فهرست مطالب

فصلنامه دامپزشکی ایران
سال نهم شماره 40 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • کتایون اسکویی زاده، بهمن مصلی نژاد، مسعودرضا صیفی آبادشاپوری، خدیجه ثنایی صفحات 5-12
    گونه های بارتونلا، به عنوان یک عامل بیماری زای باکتریایی مهم، در دامپزشکی و پزشکی در حال افزایش هستند. هدف از انجام این مطالعه، تعیین شیوع بارتونلا هنسله در نمونه های خون، بزاق و ناخن سگ های اهلی در منطقه اهواز، جنوب غرب ایران بود. مطالعه، جهت تعیین عفونت ناشی از بارتونلا هنسله، روی 100 قلاده سگ خانگی که در اهواز زندگی می کردند انجام گرفت. نمونه های خون، بزاق و ناخن (300 نمونه)، از سگ های مورد مطالعه و برای یک دوره 1 ساله جمع آوری گردید. نمونه ها از لحاظ حضور اجرام بارتونلا هنسله و به روش PCR (واکنش زنجیره ای پلی مراز) مورد بررسی قرار گرفتند. در این بررسی، بارتونلا هنسله از نمونه های خون، بزاق و ناخن سگ های مورد مطالعه جدا نگردید. در جداسازی DNA بارتونلا هنسله توسط PCR، از پرایمرهای Bart321s و Bart983as استفاده گردید. این تحقیق، اولین مطالعه درباره شیوع عفونت ناشی از بارتونلا هنسله، در جمعیت سگ های ایران می باشد. عدم وجود آلودگی در سگ های مورد مطالعه نشان می دهد که آنها احتمالا نقشی در انتقال عفونت ندارند، با این وجود، مطالعه ای دیگر روی یک جمعیت بزرگ تر از سگ ها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بارتونلا هنسله، بیماری خراش گربه، سگ، ایران
  • ابتسام احمدمرادی، سید محمد موسوی، آناهیتا رضایی صفحات 13-26
    با توجه به گسترش نگهداری ماهیان زینتی در ایران و جهان مساله بهداشت و بیماری های این گونه ماهیان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این تحقیق با استفاده از دو روش تهیه لام مرطوب و لام هیستوپاتولوژی ضایعات و آلودگی های انگلی مختلف در بین دو گونه معمول و پرطرفدار ماهیان آکواریومی آب شیرین، گلدفیش و آنجل مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. در این تحقیق مجموعا 40 عدد ماهی گلدفیش (Carassius auratus) و آنجل (Ptreophyllum sp.) دارای علائمی از بیماری، از قبیل: بی اشتهایی، کم تحرکی و بی حالی، از 10 مرکز فروش ماهیان زینتی در شهرستان های آبادان و خرمشهر تهیه گردید و پس از انتقال به آزمایشگاه به روش لام مرطوب از باله ها، پوست و آبشش گسترش لام مرطوب و لام رنگ آمیزی به روش هماتوکسیلین و ائوزین تهیه شد و سپس مورد ارزیابی میکروسکوپی قرار گرفتند. طبق این بررسی در گسترش لام مرطوب، درصدهای مختلفی از آلودگی به داکتیلوژیروس، ایکتیوفتریوس مولتی فیلیئیس، چیلودونلا، آرگولوس و تریکودینا مشاهده گردید. تغییرات بافتی از قبیل هیپرپلازی و چماقی شدن رشته های آبششی، تلانژیکتازی، ادم، خونریزی و اپیتلیوسیستیس دیده شد. همچنین به ترتیب در 11 نمونه ماهی گلدفیش و 2 نمونه ماهی آنجل، مقاطع مختلفی از انگل روئت گردید. در 5 نمونه هیچ گونه آلودگی در لام مرطوب دیده نشد در حالی که در لام هیستوپاتولوژی مقاطعی از انگل یا ضایعات خاص تشخیص داده شد. نتایج حاصل از این تحقیق بیانگر این نکته می باشد که بررسی هیستوپاتولوژی دید کامل تری در مقایسه با لام مرطوب ایجاد می نماید و عوارض مشاهده شده بیانگر یک وضعیت نامطلوب و شرایط نامساعد برای ماهی است که بیشترین احتمال به آلودگی انگلی، عوامل تغذیه ای و عوامل محیطی بر می گردد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، پوست، آبشش، گلدفیش، آنجل
  • ملاحت احمدی، حبیب دستمالچی ساعی صفحات 27-35
    در سال های اخیر روش های مولکولی مانند PCR به طور موفقیت آمیزی برای شناسایی ژن های مختلف در ارگانیسم ها به کار رفته است. هدف از تحقیق حاضر شناسایی ژن های مولد انتروتوکسین در استافیلوکوکوس اورئوس، به عنوان یک عامل مهم بیماری زای انسان، در شیر با استفاده از روش PCR بود. نمونه های شیر از گاوداری های صنعتی تبریز (5 گاوداری) و ارومیه (4 گاوداری) اخذ گردید. روش های باکتریولوژیکی جهت جداسازی استافیلوکوکوس اورئوس در مورد کلیه نمونه ها انجام گرفت. کلنی های زرد رنگ مانیتول مثبت در محیط مانیتول سالت آگار به عنوان استافیلوکوکوس اورئوس در نظر گرفته شد. سایر آزمون های بیوشیمیایی نیز جهت تشخیص انجام گرفت. جهت تایید تشخیص، استخراج DNA از تمامی جدایه ها انجام گرفت و آزمون PCR برای تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس توسط پرایمرهای اختصاصی ژن aroA، صورت گرفت. جهت جستجوی ژن های مولد انتروتوکسین ها آزمون PCR با استفاده از پرایمرهای اختصاصی انتروتوکسین های A، B، C، D، E، G و H انجام گرفت. ژن های کد کننده انتروتوکسین C در 5 جدایه (3 مورد از ارومیه و 2 مورد از تبریز)، انتروتوکسین G در 6 جدایه (2 مورد از ارومیه و 4 مورد از تبریز) و انتروتوکسین H در یکی از جدایه های ارومیه تعیین گردیدند. ژن های کد کننده مربوط به انتروتوکسین های A، B، C و E در هیچ کدام از 50 جدایه استافیلوکوکوس اورئوس یافت نشدند. با توجه به اهمیت استافیلوکوکوس اورئوس در ایجاد التهاب پستان و نقش توکسین های متنوع تولید شده توسط این جرم در ایجاد بیماری در انسان و دام و عدم وجود اطلاعات کامل در مورد پراکندگی وجود توکسین های مذکور در بین سویه های جدا شده از موارد التهاب پستان در ایران، انجام مطالعات بیشتر در این ارتباط ضروری است.
    کلیدواژگان: انتروتوکسین، شیر، PCR، استافیلوکوکوس اورئوس، ایران
  • کمال حسن پور، مرتضی ممویی، مرتضی اصغری مقدم، سید صالح طباطبایی وکیلی، محمدتقی بیگی نصیری صفحات 36-42
    فولیکول زایی یکی از مراحل فعالیت های تولید مثلی در دام های ماده می باشد. طی مراحل رشد فولیکولی، مایع فولیکولی، که ترکیبات آن شامل فاکتورهای رشد، هورمون ها و مواد مغذی مختلف می باشد، شرایط لازم برای رشد و بلوغ اووسیت را فراهم می کند. مطالعه حاضر به منظور مقایسه غلظت IGF-1، انسولین و گلوکز مایع فولیکولی تخمدان در فولیکول های با اندازه متفاوت و سرم خون بین مراحل فولیکولار و لوتئال چرخه فحلی گاوهای دورگ انجام شد. نمونه های خون و تخمدان های 20 راس از گاوهای کشتار شده (10 راس در مرحله لوتئال و 10 راس در مرحله فولیکولار) مورد بررسی قرار گرفتند. مایع فولیکولی از دو گروه فولیکولی کوچک (6 تا 9 میلی متر) و بزرگ (10 میلی متر و بیشتر) اخذ گردید. غلظت IGF-1، انسولین و گلوکز در مایعات فولیکولی و نیز سرم خون تعیین گردید. نتایج نشان داد که غلظت IGF-1 مایعات فولیکولی و سرم خون در مرحله فولیکولار به طور معنی داری (05/0P)، اما غلظت انسولین سرم خون در مرحله فولیکولار به طور معنی داری (05/0P)، اما در مرحله فولیکولار میزان انسولین سرم خون به طور معنی داری (05/0P). در هر دو مرحله چرخه فحلی، غلظت گلوکز سرم خون به طور معنی داری (05/0P)
    کلیدواژگان: IGF، 1، انسولین، گلوکز، مایع فولیکولی، سرم، چرخه فحلی
  • سید مهدی حسینی فرد، شایان قبادی، الهه خدابخش، مجید رازقی منصور صفحات 43-53
    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر سطوح متفاوت آرد سویا به همراه مکمل مولتی آنزیمی آویزایم جیره غذایی بر فاکتورهای هماتولوژی و بیوشیمیایی سرم خون ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) بعد از 60 روز پرورش انجام گرفت. اساس تنظیم جیره های آزمایشی در این تحقیق، جایگزینی به ترتیب صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد پروتئین آرد ماهی با پروتئین آرد سویا و استفاده از مقادیر متفاوت مولتی آنزیم آویزایم با دوزهای صفر، 500 و 1000 ppm در جیره ها تحت 13 تیمار آزمایشی بود. در انتهای دوره پرورش، خون گیری از شریان دمی 195 عدد ماهی با ظاهر سالم (با میانگین وزنی 57/15±91/127 گرم) به عمل آمد. بر اساس نتایج، بیشترین میزان گلبول سفید در ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی 50 درصد پروتئین آرد سویا به همراه 1000 ppm مکمل مولتی آنزیم آویزایم مشاهده گردید که از تفاوت معنی داری نسبت به سایر تیمارها برخوردار بود (05/0>P). همچنین میزان هماتوکریت، پروتئین تام و گلوبولین نیز بدون هیچ گونه تفاوت معنی داری در همین تیمار از بیشترین میزان برخوردار بودند (05/0P). در مجموع با توجه به نتایج مطالعه حاضر می توان چنین استنباط کرد که تیمار 50 درصد پروتئین آرد سویا به همراه 1000 ppm آنزیم می تواند اثرات مثبتی بر پارامترهای هماتولوژی و بیوشیمیایی سرم خون ماهی قزل آلای رنگین کمان داشته باشد.
    کلیدواژگان: آرد سویا، مولتی آنزیم آویزایم، پارامترهای خونی، Oncorhynchus mykiss
  • علیقلی رامین، غلام رضا عبدالله پور، فرید عزیززاده، پریا قهرمانی، امیر مسعودی، سینا رامین صفحات 54-61
    لپتوسپیروز یکی از شایع ترین بیماری مشترک بین انسان و دام از حدود نیم قرن پیش بوده که تا کنون گزارش های مختلفی از وقوع آن در انسان و دام ها گزارش شده است. بررسی انجام شده در بسیاری از نقاط ایران حاکی از افزایش شیوع آن در بین جمعیت مذکور است. هدف از مطالعه حاضر تعیین میزان شیوع سرولوژیک لپتوسپیرا در گاوها و گوسفندها در ارومیه بود. برای این منظور نمونه خون از تعداد 203 راس گاو و 166 راس گوسفند در کشتارگاه ارومیه نمونه های خون گرفته شد. سرم های خون با روش استاندارد جدا و تا زمان انجام آزمایش های سرولوژیک در دمای 20- درجه سانتی گراد نگهداری شدند. نمونه ها با آزمایش آگلوتیناسیون میکروسکوپی (MAT) و با استفاده از سروتیپ های پومونا، گریپوتیفوزا، هارجو، کانیکولا، ایکترهموراژیه و بالوم ارزیابی شدند. در مجموع 36% گاوها و 3/19% گوسفندها شامل 8/33% گاوهای نر، 5/40% گاوهای ماده، 3/18% قوچ ها و 25% میش ها واکنش سرمی مثبت به انواع سرمی زنده لپتوسپیرا را نشان دادند. در بین واکنش سرمی مثبت گاوها، 7/22% پومونا، 8/13% گریپوتیفوزا و 4/8% هارجو و گوسفندها 7/66% گریپوتیفوزا، 2/26% پومونا و 1/7% کانیکولا بودند. میزان 2/18% گاوهای مثبت، عیار 1:100 و 6/26% عیار 1:200 و در گوسفندها 6/13% عیار 1:100 و 8% عیار 1:200 و 3/2% عیار 1:400 داشتند. در بین گاوها 6/28% آلودگی به یک سرووار، 9/5% به دو سرووار و 5/1% آلوده به سه سرووار بوده و در گوسفند 3/13% به یک سرووار و 6% به دو سرووار واکنش مثبت نشان دادند. مقایسه فراوانی سنی گاو های با واکنش سرمی مثبت نشانگر افزایش موارد مثبت با افزایش سن بوده (05/0P<) ولی اختلاف معنی داری در بین نر و ماده وجود نداشت. بنابراین فاکتور جنس در ابتلاء به لپتوسپیرا موثر نبوده اگرچه ابتلاء در ماده ها بیشتر از نرها بود ولی با افزایش سن میزان ابتلاء در گاوها افزایش داشت. مقایسه فراوانی سرووار ها بیانگر غالب بودن ابتلاء به پومونا در گاو و گریپوتیفوزا در گوسفندها بود. در مجموع، واکنش سرمی مثبت به لپتوسپبرا در گاوهای ارومیه حدود 2 برابر گوسفند بود. اغلب دام ها به یک سرووار مبتلا بوده و ابتلاء به بیش از یک سرووار در گاو بیشتر از گوسفند دیده شد. نتیجه گیری اینکه لپتوسپیروز به عنوان یک بیماری مشترک در گاوهای ارومیه شایع تر از گوسفند بوده و ضروری است تمهیدات لازم جهت مبارزه با بیماری از طریق تعیین دقیق وضعیت بیماری، سویه های شایع در منطقه و جداسازی و شناسایی آنها در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: لپتوسپیروز، سرولوژی، گاو، گوسفند، MAT
  • شاهرخ رنجبر بهادری، محمد عزیززاده، مصطفی تقوایی صفحات 62-68
    گونه های مختلف کریپتوسپوریدیوم تک یاخته های شایع و بیماری زای روده ای انسان و بسیاری دیگر از پستانداران می باشند. در این بررسی میزان آلودگی به انگل فوق در گوساله های شیرخوار در منطقه قوچان (شمال استان خراسان رضوی) مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور از 400 راس گوساله شیرخوار تا سن 75 روزگی نمونه مدفوع اخذ شد و پس از تغلیظ به روش فرمل اتر با استفاده از روش رنگ آمیزی ذیل نلسون اصلاح شده و میکروسکوپ نوری جهت حضور اووسیست های کریپتوسپوریدیوم مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج حاصله، آلودگی به کریپتوسپوریدیوم را در 5/2 درصد گوساله های مورد بررسی تایید نمود. مطالعات آماری نشان داد که بیشترین میزان آلودگی به تک یاخته در حیوانات زیر 30 روز (30/6 درصد) و در فصل تابستان (4 درصد) بود. در ضمن 15/4 درصد از دام های نر و 97/0 درصد از گوساله های ماده آلوده به انگل بودند. همچنین میزان آلودگی به انگل در گوساله های شیرخوار مبتلا به اسهال 10 درصد و در گوساله های فاقد علائم اسهال 89/1 درصد بود. بررسی آماری انجام شده تنها ارتباط معنی داری را بین میزان وقوع آلودگی و وجود یا عدم وجود اسهال نشان داد. افزون بر اینکه احتمال آلودگی در گوساله های مبتلا به اسهال 76/5 برابر گوساله هایی بود که علائم اسهال را نداشتند (P=0.032). بنابراین کریپتوسپوریدیوز دارای اهمیت همه گیرشناسی در منطقه قوچان بوده و گوساله های شیرخوار می توانند سبب ایجاد آلودگی در سایر دام ها و حتی انسان گردند.
    کلیدواژگان: کریپتوسپوریدیوم، گوساله های شیرخوار، قوچان، ایران
  • نعیم عرفانی مجد، سجاد سحاب نگاه، سید رضا فاطمی طباطبایی صفحات 69-80
    غده پروستات موش صحرایی که در تحقیقات علمی، کاربرد زیادی دارد ساختار بافتی آن با دیگر پستانداران دارای اختلافات قابل توجهی است و در این ارتباط تا کنون گزارشات اندکی در دسترس می باشد. بدین منظور پروستات 5 سر موش صحرایی نر بالغ و سالم با میانگین وزنی 20±180 گرم و سن تقریبی 5/3-3 ماه مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه هایی به ضخامت 5/0 سانتی متر از لوب های قدامی، پشتی، شکمی و جانبی گرفته شد و با استفاده از روش تهیه مقاطع بافتی معمول پارافینی، برش هایی به ضخامت 6-5 میکرومتر تهیه و مورد رنگ آمیزی H&E و PAS قرار گرفتند. بررسی میکرومتری با استفاده از عدسی دیجیتال، Dino–Lite و نرم افزار Dino Capture 1 روی تصاویر میکروسکوپی انجام شد. نتایج ماکروسکوپیک نشان داد که این غده از 4 لوب قدامی، شکمی، پشتی و جانبی تشکیل شده که لوب جانبی خود شامل دو لوب جانبی نوع 1 و 2 می باشد. مشاهدات میکروسکوپی نیز نشان داد که پارانشیم غده از مجاری ترشحی و واحدهای ترشحی لوله ای - آلوئولی تشکیل شده است. واحدهای ترشحی آلوئولی دارای چین خوردگی زیادی هستند. شدت چین خوردگی ها و تعداد واحد های ترشحی چین خورده در لوب های مختلف متفاوت بود به طوری که بیشترین تعداد آلوئول های ترشحی چین خورده مربوط به لوب قدامی است که در تمام نواحی لوب پراکنده شده اند. ولی در سایر لوب ها آلوئول های ترشحی چین خورده بیشتر در بخش محیطی غده قرار داشتند. سلول های ترشحی آلوئول ها در هر لوب پاسخ متفاوتی نسبت به رنگ آمیزی داشتند به طوری که سلول های ترشحی آلوئول های لوب جانبی نوع 1 اسیدوفیل تر از لوب های دیگر بود. نسبت واحدهای ترشحی لوله ای – آلوئولی به مجاری ترشحی در لوب ها نیز متفاوت بود به نحوی که لوب پشتی بیشترین نسبت را داشت. واحدهای لوله ای معمولا فاقد چین خوردگی هستند و بیشتر در مرکز لوب ها قرار دارند. نتایج نشان داد که ضخامت اپیتلیوم واحدهای ترشحی لوله ای – آلوئولی تقریبا دو برابر مجاری ترشحی هستند که این اختلاف معنی دار (05/0P<) می باشد.
    کلیدواژگان: ماکروسکوپی، هیستومورفومتری، پروستات، موش صحرایی
  • مصطفی غفاری، علی خسروانی زاده، احمد قرایی، حسن صالحی، بهروز ابطحی، عبدالعلی راهداری صفحات 81-88
    تعداد 50 عدد ماهی آنجل (Pterophyllum scalare) با میانگین وزنی 2/0±89/1 گرم و میانگین طولی 8/0±22/5 سانتی متر در دمای 2±26 سانتی گراد و 1±7=pH به صورت تصادفی به پنج گروه 10 عددی تقسیم شدند. ماهیان گروه های در چهار گروه به ترتیب با غلظت های 12، 25، 50 و 100 قسمت در میلیون اسانس میخک بارگذاری شده با نانو ذرات آهن و گروه پنجم به عنوان گروه شاهد با غلظت 50 قسمت در میلیون اسانس میخک به شیوه حمام دادن بیهوش شدند. زمان های رسیدن به مراحل از دست رفتن تعادل، بیهوشی، بازگشت تعادل و احیا کامل در آنان اندازه گیری و ثبت شدند. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد کمترین غلظت مورد نیاز اسانس میخک بارگذاری شده با نانو ذرات آهن جهت بیهوش نمودن ماهی آنجل در زمان توصیه شده (حداکثر زمان القاء بیهوشی 3 دقیقه) غلظت ppm12 می باشد. زمان بازگشت کامل ماهیان بیهوش شده با این غلظت، مناسب و حدود 5 دقیقه بود. مشاهده رفتار ماهیان بیهوش شده تا 96 ساعت پس از بیهوشی موید بی خطر بودن اسانس میخک بارگذاری شده با نانو ذرات آهن در غلظت های بکار رفته برای ماهی آنجل است، زیرا هیچ گونه اثر نامطلوب جانبی شامل تغییرات رفتاری و مشکلات تنفسی در ماهیان بیهوش شده مشاهده نگردید. همچنین در طول مدت فوق الذکر هیچ گونه تلفاتی در ماهیان رخ نداد.
    کلیدواژگان: اسانس میخک، بیهوشی، ماهی آنجل، نانو ذرات آهن
  • مهرداد فتح اللهی صفحات 89-103
    مطالعه حاضر با هدف بررسی آلودگی جمعیت طبیعی مولدین ماهیان گورخری چهارمحال و بختیاری Aphanius vladykovi، Coad 1988 در تالاب چغاخور به انگل خارجی آرگالوس Argulus foliaceus در فصل تخم ریزی انجام شده است. گزارش این آلودگی برای نخستین بار در ایران اعلام شده است. نتایج نشان می دهد که 51% از مولدین نمونه برداری شده به آرگالوس آلوده بوده و70% مولدین ماده و 36% مولدین نر، این آلودگی را نشان دادند. تراکم بالایی از این انگل در هر 100 میلی لیتر آب نمونه برداری شده در تالاب در بسترهای گلی (با تراکم 5/0±8/6 انگل) و سنگی (با تراکم 4/0±2/3 انگل) و نیز در زیر گیاهان لانه ای تخم ریزی مولدین (با تراکم 3/0±5/4 انگل) مشاهده شد. تمایل انگل ها به حضور در محل های تخم ریزی مولدین میزبان در آب های کم عمق و حضور مولدین در مناطق کم عمق زیستگاه در هنگام کم آبی فصلی زیستگاه می تواند بازگوکننده علت این شیوع باشد. به علاوه ماهیان ماده با نشان دادن رفتارهای تخم ریزی طولانی تر و با سپری کردن زمانی بیشتر در مکان های تخم ریزی و نیز حساسیت بدنی بیشتر به انگل ها این اجازه را می دهند تا طیف های بیشتری از زیستگاه آنها به انگل مبتلا شوند.
    کلیدواژگان: ماهی گورخری، آرگولوس فولیاسوس، تالاب چغاخور، چهارمحال و بختیاری
  • حامد مهدیون، قدرت الله محمدی*، سعد گورانی نژاد، غلامحسین خواجه صفحات 104-112

    ارزیابی اسپرم های منجمد گاوی به منظور ارزیابی میزان باروری اسپرم ها از ارزش بالایی برخوردار است. هدف از این مطالعه بررسی رابطه بین میزان تحرک و میزان واکنش اسپرم ها به رنگ آمیزی حیاتی با میزان واکنش اسپرم های منجمد به محلول های رقیق شده هیپواسمول و یافتن بهترین رقت محلول هیپواسمول برای ارزیابی غشاء پلاسمایی اسپرم های منجمد گاوی است. در این مطالعه ضمن بررسی میزان تحرک اسپرم ها و تعداد اسپرم های زنده از آب مقطر و محلول های دکستروز- نمکی و نمکی با رقت های 50، 75، 100 و 300 میلی اسمول به منظور ارزیابی غشاء پلاسمایی اسپرم ها استفاده گردید. برای این آزمایش، تعداد 30 عدد پایوت اسپرم منجمد گاو نژاد هلشتاین خریداری و آزمایش های رنگ آمیزی ساختاری جوهر هندی، رنگ آمیزی حیاتی، میزان تحرک و آزمایش تورم هیپواسموتیک روی آنها انجام گردید. نتایج حاصله نشان می دهد که میزان نسبت اسپرم های منجمد واکنش داده به آب مقطر اختلاف معنی داری با رقت های دیگر داشت و تفاوت معنی داری بین نسبت اسپرم های واکنش داده به محلول های رقیق شده و محلول های ایزو اسمول 300 میلی اسمول مشاهده گردید. اما اختلاف معنی داری بین محلول های رقیق شده مشاهده نشد، اما نسبت اسپرم های واکنش داده به محلول دکستروز- نمکی رقیق شده 50 میلی اسمول از دیگر محلول های رقیق شده بیشتر بود. بنابراین برای بررسی وضعیت غشاء پلاسمایی اسپرم های منجمد می توان از آب مقطر و از محلول رقیق شده 50 میلی اسمول دکستروز- نمکی استفاده نمود. همچنین نتایج نشان می دهد که ارتباط مثبت و معنی داری بین درصد تحرک و میزان پاسخ اسپرم ها به محلول های هیپواسمول وجود دارد اما ارتباط معنی داری بین تعداد اسپرم های زنده و تعداد اسپرم های واکنش داده به محلول های هیپواسمول وجود ندارد بنابراین می توان بیان داشت که آزمایش های تعیین درصد تحرک و هیپواسموتیک برای ارزیابی اسپرم های منجمد ارزشمند می باشند.

    کلیدواژگان: اسپرم های منجمد گاوی، آزمایش تورم هیپواسموتیک، تحرک، رنگ آمیزی حیاتی
  • حمیدرضا ناییجیان، حمید کهرام، احمد زارع شحنه صفحات 113-121
    هدف از این پژوهش، مطالعه اثر غلظت های مختلف آلبومین سرم گاوی (0، 5/2، 5، 10، 15 و 20 میلی گرم در میلی لیتر) در رقیق کننده پایه تریس- زرده تخم مرغ- فروکتوز (همراه با 5 درصد گلیسرول) اسپرم ها، پس از فرایند انجماد و یخ گشایی بود. نمونه های منی توسط واژن مصنوعی از 4 راس بز نر بالغ، هفته ای 2 بار جمع آوری شد. نمونه های منی رقیق شده در معرض بخار ازت منجمد و در تانک حاوی ازت مایع ذخیره شدند. یخ گشایی پایوت های حاوی اسپرم در آب گرم 37 درجه سانتی گراد انجام شد. تحرک و تحرک پیشرونده اسپرم با کمک سیستم آنالیز رایانه ای اسپرم اندازه گیری شد. سلامت غشاء، درصد اسپرم های زنده، مورفولوژی وحالت آکروزومی اسپرم ها نیز اندازه گیری شد. داده های حاصل این پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی و بر اساس مدل آماری yijk= μ+ai+eij صورت گرفت. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که، رقیق کننده اسپرم بز حاوی 10 و 15 میلی گرم در میلی لیترآلبومین سرم گاوی در مقایسه با گروه شاهد موجب بهبود در میزان تحرک، تحرک پیشرونده و اسپرم های زنده می شود (05/0p). مطابق با نتایج این پژوهش به نظر می رسد که افزودن سطوح 10 و 15 میلی گرم آلبومین سرم گاوی به رقیق کننده های انجماد اسپرم بز مهابادی باعث بهبود معنی دار پارامترهای اسپرم از جمله تحرک و درصد اسپرم های زنده میشود.
    کلیدواژگان: آلبومین گاوی، مایع منی منجمد شده، بز مهابادی
|
  • K. O., B. M. , Kh S. Pages 5-12
    Bartonella species are being recognized an increasingly important bacterial pathogens in veterinary and humane medicine. The objective of the present study was to determine the prevalence of Bartonella henselae in blood، saliva and nail of dogs in Ahvaz district، Southwest of Iran. It was studied the prevalence of Bartonella henselae infection in 100 domestic dogs living in Ahvaz. Blood، saliva and nail samples (300 samples) were collected from studied dogs for one year period. They were analyzed for the presence of Bartonella henselae by polymerase chain reaction (PCR) method. In this study، Bartonella henselae was not detected in blood، saliva and nail specimens of the studied dogs. DNA of Bartonella henselae was amplified by PCR، using two primers، Bart983as and Bart321s. This survey is the first study on the prevalence of Bartonella henselae infection in dog''s populations from Iran. Absence of the infection in the studied dogs shows that they have not relatively role in transmission of infection. Nevertheless، it is proposed another study on a larger population of dogs.
    Keywords: Bartonella henselae, Cat, scratch disease, Dog, Iran
  • E. A, M. M, A. R Pages 13-26
    According to increasing of interest to ornamental fish in Iran and in the world، health and treatment is coming important in these species. In the current study، parasitic infestation and histopathological lesions in two popular and general scpecies of ornamental fish، goldfish (Carassius auratus) and angelfish (Ptreophyllum sp.) was studied by using two methods، wet mount and histopathology. In this research، totally of 40 fish، 20 goldfish and 20 angelfish with symptoms of disease، including anorexia، inactivity and lethargy، were selected from 10 aquarium shops in Abadan and khorramshahr and transferred to the laboratory. Wet mount was prepared from skin and gill of all fish. Then histopathological sections were prepared and stained with H&E and studied by light microscopy. Based on the results، different percentage of parasitic infestation to Dactylogyrus، Ichthyophthirius multifiliis، Chillodonella، Argulus and trichodina were observed. Histopathological alteration such as hyperplasia، clubbing of gill filaments، telangiectasia، edema، hemorrhagia and epitheliocystis were seen. Also، different sections of parasites were seen in 11 goldfish and two angelfish، respectively. In five cases، no parasitic infestation was seen in wet mount but they have been diagnosed by histopathology. Results obtained from this study showed that histopathological study may more effective than wet mount for diagnosis of parasitic infestation and lesions which have been observed are in related to adverse and unfavourable conditions and parasitic infestation، nutritional and environmental factors are the main factors for indicing of these histopathological aspects.
    Keywords: Histopathology, skin, Gill, Goldfish, Angelfish
  • M. A, H. S Pages 27-35
    Recently molecular methods، such as PCR have been used successfully for the identification of different genes in microoganisms. The aim of this study was to detect the enterotoxin-producing genes in Staphylococcus aureus as major human pathogens in cattle milk samples by PCR. Milk samples were collected from individual cattle in industrial dairy herds of Tabriz (5 herds) and Urmia (4 herds). In order to isolation of S. aureus by cultural methods، bacteriological examinations were done on all samples. Yellow colored colonies which were mannitol positive on mannitol salt agar، suspected as S. aureus. Biochemical tests were used for the presumptive identification of all suspected isolates. Based on the presence of aroA gene which encodes the enzyme 5-enolpyruvylshikmate-3-phosphate synthase (EPSPS)، 50 S. aureus were confirmed. S. aureus ATCC 29213 used as positive control. DNA extracted from all isolates and the PCR carried out using specific primers for S. aureus enterotoxins (A-H). Among the total of 50 S. aureus isolates، 5 were positive for sec (3 from Urmia and 2 from Tabriz)، 6 were positive for seg (2 from Urmia and 4 from Tabriz) and one isolate from Urmia was positive for seh gene. The genes for sea، seb، sed، and see were not detected in any of isolates. The results of this study revealed that enterotoxin-producing genes are present in the milk samples of different regions. In order to have more information about the distributions of the enterotoxin-producing genes in S. aureus، more investigations should be done on more samples from Urmia and Tabriz and also other regions of Iran.
    Keywords: Enterotoxin, Milk, PCR, Staphylococcus aureus, Iran
  • K. H, M. M, M. A, S. T, M. B Pages 36-42
    Folliculogenesis is the important process in the female reproduction. During the follicular development، follicular fluid with growth factor، hormones and various nutrients، provides the conditions for growth and maturation of oocyte. The present study was performed to evaluation the IGF-1، insulin and glucose concentrations in ovarian follicular fluid of different sized follicles and blood serum during follicular and luteal phases of estrous cycle in hybrid cattle. The blood samples and ovaries of 20 slaughtered cattle (10 animals in follicular and others in luteal phases of estrous cycle) were studied. In laboratory، the follicular fluid was aspirated from small (6-9 mm) and large (≥10 mm) follicles. The concentrations of IGF-1، insulin and glucose in follicular fluids and blood serum were determined. The follicular fluid and serum levels of IGF-1 in follicular fluid was significantly (p0. 05). But، the serum level of insulin in follicular phase was significantly higher than that in luteal phase (P0. 05). However، in follicular phase، the concentration of blood serum insulin was significantly (p0. 05). In general، the results showed that IGF-1، insulin and glucose in follicular fluid and blood serum of cattle depending on the stage of the sexual cycle and follicular development is changing.
    Keywords: IGF, 1, Insulin, Glucose, Follicular fluid, Serum, Estrous cycle
  • M. H*, Sh Gh, E. Kh, M. R Pages 43-53
    The present study has been carried out for the purpose of evaluating the effects of different levels of soybean and Avizyme multi enzyme supplement on hematological and biochemical parameters in serum of rainbow trout following 60 days of trial. The basis of tested diet formulation in this paper was the substitution of 0%، 25%، 50%، 75% and 100% of the fish''s soybean protein with the soybean protein and use of different amounts of Avizyme multi enzyme with 0، 500، and 1000 ppm dosages in the diets under 13 experimental treatments. At the end of trial period، blood samples have prepared through caudal peduncle vein from 195 normal fish، looking healthy (with the weight average of 127. 91±15. 57g). Based on the results، the highest amount of WBC was observed in diet with 50% soybean protein accompanied by 1000 ppm Avizyme multi enzyme supplement which had a significant difference compared to the other treatments (P<0. 05). Moreover، the PCV، total protein and globulin had the highest amount in this treatment with no significant difference (P>0. 05). Adding the amount of soybean in the diet، concentrations of glucose، cholesterol، triglyceride، ALT and ALP، the displayed a significant redused compared to the control treatment (P<0. 05). Overally، it can be rectified that the diet with 50% soybean protein accompanied by 1000 ppm Avizyme multi enzyme can have positive effects on hematological and biochemical parameters of serum in rainbow trout.
    Keywords: Soybean meal, Avizyme multi enzyme, Blood parameters, Oncorhynchus mykiss
  • A. R, Gh A., F A., P Gh, A. M, S. R Pages 54-61
    The study was designed to determine the level of incidence، titer and various serovars of leptospira in 203 cows and 166 sheep at Urmia abattoir in 2011. Blood samples were collected during the slaughter of animals and sera were separated to evaluate serological reaction to leptospira spp by microscopic agglutination test (MAT) using live antigens representing leptospira interrogans serogroups: pomona، grippotyphosa، canicola، hardjo، icterrohaemoragia، and ballum. Overall، 36% of cows and 19. 3% of sheep including 33. 8% of bulls، 40. 5% of female cows، 18. 3% of rams and 25% of ewes had positive reaction to at least one of the leptospira serovars. The most prevalent serovars in cows were pomona (22. 7%)، grippotyphosa (13. 8%)، and hardjo (8. 4%)، and in sheep were grippotyphosa (66. 7%)، pomona (26. 2%) and canicola (7. 1%). Other serovars were not detected in ruminants. The most prevalent serological titers for 1:100 and 1:200 in cows was 18. 2% and 26. 6% and for sheep، were 13. 5% and 8%، respectively، and for 1:400 in sheep it was 2. 3%. Cows with positive reaction to one، two and three serovars were 28. 6%، 5. 9%، and 1. 5% and sheep to one and two serovars were 13. 3% and 6%، respectively. Age comparison in seropositive cows and sheep showed significantly increased infection (P<0. 05) from young to adult ruminants، while no differences were seen between males and females regarding gender. The main mixed serovars were between grippotyphosa/pomona، grippotyphosa/canicola and canicola/pomona. The gender comparison of the serovars'' distribution revealed that the pomona and grippotyphosa were predominant among other leptospiral serovars in cows and sheep، respectively. In conclusion، the rate of leptospirosis in Urmia cows was about 2 fold in sheep. The most current serovars in cows and sheep were pomona and grippotyphosa، respectively. The majority of animals infected with one serovar، but polyserovars، is also possible. The highest titer (1:200) was observed in cows. There was no gender difference، but age was significant between ruminants. Finally، leptospirosis as a zoonotic disease must be seriously considered in Urmia cows rather than in sheep، and therefore، a serious effort must be considered to reduce the rate of disease and the risk of public health as well.
    Keywords: Leptospirosis, Serology, Cow, Sheep, MAT
  • Sh R., M A., M T. Pages 62-68
    Cryptosporidium spp. are prevalent and pathogens intestinal protozoan parasites in humans and many other species of mammals. Study was to determine Cryptosporidium infection in suckling calves of Ghuchan district (north of Razavi Khorasan province). Four hundred fecal samples from suckling calves with age up to 75 days were collected. After concentration of oocyst with Formol-ether method، all of slides were stained with modified Ziehl-Neelsen''s acid fast method and were studied microscopically to oocyst detection. Results confirmed cryptosporidial infection in 2. 5% (10 samples out of 400) of studied calves. Statistical analyses showed that the maximum rate of the infection was in animal with age P=0. 032; OR=5. 76). Cryptosporidiosis may be a major epidemiological significance in Ghuchan district and suggests that suckling calves may be reservoirs of the infection for other animals and even for humans too.
    Keywords: Cryptosporidium, Suckling calves, Ghuchan, Iran
  • N. E S. S_R. F Pages 69-80
    Rat prostate gland which is used in various investigations has a considerable morphological differences with other mammals. There are few reports about its structure. So، this study was carried out for determining of histomorphological and anatomical structure of rat prostate. Five healthy adult male rats with average weight 180±20 grs and approximately 3-3. 5 months age were studied. Samples were taken from different lobes، and 5-6 µm sections were made using paraffin embedding method. Sections were stained with H & E and PAS. The histometrical studies were done using digital Dino-Lite lens and Dino- capture 1 Software. The macroscopic results showed that the rat prostate consisted of four lobes including: anterior، ventral، dorsal، and lateral lobes، which lateral lobe، divided into 2 sub lobes of types 1 and 2. Microscopicopical observation showed that prostate parenchyma consisted of secretory ducts and secretory alveolo-tubular units. The secretory alveolar units have many folds but these folds are vary in different lobes، so that the anterior lobe has the maximum folded secretory units and they are spread across the entire lob but they were located in peripheral zone of other lobes. The alveolar cells have different staining intensity، so that the alveolar cells of the lateral lobe 1 is more acidophilic than other lobes. The proportion of secretory units to secretory ducts varied in different lobes، so that the dorsal lobe has maximum proportion. Tubular units are usually free of folds and mostly are located in the center of the lobes. The results showed that the epithelial secretory units has twice thickness compare to secretory ducts. Thes difference is significant (P≥0. 05).
    Keywords: Macroscopy, Histomorphometry, Prostate, Rat
  • M. Gh, A. Kh, A. Gh, H. S, B. A, A. R Pages 81-88
    In the present study fifty number angel fish (Pterophyllum scalare) with a mean length of 5. 8±0. 3 cm in 26±2ºC، and pH=7±1 randomly allocated in five groups. Fish of four groups were anesthetized with 12، 25، 50، and 100ppm clove (Eugenia caryophillata) oil essence loaded on iron nanoparticles by immersion method، and fifth group as indicator were anesthetized by 50 ppm clove oil. Loss of equilibrium، light anesthesia، regaining equilibrium and complete recovery times were precisely recorded. Statistical analysis showed that minimum dose required for induce aneasthesia by clove oil loaded on the iron nanoparticles was 12 ppm in angel fish at recommended time (maximum time for induce aneasthesia: 3 min). The time of complete recovery in this dose was about 5 min. Fish behaviors monitoring at 96 hours after anesthesia demonstrated clove oil loaded on iron nanoparticles is safe for angel fish، Because in this study revealed no abnormalities such as apparent changes (color change)، behaviors changes (ataxia) and tachy ventilation.
    Keywords: Anesthesia, Angel fish, Clove oil, Iron Nanoparticles
  • M. F Pages 89-103
    The present study aimed to investigate the outbreak of ectoparasites Argulus foliaceus in Zagros pupfish، mahi-e-gour-e-khari، Aphanius vladykovi، Coad 1988، in order to determine the infesting of the brood stock in the native fish population in the habitat of Choghakhor Lagoon of Chaharmahal-o-Bakhtyari of Iran during the spawning season. It is reported for the first time from the fish A. vladykovi in Iran. The results showed that 51% of sampled A. vladykovi broods were infested with A. Foliaceus (as 70% of the sampled females and 36% of the sampled males). The high average population density of the argulids in 100 ml. of water samples were observed in the low depth water bodies with clay bottoms (6. 8±0. 5) and gravel bottoms (3. 2±0. 4) as well as in their spawning nest in the beneath of the aquatic weeds (4. 5±0. 3). The attendance of the argulids to the spawning localities of the broods host in the low depth waters، and the presence of A. vladykovi broods among the lessened water depth of habitats through seasonally declined depth of the lagoon could explain the heavy infection of the hosts. Moreover، the female behaviours as a prolonged reproduction and spawning behaviours، and their body sensitivities allowed the argulids to utilize the spectrums of their habitats and the more outbreaks.
    Keywords: Aphanius vladykovi, Argulus foliaceus, Choghakhor lagoon, ChaharmahaloBakhtyari
  • H. M, Gh M., S G., Gh Kh Pages 104-112

    Evaluation of bull frozen-thawed spermatozoa is valuable to determination of fertility rate. The objective of this study was to determination of relationship between motility and vital staining with reaction rate of frozen-thawed bull sperm to hypoosmol solutions and determination of the best medium and dilution for evaluation of plasma membrane of bull frozen sperm. In this study we have examined the motility and lived sperms rate، we have used of distilled water، dextrose-NaCl and NaCl medium with 50، 75، 100 and 300 mOsm/L dilutions. For the present study we have bought 30 Holestian bull frozen-thawed sperm payote. The examinations of Indian ink، vital staining، motility and hypoosmotic test were used to evaluate the payotes. The results have showed that proportion of reacted sperm to DW more than other solutions (p0. 05). In conclusion، this study demonstrated that distilled water can efficiently use for evaluation of the functional integrity of the plasma membrane of frozen–thawed bull sperm and 50 mOsmol/L of dextrose-NaCl was a good hypoosmotic media to evaluate plasma membrane of frozen sperm. Based on the results، the positive correlation was observed between motility and hypoosmotic Swelling test but no correlation between hypoosmotic Swelling test and lived sperm rates. So، motility and hypoosmotic Swelling test are valuable examinations for evaluation of bull frozen-thawed sperms.

    Keywords: Frozen bull sperm, Hypoosmotic swelling test, Motility, Vital staining
  • H. N, H. K, A. Z Pages 113-121
    The study was conducted to investigate the effects of various concentrations of bovine serum albumin (0، 2. 5، 5، 10، 15 and 20 mg/ml) in extenders based on tris and egg yolk on the Mahabadi goat spermatozoa after freezing-thawing. Semen samples were collected by an artificial vagina، twice a week from four matured goat. The extender containing semen was frozen in liquid nitrogen and then was store until using for assessment. semen was thawed at 37◦C and then motility and progressive motility were assessed by CASA. Membrane integrity، viability، morphology and acrosome status were assessed too. The results of this experiment showed that extender containing 10 and 15 mg bovine serum albumin significantly improved motility، progressive motility and viability compare to control treatment (P0. 05). It can be conclude that adding 10 and 15 mg bovine serum albumin in to goat extender is suitable for preservation of sperm and its fertility.
    Keywords: Bovine albumin, Frozen semen, Mahabadi goat