فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • وحید نجاتی*، سامان کمری، شهریار شهیدی صفحات 1-18
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین صفات ارجاعی مثبت و منفی به خود و مولفه های مثبت نگری انجام شد. روش پژوهش توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه شهید بهشتی بود که تعداد 187نفر (82پسر و 105دختر) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه شادکامی آکسفورد، مقیاس امید اسنایدر، پرسشنامه جهت گیری زندگی و سیاهه صفات ارجاعی به خود بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج نشان داد که بین شادکامی و امید به زندگی افراد با صفات مثبت ارجاع به خود، رابطه مثبت معنادار و با صفات منفی ارجاع به خود، رابطه منفی معنادار وجود داشت؛ اما بین میزان خوش بینی با صفات مثبت و منفی ارجاع به خود، رابطه معناداری یافت نشد. همچنین بین صفات مثبت ارجاع به خود با صفات منفی ارجاع به خود، رابطه منفی معنادار به دست آمد. از طرفی دیگر نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که شادکامی و امید، تبیین کننده های معناداری برای صفات مثبت ارجاع به خود بودند و برای صفات منفی ارجاع به خود تنها متغیر امید با میزان تبیین کننده منفی معناداری بود. به نظر می رسد، پردازش اطلاعات مثبت و منفی که به خود مربوط می شوند تحت تاثیر میزان مثبت نگری افراد است. چهارچوب خودارزیابی، روش مناسبی برای اجرا در پژوهش های روان شناسی مثبت است.
    کلیدواژگان: شناخت مثبت نگر، صفات خود ارجاعی، شادکامی، امید به زندگی، خوش بینی
  • نرگس نقوی، مهدی اکبری*، علیرضا مرادی صفحات 19-33
    پژوهش حاضر به ارزیابی مدلی پرداخته است که نقش پیش بینی کنندگی بی نظمی هیجانی، عدم تحمل بلاتکلیفی، اجتناب تجربه گرایانه و افکار تکرارشونده منفی را در کمال گرایی مثبت و منفی، بررسی می کند.
    روش
    در یک طرح پژوهش مقطعی، 412 دانشجوی کارشناسی دانشگاه تهران، علامه طباطبایی و خوارزمی با استفاده از نمونه گیری در دسترس شرکت کردند. این دانشجویان مقیاس کمال گرایی مثبت و منفی، پرسشنامه افکار تکرارشونده منفی، مقیاس مشکل در تنظیم هیجان، مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی و پرسشنامه اجتناب تجربه گرایانه را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بی نظمی هیجانی هم به صورت مستقیم و هم غیرمستقیم (به واسطه افکار تکرارشونده منفی) با کمال گرایی مثبت ارتباط معنی داری ندارد. اما به صورت مستقیم و غیرمستقیم با کمال گرایی منفی ارتباط معنی دار دارد. عدم تحمل بلاتکلیفی تنها به صورت مستقیم با کمال گرایی مثبت ارتباط معنی دار دارد و به صورت مستقیم و غیرمستقیم با کمال گرایی منفی ارتباط معنی دار دارد. اجتناب تجربه گرایانه به صورت مستقیم با کمال گرایی مثبت ارتباط معنی دار دارد و به صورت مستقیم و غیرمستقیم با کمال گرایی منفی ارتباط معنی دار ندارد. متغیرهای بی نظمی هیجانی، عدم تحمل بلاتکلیفی، اجتناب تجربه گرایانه، به طورکلی قادر به پیش بینی 12درصد از کمال گرایی مثبت، 64درصد از کمال گرایی منفی و 58درصد از افکار تکرارشونده منفی هستند. نتایج نشان داد که کمال گرایی مثبت و منفی دو مدل ساختاری متفاوت هستند و افکار تکرارشونده منفی تنها در ارتباط کمال گرایی منفی با برخی متغیرهای برآیندی، نقش واسطه ای ایفا می کند
    کلیدواژگان: کمال گرایی، بی نظمی هیجانی، عدم تحمل بلاتکلیفی، اجتناب تجربه گرایانه
  • محبوبه خواجه رسولی*، محسن دهقانی، علیرضا جمشیدی فرد صفحات 34-49
    هدف از این مطالعه، بررسی نقش عواطف استرس، اضطراب و افسردگی و ترس از درد در پیش بینی ناتوانی حرکتی، در بیماران با درد مزمن در ناحیه ستون فقرات بود. نمونه پژوهش شامل 53 نفر (41 زن و 12 مرد) مبتلا به درد مزمن ناحیه ستون فقرات بودند که به صورت دردسترس از میان بیمارانی که در فاصله 3 ماه به کلینیک مراجعه کردند، انتخاب شدند و به صورت داوطلبانه در مطالعه شرکت کردند. پرسشنامه مقیاس افسردگی اضطراب و استرس، پرسشنامه ناتوانی درد، مقیاس نشانگان اضطراب و درد، و پرسشنامه ترس از درد توسط شرکت کنندگان تکمیل شد. داده های به دست آمده در پژوهش، با استفاده از روش های آماری ضریب همبستگی و رگرسیون، مورد آزمون قرار گرفتند. بر اساس نتایج یافته های حاصل از ضرایب همبستگی، از بین زیرمقیاس های افسردگی، اضطراب و استرس، افسردگی بیشترین میزان همبستگی را با ناتوانی حرکتی داشت. همچنین از بین زیرمقیاس های آزمون نشانگان اضطراب و درد، به ویژه بعد فرار- اجتناب، همبستگی مثبت و معناداری با متغیر ناتوانی حرکتی داشت. یافته ها نشان داد که مولفه افسردگی 28درصد و مولفه فرار- اجتناب 36درصد از واریانس ناتوانی حرکتی را تبیین می کند.نتایج نشان داد به نظر می رسداگرچه درد ممکن است در ابتدابه عنوان یک مشکل مربوط به سلامت جسمانی در نظر گرفته شود، با این حال مولفه های روانشناختی مثل افسردگی، اضطراب و استرس می توانند نقش مهمی را حداقل در حفظ شرایط درد مزمن ایفاکنند که این مساله باید در مداخلات توانبخشی مورد توجه قرار بگیرد
    کلیدواژگان: ترس از درد، ناتوانی حرکتی، خلق منفی، درد ستون فقرات
  • سید صادق نبوی، فرامرز سهرابی*، غلامعلی افروز، علی دلاور، سیمین حسینیان صفحات 50-68
    هدف اصلی پژوهش حاضر پیش بینی سلامت روان معلمان، بر اساس خودکارآمدی و با میانجی گری حمایت ‏اجتماعی ادراک شده بوده است. با توجه به اهداف پژوهش، روش ‏پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه معلمان دوره ابتدایی و متوسطه شهر تهران بوده است که از میان آن ها تعداد 447 نفر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبرای اجرای پژوهش انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه سلامت ‏عمومی، پرسشنامه خودکارآمدی عمومی ، پرسشنامه حمایت اجتماعی استفاده به عمل آمد. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که متغیر حمایت اجتماعی می تواند رابطه بین خودکارآمدی و سلامت روان را در بین معلمان میانجی گری نماید. متغیر خودکارآمدی هم اثر مستقیمی بر روی سلامت روان دارد و هم به واسطه حمایت اجتماعی می تواند رابطه غیرمستقیمی با سلامت روان داشته باشد. درنهایت در مدل مفروض 15درصد از پراکندگی نمرات سلامت روان معلمان از طریق نقش واسطه ای حمایت اجتماعی ادراک شده، تبیین شد. بین معلمان زن و مرد از لحاظ شدت نشانه های بی خوابی و اضطراب تفاوت معنی داری وجود دارد. می توان نتیجه گیری نمود که حمایت اجتماعی نقش کلیدی در خودکارآمدی و سلامت روان معلمان دارد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، خودکارآمدی، حمایت اجتماعی، معلمان
  • آیت سعادت طلب*، فرهاد بلاش، عارف وهاب زاده صفحات 69-81
    در پژوهش حاضر اثربخشی دوره آموزشی پیشگیری از اعتیاد در وزرات تعاون،کار و رفاه اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت. این پژوهش از لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از لحاظ روش تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی است. نمونه مورد پژوهش تعداد 230 نفر از کارکنان سازمان فوق بودند که با روش تمام شماری انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از سه پرسش نامه محقق ساخته شامل پرسشنامه سطح واکنش با 36 گویه، پرسشنامه سطح دانش با 45 گویه و پرسشنامه سطح نگرش با 34 گویه استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده های حاصل از پژوهش از روش های t تک نمونه ای، t مستقل، آزمون تحلیل واریانس یکراهه، آزمون تعقیبی شفه و آزمون اولویت یابی فریدمن) استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان دادکه سطح دانش و نگرش شرکت کنندگان در مرحله پس آزمون نسبت به مرحله پیش آزمون افزایش یافته است. در سطح واکنش یافته ها نشان دادند که از دیدگاه شرکت کنندگان سازمان وزارت تعاون دوره آموزشی پیشگیری از اعتیاد از لحاظ هدف، مدرس و ارزشیابی در سطح مطلوب و از لحاظ محتوا و اجرا در سطح نسبتا مطلوبی قرار دارد. همچنین از دیدگاه شرکت گنندگان در بین محتوای ارائه شده، مطالب مربوط به آشنایی با مواد مخدر، مهارت های زندگی در پیشگیری از اعتیاد و آشنایی با عوارض و پیامدهای اعتیاد دارای مطلوبیت بالاتری نسبت به دیگر مطالب ارائه شده بودند. با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که دوره آموزشی پیشگیری از اعتیاد برای کارکنان موثر بوده است. همچنین می بایست محتوای آموزشی اجرا شده تقویت شود و اجرای دوره آموزشی با کیفیت بالاتری برگزار شود.
    کلیدواژگان: اثربخشی، دوره آموزشی، سوء مصرف مواد مخدر، پیشگیری از مصرف مواد
  • نجمه شفاعت، شاهرخ مکوند حسینی *، علی محمد رضایی صفحات 82-91
    هدف از این مطالعه بررسی اثربخشی گروه درمانی شناختی-رفتاری چند مولفه ای بر شدت بی خوابی و کیفیت خواب بیماران مبتلا به سرطان پستان پس از عمل جراحی بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و انتصاب تصادفی با احتساب معیارهای ورود و خروج از نمونه، نمونه ای به حجم 30 نفر انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل (15 نفر آزمایش و 15 نفر کنترل) قرار گرفتند. معیارهای ورود و خروج کنترل شدند و پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ، شاخص شدت بی خوابی مورین در سه مرحله )پیش آزمون، پس آزمون و پی گیری( توسط همه آزمودنی ها تکمیل شد. پروتکل شش جلسه ای گروه درمانی شناختی-رفتاری چند مولفه ای تنها بر روی گروه آزمایش اجرا گردید، درحالیکه گروه گواه تنها جلسات ملاقات ساده با رواندرمانگر داشتند. داده ها از پرسشنامه ها استخراج شد و با استفاده از آزمون آماری تحلیل کواریانس چند متغیری تحلیل شدند. تفاوت های معناداری در میانگین کیفیت خواب درمراحل پس آزمون و پی گیری و نیز در شدت بی خوابی در مرحله پی گیری، میان دو گروه بدست آمد و میانگین گروه آزمایش پایین تر از گروه کنترل بود. گروه درمانگری شناختی- رفتاری چند مولفه ای باعث بهبود شدت بی خوابی و کیفیت خواب بیماران مبتلا به سرطان پستان پس از عمل جراحی می شود و به منظور بهبود مشکلات خواب آنان توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: گروه درمانی، درمان شناختی رفتاری، درمان چند مولفه ای، بی خوابی، سرطان پستان
  • شکوفه متقی*، صدیقه صفایی صفحات 92-102
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی پرسش نامه استفاده آسیب زا از اینترنت انجام گرفته است. بدین منظور، فرآیند ترجمه و ترجمه معکوس برای تهیه نسخه فارسی این پرسشنامه انجام شد. جمعیت مورد نظر پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه های دولتی استان یزد بودند که به روش نمونه گیری در دسترس 318 نفر پرسشنامه های استفاده آسیب زا از اینترنت، پرسش نامه اعتیاد به اینترنت یانگ و ویژگی های جمعیت شناختی را تکمیل کردند. داده ها توسط روش های تحلیل عاملی، روایی همزمان، همسانی درونی، آلفای کرونباخ و تحلیل عامل تاییدی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته های بدست آمده دو عامل برای پرسش نامه استخراج کرد. همچنین آلفای کرونباخ کل برابر با 91/0 و روایی همگرا برابر با 82/0 بود. پس از بررسی روایی محتوا، جهت بررسی روایی سازه از تحلیل عاملی تاییدی بهره برده شد. یافته ها نشان داد ساختار دو عاملی بدست آمده با مدل اصلی پیشنهاد داده شده پرسشنامه همخوانی دارد. نتایج نشان داد که پرسش نامه استفاده آسیب زا از اینترنت در جامعه ایرانی، دارای ویژگی هیا روان سنجی مطلوبی است و می تواند در پژوهش ها بر روی نمونه ایرانی مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، استفاده آسیب زا از اینترنت، روایی، پایایی
|
  • Vahid Nejati *, Saman Kamari, Shahriar Shahidi Pages 1-18
    The aim of present study was to investigate the relationship between positive and negative self-reference traits and positivity components. The study was descriptive and correlational research. The Statistical population included all undergraduate and postgraduate students at Shahid Beheshti University that 187 students (82 boys and 105 girls) were selected by convenience sampling. Research tools consisted of Oxford Happiness Questionnaire, Snyder hope scale, life orientation questionnaire and checklist the self-reference traits. The results showed that there was a significant correlation between happiness and life expectancy with positive and negative traits of self-reference. Optimism was not associated with positive and negative traits of self-reference. Also, positive traits of self-reference were negatively associated with negative traits of self-reference. On the other hand, the results of multiple regression analysis showed that happiness and hope were predictors of positive traits of self-reference. Also, negative traits of self-reference were predicted by hope. It seems that processing negative and positive information related to the self were influenced by happiness and positive life expectancy. Self-Reference paradigm was an appropriate approach for conducting researches in positive psychology research.
    Keywords: positive cognition, self-reference traits, happiness, life expectancy, optimism
  • Narges Naghavi, Mehdi Akbari *, Alireza Moradi Pages 19-33
    The present study was conducted to evaluate the model which investigate predictive role of emotional dysregulation (ED), intolerance of uncertainty (IU), experiential avoidance (EA) and repetitive negative thinking (RNT) in positive and negative perfectionism. Participants were 412 B.S students of Tehran university, Allameh Tabatabei and Kharazmi university.The positive and negative perfectionism, repetitive negative thinking questionnaire, disorder in emotion regulation scale, intolerance of uncertainty scale and multidimensional experiential avoidance questionnaire were used for gathering data. Data was analyzed by structural equations modeling. ED does not have significant relationship with positive perfectionism. But there is mediated and unmediated significant relationship between ED and negative perfectionism. IU has unmediated significant relationship with perfectionism and has mediated and unmediated significant relationship with negative perfectionism. EA has unmediated significant relationship with perfectionism and has mediated and unmediated significant relationship with negative perfectionism. ED, IU and EA were significantly predicted 12 percent of positive perfectionisms, 64 percent of negative perfectionisms and 58 percent of RNT. The results showed that positive and negative perfectionism are two different structural models. And RNT mediates the association just between negative perfectionism and some of outcome variables.
    Keywords: Perfectionism, Emotional dysregulation, Intolerance of uncertainty, Experiential avoidance
  • Mahboobeh Khajehrasooli *, Mohsen Dehghani, Alireza Jamshidifard Pages 34-49
    The goal of this study was to examine the role of stress, anxiety and depression and fear of pain on anticipating the movement disability in patients with spinal cord chronic pain. The sample in the research included of 53 persons (41 women, 12 men) with spinal cord chronic pain (back pain) who were approached and referred over the 3 months to a physiotherapy clinic and briefed about the research and voluntarily agreed to participate in the study. Depression Anxiety Stress Scale (DASS), Pain Disability Questionnaire (PDQ), Pain Anxiety Symptom Scale (PASS) and Tampa Scale for Kinesiophobia (TSK) were completed by participants. The obtained data in the research was examined by statistical method of correlation coefficients and multiple regressions. The findings of this study shown that from the subscales of DASS, depression had the highest correlation with movement disability. Also the subscales of PASS, particularly dimension of escape/avoidance had the highest positive and significant correlation with movement disability. The findings showed that depression explained %28 and escape/avoidance explained %36 of the variance of movement disability. Although pain might be considered as a physical health problem primarily, however, psychological components including depression, anxiety, stress and fear of movement could play a crucial role at least in maintenance of pain that needs to be considered in rehabilitation interventions.
    Keywords: fear of pain, movement disability, negative mood, spine pain
  • Seyed Sadegh Nabavi, Faramarz Sohrabi *, Gholamali Afrooz, Ali Delavar, Simin Hosseinian Pages 50-68
    The main objective of this study was to investigate the relationship between self-efficacy, perceived social support and mental health among teachers. Sample consisted of 447 teachers which selected by cluster random sampling. In order to collect research data from the General Health Questionnaire, general self-efficacy questionnaire and Social Support Questionnaire were used. The results of path analysis showed that social support can mediate the relationship between self-efficacy and mental health among teachers. There have significiant diffrences between genders in anxiety and insomnia symptoms. There were not significiant difrences between elementary school and secondary school teachers in outcome variableres. Path analysis showed that 15% of teacher’s mental health scores was explained through the perceived social support. It could be concluded that social support had a pivotal role in teacher self efficacy and mental health.
    Keywords: Mental health, Self-efficacy, Social support, Teachers
  • Ayat Saadattalab *, Farhad Balash, Aref Vahabzade Pages 69-81
    The aim of this study was to examine the effectiveness of the substance abuse prevention among employees of Iran Ministry of Cooperatives, Labour and Social Welfare. Research design were a descriptive and survey study. The sample size was 230 employees in Iran ministry of cooperatives, labour and social welfare. Three researchers’ made questionnaires, includes 36-item reaction scale, 45-item knowledge scale and 34-item attitude scale were used for gathering data. Data were analyzed by one-sample t test, independent t test, One-way Anova, post hoc(Scheffe) test, and Friedman test for priority setting. The findings showed that the participant's knowledge and attitude in pre-test were increased in comparison to the post-test. At the reaction level, the findings showed that the programs are desirable for the objectives, teacher, and evaluation and are approximately desirable for the content and implementation. According to participants’ perceptions, among all the courses, life skills for drug prevention, basics for drugs, and side-effects of drugs and the consequences are highly considered. Moreover, the courses should be underlining with greater quality.
    Keywords: Effectiveness, Training programs, substance abuse, Drug Prevention
  • Najmeh Shafaat, Shahrokh Makvand Hosseini *, Ali Mohammad Rezaei Pages 82-91
    The aim of the current research was to examine the effectiveness of group multi-components cognitive-behavior therapy on insomnia severity and quality of sleep of breast cancer patients after surgerical operation. Applying an available sampling procedure and randome assignment method for assigning group samples, a sample of 30 breast cancer patients (experimental=15, control= 15) were selected. The criteria of inclusion and exclusion were checked for and the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and Insimnia Severity Inventory (ISI) were completed by all subject in three occasions (pre, post and follow-up stages). The six session’s therapy protocol were conducted on experimental group, whereas another group received only simple meeting with the therapist. Data extracted from questionnaires and analysed using Multivariate Analysis of Covariance (MANCOVA). Significant differences were revealed for insomnia severity in the follow up stage, and for quality of sleep in the post-test and follow-up stages, between two groups with decreased mean scores in the experimental group than contol.Multi-components Cognitive-behavioral therapy could improve insomnia severity and sleep quality of patients with breast cancer after surgery and is recommended for these patients to resolve their insomnia problems.
    Keywords: insomnia, cognitive behavioral therapy, multi component therapy, breast cancer
  • Shekoofeh Mottaghi *, Sedighe Safaie Pages 92-102
    This study was conducted to investigate the psychometric properties of Persian language version of internet abusive use questionnaire (IAUQ). Translation-back translation was used to prepare the Persian version of the IAUQ. The target population of the study included all students in public universities in Yazd Province, Iran. Using convenience sampling, a total of 318 correctly completed questionnaires of IAUQ, Young's questionnaire for internet addiction and demographic properties were collected. Collected data were analyzed by synchronous reliability, internal consistency, explanatory factor analysis, confirmatory factor analysis (CFA), and Chronbach's alpha. Findings extracted two factors for the questionnaire. Also, Chronbach's alpha coefficient and convergent reliability were 0/91 and 0/82, respectively. After content validation, confirmatory factor analysis was used to investigate construct validity of IAUQ. Finding showed The dual-factor structure corresponds to the proposed factors in original questionnaire. Results showed that the IAUQ for Iranian society have optimal psychometric properties and could be used in Iranian sample.
    Keywords: Internet addiction, Internet abusive use, Validity, Reliability