فهرست مطالب

اندیشه و رفتار در روان شناسی بالینی - پیاپی 38 (زمستان 1394)

نشریه اندیشه و رفتار در روان شناسی بالینی
پیاپی 38 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فرح لطفی کاشانی صفحه 6
  • فرهاد محمدی مصیری، نادر حاجلو*، عباس ابوالقاسمی صفحه 7
    اضطراب اجتماعی، یکی از انواع اختلالات اضطرابی است. افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی از موقعیت های اجتماعی که فکر می کنند ممکن است در آن رفتاری خجالت آور داشته باشند یا وضعیتی که فکر می کنند در آن مورد ارزیابی منفی دیگران قرار گیرند، می ترسند و سعی می کنند از آنها اجتناب کنند. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه ی بین کارکرد خانواده و اختلال اضطراب اجتماعی با میانجگری کمرویی و دشواری در تنظیم هیجانی بود. بدین منظور، طی یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی، 500 دانش آموز دختر پایه اول دبیرستان های شهرکرد با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و از نظر کارکرد خانواده، تنظیم هیجانی، اضطراب اجتماعی و کمرویی مورد ارزیابی قرار گرفتند. تحلیل مسیر نمرات نشان داد که مدل پیشنهادی از برازش نسبتا خوبی برخوردار است و مسیر کارکرد خانواده به کمرویی، کارکرد خانواده به دشواری در تنظیم هیجانی، کارکرد خانواده به اضطراب اجتماعی، کمرویی به اضطراب اجتماعی و دشواری در تنظیم هیجانی به اضطراب اجتماعی معنادار است. با در نظر گرفتن اثرات غیرمستقیم کارکرد خانواده بر اضطراب اجتماعی از طریق کمرویی و دشواری در تنظیم هیجانی، می توان گفت که ضریب اثر کارکرد خانواده از طریق کمرویی و دشواری در تنظیم هیجانی بر اضطراب اجتماعی معنادار است. با توجه به نتایج بدست آمده، می توان کمرویی و دشواری در تنظیم هیجانی را به عنوان یک میانجی مناسب در رابطه ی بین کارکرد خانواده و اضطراب اجتماعی در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، تنظیم هیجانی، کارکردخانواده، کمرویی
  • سعید نجارپور استادی*، جواد خلعتبری صفحه 17
    از آنجا که احساس سلامت در افراد، بهبود عملکرد روانی، اجتماعی، شغلی و خانوادگی را فراهم می-آورد؛ هدف پژوهش حاضر، مقایسه ی اثر بخشی شناخت درمانی گروهی و رفتار درمانی دیالکتیکی گروهی بر سلامت عمومی دانشجویان بود. بدین منظور، طی یک مطالعه ی نیمه آزمایشی، 250 دانشجو به صورت در دسترس از نظر سلامت عمومی بررسی و از بین آنها 45 نفر که بالاترین نمره را اخذ کرده بودند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل کاربندی شدند. گروه اول به مدت هشت جلسه ی دو ساعته تحت رفتار درمانی دیالکتیکی و گروه دوم به همان نحو تحت شناخت درمانی قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکرد. آزمودنی ها در آخرین جلسه ی آموزش مجدد از نظر سلامت عمومی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که پس از تعدیل نمرات پیش آزمون، بین میانگین نمرات سه گروه در پس آزمون، تفاوت معناداری وجود دارد. بررسی میانگین های تعدیل شده نیز نشان از اثر بخشی آموزش مهارت های شناخت درمانی در مقایسه با آموزش مهارت های رفتار درمانی دیالکتیکی داشت. بنابراین می توان گفت که روش شناخت درمانی بر افزایش سلامت عمومی دانشجویان تاثیر داشته است اما، روش رفتار درمانی دیالکتیکی، بهبودی معناداری در سلامت آزمودنی ها ایجاد نکرده است.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی، رفتار درمانی دیالکتیکی، سلامت عمومی
  • مرتضی بهادر*، محمد مهدی طالبی مجرد، عباس ذبیح زاده صفحه 27
    وسعت خشونت جنسی به گستردگی تاریخ بشر و از جمله معضلاتی است که بشر همواره با آن دست به گریبان بوده است و می توان آن را یکی از انحرافات جدی روانی- اجتماعی به شمار آورد. آزارگری جنسی یکی از نابهنجاری هاست که در آن فرد مبتلا، با آزاردادن فرد دیگر خود را به لذت جنسی می-رساند. در ادبیات پژوهشی مرتبط با آسیب شناسی روانی شخصیت های آزارگر جنسی، ارتباط بین مشکلات دلبستگی آن ها با رفتار آزارگرانه ، مورد توجه خاص محققین و روان شناسان بالینی بوده است. هدف پژوهش حاضر، مقایسه ی سبک های دلبستگی و توانایی همدلی در نمونه ای از آزارگران جنسی کودک و افراد عادی بود. بدین منظور، طی یک پژوهش مقایسه ای، 33 آزارگر جنسی و 33 فرد عادی به عنوان نمونه ی در دسترس از نظر سبک دلبستگی، واکنش های بین فردی و توانایی همدلی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد که سبک دلبستگی ایمن، سبک غالب دلبستگی در افراد عادی و سبک دلبستگی اجتنابی، سبک غالب دلبستگی در متجاوزین جنسی است. علاوه بر این، نتایج حاکی از توانایی بالاتر افراد عادی در شاخص توجه همدلانه و نمره ی بالاتر آزارگران جنسی در شاخص پریشانی فردی است. به نظر می رسد، ناایمنی در سبک دلبستگی با ایجاد تداخل در فرایند همدلی، می تواند با آزارگری جنسی مرتبط باشد.
    کلیدواژگان: دلبستگی، همدلی، آزارگری جنسی
  • محجوبه پورابراهیمی*، رضا امیرتیموری، حسن بنی اسدی صفحه 37
    اختلال وسواسی- جبری یکی از ناتوان کننده ترین اختلالات اضطرابی با ماهیت چندبعدی و پیچیده ای است که بررسی و به کارگیری درمان های جدید را ایجاب می کند. هدف پژوهش حاضر، مقایسه ی اثربخشی درمان فراشناختی، نوروفیدبک و درمان با فلووکسامین بر میزان اضطراب، افسردگی و نشانه-های افراد مبتلا به اختلال وسواسی- جبری بود. بدین منظور، طی یک پژوهش نیمه تجربی با پیش-آزمون- پس آزمون و گروه کنترل، 40 بیمار مبتلا به OCD از بین مراجعه کنندگان دو مرکز روانپزشکی و روان شناسی در شهر کرمان، با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه آزمایشی و یک گروه کنترل، کاربندی شدند. هر یک از گروه های آزمایشی 10 هفته درمان را تجربه کردند. آزمودنی ها قبل و بعد از اتمام درمان از نظر نشانه های اختلال وسواسی- جبری اضطراب و افسردگی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که اثربخشی هر سه مدل درمانی بر کاهش علایم وسواسی- جبری، اضطراب و افسردگی تایید شد. مقایسه ی نتایج نشان داد که درمان فراشناختی نسبت به دو مدل درمانی دیگر موفق تر و نوروفیدبک در بهبود اضطراب موثرتر از دارودرمانی است. به نظر می رسد درمان فراشناختی و نوروفیدبک در بهبود اضطراب افسردگی و نشانه های وسواسی- جبری افراد مبتلا به OCD موثر است.
    کلیدواژگان: درمان فراشناختی، نوروفیدبک، فلووکسامین، اختلال وسواسی، جبری
  • منصور بیرامی، یزدان موحدی*، مرتضی پورمحمدی، عبدالخالق میناشیری صفحه 47
    هراس اجتماعی از اختلالات مهم روان شناختی است. توجه متمرکز بر خود و سوگیری های انتخابی در توجه، تعبیر، حافظه و قضاوت اجتماعی از مولفه های اصلی شناختی مطرح در زمینه ی هراس اجتماعی است و به نظر می رسد هرگاه افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی در موقعیت های اجتماعی گرایش دارند، توجه خود را به سمت جنبه های درونی از جمله برانگیختگی، رفتار، افکار، هیجانات یا ظاهر خود انتقال می دهند. هدف پژوهش حاضر، مقایسه ی توجه متمرکز بر خود، دیگران و سوگیری قضاوت در افراد مبتلا به علایم اختلال هراس اجتماعی و افراد عادی بود. بدین منظور، طی یک پژوهش مقایسه ای 50 فرد مبتلا به هراس اجتماعی و 50 نفر از افراد عادی به روش غربال گری از بین دانشجویان دانشگاه تبریز انتخاب و از نظر هراس اجتماعی، کانون توجه و سوگیری قضاوت مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که بین دو گروه مبتلا به هراس اجتماعی و افراد عادی در توجه متمرکز بر خود و دیگران و سوگیری قضاوت، تفاوت معناداری وجود دارد. افراد مبتلا به هراس اجتماعی در توجه متمرکز بر خود و سوگیری قضاوت، نمره ی بیشتر و در توجه متمرکز بر دیگران، نمره ی کمتری از افراد عادی کسب کردند. به نظر می رسد افراد مبتلا به هراس اجتماعی در موقعیت های اجتماعی، توجه را بر خودشان متمرکز می کنند و موقعیت های اجتماعی را به شکل منفی تعبیر کرده و قضاوت سوگیرانه دارند.
    کلیدواژگان: توجه متمرکز برخود و دیگری، سوگیری قضاوت، هراس اجتماعی
  • مینا وصال*، محمدعلی گودرزی صفحه 57
    رویدادهای استرس زای زندگی، رویدادهایی مشکل زاست که با بروز اختلالات هیجانی همراه است و به نظر می رسد یکی از عواملی که موجب درگیری افراد با افسردگی و نشخوار فکری می شود، تجربیات استرس آمیزی است که به طور مداوم در طی زمان رخ می دهد و می تواند نقش مهمی در پدیدآیی افکار خودکشی داشته باشد. هدف پژوهش حاضر، ارایه ی مدلی به منظور پیش بینی افکار خودکشی بر اساس رویدادهای استرس زا و نشخوار فکری در دانشجویان با واسطه گری افسردگی بود. بدین منظور، طی یک پژوهش از نوع همبستگی، 155 دانشجوی مقطع کارشناسی دانشگاه شیراز به شیوه ی تصادفی انتخاب و از نظر افسردگی، افکار خودکشی، پاسخ های نشخواری و رویدادهای زندگی مورد ارزیابی قرار گرفتند. تحلیل همبستگی نمرات نشان داد که رویدادهای استرس زا و نشخوار فکری می توانند به طور معناداری افسردگی و افکار خودکشی را به طور مستقیم پیش بینی کنند. با توجه به مدل پیشنهادی، مشخص شد که رویدادهای استرس زا و نشخوار فکری با واسطه گری افسردگی، می توانند به طور معناداری افکار خودکشی را پیش بینی کنند. به نظر می رسد، احتمال بروز افسردگی و افکار خودکشی در دانشجویانی که رویدادهای استرس زای بیش تری را تجربه کرده اند و از سبک پاسخ نشخواری استفاده می کنند، بیش تر است. با توجه به این که دانشجویان نقش مهمی در پیشرفت جامعه دارند؛ به کارگیری روش هایی که موجب پیشگیری و درمان افسردگی و افکار خودکشی می شود، ضروری است.
    کلیدواژگان: رویدادهای استرس زا، نشخوار فکری، افسردگی، افکار خودکشی
  • ویدا دهقان پور*، اصغر فروع الدین عدل صفحه 67
    اغلب افراد با سبک های دلبستگی اضطرابی، از راهبردهای منفی نظم جویی هیجانی و نارسایی در تنظیم هیجان ها استفاده می کنند. استفاده از راهبردهای ناکارآمد از سوی افراد دارای دلبستگی اضطرابی، باعث می شود که از توان آنها در مقابله با موقعیت های استرس زا کاسته شود و آنها را در برابر مشکلات آسیب پذیرتر سازد. هدف پژوهش حاضر، پیش بینی احتمال ابتلا به افسردگی بر اساس سبک های دلبستگی و پایگاه هویت در افراد مبتلا به اختلال افسردگی و افراد عادی بود. بدین منظور، طی یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی، 75 بیمار افسرده (پس از غربال گری) و 74 فرد عادی به روش نمونه-گیری هدفمند انتخاب و از نظر سلامت عمومی، افسردگی، سبک های دلبستگی و سبک های هویت مورد آزمون قرار گرفتند. تحلیل رگرسیون لجستیک نشان داد که سبک دلبستگی ایمن به صورت منفی و سبک دلبستگی اضطرابی به صورت مثبت، احتمال افسرده بودن را پیش بینی می کند. همچنین با افزایش نمره های فرد در سبک های اطلاعاتی و هنجاری، احتمال افسرده بودن کاهش و با افزایش نمره های فرد در بعد سردرگم- اجتنابی هویت، احتمال افسرده بودن افزایش می یابد. به نظر می رسد در پیش بینی افسردگی افراد، سبک های دلبستگی و حس هویت فرد باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: افسردگی، سبک های دلبستگی، سبک های هویت
  • منصور علی مهدی، پروین احتشام زاده*، فرح نادری، زهرا افتخار صعادی، رضا پاشا صفحه 77
    اختلال اضطراب فراگیر، یکی از اختلالات اضطرابی در دوره ی کودکی و نوجوانی است و مشکلات زیادی در حوزه ی سلامت به همراه داشته است. هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی درمان شناختی- رفتاری بر عدم تحمل بلاتکلیفی و حساسیت اضطرابی بود. بدین منظور، طی یک پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون – پس آزمون و گروه کنترل از بین دبیرستانهای شهرستان رباط کریم، 30 دانش آموز با تشخیص اختلال اضطراب فراگیر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 دانش آموز) و کنترل(15 دانش آموز) کاربندی شدند. گروه آزمایش در 9 جلسه تحت مداخلات شناختی- رفتاری قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. گروه ها قبل و بعد از درمان از نظر اضطراب فراگیر، حساسیت اضطرابی و عدم تحمل بلاتکلیفی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که مداخلات شناختی- رفتاری بطور معناداری در کاهش علایم اختلال اضطراب فراگیر، حساسیت اضطرابی و عدم تحمل بلاتکلیفی موثر است و به نظر می رسد که درمان شناختی- رفتاری با کاهش سطح عدم تحمل بلاتکلیفی و حساسیت اضطرابی در اختلال اضطراب فراگیر روش مناسبی در درمان اختلال اضطراب فراگیر محسوب می شود.
    کلیدواژگان: درمان شناختی، رفتاری، اضطراب فراگیر، عدم تحمل بلاتکلیفی، حساسیت اضطرابی
|
  • Farhad Mohammadi Masiri, Nader Hajloo*, Abbas Abolghasemi Page 7
    Social anxiety is one of the anxiety disorders. People with social anxiety disorder are afraid of social situations in which they think they may behave in an embarrassing way or be negatively evaluated by others, and try to avoid them. This study aimed to investigate the relationship between family functioning and social anxiety disorder mediated by shyness and the difficulty in emotional regulation. Therefore, in a descriptive and correlational study, 500 first year high school students in Shahrekord city were selected through multistage cluster sampling method and evaluated for family functioning, emotional regulation, social anxiety and shyness. Scores path analysis showed that the proposed model fitted well and the path from family functioning to shyness, family functioning to difficulty in emotional regulation, family functioning to social anxiety, shyness to social anxiety, and difficulty in emotional regulation to social anxiety is significant. Considering indirect effects of family functioning on social anxiety through shyness and difficulty in emotional regulation, it can be concluded that the coefficient effect of family functioning through shyness and emotional regulation difficulties on social anxiety is significant. According to the results, shyness and difficulty in emotional regulation could be considered as an appropriate intermediary in the relationship between family functioning and social anxiety.
    Keywords: social anxiety, emotional regulation, family functioning, shyness
  • Said Njarpur Ostadi*, Javad Khalatbari Page 17
    Mental health effects general health, psychological well-being, , network of social support and interpersonal relationships and skills. Since feeling of being healthy improve psychological, social, occupational and family performances, this study aims to investigate the effectiveness of group cognitive therapy and dialectical behavior therapy on students’ general health. Therefore, in a quasi-experimental study, 250 students were selected through availability method and evaluated for general health. From this, 45 people who had the highest scores were selected and randomly assigned to one control and two experimental groups (n=15). The first experimental group received eight two-hour sessions of dialectical behavior therapy and second experimental group received eight two-session of cognitive therapy. The control group received no therapy. In the last session, participants were evaluated again for general health. Analysis of covariance showed that after scores adjustment of pre-test, there are significant differences between the means of three groups’ post-test scores. Additionally, examination of adjusted means demonstrated the effectiveness of teaching the cognitive therapy skills in comparison to dialectical behavioral therapy skills. It can be conclude that cognitive therapy is effective in increasing the general health of students; however, dialectical behavior therapy has not made a significant improvement in participants’ general health.
    Keywords: cognitive therapy, dialectical behavior therapy, general health
  • Morteza Bahadur*, Mohammad Mahdi Talebi Mojarad, Abbas Zabihzadeh Page 27
    The extent of sexual violence is to the extent of human history and it is one of the problems that humanity has been grappling with and can be considered one of the serious psychosocial deviations. Sexual abusiveness is one of the anomalies through which a person seeks and reaches sexual pleasure and satisfaction by abusing another person. In the research literature related to psychopathology of sexual abusers’ personalities, the relationship between their attachment patterns and problems with abusive behavior has been of a particular interest to researchers and clinicians. The aim of this study is to compare attachment styles and the ability to empathy between offenders of child sexual abuse and ordinary people. In order to do this, in a comparative study, 33 sexual abuser and 33 normal person were selected through availability sampling method, and evaluated for attachment style, interpersonal reactions and the ability to empathy. Multivariate analysis of variances showed that secure attachment style is the prevailing attachment style among the ordinary individuals and avoidant attachment style is the dominant style among the sexual abusers. In addition, the results showed a higher ability of ordinary people in sympathetic attention index and a higher score in individual distress index among the sexual abusers. It seems, insecure attachment style with interference in the process of empathy, may be associated with sexual abusiveness.
    Keywords: attachment, empathy, sexual abusiveness
  • Mahboobeh Pourebrahimi*, Reza Amirteimuri, Hassan Bani, Asadi Page 37
    Obsessive-compulsive disorder (OCD) is one of the most disabling anxiety disorders, with multi-dimensional and complex nature that requires ongoing investigations and treatments strategies. The aim of this study is to compare the efficacy of metacognitive therapy (MCT), neurofeedback and treatment with fluvoxamine on anxiety, depression and symptoms of obsessive-compulsive disorder in patients. Therefore, in a quasi-experimental study with pretest, posttest, and control group, 40 patients with OCD were selected through purposive sampling method from clients referred to Kerman’s Center of Psychiatry and Psychology in Kerman, and randomly assigned into three experimental groups and one control group. Each experimental group experienced 10 weeks of treatment. The participants were evaluated for OCD symptoms, anxiety, and depression before and after treatment. Covariance analysis showed that the efficacy of three methods were effective on reducing symptoms of obsessive-compulsive disorder, anxiety and depression. Comparison of the results showed that MCT has greater effectiveness than two other treatments and that neurofeedback therapy is more effective than pharmacotherapy in decreasing anxiety. It seems that meta-cognitive therapy and neurofeedback are effective in improving anxiety, depression and obsessive-compulsive symptoms in patients with OCD.
    Keywords: meta, cognitive therapy, neurofeedback, fluvoxamine, obsessive, compulsive disorder
  • Mansour Birami, Yazdan Movahedi*, Morteza Pourmohammadi, Abdulkhaliq Mynashyry Page 47
    Social phobia is one of the significant psychological disorders. Focused attention on self, selective biases in relation to attention, interpretation, memory, and social judgment are the main elements of this disorder. It seems that patients with social anxiety disorder are inclined to shift the focus of their attention on the internal aspects such as motivation, behavior, thoughts, emotions or their appearance in social situations. The aim of this study is to compare the focused attention on self or others, and partiality in judgment in patients with symptoms of social phobia and non-patient individuals. Therefore, in a comparative study, 50 patients with social phobia and 50 non-patient individuals were selected through screening method from Tabriz University’s students. The subjects were evaluated in terms of social phobia, focus of attention and partiality in judgment. Multivariate analysis of demonstrated significant differences between the two groups scores in investigated variances. Patients with social phobia attained higher scores in focused attention on self and partiality in judgment, and lower score in focused attention on others than non-patient subjects. It seems that, in social situations, patients with social anxiety focus their attention on self and tend to negatively interpret the circumstances and have biased judgment.
    Keywords: focused attention on self or, and others, partial judgments, social phobia
  • Mina Vesal*, Mohammad Ali Goudarzi Page 57
    Stressful life Events, are challenging occurrences that are associated with emotional disruptions and seem to be one of the factors that lead individual to clash with depression and rumination, are worrying experiences that continually occur over time and can have an important role in creating suicidal thoughts. The aim of this study is to present a model to predict suicidal thoughts based on stressful events and depressive mediated rumination in students. Therefore, in a correlation study, 155 post-graduate students of Shiraz University were selected randomly and evaluated for depression, suicidal thoughts, and rumination responses. Correlation analysis showed that stressful life events and rumination scores can directly and significantly predict depression and suicidal thoughts. According to the proposed model, it was found that stressful life events and depressive mediated rumination could significantly predict suicidal thoughts. It appears that the risk of depression and suicidal thoughts is higher in students who have experienced more stressful life events and tend to use ruminative response more often. Given that students have an important role in community development; employing methods that prevent and treat depression and suicidal thoughts among this demographic is essential.
    Keywords: stressful events, rumination, depression, suicidal thoughts
  • Vida Dehghanpour*, Asghar Foroueddin Adl Page 67
    Most people with anxious attachment style use negative emotional regulations strategies and impaired emotional regulations. Use of impaired strategies by those with anxious attachment style causes reduction in their capabilities to cope with stressful situations and makes them vulnerable in the face of problems. The aim of this study is to predict the risk of depression based on attachment styles and identity base in patients with depression and non-patient individuals. In order to do this, through a descriptive correlational study, 75 patients diagnosed with depression (after screening) and 74 non-patient individuals were selected by purposive sampling method and were assessed for general health, depression, attachment styles and identity base. Logistic regression analysis showed that secure attachment style and anxious attachment style respectively could in negative way and positive way predict the probability of depression. Also, increasing scores of individual’s informational and normative styles decreases the likelihood of being depressed; and increasing scores of ambivalent-avoidant identity of the individual increases the likelihood of being depressed. It seems that to predict depression attachment styles and individual’s sense of identity should be considered.
    Keywords: depression, attachment styles, identity base
  • Mansoor Ali Mahdi, Parvin Hteshamzadeh*, Farah Naderi, Zahra Eftekhar Sady, Reza Pasha Page 77
    Generalized anxiety disorder, is one of the destructive chronic anxiety disorders and is common in childhood and adolescence and has generated many problems in the field of health. The aim of this study is to determine the effectiveness of cognitive-behavioral therapy on intolerance of uncertainty and anxiety sensitivity. Therefore, in a quasi-experimental research with pretest, posttest, and control group, 30 students diagnosed with generalized anxiety disorder were selected from Robat Karim city’s high schools and randomly assigned to experimental (n=15) and control (n=15) groups. The experimental group received 9 sessions of group cognitive-behavioral therapy and the control group received no intervention. Subjects in both groups were evaluated for generalized anxiety, anxiety sensitivity and intolerance of uncertainty before and after the intervention. The results of analysis of covariance showed that cognitive-behavioral interventions have significantly reduced the symptoms of generalized anxiety disorder, anxiety sensitivity and intolerance of uncertainty. It seems that cognitive-behavioral therapy, through decreasing the level of intolerance of uncertainty and anxiety sensitivity, is an appropriate method in treatment of generalized anxiety.
    Keywords: cognitive, behavioral therapy, general anxiety, intolerance of uncertainty, anxiety sensitivity