فهرست مطالب

دامپزشکی ایران - سال دوازدهم شماره 50 (بهار 1395)

فصلنامه دامپزشکی ایران
سال دوازدهم شماره 50 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نسترن بهادری، مهدی سلطانی، مهناز فرهمند، سمیرا محمدیان، الهه سلطانی صفحات 5-12
    یرسینیوزیس، یکی از بیماری های مهم باکتریایی در ماهیان با عامل یرسینیا راکری می باشد که در ایران موارد بیماری زایی آن رو به افزایش است. این مطالعه با هدف جداسازی، شناسایی و تعیین الگوی پروتئینی جدایه های یرسینیا راکری از برخی مزارع قزل آلای مبتلا صورت گرفته است. به دنبال کشت و جداسازی نمونه های باکتریایی از ماهیان مشکوک به یرسینیوزیس از تعداد 16 مزرعه در استان های مازندران، چهارمحال و بختیاری و قزوین، تعداد شش جدایه یرسینیا راکری به روش های فنوتیپی، بیوشیمیایی و مولکولی شناسایی گردید. این جدایه ها روی محیط ژلوز خون در دمای 22 درجه ی سانتی گراد به مدت 48 ساعت کشت داده و پروتئین های مربوط به هر جدایه استخراج و تشابه آن ها با یکدیگر به روش SDS-PAGE مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج حاصله نشان داد که الگوی پروتئینی پنج جدایه مشابهت کاملی با یکدیگر داشته اما پروتئین های یک جدایه با بقیه به میزان 5 درصد تفاوت نشان داد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که جدایه های یرسینیا راکری عامل یرسینیوزیس در مزارع پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان در این مناطق از همولوژی بالایی برخوردار می باشند که می تواند در معیارهای پیش گیری مانند ایمن سازی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: یرسینیا راکری، یرسینیوزیس، قزل آلای رنگین کمان، SDS، PAGE
  • محمود خاکساری مهابادی، سلماز انصاری منوچهرآبادی، کاوه خزاییل، رضا رنجبر صفحات 13-22
    علی رغم این که قلب به عنوان یکی از حساس ترین اعضای بدن همواره در پژوهش های علوم پایه ی پزشکی مطرح بوده است، اما در خصوص رشد تکاملی ماکروسکوپی قلب گوسفند گزارشی در دسترس نیست. لذا مطالعه ی حاضر با هدف بررسی آناتومی و مورفومتری قلب گوسفند در دوره ی جنینی انجام گرفت. در این پژوهش تعداد 41 راس جنین گوسفند از کشتارگاه جمع آوری و در محلول فرمالین 10 درصد تثبیت شد. تمامی جنین ها بر اساس طول فرق سر - دنبالچه (CRL) به سه گروه تقسیم شدند. گروه اول شامل CRL 6 تا 15 سانتی متر، گروه دوم شامل CRL 5/15 تا 5/28 سانتی متر وگروه سوم شامل CRL 30 تا 40 سانتی متر بود. CRL جنین ها از 6 الی 40 سانتی متر بود و در نتیجه سن تخمینی جنین ها از 48 روز تا 120 روز تعیین شد. ابعاد مورفومتری جنین ها شامل: وزن قلب، قطر بزرگ قلب، قطر کوچک قلب، محیط قلب، طول لبه ی جلویی، طول لبه ی عقبی، طول بطن راست، طول بطن چپ، ضخامت دیواره ی بطن راست، ضخامت دیواره ی بطن چپ و ضخامت دیواره ی بین بطنی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که روند افزایش وزن جنین ها و پارامتر های فوق تابع افزایش سن جنین ها بود. هرچند که بین دو جنس نر و ماده اختلاف معنی داری وجود نداشت. از نظر مورفولوژی، قلب جنین ها دارای راس نوک تیز، دهلیز راست و چپ، بطن راست و چپ و شیار کرونری بود. مطالعه ی سطح داخلی بطن ها حضور طناب هایی کوچک را نشان داد که نوار های معتدل کننده ی کوچک بودند. بر اساس نتایج حاصل مشخص شد که هم زمان با رشد تکاملی عمومی بدن و افزایش وزن و طول جنین گوسفند، قلب نیز در تمام ابعاد، رشد تکاملی فزاینده ای را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: جنین، قلب، مورفولوژی، مورفومتری، گوسفند
  • سمیه دیباوند، منصور میاحی، عبدالحمید شوشتری، مسعودرضا صیفی، رمضانعلی جعفری صفحات 23-29
    کم خونی عفونی به عنوان یکی از مهم ترین بیماری های سرکوب کننده ی ایمنی در ماکیان می باشد. عامل بیماری از سیرکوویروس ها ایکوزاهیدرال، بدون غشا می باشد. ژنوم حلقوی و DNA تک رشته ای دارد. ویروس کم خونی عفونی ماکیان (CIAV) اخیرا به عنوان تنها جنس گیروویروس دسته بندی شده است. شدت نشانه های بالینی به چندین فاکتور از قبیل دوز ویروس و سن آلودگی وابسته می باشد. همچنین معتقدند که ایجاد مقاومت سنی با بلوغ سیستم ایمنی مرتبط می باشد. هدف این مطالعه، ردیابی ویروس کم خونی عفونی در گله های گوشتی استان خوزستان در جنوب غربی ایران بود. نمونه ها از 50 گله ی گوشتی تهیه و به طور تصادفی از هر گله 10 کبد از لاشه های کشتار شده جدا گردید. نتایج نشان دادند که از نظر ویروس کم خونی عفونی، 32 گله (64 درصد) از 50 گله ی گوشتی از نظر CAV با روش مولکولی PCR مثبت هستند. همچنین 13 گله از 24 گله ی گوشتی تجارتی (16/54 درصد) به روش الایزا مثبت بودند. این مطالعه نشان داد آلودگی با ویروس کم خونی عفونی ماکیان در گله های گوشتی منطقه گسترده است و در گله های مرغان گوشتی به میزان بالایی وجود دارد.
    کلیدواژگان: کم خونی عفونی ماکیان، ایمونوساپرسیو، گله گوشتی، خوزستان
  • محمد راضی جلالی، سیده میثاق جلالی، حسین نجف زاده ورزی، امیرعباس شکراییان صفحات 30-42
    عقرب گزیدگی یکی از خطرهای کلان بهداشت و سلامت انسان و حیوانات به ویژه در مناطق گرمسیری است. کژدم مزوبوتوس یوپئوس یکی از شش کژدم مهم و خطرناک در منطقه ی خوزستان و ایران است. در این پژوهش، اثرات سم این کژدم بر تابلوی خونی و شکنندگی اسمزی گلبول های قرمز (OF) و همچنین مقایسه ی کارایی آنتی ونوم پلی والان و ماده ی آنتی اکسیدان کوارستین در حفاظت از گلبول های قرمز در موش صحرایی مورد بررسی قرار گرفته اند. تعداد 90 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به 5 گروه دسته بندی شدند. گروه 1 (کنترل) سرم فیزیولوژی، گروه 2 سم کژدم، گروه3 سم و آنتی ونوم، گروه 4 سم و کوارستین و گروه 5 سم و آنتی ونوم و کوارستین را به صورت درون صفاقی دریافت کردند. خون گیری از درون قلب در زمان های 1، 3 و 24 ساعت پس از تزریق سم و در هر بار از 6 سر موش صحرایی انجام گرفت. یافته های به دست آمده از هموگرام نشان دهنده ی کاهش غیرمعنی دار شاخص های اریتروسیتی شامل PCV و Hb، 24 ساعت پس از تزریق سم در گروه های 2 و 4 بود. ولی در گروه های 3 و 5 با تجویز پادزهر چنین کاهشی دیده نشد. همچنین در گروه های دریافت کننده ی سم (2، 3، 4 و 5) افزایش معنی دار در شمار پلاکت ها، یک ساعت پس از تزریق و افزایش معنی دار شمار نوتروفیل ها و کاهش لنفوسیت ها، 3 ساعت پس از تزریق مشاهده گردید. میزان شکنندگی اسمزی گلبول های قرمز در کلیه ی گروه های دریافت کننده ی سم، افزایش یافت و این افزایش در رقت های 45/0، 40/0 و 35/0 درصد بافر نمکی، نسبت به گروه کنترل معنی دار بود (05/0p<). بنابراین می توان چنین نتیجه گیری کرد که سم کژدم مزوبوتوس یوپئوس سبب افزایش شکنندگی اسمزی گلبول های قرمز و نیز نوتروفیلی می گردد. همچنین تجویز آنتی ونوم و یا کوارستین به طور جداگانه یا همزمان در دوز و زمان به کار رفته در این مطالعه، اگر چه در بهبود شاخص های اریتروسیتی موثر است، اما نمی تواند از افزایش شکنندگی اسمزی گلبول های قرمز و تغییرات لکوگرام در پی تزریق سم جلوگیری نماید.
    کلیدواژگان: آنتی ونوم، سم کژدم، شکنندگی اسمزی، کوارستین، مزوبوتوس یوپئوس
  • زهرا طولابی دزفولی، مهرزاد مصباح، رحیم پیغان، علی فضل ارا، مهدی زارعی صفحات 43-52
    جلبک قهوه ای (Sargassum angustifolium) و جلبک قرمز (Laurencia snyderia) از جمله جلبک های دریایی مهم خلیج فارس محسوب می شوند که منابع مهمی از پروتئین ها، ویتامین ها، مواد معدنی و رنگدانه ها می باشند و مهم ترین رنگدانه های موجود در جلبک های دریایی کاروتنوئیدها هستند. به منظور مطالعه ی اثربخشی جلبک های دریایی بر رشد و رنگ پذیری ماهی زینتی ماکرو، 210 قطعه ماهی با میانگین وزن اولیه 65/0±5/6 گرم به طور تصادفی به هفت گروه تقسیم شده (هر گروه حاوی 30 قطعه ماهی) و به مدت 60 روز برای انجام آزمایش، نگهداری و غذادهی گردیدند. گروه شاهد فقط غذای تجاری (بیومار) آغشته به روغن زیتون را دریافت می نمودند و سایر گروه ها با عصاره ی اتانولی جلبک سارگاسوم و لارنسیا حاوی 5، 10 و 15 گرم ماده ی خشک به ازاء هر کیلوگرم غذا به مدت دو ماه تغذیه شدند. شاخص های رشد (ضریب رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی، فاکتور وضعیت و میزان بازدهی پروتئین) تیمارهای آزمایشی در روزهای صفر، 30 و 60 اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که در تیمارهای تغذیه شده با جلبک، تغییرات معنی داری در فاکتورهای رشد ایجاد نگردید (05/0p>). به منظور ارزیابی رنگ ماهی ها در گروه های مختلف به روش تصویربرداری، فاکتورهای L*، a*، *b، Hue و Chroma در سه ناحیه ی سینه ای، پشتی و شکمی بررسی گردیدند. نتایج نشان داد که میزان رنگ زرد و وضوح و شدت رنگ در تمام تیمارهای تغذیه شده با جلبک به طور معنی داری بیش تر از گروه شاهد بود (05/0p<). نتایج حاصل از اندازه گیری کاروتنوئیدها در پوست ماهیان نشان داد که میزان تجمع رنگدانه ها در تیمارهای تغذیه شده با جلبک لارنسیا نسبت به گروه شاهد به طور معنی داری بیش تر بود، در صورتی که در تیمارهای تغذیه شده با جلبک سارگاسوم، فقط میزان 15 گرم در کیلوگرم جیره ی غذایی باعث افزایش معنی دار در میزان رنگدانه های پوست شد.
    کلیدواژگان: سارگاسوم، لارنسیا، رنگدانه، پوست، ماهی ماکرو
  • مجتبی علیشاهی، مانا سعیدی منش، مهرزاد مصباح، مهدی زارعی صفحات 53-65
    هرچند واکسن های خوراکی مزایای زیادی نسبت به سایر روش های واکسیناسیون در آبزیان دارند، ولی به دلیل تخریب آنتی ژن های واکسنی در روده و جذب کم این آنتی ژن ها در سیستم لمفوئید روده، این روش توسعه ی زیادی نداشته است. کیتوزان اخیرا در سیستم تجویز خوراکی داروها کاربرد یافته است. در این تحقیق نانوکیتوزان از پوسته ی میگو استحصال شده و پس از کنترل کیفی، اثر این ماده به عنوان ادجوان خوراکی به همراه واکسن آئروموناس هیدروفیلا در ماهی کپور معمولی ارزیابی گردید. 360 قطعه ماهی کپور معمولی (67/4±5/46 گرم) به 4 گروه در سه تکرار تقسیم شدند. تیمار اول و دوم به ترتیب با واکسن خوراکی آئروموناس هیدروفیلا و واکسن خوراکی به همراه نانوکیتوزان ایمن شدند، تیمار 3 خوراک حاوی نانوکیتوزان دریافت نمود و تیمار 4 فقط خوراک معمولی دریافت کرد. تغذیه با خوراک های تجربی (واکسن خوراکی) در روزهای 1 تا 5 و 20 تا 25 انجام گرفت. از ماهی ها در روزهای 25، 40 و 55 خون گیری انجام شده و برخی پاسخ های ایمنی شامل عیار آنتی بادی، فعالیت لایزوزیم سرم، قدرت باکتری کشی سرم، میزان IgM، فعالیت کمپلمان و فعالیت نیتروبلوتترازولیوم (NBT) بین تیمارها مقایسه گردید. بعد از آخرین مرحله ی نمونه گیری ماهی های هر تیمار با باکتری بیماری زای آئروموناس هیدروفیلا چالش داده شدند. نتایج نشان داد برخی شاخص های ایمنی غیر اختصاصی در بین تیمارها بهبود معنی داری داشته است، به طوری که فعالیت لایزوزیم، قدرت باکتری کشی سرم، NBT و میزان IgM در تیمار 2 (واکسن + نانوکیتوزان) در هر سه مرحله نمونه گیری افزایش معنی داری نسبت به کنترل نشان داد (05/0P<). در تیمار یک (واکسن) و تیمار سه (نانوکیتوزان) افزایش نسبی مشاهده شد. فعالیت کمپلمان در بین تیمارها تفاوت معنی داری نشان نداد (05/0P>). تیتر آنتی بادی ضد آئروموناس هیدروفیلا در مرحله ی اول و دوم نمونه گیری در تیمارهای 1 و 2 افزایش معنی داری نسبت به تیمار کنترل داشت (05/0P<). تلفات بعد از چالش تحت تاثیر ایمن سازی خوراکی ماهی ها با واکسن آئروموناس هیدروفیلا و نانوکیتوزان قرار نگرفت (05/0P>). لذا می توان نتیجه گرفت که ایمن سازی خوراکی ماهی کپور معمولی با واکسن خوراکی آئروموناس هیدروفیلا به همراه نانوکیتوزان هر چند بهبود برخی شاخص های ایمنی غیر اختصاصی ماهی کپور معمولی را باعث می شود، ولی در میزان محافظت ماهی و عیار آنتی بادی سرمی ضد آئرموناس هیدروفیلا تاثیر معنی داری ندارد.
    کلیدواژگان: کپور معمولی، واکسن آئروموناس هیدروفیلا، واکسن خوراکی، نانوکیتوزان، پاسخ ایمنی
  • احمد قربانی، حسن درمانی کوهی، اردشیر محیط صفحات 66-77
    به رغم این که عناصر معدنی در هورمون ها، آنزیم ها، بافت ها و مایعات بدن وجود دارند، اما در بدن ساخته نمی شوند و باید توسط جیره ی غذایی تامین شوند. در این تحقیق هدف شناسایی مقادیر مبنای غلظت سرمی عناصر معدنی شامل کلسیم، مس، آهن، پتاسیم، منیزیم، سدیم، فسفر، گوگرد و روی و هورمون های تیروئیدی (T3، T4، FT3، FT4 و TSH) اسبچه های خزر در شرایط متفاوت تغذیه، سن، جنس و ارتباط بین آن ها بوده است. این تحقیق با استفاده از 12 راس اسبچه ی خزر و طرح آماری چرخشی متوازن در سه دوره ی آزمایشی (هر یک 56 روز، فاصله ی بین دوره ها 7 روز)، 4 تیمار (جیره های غذایی)، 9 تکرار در هر تیمار و 4 بلوک (ترکیب دو جنس و دو گروه سنی کم تر و بیش تر از 3 سال) اجرا شد. تیمارها شامل استفاده از مکمل عناصر معدنی در سطوح صفر و 86/4 درصد و ماده ی خشک مصرفی روزانه در سطوح 50 و 100 درصد احتیاجات بود. در انتهای دوره های آزمایشی از اسب ها نمونه ی خون گرفته شد. عناصر معدنی با روش طیف سنجی نشر نوری- پلاسمای جفت شده ی القایی و هورمون های تیروئیدی به وسیله ی کیت های الایزا مخصوص اسب اندازه گیری شدند. غلظت سرمی T3، T4، FT3، TSH و نسبت T3/T4 در مادیان ها بیش تر از نریان ها بود. اثرات سن و جیره ها بر روی هورمون های تیروئیدی معنی دار نبود. اثر جیره های غذایی بر غلظت سرمی مس معنی دار بود. ضرایب همبستگی غلظت سرمی T3 با Ca/K (377/0) و T4 با Ca/K (331/0) قابل توجه و معنی دار بود. به علت مکانیسم هموستازی بدن در حیوان سالم، به غیر از مس، غلظت سرمی سایر عناصر معدنی مورد مطالعه و غلظت سرمی هورمون های تیروئیدی در دوره های آزمایشی تحت تاثیر جیره های غذایی قرار نگرفتند. همچنین نسبت عناصر معدنی به یکدیگر، در مقایسه با عناصر معدنی به صورت انفرادی، همبستگی بیش تری با غلظت سرمی هورمون های تیروئیدی در اسب داشت.
    کلیدواژگان: اسبچه خزر، عناصر معدنی، هورمون های تیروئیدی، الایزا، طیف سنجی نشر نوری، پلاسمای جفت شده القایی
  • زینب مرادپور، سمیه سالاری، محمدرضا قربانی، محسن ساری صفحات 78-87
    هدف از انجام این تحقیق، تاثیر روش های مختلف تولک بری بر سیستم ایمنی و تغییرات فراسنجه های لیپیدی و تولید مثلی مرغ های تخم گذار می باشد. در این مطالعه از 180 قطعه مرغ تخم گذار سویه های لاین در سن 52 هفتگی با 6 تیمار و 5 تکرار و 6 قطعه مرغ در هر تکرار به مدت 12 هفته در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد. تیمارهای مورد استفاده در این آزمایش شامل: 1- گروه محروم از غذا (حذف خوراک) 2- گروه تغذیه شده با 50 درصد پودر یونجه +50 درصد جیره ی تخم گذاری 3- گروه تغذیه شده با 75 درصد پودر یونجه +25 درصد جیره تخم گذاری 4- گروه تغذیه شده با 100 درصد پودر یونجه 5- گروه تغذیه شده با دانه ی کامل جو 6- گروه تغذیه شده با جیره ی حاوی سطح بالای روی (روی در سطح 20 گرم در کیلوگرم جیره) بودند. نتایج نشان دادند که غلظت تری گلیسیرید و HDL خون در روز 10 تولک در تیمار دانه کامل جو در مقایسه با دیگر مرغان بالاتر و غلظت کلسترول و LDL در تیمارهای دانه کامل جو، 75 و 100 درصد یونجه پایین تر از سایر تیمارها بود (05/0P<). تیمار 75 درصد یونجه در روز دهم بیش ترین و تیمار حاوی روی در روز 28 پایین ترین عیار پادتن علیه SRBC را از خود نشان دادند (05/0P<). استفاده از روش های مختلف تولک بری باعث افزایش معنی دار فولیکول های سفید در تیمار حاوی 75 درصد پودر یونجه و کاهش معنی دار در تیمارهای حذف خوراک و 100 درصد پودر یونجه شد (05/0P<). نتایج این بررسی نشان داد که استفاده از سطح 75 درصد پودر یونجه و نیز دانه کامل جو تاثیر مطلوبی بر برخی فراسنجه های لیپیدی خون و عیار پادتن علیه SRBC در خلال دوره تولک داشت.
    کلیدواژگان: پودر یونجه، تولک بری اجباری، فراسنجه های خونی، مرغان تخمگذار
  • حسن مروتی، لیلا عینی، مسعود ادیب مرادی صفحات 88-96
    مصرف مواد آسیب رسان خارجی در زمان بارداری باعث ایجاد اختلال در تکوین سیستم های مختلف جنین از جمله سیستم بینایی می شود. آگاهی از عوامل آسیب رسان، پی بردن به اثرات زیان بخش آن ها و نیز پیش گیری از آن، می تواند منجر به کاهش تولد همراه با آسیب، گردد. نظر به اهمیت سیستم عصبی و نحوه ی تشکیل آن در دوران جنینی و همچنین وفور و امکان دسترسی زیاد به کافئین در مادران باردار، در این مطالعه اثرات این ماده در خلال تکوین چشم در نوزادان موش های صحرایی در طی تشکیل سیستم بینایی جنین مورد بررسی قرار گرفته است. در این مطالعه 24 سر موش صحرایی باردار نژاد ویستار به سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) تقسیم شدند و دوزهای 50 و 100 میلی گرم کافئین و سرم فیزیولوژی، روزانه به صورت تزریقی داخل صفاقی از روز نهم تا 20-21 بارداری دریافت کردند. در روز 21 بارداری، چشم ها خارج شده و بررسی های هیستولوژیک و هیستومورفومتریک عدسی چشم انجام شد. همچنین مطالعه ی ماکروسکوپی و بررسی ناهنجاری های ظاهری نوزادان صورت گرفت. نتایج نشان داد که مصرف کافئین در زمان بارداری باعث ایجاد تاخیر و نقص در تکامل سیستم بینایی از جمله عدسی می شود و بیش ترین و مهم ترین تغییرات هیستومورفومتری در دوز mg100 رخ داد. یافته های به دست آمده از بررسی اندازه ی طول فرق سری- نشیمنگاهی جنین ها نشان می دهد که این اندازه در گروه های آزمایشی نسبت به گروه کنترل کاهش معنی دار داشته است. همچنین یافته های به دست آمده از بررسی میزان وزن جنین ها نشان داد که گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی دار را نشان داده است (05/0P<). با توجه به شواهد ماکروسکوپی و هیستوپاتولوژیکی، احتیاط در مصرف کافئین در مادران باردار توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کافئین، عدسی، تراتوژن، جنین موش صحرایی، هیستومورفومتری
  • طیبه محمدی، بابک محمدیان، حسین نجف زاده ورزی، رباب شیرعلی صفحات 97-107
    یک علت ناباروری در زنان دیابت است. یکی از اندام هایی که دیابت روی ساختار و عملکرد آن اثر سوء می گذارد تخمدان است. نانو اکسید روی یکی از مشتقات روی است که در مطالعات اخیر از آن به عنوان یک عامل آنتی دیابتی قوی نام برده شده است. همچنین، روی عنصری مهم در باروری است. بنابراین در مطالعه ی حاضر اثرات نانواکسید روی و اکسید روی بر ساختار تخمدان در موش های صحرایی دیابتی با اکسید روی مقایسه شده است. در این مطالعه تعداد 40 سر موش صحرایی ماده ی بالغ نژاد ویستار به طور تصادفی به 5 گروه کنترل، شاهد (سرم فیزیولوژی)، دیابتی (استرپتوزوتوسین: mg/kg60، داخل صفاقی)، دیابتی دریافت کننده ی اکسید روی (mg/kg30) و دیابتی دریافت کننده ی نانو اکسید روی (mg/kg30) تقسیم شدند. پس از 4 هفته تیمار، قند خون و وزن هر حیوان اندازه گیری شد. پس از آسان کشی، تخمدان ها جدا و پس از توزین در فیکساتیو مناسب غوطه ور شدند. از تخمدان به روش معمول تهیه ی مقاطع بافتی، برش هایی به ضخامت 5 میکرومتر تهیه و رنگ آمیزی شدند و با میکروسکوپ نوری مطالعه شدند. دیابت تعداد فولیکول های آغازین و جسم زرد را کاهش داد (05/0P<) در حالی که روی سایر فولیکول ها شامل فولیکول های اولیه، ثانویه و ثالثیه و همچنین قطر فولیکولی اثر نداشت (05/0P>). تجویز اکسید روی از کاهش تعداد فولیکول های آغازین و جسم زرد جلوگیری کرد (05/0P<). تجویز نانو اکسید روی از کاهش تعداد فولیکول های آغازین جلوگیری کرد و تعداد جسم های زرد را افزایش داد (05/0P<). نانو اکسید روی در مقایسه با اکسید روی ممکن است اثرات محافظتی بیش تری داشته باشد و بر فولیکول زایی نیز اثر تحریکی داشته باشد.
    کلیدواژگان: دیابت، نانو اکسید روی، تخمدان، موش صحرایی، هیستومتری
  • جمال نوری نژاد، عبدالواحد معربی، یزدان مظاهری، علی محمد کرمی صفحات 108-117
    مفصل مچ پا با دارا بودن استخوان های کوتاه، مفاصل، رباط ها و وترهای متعدد، ساختار کالبدشناسی پیچیده ای دارد. این مفصل به علت عدم پوشش مناسب توسط بافت نرم، در مقابل ضربات متعدد محیطی در معرض آزردگی است و درگیری های مفصل های اندام حرکتی گاومیش از شایع ترین علل اختلالات و آسیب های کلینیکی این حیوان به شمار می رود. هدف از پژوهش حاضر، دستیابی به جزئیات کامل و دقیق از مورفولوژی رباط های مفصل مچ پای گاومیش بود. به منظور انجام این مطالعه، اندام های لگنی چپ و راست (از ناحیه ی یک سوم پایینی درشت نی ای تا یک سوم بالایی قلم پا) 5 راس گاومیش نر رودخانه ای خوزستان با سن تقریبی 2 تا 3 سال از کشتارگاه اهواز تهیه شد. از نظر کالبدشناسی، مفصل مچ پای گاومیش در بین استخوان درشت نی ای و قوزک خارجی استخوان نازک نی ای در بالا و قلم پا در پائین قرار داشت. در ردیف بالائی استخوان های پاشنه و قاپ، در ردیف مرکزی استخوان مرکزی- چهارگوش و در ردیف پائینی استخوان دومی و سومی و استخوان اولی قرار داشتند. رباط های مفصل مچ پا شامل 1) کولترال های خارجی بلند و کوتاه، 2) کولترال خارجی کوتاه: شاخه ی پاشنه ای-نازک نی ای، شاخه ی قاپی-نازک نی ای، شاخه ی پاشنه ای- قلم پایی، 3) کولترال داخلی کوتاه: شاخه ی درشت نی ای- پاشنه ای، شاخه ی درشت نی ای - قاپی، درشت نی ای - مرکزی، 4) مچ پائی بالایی: رباط قاپی-پاشنه ای جانبی، رباط قاپی-پاشنه ای کف پایی، 5) مچ پائی پایینی: رباط های مچ پائی پشتی: رباط قاپی-مرکزی-پائینی-قلم پائی، رباط های مچ پائی کف پایی: رباط کف پایی بلند، رباط های بین مچ پایی بین استخوانی و 6) مچ پائی-قلم پائی بودند. از منظر کالبدشناسی مقایسه ای، شاخه ی قاپی- نازک نی ای رباط کولترال داخلی کوتاه، شاخه های درشت نی ای- قاپی و درشت نی ای- مرکزی رباط کولترال داخلی کوتاه، رباط قاپی-مرکزی-پائینی-قلم پائی و رباط کف پایی بلند مفصل مچ پای گاومیش های رودخانه ای، تفاوت های شایان توجهی با سایر دام های نشخوارکننده گزارش شده دارد.
    کلیدواژگان: گاومیش، مچ پا، کالبدشناسی، رباط
  • ابراهیم رحیم آبادی، یدالله اسدپور، پیمان سایه بان صفحات 118-123
    به دلیل اثرات زیان بار باقی مانده های دارویی بر سلامت انسان، پایش حضور آن ها در مواد غذایی اهمیت به سزایی دارد. در این مطالعه ی موردی، تعداد 15 نمونه شیر از 4 مرکز جمع آوری شیر به ظرفیت 4000 لیتر در 15 نوبت به صورت تصادفی جمع آوری و مورد آزمایش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا قرار گرفت. در 80 درصد از نمونه ها مقادیر آنتی بیوتیک های اکسی تتراسایکلین و تتراسایکلین تایید شد و 20 درصد نمونه ها فاقد دو آنتی بیوتیک بودند. به وسیله ی آزمون کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مشخص شد که میانگین نمونه های مثبت از نظر باقی مانده ی آنتی بیوتیک های تتراسایکلین و اکسی تتراسایکلین بیش از حد مجاز بود. مقدار 5/26 درصد نمونه ها نسبت به هر دو آنتی بیوتیک و 5/53 درصد نمونه ها فقط به یک آنتی بیوتیک آلودگی داشت. میانگین باقی مانده ی تتراسایکلین در شیر گاو 588/0 میکروگرم در میلی لیتر و میانگین باقی مانده ی اکسی تتراسایکلین در شیر گاو 7225/0 میکروگرم در میلی لیتر بود. از لحاظ آماری بین میانگین باقی مانده ی آنتی بیوتیک ها تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0p>). بر اساس نتایج این تحقیق، پایش باقی مانده ی آنتی بیوتیک ها در شیر خام، کنترل و به حداقل رساندن این آلودگی ها جهت سلامتی انسان ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: اکسی تتراسایکلین، تتراسایکلین، HPLC، شیر، گیلان
|
  • Nastaran Bahadori, Mahnaz Farahmand, Samira Mohammadian, Elahe Soltani, Mahnaz Farahmand Pages 5-12
    Yersiniosis is one of the most important fish bacterial diseases cause by of Yersinia ruckeri. Isolation, characterization and of protein profile of Yersinia ruckeri were studied in some affected rainbow trout farms in Iran. The kidney and spleen samples from 16 fish farms in Charmahal-va-Baakhteyiari, Mazandaran and Qazvin provinces were cultured on blood agar at 220C for 48 hours and the grown bacteria were characterized by phonotypical and molecular studies. Biochemical and molecular works resulted in identification of six isolates of Yersinia ruckeri. The whole proteins of the six recovered isolates of Yersinia ruckeri subjected to sodium dodecyl sulphat - poly acrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE) showed that the protein profiles of 5 isolates were highly similar to each other and only one isolates showed 5% difference with other isolates. Therefore, these results show that some farmed trout in Iran are affected by Yersinia ruckeri isolates of high homology. Also, such results could be useful for protection aims such as immunization.
    Keywords: Yersinia ruckeri, Yersiniosis, rainbow trout, SDS, PAGE
  • Mahmood Khaksary Mahabady, Kaveh Khazaeil, Reza Ranjbar, Solmaz Ansari Pages 13-22
    Sheep as an experimental animal has been used in many veterinary researches. Although heart has been consistently considered as one of the most sensitive organs in medical basic science researches, there was not any available report about embryology and macroscopic developmental growth in sheep heart. Therefore, this study was done to investigate morphology and morphometry of sheep heart in fetal period. In present study, 41 sheep fetuses were collected from slaughterhouses and fixed in 10% formalin solution. These fetuses were divided into 3 groups according to their crown – rump – length. First group has CRL≤15 cm, second group has CRL: more than 15 cm and less than 30 cm and the last group has CRL≥30 cm. Fetal CRL were 6 to 40 cm, approximately resulting in ages from 48 days to 120 days. Morphometrical parameters of the fetal heart include: heart weight, long and short diameters of the heart, circumference of the heart, cranial and caudal borders, length of right and left ventricles, thickness of right and left ventricles wall and interventricular septum of the heartwere measured. The results showed that the body weight process and increasing of the mentioned parameters followed by fetus aging. Also, there was not significant difference between both sexes. The chart of their process showed an ascending increase from 99 days onwards and their growth rate was higher from these days. From the morphological standpoint, the fetal heart showed sharp apex and had right and left atriums, right and left ventricles and coronary groove. The study of internal surface of the hearts showed some small tendons in the ventricles. They did not have any links between papillary muscles and valve cusps in the ventricles chambers. They called small moderate bands. The results showed that concomitant with general developmental growth of fetal sheep body like weight and length, also the fetal heart showed increasingly growth in all dimentions.
    Keywords: Fetus, Heart, Morphology, Morphometry, Sheep
  • Somayeh Dibavand, Mansour Mayahi, Abdol Hamid Shoushtari, Masoud Reza Seifi, Ramezanali Jafari Pages 23-29
    Chicken infectious anemia virus (CIAV) is one of the most important immunosuppressive in chickens. Circoviruses are non-enveloped and icosahedral viruses. Their genomes are circular, single-stranded DNA. The CAV is recently re-classified as the only member of the genus Gyrovirus. The severity of clinical disease depends on several factors, including virus dose, age at infection. It is believed that the development of age resistance is strongly associated with the maturation of immune system. The aim of this study was to detect CIAV infection in broiler chickens of Khuzestan province, Southwestern of Iran. Samples from 50 broiler chicken at slaughterhouse were collected randomly 10 liver tissues. Results showed 32 (64%) of 50 broiler chicken were positive with PCR. Thirteen of 24 farms (54.16%) in broiler chickens were positive by ELISA test. It was concluded that CAVs infection widespread in broiler flocks of this area and proved high rate subclinical form of CIAV in broiler poultry farms.
    Keywords: Chicken infectious anemia virus, immunosuppressive, broiler chicken, Khuzestan
  • Mohammad Razi Jalali, Seyedeh Missagh Jalali, Hosein Najaf Zadeh, Amir Abbas Shokraeian Pages 30-42
    Scorpion envenomation is one of the important issues in human and animal health especially in tropical regions. Mesobuthus eupeus is one of the 6 dangerous scorpions in Khouzestan province, Iran. In this research, changes of hemogram and erythrocyte osmotic fragility due to scorpion envenomation and the protective effect of polyvalent antivenom and quercetin in rat were studied. Ninety male wistar rats were randomly divided into 5 groups. in Group 1 (control group) normal saline (0.5 ml), group 2 scorpion venom (1.5 mg/kg), group 3 scorpion venom (1.5 mg/kg) and 20 min later antivenom (2.5 ml/kg), group 4 scorpion venom (1.5 mg/kg) and 20 min later quercetin (200 mg/kg), group 5 scorpion venom (1.5 mg/kg) and 20 min later antivenom (2.5 ml/kg) and quercetin (200 mg/kg) was administered intraperitoneally. Blood samples were collected, intracardially in 1, 3 and 24 hours post envenomation, with 6 rats in each sampling. Hemogram results showed an insignificant decrease in PCV and Hb, in groups 2 and 4, 24 hours post envenomation which was not observed in groups 3 and 5. In all evenomed groups (2, 3, 4 and 5), there was also a significant increase in platelet count, one hour after injection, and a significant increase in neutrophils and decrease in lymphocytes, 3 hour post envenomation. Additionally, an increase in osmotic fragility was seen in all venom treated groups that was significant in salt dilutions of 0.45, 0.40 and 0.35, percent compared to control group (p
    Keywords: Antivenom, Scorpion venom, Osmotic fragility, Quercetin, Mesobuthus eupeus
  • Rahim Peyghan, Zahra Tolabi, Mehrzad Mesbah, Ali Fazl Ara, Mehdi Zarei Pages 43-52
    Brown algae (Sargassum angustifolium) and red algae (Laurencia snyderia) are important seaweeds in Persian Gulf that are great sources of protein, vitamins, minerals and pigments. Most important pigments are carotenoids that found in marine algae. To evaluate the effectiveness of marine algae on growth and coloration of ornamental fish, 210 fish (6.5±0.65g) were randomly divided into seven groups (each group contains 30 pieces of fish) and were conserved and fed for 60 days for studying. Control group received only the commercial diet (Biomar) wet with olive oil, other groups, were fed with ethanolic extract of sargassum and laurensia containing 5, 10 and 15 g/kg dry matter for two months. Growth factors (specific growth rate, feed conversion ratio, protein efficiency rate and condition factor) measured on days 0, 30 and 60 respectively. The results showed that the groups fed with algae, did not show significant changes in growth factors. In order to estimate colors in fish in different groups, imaging parameters, L*, a*, *b, Hue and Chroma in three different region were studied. The results showed that the yellow color and clarity and color intensity in all treatments which fed algae were significantly higher than the control group. The results showed that the measurement of carotenoids in the skin of fish fed with algae, laurensia, were significantly higher than control group. In the groups that fed sargassum, only the rate of 15 g/kg diet caused a significant increase the amount of pigment in the skin.
    Keywords: Sargassum, Laurencia, Pigmentation, Skin, Macro
  • Mojtaba Alishahi, Mana Saidimanesh, Mehrzad Mesbah, Mehdi Zarei Pages 53-65
    Although oral vaccination has numerous advantages over other routes, degradation of the vaccine antigens in the gut and low uptake in the gut associated lymphoid tissue of the gastrointestinal tract still complicate the development of oral vaccines in fish. Chitosan nano- particles have recently been shown to possess significant potential as oral drug delivery systems. In this study chitosan nanoparticles were prepared and characterized with respect to size and morphology then used as oral adjuvant with Aeromonas hydrophila vaccine (AHB) in Cyprinus carpio. Three hundred and sixty juvenile C. carpio (46.5±4.67 g) were randomly divided in four groups in triplicates. Groups 1 and 2 received orally AHB and AHB nanochitosan respectively. Fish in groups 3 received nanochitosan in food, whereas group four received just basal diet free AHB or nanochitosan. Experimental diet of each group administrates at days 1-5 and 20-25 of study. Blood samples were taken from all groups at days 25, 40 and 55 of study. Immunological parameters including: serum lysozyme, bactericidal and complement activity, leukocyte NBT activity as well as serum IgM and anti A. hydrophila antibody titer were compared among the groups. Then, fishes of each groups challenged with live Aeromonas hydrophila and mortality rate recorded for 10 days. Results showed that some none specific immunological parameters improved significantly. Serum lysozyme, bactericidal and NBT activity increased in group 2 (vaccine nanochitosan) in all sampling periods (P0.05). Mortality after challenge with A hydrophila didn’t affected by oral vaccination with AHB or AHB鶩᢭ꋆ. There were no significant change in mortality rate among the groups (P>0.05). Conclusively, although immunization with AHB and nanochitosan in oral route improve some none specific immune response of C. carpio, no significant change in anti A hydrophila antibody titer and challenge mortality rate were seen in treated fish.
    Keywords: Cyprinus carpio, Aeromonas hydrophila vaccine, Oral vaccine, Nanochitosan, immune responces
  • Ahmad Ghorbani, Hassan Darmani Kuhi, Ardeshir Mohit Pages 66-77
    Despite the critical importance of minerals as a fractional component of hormones, enzymes, tissues and body fluids, they are not produced in the animal body and must be fed by the diets.
    Objectives
    This study aimed at determining the basic data of serum mineral (SM) and thyroid hormone (STH) concentrations and their relationships in different gender and age groups of Caspian miniature horses fed diets with different mineral contents. This research was conducted on twelve horses using a balanced change over design with four treatments (9 replicates per treatment) in 3 periods and 4 blocks (two genders and two age groups
    Keywords: The Caspian miniature horse, mineral elements, thyroid hormone, Elisa, ICP, OES
  • Zeinab Moradpour, Somaye Salari, Mohammad Reza Ghorbani, Mohsen Sari Pages 78-87
    This experiment was conducted to evaluate the effects of differernt methods of forced molting on immune, changes of blood parameters and reproductive traits of laying hens. In this experiment, one hundred eighty 52-week- old Hy- Line layers with 6 treatments, 5 replicates and 6 birds per each were used in completely randomized design. Treatments were 1- feed withdrawal, 2- diet containing 50 percent alfalfa meal and 50 percent layer ration, 3- diet containing 75 percent of alfalfa meal and 25 percent layer ration, 4- diet containing 100 percent of alfalfa meal, 5- whole grain barley and 6- deit containing high level of zinc (zinc at 20g/kg of diet). The results showed that triglyceride and HDL concentrations of birds that fed whole grain barley were higher compared to other treatments in 10 d (P
    Keywords: Alfalfa meal, Blood parameters, Forced molting, Laying hens
  • Hassan Morovvati, Leila Eini, Masoud Adibmoradi Pages 88-96
    Consumption of harmful edibles during pregnancy may cause fetal abnormalities in development of various systems, including the visual system. Awareness and realizing of harmful factors can lead to a decrease in birth injury.
    Considering the importance of the visual system development and due to caffeine is frequently used during pregnancy, this study investigated the effect of caffeine on neonatal rat during the formation of embryonic visual system.
    In this experimental study 24 Wistar pregnant rats were divided into three groups (two experimental groups and one control group). Experimental groups received 50 and 100 mg/kg daily 8-21 GD (gestational days) intraperitoneal of caffeine, respectively and the control group received normal saline. Offsprings were collected and eyes were removed at day 21. Offsprings were studied for macroscopic abnormalities, also histological and histomorphometric evaluation of lens were performed.
    The results showed that caffeine consumption during pregnancy can cause delay and defects in eye development including the lens and also the maximum and the most important histomorphometric changes was occurred at the dose of 100 mg/kg. Moreover, data showed that significant reduction of offsprings weight in experimental groups and reduction of crown rump length in experimental groups in comparison with control group. Accordance to microscopy and histopathology evidence, caution is recommend caffeine intake by pregnant women.
    Keywords: Caffeine, Lens, Teratogen, rat, Histomorphometric
  • Tayyebe Mohammadi, Babak Mohammadian, Hosein Najafzadeh Varzi, Robab Shirali Pages 97-107
    An infertility cause in women is diabetes. One of the organs that diabetes has adverse effects on its structure and function is ovary. Nano zinc oxide (nZnO) is the one of zinc derivatives that has been mentioned as a potent anti-diabetic agent in recent studies. Moreover, zinc is an important element in fertility. Thus, at the present study nZnO effects on ovary in diabetic rats has been compared with zinc oxide. Fourty adult female wistar rats were randomly divided into 5 groups as control, sham (normal saline), diabetic (STZ=60 mg/kg, IP), Diabetic receiving ZnO (30 mg/kg) and diabetic receiving nZnO (30 mg/kg). After treatment for 4 weeks, every animal blood glucose and body weight were measured. Following euthanasia, the ovaries were isolated and floated in appropriate fixative. Five µm sections were prepared as routine histotechnique and stained and studied by light microscopy. Diabetes reduced primordial follicles and corpus luteum numbers (P
    Keywords: diabetes, nano zinc oxide, ovary, rat, histometrical
  • Jamal Nourinezhad, Abdol Vahed Moarabi, Yazdan Mazaheri, Ali Mohammad Karami Pages 108-117
    The tarsal joint is anatomically complex region with many short bones, joints, ligaments, and tendons. The joint lesions of the water buffalo limbs are the most commen lesion encountred in the clinics. In addtion, the tarsal joint is a region of trumatic injuries, and joint affections due to lack of approrpoite soft- tissues covering. The aim of the study was to access complete and accurate detailed anatomical featuers of ligaments of the tarsal joint in Khuzestan river buffalo. The right and left of the pelvic limbs (cut from the one-third part of the distal part of the tibia to the one-third of the proximal part of the metatarsus) were obtained from five river buffalo bulls, aging approximatly 2-3 years old, from Ahvaz slaughterhouse. The short tarsal bones were located between of the distal extremity of the tibia, malleolus of the fibular bone proximally and the metatarsal bones distally. The bony structures of the tarsal joint consisted of calcaneus, talus (proximal row), centroquartal bones (intermediate row), the first and fused second and third tarsal bones (distal row). The ligaments of the tarsal joint included of 1) lig. collaterale laterale/ mediale longum, 2) lig. collaterale laterale breve: pars calcaneofibularis, pars talofibularis, pars calcaneometatarsea, 3) lig. collaterale mediale breve: pars tibiocalcanea, pars tibiotalaris, pars tibiocentralis, 4) ligg. tarsi proximale: lig. talocalcaneum laterale, lig. talocalcaneum plantare, 5) ligg. tarsi distalia: lig. tarsi dorsi: lig. talocentrodistometatarseum; lig. tarsi plantaria: lig. plantaria longum; lig. tarsi interossea, and 6) lig. tarsometatarsea. In comprative-anatomical aspect, the pars talofibularis of lig. collaterale laterale breve, the pars tibiotalaris and pars tibiocentralis of lig. collaterale mediale breve, lig. talocentrodistometatarseum, and lig. plantaria longum of the present studied river bufaloes differ from those of reoprted ruminants animals.
    Keywords: River buffalo, Tarsal joint, Anatomy, Ligament
  • Ebrahim Rahimabadi, Yadollah Asadpour, Peyman Sayeban Pages 118-123
    Due to the harmful effects of antibiotics residues on human health, it is important to monitor their residues in foods. In this study, 15 milk samples have gathered randomly of 4 collected milk centers with containing 4000 liter in 15 different times and samples were referred to lab for HPLC test. Eighty Percent out of total samples were contaminated with tetracycline and oxytetracycline. Tewenty Percent of samples were negative to them. In 26.5% of samples were contaminated to both of them and 53.5% of samples were contaminated only to one antibiotic. HPLC method showed that tetracycline and oxytetracycline residues mean in cow milk were 0.588 µg/ml and 0.722 µg/ml respectively and both of them were contaminated more than maximum residue level limit (MRL). Statistically, there was no significantly different between mean of antibiotics (p>0.05). on the basis results of this research, monitoring of antibiotic residues in raw milk, control and minimize these kinds of contamination is necessary for human health.
    Keywords: Oxytetracycline, Tetracycline, HPLC, Milk, Guilan