فهرست مطالب

نشریه علوم ترویج و آموزش کشاورزی
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 27، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • روح الله رضایی، سیده کوثر موسی پور، امیر نعیمی * صفحات 1-22
    هدف این مطالعه، تحلیل سازه های محیط زیستی تاثیرگذار بر رفتار حفاظت از محیط زیست روستاییان بود. روش تحقیق، مطالعه توصیفی همبستگی بود که با استفاده از فن پیمایش انجام شد. جامعه آماری این پژوهش، سرپرستان خانوار روستایی بخش مرکزی شهرستان باغ‏ملک استان خوزستان بودند که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، 341 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. روش نمونه گیری از نوع تصادفی طبقه ای تناسبی بود. ابزار تحقیق، پرسشنامه بود که روایی ظاهری و محتوایی آن با استفاده از نظرسنجی از متخصصان مورد تایید قرار گرفت. پایایی ابزار تحقیق با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک چند متغیره مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS و SPSS استفاده شد. نتایج آمار توصیفی نشان داد از بین شش متغیر مورد مطالعه وضعیت سه متغیر (اخلاق، ارزش ها و نگرش محیط زیستی) در سطح متوسط و سه متغیر دیگر (نگرانی، قصد و رفتارهای محیط زیستی) در سطح بالا بود. نتایج تحقیق نشان داد که متغیرهای اخلاق، ارزش ها، نگرش، نگرانی و نیت محیط زیستی از اثر معنی داری بر متغیر رفتار محیط زیستی برخوردار بودند. به طوری که این متغیرها توانستند در حدود 76 درصد از واریانس رفتار حفاظت از محیط‏ زیست روستاییان را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: رفتار حفاظت از محیط زیست، روستاییان، عوامل محیط زیستی
  • نریمان محمدی، علیرضا کرباسی، تکتم محتشمی * صفحات 23-35
    سیستم های آبیاری تحت فشار (آبیاری بارانی و قطره ای) یکی از راهکارهای اساسی برای مقابله با کم آبی و مدیریت عرضه آب می باشند. این سیستم ها به لحاظ بالا بودن راندمان آبیاری در مقایسه با سیستم های آبیاری سنتی از جایگاه قابل ملاحظه ای در سیاست گذاری های کشاورزی و بخصوص در مناطق کم آب برخوردار می باشند. اولویت بندی عوامل موثر بر توسعه سیستم‏ های آبیاری تحت فشار که امکان شناسایی نقاط قوت و ضعف اجرای این سیستم ها را فراهم می کند، می تواند نقش مهمی در کاهش خطاها و بهبود بهره برداری از پروژه های در حال بهره وری داشته و از این طریق، راهنمایی برای تعیین راهبردهای آینده باشد. پژوهش حاضر با هدف ارائه یک چارچوب ارزیابی از عوامل موثر بر توسعه این سیستم ها، بر پایه محاسبه ی اوزان پارامترهای موثر در این خصوص، در منطقه تربت حیدریه صورت گرفت. در این راستا ضمن تعیین معیارهای موثر با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی (AHP) ، به اولویت بندی شاخص های هر معیار بر اساس تکمیل پرسش نامه و انجام مصاحبه با کارشناسان خبره در حوزه مدیریت آب کشاورزی پرداخته شد. بر اساس یافته های تحقیق، شاخص های اقتصادی (با وزن 0/383) در اولویت اصلی کشاورزان برای توسعه سیستم های آبیاری خود قرار گرفت. در بین زیرمعیارهای مختلف مربوط به این معیار، سطح درآمد (با وزن 0/284) و اعتبارات بانکی (با وزن 0/240) دارای بیش ترین وزن بود. پس از این معیار، معیار فنی (وزن 0/267) با زیر معیارهایی همچون طراحی و اجرا و کیفیت خاک؛ و معیار ترویجی (با وزن 0/171) با زیر معیارهای اطلاع رسانی و بازدید کارشناسان قرار گرفت.
    کلیدواژگان: مدیریت آب، سیستم های بارانی، سیستم های قطره ای، استان خراسان رضوی
  • نادر نادری، سحر رستمی، بیژن رضایی * صفحات 37-51
    امروزه توسعهکارآفرینیسبزمی تواندنقشمهمیدراشتغال زاییپایدار،کاهشمشکلاتزیست محیطی، کاهشبیماری های ناشیاز مصرفمواد غذاییناسالم و بهره وریبیشترزمین هایکشاورزی داشتهباشد. لذا هدف اصلی پژوهش تحلیل راهبردی توسعه کارآفرینی سبز در بخش کشاورزی شهرستان کرمانشاه بود. این پژوهش از لحاظ نوع هدف، کاربردی و بر اساس ماهیت، در گروه تحقیقات توصیفی- تحلیلی با استفاده از رویکرد ترکیبی (SWOT-AHP) می ‏باشد. در بخش کیفی از نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی بهره گرفته شد که پس از انجام 14 مصاحبه از متخصصان حوزه کارآفرینی سبز و کشاورزی، اشباع نظری حاصل گردید و در بخش کمی نیز به 5 نفر از همان متخصصان بخش کیفی، پرسشنامه مقایسات زوجی داده شد تا به هر یک از عواملSWOT و راهبردهای استخراج شده وزن بدهند. نتایج به دست آمده نشان داد که فرآیند توسعه کارآفرینی سبز در شهرستان کرمانشاه نیازمند راهبرد محافظه کارانه و رقابتی است و به ترتیب راهبردهای "ترویج محصولات ارگانیک و سالم از طریق رسانه های جمعی و گروهی و آموزش های هدفمند در تمام مقاطع تحصیلی"، "تشکیل سازمان متولی و تایید کننده محصولات ارگانیک و سالم با قدرت اجرایی کردن مصوباتشان" و "آموزش کشاورزان درباره کارآفرینی سبز" بیشترین اهمیت را برای توسعه کارآفرینی سبز داشته اند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی سبز، کشاورزی پایدار، تحلیل راهبردی، شهرستان کرمانشاه
  • محمد چیذری، حسن صدیقی، امیر علم بیگی، سید محمد جواد سبحانی * صفحات 53-67
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر مولفه های چهارگانه مدیریت استعداد بر بالندگی سازمانی در نظام آموزش عالی کشاورزی ایران بود. جامعه آماری این پژوهش شامل 3395 عضو هیات علمی در رشته های کشاورزی کل کشور بود ه که با استفاده از جدول کریجسی و مورگان تعداد 355 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ای بود که روایی محتوای آن توسط گروهی از اساتید مدیریت و همچنین ترویج و آموزش کشاورزی در دانشگاه‏ های تهران و تربیت مدرس تایید گردید. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از شاخص های آلفای کرونباخ، تتای ترتیبی و پایایی ترکیبی در حد مطلوب (0/94-0/81) به ‏دست آمد. پردازش داده ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار های SPSSwin22 و LISREL8. 5 و دستیابی به اهداف با روش مدل معادلات ساختاری محقق شد. با توجه به تحلیل های انجام شده، همبستگی معناداری میان مولفه های چهارگانه مدیریت استعداد و شاخص های بالندگی سازمانی مشاهده شد. بر اساس نتایج مستخرج از مدل سازی، عامل های شناسایی، به کارگیری، نگه‏داشت و بهسازی استعداد ها تاثیر معناداری بر بالندگی سازمانی در نظام آموزش عالی کشاورزی داشته اند. این چهار مولفه در مجموع توانایی تبیین 68 درصد از تغییرات واریانس بالندگی سازمانی نظام آموزش عالی کشاورزی را داشته اند.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، هیات علمی، آموزش کشاورزی، مدیریت استعداد، بالندگی سازمانی
  • غلامحسین زمانی، داریوش حیاتی، منصور زیبایی، میثم منتی زاده * صفحات 69-89
    شرایط بحرانی منابع آبی کشور، لزوم همراهی راهبرد اخلاقی در کنار سایر راهبردهای اقتصادی، قانونی، فناوری، دانشی و مدیریتی را ایجاب کرده است. از این رو تحلیل رشد اخلاقی بهره برداران بر اساس تبیین بنیان های فکری شناختی و منطقی آنان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف واکاوی قضاوت و رشد اخلاقی کشاورزان شهرستان خرم آباد در بهره برداری از منابع آب انجام شده است. برای این هدف بر اساس نظریه رشد اخلاقی لارنس کلبرگ، دو نمونه تعارض اخلاقی در بهره برداری از منابع آب زیرزمینی برای تعیین سطوح رشد اخلاقی کشاورزان تدوین و طرح گردید. از فن پیمایش و ابزار پرسشنامه برای جمع آوری داده ها از نمونه ای شامل 310 کشاورز شهرستان خرم آباد استفاده شد. روایی پرسشنامه توسط چهار نفر از اساتید بخش ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه شیراز تائید و برای ارزیابی پایایی، یک مطالعه راهنما با تعداد 30 نفر پاسخگو اجرا گردید که دامنه آلفای کرونباخ مقیاس های تحقیق بین0/82 تا 0/87 بدست آمد. نتایج تحلیل تعارضات اخلاقی نشان داد که موافقان حفر چاه غیرمجاز عمدتا سطح اول (اخلاق پیش عرفی) و مرحله دوم (اخلاق ابزاری) رشد اخلاقی را مبنای قضاوت خودشان قرار می دهند. ولی قضاوت مخالفان حفر چاه غیرمجاز بیشتر مبتنی بر سطح دوم (اخلاق عرفی) و مرحله چهارم (اخلاق طرفدار قانون و نظم اجتماعی) رشد اخلاقی بود. همچنین، قضاوت اخلاقی مخالفان «ممانعت از پر کردن چاه غیرمجاز» عمدتا بر اساس سطح سوم (اخلاق پساعرفی) و مرحله پنجم (اخلاق قراردادی اجتماعی) رشد اخلاقی بود؛ اما موافقان اکثرا بر اساس سطح دوم (اخلاق عرفی) و مرحله سوم (اخلاق هنجاری) رشد اخلاقی، قضاوت می کردند. در نهایت بر مبنای نتایج حاصله، پیشنهاد‏هایی ارائه شد.
    کلیدواژگان: قضاوت اخلاقی، استدلال اخلاقی، تعارض اخلاقی، توسعه اخلاقی، منابع آب کشاورزی
  • مریم تاتار، مصطفی احمدوند، عبدالحمید پاپ زن * صفحات 91-111
    منظور از تضاد های محلی آب، رفتار ناسازگاری است که ذینفعان منابع آب مشترک از خود بروز می دهند. چنانچه این تضادها مدیریت نشوند، پیامدهای ناگواری به دنبال خواهند داشت. از این رو، مدیریت تضاد منابع آب مورد توجه بسیاری از برنامه ریزان و سیاست گذاران قرار گرفته است. حوزه آبخیز گاوشان یکی از مناطقی است که تضاد آب کشاورزی را تجربه کرده است. بنابراین، در این پژوهش کیفی با استفاده از پارادایم طبیعت گرایانه تلاش شد در گام اول، فرایندی پویا مبتنی بر مذاکره فراهم آید و سپس با مشارکت ذینفعان راه حل های برد- برد در مدیریت تضاد محلی آب کشاورزی تبیین گردند. جامعه مورد مطالعه در این تحقیق، بهره برداران آب کشاورزی در حوضه آبخیز گاوشان بود. متناسب با طبیعت تحقیقات کیفی، از نمونه گیری هدفمند استفاده شد و تعداد 26 مشارکت کننده از گروه های ذینفع در فرایند پژوهش مشارکت نمودند. گردآوری داده های مورد نیاز از طریق برگزاری بحث های گروهی متمرکز، ترسیم ماتریس تضاد و درخت مشکل صورت گرفت. توزیع و تقسیم آب، موضوع آب بها، تملک اراضی و نگهداری از شبکه، مهم ترین موارد تضادی بود که شناسایی شدند. بر اساس یافته های پژوهش، اصلاح ساختار حکمرانی آب با تحویل آب به کشاورزان، توانمندسازی مردم محلی در مدیریت تضاد و مذاکره، ایجاد ساز و کار برد- برد برای مدیریت تضاد در سطح محلی با مشارکت کشاورزان و برگزاری کارگاه و دوره های آموزشی در زمینه ی نحوه کار و نگهداری از تجهیزات شبکه، از مهم ترین راهکارهای مدیریت تضاد آب در منطقه بودند. نتایج این تحقیق می تواند به کارآمدی بیشتر مدیریت منابع آب کشاورزی در حوضه آبخیز گاوشان کمک نماید.
    کلیدواژگان: آب کشاورزی، ترویج کشاورزی، تضاد محلی آب، مدیریت تضاد، حوضه آبخیز گاوشان
  • مریم تاجری مقدم، شاپور ظریفیان، مسعود یزدان پناه، حسین راحلی * صفحات 113-129
    امروزه کمبود آب برای تولید مواد غذایی،نگرانی های گسترده ای را در سراسر جهان و به ویژه ایران ایجاد کرده است. با توجه به این که بخش کشاورزی بزرگ ترین مصرف کننده آب در کشور است و کشاورزان به عنوان مهم ترین مصرف کنندگان، از آب موجود و در دسترس به خوبی استفاده نمی کننند، درک صحیح از رفتار کشاورزان در حفاظت از آب می تواند به سیاست گذاران در تدوین سیاست ها و شیوه های گسترده حفاظت از آب کمک کند. پژوهش حاضر با استفاده از تئوری فرهنگی، به تحلیل رفتار حفاظت از آب کشاورزان دشت نیشابور پرداخته است. جامعه آماری این پژوهش، کشاورزان گندم کار دشت نیشابور به تعداد 1300 نفر بودند که بر اساس فرمول کوکران، نمونه 235 نفری از آن ها تعیین شد. نمونه ها به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. داده های موردنیاز پژوهش با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شد. روایی پرسشنامه از سوی گروهی از متخصصان ترویج و توسعه کشاورزی بررسی و تایید شد و برای تعیین میزان پایایی بخش های مختلف پرسشنامه از روش پایایی مرکب استفاده شد (0/69 تا 0/94). نتایج ارزیابی جهان بینی کشاورزان در حفاظت از منابع آب نشان داد که بیشترین میانگین، مربوط به جهان بینی مساوات طلبی و کمترین میانگین، مربوط به جهان بینی فردگرایی در بین کشاورزان بوده است. بر اساس نتایج، چهار متغیر نگرش، درک ریسک، هنجار ذهنی و مسئولیت پذیری به طور مستقیم و جهان ‏بینی مساوات طلبی، سلسله مراتبی و تقدیرگرایی به طور غیرمستقیم بر نیت افراد نسبت به حفاظت از آب تاثیر می گذارند. از طرفی، رفتار حفاظت آب، به طور معنی داری توسط نیت تبیین می شود. در نهایت، بر اساس نتایج تحقیق، پیشنهاد هایی در راستای حفاظت از آب ارائه گردید.
    کلیدواژگان: تئوری فرهنگی، دشت نیشابور، رفتار حفاظت آب، جهان بینی
  • ندا علیزاده، حسن علیپور * صفحات 131-149
    یکیازمهم ترینحوزه هاییکهاجراییشدنجهاداقتصادیدر آن لازم به نظر می رسد،تحولدر نظاماداریاستچراکهمدیرانسازمان هاجزبابرخورداریازیک سیستماداریچابک، منعطف و کارا، نمی توانندفضایمناسبیرا کهشایستهارباب رجوعوشهروندانباشد،فراهمنمایند. ازاین رو هدف از انجام این تحقیق، بررسی دیدگاه مدیران و کارکنان مراکز تحقیقات و آموزش کشاورزی درزمینه ی اصلاح ساختار اداری بر اساس مولفه های سازمان چابک می باشد که با استفاده از روش توصیفی- همبستگی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق را سه گروه مدیران مراکز تحقیقاتی و آموزشی در استان های قم، مرکزی، فارس و یزد (N1=40) ، اعضای هیات علمی و کارکنان مراکز (N2=523) تشکیل می دهند که از بین آن ها 220 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند و درنهایت 165 پرسشنامه جمع آوری و مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه، به عنوان ابزار تحقیق جمع آوری شد و روایی ظاهری و محتوای آن توسط کمیته مستقر در دفتر نوسازی و تحول اداری و تعدادی از مدیران سازمان تحقیقات کشاورزی بررسی شد. به منظور مشخص نمودن پایایی ابزار تحقیق، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار آن برای بخش های مختلف پرسشنامه بین 0/91 – 0/85 به دست آمد. نتایج این تحقیق در بخش آمار توصیفی، مشخص نمود که اکثریت مدیران از وضعیت اصلاحات ساختاری در مراکزشان رضایت داشتند درحالی که میزان رضایت اکثریت کارکنان از وضعیت اصلاحات، در حد متوسط بود. همچنین کارکنان و مدیران اعتقاد داشتند پس از اصلاحات، سرعت روند انجام امور، یکپارچه سازی فرآیندها و همکاری میان کارکنان به نسبت قبل از اصلاحات، بهبودیافته است. بر همین اساس، همبستگی معنی داری بین متغیرهای شش گانه تاثیرگذار بر چابک سازی سازمانی (میزان توجه به شایستگی های کارکنان، سرعت روند انجام امور، عملکرد کارکنان، سطح تعاملات و همکاری، شرایط کاری و یکپارچگی امور) و اصلاحات ساختاری در مراکز تحقیقاتی و آموزشی به دست آمد. نتایج به دست آمده از مدل معادلات ساختاری نیز مشخص نمود که دو مولفه شرایط کاری و یکپارچه سازی در انجام امور، توانستند اثر معنی دار و مستقیمی بر اصلاحات ساختار اداری مراکز تحقیقاتی و آموزشی داشته باشند.
    کلیدواژگان: اصلاح ساختار اداری، سازمان چابک، مراکز تحقیقات کشاورزی، مراکز آموزش کشاورزی
  • محمد علی نساجهای صرافی، اسماعیل آهنگری، سید یوسف حجازی * صفحات 151-162
    تحقیق حاضر با هدف بررسی مولفه های موثر بر توسعه صلاحیت های حرفه ای آموزشگران ترویجی سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری در دوره های آموزشی دانشگاه، قبل خدمت و ضمن خدمت در راستای ارتقای صلاحیت ها و توانمندی های آنان انجام گرفت. تحقیق، از لحاظ هدف، کاربردی، ازلحاظ جمع آوری داده ها، پیمایشی و ازلحاظ کنترل متغیرهای تحقیق، غیرآزمایشی می باشد. جامعه آماری شامل آموزشگران ترویجی سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور و مراکز آموزشی وابسته به آنبوده کهتعدادآن هابراساسآمارموجود85نفر می باشد. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه ای بود که برای سنجش پایاییآناز ضریب آلفای کرونباخ (0/816) استفاده شد. یافته ها نشان دادند که مهارت های فردی و عمومی در مرحله دانشگاه، نیاز‏سنجی و طراحی برنامه درسی در مرحله قبل خدمت و مهارت اصول تدریس و یادگیری در مرحله ضمن خدمت، مهم ترین مهارت هایی هستند که باید یادگیری آن ها در اولویت دوره های آموزشی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توسعه صلاحیت های حرفه ای، آموزشگران ترویجی، سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری، دوره های دانشگاه، قبل از خدمت و ضمن خدمت
  • رقیه بابایی، اسماعیل کرمی دهکردی * صفحات 163-184
    زنان روستایی ارتباطی مستقیم و تنگاتنگ با منابع طبیعی و محیط زیست اطرافشان دارند و با توجه به شیوه های معیشت خانوارشان،می‏ توانند بر این منابع تاثیر متقابل گذارند. نقش دانش زنان روستایی در مدیریت جامع و پایدار حوزه های آبخیز بسیار چشمگیر است. پژوهش حاضر به شناخت نیازهای اطلاعاتی زنان روستایی جهت مدیریت پایدار منابع طبیعی حوزه آبخیز قزل تپه در استان زنجان می ‏پردازد. رویکرد مورد استفاده در پژوهش، کیفی می باشد و از روش شناسی مطالعه موردی و فنون ارزیابی سریع روستایی استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد زنان روستایی از طریق راهبردهای معیشت کشاورزی و غیر کشاورزی در تامین معیشت خانوارشان موثر بودند. آناندر زمینه‏ ی‏ برداشت و فرآوری محصولات باغی و لبنی، بافت فرش با طرح های روز، فرصت های جدید اشتغال غیر‏کشاورزی، اشتغال در فعالیت های نوین کشاورزی، روش های مختلف حفاظت و احیای منابع طبیعی و محیط زیست و سطح سواد، نیاز به کسب اطلاعات و تقویت آگاهی و مهارت داشتند. همچنین لازم بود نگرش زیست محیطی آنان در زمینه‏ ی‏ مدیریت مناسب پسماندهای روستایی بهبود یابد. فراگیر نبودن ضعف جسمانی بین زنان روستایی ظرفیت مناسبی را فراهم نموده است تا با بهره ‏گیری از نیروی انسانی کافی و برخوردار از سلامت جسمانی، زمینه افزایش سایر ظرفیت های آنان فراهم گردد. این نیازها ضرورت دانش ‏افزایی زنان در زمینه ‏‏های مذکور و فراهم نمودن شرایط لازم برای ایجاد و تقویت مهارت های لازم را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: زنان روستایی، دانش، نیاز، مدیریت پایدار حوزه آبخیز، استان زنجان
  • ثریا روز فراخ، عباس امینی * صفحات 185-197
    تحولات گسترده اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در دهه های اخیر، جوامع عشایری را در ادامه سبک زندگی خود با دشواری های جدی روبرو نموده است. اسکان از جمله راهکارهای مدیریت بخشی از این چالش ها از دیدگاه برخی از مسئولان و اعضای جامعه عشایری است. هرچند این سیاست نیز به اهداف مورد نظر دست نیافته و پیامدهای نامطلوبی هم به دنبال داشته است. پژوهش حاضر، پیامدهای اسکان عشایر در کانون های هدایت شده (حسین آباد، منصورآباد و تلخدان) و خودجوش (تنگاری) منطقه دشت روم شهرستان بویراحمد را به عنوان یکی از مهم ترین پهنه های اسکان عشایر در کشور بررسی کرده است. از جامعه آماری280 خانواری این کانون ها، 219 خانوار براساس حداکثر دسترسی، مورد پرسشگری قرار گرفته و داده های مورد نیاز با مصاحبه های می دانی و تکمیل پرسشنامه‏ ی محقق ‏ساخته و اعتبار سنجی شده ای با ضریب آلفای 0/89 گردآوری شد. بر اساس نتایج تحلیل عاملی، نه عامل با مجموع تبیین واریانس بالای 64 درصد به عنوان پیامدهای اسکان شناسایی شد که به ترتیب عبارت اند از بهبود مسکن و کیفیت زندگی، دسترسی به خدمات (زیربنایی، آموزشی و بهداشتی) ، تقویت و بهبود روابط و مناسبات اجتماعی، تقویت بنیه اقتصادی، افزایش کیفیت وبهداشت محیط اسکان، آسیب های اجتماعی، بهبود وضعیت درآمدی، مشارکت و همکاری های جمعی و تغییر کاربری اراضی (تخریب های محیطی). قبل از اسکان بیشتر زمین های زراعی دیم و بعد از اسکان به صورت آبی مورد بهره برداری قرار گرفته و تعداد دام های ساکنین و مصرف و فروش تولیدات لبنی نیز بعد از اسکان کاهش چشمگیر داشته است. به طورکلی، سیاست اسکان با بیش از 15 سال سابقه در منطقه دشت روم، در ارتقای بهره وری و تحول در اقتصاد و معیشت زندگی عشایری موفقیت چشمگیری نداشته و باعث رانش نسبی ساختارهای اقتصادی از بخش های تولیدی به مشاغل دیگر شده است، هرچند بین چهار کانون مورد مطالعه به لحاظ شدت و گستره تغییرات و پیامدهای بررسی شده تفاوت هایی وجود دارد.
    کلیدواژگان: اسکان عشایر، کانون هایدشت روم، شهرستان بویراحمد
  • محمد محمد رضایی، داریوش حیاتی * صفحات 199-214
    مدیریت تلفیقی آفات در کاهش استفاده از سموم شیمیایی نقش بسزایی دارد. همچنین، مدیریت تلفیقیآفات روشی متکی بر دانش و مهارت های فنی کشاورزان است. از این رو، دانش فنی، نقش قابل توجهی در پذیرش و کاربرد این روش دارد. هدف از پژوهش حاضر شناسایی و بررسی نقش سازه های اثرگذار بر دانش فنی مدیریت تلفیقی آفات در میان پسته کاران استان کرمانبوده ‏است. جامعه ‏ی آماری این پژوهش را پسته ‏کارانی تشکیل داده ‏اند که مدیریت تلفیقی آفات را در باغات خود به اجرا در آورده بودند. روش انجام مطالعه از نوع پیمایش بوده و ابزار جمع ‏آوری اطلاعات، پرسشنامه‏ ی محقق ‏ساخته بوده است. بر اساس روش نمونه ‏گیری خوشه ایدو مرحله ‏ای، تعداد 225 پسته ‏کار به ‏عنوان نمونه انتخاب گردیدند. با انجام یک مطالعه راهنما، میزان پایایی ابزار سنجش، مورد بررسی و تایید قرار گرفت. یافته های این مطالعه نشان داد که سازه ‏های خدمات ترویجی و نشر نوآوری، نگرش پسته‏ کاران نسبت به اثرات محیط زیستی مدیریت تلفیقی آفات، میانگین درآمد و سطح تحصیلات در مجموع توانسته ‏اند که در حدود 64 درصد از تغییرات متغیر وابسته میزان دانش فنی پسته‏ کاران در زمینه مدیریت تلفیقی آفات پسته را پیش‏ بینی نمایند. همچنین در ادامه، میزان اثرات غیر مستقیم سازه ‏های فردی، اقتصادی و فناوری از طریق متغیر‏های میانجی بر متغیر وابسته، مورد سنجش قرار گرفت که نتایج آن در قالب یک مدل تجربی در مقاله ارائه گردیده است. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، پیشنهادهای کاربردی در انتهای مقاله به ‏منظور ارتقاء دانش فنی پسته‏ کاران در زمینه مدیریت تلفیقی آفات پسته، ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: مدیریت تلفیقی آفات، دانش فنی، پسته کاران، نگرش محیط زیستی
  • ابوذر زارع، ناصر نوشادی، مریم شریف زاده، مصطفی احمدوند * صفحات 215-228
    هدف مطالعه ی پیگیرانه حاضر، واکاوی وضعیت تحصیلی- شغلی دانش آموختگان هنرستان کشاورزی شهید مطهری شیراز بود که با روش پیمایش صورت پذیرفت. جامعه آماری پژوهش، دانش‏آموختگان بهمن 1386 تا مهر 1391 رشته های مختلف در دو شاخه‏ ی تحصیلی فنی- حرفه ای و کاردانش بودند. از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای برای انتخاب 94 دانش آموخته از شاخه ی کاردانش و 132نفر از شاخه فنی- حرفه ای بکار گرفته شد. لذا، داده ها از 224 پاسخگو گردآوری شد (نرخ بازگشت 85 درصد). روایی صوری ابزار سنجش که پرسشنامه ای محقق ساخته بود، توسط پانلی از متخصصان تایید شد و پایایی آن نیز با انجام مطالعه راهنما و محاسبه آلفای کرونباخ برآورد گردید. دامنه 0/70 تا0/91 آلفا برای متغیرهای مختلف نشان از اعتبار ابزار سنجش داشت. یافته های پژوهش نشان داد رضایتمندی دانش آموختگان از برنامه های آموزشی بالاتر از متوسط بود. این در حالی است که میزان مطلوبیت عوامل آموزشی هنرستان در حیطه های مختلف، متفاوت بوده به طوری که حیطه ی «استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات» نامطلوب، و در مقابل مطلوبیت حیطه‏ های «ابزارهای آموزشی و کمک آموزشی» و «انجام کارهای عملی» به ترتیب متوسط و مطلوب گزارش شدند. بیش از 83 درصد دانش آموختگان خود را علاقه مند به رشته های کشاورزی دانسته و 86 درصد دارای امکانات سخت افزاری نظیر زمین، باغ و یا دام بودند. همچنین نتایج نشان داد که بیش از 53 درصد از دانش آموختگان مورد مطالعه شاغل،34 درصد دانشجو و 13 درصد نیزجویای کار بودند. متغیر اشتغال در حین تحصیل نقش مهمی در اشتغال پس از فراغت از تحصیل داشته است.
    کلیدواژگان: آموزش کشاورزی، دانش آموختگان کشاورزی، رضایتمندی دانش آموختگان، مطالعه پیگیرانه، هنرستان کشاورزی
  • احمد خداوردی، مسعود یزدان پناه، عباس عبدشاهی، معصومه فروزانی * صفحات 229-247
    شناخت نابرابری ها در چارچوب محدوده های جغرافیایی مختلف و سیاست گذاری در جهت رفع و کاهش آن ها از وظایف اساسی متولیان توسعه مناطق به شمار می آید. سطح بندی بر اساس شاخص های توسعه، روشی برای سنجش توسعه مناطق است که اختلاف مکانی، فضایی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مناطق را نشان می دهد و وضعیت هر یک از مناطق را نسبت به یکدیگر از نظر سطح توسعه مشخص می کند. این پژوهش با هدف تعیین سطوح توسعه یافتگی و مقایسه کارایی ترکیبی از روش های سنجش سطح توسعه در دهستان های شهرستان ایرانشهر انجام گرفت. بدین منظور، پس از مطالعه منابع، تعداد 65 شاخص توسعه تدوین گردید. در نخستین مرحله از تحلیل داده ها، وزن شاخص های مورد مطالعه با استفاده از روش های AHP گروهی و آنتروپی محاسبه شد. پس از تعیین وزن شاخص ها، سطح توسعه یافتگی تمامی هفت دهستان شهرستان ایرانشهر با استفاده از روش های تاپسیس، تاکسونومی عددی و سپس روش های ادغام تعیین شد. یافته های پژوهش در مورد ادغام روش ها، بیانگر وجود سطح بندی های تقریبا مشابه در میزان توسعه یافتگی دهستان های مورد بررسی است؛ با این تفاوت که با استفاده از روش تاپسیس مبتنی بر وزن دهی به روش AHP تمایزات بین دهستان ها بیشتر آشکار می شود. علاوه بر این، ضریب توسعه به دست آمده از روش های مورد مطالعه نشان داد که حتی برخوردارترین دهستان شهرستان ایرانشهر نیز از سطح بالای توسعه برخوردار نیست و به عبارت بهتر، نوعی محرومیت کلی در سطح همه دهستان ها وجود دارد. بر اساس نتایج تفصیلی پژوهش برای برنامه ریزی به منظور ارتقاء سطح برخورداری همه دهستان ها، پیشنهاد های کاربردی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، تاپسیس، تاکسونومی عددی، روش های ادغام، ایرانشهر
  • احسان قلی فر، غلامحسین پزشکی راد، حسن صالحی، عبدالمطلب رضایی، عنایت عباسی * صفحات 249-265
    آبزی پروری از جمله زیر بخش های کشاورزی است که توسعه آن از اهمیت بسزایی برخوردار است. در مدیریت آبزی پروری پایدار، ابعاد اجتماعی و اکولوژیکی به یکدیگر وابسته هستند و باید در قالب یک نظام مورد بررسی قرار گیرند. در تحقیق حاضر، فعالیت های مدیریتی با به کارگیری تحلیل شبکه اجتماعی در قالب سه شبکه تبادل اطلاعات، همکاری و مشارکت در بین 27 سازمان فعال در حوزه آبزی پروری در حوضه سد البرز در استان مازندران مورد مطالعه قرار گرفت. داده های لازم برای تحلیل شبکه اجتماعی از طریق پرسشنامه جمع آوری شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار Ucinet 6 که یکی از پرکاربردترین نرم افزارها برای تحلیل داده های شبکه اجتماعی است، تحلیل شد. در این تحقیق، سازمان هایی همچون اداره کل شیلات استان، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی و فرمانداری در زمینه‏ ی دریافت و ارائه دانش و اطلاعات و همچنین همکاری و مشارکت با دیگر سازمان های ذی ربط، وضعیت مناسبی داشتند که نشان دهنده ی پویایی این سازمان ها در این شبکه می باشد. بر اساس نتایج تحقیق مشخص گردید سازمان های دولتی در شبکه تبادل اطلاعات، همکاری و مشارکت نسبت به سازمان های مردم نهاد و مردمی از مرکزیت (قدرت و اقتدار) بیشتری برخوردار می باشند. از سوی دیگر، بررسی مرکزیت های درجه خروجی (نفوذ اجتماعی) و ورودی (شهرت و اقتدار) سازمان های مردم نهاد نشان می دهد که مرکزیت درجه خروجی این سازمان ها از ورودی آن ها بیشتر می باشد که نشان دهنده این موضوع می باشد که سازمان های مردم نهاد کمتر مورد توجه سازمان های متولی در زمینه‏ی اخذ دانش و اطلاعات مرتبط با آبزی پروری قرار می گیرند. سازمان های متولی توجهی به اطلاعات و دانش برگرفته از سازمان های غیردولتی و مردمی که رابطه تنگاتنگی با آبزی پروران داشته، ندارند. نتایج حاصل از نقش کنشگران شبکه و تحلیل اندازه اثر بر محدودیت ها مشخص ساخت، اداره کل شیلات استان با جذب مشارکت و همکاری بالای دیگر سازمان های موجود در شبکه می تواند به عنوان یک تولیدکننده قوی اطلاعات به حساب آید.
    کلیدواژگان: آبزی پروری پایدار، تبادل دانش و اطلاعات، همکاری، مشارکت، استان مازندران
|
  • Rohollah Rezaei, S. Kosar Mousapour, Amir Naeimi* Pages 1-22
    The purpose of this study was to analyze environmental factors affecting environmental conservation behavior of villagers. The research method was descriptive-correlational, which was carried out using survey technique. The statistical population consisted of rural households in central region of Baghmalek township located at Khuzestan Province (N=3005) that 341 heads of rural households were selected using Krejcie and Morgan. Sampling method was proportional stratified random sampling. The research instrument was a questionnaire which its Face and content validity were confirmed by a panel of experts. The reliability of the scales was approved with Cronbach's alpha coefficient. Data was analyzed using Structural Equation Modeling multivariate technique by AMOS and SPSS. Descriptive results showed that among six variables, three variables (including enviornmental ethics, values and attitudes) were at avrage level and three other variables (including enviornmental concern, intention and behvior) were at high level. The results of structural equation modeling showed that the mentioned variables had significant effect on behavior so that these variables explained about 76 percent of the variability of environmental conservation behavior.
    Keywords: Environmental Conservation Behavior, Villagers, Environmental Factors
  • Nariman Mohammadi, Alireza Karbasi, Toktam Mohtashami* Pages 23-35
    Pressurized irrigation systems (sprinkler and drip irrigation) are one of the basic strategies to deal with water scarcity and management of water supply. These systems with high irrigation efficiency compared to traditional irrigation systems, place considerable position in agricultural policy, especially in water scarce regions. Prioritizing of factors affecting development of pressurized irrigation systems that can identify strengths and weaknesses in implementing this system, may play an important role in reducing errors and improving productivity of ongoing projects and thereby help to determine future strategies. The aim of this study was to develop an evaluating framework for factors affecting the development of such systems, through the use of decision making techniques, and weight related parameters in Torbat Heydarieh region. In this regard, using Analytical Hierarchy Process to determine effective criteria, indicators were based on the questionnaire and interviews with experts in the field of agricultural water management. Based on results, economic indicators (weight 0.383) were on the main priorities of farmers for the development of irrigation systems. Among the various sub-relevant to this criterion, the level of income (weight 0.284) and bank credits (weight 0.240) had the most weight. Following these criteria, there were technical criteria (weight 0.267) with sub-criteria such as design, implementation and soil quality; and promotional measures (weight 0.171) with the sub-criteria such as information and visiting experts.
    Keywords: Water Management, Drip Systems, Sprinkler Systems, Khorasan Razavi Province
  • Nader Rostami, Sahar Rostami, Bijn Rezaei* Pages 37-51
    Green entrepreneurship development could have a main role in sustainable employment, reduction of environmental problems, reduction of diseases caused by unhealthy food consumption as well as agricultural lands productivity increase. Therefore, strategic analysis of green entrepreneurship development in agriculture of Kermanshah was the main purpose of the study. This applicable research was done using the mixed method (SWOT, AHP). The qualitative phase was conducted based on purposeful sampling method, snowball, and the required data was gathered through the 14 interviews of the agricultural entrepreneurship experts. The quantitative phase was also conducted asking five individuals of the same expert groups in order to fill the paired-comparison questionnaire. The results showed that the green entrepreneurship development process in Kermanshah requires a conservative and competitive strategy. According to the findings, “promotion of organic and healthy products through mass media and purposeful education for different groups”, “establishment of the trustee organization for healthy and organic productions with the power to enforce their approvals” and “farmers` training about green entrepreneurship” were the main strategies in order to green entrepreneurship development, respectively.
    Keywords: Green Entrepreneurship, Sustainable Agriculture, Strategic Analysis, Kermanshah County
  • Mohammad Chizari, Hasan Sedighi, Amir Alambaigi, S. Mohammad Javad Sobhani* Pages 53-67
    The main purpose of this study was to analysis of quad components of talent management effect on organizational development in Iran agricultural higher education. The statistical population was included from 3395 faculty members’ state agricultural universities across the country employing table of Krejcie and Morgan, 355 participants were selected. A research instrument was a questionnaire which its content validity was confirmed by a panel of management and agricultural education experts at University of Tehran and Tarbiat Modares University. Also, its reliability, using related coefficients, met satisfied threshold value (0.81-0.94). Data processing in both descriptive and inferential statistics using SPSSwin22 and LISREL8.5 software and achieve goals with structural equation modeling was conducted. According to the analyses, a significant correlation between the four components of talent management and organizational development indices were observed. Based on the results obtained from modeling, factors of identification, recruitment, retention and development of talent in agricultural higher education system had a significant effect on organizational development. Those four factors explained 68 percent of the total variance of organizational development in agricultural higher education system.
    Keywords: Higher education, Faculty Members, Agricultural Education, Talent Management, Organizational Development
  • Gholam, Hosein Zamani, Dariush Hayati, Mansour Zibaei, Meysam Menatizadeh* Pages 69-89
    Controlling present national water crisis needs to accompany moral development alongside other economic, law, technical, knowledge and management strategies. In this regards, the analysis of water users’ moral development based on their cognitive and reasoning is very important. Present study aimed to analyze farmers’ moral judgment and reasoning in exploitation of agricultural water resources in Khoramabad county. In this way, the moral development theory of cognitive psychologist, Lawrence Kohlberg, was applied to analyze two moral dilemmas in exploitation of agricultural water resources. Survey technique and questionnaire tool were used to gather data form 310 subjects. The questionnaire face validity was confirmed by a panel of experts at department of agricultural extension and education at Shiraz University, and the questionnaire reliability was approved by a pilot study with 30 subjects outside of statistical population (Cronbach’s alpha range: from 0.82-0.87).The results showed that the proponents of digging illegal well preferred first moral reasoning level (Pre-conventional ethics) at second stage (The instrumental relativist orientation) for judging towards digging illegal dilemma; but, the opponents focused on second moral reasoning level (conventional ethics) at fourth stage (The "law and order" orientation). Also, the opponents’ moral judgment of second dilemma (preventing to fill of illegal well) based on third moral reasoning level (post-conventional ethics) at fifth stage (The social-contract legalistic orientation); although the proponents preferred second moral reasoning level (conventional ethics) at third stage (The interpersonal concordance orientation). Finally, based on the research results, some recommendations were provided.
    Keywords: Moral Judgment, Moral Reasoning, Moral Dilemma, Moral Development, Agricultural Water Resources
  • Maryam Tatar, Mostafa Ahmadvand, Abdolhamid Papzan* Pages 91-111
    Local water conflict is incompatible behavior between water stakeholders within communities over common water resource. If these conflicts are not addressed, they will have adverse consequences. Therefore, interests for managing water resources conflicts have been increased by policy-makers and planners. Gawshan basin is one of the regions has experienced agricultural water conflicts. Hence, in this qualitative research with a naturalistic view, in the first step a dynamic process for negotiating with stakeholders was implemented and then win-win solutions to manage agricultural water conflict with involving stakeholders were explained. The study population included all stakeholders of agricultural water in Gawshan dam network. In line with the nature of qualitative research, purposeful sampling was used in the study and 26 particiapants involved in the research process. The data were collected by conducting focus group discussion, conflict matrix and problem tree. Water distribution, the issue of water charges, land acquisition and maintenance of the network were the most important conflicts which were identified. The results showed that structural reform of water governance by delivering water to farmers, empowering local people in conflict resolution and negotiating, creating a win-win mechanism for conflict resolution at the local level, with the participation of farmers, holding workshops and training courses in the field of network equipment repair and maintenance were the most important solutions. The results of this research can be useful for optimizing management of agricultural water resources in the Gawshan basin.
    Keywords: Agricultural Water, Agricultural Extension, Local Water Conflict, Conflict Management, Gawshan Basin
  • Maryam Tajeri Moghadam, Shapour Zariffian, Masoud Yazdanpanah, Hosein Raheli* Pages 113-129
    Nowadays, water scarcity for food production has created widespread concerns around the world, especially in Iran. Considering that agricultural sector is the largest consumer of water in Iran and farmers are the main target of all the policy effort to conserve water but they do not use the available water appropriately. Thus, understanding farmers' behavior towards water conservation can help policymakers to formulate comprehensive water protection policies and practices. The present study by using cultural theory analyzed the water conservation behavior of farmers in Neishabour plain. The statistical population of this study was the farmers of Neyshabur Plain (N=1300), that 235 farmers based on Cochran formula, were selected through a random cluster sampling design. Data were collected using a authors-made questionnaire. Which its validity was approved by a panel of experts and questionnaire’s internal reliability was investigated using composite reliability (0.69-0.94). The results of the study showed that the egalitarianism worldview has had the highest rate among farmers, and the lowest was individualism. The four variables of attitude, risk perception, subjective norm and responsibility affect directly and the egalitarianism, hierarchy, and fatalism worldviews affect indirectly on intention of individuals to water conservation. Also, water conservation behavior is significantly explained by intention. Finally, based on the results of the study, recommendations provide for water conservation.
    Keywords: Cultural Theory, Neyshabur Plain, Water Conservation Behavior, Worldview
  • Neda Alizadeh, Hasan Alipour* Pages 131-149
    One of the most important areas where the implementation of economic Jihad seems necessary is the transformation of the administrative system. This is due to the fact that managers of organizations cannot provide a desirable environment for the clients and the citizens without having an agile, flexible and efficient office system. Accordingly, the purpose of this research was to study the viewpoint of managers and employees of agricultural research and education centers on improving administrative structure based on the agile organization components. This research was done using a descriptive correlation method. The statistical population of this research consisted of three groups of managers of educational and research centers in Qom, Markazi, Fars and Yazd provinces (N1=40), faculty members and staff of centers (N2=523). Among them, 220 people were selected using a stratified random sampling method and finally, 165 questionnaires were collected and analyzed. The data were collected using a questionnaire as an instrument of study which its face and content validity was assessed by a group of managers in agricultural research organizations. To determine the reliability of the research instrument, Cranach’s alpha coefficient was used and its value for different parts of the questionnaire was obtained between 0.85 – 0.91. The results of this research in the descriptive statistics section indicated that while the degree of satisfaction was high for the majority of managers, it was in the intermediate level for the case of employees. Also, the employees and managers believed that after the reformation, the speed of doing works, integrating processes, and collaborating among employees had been improved significantly in comparison with the conditions before the merger. Accordingly, a meaningful correlation was found between the six affecting variables (attention to employee competencies, the speed of the process, employee performance, level of interaction and cooperation, working condition, and integration in the centers. The results of structural equations model also indicated that the two components of working conditions and integration in doing things could have a significant and direct effect on the merger of research and educational centers.
    Keywords: AdministrativeStructureReformation, AgileOrganization, AgriculturalResearchCenters, AgriculturalEducationalCenters
  • Mohammad Ali Nassajhaye Sarrafi, Esnaeil Ahangari, Seyed Yousef Hedjazi* Pages 151-162
    The present study aimed at investigate the factors affecting professional competences development of extension educators of forest, range and watershed management in the university, pre-service and in-service process was performed in order to improve their competencies and capabilities. Present study is a kind of applied research, survey and non-experimental research. The statistical population were the extension educators of forests, range and watershed and its dependent educational centers that they were 85 Persons. The data collection instrument was a questionnaire. In order to its assess reliability cronbach's alpha coefficient (0.816) was used. It was also found individual and general skills during university phase, needs assessment and design curriculum in pre-service and in-service skills of teaching and learning are those aspects which should be considered as priority courses.
    Keywords: Professional Competency Development, Extension Educators, Forests, Range, Watershed Management Organization, university, Pre-Service, In-Service Courses
  • Roghayeh Babaei, Esmail Karamidehkordi* Pages 163-184
    Rural women are directly connected to natural resources and environment and because of their livelihood
    strategies, they have mutual impacts on those resources. Rural women's knowledge has significant contribution
    to sustainable integrated watershed management. This research aims to understand rural women's information
    needs for sustainable natural resources management. The study utilized a qualitative perspective through a case
    study methodology using the Rapid Rural Appraisal techniques in the Ghezel Tapeh Watershed, Zanjan
    province, Iran. Rural women contributed to their household livelihoods through both agricultural and nonagricultural
    strategies. They needed to obtain information and enhance their awareness and know-how
    knowledge or skills in subjects such as effective harvesting and processing of horticultural and dairy products,
    new methods of carpet weaving with updated designs and maps, new non-agricultural job opportunities,
    employment in new agricultural activities, natural resources and environment conservation techniques, and
    functional literacy. They also needed to improve their environmental attitude and values regarding proper rural
    waste management. There were no serious human physical and health defects among rural women and this
    human capability can be utilized for building their other livelihood capacities. These needs imply the necessity
    of improving rural women's know-what knowledge and providing required condition for enhancing their skills
    Keywords: Rural Women, knowledge, Need, Sustainable Watershed Management, Zanjan Province
  • Soraya Rouzfarakh, Abbas Amini* Pages 185-197
    The sweeping social, economic and cultural changes that have occurred in recent decades have brought about major difficulties for nomad communities in continuing their lives with past practices. Settelment is an approach to manage some of these challenges in view of both some practitioners and nomad community. But, the policy doesn’t reach to desired objectives and conducted sometimes to unfavorable consequences. This study has investigated the consequences of nomads settelment in Dasht-e-Roum region of BoyerAhmad Township, both in the guided settling sites (Hossein Abad, Mansour Abad and Talkhdan) and the spontaneous one (Tangari).Totally 219 household heads interviewed from the whole 280 household community to gather the needed data and the reliability of questionnaire assessed 0.89 using theCronbach’s alpha test. The main consequences, based on the factor analysis, were the promotion in the situations of dwelling, facilities accessibility, social relations, economical foundations, settling environment health, households’ income, collective collaborations, some social damages and landuse changes (environmental degradation). Most ofthecultivated lands had change from the rainfed system to irrigated and per capita livestock reduced after the settelment. So, despite the obvious change of livelihood style from husbandry to farming, the main consequences of settelment were the social changes, access to services and relative stability of dwelling followed by economical bases, occupation and income situation. Generally, the 15 precedent years policy of settelment hasn’t had a considerable impact on productivity and evolution in nomads economy and livelihood. The major consequece has been the change of economic structures from productive sectors to other occupations with some differences among the four studied settling sites.
  • Mohammad Mohammad, Rezaei, Dariush Hayati * Pages 199-214
    Integrated pest management has an important role towards reducing chemical pesticides use. This method is based on farmers’ technical knowledge and skills. Having such knowledge and skills is essential to adopt the method. Identifying and investigating those factors affecting pistachio growers’ technical knowledge of Integrated Pest Management (IPM) in Kerman province was the main objective of this study. Those farmers who applied IPM in their orchards were the statistical population. Survey was the research method using authors made questionnaire. Based on two-stage cluster sampling method, 225 farmers were selected as sample. Data collection instrument reliability was examined using a pilot study. Findings revealed that extension services and innovations diffusion; farmers’ attitude towards environmental effects of IPM application; average annual income; and level of education could predict about 64 percent of variation farmers’ IPM technical knowledge. Also, indirect effects of personal, technical and economic factors through mediator variables on dependent variables were examined. The results were illustrated in the shape of experiential model. Accordingly, some applicable recommendations have been presented towards farmers’ technical knowledge enhancement at the end of the article.
    Keywords: Integrated Pest Management (IPM), Technical Knowledge, Pistachio Growers, environmental attitude
  • Abozar Zare, Naser Noshadi, Maryam Sharifzadeh, Mostafa Ahmadvand* Pages 215-228
    The aim of the current follow-up study was to investigate the education-career status of graduates of the Motahari Martyr Vocational Agricultural High School, Shiraz, by means of a survey technique. The study population was all graduates of the school in two branches; Work-Knowledge, and Technical-Vocational graduates that graduated from January 2007 to September 2012. Stratified random sampling method was used to select 94 graduates from Work-Knowledge and 132 graduates from Technical-Vocational disciplines. Therefore, the data collected from 224 respondents (85 percent response rate). The face validity of the research instrument which was a research-made questionnaire was confirmed by a panel of experts and to evaluate its reliability; Cronbach's Alpha coefficient was calculated. The Cronbach's coefficient (0.70- 0.91) indicated the suitability of the scales. The results revealed that graduates’ satisfaction with training programs were higher than average. This is while, different perceived utility on education factors such that the subject of “information and communication technology” was unfavorable, compared to the subject of “educational tools” and “practical field” which utilities were moderate and desirable, respectively. More than 83 percent of graduates were interested in agricultural fields and over 86 percent of them have hardware facilities such as land, gardens or livestock. Results also showed that more than 53 percent of the graduates were employed, 34 percent were students and 13 percent were unemployed. Employment during in school had a significant impact on employment after graduation.
    Keywords: Agricultural Education, Agricultural Graduates, Graduates? Satisfaction, Follow-up Study, Vocational Agriculture High School
  • Ahmad Khodaverdi, Masoud Yazdanpanah, Abbas Abdeshahi, Masoumeh Forouzani* Pages 229-247
    Identifying the inequalities and imbalances across different geographical zones and then, policy making to remove and reduce such disparities is the main task of development authorities. Determining the level of development based on credible indicators is the way to show spatial, economic, social and cultural differences of areas in compare to each other. The purpose of this study was to determine the level of development using TOPSIS, Numerical Taxonomy and integration techniques in rural districts of Iranshahr County. To do this, after reviewing the reliable literatures and sources of statistics, 65 development indicators were recognized as suitable to involve in the study. Through the first stage of data analysis, the indicators’ weights using AHP and Entropy methods were assigned. Then, the level of development for each rural district using TOPSIS, Numerical Taxonomy and integration techniques including average rating method, Borda and Copeland was determined. The findings revealed while the level of development among rural districts using integration methods were almost the same, the discrepancies between rural districts were more identified using TOPSIS-AHP. Furthermore, the development coefficients obtained from different methods showed that even the most prosperous district did not indicate a high level of development. In better words, there was a general deprivation condition across the whole rural districts of Iranshahr County. At last, to improve the situation of different rural districts some applied suggestions were offered according to detailed outcomes of the study.
    Keywords: rural development, Topsis, Numerical Taxonomy, Integration Techniques, Iranshahr
  • Ehsan Gholifar, Gholam Hosein Pezeshki, Rad, ÕÇÁÍÍ ÕÇÁÍÍ, Abdolmotaleb Rezaei, Enayat Abbasi* Pages 249-265
    Aquaculture is one of the agricultural sub-sectors, whose development is of great importance. In the sustainable aquaculture management, social and ecological dimensions are interdependent, and should be considered as a system. In present study, management activities in the form of information exchange, coordination and participation networks among 27 organizations, which are active in aquaculture in Alborz watershed in Mazandaran province are studied using social network analysis. The needed data for social network analysis was gathered through a questionnaire. The data were analyzed by using Ucinet6 which is one of the popular software for analyzing social network data. Based on the results, organizations such as the Mazandaran Fishery Department, Agricultural and Natural Resources Research Center and Governor had suitable situation in receiving and delivering information and knowledge, cooperation and participation with other organizations, which indicate mentioned organizations are active and dynamic in the network. In addition, the results showed that governmental organizations have more power and centrality (authority) in information exchange, cooperation and participation networks compared to Non-Governmental Organizations (NGOs). In the other side, investigating the NGOs’ out-degree (Social influence) and in-degree (reputation and authority) centralities showed that out-degree centrality is more than in-degree centrality, which indicate that responsible organizations haven’t paid attention to local and NGOs’ knowledge and information related to aquaculture. The results of the role of network activators and analysis of the effect size on restrictions represented that Mazandaran Fishery Department could be considered as a powerful knowledge and information producer with attracting participation and cooperation of other organizations in the network.
    Keywords: Sustainable Aquaculture, Information, Knowledge Exchange, Coordination, Participation, Mazandaran Province