فهرست مطالب

دامپزشکی ایران - سال چهاردهم شماره 59 (تابستان 1397)

فصلنامه دامپزشکی ایران
سال چهاردهم شماره 59 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • الهام احمدی*، عباس قوزیوندی، کاظم ابراهیم پورباصر، هیوا کریمی دره آبی صفحات 5-13
    باکتری استافیلوکوکوس اورئوس به عنوان یکی از مهم ترین عوامل ایجاد کننده مسمومیت غذایی در انسان مطرح است. علت اصلی این مسمومیت انتروتوکسین های استافیلوکوکی هستند که به انواع مختلفی وجود دارند. از یک سو با توجه به نقش احتمالی شیر آلوده با سویه های انتروتوکسین زای این باکتری در بروز مسمومیت غذایی در انسان و نقش مهم انتروتوکسین های A و B در بیماریزایی روده ای باکتری، و اهمیت مضاعف انتروتوکسین B به عنوان نوعی سلاح بیولوژیک و از سوی دیگر عدم وجود اطلاعات جامع در مورد نقش شیر و دو نوع انتروتوکسین مذکور در تهدید سلامت عمومی در منطقه سنندج ، هدف از این مطالعه تعیین فراوانی ژن های sea و seb، به عنوان فراوان ترین انتروتوکسین ها از جنبه درمانگاهی می باشد.
    روش بررسی
    تعداد 120 نمونه شیر گاو و 60 نمونه شیر گوسفند و 60 نمونه شیر بز در شرایط استریل جمع آوری و به منظور تعیین حضور استافیلوکوکوس اورئوس توسط روش های روتین باکتریولوژیکی بررسی گردیدند. جدایه ها با روش PCR مبتنی بر ژن ترمونوکلئاز (nuc) تایید و برای شناسایی ژن های sea و seb با استفاده از روش مولکولی ارزیابی شدند.
    یافته ها
    در مجموع 33/23% (28 مورد) از نمونه های شیر گاو، 66/31% (19 مورد) از نمونه های شیر گوسفند و 66/21% (13 مورد) از نمونه های شیر بز با استافیلوکوکوس اورئوس آلوده بودند. 100% جدایه های استافیلوکوکوس اورئوس با منشای گاوی دارای ژن sea و فاقد seb بودند. sea به ترتیب در 94/78% (15 مورد) و 07/23% (3 مورد) از جدایه های استافیلوکوکوس اورئوس با منشای گوسفندی و بزی و seb به ترتیب در 52/10% (2 مورد) و 78/30% (4 مورد) از جدایه های استافیلوکوکوس اورئوس با منشای گوسفندی و بزی شناسایی گردید.
    نتیجه گیری
    حضور درصد بالای ژن های انتروتوکسین در استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از نمونه های شیر یک فاکتور خطر احتمالی برای سلامت مصرف کننده لحاظ می شود. لذا بهبود کیفیت بهداشتی شیر در منطقه مورد مطالعه ضروری است.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، انتروتوکسین، شیر ورم پستانی، واکنش زنجیره ای پلیمراز
  • علی آقایی *، حشمت الله خسروی نیا، مرتضی ممویی، آرش آذرفر، علی شهریاری، مسعود قربانپور صفحات 14-24
    به منظور بررسی تاثیر اثر مکمل عنصر روی (اکسید روی) و ویتامین E (آلفا – توکوفرول استات) بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان، هورمون های جنسی و فراسنجه های خونی، از960 قطعه بلدرچین ژاپنی در سن 70 روزگی برای مدت 10 هفته با جیره پایه، براساس ذرت و سویا تغذیه شدند. در طول آزمایش، مصرف آب و غذا به صورت آزاد بود. مجموعا 10 تیمار با 4 تکرار و هر تکرار شامل 16 قطعه بلدرچین ماده و 8 قطعه بلدرچین نر نگهداری شده در قفس، استفاده گردید. تیمارها شامل 5 سطح عنصر روی با مقادیر: 0 ،40، 80، 120 و 160 میلی گرم بر کیلوگرم جیره و دو سطح ویتامین E شامل 0 و 40 واحد بین المللی بر کیلوگرم جیره بودند که در یک طرح فاکتوریل 5×2 در قالب بلوک های کاملا تصادفی اجرا گردید. نتایج نشان دادند فعالیت آنزیم های سوپراکسید دسیموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز به وسیله مکمل عنصر روی افزایش یافت همچنین فعالیت آنزیم های گلوتاتیون پراکسیداز، گلوتاتیون و آنتی اکسیدان کل به وسیله مکمل ویتامین E افزایش یافت اما فعالیت آنزیم سوپراکسید دسیموتاز تحت تاثیر ویتامینE قرار نگرفت. هورمون تستوسترون در جنس نر و استروژن در جنس ماده به طور معنی داری (05/0≥P) به وسیله مکمل عنصر روی افزایش یافت. ار لحاظ فراسنجه های بیوشیمیایی غلظت کلسترول سرم خون توسط مکمل عنصر روی و غلظت تری گلسیرید و کلسترول توسط مکمل ویتامین E کاهش یافت. نتایج این بررسی نشان داد مکمل عنصر روی و ویتامین E بر آنزیم های آنتی اکسیدان و هورمون های جنسی و برخی فراسنجه های خونی تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: عنصر روی، ویتامین E، آنزیم آنتی اکسیدان، هورمون جنسی، بلدرچین
  • بهروز باجلان، محمد ذاکری*، سید محمد موسوی، وحید یاوری، ابراهیم رجب زاده صفحات 25-38
    این مطالعه با هدف بررسی اثرات سطوح مختلف مکمل غذایی ترکیبی پری بیوتیک و پروبیوتیک بر شاخص های خون شناسی، ترکیبات بیوشیمیایی سرم و مقاومت در برابر تنش های محیطی در ماهیان بنی (Mesopotamichthys sharpeyi) طراحی گردید. تعداد 600 عدد ماهی با میانگین وزن اولیه 20/83±0/3 گرم در 15 مخزن ذخیره سازی شدند. پنج تیمار غذایی حاوی پنج سطح ترکیبی، شامل تیمار اول (شاهد)، تنها حاوی جیره غذایی پایه و فاقد مکمل ترکیبی، تیمار دوم، 5/0 گرم در هر کیلوگرم غذای پایه، تیمار سوم، 1 گرم در هر کیلوگرم غذای پایه، تیمار چهارم، 5/1 گرم در هر کیلوگرم غذای پایه و تیمار پنجم 2 گرم در هر کیلوگرم غذای پایه مکمل ترکیبی پروبیوتیک اینتروکوکوس فاسیوم (CFU/KG 1011×5) و پری بیوتیک اینولین افزوده و با سه تکرار به مدت 60 روز دوره آزمایش، در نظر گرفته شدند. نتایج شاخص های خونی بطور معنی داری افزایش تعداد گلبول های سفید و هماتوکریت و همچنین کاهش متوسط غلظت هموگلوبین گلبولی و تعداد گلبول های قرمز در تیمارهای آزمایشی را نشان داد. بیشترین میزان شاخص گلبول های سفید در تیمار 4 و بیشترین درصد هماتوکریت و متوسط حجم گلبولی بطور معنی داری در تیمار 5 مشاهده شد. در شاخص های بیوشیمیایی سرم نیز افزایش پروتئین کل و گلوبولین و کاهش کلسترول و تری گلیسرید در ماهیان سین بیوتیکی مشاهده شد. بیشترین میزان پروتئین کل، آلبومین و گلبولین سرم بطور معنی داری در تیمار 4 می باشد و کمترین میزان آنها در تیمار شاهد ثبت شد. نتایج تنش های محیطی نشان داد که تیمارهای حاوی مکمل ترکیبی، مقاومت و درصد بازماندگی بیشتری را در تنش های حاد دمایی (پایین و بالا)، شوری و pH (اسیدی و قلیایی) نسبت به تیمار شاهد داشتند. بنابراین با توجه به نتایج به دست آمده در آزمایش حاضر، مقدار 5/1 تا 2 گرم ترکیب اینولین و اینتروکوکوس فاسیوم بر کیلوگرم جیره غذایی مناسب و باعث بهبود سطح ایمنی غیراختصاصی در ماهی بنی می شود.
    کلیدواژگان: ماهی بنی، اینتروکوکوس فاسیوم، اینولین، تنش محیطی
  • سمیه رضوی، صابر خدابنده*، محسن آسوری، رمضان بهزادی، سعید کاووسیان صفحات 39-46
    کلیه موش یک مدل مناسب برای تحقیق مربوط به ساختار و فیزیولوژی کلیه پستانداران از جمله انسان است. در بین حیوانات آزمایشگاهی، موش Nude به عنوان مدل در مطالعات مربوط به سرطان استفاده می گردد. یه دلیل اهمیت رابطه بین پمپ سدیم و پتاسیم و سرطان، ساختار نفرون و مکان یابی آنزیم Na+، K+-ATPase در بخش های مختلف کلیه موش Nude مورد بررسی قرار گرفت. شش سر موش Nude از انستیتو پاستور (شعبه آمل) تهیه و کلیه آنها جداسازی شد، سپس بر اساس روش های متداول برای بافت شناسی آماده سازی گردید. تعدادی از مقاطع بافتی با استفاده از روش هماتوکسیلین- ائوزین رنگ آمیزی شد و مکان یابی Na+، K+-ATPase با استفاده از روش ایمونوهیستوشیمی (رنگ آمیزی ایمونوآنزیمی غیرمستقیم: (Indirect Immunoenzyme Staining انجام گرفت. مشاهدات بافت شناسی نشان داد که کلیه موش Nude از دو بخش کورتکس و مدولا تشکیل شده است. بخش کورتکس آن آنالوگ کورتکس کلیه انسان و بخش مدولای آن نیز آنالوگ مدولای کلیه انسان است. تصاویر ایمونوهیستوشیمی بیشترین میزان فلوئورسنت یا به عبارتی حضور Na+، K+-ATPase، را به ترتیب در لوله نزدیک ، قطعه ضخیم صعودی قوس هنله، لوله دور و مجاری جمع کننده نشان داد. نتایج این مطالعه بیانگر آن است که تفاوت در میزان حضور آنزیم K+-ATPase Na+، در بخش های مختلف کلیه می تواند معرف عملکرد متفاوت این بخش ها در جذب یونها باشد. همچنین روش ایمونوهیستوشیمی برای تغییرات حضور آنزیم Na+، K+-ATPase در اثر استفاده از داروها و اثرات جانبی آن روی عملکرد کلیه مناسب به نظر می آید.
    کلیدواژگان: پمپ سدیم - پتاسیم، کلیه، نفرون، ایمونوهیستوشیمی
  • هادی کشی پور، احسان عناصری*، قادر جلیل زاده امین صفحات 47-57
    مسمومیت آبستنی یکی از مشکلات متابولیکی مهم و معمول میش های آبستن در اواخر دوره آبستنی می باشد. آگاهی کامل از عوامل متابولیکی، ارتباط میان متابولیت های دخیل در وضعیت انرژی و ارزیابی دقیق سیستم های هموستاز، راهکار موثری برای پیش آگاهی از شدت بروز بیماری مسمومیت آبستنی و کنترل آن به شمار می رود. از این رو هدف مطالعه حاضر بررسی ارتباط میان تغییرات پروفایل چربی و شاخص‏های وضعیت انرژی با سطوح سرمی مس در اواخر دوران آبستنی میش ها بود. در مطالعه حاضر، نمونه های خون از 35 راس میش آبستن نژاد قزل در 21، 14 و 7 روز مانده به زایمان و روز زایمان اخذ و متابولیت های مرتبط با شاخص وضعیت انرژی دام شامل، گلوکز، بتاهیدروکسی بوتیرات، اسیدهای چرب غیراستریفیه، کلسترول، تری گلیسرید و ارتباط احتمالی این فاکتورها با وضعیت مس سرم خون گوسفندان مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این مطالعه افزایش مقادیر سرمی بتاهیدروکسی بوتیرات، اسیدهای چرب غیراستریفیه، کلسترول و لیپوپروتئین های با چگالی بالا را با پیشرفت آبستنی در روزهای آخر نشان داد. اسیدهای چرب غیر استریفیه همبستگی مثبت و معنی داری با مقادیر بتاهیدروکسی بوتیرات و کلسترول خون داشت. تغییرات مس سرم میش های آبستن در دوره 3 هفته مانده به زایمان تغییرات معنی داری را نشان نداد. همچنین مقادیر سرمی مس با مقادیر سرمی گلوکز، بتاهیدروکسی بوتیرات، اسیدهای چرب غیراستریفیه، کلسترول، لیپوپروتئین های با چگالی بالا و تری گلیسرید در این دوره همبستگی معنی‏داری نداشت. نتایج حاصل از مطالعه حاضر لزوم مطالعات بیشتر جهت ارزیابی پاسخ حیوان به مقادیر مختلف مکمل مس در جیره در شرایط عدم توازن انرژی نظیر آنچه که در اواخر آبستنی اتفاق می افتد را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مسمومیت آبستنی، خون، لیپید، مس، میش قزل
  • علیرضا گلچین منشادی *، ایوب عطایی، رضا صادقی لیمنجوب صفحات 58-67
    دراین بررسی در سال 1393 تعداد 85 عدد ماهی از سه گونه ماهی رودخانه فهلیان شامل برگ بیدی (Albumus mossulensis)، بوتک یا لوتک (Cyprnion macrostomum) ، دشت ارژنی (capoeta barrosisi persica) از سه ایستگاه رودخانه فهلیان ماهی صید و پس از انتقال به آزمایشگاه انگل شناسی دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد واحد کازرون از لحاظ انگل های کرمی و تک یاخته پوست و آبشش مورد بررسی قرار گرفتند. در مجموع هشت گونه انگل شامل دوگونه منوژن(Dactylogyrus sp.) ، دو گونه دیژن (Postodiplostomum sp. و Centrocestus sp.)، یک گونه سخت پوست (Lamprolegna sp.)،دو گونه تک یاخته (Ichthyophthrius multifillis و .( Trichodina sp و یک گونه میکسوزوآ (Myxobolus sp.) جداسازی و شناسایی گردید. نتایج این مطالعه نشان داد که بیشترین درصد آلودگی انگلی مربوط به Ichthyophthrius multifillis و کمترین آن مربوط به Lamprolegna sp. بود. همچنین ماهی دشت ارژنی و بوتک به ترتیب بیشترین و کمترین درصد آلودگی انگلی را به خود اختصاص دادند. بر اساس نتایج حا صل از این مطالعه انگل سنتروسستوس برای اولین بار در ایران از آب های داخلی ایران جداسازی گردید. ماهی بوتک به عنوان میزبان جدید انگل سنتروسستوس و هر سه گونه ماهی مورد مطالعه به عنوان میزبانان جدید انگل پوستودیپلوستوموم معرفی شدند. همچنین رابطه معنی داری بین آلودگی گونه های مختلف ماهی و بین اندام های آلوده مشاهده نگردید(05/0P>).
    کلیدواژگان: تک یاخته، پریاخته، رودخانه فهلیان، ماهی
  • تکاور محمدیان*، محمد محیسنی، بهمن احمدی بابادی، سعید ضیایی نژاد صفحات 68-79
    مطالعه ی حاضر با هدف بررسی اثر سطوح مختلف پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بر عملکرد رشد و فعالیت آنزیم های گوارشی بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان به دنبال مسمومیت با سرب انجام شد. تعداد 375 قطعه ماهی با وزن تقریبی 8/3±16 گرم انتخاب و پس از اطمینان از سلامت آن ها، به طور تصادفی به 5 گروه تقسیم شدند که به ترتیب با جیره ی غذایی حاوی 106×5، 107×5 و CFU/g 108×5 باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به مدت 45 روز تغذیه شدند و نیز گروه چهارم (کنترل منفی یا کنترل بدون سرب) در تمام طول آزمایش با غذای بدون هیچ گونه افزودنی تغذیه و نگهداری شدند و گروه پنجم (گروه کنترل سرب دار یا کنترل مثبت) که ابتدا بدون افزودن باکتری به جیره ی غذایی به مدت 45 روز تغذیه شدند و پس از این مدت تا انتهای دوره ی آزمایش به همراه سه گروه پروبیوتیکی به مدت 21 روز با جیره ی حاوی 500 میکروگرم در کیلوگرم نیترات سرب مورد تغذیه قرار گرفتند. در روزهای صفر، 45، 52، 59 و 66 بعد از آسان کشی نمونه برداری از روده جهت بررسی آنزیم های گوارشی به عمل آمد. نتایج نشان داد که ضریب تبدیل غذایی بعد از 45 روز در سه گروه پروبیوتیکی در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی داری داشته است (05/0P<). همچنین در سایر شاخص های رشد مانند افزایش وزن، میزان کارایی پروتئین، ضریب رشد ویژه و نسبت بازده غذایی بعد از 45 روز در گروه یک و دو پروبیوتیکی در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی داری داشته است (05/0P<). نتایج بررسی آنزیم های گوارشی نشان داد که تمامی آنزیم ها بعد از 45 روز در سه گروه آزمایشی در مقایسه با گروه کنترل بهبود معنی داری داشته است (05/0P<). اما پس از مواجهه با سرب فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز و تریپسین در گروه 2 با کاهش معنی داری مواجهه شد اما همچنان نسبت به سایر گروه ها و گروه کنترل تحت چالش با سرب بیش تر بود. همچنین فعالیت آنزیم های لیپاز آلکالین فسفاتاز پس از مواجهه با سرب در تمامی گروه های پروبیوتیکی با کاهش معنی داری مواجهه شد اما همچنان مقدار آن نسبت به گروه کنترل تحت چالش با سرب بالاتر بود. بر اساس نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس جدا شده از روده ی ماهی شیربت در غلظت CFU/gr 107×5 به عنوان یک مکمل پروبیوتیکی می تواند دارای اثرات مثبت در بهبود شاخص های رشد و آنزیم های گوارشی قزل آلای رنگین کمان حتی پس از مواجهه با مسمومیت با فلز سنگین سرب باشد.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، قزل آلای رنگین کمان، آنزیم، سرب
  • محمدرضا مخبر دزفولی، صمد لطف الله زاده، معصومه حیدری سورشجانی*، زهره افتخاری، مهدی عرب یارمحمدی، میثم جانی صفحات 80-93
    کلی سپتی سمی یک بیماری کشنده حاد در نوزادان دامهای مزرعه است که عمدتا در سنین کمتر از 2 هفته و بیشتر در گوساله های با نقص در انتقال ایمنی غیرفعال روی می دهد و خسارات سنگینی به صنعت دامپروری وارد می سازد. علائم اولیه سپتی سمی غیراختصاصی است و نمی توان آنها را از نشانه های بیماری های غیر عفونی یا بیماری های با عفونت موضعی مثل اسهال تفریق نمود. تابلو خونی یک ابزار آزمایشگاهی کلیدی برای ارزیابی نوزادان بیمار مشکوک به سپتی سمی است که در کنار معاینه فیزیکی، اطلاعات تشخیصی با ارزشی را برای کلینیسین فراهم می آورد. در این مطالعه با استفاده از سویه O111:H8 باکتری اشریشیاکلی در 10 گوساله نر هلشتاین با وزن 5±50 کیلوگرم و سن 20 روز، کلی سپتی سمی تجربی ایجاد شد. بدین منظور 5 میلی لیتر از سوسپانسیون باکتری در سرم فیزیولوژی، حاوی cfu 109×5/1، به شکل داخل وریدی به هر گوساله تزریق شد تغییرات تابلو خونی آنها از 24 ساعت قبل از تزریق باکتری تا 24 ساعت پس از آن بررسی گردید. با شروع سپتی سمی، لوکوپنی، نوتروپنی، لنفوپنی، ائوزینوفیلی، ترومبوسیتوپنی و افزایش هماتوکریت، حجم متوسط گلبول قرمز (MCV)، متوسط هموگلوبین در هر گلبول قرمز (MCH) و هموگلوبین و کاهش تعداد گلبولهای قرمز رخ داد که از نظر آماری معنی داری بود (05/0 >P). تغییرات غلظت متوسط هموگلوبین گلبولهای قرمز (MCHC) و سطح فیبرینوژن و پروتئین تام پلاسما معنی دار نبود (05/0 < P). نسبت پروتئین تام به فیبرینوژن از بیشتر از 15 در ساعت صفر، به زیر 10 در ساعت 8، رسید. در نتیجه تغییرات سلولها و پروتئینهای خون در گوساله ها به پاسخ عمومی التهاب به دنبال کلی سپتی سمی تجربی نسبت داده شد. تفسیر تابلو خونی براساس مقادیر رفرانس مناسب با گونه، نژاد، سن، جنس و محیط می تواند در جهت تایید یا رد بیماری و در نتیجه راهنمای درمان و تعیین پیش آگهی مفید باشد.
    کلیدواژگان: گوساله، کلی سپتی سمی، تابلو خونی، پروتئین خونی
  • مریم مهراقا *، مسعودرضا صیفی آباد شاپوری صفحات 94-103
    برونشیت عفونی یکی از مهم ترین بیماری های ویروسی ماکیان است، که خسارات اقتصادی قابل توجهی به صنعت پرورش طیور در سرتاسر جهان وارد می کند. برونشیت عفونی یک بیماری تنفسی واگیر با حدت بالا ایجاد می کند. برخی سروتیپ های نفروتروپ ویروس برونشیت عفونی نفریت ایجاد می کنند. ویروس برونشیت عفونی مسئول کاهش تولید تخم و تولید تخم های غیر عادی است. بیماری برونشیت عفونی درمان ندارد و تنها راه پیشگیری در گله های طیور واکسیناسیون علیه ویروس برونشیت عفونی می باشد. ایمنیت ضد برونشیت عفونی اکثرا به وسیله آزمایشات سرولوژیکی از جمله الایزا سنجیده می شود. ویروس برونشیت عفونی طیور (جنس کروناویروس، خانواده کروناویریده) دارای یک رشته RNA مثبت به طول 6/27 کیلو باز می باشد. ژنوم ویروس سه پروتئین ساختاری بزرگ را کد می کند: گلیکوپروتئین اسپایک، گلیکوپروتئین داخل غشایی و فسفوپروتئین نوکلئوکپسید با وزن 43 تا 50 کیلودالتون. هدف از این مطالعه تهیه فسفوپروتئین نوکلئوکپسید نوترکیب بوده است. برای این هدف بعد از استخراج RNAاز ویروس ژن مورد نظر با طول 1227 bp به وسیله RT-PCR تکثیر شد. سپس این ژن در یک پلاسمید بیانی ( pMAL-C2X) کلون شد و پلاسمید نوترکیب به سویه Rosetta باکتری E.coliمنتقل شد. بیان پروتئین N به وسیله SDS-PAGE بررسی شد.نتایج حاصل از این بررسی حاکی از بیان با غلظت بالا این پروتئین نوترکیب در سیستم باکتریایی می باشد
    کلیدواژگان: ویروس برونشیت عفونی طیور، پروتئین نوکلئوکپسید، بیان
  • رضا وکیلی*، امیر رمضانی صفحات 104-113
    هدف از این آزمایش بررسی اثرسطوح مختلف ترئونین بر عملکرد رشد و ریخت شناسی روده در جوجه های گوشتی بود. آزمایش در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار شامل 10 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. تیمار های مختلف این آزمایش شامل : تیمار شاهد یا کنترل (بدون اضافه کردن ترئونین) ، جیره پایه + سطح 05/0% ترئونین ، جیره پایه + سطح 10/0% ترئونین و جیره پایه + سطح 15/0% ترئونین از42-1 روزگی استفاده شد. احتیاجات غذایی مورد نیاز جوجه های گوشتی در دوره های مختلف آزمایش، با استفاده از جداول راهنمای پرورش نژاد راس 308 استخراج گردید. سطح ترئونین بر افزایش وزن روزانه، مصرف خوراک جوجه ها ، ضریب تبدیل غذایی و راندمان لاشه اثر معنی داری داشت(P<0/05). بهترین عملکرد رشد مربوط به تیمار1/0 درصد ترئونین + جیره پایه و کمترین عملکرد مربوط به تیمار شاهد (بدون افزودن ترئونین) بود. با افزایش سطح ترئونین راندمان لاشه در تیمارهای آزمایشی افزایش پیدا کرد.همچنین نتایج آزمایش ریخت شناسی در 42 روزگی نشان داد که تیمار1/0 درصد ترئونین + جیره پایه سبب افزایش ارتفاع پرزها ی ژژنوم روده باریک گردید(P<0/05). در شرایط این آزمایش ، سطح1/0 درصد ترئونین + جیره پایه سبب بهبود عمکرد رشد، راندمان لاشه و ریخت شناسی روده باریک جوجه های گوشتی شد.
    کلیدواژگان: ترئونین، عملکرد رشد، راندمان لاشه، ریخت شناسی، روده باریک
  • سهیل یوسفی، مجتبی طهمورث پور*، محمد هادی سخاوتی صفحات 114-120
    بیماری بروسلوز به عنوان یک بیماری مشترک بین انسان و دام به واسطه تکثیر باکتری بروسلا در داخل سلول های پستانداران اتفاق می افتد. Omp31 یکی از پروتئین های غشای خارجی این باکتری می باشد که به واسطه نقش مهمی که در تحریک سلول های CD8+ T و CD4+ T دارد می تواند سبب مهار بیماری بروسلوز گردد. در این بررسی ژن Omp31 به عنوان یکی از ژن های موثر در بیماری بروسلا مورد بررسی مولکولی از نظر آنالیز فیلوژنی و همچنین مستعد بودن پروتئین نوترکیب این ژن جهت طراحی واکسن بر علیه بیماری بروسلوز مورد مطالعه قرار گرفته است. از آغازگرهای اختصاصی به منظور تکثیر DNA مستخرج از باکتری بروسلا ملیتنسیس سویه Rev1 و تایید مراحل مطالعه استفاده گردید. جهت تکثیر این ژن از وکتور کلونینگ pMB57R/T و جهت بیان از وکتور pET32a که دارای ساختار trx جهت افزایش بیان می-باشد استفاده گردید. پس از تکثیر قطعه bp 723 ،قطعه مورد نظر به روش TA کلونینگ درون وکتور کلونینگ منتقل و به روش شوک حرارتی وارد میزبان کلونینگ گردید. سپس نمونه تایید شده به درون وکتور بیانی ساب کلون گردید. القا بیان با IPTG صورت گرفت و آنالیز پروتئین های تولید شده با ژل نشاندهنده بیان موفقیت آمیز پروتئین نوترکیب می باشد. نتایج مفید حاصل از این مطالعه بیانگر این است که این آنتی ژن می تواند به عنوان یه کاندید مناسب در پژوهش های آتی به منظور طراحی واکسن نوترکیب بر علیه بیماری بروسلا استفاده گردد.
    کلیدواژگان: بروسلا، Omp31، همسانه سازی، بیان ژن
  • محمد عباس نیا*، حسن نیلی، منصور میاحی، بابک محمدیان صفحات 121-125
    بیماری های انگلی یکی از عوامل محدود کننده صنعت طیور به خصوص در سیستم های پرورش متراکم می باشند. هیستوموناس مله آگریدیس در بسیاری از پرندگان از قبیل بوقلمون، کبک، جوجه، مرغ گینه ای، بلدرچین باب وایت و شتر مرغ شناسایی شده است. مطالعه حاضر براساس گزارش تلفات در یک مزرعه پرورش کبک ارجاعی به بیمارستان دامپزشکی دانشگاه شهید چمران صورت گرفت. نشانه های بالینی پرندگان ارجاع شده شامل بی حالی، افتادگی بال ها و کاهش اشتها به مدت چند روز بود و همچنین میزان تلفات 3/36 درصد گزارش گردید. در بررسی میکروسکوپی، التهاب سکوم و تعداد زیادی انگل هسیتوموناس به صورت کم رنگ و اجسام بیضی شکل در لاکوناهای پارین مشاهده شد. پرندگان تحت درمان با مترونیدازول و آلبندازول قرار گرفتند که به طور موثری باعث کنترل هیستومونیاز در گله شد. گزارش های مختلفی از درگیری کبک به هیستومونیاز وجود دارد اما به نظر می رسد شیوع بیماری هیستومونیاز در مزرعه پرورش کبک چوکار در ایران اولین بار است که گزارش می گردد.
    کلیدواژگان: هیستومونیاز، کبک، هیستوپاتولوژی، ایران
|
  • Elahe Ahmadi *, Abbas Ghuzivandi, Kazem Ebrahimpour, Heyya Karimi Pages 5-13
    Background
    Staphylococcus aureus is one of the most important causes of food poisoning in human. The main etiological agent, staphylococcal enterotoxins (SEs) are in different types. Based on the plausible role of contaminated milk with enterotoxigenic strains of this bacterium in human food poisoning and the important role of SEA and SEB in bacterial intestinal pathogenesis, plus with the multiple role of SEB as a biological weapon on one hand, and the lack of any data on the role of milk and the two mentioned enterotoxins in public health threatening in Sanandaj on the other hand, this study was aimed to determine the prevalence of sea and seb genes, as the most clinically important enterotoxines in mastitic milk samples.
    Materials And Methods
    120 cow, 60 sheep, and 60 goat mastitic milk samples were collected under sterile conditions and analyzed for the presence of S. aureus by routine bacteriological methods. The isolates were confirmed by thermonuclease (nuc)-based PCR and were evaluated for detection of sea and seb genes using molecular technique.
    Results
    Totally, 23.33% (28 numbers) of cow milk, 31.66% (19 numbers) of sheep milk, and 21.66% (13 numbers) of goat milk samples were contaminated with S. aureus. Among the bovine originated S. aureus, 100% were found to harbor sea with no seb. sea was detected in 78.94% (15 numbers) and 23.07% (3 numbers) of S. aureus isolates with ovine and caprine origins, respectively, and seb was detected in 10.52% (2 numbers) and 30.78% of S. aureus with ovine and caprine origins, respectively.
    Conclusion
    The high percentage of SE genes in S. aureus isolated from milk samples constitutes a potential risk for consumers′ health. Therefore, improving the hygienic quality of milk is essential in the mentioned area.
    Keywords: Staphylococcus aureus, Enterotoxin, mastitic milk, Polymerase chain reaction (PCR)
  • Ali Aghaei *, Heshmatolah Khosravi Niya, Morteza Mamouei, Arash Azarfar, Ali Shahryari, Masoud Ghorbanpoor Pages 14-24
    A study was conducted to investigate the effects of feeding zinc (zinc oxide) and vit E (α-tocopherol acetate) on antioxidant enzyme, sexual hormone and some biochemical parameters of Japanese quails. A total of 960 Japanese quails (Coturnix coturnix japonica) 70 d of age were housed in cages and randomly allocated to 10 treatments. Each treatment comprised 4 replicates of 24 birds (sixteen females and eight males). A 5 × 2 factorial arrangement with five levels of Zn include: 0, 40, 80, 120 and 160 mg /kg of diet and two levels of dietary Vit E (0 and 40 IU/kg of diet) was used in a completely randomized block design, by using a corn- soybean meal basal diet. Water and feed were supplied on an ad libitum basis during the 10 –wk trial. Results indicated that supplemented zinc significantly increased activity superoxide dismutase and glutathione peroxides enzyme, also activity enzymes glutathione reductase, glutathione peroxides and total antioxidant increased with added Vit E but superoxide dismutase didn’t influence. Level of testosterone and estrogen hormones significantly increased by supplement Zn. Level of cholesterol by added Zn and also level triglyceride and cholesterol by supplement Vit E decreased. Results this experiment indicted supplementation zinc and Vit E effective on antioxidant enzyme, sexual hormone and some biochemical parameters
    Keywords: zinc_Vit E antioxidant enzyme_sexual hormone_Japanese quails
  • Mohammad Zakeri * Pages 25-38
    This study has been carried in order to determine the effect of dietary combinatory probiotic and prebiotic on some hematological parameters, serum biochemical and resistance to environmental stresses of Benni (Mesopotamichthys sharpeyi) juveniles. 600 fish with initial average weight of 3.83±0.2 g were stocked in 15 tanks. Five dietary treatments included treatment 1 (control) which was fed with basal commercial diet only and the other treatments 2 to 5 containing 0.5, 1, 1.5 and 2 g Entrococcus faecium (5×1011 CFU/KG) and Inulin per kg of diets, respectively. The experimental trail was carried out in triplicate for a period of 60 days. Experimental fish were fed (3% body wet weight) daily at 08:00, 13:00 and 18:00. The results of the present study demonstrated that the significantly increased the hematological parameters among the treatments. The hematocrit and white blood cells were increased with increasing by combinatory dietary levels. However, the red blood cells and hemoglobin were decreased. In addition, total protein and globulin indices significantly increased with increasing dietary levels. However, cholesterol and triglyceride levels of experimental fish decreased among treatments. The results of environmental stresses (thermal, salinity and pH stress) showed that resistance and survival rate of fish were significantly higher in the treatments with higher dietary probiotic and prebiotic than the control treatment. The present study revealed that the best results for M. sharpeyi juveniles were achieved at 1.5 g to 2 per kg dietary Entrococcus faecium (5×1011 CFU/KG) and Inulin based on improved of hematological parameters, serum biochemical composition and resistance against the environmental stresses
    Keywords: Mesopotamichthys sharpeyi, Entrococcus faecium, Inulin, Environmental stress
  • Somayeh Razavi, Saber Khodabandeh *, Mohsen Asouri, Ramezan Behzadi, Saeid Kavoosian Pages 39-46
    The kidney of the mouse is a good model for the study of the structure and physiology of nephron in mammals, including humans. Between the laboratories animals, Nude mouse is used frequently as a model in the study of cancer. Due the importance of the relationship between sodium-potassium pump and cancer, the nephron structure and Immunolocalization of Na, K+ATPase in different parts of the kidney were examined in Nude mouse. Six Nude mouse from Pasteur Institute (Amol Branch) were prepared and their kidneys were isolated, then based on the usual histological method, dehydrating and embedding in paraffin were carried out. A number of tissue sections stained by using hematoxylin and eosin, and localization of Na, K+ATPase was performed using immunohistochemistry method. Histological observation showed that the kidney of the Nude mice composed of two parts: cortex and medulla, the cortex is the analogue of the human kidney cortex and the medulla is the analogue of the human kidney medulla. Immunohistochemistry photographs showed that the presence of Na, K+ATPas, as an indicator of the presence of sodium-potassium pump, is different in segments of kidney. The results of this study suggests that the difference of Na, K+ATPase intensity in different segments of kidney shows the different function of ions absorption in these segments. Also immunohistochemical method is useful for the changes of Na, K+ATPase presence, due to using of drugs and their side effects on the kidney function.
    Keywords: Na+-K+-ATPase, Kidney, Nephron, Immunohistochemistry
  • Hadi Keshipour, Ehsan Anassori *, Ghader Jalilzadeh-Amin Pages 47-57
    lPregnancy toxemia is one of the most important and common metabolic disorders of pregnant ewes in late pregnancy. Metabolic profiles and serum biochemical parameters have been used to predict, control and monitoring of the pregnancy toxemia. So the aim of the study was to observe the changes in energy-related blood metabolites and blood lipid profile in correlation with blood copper status of late pregnant Ghezel ewes. In the present study the variations of lipids and energy-related blood metabolites and their correlations with serum copper status for a period of 21, 14, 7 days before parturition and the day at parturition, were described. Blood samples were taken to determine Glucose, β-Hydroxybutyrate (BHB), Non-Esterified Fatty Acids (NEFA), Triglyceride, Cholesterol, High-Density Lipoprotein (HLD), Total Protein, Albumin, Blood Urea Nitrogen (BUN), Copper, Aspartate Aminotransferase (AST) and Alkaline Phosphatase (ALP). BHBA, NEFA, HDL and Cholesterol showed a significant increase during the last three weeks of pregnancy. No marked change was detected in copper level during different stages of sampling. In the current study, we did not observe any significant correlations between serum copper status and cholesterol, HDL, glucose, NEFA and BHBA. Further studies are needed to evaluate the animal response to different levels of copper supplementation in a situation with negative energy balance like a status occured in late pregnancy.
    Keywords: Blood, Copper, Lipid, Pregnancy toxemia, Ghezel Ewes
  • Alireza Goolchin * Pages 58-67
    In this study, in 2014, 85 fish of three species were caught from three stations of Fahlian River’fish including Alburnus mossulensis, Cyprinion macrostomum, Capoeta barroisi persica ; After transferring them to the Parasitology Laboratory of Islamic Azad University, Kazerun Branch; they were examined In terms of skin and gill’s helments and protozoa. A total of eight species were isolated and identified, including two monogenian speices (Dactylogyrus sp.), two digenea (Postodiplostomum sp. and Centrocestus sp.), one arthropoda (Lamprolegna sp.), two protozoa (Ichthyophthrius multifillis and Trichodina sp.) and one myxozoa (Myxobolus sp.). The results showed that the highest percentage of parasitic infestation was Ichthyophthirius multifiliis and the lowest was Lamprolegna sp..Also Capoeta barroisi persica and Cyprinion macrostomum allocated the highest and the lowest percentage of parasitic infection, respectively. Based on the results of this study Centrocestus sp. was reported for the first time in Iranian freshwater. Cyprinion macrostomum for Centrocestus sp. and all three under study fish for Postodiplostomum sp. were reported as new hosts. Also there was no significant relationship between infection of fish species and infected organs(P>0.05).
    Keywords: protozoa, metazoan, Fahlian River, Fish
  • Takavar Mohamadiyan *, Mohammad Mohiseni, Bahmab Ahmadi Babadi, Saeid Zeyaee Nezhad Pages 68-79
    The present study was conducted to evaluate the effects of probiotic Lactobacillus acidophilus on the growth performance and digestive enzymes activity of juveniles Oncorhynchus mykiss after lead poisoning. 375 fish about 16±3.8 g of weight were selected and after being physically examined and ensuring their health were divided randomly in to 5 groups including 3 groups which were fed by healthy food containing 5×106, 5×107 and 5×108 CFU/g Lactobacillus acidophilus for 45 days And also the fourth group (negative control or uncontrolled control) were fed and stored throughout the experiment with food without any additives And the fifth group (positive control or control group with lead), at first were fed without any additive to the diet for 45 days, and then, until the end of the experiment period, with three probiotic groups for 21 days were fed with a diet containing 500 µg/kg lead nitrate. Intestine samples after anesthesia were collected on days 0, 45, 52, 59 and 66 for digestive enzymes were examined. Results showed that In the Treatment 1 and 2, Specific Growth Ratio, Daily Weight Growth and Relative Growth Rate, after 45 days beginning of experiment, improved considerable that compared to control group had significantly difference (P
    Keywords: Probiotic, Lactobacillus acidophilus, Oncorhynchus mykiss, Enzyme, Lead
  • Mohammad Reza Mokhber Dezfouli, Samad Lotfollahzadeh, Masoomeh Heidari Sureshjani *, Zohreh Eftekhari, Mehdy Arab Yarmohammadi, Meysam Jani Pages 80-93
    Colisepticemia is an acute fatal disease that occurs primarily in calves less than 2 week’s age and in calves with failure of passive transfer, and cause heavy economic losses to husbandry industries. Primary signs of septicemia is nonspecific and cannot be differentiated from non-infectious diseases or diseases with local infection such as diarrhea. Leukogram is a key laboratory tool to evaluate neonates suspected to septicemia in which supplies valuable diagnostic information for clinician next to physical examination. In this study, colisepticemia was induced with Escherichia coli strain of O111:H8 in 10-day bull Holstein calves weighting 50±50 Kg. so, suspension of bacteria in normal saline, containing 1.5× 109 CFU, was given intravenously through the jugular vein. Leukogram changing was examined from before 24 hours of bacterial injection till 24 hours after that. Leukopenia, neutropenia, lymphopenia, eosinophilia, thrombocytopenia and increase of PCV, mean corpuscular volume (MCV), mean corpuscular hemoglobin (MCH) and hemoglobin, and decrease in red blood cell count was observed significantly associated with septicemia beginning (P 0.05). Total protein: fibrinogen ratio altered from >15 at 0h to
    Keywords: calf, colisepticemia, leukogram, blood protein
  • Maryam Mehragha *, Masoud Reza Seyfi Abad Shapouri Pages 94-103
    Infectious bronchitis (IB) is one of the most important viral diseases of poultry that causes significant economic loses to chicken industry worldwide. Infectious Bronchitis Virus causes a contagious and acute respiratory disease. Some nephrotropic serotypes of IBV cause nephritis. IBV is responsible for decrease of egg production and laying abnormal eggs. IB has no treatment and the only way to protect the chicken flocks is vaccination against the virus. Immunity to IBV has most often been assessed using serological assays; like enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). IBV (genus Gama coronavirus, family Coronaviridae) contains a 27.6 kb single stranded positive sense RNA. The genome encodes three major structural proteins; the spike (S) glycoprotein, the integral membrane glycoprotein (M), and the 43 to 50 kDa nucleocapsid (N) phosphoprotein .
    The aim of this study was to prepare recombinant nucleocapsid protein. For this purpose after RNA extraction the corresponding gene with a length of 1227 bp was amplified by RT-PCR. Then this gene cloned into expression plasmid (pMAL-C2X) and recombinant plasmid was transferred to strain Rosetta of E.coli. Expression of protein N was detected by SDS-PAGE. The results of this study show Nucleocapsid recombinant protein could be expression whit high concentration in bacterial system.
    Keywords: Infectious bronchitis virus, Nucleocapsid, expression
  • Reza Vakili *, Amir Ramazani Pages 104-113
    The purpose of this experiment was to evaluate the effect of different levels of threonine on growth performance, efficiency of carcass and in broilers.The experiment was done in a completely randomized design arrangement and chicks (Ross 308, 1-d old) were randomly assigned to 4 treatment groups of 4 replicates each including 10 chicks per replicate. Chicks were offered four levels of threonine including: basal diet (without adding threonine), diets containing threonine as recommended by Ross 308 manual guide (level 0/05% threonine basal diet , level 0/1% threonine basal diet and level 0/15% threonine basal diet at Starter(1-10),Grower(11-24 days) and finisher(25-42 days) periods. The threonine level on daily gain, feed intake and feed conversion ratio were significant effect )P
    Keywords: Threonine, Growth performance, Carcass efficancy, Morphology small intestine
  • Mojtaba Tahmores Poor * Pages 114-120
    Brucellosis is a well-known infection among domestic animals which caused by Brucella bacterium. Omp31 is an outer membrane protein that play important roles in simulate CD4 T and CD8 T cells. In current study molecular, cloning and also phylogenic analysis of Omp31 gene as a candidate for designing subunit vaccine against brucella was investigated. Amplifying performed using specific primers. Cloning of this gene performed using pMB57R/T vector in TOP10F`strain of E.coli as host. Also, pET32a vector used for expression. Omp31 gene with 723 bp amplified successfully. After that clone using TA cloning approach within cloning vector. Expression of this gene has done in pET32a vector by inducing IPTG. Results confirmed with sequencing and SDS PAGE showed 48 KD protein band correctly. According this results we can propose this gene as a candidate for designing subunit vaccine against brucella in future study.According this results we can propose this gene as a candidate for designing subunit vaccine against brucella in future study.
    Keywords: Brucella, Omp31, cloning, expression
  • Mohammad Abbasnia *, Hasan Nili, Mansour Mayahi, Babak Mohammadian Pages 121-125
    Parasitic diseases are one of the limiting factors in the poultry industry especially in intensive farming systems. Histomonas meleagridis has been identified in a wide range of birds including turkey, partridge, guinea fowl, Bobwhite quail, and ostrich. The present study was done after reporting the mortality at a farm of Canadian partridge that was referred to the veterinary hospital of Shahid Chamran university, Iran. Clinical symptoms of the birds included drowsiness, dropping of the wings, depression and anorexia for a few days and mortality was 3.36 % in the infected farm. Microscopically, typhlitis and numerous of histomonads as a pale and ovoid bodies within lacunae in the lamina propria was observed. The birds were administered metronidazole and albendazole, which effectively controlled the histomoniasis There are several reports about histomoniasis in partridge, but it seems this case is the first report of histomoniasis outbreak in a Chukar partridge (Alectoris chukar) farm in Iran.
    Keywords: Histomoniasis, Partridge, Histopathology, Iran