فهرست مطالب

دو ماهنامه میکروب شناسی پزشکی ایران
سال یازدهم شماره 2 (خرداد و تیر 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/31
  • تعداد عناوین: 11
|
  • باکتری شناسی پزشکی
  • ابوالفضل مقدم، شهرام نظریان*، جعفر امانی صفحات 1-8
    زمینه و اهداف
    سالمونلوزیس یکی از بیماری های مهم عفونی و به عنوان یک بیماری مشترک در انسان و حیوانات می باشد که اهمیت شناخت و کنترل این گونه را ضروری تر می کند. ژن های خانه دار، ژن هایی هستند که به طورمعمول برای حفظ و بقای عملکرد سلول ها ضروری می باشند و می توانند به عنوان ژن های تشخیصی در غربالگری عوامل باکتریایی مدنظر قرار گیرند. هدف از این مطالعه بررسی ژن های خانه دار fliC sdf1، و fljB برای غربالگری سرووارهای تیفی موریوم، انتریتیدیس و اینفنتیس سالمونلا می باشد.
    مواد و روش کار
    در یک مطالعه توصیفی از بهمن ماه سال 1393 تا مردادماه سال 1394، 132 نمونه از بیماران مبتلابه اسهال و استفراغ حاد مراجعه کننده به مراکز درمانی و بیمارستان های مختلف کرمان گرفته شد. نمونه ها برای شناسایی سالمونلا با روش های استاندارد سرولوژی و باکتریولوژی به آزمایشگاه میکروبیولوژی منتقل شدند. DNA سویه های جنس سالمونلا به روش CTAB استخراج و در آزمون PCR از پرایمرهای اختصاصی ژن های خانه دار جنس سالمونلا (invA) و سروتیپ های تیفی موریوم (fliC)، اینفنتیس (fljB) و انتریتیدیس (sdfI) استفاده گردید.
    یافته ها
    با استفاده از روش PCR حضور جنس سالمونلا با تکثیر ژن invA در 130 نمونه از 132 نمونه تاییدشده سالمونلا با روش های میکروبی و تست های بیوشیمیایی (98 درصد) تایید گردید. همچنین نتایج نشان دهنده شیوع 19 درصدی سالمونلا اینفنتیس، 22 درصدی سالمونلا تیفی موریوم و 32 درصدی سالمونلا انتریتیدیس بود.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از این بود که در این منطقه شیوع سالمونلا انترتیدیس نسبت به سایر سرووارها بیشتر است، اما شیوع سالمونلا تیفی موریوم و اینفنتیس همانند آمارهای جهانی در حال افزایش می باشند.
    کلیدواژگان: ژن های خانه دار، PCR، سالمونلا تیفی موریوم، سالمونلا انتریتیدیس، سالمونلا اینفنتیس
  • محمد محسن پور، علی مهرابی توانا *، رمضانعلی عطایی، رضا رنجبر، رضا میرنژاد صفحات 9-16
    زمینه و اهداف
    استرپتوکوکوس پنومونیه (پنوموکوک) باکتری بیماری های گرم- مثبت است که عامل ایجاد پنومونی، سپتی سمی، مننژیت، عفونت گوش میانی، سینوزیت، برونشیت، باکتریمی و سایر پروسه های عفونی معرفی شده است. با توجه به اهمیت بالینی این باکتری و جداسازی و تشخیص درست و به موقع آن از نمونه های بیماران، این مطالعه به منظور شناسایی و جداسازی سویه های پنوموکوک از نمونه های بالینی به روش های کشت و PCR انجام شده است.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه تعداد 175 نمونه بالینی مختلف از بیماران بستری در بیمارستان های شهر تهران طی مدت 3 سال ( 1394-1392)، جمع آوری و از روش های کشت و PCR (پس از استخراج ژنوم و در حضور پرایمر اختصاصی)، برای جداسازی و شناسایی سویه های پنوموکوک در کنار سویه استاندارد 49619 ATCC (به عنوان کنترل) استفاده گردید.
    یافته ها
    در این تحقیق، تعداد 40 سویه پنوموکوک به روش های کشت و PCR شناسایی و مورد تایید قرار گرفته است. آمپلیکون تکثیرشده در این تحقیق یک قطعه 160 جفت بازی بود که در همه سویه های استرپتوکوکوس پنومونیه یافت گردید. نتیجه تعیین توالی نیز محصول PCR را تایید نمود.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج به دست آمده در این مطالعه،PCR همانند کشت، روشی مطمئن اما نسبتا سریع تر از آن ارزیابی شده است که در آینده می تواند جایگزین روش های قدیمی و متداول (آزمایش های بیوشیمیایی و کشت) گردد.
    کلیدواژگان: استرپتوکوکوس پنومونیه، کشت، ژنوم، پرایمر، PCR
  • آزاد منصورزاده، سحر هنرمند جهرمی، مجید خوش میرصفا، رضا فلک* صفحات 17-25
    زمینه و اهداف
    آزمون پوستی توبرکولین روش رایجی برای تشخیص سل نهفته است، ولی نتایج مثبت و منفی کاذب زیادی دارد. در آزمون کوآنتی فرون میزان اینترفرون گامای مترشحه از لنفوسیت ها در پاسخ به آنتی ژن های مایکوباکتریوم توبرکلوزیس سنجیده می شود. این مطالعه به منظور تعیین میزان توافق نتایج کوآنتی فرون با اندوراسیون پوستی توبرکولین در تشخیص سل نهفته سالمندان انجام شد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه در سال 1394 روی 30 سالمند دارای علائم سل نهفته، 50 سالمند سالم و 10 سالمندی که سل آنها به طور قطعی اثبات شده بود در دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام گردید. میزان اینترفرون گامای مترشحه از لنفوسیت های T اختصاصی خون محیطی با آزمون کوآنتی فرون سنجیده شد. بعلاوه تست پوستی توبرکولین به روش استاندارد انجام شد و میزان اندوراسیون پوستی اندازه گیری شد. با ترسیم منحنی ROC، حساسیت، ویژگی و سطح زیر منحنی (AUC) آزمون های رهاسازی اینترفرون گاما و توبرکولین محاسبه شد. نتایج بیماران و افراد سالم با آزمون کروسکال والیس مقایسه گردید.
    یافته ها
    حساسیت و ویژگی آزمون رهاسازی اینترفرون گاما برای سل فعال در بیماران مسن به ترتیب 100% و 98% بود (سطح زیر منحنی 0/99) در حالی که حساسیت و ویژگی آزمون توبرکولین بترتیب 80% و 94% بود (سطح زیر منحنی 0/89). در رابطه با افراد مسن مبتلا به سل نهفته، حساسیت و ویژگی آزمون رهاسازی اینترفرون گاما 73% و 98% و حساسیت و ویژگی آزمون توبرکولین به ترتیب 36% و 94% بود.
    نتیجه گیری
    آزمون کوانتی فرون حساسیت و ویژگی بیشتری برای تشخیص سل نهفته نسبت به آزمون توبرکولین دارد و بکارگیری آن تشخیص سل نهفته را در افراد مسن قابل اطمینان تر می کند.
    کلیدواژگان: سل نهفته، آزمون کوآنتی فرون، آزمون توبرکولین
  • بیماری های مشترک انسان- دام
  • مونا حاتمی فر، نادر مصوری*، جواد کاظمی صفحات 26-33
    زمینه و اهداف
    مایکوباکتریوم آویوم زیرگونه پاراتوبرکلوزیس (MAP)، عامل به وجود آورنده پاراتوبرکلوزیس است که به عنوان بیماری یون نیز نامیده می شود و علت ضررهای اقتصادی جبران ناپذیر در صنعت دامپروری به حساب می آید. جهت تشخیص آلودگی به پاراتوبرکلوزیس، الیزای غیرمستقیم به عنوان یک روش ساده با حساسیت و ویژگی بالا بیشتر مورد توجه بوده است. از این رو هدف از این مطالعه طراحی یک سیستم الیزای غیرمستقیم جهت تشخیص بیماری پاراتوبرکلوزیس می باشد.
    مواد و روش کار
    تعداد 100 نمونه سرم از 10 گله در سال 1394 در استان های تهران و البرز که پاراتوبرکلوزیس توسط کشت در آن ها به اثبات رسیده با کیت استاندارد مورد مطالعه قرار گرفت و سیستم داخلی مطابق کیت استاندارد طراحی گردید. جهت طراحی سیستم الیزا با استفاده از پادگن های ترشحی، سرم مثبت و منفی واقعی پلیت متقاطع تیتراسیون انجام گرفت. جهت تعیین حد آستانه از نتایج کیت خارجی به عنوان استاندارد طلایی استفاده شد.
    یافته ها
    با در نظر گرفتن نتایج (15 نمونه مثبت و 85 نمونه منفی) در ارزیابی های کیت تجاری، بهترین غلظت پادگن و رقت پادتن در سیستم طراحی شده به ترتیب 1/2 میکروگرم و 1/100 به ترتیب در هر چاهک ارزیابی شد. علاوه بر این، میزان حد آستانه برابر با 0/44 مشخص گردید. حساسیت و ویژگی به ترتیب 100 و 70 درصد ارزیابی شد.
    نتیجه گیری
    پادگن های ترشحی مایکوباکتریوم پاراتوبرکلوزیس حساسیت لازم را جهت تشخیص بیماری ایجاد می کنند، اما تشخیص باکتری از مدفوع در مراحل اولیه بیماری، مشکل است. بنابراین با استفاده از الیزای غیرمستقیم طراحی شده می توان پادتن را در مراحل اولیه بیماری ردیابی کرد.
    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم آویوم، پاراتوبرکلوزیس، الیزای غیرمستقیم، پادگن های ترشحی
  • ویروس شناسی پزشکی
  • لیلا زارع، محمد شناگری *، محمد علی خان میرزایی، علی مجتهدی صفحات 34-41
    زمینه و اهداف
    در این مطالعه باکتریوفاژ لیتیک موثر بر اشریشیا کلی مقاوم به درمان جداشده از نمونه زخم بیماران مبتلابه دیابت نوع دو جداسازی گردید.
    مواد و روش کار
    دو نمونه مختلف از زخم بیماران بستری در بیمارستان رازی رشت گرفته شد و سویه های اشریشیا کلی جداسازی شده با روش های استاندارد شناسایی شدند. نمونه برداری از فاضلاب همان بیمارستان برای جداسازی فاژ لیتیک انجام شد. از روش آگار دولایه برای جداسازی و مشاهده پلاک استفاده گردید. برای تعیین واکنش کراسینگ فاژ روی سویه های باکتری جداسازی شده و 5 سویه استاندارد اشریشیا کلی انجام گردید. درنهایت برای تایید و بررسی مرفولوژیکی از میکروسکوپ الکترونی گذاره استفاده شد. مورفوتیپ و خانواده فاژ جداشده بر اساس طبقه بندی Bradley و نسخه نهایی گزارش International Committee on Taxonomy of Viruses (ICTV)، به ترتیب مشخص گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که باکتری های جداشده مقاومت بالایی در برابر آنتی بیوتیک های استفاده شده دارند. بر مبنای خصوصیت مورفولوژیک، ویروس جداشده متعلق به خانواده siphoviridae بود. بر مبنای طبقه بندی Bradley فاژ جداشده برعلیه سویه های اشریشیا کلی متعلق به مورفوتایپ B1 بود.
    نتیجه گیری
    فاژ جداشده در این مطالعه می تواند به طور موثر سویه های اشریشیا کلی بیماری زا جداشده از زخم بیماران دیابتی را لیز کنند. درنتیجه شاید بتوان به عنوان یک عامل درمانی موثر در برابر عفونت های مقاوم به درمان مربوط به این باکتری در داخل بدن در مطالعات آینده استفاده شود.
    کلیدواژگان: باکتریوفاژ، مقاومت آنتی بیوتیکی، اشریشیاکلی، دیابت، عفونت زخم
  • میکروبیولوژی مواد غذایی
  • مریم خشایی، مریم ابراهیمی، علیرضا صادقی* صفحات 42-52
    زمینه و اهداف
    باکتری های اسیدلاکتیک نقش مهمی در تولید و نگهداری مواد غذایی تخمیری ایفا می کنند. این مطالعه باهدف ارزیابی خواص ضد میکروبی یکی از باکتری های اسیدلاکتیک غالب جداشده از خمیرترش آرد جو برعلیه برخی از شاخص های میکروبی غذازاد انجام گردید.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه تجربی که در سال های 1394 و 1395 در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد، پس از شناسایی مولکولی جدایه لاکتیکی غالب خمیرترش آرد جو، اثر ضد میکروبی جدایه مذکور و همچنین پالیده های خام و خنثی شده حاصل از فازهای رشد لگاریتمی و سکون آن بر اساس روش های انتشار در دیسک و میکرودایلوشن (ضد باکتریایی) و همچنین کشت دولایه و لکه گذاری سوسپانسیون اسپور (ضد قارچی) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این پژوهش با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه، تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    توالی یابی محصولات PCR، منجر به شناسایی ویسلا سیباریا به عنوان یکی از جدایه های لاکتیکی غالب خمیرترش آرد کامل جو شد. نتایج ارزیابی اثر ضد باکتریایی نیز حاکی از بروز معنی دار (0/05>P) بیشترین تاثیر بازدارنده این جدایه و همچنین پالیده خام حاصل از فاز رشد لگاریتمی آن بر روی باسیلوس سوبتیلیس در مقایسه با سایر شاخص های باکتریایی بود. علاوه بر این، مشخص شد که ویسلا سیباریا و پالیده های کشت آن از قابلیت ضد قارچی مناسبی برعلیه آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس نایجر برخوردار هستند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این پژوهش، می توان از جدایه لاکتیکی ویسلا سیباریا و پالیده های کشت آن به عنوان نگه دارنده زیستی در کنترل رشد برخی از شاخص های میکروبی در صنایع غذایی و دارویی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ویسلا سیباریا، اثر ضد میکروبی، باسیلوس سوبتیلیس، آسپرژیلوس فلاووس، آسپرژیلوس نایجر
  • قارچ شناسی پزشکی
  • منصوره غفاری، فاطمه نوربخش *، رضا کچویی صفحات 53-60
    زمینه و اهداف
    کاندیدا یکی از فلورهای قارچ در انسان است که می تواند در سطوح مخاطی و پوست کلونیزه شود. عوامل مختلفی در ایجاد بیماری توسط کاندیداها نقش دارند، یکی از مهم ترین فاکتورها، هیدرولازهای ترشحی هستند و آنزیم های آسپارتیل پروتئیناز به عنوان یک عامل بالقوه می باشند، ولی ترشح سایر آنزیم های هیدرولیتیک مانند فسفولیپازها و لیپازها نیز از عوامل مهم بیماری زا می باشند. در این تحقیق به بررسی بیان ژن های LIP2، LIP3 و LIP5 در کاندیدا آلبیکنس جداشده از بیماران مختلف پرداخته شده است.
    مواد و روش کار
    تعداد 100 سویه کاندیدا آلبیکنس در طی سال های 95-1394 به روش مورفولوژی و مولکولی از نمونه های بالینی جداسازی و شناسایی شد. پس از استخراج RNA آن ها به روش کیت RNX-Plus و سنتز cDNA، بیان ژن های LIP2، LIP3 و LIP5 با استفاده از تست RT-PCR بررسی گردید.
    یافته ها
    در 100 نمونه مورد آزمایش ژن LIP2 55%، ژن LIP341% و ژن LIP548% بیان شدند. در بین نمونه هایی که بیان ژن در آن ها مثبت بود، 24 نمونه (33/80%) هر 3 ژن را هم زمان بیان کردند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، درصد فراوانی ژن های لیپاز در سویه های کاندیدا آلبیکنس متفاوت بود. در 30% موارد ژن لیپاز بیان نگردید و می توان نتیجه گرفت که ژن های دیگری می تواند در بیماری زایی نقش داشته باشند.
    کلیدواژگان: کاندیدا آلبیکنس، ژن های کد کننده لیپاز، LIP2، LIP3، LIP5، RT-PCR
  • مواد ضدمیکروبی
  • ناصر منتظری* صفحات 61-68
    زمینه و اهداف
    در این تحقیق، روشی سه جزئی برای تهیه مشتقات 4،3-دی هیدروپیرانو[c] کرومن در حضور آمونیوم تری فلورو استات ارائه می گردد. همه ترکیبات به دست آمده جهت فعالیت ضد باکتریایی در محیط آزمایشگاهی در مقابل سویه های مختلف باکتری مورد ارزیابی و رفتار ضدباکتریایی محصولات بر روی باکتری های گرم- مثبت و گرم- منفی مورد مطالعه قرار گرفتند.
    مواد و روش کار
    4،3-دی هیدروپیرانو [c] کرومن ها با استفاده از واکنش تراکمی کارا از واکنش 4-هیدروکسی کومارین، آریل هالید ها و مالونونیتریل کاتالیز شده توسط آمونیوم تری فلورو استات تهیه شدند. غلظت های مختلف از داروهای کنترلی مثبت و مشابه در DMSO آماده شدند. ماده تلقیحی و آب مقطر به 14 لوله آزمایش حاوی یک میلی لیتر محلول حاوی محیط کشت و باکتری اضافه شد. لوله ها به مدت 24 ساعت در دمای °C 37 در انکوباتور قرار داده شد. پس از زمان انکوبه شدن، فعالیت ضد باکتریایی محیط به دقت مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در شرایط واکنش بهینه شده، محصولات مورد نظر a-j4 تحت شرایط بازروانی با بازده بالایی به دست آمدند. داده های غربالگری ضد میکروبی آشکار کرد که ترکیبات b4 و e4 فعالیت خوبی در مقابل اشریشیا کلی نشان می دهند.
    نتیجه گیری
    از روش تهیه رقت در لوله برای بررسی و تعیین حداقل غلظت مهار کننده رشد باکتری استفاده گردید. روش حاضر مزایای متعددی چون زمان واکنش کوتاه ، فرآیند ساده با خالص سازی آسان و شرایط واکنش ملایم را پیشنهاد می کند. انتظار می رود که این روش توجه شیمی دان های دارویی را جلب کرده و برای تهیه و غربالگری دارویی مولکول های بر پایه کرومن مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فعالیت ضد باکتریایی، باکتری گرم، مثبت، باکتری گرم، منفی، 4، هیدروکسی کومارین، آمونیوم تری فلورو استات
  • باکتری شناسی پزشکی
  • مسعود کیخا، حسین جدیدی* صفحات 69-74
    زمینه و اهداف
    اسینتوباکتر بومانی یکی از مهم ترین پاتوژن های فرصت طلب بوده که مسئول عفونت های بیمارستانی به ویژه در بخش های مراقبت های ویژه است. شیوع مقاومت های آنتی بیوتیک اسینتوباکتر بومانی در سراسر جهان در حال افزایش است و این ممکن است مشکلات بالینی قابل توجهی را باعث شود. بنابراین این مطالعه باهدف ارزیابی میزان مقاومت آنتی بیوتیک اسینتوباکتر بومانی به روش متاآنالیز انجام شده است.
    مواد و روش کار
    اطلاعات این مطالعه با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی شامل: Scopus، PubMed، ISI Web of Science، ISC، SID و Google Scholar با استفاده از کلیدواژه های استاندارد و بدون محدودیت زمانی توسط نویسندگان این مقاله به صورت مستقل انجام شد. سپس مطالعات حاوی معیار ورود به مطالعه موردبررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از مدل به روش متاآنالیز و با نرم افزار STATA Ver.12.0 بررسی شدند.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    11 مطالعه واجد شرایط بودند. این مطالعات برای آنتی بیوتیک های: سفوتاکسیم، سفتازیدیم، آمیکاسین، جنتامایین، سیپروفلوکساسین و ایمی پنم بر اساس مدل اثرات تصادفی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. بیشترین میزان مقاومت نسبت به سفوتاکسیم و کمترین میزان مقاومت مربوط به ایمی پنم بود. این مطالعه نشان داد سویه های اسینتوباکتر بومانی نسبت به طیف وسیعی از آنتی بیوتیک ها مقاوم هستند. با توجه به اهمیت این باکتری در عفونت های بیمارستانی به ویژه در بخش مراقبت های ویژه ضروری است اقدامات فوری جهت کنترل گسترش این باکتری ها به عمل آید.
    کلیدواژگان: اسینتوباکتر بومانی، مقاومت آنتی بیوتیک، پاتوژن بیمارستانی
  • اعظم حدادی *، فاطمه یکه فلاح صفحات 75-80
    زمینه و اهداف
    بتالاکتامازهای وسیع الطیف گروهی از آنزیم ها با توانایی هیدرولیز سفالوسپورین ها و آزترونام می باشند. انواع مختلفی از بتالاکتامازهای وسیع الطیف (ESBLs) از قبیل blaTEM و blaSHV به طور برجسته در سویه های اشریشیاکلی حضور دارند. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی ژن های blaSHV و blaTEM در سویه های اشریشیاکلی مولد بتالاکتامازهای وسیع الطیف جداسازی شده از نمونه های ادراری در کرج بود.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه که در طول تابستان 1393 و در سطح شهر کرج انجام گردید، الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی 119 ایزوله اشریشیاکلی جداشده از عفونت ادراری نسبت به 16 آنتی بیوتیک مختلف با روش انتشار دیسک کربی بائر مشخص گردید. باکتری های مولد بتالاکتامازهای وسیع الطیف با روش دابل دیسک دیفیوژن توسط دیسک های ترکیبی مشخص شدند و با استفاده از پرایمر های اختصاصی برای ژن های blaTEM و blaSHV موردبررسی قرار گرفتند.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    بیشترین و کمترین درصد مقاومت به ترتیب به آنتی بیوتیک تتراسایکلین (61%) و نیتروفورانتوئین (8/5%) بود. 42/8% ایزوله ها مولد بتالاکتامازهای وسیع الطیف بودند که از این تعداد 60/78% و 39/21% به ترتیب دارای ژن های blaTEM و blaSHV و 9/32% دارای هر دو ژن بودند. میزان بالای مقاومت سویه های واجد ژن های blaTEM و blaSHV به سفالوسپورین های نسل سوم یک معضل محسوب شده و شناسایی اشریشیاکلی های تولیدکننده بتالاکتامازهای وسیع الطیف باید در دستور کار آزمایشگاه های تشخیص طبی قرار گیرد و با تعیین الگوی مقاومت ایزوله ها تجویز سفالوسپورین ها به باکتری های حساس محدود گردد.
    کلیدواژگان: اشریشیاکلی، ژن blaTEM، ژن blaSHV
  • سمیه رئیسی، حشمت شاهی *، سارا شاهی، محمد صادق دماوندی صفحات 81-86
    زمینه و اهداف
    عفونت هلیکوباکتر پیلوری در حال حاضر به صورت یک مسئله بهداشتی جهان گستر تبدیل شده است. این عفونت می تواند باعث بیماری های مختلف گوارشی شود. نقش گروه های خونی در نحوه پاسخگویی بدن به میکروارگانیسم ها و گسترش اختلالات دستگاه گوارش تثبیت شده است. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین گروه های خونی و سن و جنس در جمعیت ایرانی با شدت آلودگی به این باکتری است.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه 160 بیمار دارای ناراحتی های گوارشی که به بیمارستان هاجر مراجعه کرده بودند وارد مطالعه شدند. نمونه های بیوپسی بیماران ازلحاظ آلوده بودن به هلیکوباکتر پیلوری با روش PCR برای ژن های 16SRNA و glmM بررسی شدند و تعیین گروه های خونی بیماران نیز با تست روتین هماگلوتیناسیون صورت گرفت.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    مشاهده شد که 61/87% از بیماران ازلحاظ وجود باکتری مثبت بودند و 61 نفر از بیماران منفی بودند. در میان بیماران آلوده به باکتری 62/26% زن بودند. بیشترین فراوانی گروه های خونی ABO در میان بیماران آلوده برای گروه خونی O با 40/66% بود (p > 0.05). 12/77% از افراد Rh مثبت نیز آلوده به هلیکوباکتر پیلوری بودند (P< 0.05). ارتباط معنی داری بین سن و جنس با میزان آلودگی مشاهده نشد. شدت آلودگی به این باکتری نیز در بیماران دارای گروه خونی O+ بیشتر از بقیه مشاهده شد (P<0.05). مثبت بودن Rh در بیماران آلوده و گروه خونی O ممکن است در تشدید آلودگی به این باکتری نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: هلیکوباکتر پیلوری، گروه خونی ABO، فاکتور رزوس، PCR
|
  • Abolfazl Moghadam, Shahram Nazarian*, Jafar Amani Pages 1-8
    Background And Aim
    Salmonellosis is one of the important infectious diseases and can be as spread disease between humans and animals that make it essential for identification and detection of Salmonella. Housekeeping genes are typically important genes which are necessary for maintenance and survival of basic cells and can be considered as a gene diagnostic screening bacterial agents. The aim of this study was analysis of Flic, Sdf1 and FljB, housekeeping genes for screening of typhimurium, infantis and enteritidis serovars isolated in Kerman’s hospitals.
    Materials And Methods
    In a descriptive study from February 2015 to August 2015, 132Salmonella specimens were taken from patients with acute gastroenteritis referred to different medical centers and hospitals in Kerman. The specimens were transferred to microbiology laboratory for identification of Salmonella with serological and bacteriological standard methods. DNA of Salmonella genus strains were extracted by CTAB and, specific primers of housekeeping genes of Salmonella genus (invA) and typhimurium(fliC), infantis(fljB) and, enteritidis(sdfI) serotypes are used in PCR test.
    Results
    Using PCR technique, the presence of Salmonella genus were confirmed by amplification of invA gene in 130 out of 132 specimens which are identified as a Salmonella by microbiological and biochemical methods (98%). Also results indicating the prevalence of 19% in infantis, 22% in Salmonella typhimurium and 32% in Salmonella enteritidis.
    Conclusions
    Results showed that the prevalence of Salmonella enteritidis is more than any other serotypes in this region, but as the global statistics, the prevalence of typhimurium and Infantis are increasing.
    Keywords: Housekeeping genes, PCR, Salmonella typhimurium, Salmonella infantis, Salmonella enteritidis
  • Mohammad Mohsenpoor, Ali Mehrabi Tavana*, Ramezanali Ataee, Reza Ranjbar, Reza Mirnejad Pages 9-16
    Background And Aim
    Streptococcus pneumoniae is Gram-positive bacterium that causes pneumonia, septicemia, meningitis, otitis media, sinusitis, bronchitis, bacteremia and infectious processes is introduced. Due to the clinical importance of this bacterium and correct and timely diagnosis and separation of isolated samples from patients, this study were performed to identify and isolate strains of Pneumococcus from clinical samples by culture and PCR methods.
    Materials And Methods
    In this study, 175 various clinical samples were collected from admitted patients in Tehran hospitals during 3 years (2013-2015),and culture and PCR methods used to isolate and identify of strains of Pneumococcus (after genome extraction and in the presence of specific primer) beside the standard strain ATCC 49619 (as control).
    Results
    In this study, 40 strains of Pneumococcus have been identified and approved by culture and PCR methods. Amplified amplicon in this study, was a 160 bp fragment that were found in all strains of Streptococcus pneumoniae. Also, the PCR product was confirmed by sequencing.
    Conclusions
    According to the obtained results in this study, PCR similar to culture, is a reliable method, but has been assessed relatively faster that can be used in the future to replace the old and conventional methods (biochemical tests and culture).
    Keywords: Streptococcus pneumoniae, Culture, Genome, Primer, PCR
  • Azadeh Mansourzadeh, Sahar Honarmand Jahromi, Majid Khoshmirsafa, Reza Falak* Pages 17-25
    Background And Aims
    Tuberculin skin test is a common method for diagnosis of latent tuberculosis but it has a high rate of false positivity and false negativity. In Quantiferon test, the interferon gamma secreted by lymphocytes in response to Mycobacterium tuberculosis antigens is measured. This study aimed to determine the rate of agreement between quantiferon with skin tuberculin induration in the diagnosis of latent tuberculosis in elderly.
    Materials And Methods
    This study was carried out in 2015 on 10 elderly patients with confirmed active tuberculosis, 30 elderly patients with latent tuberculosis and 50 elderly individuals without any respiratory symptoms at Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran. The secretion of gamma interferon of specific T cells in peripheral blood was measured using Quantiferon test. In addition the tuberculin skin test was performed using standard methods and the skin induration was measured. By drawing the ROC curve, sensitivity, specificity, and under the curve area (AUC) was calculated interferon gamma release and tuberculin test. Results of patients and healthy people were compared with the Kruskal-Wallis test.
    Results
    The sensitivity and specificity of gamma interferon release test for active tuberculosis in elderly patients was, 100% and 98% respectively (area under the curve 0.99) while the sensitivity and specificity of the tuberculin test was respectively 80% and 94% (area under the curve 0.89). Regarding to elderly patients with latent tuberculosis the sensitivity and specificity of interferon-gamma release test was 73% and 98%, respectively; and the sensitivity and specificity of tuberculin test in these patients was 36% and 94%, respectively.
    Conclusions
    Quantiferon is more sensitive and specific test for diagnosis of latent tuberculosis and application of this method is more reliable for diagnosis of latent tuberculosis infection in the elderly.
    Keywords: Latent tuberculosis, Quantiferon, Tuberculin skin test
  • Mona Hatamifar, Nader Mosavari*, Javad Kazemi Pages 26-33
    Background And Aim
    Mycobacterium avium subsp. paratubercuiosis (MAP) is the causative agent of paratuberculosis, also called as Johne's disease and is considered as the cause of irrecoverable economic losses in livestock industry. For the detection of the paratuberculosis, indirect ELISA has been highly considered as a simple method with high sensitivity and specificity. Accordingly, this study aims at designing a system of indirect ELISA for the detection of paratuberculosis.
    Materials And Methods
    A total of 100 serum samples from 10 herds, in Tehran and Alborz provinces in 2015, in which paratuberculosis has been proven by culture, were selected and surveyed using the standard kit and the internal system was designed according to the standard kit. To design ELISA system, by using secretory antigens and confirmed positive and negative serum samples were used and checkerboard titration was performed. To determine the cutoff point, the results of the commercial kit were used as gold standard.
    Results
    According to the commercial ELISA kit results (15 positive samples and 85 negative samples), the best concentration of antigen and antibody dilution were evaluated as 1.2 µg and 1.100 per well, respectively. Furthermore, the cutoff point was determined as 0.44. The sensitivity and specificity were evaluated as 70% and 100%, respectively.
    Conclusions
    Secreted antigens in M. avium subsp. paratubercuiosis are sensitive to detect the infected animals but it is difficult to detect bacteria from feces in the early stages of disease. Therefore, by using indirect designed ELISA, it can be detected antibodies in the early stages of the disease.
    Keywords: Mycobacterium avium, Paratuberculosis, Indirect ELISA, Secreted Antigens
  • Leyla Zare, Mohammad Shenagari*, Mohammad Ali Khanmirzaei, Ali Mojtahedi Pages 34-41
    Background And Aim
    In the present study, we have tried to isolate an effective lytic bacteriophages on drug-resistant Escherichia coli isolated from diabetic ulcer wounds.
    Materials And Methods
    Two E.coli strains were isolated by using standard methods from patients in Razi Hospital of Rasht. Waste water of the same hospital was used as a source for isolation of lytic bacteriophages. Agar layer method was used to isolate and plaque finding. Determination of host range of isolated phages was performed using five standard reference collection of E. coli. Finally, Transmission electron microscopy was used for morphological analysis of the isolated bacteriophages. Morphotype and family of isolated phages were determined based on Bradley recommendation and final version of International Committee on Taxonomy of Viruses (ICTV) report, respectively.
    Results
    The results showed that the isolated bacteria were highly resistant to the antibiotics tested. Based on morphological characteristics, the separated virus belongs to siphoviridae family. Based on Bradley classification, isolated phage against strains of E.coli belongs to the morphotype B1.
    Conclusions
    The isolated bacteriophage from waste water efficiently lysed the multiresistant strains of E. coli. Therefore, bacteriophages could potentially be used as an alternative for antibiotics for treating infections by multiresistant E. coli.
    Keywords: Bacteriophage, Antibiotic Resistance, Escherichia coli, Diabetes, Wound infection
  • Maryam Khashaie, Maryam Ebrahimi, Alireza Sadeghi* Pages 42-52
    Background And Aim
    Lactic acid bacteria play an important role in production and storage of fermented foods. This study aimed to evaluate the antimicrobial properties of a dominant lactic acid bacteria isolated from barley sourdough against some of foodborne indicator bacteria.
    Materials And Methods
    In this experimental study which was conducted in 2015-2016 at Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, after molecular identification of dominant lactic acid bacteria isolated from whole barley sourdough, antimicrobial effect of the isolate and it’s cell free culture filtrate as native and neutralized cell free culture filtrate obtained from logarithmic and stationary phases were investigated based on disc diffusion and microdilution (antibacterial effect) and overlay and agar spore spot (antifungal effect) methods. Results were also compared by the one way analysis of variance.
    Results
    Sequencing results of PCR products lead to identification of Weissella cibaria as a dominant lactic acid bacteria isolated from whole barley sourdough. Based on the results of investigating of the antibacterial effect the highest antagonistic effect of the isolate and it’s native cell free culture filtrate obtained from logarithmic phase were observed against Bacillus subtilis that was significantly (P
    Conclusions
    Based on the results of this study, it is possible to use W. cibaria and it’s cell free culture filtrate as biopreservative for controlling some microbial indicators in food and medical industries.
    Keywords: Weissella cibaria, Antimicrobial effect, Bacillus subtilis, Aspergillus flavus, Aspergillus niger
  • Mansoureh Ghaffari, Fatemeh Noorbakhsh*, Reza Kachuei Pages 53-60
    Background And Aims
    Candida, is a fungal flora in human that can be colonized on the skin and mucosal surfaces. Various factors are involved in causing disease by candida, one of the most important of these factors, are secreted hydrolytic enzymes and aspartyl proteinase enzymes are as a potential factor, but other secretion of hydrolytic enzymes such as phospholipase and lipase are also important pathogen factors. In this study, gene expression of LIP2, LIP3 and LIP5 were studied in isolated C. albicans in 100 samples from patients.
    Materials And Methods
    A total of 100 strains of C. albicans was isolated in 2015-2016 years by morphology and molecular methods, from clinical samples. After extracting RNA from them by RNX-Plus kit, expression of LIP2, LIP3 and LIP5genes was evaluated by using RT-PCR test.
    Results
    From 100 clinical isolates of C. albicans, LIP2 gene expressed 55%, LIP3 gene 41% and LIP5 gene 48%. Among the positive samples, 24 cases (33.80%) were expressed three genes at the same time.
    Conclusions
    In this study, frequency of lipase genes was different in strains of C.albicans. Lipase gene was not expressed in 30% of cases. It can be concluded that other genes than lipase gene can be involved in the pathogenesis.
    Keywords: Candida albicans, Lipase encoding genes, LIP2, LIP3, LIP5, RT-PCR
  • Naser Montazeri* Pages 61-68
    Background And Aim
    In this research, we present a three-component method for the preparation of 3,4-dihydropyrano[c]chromene derivatives in the presence of ammonium trifluoroacetate. All the compounds were evaluated for their in vitro antimicrobial activity against different bacterialstrains. Antibacterial behavior of product was studied based on reference Gram-positive and Gram- negative bacteria.
    Materials And Methods
    3,4-Dihydropyrano[c]chromenes were synthesized using an efficient condensation of 4-hydroxycoumarin, aryl aldehydes and malononitrile catalyzed by ammonium trifluoroacetate. Different concentrations of analogs and positive control drugs were prepared in DMSO. Inoculums and sterile water were added to the fourteen test tubes each containing 1 mL of test solution at different concentrations. The tubes were incubated for 24h at 37 °C. After the incubation time, the antimicrobial activity was carefully evaluated.
    Results
    In an optimized reaction condition, the products 4a-j were obtained in high yields under reflux conditions. The antimicrobial screening data revealed that the compounds 4b and 4e have shown good activity against Gram-negative Escherichia spp.
    Conclusions
    Present methodology offers several advantages such as short reaction time, simple procedure with an easy work-up and mild reaction conditions. We anticipated that the present method will receive the attention of medicinal chemists and be used for elaborate synthesis and pharmaceutical screening of chromenes based molecules.
    Keywords: Antimicrobial activity, Gram-positive bacteria, Gram-negative bacteria, 4-Hydroxycoumarin, Ammonium trifluoroacetate
  • Masoud Keikha, Hossein Jadidi* Pages 69-74
    Background And Aim
    Acinetobacter baumannii is one of the most important opportunistic pathogen that is responsible of nosocomial infections, especially in intensive care units (ICUs). The prevalence of antibiotic resistant A. baumannii is increasing in world, and this may cause significant clinical problems. Therefore, this study aimed to evaluate the rate of antibiotic resistance of A. baumannii using meta-analysis.
    Materials And Methods
    Information for this study obtained by searching on data bases included: Scopus, PubMed, ISI Web of Science, ISC, SID and Google Scholar by independent researchers using standard keyword and without time limit. Then studies containing inclusion criteria were evaluated. The data were analyzed by using random effects model Meta-analysis method and with the software STATA Ver.12.0.
    Results and
    Conclusions
    11 studies were eligible. This studies were analyzed for antibiotics included: cefotaxime, ceftazidime, amikacin, gentamicin, ciprofloxacin and imipenem, based on random effect models. The highest and lowest resistances were found against cefotaxime and imipenem, respectively. This study showed that A. baumannii strain’s have resistance to a wide range of antimicrobial agents. According to the importance of these bacteria in nosocomial infections particularly in intensive care units, it is necessary to apply appropriate strategies to control the spread of this bacteria.
    Keywords: Acinetobacter baumannii, Drug Resistance, Nosocomial Pathogen
  • Azam Haddadi* Fatemeh Yeke Fallah Pages 75-80
    Background And Aim
    Extended-spectrum β-lactamases are groups of enzyme with the capability of hydrolyzing cephalosporins and aztreonam. Various types of extended-spectrum β-lactamases (ESBLs), such as blaTEM and blaSHV are present prominently in E. coli strains. This study aimed to determine the frequency of blaTEM and blaSHV genes in the extended-spectrum β-lactamases, producing E. coli strains from urinary tract infections in Karaj city.
    Materials And Methods
    In this study which performed during the summer of 2015, antibiotic susceptibility pattern of 119 isolated E. coli strains from urinary tract infections were determined to 16 different antibiotics using Kirby-Bauer disk diffusion method. Extended-spectrum β-lactamases-producing bacteria were identified using double disc diffusion method by combination discs and were studied by using specific primers for genes blaTEM and blaSHV.
    Results and
    Conclusions
    The highest and lowest percentage of resistance to the antibiotic were tetracycline (61%) and nitrofurantoin (8.5%), respectively. 42.8% of isolates were extended-spectrum β-lactamases positive. Based on the PCR results the frequency of blaTEM and blaSHV were 60.78% and 39.21% respectively and 9.32% of isolates had both genes. High levels of genes blaTEM and blaSHV resistance to third generation of cephalosporins strains considered a problem. Diagnose of extended-spectrum β-lactamases strains in clinical laboratory also should be considered and it is recommended that prescription of cephalosporins should be restricted to susceptible isolates.
    Keywords: Escherichia coli, Extended-spectrum β-lactamases, blaTEM, blaSHV
  • Somayeh Reiisi, Heshmat Shahi*, Sara Shahi, Mohammad Sadegh Damavandi Pages 81-86
    Background And Aims
    Helicobacter pylori infection currently become as an endemic worldwide health issue. The infection causes variety of gastrointestinal diseases. The role of blood groups is established in body’s response to microorganisms and the development of gastrointestinal disorders. This study aimed to investigate the relationship between blood groups, age and gender of Iranian population and the severity of infection with this bacteria.
    Materials And Methods
    The study included 160 patients with dyspepsia symptoms referred to Hajar hospital in Shahrekord. Biopsy specimens were investigated in terms of being infected with H. pylori by using PCR for 16SRNA gene and glmM gene and blood groups of patients were determined by using hemagglutination routine test.
    Results and
    Conclusions
    It was observed that 61.87% of patients were positive in terms of bacteria existence and 61 of them were negative. 62.26% of infected patients with bacteria were female. The highest frequency of ABO blood groups among infected patients, belongs to O blood group with 40.66 percent (P>0.05). H. pylori was found in 77.12% of Rh patients (P 0.05). The severity of this bacterial disease were observed in patients with blood group O more than others (P
    Keywords: Helicobacter pylori, ABO blood group, Rhesus factor, PCR