فهرست مطالب

Archives of Razi Institute
Volume:68 Issue: 1, Spring 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/03/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد پور صفحات 1-10
    پادزهر بیش از یک قرن است که بطور موفقیت آمیزی در درمان مارگزیدگی مورد استفاده قرار گرفته است و درحال حاضر نیز تنها درمان موثر برعلیه مارگزیدگی بشمار می رود. تولید پادزهر از سال 1894 که اولین بار توسط Calmette تهیه شد، شروع گردیده است. در حال حاضر روش رایج مورد استفاده در تولید پادزهر توسط اکثر تولیدکننده ها از روش معرفی شده توسط Pope در سال 1938 میلادی منشا گرفته است. در طول سالیان گذشته با بکارگیری روش های نوین برای تهیه IgG، F(ab) و F(ab'')2 سعی در ارتقاء کیفیت پادزهر شده است. روش های نوین مذکور شامل تغییرات کامل یا نسبی در بخش های مختلف فرآیند تولید شامل حیوانات مورد استفاده، پروتکل ایمن سازی، بکارگیری یاور های جدید (میکروانکپسولاسیون و... در ایمن سازی، تصفیه و تخلیص) استفاده از کاپریلیک اسید، کروماتوگرافی، دیافیلتراسیون و اولترافیلتراسیون، هضم آنزیماتیک IgG (پاپائین و پپسین) و تخلیص و فراکسیونه کردن سم ها بوده است. با هضم آنزیمی IgG بسته به نوع آنزیم مورد استفاده قطعات مختلف ایجاد می گردند. بدین ترتیب پاپایین منجر به ایجاد یک قطعه کریستالیزه شونده Fc و دو قطعه دارای قابلیت واکنش با آنتی ژن F(ab) می شود و پپسین منجر به یک قطعه F(ab'')2 واکنش دهنده با آنتی ژن شده و Fc هضم می گردد. F(ab'')2 و F(ab) خاص از فرآیند هضم توانایی واکنش با آنتی ژن و خنثی سازی آن را حفظ می نمایند.
    کلیدواژگان: پادزهر، تصفیه و خالص سازی، IgG، F(ab)2، F(ab)
  • بارانی، بیات زاده، اشتری، پور بخش صفحات 11-16
    آگالاکسی یکی از سندروم های عفونی در گوسفند می باشد که دام های مبتلا معمولا«دچار تورم پستان، کاهش تولید شیر، آرتریت، سقط جنین و التهاب ملتحمه چشم می شوند. مایکوپلاسما آگالاکتیه عامل اصلی این بیماری در گوسفندان محسوب می شود. هدف از انجام این مطالعه جداسازی و شناسایی مایکوپلاسما آگالاکتیه ازگوسفندان استان قم با استفاده از روش های کشت و واکنش زنجیره ای پلیمراز بود. در این مطالعه در مجموع 102 نمونه (شیر، سواپ چشم، سواپ گوش و مایع مفصلی) ازگوسفندان مشکوک به آگالاکسی اخذ شد و در آزمایشگاه رفرانس مایکوپلاسما موسسه رازی به صورت همزمان در محیط های اختصاصی PPLO مورد کشت و آزمون واکنش زنجیره ای پلیمراز قرار گرفتند. استخراج DNA به روش فنل-کلروفرم انجام گرفت و آزمون واکنش زنجیره ای پلیمراز بر روی نمونه های استخراجی با استفاده از پرایمرهای اختصاصی با محصولاتی به طول 163جفت باز در ناحیه ژن 16S rRNA برای جنس مایکوپلاسما و 375 جفت باز در ناحیه ژن لیپوپروتئین سطحی برای گونه مایکوپلاسما آگالاکتیه انجام شد. از 102 نمونه، 19 نمونه دارای پرگنه اختصاصی در محیط کشت PPLO آگار بوده و به عنوان مایکوپلاسما مورد شناسایی قرار گرفتند و 59 نمونه نیز در آزمون واکنش زنجیره ای پلیمراز جنس مایکوپلاسما مثبت بودند. 19 نمونه نیز در آزمون واکنش زنجیره ای پلیمراز گونه مایکوپلاسما آگالاکتیه مثبت تشخیص داده شدند که همگی آنها در آزمون واکنش زنجیره ای پلیمراز جنس مایکوپلاسما مثبت بودند. از 102 نمونه 19 نمونه کشت مثبت و واکنش زنجیره ای پلیمراز مثبت، 42 نمونه کشت منفی و واکنش زنجیره ای پلیمراز منفی بودند در حالیکه 40 نمونه کشت منفی و واکنش زنجیره ای پلیمراز مثبت و تنها 1 نمونه کشت مثبت و واکنش زنجیره ای پلیمراز منفی بود. دراین مطالعه بیشترین موارد جداسازی مایکوپلاسما آگالاکتیه از نمونه های شیر و کمترین موارد از مایع مفصلی بودند. همچنین این مطالعه جداسازی مایکوپلاسما آگالاکتیه را برای اولین بار از گوسفندان استان قم گزارش می کند و نشان می دهد که مایکوپلاسما آگالاکتیه یکی از عوامل اصلی آگالاکسی در گوسفندان استان قم می باشد.
    کلیدواژگان: مایکوپلاسما آگالاکتیه، واکنش زنجیره ای پلیمراز، کشت، 16S rRNA ژن، لیپوپروتئین، گوسفند، استان قم
  • فرهمند، احمدی، دستمالچی صفحات 17-22
    استافیلوکوکوس ارئوس یکی از مهمترین عوامل ایجاد کننده تورم پستان بالینی و تحت بالینی در دام های شیری می باشد. این باکتری طیف وسیعی از توکسین های خارج سلولی و فاکتورهای حدت (TSST-1) تولید می کند که در بیماری زایی آن نقش دارد. در این مطالعه 58 جدایه استافیلوکوکوس ارئوس از 9 گله گاو شیری در استان های آذربایجان شرقی و غربی جدا گردید. جدایه ها بر اساس روش کشت، خصوصیات بیوشیمیایی و همچنین به وسیله تکثیر ژن aroA اختصاصی استافیلوکوکوس ارئوس شناسایی گردیدند. همچنین جدایه ها به منظور شناسایی ژن(tst)، کد کننده توکسین (TSST-1) با استفاده از روش واکنش زنجیره ای پلیمراز مورد آنالیز قرار گرفتند. ژن tst در 9 جدایه (5/15%) از 58 جدایه شناسایی گردید. مطالعه حاضر نشان داد که تکثیر ژن aroA با استفاده از روش واکنش زنجیره ای پلیمراز می تواند به عنوان روش موثر در تشخیص استافیلوکوکوس ارئوس در موارد تورم پستان استفاده گردد. هچنین نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که سویه هایی از استافیلوکوکوس ارئوس که باعث تورم پستان می گردند توانایی تولید (TSST-1) استافیلوکوکی را دارند. به طور کلی مطالعه حاضر لزوم بررسی و شناسایی استافیلوکوکوس ارئوس تولید کننده (TSST-1) در مواد غذایی مورد مصرف انسان را جهت پیشگیری از سندرم شوک توکسیک خاطر نشان می کند.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، ژن aroA، توکسین، 1 سندروم شوک توکسیک، واکنش زنجیره ای پلیمراز، تورم پستان
  • صادق اعتقاد، بابایی، اسماعیل نیا، فروغی، رزم آرایی* صفحات 23-27

    نوزما جنسی از میکروسپوریده ها است که اثرات بیماری زایی زیادی در زنبور عسل دارد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اپیدمیولوژیک و شناسایی مولکولی گونه های نوزما در شهرستان های مختلف استان آذربایجان شرقی می باشد. بدین منظور 387 نمونه از مناطق مختلف استان جمع آوری گردید. نمونه ها بعد از آماده سازی، توسط میکروسکوپ نوری جهت بررسی حضور نوزما مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت مطالعه مولکولی برای تشخیص و تمایز بین نوزما آپیس و نوزما سرنئی از پرایمر های اختصاصی ژن SSUrRNA و تکنیک واکنش زنجیره ای پلیمراز استفاده گردید و نهایتا از آمار توصیفی به منظور مقایسه داده ها استفاده گردید. 225 (1/58 %) مورد از نمونه ها در مطالعه میکروسکوپی مثبت برآورد گردید و این میزان در مطالعه مولکولی به 260 (1/67 %) افزایش یافت. اعتبار روش ارزیابی برای تکنیک واکنش زنجیره ای پلیمراز در این مطالعه 1/1 برابر روش سنتی برآورد گردید. میزان شیوع بیماری در مناطق مختلف استان متفاوت بوده و نوزما سرنئی تنها گونه جداسازی شده از استان می باشد. عوامل متعددی می تواند باعث تک گونه ای بودن بیماری و شیوع متفاوت بیماری در مناطق مختلف باشد. به همین دلیل مطالعات اپیدمیولوژیک می تواند نقش مهمی در مدیریت بیماری در مناطق مختلف و اتخاذ روش های بهداشتی مناسب برای کاهش هزینه های تولید ایفا کند.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، ویژگی مولکولی، نوزما، آذربایجان غربی، ایران
  • موذنی*، نوذری، هاشم زاده صفحات 29-35

    توکسوپلاسموزیس یک بیماری مشترک بین انسان و حیوان است که عامل آن تک یاخته توکسوپلاسما گوندیی می باشد. این عفونت از طریق خوردن آب و غذای آلوده به مدفوع گربه بیمار و یا خوردن گوشت خام آلوده ایجاد می گردد. برای تعیین میزان آلودگی، تعداد 186 نمونه سرم خون، 13 نمونه مغز، 13 نمونه کوتیلیدون و 34 نمونه خون کامل از اوایل اردیبهشت ماه تا اواخر اسفند ماه 1388 در دفعات مختلف، به طور تصادفی از گوسفند ها و بزهای کشتاری در کشتارگاه تبریز تهیه و مورد آزمایش الیزا، واکنش زنجیره ای پلیمراز و nested-PCR قرار گرفتند. برای انجام واکنش زنجیره ای پلیمراز از چهار جفت پرایمر به ترتیب جفت پرایمر یونیورسال (rRNA s18)، جفت پرایمر ITS1 و جفت پرایمرTg1، Tg2 و جفت پرایمرTg3، Tg4 (nested-PCR) استفاده شد. نتایج آزمایش سرولوژی نشان داد که آلودگی به انگل توکسوپلاسما گوندیی 3/18 درصد است و در واکنش زنجیره ای پلیمراز میزان آلودگی در مورد نمونه های مغز جنین 69 درصد، نمونه های کوتیلیدون 23 درصد و نمونه های خون 7/14 درصد می باشد. در مورد نتایج آزمایش سرولوژی میزان آلودگی گوسفندها 8/24 درصد و میزان آلودگی بزها 6/10 درصد می باشد که دارای ارتباط معنی داری هستند(p≤0.05). شیوع عفونت در گوسفند ها و بز های بالغ بطور معنی داری بالاتر از حیوانات جوان می باشد. همچنین اختلاف معنی داری بین گوسفند ها و بز های نر (5/10درصد) و گوسفند ها و بز های ماده (2/19 درصد) وجود دارد(p≤0.05). تعیین DNA توکسوپلاسما گوندیی با استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز مشکلاتی را که زمان استفاده از آزمایش سرولوژی برای محققین پیش می آید را می کاهد و نیز تشخیص را در موارد پیچیده آسان می کند. حضور اسید نوکلوئیک انگل توکسوپلاسما گوندیی در خون و بافت های جنینی، نشانگر عفونت فعال و یا مادرزادی به توکسوپلاسما می باشد.

    کلیدواژگان: توکسوپلاسما گوندیی، الایزا، واکنش زنجیره ای پلیمراز، گوسفند، بز، ایران
  • آویزه، البرزی، حمیدی نجات، تقی پور، جلالی، مصلی نژاد صفحات 37-42

    بابزیوز سگ سانان، یک بیماری مهم در سرتاسر دنیا به شمار می رود که ناشی از کنه ها بوده و بوسیله یک انگل خونی از شاخه آپی کمپلکسا و جنس بابزیا ایجاد می شود. هدف از مطالعه حاضر، تشخیص وضعیت عفونت ناشی از بابزیا در سگ های شهری و روستایی منطقه اهواز، جنوب غرب ایران بود. بدین منظور 200 قلاده سگ روستایی از 5 روستای اطراف اهواز و 200 قلاده سگ شهری (به روش نمونه گیری طبقه بندی با تخصیص برابر)، ارجاعی به بیمارستان دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز، از نظر حضور گونه های بابزیا بررسی شده بودند. سگ های مورد مطالعه بر اساس سن، جنس، نژاد و فصل تقسیم بندی شده بودند. نمونه های خون از ورید سفالیک یا سافن اخذ شده و سپس گسترش های خونی نازک محیطی، تهیه و جهت ارزیابی انگل های خونی با رنگ گیمسا رنگ آمیزی شدند. در میان 400 قلاده سگ، 15 نمونه (75/3 درصد) آلوده به بابزیا کنیس بودند. مطالعه حاضر نشان داد که از 200 قلاده سگ روستایی، 11 نمونه (5/5 درصد) و از 200 قلاده سگ شهری، 4 نمونه (2 درصد) از نظر بابزیا کنیس مثبت بودند. شیوع عفونت در سگ های بالغ 6-3 سال (46/4 درصد: 5 تا از 112 مورد) بیشتر از سگ های جوان زیر 3 سال (59/3 درصد: 7 تا از 195 مورد) و بالاتر از 6 سال (85/3 درصد: 3 تا از 78 مورد) بود. شیوع عفونت در سگ های ماده (29/4 درصد‎ ‎: 6 تا از 140 قلاده سگ) نسبت به سگ های نر (46/3 درصد: 9 تا از 260 مورد) و نیز در فصل گرم (15/5 درصد: 12 تا از 233 مورد) در مقایسه با فصل سرد (8/1 درصد: 3 تا از 167 مورد) بیشتر بود، با این وجود ارتباط معنی داری بین جنس، سن و فصل در سگ های شهری بدست نیامد (05/0p>)، اما تفاوت معنی دار بین فصل و میزان عفونت در سگ های روستایی بدست آمد (05/0>p). اگرچه میزان شیوع عفونت ناشی از این انگل پایین بود، اما انتقال تک یاخته به دیگر سگ ها می بایستی مد نظر قرار گیرد. این اولین گزارش از حضور بابزیا کنیس در سگ های منطقه اهواز می باشد، اما منبع عفونت در سگ های مورد مطالعه مشخص نمی باشد. نقش سگ ها در انتشار عفونت ناشی از بابزیا کنیس نیاز به بررسی بیشتر دارد.

    کلیدواژگان: میزان آلودگی، بابزیا کنیس، سگ، اهواز
  • حسنی، محمودزاده، شایقی* صفحات 43-46

    جهت آگاهی از گروه های فیلوژنی باکتری اشریشیاکلی جدا شده از طیور گوشتی تبریز تعداد 70 باکتری اشریشیاکلی جدا شده از جوجه های گوشتی مبتلا به کلی باسیلوز مورد بررسی قرار گرفت. از این 70 نمونه 35 نمونه (50 درصد) متعلق به گروه A، 32 نمونه متعلق به گروه D، 2 نمونه گروه B1 و 1 نمونه متعلق به گروه B2 بودند. نتایج این مطالعه نشان از فراوانی گروه فیلو‍ژنی A دارد. این امر حاکی از این امر است که عامل مسبب کلی باسیلوز در این منطقه گروه کمسنال A می باشد. دلیل این امر می تواند احتمالا ناشی از انتقال ‍ژن بین سویه های کمنسال و غیر کمنسال باشد. البته چنین ادعایی نیازمند مطالعات بیشتر است.

    کلیدواژگان: اشریشیاکلی، فیلوژنی، کلی باسیلوز، تبریز، جوجه های گوشتی
  • حبیبی صفحات 47-52
    بیش از 185 گونه و سویه تیلریا در تاکسونومی Entrez معرفی شده است. شناسایی دقیق عامل مولد در شناخت اپیدمیولوژی، پیشگیری و درمان مناسب اهمیت دارد. هدف از این مقاله بحث در مورد اهمیت دو ژن Theileria annulata یکی ژن مربوط به تحت واحد کوچک ریبوزومی 18S rRNA و دوم ژن مربوط به آنتی ژن سطحی مروزوایت تیلریا آنولاتا (Tams1) در تجزیه و تحلیل فیلوژنی داده های مولکولی است. هشت جدایه Theileria annulata شامل سویه واکسن ایران S15، شش جدایه صحرائی T. annulata و یک جدایه T. annulata تهیه شده از کشور عراق در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل فیلوژنی پس از استخراج DNA، انجام واکنش زنجیره ای پلیمراز و تعیین توالی قطعات حاصله انجام گرفت. قطعات بطول 1410 تا 1412 از ژن کامل 18S rRNA و 778 نوکلئوتیدی از ژن Tams1 در تحلیل تنوع نوکلوتیدی مورد استفاده قرار گرفت. مقایسه توالی ها برای آنالیز فیلوژنی با ترسیم درخت فیلوژنی و ماتریکس تشابهات توالی ها بر اساس دو ژن فوق انجام شد. نتایج این مطالعه نشان داد، که فقط ژن 18S rRNA در پیشگوئی و برآورد ارتباط میان گونه های Theileria معنی دار بوده، اما ژن Tams1 در تجزیه و تحلیل ملکولی تنوع آنتی ژنی در توسعه واکسن می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تیلریا آنولاتا، Tams1، 18S rRNA، تاکسونومی، آنالیز فیلوژنی
  • حاتمی، شکری، بخشش، عزی* صفحات 53-57

    هدف اصلی در این مطالعه اندازه گیری میزان شیوع تیتر سرمی هرپس ویروس نوع 1BHV-1)) و پاراآنفلوانزای نوع 3(PI3) در جمعیت غیر واکسینه گله گاو ها در استان قزوین بود. جمعا«تعداد 504 سرم خون بطور تصادفی از 8 دامداری در خلال یک سال (1389) از استان قزوین گردآوری گردید. نتیجه آنالیز واریانس یکطرفه و تست تعاقبی توکی نشانگر وجود اختلاف معنی دار ویروس هرپس نوع یک در گاوهای یک ساله و دو ساله با گاوهای 3 و 4 ساله (P=0.005 وP=0.001 وP=0.041 وP=0.001) و همچنین وجود اختلاف بین فصل تابستان با پائیز(P=0.038) و زمستان (P=0.01)بود. نتایج بدست آمده از ویروس پاراآنفلوانزای نوع 3 حاکی از معنی دار بودن متوسط تیترها فصل بهاربا دیگر فصول (P<0.001) بود. مقدار شیوع تیتر سرمی BHV-1 در این مطالعه 7.1% باخطای معیار 1.2% و همچنین مقدار شیوع تیتر سرمی PI3 95% باخطای معیار1% تخمین زده شد.

    کلیدواژگان: هرپس ویروس گاوی نوع 1، پاراآنفلوانزای نوع 3، گاو، آزمایش سرمی، آزمایش الیزا
  • فلاحی، آشتیانی، منصوری، نوروزی صفحات 59-64
    در جمعیت خرگوش های آزمایشگاهی پرورشی نژاد هلندی(Dutch) بطور همزمان در تعدادی (16 از مجموع 22) نوزاد در محدوه سنی 65-45 روزگی، ریزش مو (طاسی) در ناحیه بالای سر، مشاهده که بعد از یک هفته بطور کامل بدون مو می شدند. برای تعیین علت ریزش مو پس از مشاهده و لمس ناحیه مو ریخته، هیچگونه علائمی مبنی بر وجود تورم، آبسه و تومور، احساس نگردید. در تراشه های پوست، در زیر میکروسکوپ انگل های خارجی مشاهده نگردید. همچنین در نمونه های پوست خراشیده شده، پس از رنگ آمیزی لاکتو فنل کاتن بلو و نیز رنگ آمیزی اختصاصی PAS، هیچ شواهدی از بیماری های قارچی وجود نداشت. نتیجه کشت در محیط های اختصاصی باکتریایی و قارچی نیز منفی بود. در بررسی آسیب شناسی، ضایعه آسیب شناختی خاصی مشاهده نشد. در مقاطع بافتی تهیه شده جهت التهاب پوستی قارچی، هیچ نشانه خاصی مشاهده نگردید. در کالبد گشایی حیوانات، ضایعات آسیب شناختی در اندام ها و بافت های مختلف مشاهده نشد. پس از منتفی شدن عوامل عفونی نسبت به آنالیز کامل پلت غذایی خرگوش ها اقدام و مشخص گردیده که در مقادیر انرژی غذا، درصد پروتئین و میزان فیبر خام، کاهش قابل ملاحظه ای برای خرگوش های در حال رشد وجود دارد. مقدار روی و سایر فاکتورهای غذایی، در محدوده نرمال قرار داشتند. از آنجاکه کمبود بعضی از عوامل غذایی بویژه پروتئین و فیبرخام باعث ریزش مو در خرگوش ها می شود، بعد از افزودن مقادیر پروتئین، انرژی و فیبر و موازنه دقیق، جیره غذایی با فرمول جدید آماده گردید. خرگوش های مبتلا در دو قفس جداگانه در دو گروه هفت تایی تقسیم شدند. به گروه اول خرگوش های با ریزش مو، جیره غذایی جدید و گروه دیگر همانند قبل از غذای قبلی داده شد. پس از 20 روز در گروه 1 رشد مجدد مو در منطقه بدون مو آغاز شد و پس از 10 روز پوشش مو در آنها کامل گردید. اما در خرگوش های گروه 2، بصورت بدون مو باقی ماندند. با درمان موثر در گروه 1، عملیات مشابه برای گروه 2 تکرار گردید که آنها نیز بعد از 30-20 روز بطور کامل تحت درمان قرار گرفتند. با نتایج بدست آمده از این تحقیق جهت پیشگیری از اختلالات مختلف، از جمله ریزش مو، فرمول جدید بعنوان تامین کننده مناسب مواد غذایی برای مرحله رشد به جمعیت پرورشی خرگوش های آزمایشگاهی معرفی گردید.
    کلیدواژگان: ریزش مو، خرگوش آزمایشگاهی، درمان
  • تهرانی، یخچالی *، مرواریدی صفحات 65-69

    کوکسیدیوزیس کبدی به عنوان یکی از مشکلات عمده در خرگوش است که به دلیل عدم رعایت اصول بهداشتی و افزایش تراکم ممکن است موجب افزایش تلفات در آنها گردد. مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی و آسیب شناسی کوکسیدیوزیس کبدی در خرگوش های شمال غرب ایران انجام شد. تعداد 320 خرگوش از گروه های سنی مختلف از جنس ها و نژادهای مختلف آنها (110 نیوزیلندی، 110 آنغوره و 100 بومی) به صورت تصادفی از مراکز پرورش و نگهداری با سیستم قفس و بستر در شمال غرب کشور انتخاب شدند. نمونه های مدفوع از کف قفس و بستر محل نگهداری خرگوش ها جمع آوری و شناورسازی شدند. نمونه های بافت کبدی نیز در فرمالین 10درصد ثابت، برش و با هماتوکسیلین ائوزین رنگ آمیزی گردیدند. نتایج نشان داد که 87/26درصد (320/86) از خرگوش ها آلوده به آیمریا استیدی بودند. شیوع آلودگی در خرگوش های جوان (69/9درصد، 320/31) به طورمعنی داری بیشتر از سایر گروه های سنی بود (8-5 ماهه). ارتباط معنی داری بین شیوع آلودگی و جنس خرگوش های مبتلا وجود نداشت. در کالبدگشایی تعداد زیادی ندول های سفید منتشر به قطر در حدود 1/0تا 5/0 سانتی متر در سطح کبد مشاهده گردید. ضایعات آسیب شناسی بافتی شامل هیپرپلازی اپیتلیوم مجرای صفراوی به همراه مراحل تکاملی مختلف عامل کوکسیدیایی بود. بافت گرانولوما به همراه نفوذ یاخته های آماسی اطراف مجرای صفراوی را در بر گرفته بودند. نتایج بیانگر آن بود که کوکسیدیوزیس کبدی در خرگوش های منطقه شایع است و با اقدمات بهداشتی و بهبود شرایط مدیریتی می توان تا میزان زیادی شیوع آلودگی را در مراکز پرورش خرگوش های منطقه کنترل نمود.

    کلیدواژگان: شیوع، آیمریا استیدی، خرگوش، ایران
  • وزیر نژاد، حسین زاده، موسوی صفحات 71-76
    عقربزدگی یک معضل بهداشتی متداول در جنوب غربی ایران است. مطالعه کنونی یک مطالعه گذشته نگر توصیفی است که در منطقه لردگان جهت کسب اطلاعات جدید اپیدمیولژیک در این منطقه صورت گرفت (1386-1382). نتایج این مطالعه مشخص کرد که بیشترین درصد عقرب زدگی (72/49 %) در این منطقه در بهار سال 1385ا به وقوع پیوسته است. آندرکتونوس کراسیکودا، همیسکور پیوس لپتوروس، مزوبوتوس اپئوس، کمپسوبوتوس و اسکورپیوس موروس عقرب های جمع آوری شده از این مرکز بهداشتی بودند که توسط اشخاص بیمار عقرب زده و همراهان آنان تحویل داده شده بودند. داده های اپیدمیولژیک این مطالعه پیشنهاد می کند که استفاده از سرم ضد زهر عقرب ساخت انستیتو رازی می تواند در کاهش مرگ و میر افراد عقرب زده مفید باشد.
    کلیدواژگان: اسب، اپولیس فیبروماتوس، هیستوپاتولوژی
|
  • H. Zolfagharian, N. Mohammadpour Dounighi Pages 1-10
    Antivenoms have been used successfully for more than a century and up to now constitute the only effective treatment for snakebites. The production of antivenin started long time ago when the calmette was prepared the antivenom in 1894. The method currently used to prepare antivenom by most of the manufacturers are originated from the method of Pope which was develop in 1938. Several new approaches in the production of antivenom have been proposed to produce IgG، F (ab) 2، F (ab) antivenin to improve their quality. These improvement include complete or partial modification in the antivenom production regarding animal، immunization protocols، new adjuvants in hyperimmunization of animals، purification processes (caprylic acid، chromatography، diafiltration and ulterafiltration)، enzymatic digestion of IgG (pepsin، papain) and fractionation of venom. When the IgG is digested enzymatically، different fragments are obtained depending on the enzyme used، that is، if papain is used، three fragments are obtained، the crystallizing fragment (Fc) and two antigen-binding fragments F (ab) and، if pepsin is used، one F (ab'') 2 fragment is obtained، while the crystallizing fragment is digested. Fab and F (ab) 2 fragments conserve their capacity to specifically bind to the antigen that gave rise to them.
    Keywords: Antivenom, purification, IgG, F (ab)2, F(ab)
  • A.R. Abtin, S.A. Pourbakhsh, A. Ashtari, M.A. Bayatzadeh, S.M. Barani, S. Ahangaran Pages 11-16
    Contagious agalactia (C. A) is an infectious syndrome of sheep that is characterized by mastitis and subsequent failure of milk production، arthritis، abortion and keratoconjunctivitis. Mycoplasma agalactiae (M. agalactiae) is the main cause of the disease in sheep. The aim of this study was isolation and identification of M. agalactiae with culture and polymerase chain reaction (PCR) assay from sheep of Qom province in Iran. A total of 102 samples were collected from milk secretion، eye، ear and joint exudates of sheep. All samples were cultured in PPLO broth supplemented for M. agalaciae isolation. The bacteria DNAs were extracted by phenol/chloroform method and the PCR assay was applied for detecting of Mycoplasma genus in 163bp fragment of 16S rRNA gene and M. agalactiae in 375bp fragment of lipoprotein gene from culture as same as in clinical samples. Out of the 102 samples، 19 (18. 63%) cultures were shown positive and typical Mycoplasma colonies in PPLO agar culture diagnostic method and 59 (57. 8%) were scored positive by Mycoplasma genus PCR، 19 (18. 62%) of the samples were scored positive by using M. agalactiae PCR as diagnostic method. Out of the 102 samples، 19 samples were shown both positive in the culture and PCR، 42 samples were shown both negative in the culture and PCR. 40 samples were negative in the culture and positive in PCR whereas only one sample was positive in culture and negative in PCR. The results showed that the more isolations of M. agalactiae were taken from milk and less in joint samples. M. agalactiae was one of the main factors of contagious agalactia that was detected for the first time from sheep in Qom province.
    Keywords: Mycoplasma agalactiae, Culture, PCR, 16S rRNA, Lipoprotein gene, Sheep, Qom province
  • S. Farahmand, Azar, M. Ahmadi, H. Dastmalchi Saei, E. Anassori Pages 17-22
    Staphylococcus aureus is a major causative pathogen of clinical and subclinical mastitis of dairy domestic ruminants. This agent produces a variety of extracellular toxins and virulence factors including Toxic Shock Syndrome Toxin-1 (TSST-1) which is the major cause of Toxic Shock Syndrome (TSS). In this study 58 S. aureus isolates obtained from 9 dairy herds in East and West Azerbaijan provinces of Iran. The tested isolates were identified on the basis of the cultural and biochemical properties as well as by amplification of the aroA gene، specific to S. aureus. Isolates were also analyzed for the presence of the TSST-1 encoding gene (tst) using Polymerase Chain Reaction (PCR). tst gene 350 bp was detected in 9 (15. 5%) of the total number of 58 isolates. The present study revealed that the PCR amplification of the aroA gene could be used as a powerful tool for identification of S. aureus from the cases of bovine mastitis. Results also showed that the strain of S. aureus which caused mastitis can potentially produce staphylococcal toxic shock syndrome toxin-1. Overall، our results suggest that it is of special importance to follow the presence of TSST-1 producing S. aureus in foodstuffs، especially for protecting the consumers from toxic shock syndrome.
    Keywords: S. aureus, aroA, TSST, 1, PCR, Mastitis
  • N. Razmaraii, S. Sadegh, Eteghad, H. Babaei, H. Paykari, K. Esmaeilnia, L. Froghy Pages 23-27

    Nosema is a genus of microsporidia، which have significant negative impacts on honeybees. The aim of this study is the epidemiological evaluation and molecular characterization of Nosema spices in various counties of East-Azerbaijan province (Northwest of Iran). 387 samples were collected from colonies maintained in various counties of East-Azerbaijan province. Samples after preparation were examined by a light microscope for presence of Nosema spores. PCR method (SSUrRNA gene) was used to differentiate between Nosema apis (N. apis) and N. ceranae. Descriptive statistics were used for data analysis. Total infection prevalence of the microscopic evaluation and PCR tests were 225 (58. 1%) and 260 (67. 1%) respectively، total validity of PCR test against the microscopic test was computed equal to 1. 1 in this case. Disease distribution in various counties of study area was variable and N. ceranae was the only Nosema species found to infect honeybees. The one species presence and different distribution of Nosema positive samples in various counties of East-Azerbaijan province may be due to multiple reasons. Furthermore، epidemiological information helps us to improve disease management practices in the studied area، apply new hygiene policy and reduce extra costs of production.

    Keywords: Epidemiology, Molecular Characterization, Nosema, East, Azerbaijan, Iran
  • F. Moazeni Jula, G. Moazeni Jula, N. Nowzari, H. Kavari, H. Hashemzadeh Pages 29-35

    Toxoplasmosis is an important zoonotic diseases in human and animals. The disease caused by the protozoan Toxoplasma gondii. To determine the infection rate of toxoplasmosis in sheep and goats in east Azarbaijan province of Iran a total of 186 sera, 13 fetal brains, 13 cotyledons and 34 whole blood samples were collected from sheep and goats in Tabriz abattoir during the year 2010. Serum samples were tested for IgG antibodies against Toxoplasma gondii by Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA). This test is used in conjunction with direct and nested PCR techniques for detection of T. gondii DNA in blood, cotyledon and brain of fetuses, using 4 pairs of universal and specific primers, 18SrRNA, ITS-1, (Tg1,Tg2) and (Tg3,Tg4). Antibodies against T. gondii were found in 18.3% serum samples. DNA of T. gondii was detected in 69% of fetal brains, 23% of cotyledons and 14.7% of blood samples. The prevalence rate of T. gondii in sheep was 24.8% and in goats was 10.6% and the significant difference was observed between sheep and goats groups (p≤0.05). The prevalence of toxoplasmosis antibodies was significantly higher in adult sheep and goats than younger animals. There was significant difference between male (10.5%) and female (19.2%) sheep and goat was observed (p≤0.05). Detection of T. gondii DNA using PCR minimizes the problems which the researcher may face when using serological methods and facilitates diagnosis in complex cases. The presence of T. gondii in blood, fetal tissues and neonatal specimens strongly suggests active and or congenital infection.

    Keywords: Toxoplasma gondii, ELISA, PCR, sheep, goat, Iran
  • M.H. Razi Jalali, B. Mosallanejad, R. Avizeh, A.R. Alborzi, H. Hamidi Nejat, R. Taghipour Pages 37-42

    Canine Babesiosis is an important worldwide, tick-born disease caused by apicomplexan hemoparasitic from genus Babesia. The aim of the present survey was to identify the current state of Babesia infection in urban and rural dogs in Ahvaz district, southwest of Iran. For this reason, 200 rural dogs from 5 village around Ahvaz and 200 urban dogs (stratified random sampling) referred to the veterinary hospital of Shahid Chamran University were examined for the presence of Babesia species within 2 years. The studied dogs were classified based on age, sex, breed and season. Blood samples were taken from cephalic or saphenous vein and then peripheral thin blood smears were prepared and stained with Giemsa for parasitological examination. Among 400 dogs, 15 samples (3.75%) were infected with Babesia canis. The present study showed that from 200 rural dogs, 11 samples (5.5%) and from 200 urban dogs, 4 samples (2%) were positive for B. canis. Infection rate was higher in adult dogs 3-6 years-old (4.46; 5 out of 112) compared with young''s less than 3 years (3.59; 7 out of 195) and above 6 years (3.85; 3 out of 78). The infection was higher in female dogs (4.29%; 6 out of 140) than males (3.46%; 9 out of 260) and in warm season (5.15%; 12 out of 233) compared with cold season (1.8%; 3 out of 167), nevertheless, there was not significant relationship between sex, age and season in urban dogs (P>0.05), but significant difference was revealed between season and infection in rural dogs population (P<0.05). Although the infection rate of this parasite was low, but transmission of the protozoan to dogs should be intentioned. This is the first report indicating the presence of B. canis in dogs of Ahvaz district; however, the sources of infection in these dogs are not clear. The role of dogs in the epizootiology of B. canis infection needs to be further explored.

    Keywords: Infection rate, Babesia canis, Dog, Ahvaz
  • B. Hassani, J. Shayegh, A. Ameghi, P. Mikaili, M. Mahmmudzadeh Pages 43-46

    In this study, to know about the phylogeny of Escherichia coli isolated from broilers with collibacillosis in Tabriz, 70 E. coli isolates recovered from broilers with collibacillosis were characterized for phylogenetic group (A, B1, B2, D) by multiplex PCR. Of the all 70 samples, 35 (50%) isolates were classified as type A, 32 (45%) as type D, 2 (2.8%) as type B1 and 1 (2.8%) as type B2. This study demonstrates the high prevalence of E. coli types A and D in infected broilers. This shows that the collibacilosis-causing E. coli bacteria are typical commensals, type A alongside pathogenic type, D in Iran. It is possible that this type of E. coli could acquire virulence genes from pathogenic types. Of course, such a claim needs further study.

    Keywords: Escherichia coli, phylogeny, collibacillosis, Tabriz, broiler
  • G. Habibi Pages 47-52
    More than 185 species، strains and unclassified Theileria parasites are categorized in the Entrez Taxonomy. The accurate diagnosis and proper identification of the causative agents are important for understanding the epidemiology، prevention and appropriate treatment. This study aims to discuss the importance of two genes of Theileria annulata 18S ribosomal RNA (18S rRNA) and Theileria annulata merozoite surface antigen (Tams1) for phylogenetic analysis of molecular data. Eight Theileria annulata isolates including S15 Iran vaccine strain، six T. annulata field isolates and one Iraq T. annulata field isolate were studied in this study. The 18S rRNA and Tams1 gene sequences were investigated by phylogenetic analysis after DNA extraction، PCR، and DNA sequencing. Sequence fragments of about 1410 to 1412 bp of the complete 18S rRNA gene and 778 nucleotides of Tams1 gene sequences were used in the analysis of nucleotide diversity. Sequence alignment and phylogenetic analysis were performed by constructing the phylogenetic tree and identity matrix based on two above genes. The results of the study revealed، the 18S rRNA is informative in estimation of relationships among Theileria species and strains، but the Tams1 seems to be appropriate for analysis of the molecular antigenicity in vaccine development.
    Keywords: Theileria annulata, Tams1, 18S rRNA, Taxonomy, Phylogenetic analysis
  • A. Ezzi *, A. Hatami, M. Bakhshesh, M.R. Shoukri, M. Gharaghozloyan Pages 53-57

    The main objective of this study was to estimate the seroprevalence of Bovine herpes virus type 1 and parainfluenza type 3 in a non-vaccinated population cattle in the livestock region of Qazvin province. Totally 504 sera were randomly collected and tested from 8 industrial dairy farms in Qazvin province during March 2010-March 2011. The result of one way analysis of variance was used for the analysis data. Also Tukey Method was employed to detect pair wise differences among the ages determined that there were a significant differences among the average titer in 1 to 3، 1 to 4، 2 to 3 and 2 to 4 year cows (P<0. 005، P<0. 001، P<0. 041، P<0. 001). Due to the significance at the different titers، and comparing pair wise among different seasons Tukey،s method had been used and showed significant difference in summer with autumn (P<0. 038) and winter (P<0. 001). A chi-square test showed the significant differences among ages (P=0. 001). The sero- prevalence of BHV-1 was estimated to be 7. 1% with 1. 2% standard error (SE). The result of PI3 showed the significance at the different titers comparing with the different seasons. Therefore Tukey،s method had been used and showed significant difference among seasons (P<0. 001). The seroprevalence of PI3 was estimated to be 95% with 1% SE.

    Keywords: bovine herpesvirus type 1, Parainfluenza type 3, cow, serological test, ELISA
  • R. Fallahi, M.H. Hablolvarid, H. Salimi Ashtiani, M.A. Mansouri, E. Norouzi Pages 59-64
    In number (16 of 22) of infants in the Dutch laboratory rabbit breeding colony, in aged 45-65 days old, hair loss (alopecia) seen at the top of the head and around a week after the hair fall, was created in a state of complete alopecia. For determination of the cause of hair loss, after the observation and palpation the alopecic area, there have not been any swelling, abscesses, tumors. In skin scrapings, has not revealed the presence of any ectoparasite. Also in scratched skin samples, after lacto phenol cotton blue and specific PAS staining, there was no evidence of fungal disease. The result of bacterial and fungal culture in specific media was negative. On histopathological examination, no specific pathologic lesion was observed. For fungal dermatitis, there were no specific signs in histological sections. In autopsies of animal, certain pathological lesions were not observed in various organs and tissues. After being excluded infectious agents, full analysis of rabbit food pellet done and was determined, the amount of food energy, the percentage of food protein and crude fiber that showed a significant reduction for growing rabbits. The zinc value and the other dietary factors, were in the normal range. Since lack of dietary factors, especially protein and crude fiber cause hair loss in rabbits, accurate balancing the diet and the addition of protein, energy and dietary fiber, the diet with a new formula prepared. The affected rabbits were divided in two separated cages as two groups of seven animals each. The new diet was given in the first group of alopecic rabbits and the other group as before, the previous diet was given. After 20 days in group 1 re-growing hair in the alopecic area began and the hair covering was full after 10 days. but group 2, still remained alopecic. With effective treatment in group 1, the same operation for group 2 had done which they were treated completely 20-30 days later too. By the results of this research, for the prevention of various disorders, including alopecia, the new formula as a food supplier for the growth stage was introduced to the laboratory rabbit breeding colony.
    Keywords: Alopecia, Laboratory Rabbit, Treatment
  • .A. Tehrani, M. Yakhchali, B. Beikzadeh, A. Morvaridi Pages 65-69

    Hepatic coccidiosis is considered as a major problem in rabbits which mortality rate may go high as a result of unhygienic maintenance with overcrowding. This study was aimed to determine abundance and pathologic changes of hepatic coccidiosis in rabbits of northwestern Iran. A total of 320 rabbits (110 New Zealand, 110 Angora, and 100 Native) in different sex and age groups were randomly selected from rabbitories in northwestern Iran. The rabbits were kept either individually in cages or in groups in floor pens. They reproduced for research and instraction. Fecal samples were collected from cages and floor pens and subjected to flotation techniques. The collected liver tissues fixed in 10% buffered formal saline, sectioned, and stained with Hematoxyline and Eosin (H&E). Results indicated that infection rate with E. stiedae was 26.87% (86/320). The prevalence of E. stiedae was significantly higher in weanling rabbits (5-8 months) (9.69%, 31/320) than other age groups. There was no significant difference in the prevalence of E. stiedae between male and female rabbits. At necropsy, numerous and scattered white nodules about 0.1 to 0.5 cm in diameter were observed on the liver surface. Histopathological lesions included hyperplasia of the bile duct epithelium with different developmental stages of coccidian agents. Granuloma tissues encircle the bile duct with infiltration of inflammatory cells. It was concluded that hepatic coccidiosis was common in Iranian rabbits of the region and with proper management and strict hygine and sanitation can effectively control the rate of infection in the rabbitories.

    Keywords: Prevalence, Eimeria stiedae, Rabbit, Iran
  • B. Vazirianzadeh, M. Hossienzadeh, S.A. Moravvej, M. Vazirianzadeh, S.A. Mosavi Pages 71-76
    Scorpion sting is a common important health problem in south-west of Iran. The present descriptive retrospective study was conducted to make new information on scorpionism in the Lordegan County (2002- 2006). Data collected in this study revealed that the highest incidence of scorpion sting cases was taken place in spring (49. 72%) in 2006. The scorpions which have brought by the pateints to the Lordegan health centre، were identified as Androctonus crassicauda، Hemiscorpius lepturus، Mesobuthus eupeus، Compsobuthus sp. and Scorpio maurus. The epidemiology data suggest injection antivenin of scorpions to the victims as a good way to reduce the scorpion mortalities and injuries in this area.
    Keywords: scorpion sting, Lordegan County, Southwest of Iran, epidemiology