
    در این تحقیق به منظور برآورد پارامترهای ژنتیکی صفت تولید شیر، چربی و درصد چربی از 15600 رکورد گاو نجدی استفاده گردید. این داده ها بین سال های 1384-1368 در ایستگاه اصلاح نژادی گاو نجدی شوشتر جمع آوری گردیده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل حیوانی تک و دو صفتی با استفاده از روش حداکثر درست نمایی محدود شده انجام گرفت. در این مدل؛ ماه، فصل زایش، دوره شیردهی و نوع شیردوش به عنوان اثرات ثابت و فاصله گوساله زایی به عنوان متغیر کمکی در نظر گرفته شد. میانگین و انحراف معیار تولید شیر (kg)، تولید چربی (kg) و درصد چربی (%) به ترتیب 68/19±68/706، 96/2±10/30 و 05/0±26/4 برآورد گردید. وراثت پذیری صفات مذکور با استفاده از مدل تک صفتی به ترتیب 05/0±29/0، 02/0±15/0و 01/0±1/0 محاسبه شد. همبستگی های ژنتیکی و فنوتیپی صفات تولید شیر درصد چربی، تولید شیر تولید چربی و تولید چربی درصد چربی به ترتیب 39/0- و 04/0-، 83/0 و 3/0، 7/0 و 32/0 برآورد شد. با توجه به متوسط بودن میزان وراثت پذیری صفت تولید شیر می توان با انتخاب، پیشرفت ژنتیکی مطلوبی را در این صفت بوجود آورد.
    کلیدواژگان: وراثت پذیری، تولید شیر و چربی، فصل زایش، گاو نجدی، خوزستان، مدل حیوانی تک و دو صفتی
  • مجید هاشمی، شهرام شکرفروش صفحه 81
    این مطالعه با هدف شناسایی کانون های بحران و آلوده کننده در مسیر تولید شیرخام در دامداری های سنتی استان فارس انجام شد. با انتخاب 3 مرکز جمع آوری و 9 دامداری سنتی که شیر خود را به این مراکز تحویل می دادند، در طول یک سال 392 نمونه شیرخام از مراحل مختلف تولید شامل پستان دام، ماشین شیردوش، شیر در محل مرکز جمع آوری (بیدون)، مخزن مرکز جمع آوری و ماشین حمل شیر در محل سکوی دریافت کارخانه اخذ شد و آزمایش های شمارش کلی میکروبی، کلی فرم، اشرشیاکلی، اسیدیته و pH روی این نمونه ها انجام گرفت. برای آنالیز یافته ها از روش GLM در نرم افزار SAS استفاده گردید. متوسط هندسی بار میکروبی نمونه های شیرخام در مراحل مختلف فوق به ترتیب 105×5/1، 105×5/7، 105×4/9، 106×3/8 و 106×2/6 واحد تشکیل دهنده کلنی در هر میلی لیتر (CFU ml-1) بود. بار میکروبی، شمارش کلی فرم و مقدار اسیدیته نمونه های شیرخام دامداری های سنتی در دو مرحله یکی در مرحله ماشین شیردوش و دیگری در مرحله مخزن مرکز جمع آوری نسبت به مراحل قبل افزایش معنی داری (p<0.0001) داشت. شمارش اشرشیاکلی در مرحله مخزن مرکز جمع آوری نسبت به مراحل قبل دارای افزایش معنی داری (p<0.0001) و مقدار pH دارای کاهش معنی داری (p<0.0001) بود. در تمام فصول سال، کلیه ی فاکتورهای اندازه گیری شده در نمونه های شیر مرکز جمع آوری نسبت به شیر مرحله پستان دام افزایش معنی داری داشتند. با توجه به نتایج این تحقیق و شناسایی مراحل ماشین شیردوش و مخزن مرکز جمع آوری به عنوان کانون های اصلی آلوده کننده شیرخام تولیدی در دامداری های سنتی استان فارس، فعالیت های اجرایی، آموزشی و تحقیقاتی می بایست در این نقاط متمرکز گردد.
    کلیدواژگان: شیرخام، بهداشت شیر، گاوداری سنتی، استان فارس
  • مقاله کوتاه
  • منصور سیاری، محسن پاک نژاد، محمدرضا پورابراهیم صفحه 89
    در این بررسی که به مدت 2 سال در دو تحقیق جداگانه انجام گرفت کبد 16699 راس گوسفند و 2473 راس بز ذبح شده در کشتارگاه اهواز مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 523 کبد (13/1 درصد) و 100 عدد کبد بز (04/0 درصد) که دارای ضایعات ماکروسکوپی و ضبطی بودند، به منظور تعیین درصد میزان آلودگی آنها به انگل های کبدی مورد بررسی ماکروسکوپی و میکروسکوپی قرار داده شدند، سپس به منظور بررسی دقیق تر پس از تهیه نمونه های 2 سانتی متری و طی مراحل ثابت سازی در فرمالین، آماده سازی، تهیه مقطع پارافین و رنگ آمیزی آنها به روش هماتوکسیلین و ائوزین مورد مطالعه قرار گرفتند. از تعداد 523 کبد ضایعه دار گوسفند تعداد 309 مورد (79 درصد)، (5/1 درصد به کل) به انگل فاسیولا، تعداد 107 مورد کبد ضایعه دار (45/20 درصد)، (064/0 درصد به کل) دارای کیست هیداتید بودند از تعداد 100 کبد ضایعه دار بز (10 درصد)، (04/0 درصد به کل) به انگل فاسیولا و تعداد 5 مورد (5 درصد)، (02/0 درصد به کل) دارای کیست هیداتید بودند.
    کلیدواژگان: کیست هیداتید، فاسیولوز، گوسفند، بز
  • حمیدرضا عزیزی، مهرداد پورجعفر، بتول دباغ زاده، حسین رجبی صفحه 96
    به منظور تعیین میزان شیوع انگل کوکسیدیائی کریپتوسپوریدیوم در گوساله های زیر یک سال گاوداری های شیری شهرکرد در تابستان 1384، تعداد 400 نمونه مدفوع بصورت تصادفی از 30 واحد گاوداری تهیه گردید. نمونه های مدفوع مستقیما از رکتوم گوساله ها اخذ و بعد از تهیه گسترش به روش اسید فست اصلاح یافته1 رنگ آمیزی شده و مورد بررسی میکروسکوپی قرار گرفتند. تعداد 72 نمونه از 400 نمونه تهیه شده واجد اووسیست کریپتوسپوریدیوم پارووم بودند (18%). ارتباط بین میزان آلودگی و سن از لحاظ آماری معنی دار بود (05/0p<) به گونه ای که بیشترین میزان شیوع در گوساله های زیر یک ماه مشاهده گردید (98/32%). در حالی که بین آلودگی و جنس ارتباط معنی دار وجود نداشت (05/0 P>). ضمنا ارتباط بین آلودگی و بروز کلینکی اسهال معنی دار است به طوری که در گوساله های آلوده میزان بروز اسهال 3/2 برابر بیشتر از گوساله های غیرآلوده بود (3/2Odd’s Ratio=). مطالعه بیومتری اووسیست ها بیانگر آلودگی گوساله ها به گونه کریپتوسپوریدیوم پارووم در این پژوهش می باشد.
    کلیدواژگان: کریپتوسپوریدیوم پارووم، گوساله ها، اسهال، شهرکرد
  • محمد یخچالی، کامل عزیزی صفحه 100
    این مطالعه در سال 1382 در دامداری های اطراف شهرستان بوکان (استان آذربایجان غربی) بر روی 342 راس گاو، 145 راس گوسفند و 105 راس بز انجام شد. میزان شیوع آلودگی به کنه های سخت (ایکسودیده) 78/33 درصد بود. توزیع فراوانی آلودگی در گاو 32/18 درصد، گوسفند 03/31 درصد و بز 57/88 درصد تعیین گردید. کل تعداد کنه های جدا شده 995 عدد بود که از گاو، گوسفند و بز به ترتیب 441، 310 و 244 عدد جدا شد. کنه های سخت شناسایی شده در گاو شامل یک جنس با تنوع گونه ای هیالوما دتریتوم (50درصد)، هیالوما آسیاتیکوم آسیاتیکوم (25درصد) و هیالوما آناتولیکوم آناتولیکوم (25درصد) بود. در گوسفند دو جنس با تنوع گونه ای ریپی سفالوس سانگوینوس (7/85درصد) و همافیزالیس اینرمیس (3/14درصد) و در بز نیز دو جنس با تنوع گونه ای ریپی سفالوس سانگوینوس (5/62درصد) و همافیزالیس اینرمیس (5/37درصد) شناسایی شدند. میانگین تعداد کنه به هر راس گاو 3/1، گوسفند 14/2 و بز 32/2 عدد تعیین گردید. نتایج نشان داد که بیشترین میزان آلودگی به کنه سخت در ناحیه پستان و کشاله ران گاو (40/58 درصد)، گوش گوسفند (14/54 درصد) و گوش بز (5/67 درصد) بود. در صورتی که کمترین میزان آلودگی در ناحیه سر و گردن گاو (85/2 درصد)، کارتیه های پستان و کشاله ران گوسفند (76/8 درصد) و کارتیه های پستان و کشاله ران بز (07/10 درصد) مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: کنه های ایکسودیده، گاو، گوسفند، بز، بوکان
  • گزارش های موردی
  • ناهید اطیابی، نرگس خرمی، رامین مظاهری نژادفرد صفحه 106
    یک قلاده گربه چهار ساله نر در بیمارستان دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران تحت معاینه بالینی قرار گرفت. این حیوان به طور شدید بی حال، بی اشتها و دهیدراته بود. مخاط دهان، لثه و ملتحمه چشم بی رنگ و کمی زرد رنگ بود. حیوان به سختی نفس می کشید. به گفته صاحب دام دو روز اخیر اسهال و استفراغ هم داشت.
    در خون محیطی پرولیفراسیون رده میلوییدی از مرحله میلوسیت به بعد بسیار شدید و انحراف به چپ نوتروفیلی نشان می داد. تعداد باند ائوزینوفیلی و بازوفیلی، همچنین متامیلوسیت و میلوسیت ائوزینوفیلی و بازوفیلی نسبتا زیاد بود. همچنین پرولیفرا سیون رده اریتروییدی نیز بسیار شدید بود بطوری که 46 درصد گلبول قرمز هسته دار (NRBC) و سلول های رده های مختلف اریتروییدی در گستره خون محیطی مشاهده می شد. بیشر گلبول های قرمز آگلوتینه شده و رولو تشکیل داده بودند. هماتوکریت در حداقل طبیعی و حدود 33 درصد بود. اما آثار کم خونی مانند وجود هاول جولی، هینز بادی و پلی کروماژی در گلبول های قرمز مشاهده می شد. تعداد پلاکت ها کاهش یافته و تجمع شدید پلاکت ها همراه با پلاکت های غول آسا و بسیار بزرگ و آنیزوسیتوز شدید نیز در پلاکت ها مشاهده می شد. آزمایش بیوشیمیایی خون افزایش پروتئین تام (g/dl 9/7=TP) و آنزیم های کبدی ALT وAST به ترتیب 375 و 190 واحد بین المللی را نشان می داد. افزایش پروتئین تام و طبیعی بودن تقریبی هماتوکریت با وجود نشانه های کم خونی می تواند علت دهیدراتاسیون بدن حیوان باشد. افزایش آنزیم های کبدی نشانه اختلال فعالیت کبدی و التهاب این عضو است. در رادیو گرافی ریه ها ملتهب، کبد متورم و بزرگتر از اندازه طبیعی و هپاتومگالی دیده می شد. روده ها ملتهب و انباشته بودند. با مشاهده نشانه های فوق و عدم پاسخ بیمار به درمان های سیستمیک انجام شده؛ یک اختلال میلوپرولیفراتیو مزمن با غالبیت اریترولوکمی در این گربه تشخیص داده شد که با درگیری دستگاه گوارش، اسهال و استفراغ و اختلال تنفسی به دلیل نفوذ و انتشار سلولی به درون ریه و بافت های سیستم منوسیتی ماکروفاژی، منجر به مرگ حیوان، چند روز پس از مراجعه به بیمارستان شد.
    کلیدواژگان: گربه ایرانی، کم خونی، هپاتومگالی، اختلال میلوپرولیفراتیو مزمن و اریترولوکمی
  • صمد مسافری، یوسف دوستار، پرویز تاجیک، رضا وجدی صفحه 112
    تولید منی با کیفیت و کمیت مطلوب از شرایط ضروری استفاده از گاو نر جهت جمع آوری و نگهداری منی می باشد. بررسی حاضر بر روی یک راس گاو نر نژاد فریزین هلشتاین نگهداری شده در مرکز اصلاح نژاد شمال غرب کشور صورت پذیرفت. گاو نر مورد مطالعه دارای قدرت جنسی و میل به پرش طبیعی بوده ولی منی تولید شده از این حیوان، فاقد اسپرم گزارش گردیده بود. در معاینات بالینی، حیوان سالم تشخیص داده شد. قطر بیضه ها 27 سانتی متر اندازه گیری شد که تا حدودی کمتر از قطر طبیعی گزارش شده برای بیضه ها در این نژاد می باشد (حداقل 30 سانتی متر). در مطالعات هیستوپاتولوژی افزایش مشخصی در بافت همبند بینابینی و کاهش اپی تلیوم لوله های اسپرم ساز (شامل سلول های سرتولی و سلول های زاینده)، مشاهده شد. همچنین کانون های آهکی شده در داخل لوله های منی ساز همراه با تشکیل بافت همبند جدید و رگ زایی مشخص وجود داشت، که همگی نشان دهنده دژنراسیون وسیع در هر دو بیضه بود.
    کلیدواژگان: گاو نر، بیضه، دژنراسیون، ناباروری، فریزین هلشتاین