فهرست مطالب

فصلنامه دامپزشکی ایران
سال نهم شماره 41 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • یدالله اسدپور، سیدعلی پوربخش، مهدی رسا، مهرداد محمدی* صفحات 5-13

    هدف از این تحقیق تعیین میزان شیوع آلودگی به سالمونلا در مرغ های گوشتی کشتاری، تعیین سروتیپ و بررسی میزان حساسیت سالمونلاهای جدا شده نسبت به آنتی بیوتیک در استان گیلان بود. از تعداد 20 گله ی مرغ گوشتی کشتار شده به صورت تصادفی 200 لاشه (از هر گله 10 لاشه) انتخاب و از قسمت های مختلف (پوست، گوشت، کیسه صفرا، کبد و روده) نمونه گیری و در کل 1000 نمونه اخذ گردید. نمونه ها در محیط های مختلف کشت داده شد و سپس سروتیپ سالمونلاهای جدا شده، شناسایی گردید. حساسیت و مقاومت سالمونلاهای جدا شده، نسبت به 15 آنتی بیوتیک تعیین شد. میزان آلودگی در 3 گله (15%) و در 8 نمونه (8/0%) نسبت به سالمونلا مثبت بود. سروتیپ های سالمونلا آنتریتیدیس 6 مورد (75%) و سالمونلا تامپسون 2 مورد (25%) شناسایی گردیدند. بیشترین آلودگی به سالمونلا در کبد مرغ 4 مورد (50%) و سپس در سطح پوست 2 مورد (25%) و در سکوم 2 مورد (25%) بود. در این تحقیق باکتری سالمونلا از گوشت مرغ جدا نشد. نتایج آنتی بیوگرام نشان داد، 100% جدایه ها نسبت به سفازولین، استرپتومایسین، کانامایسین، تتراسیکلین، نالیدیکسیک اسید، سولفانامید + تری متوپریم مقاوم بوده و نیز 100 درصد جدایه ها، حداقل به 7 آنتی بیوتیک و 25 درصد آن ها حداقل به 8 آنتی بیوتیک از 15 آنتی بیوتیک مورد آزمایش مقاوم هستند. جدایه ها در 3 الگوی مقاومت دارویی قرار گرفتند. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد میزان شیوع آلودگی عفونت سالمونلائی نسبت به سایر مطالعات پایین تر و سروتیپ غالب، سالمونلا آنتریتیدیس است. تمام جدایه ها نسبت به سفتریاکسون، جنتامایسین و کلرآمفنیکل حساسیت داشتند.

    کلیدواژگان: سالمونلا، تعیین سروتیپ، مقاومت آنتی بیوتیکی، طیور
  • صالح اسماعیل زاده، عاطفه صباغ، بابک محمدیان، علیرضا البرزی، مسعود قربانپور، مهدی پورمهدی بروجنی صفحات 14-24
    مطالعه ی ضایعات ریوی گوسفند، به عنوان یکی از مهم ترین حیوانات تامین کننده ی پروتئین، به دلیل نقش کلیدی ریه ها در عملکرد سایر دستگاه های بدن، از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف از این مطالعه ارائه ی تابلوی منطقه ای ضایعات ریوی گوسفند و حتی المقدور تشخیص علل آن هاست. به این منظور از مهرماه 1387 لغایت فروردین 1388، وضعیت ظاهری ریه ی 4592 راس گوسفند در کشتارگاه اهواز به دقت بررسی گردید و 100 عدد ریه ی ضایعه دار (18/2 درصد) برای بررسی بیشتر به آزمایشگاه انتقال داده شد. روی این ریه ها مطالعات معمول هیستوپاتولوژی و در صورت نیاز باکتریولوژی و انگل شناسی انجام گردید. شایع ترین ضایعات مشاهده شده پنومونی بینابینی، کیست هیداتید، پنومونی کرمی، آدنوکارسینوم ریوی و برونکوپنومونی با فراوانی نسبی به ترتیب: 31/1، 07/1، 65/0، 5/0 و 44/0 درصد بود. ویروس ها، گازهای حاصل از فعالیت کارخانه های صنعتی و گرد و غبار شدید و گاه به گاه موجود در منطقه را می توان از علل احتمالی شیوع بالای پنومونی بینابینی در گوسفندان مورد مطالعه دانست. از ضایعات، چرکی عمدتا باکتری کورینه باکتریوم پسودوتوبرکلوزیس جدا گردید. نماتودهای سیستوکالوس اوکراتوس و دیکتیوکالوس فیلاریا انگل های مشاهده شده بودند که با گزارش های موجود از سایر نقاط کشور متفاوت هستند.
    کلیدواژگان: اهواز، کشتارگاه، گوسفند، پاتولوژی، پنومونی، ریه
  • مهتاب اشنوخواه، امیر توکمه چی، فرح فرخی، رامین مناف فر صفحات 25-35
    بررسی حاضر به منظور مقایسه ی تاثیر اشکال مختلف Lactobacillus casei بر رشد و ایمنی ماهی قزل آلای رنگین کمان انجام شد. تعداد 480 قطعه ماهی با وزن اولیه ی 5/6±50 گرم تهیه، به مدت 10 روز با شرایط آزمایشگاهی سازگار شده و به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند. یک گروه به عنوان شاهد انتخاب و در طول دوره ی مطالعه با غذای تجاری پلت تغذیه شد. گروه های دوم تا چهارم نیز به ترتیب با غذای مکمل سازی شده با اشکال زنده (کشت تازه و لیوفیلیزه) و کشته شده با حرارت L. casei با غلظت CFU/g 108×5 غذا تغذیه شدند. طول دوره ی مطالعه 45 روز و نمونه برداری برای انجام زیست سنجی و سنجش برخی از شاخص های هومورال ایمنی غیر اختصاصی، شامل میزان فعالیت آنزیم لیزوزیم، مسیر فرعی کمپلمان و میزان آنتی بادی تام سرم در روزهای صفر، 15، 30 و 45 انجام گرفت. نتایج نشان داد مقادیر شاخص های وزن نهایی، درصد افزایش وزن و نرخ رشد ویژه در همه ی گروه های تغذیه شده با اشکال زنده (کشت تازه و لیوفیلیزه) و کشته شده با حرارت باکتری L. casei در مقایسه با گروه شاهد، افزایش یافت؛ همچنین، مقادیر این شاخص ها در ماهیانی که با شکل لیوفیلیزه باکتری تغذیه شدند، به طور معنی داری (05/0P<) بیشتر از بقیه بود. سنجش ایمنی نشان داد فعالیت لیزوزیم، مسیر فرعی کمپلمان و نیز سطح آنتی بادی تام سرم در ماهیان تیمار شده با اشکال مختلف L. casei، 15 و 30 روز بعد از شروع تغذیه افزایش یافت. افزایش این شاخص ها در ماهیان تغذیه شده با شکل لیوفیلیزه باکتری نسبت به گروه شاهد معنی دار (05/0>P) بود. همچنین نتایج مشخص کرد که فعالیت لیزوزیم، مسیر فرعی کمپلمان و مقدار آنتی بادی تام سرم، در ماهیان تغذیه شده با اشکال مختلف باکتری در روز 45 (15 روز پس از قطع مصرف) کاهش یافت. بنا بر این، می توان نتیجه گرفت که افزودن L. casei به جیره ی غذایی ماهی قزل آلای رنگین کمان، می تواند سبب بهبود رشد و تقویت ایمنی این ماهی گردد.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، پروبیوتیک، Lactobacillus casei، رشد، ایمنی
  • جواد برومند، علی هاشمی، کریم مردانی، محمد قادرزاده * صفحات 36-43

    ژن های بخش سوماتوتروپیک شامل عوامل رونویسی هستند که در تکامل و رشد جوجه نقش اساسی دارند. ژن Pit1 عامل ویژه رونویسی هیپوفیزی است که نقش عمده ای در تمایز هیپوفیز قدامی و تنظیم ژن های هورمون های پرولاکتین، رشد و محرک تیروئیدی دارد. ژن Pit1 به عنوان یک ژن کاندیدای کلیدی برای صفات تولیدی طیور مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش به منظور بررسی چندشکلی اگزون ششم ژن Pit1 با استفاده از روش چندشکلی فضایی رشته های منفرد مبتنی بر واکنش زنجیره ای پلیمراز در مرغ بومی آذربایجان غربی صورت گرفت. در این طرح از 100 پرنده به صورت تصادفی خون گیری شده و DNA نمونه های خون استخراج گردید. برای تعیین کیفیت DNA از ژل آگارز یک درصد استفاده شد. ناحیه اگزون ششم جایگاه Pit1 به طول bp 179 با استفاده از واکنش زنجیره ای پلی مراز تکثیر و محصولات PCR توسط روش SSCP آنالیز شدند. محصولات PCR توسط الکتروفورز با ژل پلی آکریلامید 10 درصد و رنگ آمیزی نیترات نقره آشکار گردید. نتایج SSCP محصولات PCR با ژل پلی آکریل آمید سه ژنوتیپ AA، AB و BB را آشکار ساخت. ژنوتیپ های این جایگاه ژنی انحراف از تعادل هاردی - واینبرگ را نشان دادند. شاخص شانون، شاخص Nie و هتروزیگوسیتی مشاهده شده به ترتیب 59/0، 67/1 و 32/0 به دست آمد. نتایج به دست آمده نشان داد که نشانگر Pit1 دارای چندشکلی نسبتا بالایی است و می تواند در برنامه های اصلاح نژادی آینده مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: چندشکلی، مرغ بومی آذربایجان غربی، PCR، SSCP
  • محمد روستایی علی مهر، حدیث مویدی احمدسرایی، محمود حقیقیان رودسری صفحات 44-54
    این پژوهش، به منظور بررسی اثر اسید استیک و انرژی جیره بر عملکرد و فلور میکروبی روده با استفاده از 216 قطعه جوجه یک روزه ی گوشتی انجام شد. جوجه ها در روز ششم به دو گروه 9 دسته ای (12 قطعه ای) تقسیم شدند. گروه 1 توسط جیره شاهد (N) و گروه 2 به وسیله ی جیره ی پر انرژی (H) تغذیه شدند. هر یک از مقادیر صفر (A0)، 7/0 (A0.7) و 4/1 (A1.4) درصد اسید استیک به جیره ی سه دسته از هر دو گروه (در سه تکرار) اضافه شد. یک پرنده از هر دسته در روز های 18، 28و 38 ذبح شد و از محتویات ایلئوسکال نمونه برداشت گردید. تعداد پرگنه ها (CFU/gr) باکتری های اشریشیا کلی، کلی فرم و لاکتوباسیلوس نمونه ها تعیین شد. نتایج نشان داد کم ترین ضریب تبدیل خوراک در کل دوره، با استفاده از 4/1 درصد اسید به دست آمد (05/0P<). اثر متقابل زمان و مقادیر مختلف اسید استیک بر تعداد پرگنه کلی فرم ها و اشریشیا کلی معنی دار بود (05/0P<). تعداد پرگنه کلی فرم ها در مقادیر 7/0 و 4/1% اسید استیک در 38 روزگی کم تر از صفر درصد اسید استیک بود (05/0P<). تعداد پرگنه اشریشیا کلی 28 روزگی با مقدار 7/0% اسید استیک بیشتر از آن در 38 روزگی با 4/1% اسید استیک بود (05/0P<). کم ترین تعداد پرگنه لاکتوباسیلوس در صفر درصد اسید استیک به دست آمد (05/0P<). در نتیجه، افزودن اسید استیک تا 4/1 درصد به جیره ی جوجه های گوشتی سبب بهبود عملکرد خوراک، تقویت رشد لاکتوباسیلوس ها و ممانعت از رشد اشریشیا کلی و کلی فرم ها در محتویات دستگاه گوارش می شود.
    کلیدواژگان: اسید استیک، جوجه های گوشتی، میکروفلور روده
  • مهدی زارعی، علی فضل آرا، سمیه محمدی صفحات 55-62
    جنیستئین و دایدزئین از جمله ایزوفلاون های مهم موجود در سویا می باشند که با توجه به فعالیت های بیولوژیک زیاد آن ها، در سال های اخیر مطالعات بسیاری روی آن ها انجام شده است. این ترکیبات، استروژن های گیاهی بوده و دارای اثرات حفاظتی در برابر سرطان ها، امراض قلبی عروقی و استئوپروز می باشند؛ اما در مورد اثرات ضدمیکروبی آن ها اطلاعات محدودی در دسترس است. این مطالعه با هدف مقایسه ی اثرات ضدمیکروبی جنیستئین و دایدزئین روی هفت باکتری بیماری زای مهم غذایی، شامل اشریشیا کلای O157:H7، لیستریا مونوسیتوژنز، باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس آرئوس، ویبریو پاراهمولیتیکوس، سالمونلا تایفی موریوم و کرونوباکتر ساکازاکی انجام گرفت. برای این کار تاثیر غلظت های مختلف این دو ترکیب در افزایش مدت زمان فاز تاخیری رشد باکتری ها با اندازه گیری میزان جذب نوری نمونه ها طی مدت 24 ساعت در دمای 35 درجه ی سانتی گراد مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که این دو ترکیب تا غلظت 1000 میکرومولار تاثیری در افزایش مدت زمان فاز تاخیری رشد اشریشیا کلای O157:H7 ندارند (05/0P). این دو ایزوفلاون باعث افزایش معنی داری در مدت زمان فاز تاخیری رشد باکتری های لیستریا مونوسیتوژنز و ویبریو پاراهمولیتیکوس در غلظت 125 میکرومولار و نیز در مدت زمان فاز تاخیری رشد کرونوباکتر ساکازاکی در غلظت 1000 میکرومولار شدند (05/0>P)؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که در صورت استفاده از غلظت 1000 میکرومولار جنیستئین و دایدزئین، فاز تاخیری رشد کلیه باکتری های مورد آزمایش، به غیر از اشریشیا کلای O157:H7، به طور معنی داری افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: جنیستئین، دایدزئین، ایزوفلاون، فاز تاخیری رشد
  • نعیم عرفانی مجد، سارا ارتفاعات، احمد سواری، نگین سلامات صفحات 63-68
    این تحقیق روی تعداد 5 قطعه از 15 قطعه ماهی کفشک راست گرد بالغ، سالم، ماده و با میانگین وزنی 41/170± 4/790 گرم در فصل تولید مثلی (شهریور) انجام گردید. ماهی ها با استفاده از تور گوش گیر از منطقه ی خور موسی صید گردید. پس از بررسی های ماکروسکوپی جهت مطالعات میکروسکوپی، از نواحی پشتی، پشتی جانبی (روی خط جانبی)، شکمی، سری ودمی پوست حداقل 5 قطعه از ماهیان به ظاهر سالم، نمونه هایی به ضخامت حداکثر 5/0 سانتی متر برداشت گردید و در محلول ثبوتی بوئن قرار داده شدند. سپس به روش استاندارد و معمول تهیه ی مقاطع بافتی، برش هایی به ضخامت 6-5 میکرومتر تهیه شدند و مورد رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ائوزین و آلسین بلو با pH=2.5 و PAS قرار گرفتند. با انجام رنگ آمیزی هیستوشیمیایی آلسین بلو با pH=2.5 سلول های ترشح کننده ی موکوس اسیدی به رنگ آبی و در رنگ آمیزی PAS سلول های ترشح کننده ی موکوس خنثی به رنگ ارغوانی مشخص شدند. بنابراین اپیدرم پوست این ماهی دارای دو نوع سلول ترشح کننده ی موکوسی اسیدی و خنثی می باشد. پراکندگی و تعداد سلول های ترشح کننده ی موکوسی اسیدی در نواحی مختلف اپیدرم پوست این ماهی دارای اختلاف معنی دار می باشند (05/0P<)؛ به طوری که این اختلاف در ناحیه ی شکمی با ناحیه ی پشتی و سری معنی دار بوده ولی تعداد سلول های موکوسی خنثی در نواحی مختلف اپیدرم پوست این ماهی، اختلاف معنی داری باهم نداشتند (05/0P>).
    کلیدواژگان: هیستوشیمی، میکرومتری، سلول های ترشح کننده موکوس، اپیدرم، ماهی کفشک راست گرد
  • سید رضافاطمی طباطبایی، رحیم پیغان، شیبا یوسفوند صفحات 69-77
    با توجه به اثر برخی از آلاینده ها بر عملکرد غده ی تیروئید و به منظور بررسی اثر کاهش هورمون های تیروئیدی بر برخی پارامترهای بیوشیمیایی خون کپور ماهیان این مطالعه انجام گردید. ماهیان به چهار گروه 30 قطعه ای تقسیم شدند. گروه ها، به ترتیب صفر (شاهد)، 3، 9 و 27 میلی گرم در لیتر پروپیل تیواوراسیل را در آب، به مدت یک ماه دریافت کردند. پس از یک ماه، نیمی از ماهیان هر گروه خون گیری شدند و وزن ماهیان، میزان هورمون های تیروئیدی، تری گلیسرید، کلسترول تام، HDL-c، LDL-c، گلوکز و اوره سرم اندازه گیری گردید و سپس مصرف دارو قطع و بقیه ی ماهیان پس از یک ماه همانند مرحله ی قبل، مورد بررسی قرار گرفتند. در مقایسه با گروه های مختلف، هورمون های تیروئیدی در مرحله ی اول تفاوت معنی داری نشان ندادند (05/0p>)؛ اما در مرحله ی دوم مقدار T4 در گروه های آزمایشی نسبت به گروه شاهد کاهش و T3 در گروه های 3 و 9 میلی گرم در لیتر نسبت به گروه 27 میلی گرم و کنترل افزایش نشان داد (05/0p<). تری گلیسرید در مرحله ی اول در گروه های 3 و 9 میلی گرم در لیتر از گروه شاهد بیشتر بود (05/0p<). غلظت HDL-c در مرحله ی دوم در گروه 3 میلی گرم بیشتر از گروه های شاهد و 27 میلی گرم در لیتر بود (05/0p<). گلوکز در مرحله ی دوم در گروه 9 میلی گرم در لیتر با کاهش معنی دار نسبت به گروه کنترل همراه بود (05/0p<). اوره نیز در گروه های تحت تیمار در مقایسه با گروه کنترل افزایش نشان داد. بر این اساس، هورمون های تیروئیدی به صورت تاخیری به تیمار انجام شده پاسخ دادند و تغییرات آن ها به صورت وابسته به مقدار، متغیرهای مورد مطالعه را تحت تاثیر قرار داده است.
    کلیدواژگان: هورمون های تیروئیدی، ماهی کپور معمولی، لیپید، اوره، گلوکز
  • علیرضا قدردان مشهدی، غلامحسین خواجه، هانیه مظاهری صفحات 78-87
    موفقیت اسب در مسابقات ورزشی، بیش از همه به ظرفیت سیستم قلبی- عروقی، تنفسی و ماهیچه ای- اسکلتی دام وابسته است، که خود تحت تاثیر ویژگی های ژنتیکی و نحوه ی آماده سازی اسب قرار می گیرد. به نظر می رسد که بتوان با ارزیابی شاخص هایی هم چون علائم حیاتی، الکتروکاردیوگرام و تغییرات هماتولوژیک پدید آمده در دام پس از فعالیت شدید بدنی، توانایی آن را در تحمل فشار پدید آمده در زمان مسابقه، ارزیابی نمود. در مطالعه ی حاضر، تغییرات تعداد گلبول های قرمز و پارامترهای مربوط به آن و لکوگرام 8 راس نریان عرب 4 تا 10 ساله در زمان های مختلف قبل و پس از فعالیت شدید بدنی مورد سنجش قرار گرفت. جهت انجام این کار، یک ساعت قبل (زمان صفر)، بلافاصله (زمان یک)، 3 ساعت (زمان دو) و 24 ساعت (زمان سه) پس از دویدن با حداکثر سرعت در مسیر 1250 متری، از اسبان مورد نظر خون گیری به عمل آمد. نمونه های خون با استفاده از دستگاه شمارش گر خودکار مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این بررسی نشان داد، بیشتر فاکتور های اندازه گیری شده (شامل تعداد گلبول های قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت، MCV، تعداد گلبول های سفید، تعداد ضربان قلب، تعداد تنفس و درجه حرارت)، بلافاصله پس از دویدن افزایش معنی داری می یابد. به نظر می رسد که عواملی هم چون استرس ناشی از قرار گرفتن در شرایط مسابقه و تعریق عامل این افزایش باشند. در این بررسی تغییرات پدید آمده در انواع گلبول های سفید، الگوهای متفاوتی را نشان دادند.
    کلیدواژگان: تمرین، پارامترهای هماتولوژیک، اسب عرب
  • محمدرضا قربانی، محمد بوجارپور، منصور میاحی، جمال فیاضی، سید رضا فاطمی طباطبایی، سید صالح طباطبایی صفحات 88-97
    به منظور تعیین اثر استفاده از گیاه خرفه بر عملکرد جوجه های گوشتی سویه راس، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی، با استفاده از 3 تیمار و 4 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. تیمارها عبارت بودند از گروه کنترل، و تیمارهای دوم و سوم که به ترتیب حاوی 1 و 2 درصد پودر خرفه بودند. خوراک مصرفی، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی برای دوره های پیش دان و رشد اندازه گیری شدند. در پایان دوره (روز 42) از هر تیمار 8 قطعه پرنده (4 خروس و 4 مرغ) به صورت تصادفی انتخاب، و پس از توزین به منظور بررسی خصوصیات لاشه کشتار شدند. نتایج آزمایش نشان داد که استفاده از سطوح مختلف خرفه در دوره ی آغازین تاثیر معنی داری بر میانگین مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی ندارد (05/0P>)؛ اما در دوره ی دوم پرورش، و کل دوره ی استفاده از خرفه در سطوح 1 و 2 درصد به صورت قابل ملاحظه ای مصرف خوراک و وزن بدن را نسبت به گروه شاهد افزایش می دهد (05/0P≤). تاثیر سطوح مختلف پودر خرفه بر ضریب تبدیل غذایی در دوره ی رشد و نیز کل دوره ی پرورش، از لحاظ آماری معنی دار نبود (05/0P>). نتایج نشان می دهد تیمارهای غذایی اثر معنی داری بر بازده لاشه و اجزای آن نداشته اند (05/0P>). نتیجه می شود که استفاده از خرفه باعث افزایش وزن بدن و مصرف خوراک، بدون تغییر در ضریب اجزای غذایی جوجه ها شده است.
    کلیدواژگان: خرفه، عملکرد، خصوصیات لاشه، جوجه های گوشتی
  • مهدی لطفی، حمید کهرام، احمد زارعشحنه، مهدی ژندی، عباس اکبری شریف صفحات 98-104
    این مطالعه به منظور بررسی اثر توام و جداگانه دو گونادوتروپین eCG و FSH بر فراسنجه های تولید مثلی میش های نژاد زندی انجام شده است. تعداد 135 راس میش زندی در فصل تولیدمثلی برای همزمانی فحلی، سیدرگذاری شده و به صورت تصادفی به 8 گروه تقسیم بندی شدند. گروه شاهد (36n=) هیچ تیماری دریافت نکردند. میش های گروه eCG (20n=) همزمان با سیدربرداری به مقدار 400 واحد بین المللی هورمون eCG به صورت عضلانی دریافت کردند. میش های گروه eCG+FSH/0h (15n=)، eCG+FSH/12h (10n=) و eCG+FSH/24h (14n=) علاوه بر هورمون eCG در زمان سیدربرداری، یک دوز 5/0 میلی لیتری (معادل 10 میلی گرم) هورمون FSH نیز، به صورت عضلانی، به ترتیب در زمان سیدربرداری، 12 و 24 ساعت پس از سیدربرداری دریافت کردند. میش های گروه FSH/0h (15n=)، FSH/12h (10n=) و FSH/24h (15n=) نیز، در زمان سیدربرداری، 12 و 24 ساعت پس از سیدربرداری تنها یک دوز 5/0 میلی لیتری هورمون FSH دریافت نمودند. میش ها 48 ساعت پس از سیدربرداری با اسپرم تازه قوچ های نژاد زندی، تلقیح مصنوعی واژنی شدند. پس از زایمان فراسنجه های تولیدمثلی میش ها و وزن تولد بره های هر یک از تیمارها مورد مقایسه قرار گرفت. بیشترین نرخ زایش در گروه FSH/24h (80 درصد) مشاهده شد که با گروه شاهد (8/52 درصد) و گروه eCG (55 درصد) اختلاف معنی دار نداشت (05/0P>). هم چنین بیشترین نرخ بره زایی نیز در گروه FSH/24h (86 درصد) بود که با گروه های شاهد (8/52 درصد) و eCG (55 درصد) اختلاف معنی داری داشت (05/0P<). بیشترین دوقلوزایی در گروه eCG+FSH/24h با 4/1 مشاهده شد که اختلاف معنیداری با هفت گروه دیگر نداشت (05/0P>). داده های وزن تولد نیز، تفاوت معنی داری را بین تیمارها نشان نداد (05/0P>). این نتایج نشان داد که استفاده از یک دوز FSH، 24 ساعت پس از سیدربرداری، می تواند اثرات بهتری نسبت به eCG بر فراسنجه های تولیدمثلی گوسفندان در فصل تولیدمثلی داشته باشد.
    کلیدواژگان: eCG، FSH، میش زندی، تلقیح مصنوعی
  • مهرزاد مصباح، مجتبی علیشاهی، فریدون صابری افشار، بابک محمدیان صفحات 105-112
    گیاه آلوئه ورا یا صبر زرد، یک گیاه دارویی شناخته شده با اثرات مختلف ضد التهابی، ضد ویروسی، ضد باکتریایی و محرک ایمنی است؛ اما این گیاه دارویی بیشتر به سبب نقشی که در روند ترمیم زخم و شادابی پوست در انسان دارد مورد توجه قرار گرفته ولی تاکنون از این گیاه برای ترمیم زخم در آبزیان استفاده نشده است. هدف از این تحقیق بررسی اثر عصاره خام گیاه آلوئه ورا در روند ترمیم زخم پوست ماهی کپور معمولی بود، به همین منظور 150 قطعه ماهی کپور معمولی (150-120 گرم) به 5 تیمار 30 قطعه ای تقسیم شدند. ماهی ها با ام اس -222 بیهوش شده و زخم تجربی بوسیله پانچ جراحی در سمت چپ هر ماهی به قطر 5 میلی متر ایجاد گردید. به منظور بررسی اثر آلوئه ورا بر روند ترمیم، تیمارهای زیر در نظر گرفته شد، تیمار 1 به عنوان شاهد، تیمار 2 حمام دائم با 3 درصد آلوئه ورا، تیمار 3 تجویز خوراکی آلوئه ورا به میزان 5 درصد، تیمار 4 حمام کوتاه مدت 10 درصد آلوئه ورا (1±10دقیقه) و تیمار 5 حمام دائم مالاشیت گرین 5/0 میلی گرم در لیتر. از هر تیمار شش ماهی به صورت تصادفی انتخاب و نمونه برداری از ماهیان در روزهای هفتم، چهاردهم و بیست و یکم پس از جراحی صورت گرفت که پس از تثبیت در فرمالین ده درصد و تهیه مقاطع آسیب شناسی و رنگ آمیزی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج هیستوپاتولوژی نشان داد که ترمیم بافت آسیب دیده زیر اپی تلیوم، تشکیل جوانه گوشتی، مویرگ و فلس، در تیمار 4 حمام کوتاه مدت نسبت به سایر تیمارها بهتر بود. در تیمار حمام دائم روند ترمیم نسبت به تیمار شاهد کندتر بود که این موضوع می تواند به دلیل اثرات نامناسب این گیاه روی کیفیت آب و مصرف غذا باشد. برای این که نتایج محکم تری حاصل گردد تحقیقات بیشتری پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آلوئه ورا، هیستوپاتولوژی، ترمیم زخم، کپور معمولی
|
  • Y. Asadpour, M. Mohammadi, S.A. Pourbakhsh, M. Rasa Pages 5-13

    The aim of this study was determining the prevalence rate, serotyping and sensitivity to antibiotics of Salmonella isolated from slaughtered broiler chickens of Guilan province. Two hundred carcasses were randomly selected out of 20 slaughtered broiler flocks and then 1000 samples were collected from different parts of carcasses (skin, meat, gallbladder, liver and intestine). All samples were cultured in different media, and the isolated Salmonella serotypes were identified. Sensitivity and resistance of isolated Salmonella were determined to 15 antibiotics. Three flocks (15%) and in 8 cases (0.8%) were positive to the Salmonella. Two serotypes were identified, including 6 samples (75%) of Salmonella enteritidis and 2 samples (25%) of Salmonella thompson. Salmonella was isolated from 4 samples of liver (50%), 2 samples of skin (25%) and 2 samples of caecum (25%). In this study, no salmonella was isolated from poultry meat. The results of sensitivity and resistance of Salmonella to antibiotics indicated that, 100% of isolates were resistant to cefazolin, streptomycin, kanamycin, tetracycline, nalidixic acid and sulfonamide + trimetoprim. There were three resistance patterns among the isolates, 100% of isolates were resistant at least to seven antibiotics and 25% were resistant to eight antibiotics from fifteen antibiotics. It is concluded that, the prevalence rate of Salmonella infection was lower than to the other studies, the dominant serotype was Salmonella entritidis and 100% of isolates were sensitive to ceftriaxone, gentamicin and chloramphenicol.

    Keywords: Salmonella, Serotyping, Antibiotic resistance, Poultry
  • S. Esmaeilzadeh, A. Sabbagh, B. Mohammadian, A.R. Alborzi, M. Ghorbanpoor, M. Pourmehdi Borujeni Pages 14-24
    Pulmonary lesions of sheep are particularly important because this animal serves as one of the most acceptable source of red meat and respiratory system plays a critical role in performance of other systems. The aim of this study was to provide a regional picture of sheep lung lesions and determination of their causes as possible. For this purpose, from November 2008 to April 2009, lungs of 4592 sheep in Ahvaz slaughterhouse were examined carefully and 100 affected ones (2.18%) were found and transferred to laboratory for further investigation. Histopathological, bacteriological and parasitological studies were performed routinely on the lungs. Interstitial pneumonia, hydatid cyst, verminous pneumonia, ovine pulmonary adenocarcinoma and bronchopneumonia were the most frequent lesions (relative frequency rates were about 1.31, 1.07, 0.65, 0.5 and 0.44 percent respectively). Viruses, air pollution resulting from industrial activities and intermittent dust storm in the region must be considered as possible causes of interstitial pneumonia in sheep. Corynebacterium pseudotuberculosis was the most isolated bacteria from suppurative lesions. The most isolated nematodes were Cystocaulus ocreatus and Dyctiocaulus filaria that are different from reported species from other parts of the country.
    Keywords: Ahvaz, Slaughterhouse, Sheep, Pathology, Pneumonia, Lung
  • M. Oshnukhah, A. Tukmechi, F. Farokhi, R. Manaffar Pages 25-35
    The goal of this study was to compare the effect of different forms of L. casei as a probiotic bacterium on the growth and immunity of rainbow trout. For this purpose, four hundred and eighty rainbow trout (50±6.5 g initial weight) were prepared and acclimatized to the laboratory conditions for 10 days and then the fish randomly divided into four groups. One group selected as control and fed with a commercial diet without any supplementation. Other groups received commercial supplemented diet with live, lyophilized and heat killed forms of L. casei at concentration of 5×108 CFU/gr, respectively. Duration of the study was 45 days and sampling for biometry and humeral immunity (serum lysozyme activity, alternative complement activity and total antibody) were conducted at the day of 0, 15, 30 and 45. Results showed that the amount of final weight, weight gain percentage and specific growth rate statistically (P<0.05) were higher at the fish fed with live (fresh culture and lyophilized) and heat killed form of L. casei than the control. Also, the amounts of these parameters were higher at the fish fed lyophilized form of bacteria than other treatments. Immune assay showed serum lysozyme activity, alternative complement pathway and the level of serum total antibody increased at days 15 and 30 after receiving the different forms of L. case. The elevation of these parameters were significant (P<0.05) in fish fed with the lyophilized form of bacteria than the control. Also, results showed that the activity of lysozyme, alternative complement pathway and serum total antibody decreased in fish fed different forms of bacteria on day 45 (15 days after feeding withdrawal). Based on obtained results, it is concluded that addition of lyophilized form of L. casei into the rainbow trout diet could improve growth parameters and enhanced immunity in this fish.
    Keywords: Rainbow trout, Probiotic, Lactobacillus casei, Growth, Immunity
  • J. Borumand, A. Hashemi, K. Mardani, M. Ghaderzadeh Pages 36-43

    Somatotropical genes are as transcription factors that have crucial role in chicken growth. Pit1 gene is a pituitary specific transcription factor that has major roles on the differentiation of anterior pituitary and the regulation of the prolactin, growth hormone and thyroid-stimulating hormone-β genes. Pit1 gene is regarded as a key candidate gene for productive traits of chickens. This study was conducted to determine the polymorphism of Pit1 gene exon 6 of west Azerbaijan native chickens using Polymerase chain reaction - Single-strand conformation polymorphism. Blood samples were randomly collected from 100 birds and DNA was extracted from the blood samples. Exon 6 of Pit1 gene encompassing 179 bp was amplified. The PCR products were electrophoresed in 10% polyacrylamide gel and stained with silver nitrate. Based on SSCP analyze of PCR products, three genotypes including AA, AB and BB were identified. The genotypes in this locus deviated from Hardy-Weinberg equilibrium. Shanon index, Nie index and observed heterozygosity were 0.59, 1.67 and 0.32 respectively. On the basis of obtained results it was revealed that the Pit1 gene had high degree of polymorphism which can be considered for future breeding programs.

    Keywords: Polymorphism, West Azerbaijan native chickens, PCR, SSCP
  • M. Roostaei, Ali Mehr, H. Moayedi Ahmadsaraei, M. Haghighian, Roudsari Pages 44-54
    This study was conducted to evaluate the effect of acetic acid and diet energy on productive performance and intestinal microflora in 216 day-old broiler chicks. Chicks were divided to 2 parts and each part was split into 9 groups (12 birds) after six days. The first and second parts of chicks were fed by control (N) and high energy (H) diet, respectively. Each of the amounts of 0 (A0), 0.7(A0.7) and 1.4 (A1.4) acetic acid were added to diets of three groups of both parts in 3 replicates. A bird of each group in the day 18, 28 and 38 was slaughtered and its ileosecal contents were picked. CFU/g of Coliforms, E. coli and lactobacillus of samples were determined. The results showed that the lowest feed conversion ratio was achieved by 1.4% acetic acid (P<0.05). There was intraction effect of time and acetic acid on CFU/g of Coliforms and E. coli (P<0.05). On day 38, CFU/g of Coliforms obtained by 0.7 and 1.4 % acetic acid was lower than 0% acetic acid (P<0.05). CFU/g of E. coli with 0.7 % acetic acid, achieved on day 28 was higher than on day 38 (P<0.05). The lowest CFU/g of lactobacillus was obtained with 0% acetic acid (P<0.05). Conclusion, the addition of acetic acid up to 1.4% to diet of broilers can improve feed conversion ratio, enhance the growth of lactobacilli and prevent the growth of Coliforms and E. coli in the digestive contents.
    Keywords: Acetic acid, Broilers, Intestinal microflora
  • M. Zarei, A. Fazlara, S. Mohammadi Pages 55-62
    The isoflavones genistein and daidzein are phytoestrogens which are found at high levels in soy products. These isoflavones are currently of growing interest owing to their beneficial effects on many disorders, including cancer, cardiovascular diseases and osteoporosis. However, there is little information on the antimicrobial effects of these isoflavones. The purpose of the present study was to compare the antimicrobial effects of genistein and daidzein against seven important foodborne pathogens, namely E. coli O157:H7, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Vibrio parahaemolyticus, Salmonella typhimurium, and Cronobacter sakazaki. To achieve this purpose, the effect of different concentrations of genistein or daidzein on the lag phase duration of growing bacteria was evaluated by measuring the optical density of the samples during 24 h at 35 ºC. According to the results of the present study, the lag phase duration of E. coli O157:H7 was not altered significantly in the presence of up to 1000 µM of both the isoflavones (p>0.05). However a significant increase in the lag phase duration of B. cereus, S. aureus and S. typhimurium was observed in the presence of 500 µM of genistein or 1000 µM of daidzein (p<0.05). Furthermore, both isoflavones made a significant increase in the lag phase duration of L. monocytogenes and V. parahaemolyticus in the concentration of 125 µM and also in the lag phase duration of C. sakazakii in the concentration of 1000 µM (p<0.05). In conclusion, in the presence of 1000 µM of genistein and daidzein, the lag phase duration of all the tested bacteria were significantly increased except for E. coli O157:H7.
    Keywords: Genistein, Daidzein, Isoflavone, Lag phase
  • N. Erfani Majd, S. Ertefaat, A. Savary, N. Salamat Pages 63-68
    This study was done on the skin of 5 of 15 normal and mature female soleid fish with average weight of 790.4±170.41gr in reproductive season (September) from khoor Musa area. The fish were cached with gill net from mouse creek. In order to conduct a microscopical study, 0.5 cm thick samples were taken from different parts of the skin, including dorsal, lateral (on lateral line), ventral, head and tail. The samples were fixed in Bouin’s solution and 5-6 µm thick sections were made using routine paraffin embedding method and were stained by H&E, Alcian blue (AB) pH 2.5 and PAS. The histochemical results showed that there are 2 types of mucous secreting cells (acidic and neutral) in epidermis of Soleid fish. The acidic mucous secreting cells were stained blue in AB staining and neutral mucous secreting cells were stained purple in PAS staining and they were recogonized from other cells easly. Histometrical results showed that the number and distribution of acidic mucous cells varied in different regions of skin, so that these cells were more in ventral region than dorsal and head (P<0.05) but there were no significant differences between the number of neutral cells in different regions of skin (P>0.05).
    Keywords: Histochemical, Micrometry, Mucous secreting cells, Epidermis, Euryglossa orientalis
  • S.R. Fatemi Tabatabaei, R. Peyghan, Sh Yusefvand Pages 69-77
    Due to the effects of some pollutants on the thyroid gland function and to assess the effects of hypothyroidism on some blood biochemical parameters of common carps, this study was conducted. Fishes were divided into four groups of 30 each. The groups were treated by zero (control group), 3, 9 and 27 mg/L of propylthiouracil in water for one month. After 1 month, blood was taken from 15 fishes from each group and their weight, serum thyroid hormones, triglycerides, total cholesterol, HDL-c, LDL-c, glucose and serum urea urea were measured. For the reminder, the drug application was discontinued and the other halves of the fish were examined one month later, in the similar manner to the previous stage. In stage 1 (after one month) in comparison between different groups, thyroid hormones did not show significant difference (p>0.05), but in the second stage, T4 level was lower in the treatment groups in comparison with the control (p<0.05). T3 level in 3 and 9 mg/l groups were higher than 27 mg/L group and the control (p<0.05). The triglycerides level was higher in 3 and 9 mg/L groups compared to control group (p<0.05). HDL-c in the second stage in 3 mg/L group was higher than the control group and 27mg/L group (p<0.05). Glucose in the second stage was significantly lower in 9 mg/l group in comparaison with the control group (p<0.05). Urea also increased in the treated groups in comparison with the control (p<0.05). Accordingly, it is concluded that thyroid hormones had responded to the treatment with delay and their changes have affected the studied variables dependently.
    Keywords: thyroid hormones, Common carp, lipid, urea, glucose
  • A. Ghadrdan, Mashhadi, Gh Khajeh, H. Mazaheri Pages 78-87
    The success of a horse in competitions, largely depends on cardiovascular, respiratory and musco-skeletal system capacities which are basically determined by genetic characteristics and training procedur. It seems that the evaluation of parameters like vital signs, electrocardiogram and hematologic changes following intense physical activity provide data which may help in predicting the athletic capacity of horse in real racing conditions. In this study, the red blood cell changes and different related indices and leukograms were determined before and after intense physical activity in eight, 4-10 years old Arabian horses. The blood samples were collected at 1 h before, just after, 3 hours and 24 hours after running with maximum speed in a 1250-meters course and were analyzed using an automatic counter machine. The results showed that most of the measured parameters (including RBC count, hematocrit, MCV and WBC count) were significantly increased just after running. It seems that factors like stress induced by racing conditions and sweating increase the measured parameters. The changes occurred in different kinds of white blood cells showed different patterns.
  • M.R. Ghorbani, M. Bojarpur, M. Mayahi, J. Fayazi, S.R. Fatemi Tabatabaei, S. Tabatabaei Pages 88-97
    The aim of the present study was to evaluate the effect of purslane on performance and carcass characteristic of broiler chickens. Broiler chicks were allocated randomly in 3 groups with 4 replicates and 12 chick per replicates to receive diets supplemented with 0 (control), 1 and 2 % of dried purslane for 42 days. Body weight gain (BWG) and feed intake (FI) were measured at the end of every week and calculated for starter (1-21 days) and grower (22-42 days) periods. Four male and four female chicks from each treatment were chosen randomly and killed by cervical dislocation on day 42 and carcass components weights were measured. The results of this experiment indicated that purslane did not affect FI, BWG and feed conversion ratio (FCR) of broilers in starter period. However BWG and FI increased significantly with inclusion of dried purslane in grower and throughout the experimental period (P<0.05), but FCR didn’t changed significantly. Dried purslane did not have a significant effect on carcass component. Therefore, it was concluded that supplementation of diet with dried purslane can increase weight gain and feed intake of broiler chicks without changes in feed conversion ratio.
    Keywords: Purslane, Performance, Carcass characteristic, Broiler chickens
  • M. Lotfi, H. Kohram, A. Zare Shahneh, M. Zhandi, A. Akbari Sharif Pages 98-104
    This study was conducted to evaluate the effect of two gonadotropins, eCG and FSH, separately or together on reproductive parameters of Zandi ewes. The ewes (n=135), during breeding season, were synchronized using CIDR and randomly assigned to 8 treatment groups. The control group (n=36) received no treatment. The ewes in eCG group (n=20) recieved an im injection of 400 IU eCG at the time of CIDR removal. In addition to eCG injection at CIDR removal, the groups eCG+FSH/0h (n=15), eCG+FSH/12h (n=10) and eCG+FSH/24h (n=14) ewes were injected 10 mg of FSH at 0, 12 and 24 h after CIDR removal, respectively. The ewes in group FSH/0h (n=15), FSH/12h (n=10) and FSH/24h administrated one dose of FSH at the time of CIDR removal 0, 12 and 24 h after CIDR removal, respectively. All ewes were artificially inseminated using fresh semen of Zandi ram in 48 h following CIDR removal. After parturition, the reproductive parameters of ewes and birth weight were recorded. The reproductive parameters were analysed using the ProcGenmod and the data of birth weight analysed by ProcGLM in SAS 9.1. The highest lambing rate was obtained in the group FSH/24 (80%) which it was not significantly different (P > 0.05) with control (52.8%) and eCG (55%) groups. Moreover, the highest fecundity rate was achieved in FSH/24 group (86%), which was higher (P <0.05) than control (52.8%) and eCG (55%) groups. The highest litter size occurred in eCG+FSH/24h group (1.4%), which was not significantly different (P > 0.05) compared to other groups. The data of birth weight also didn’t show significant differences (P > 0.05) between the treatment groups. The result of current research showed that an injection of FSH at 24 h after CIDR removal can be more effective on the reproductive parameters of Zandi ewes during breeding season.
    Keywords: eCG, FSH, Zandi ewe, Artificial insemination
  • M. Mesbah, M. Alishahi, F. Saberi Afshar, B. Mohammadian Pages 105-112
    Although the Aloe vera plant is well known for its anti-inflammatory, anti-viral, anti-bacterial and immunostimulant properties, but it is more known because this herb has a role in wound healing and freshness in human skin. However, Aloe­ vera has not been used for wound healing in aquaculture. This study was carried out to evaluate the healing effect of Aloe vera on the surgical wounds in fish skin. For this purpose, 150 common carps (120-150 g) were divided into following 5 groups. Fish were anesthetized with MS222 (Tricaine methane sulfonate) and then skin wounds with 5mm diameter and full thickness and circular shape were created by surgical punch biopsy on the left side of each fish. In order to study the healing effect of Aloe vera extract following treatments were applied: group 1 received no treatment (control group), group 2 received a permanent floating in 3% Aloe vera extract, group 3 received oral treatment, through diet containing 5% Aloe vera extract, group 4 received a short time bath containing 10% Aloe vera extract (10±1 min) and group 5 received a permanent floating in 0.5 mg/lit malachite green. Tissue samples were taken from the skin wounds at day 7th, 14th and 21st from six fish in each time, fixed in 10% formalin and then processed through routine histological methods.The results showed that epithelialization, regeneration of injured subepidermal compartment, formation of granulation tissue, angiogenesis and formation of scales were better in group 4 than the other groups. In day 21st, formation of normal epidermis, dermis and scale were more completed in group 4 compared to the others. On the basis of these results, it can be concluded that short time bath with Aloe vera has positive effects on the wound healing in fish. However, permanent floating of fish in Aloe vera may alter water quality and food intake and indirectly has negative effects on wound healing. In order to obtain a more solid results further research is recommended.
    Keywords: Aloe vera, Histopathology, Wound healing, Common carp