فهرست مطالب

نوآوری های مدیریت آموزشی - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، پاییز 1395)

فصلنامه نوآوری های مدیریت آموزشی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خدیجه ابوالمعالی*، مطهره یعقوبی صفحات 7-20
    هدف پژوهش حاضر ساخت و عامل یابی پرسشنامه ی رهبری کار تیمی در دانش آموزان دختر دوره متوسطه اول بود.
    مواد و
    150 دانش آموز دختر از پایه اول تا سوم، از مدرسه شهید مطهری منطقه 12 شهر تهران در سال 1394به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. پرسشنامه رهبری کار تیمی بر اساس مولفه های نقش های متعادل، اهداف روشن، روابط بین گروهی، روابط درون گروهی، رهبری، همکاری، اعتماد و پشتیبانی، تعهد و مسئولیت پذیری، مشورت، وحدت، پرورش قابلیت های شخصی، تصمیم گیری مشارکتی، و بازبینی منظم امور ساخته شد. 150 شرکت کننده پرسشنامه ی مذکور را تکمیل کردند.
    یافته ها
    بر اساس تحلیل عاملی اکتشافی با روش تحلیل مولفه های اصلی 4 عامل شناسایی شد: جو تیم (با 8 سوال)، رهبری در تیم (با 5 سوال)، پشتیبانی (با 6 سوال) و تصمیم گیری مشترک در تیم (با 5 سوال). سهم هر یک عاملهای شناسایی شده در تبیین واریانس کل به ترتیب برابر با 674/12، 502/11، 379/11 و 148/10 بود. همسانی درونی مولفه های مزبور با روش ضریب الفای کرونباخ به ترتیب معادل 741/0، 735/0، 693/0 و 662/0 به دست آمد که بیانگر همسانی درونی قابل قبول عامل های استخراج شده است.
    نتیجه گیری
    این پرسشنامه برای اندازه گیری رهبری کار تیمی در دانش آموزان ساخته شده است و می توان نقاط قوت و ضعف به کار گیری رهبری کار تیمی را بر اساس این مقیاس مشخص کرد.
    کلیدواژگان: عامل یابی، پایایی، رهبری کار تیمی
  • داود طهماسب زاده شیخلار*، بختیار درویشی صفحات 22-36
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سبک رهبری معنوی مدیران و تعهد سازمانی معلمان از دیدگاه معلمان دوره متوسطه اول و دوم انجام یافته است. روش پژوهش از نوع پیمایشی- همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه معلمان دوره متوسطه اول و دوم شهرستان خداآفرین در سال تحصیلی 95- 1394 به تعداد 130 نفر با حجم نمونه تعداد 100 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تک مرحله ای با رعایت نسبت طبقه ای است. ابزارهای اندازه گیری این پژوهش: 1- پرسشنامه رهبری معنوی فرای و ملانی (2008) با مقدار ضریب آلفای کرانباخ کلی 91/0 و 2- پرسشنامه تعهد سازمانی آلن و می یر (1987) با مقدار ضریب آلفای کلی 89/0 می باشند. در بخش تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی جهت تحلیل سوالات استفاده شده است. بر اساس یافته های بدست آمده در سطح معناداری 00/0، بین سبک رهبری معنوی با تعهد سازمانی (عاطفی، مستمر و هیجانی) رابطه وجود دارد
    کلیدواژگان: سبک رهبری معنوی، تعهد سازمانی، مدیران نظام آموزشی، معلمان
  • طاهره سنجابی، فرانک موسوی صفحات 37-50
    مطالعه حاضر به روش تجربی و استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه صورت گرفت. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه سوم دوره متوسطه دوم ابتدایی کرمانشاه بود که در سال 1395مشغول به تحصیل بودند. نمونه آماری شامل54 نفر دانش آموز (27نفرگروه آزمایش و27نفر گروه گواه) بود که از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای استفاده شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه هوش فرهنگی(آنگ وهمکاران،2004) و خودتنظیمی (MSLQ) پینتریچ و دی گروت (1990) بود. برنامه آموزش چندرسآن های در طول 15 جلسه 60 دقیقه ای، هفته ای یک جلسه به مدت چهار ماه بر روی گروه آزمایشی اجرا گردید، در حالی که در طی این مدت، گروه گواه برنامه عادی روزانه خود را دنبال می کرد. پس از اجرای برنامه آموزشی (چندرسآن های)، مجددا آزمون هوش فرهنگی وخود تنظیمی بر روی هر دو گروه اجرا گردید. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که برنامه آموزش چندرسآن های بر هوش فرهنگی وخودتنظیمی دانش آموزان، در گروه آزمایش به طور معناداری موثر بوده است (001/0P<). نتایج این پژوهش در راستای سایر پژوهش های مشابه انجام شده، بیانگر نقش مثبت استفاده از چندرسآن های در هوش فرهنگی وخودتنظیمی دانش آموزان بود.
    کلیدواژگان: چندسانه ای های آموزشی، هوش فرهنگی، خودتنظیمی، دانش آموزان
  • خدیجه ندری، فتاح ناظم صفحات 51-62
    هدف اصلی پژوهش حاضر رابطه هوش هیجانی و جو سازمانی با درگیری شغلی در بین کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن به تعداد 620 نفر تشکیل می دادندکه تعداد 250 نفر از میان آنان بر اساس روش نمونه گیری ساده به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار به کار برده شده در این پژوهش برای درگیری شغلی، پرسشنامه کانگو(1988)، برای هوش هیجانی، پرسشنامه سیبریا شرینگ و برای جوسازمانی، پرسشنامه لیتوین و استرینجر(1982) بود که پایایی پرسشنامه درگیری شغلی بر اساس آلفای کرونباخ برابر88 /0 و جوسازمانی 71/0 و هوش هیجانی 85/0 درصد به دست آمد. در تجزیه و تحلیل آماری از آمار توصیفی و استنباطی و روش رگرسیون خطی چند متغیره استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان داد که بین هوش هیجانی، جو سازمانی و درگیری شغلی رابطه معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، جو سازمانی، درگیری شغلی
  • علی یزدخواستی*، رحمان عربلو نره صفحات 61-76
    هدف از تحقیق حاضر، تعیین رابطه ویژگی های مورد نیاز مدیران در مدیریت تغییر موفق با عملکرد کارکنان بود. تحقیق حاضر، از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش تحقیق، از نوع توصیفی -پیمایشی است. جامعه آماری، کلیه مدیران و کارکنان اداره آموزش و پرورش شهرستان کاشان بود. برای تعیین حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، تعداد 198 نفر انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری در تحقیق حاضر، پرسشنامه می باشد. پرسشنامه استاندارد استفان کاندری و پرسشنامه رابطه بین ویژگی های مورد نیاز مدیران در مدیریت تغییر موفق با عملکرد کارکنان بر اساس مدل گاتو. ضریب آلفاکرونباخ برای متغیرهای ویژگی های مورد انتظار مدیران در مدیریت تغییر موفق و عملکرد کارکنان به ترتیب 713/0 و 820/0 بوده است. نتایج داده های تحقیق نشان داد که، بین ویژگی های موردنیاز مدیران در مدیریت تغییر موفق و عملکرد کارکنان رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین از دیدگاه مدیران و کارکنان، بین خطرپذیری مدیران، بین تعیین نتایج مورد انتظار مدیران، بین داشتن درک و شناخت مناسب مدیران، بین تحلیل دانش عمومی و تخصصی سازمان از سوی مدیران، بین نیاز به دانستن، پژوهش و توسعه قبل از تغییر از سوی مدیران، بین حرکت با تاکید بر نقاط قوت از سوی مدیران و بین ویژگی های مورد نیاز مدیران در مدیریت تغییر موفق و عملکرد کارکنان رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: ویژگی های مورد نیاز مدیران، مدیریت تغییر موفق، عملکرد کارکنان
  • عارفه شکری، صادق ملکی آوارسین صفحات 77-80
    این تحقیق با هدف بررسی رابطه بین شادکامی و قدرت ریسک مدیران مدارس ابتدایی با خلاقیت آنان در شهرستان شاهین دژ در سالتحصیلی 95-1394انجام گرفت. جامعه آماری شامل 85 نفر مدیر بود که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 70 نفر به روش تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب گردیدند. برای گردآوری اطلاعات از سه پرسشنامه خلاقیت شغلی، احساس شادکامی آرگایل و هیلز و قدرت ریسک اندرستندینک یورسلف استفاده گردید و پایایی آن ها بترتیب837/0، 797/0 و 714/0 بدست آمد. برای تحلیل داده های گردآوری شده از آزمون رگرسیون خطی چندگانه و همبستگی پیرسون استفاده شد و نتایج پژوهش نشان داد که: بین شادکامی و مولفه های آن (خود پندارنده، رضایت از زندگی، روانی آماده، سرذوق بودن، احساس زیبایی شناختی، خودکارآمدی و امیدواری) با قدرت ریسک مدیران مدارس دوره ابتدایی شهرستان شاهین دژ رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد. بین شادکامی و مولفه های آن (خود پندارنده، رضایت از زندگی، روانی آماده، سرذوق بودن، احساس زیبایی شناختی، خودکارآمدی و امیدواری) و قدرت ریسک با خلاقیت مدیران مدارس دوره ابتدایی شهرستان شاهین دژ رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: شادکامی، قدرت ریسک، خلاقیت، مدارس ابتدایی
  • مجید احمدلو، سمیه رستمی صفحات 91-104
    تحقیق حاضر به مقایسه رضایت شغلی معلمان ابتدایی ناحیه 4 تبریز بر اساس منابع قدرت مدیران مدارس می پردازد. از لحاظ هدف، تحقیق از نوع کاربردی، از لحاظ روش انجام تحقیق، توصیفی- پیمایشی و از لحاظ روش گردآوری اطلاعات، میدانی می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل کلیه معلمان ابتدایی اداره آموزش و پرورش ناحیه 4 تبریز است که تعداد آن ها برابر 701 نفر می باشد. برای تعیین حجم نمونه، از جدول مورگان استفاده شد که برابر 248 نفر بدست آمد و برای انتخاب پاسخگویان، از روش نمونه گیری طبقه ای استفاده شد. از تعداد 248 پرسشنامه توزیع شده، 239 پرسشنامه تکمیل شده برگشت داده شد و تجزیه و تحلیل بر اساس آن ها صورت پذیرفت. به منظور گردآوری داده های موردنیاز، از پرسشنامه استاندارد رضایت شغلی مینه سوتا، و پرسشنامه استاندارد منابع قدرت شرایخیم و هینکن استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و بر اساس روش آماری تحلیل واریانس یک طرفه استفاده گردید. نتایج نشان داد میانگین رضایت شغلی معلمان بر اساس منابع قدرت مدیران مدارس متفاوت است و نتایج آزمون پسین LSD نشان دهنده تفاوت میانگین رضایت شغلی پاداش با میانگین رضایت شغلی معلمان بر اساس منبع قدرت تخصص متفاوت است. همچنین میانگین رضایت شغلی معلمان بر اساس منبع قدرت اجبار با منابع قدرت قانون و تخصص متفاوت است. میانگین رضایت شغلی معلمان بر اساس منبع قدرت قانون با میانگین رضایت شغلی معلمان بر اساس منبع قدرت مرجعیت نیز متفاوت است اما با منابع دیگر تفاوتی ندارد. نتیجه دیگری که مشخص است، تفاوت میانگین رضایت شغلی معلمان بر اساس منبع قدرت مرجعیت و تخصص است.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی معلمان، منابع قدرت مدیران مدارس، ناحیه 4 آموزش و پرورش تبریز
  • سهراب محمدی پویا *، مرضیه دهقان صفحات 105-120
    پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه بین ذهنیت فلسفی با فلسفه آموزشی و کیفیت زندگی کاری در بین دانشجو معلمان صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجو معلمان (دانشجویان مقطع ارشد رشته های ویژه فرهنگیان) دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران در سال تحصیلی 94-1393 به تعداد 156 نفر تشکیل می دهند. بر اساس جدول کرجسی و مورگان 113 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش پژوهش حاضر، توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های ذهنیت فلسفی سلطانی (1375)، فلسفه آموزشی پاتریشا (1972) و پرسشنامه کیفیت زندگی کاری والتون (1972) می باشد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آماری فراوانی، آزمون t تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری استفاده شده است. یافته ها نشان داد که میانگین ذهنیت فلسفی دانشجو معلمان در سطح معنی داری 01/0 پایین تر از حد متوسط بوده و تنها بعد جامعیت بالاتر از حد متوسط بود. میانگین فلسفه آموزشی در بین دانشجو معلمان بالاتر از حد متوسط قرار گرفت و نیز فلسفه آموزشی غالب در بین آنان، پیشرفت گرایی بود. میانگین کیفیت زندگی کاری نیز برابر با حد متوسط ارزیابی شد اما ابعاد پرداخت منصفانه و کافی و قانون گرایی در سازمان، پایین تر از حد متوسط قرار داشتند. نتایج نشان دادند که همبستگی بین ذهنیت فلسفی و فلسفه آموزشی در سطح 05/0 معنی دار می باشد. همچنین همبستگی بین ذهنیت فلسفی و کیفیت زندگی کاری در سطح معنی داری 01/0 نشان داده شد. ضرایب رگرسیون نشانگر آن بودند که در بین ابعاد ذهنیت فلسفی، بعد تعمق و انعظاف پذیری در پیش بینی فلسفه آموزشی تاثیر دارند. همچنین این نتیجه به دست آمد که بعد جامعیت نیز در پیش بینی کیفیت زندگی کاری تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: ذهنیت فلسفی، فلسفه آموزشی، کیفیت زندگی کاری، دانشجو معلمان
|
  • Khadijeh Abolmaali*, Motahareh Yaghobi Pages 7-20
    The purpose of this study was to construct and finding factors of team working leadership questionnaire in high school female students.
    Materials And Methods
    One hundred fifty female students from first to third grade, in Shahid Motahari School in district 12 of Tehran in 1394 were selected randomly. Team working Leadership questionnaire based on balanced roles, , definite goals, inter group relationship, intra group relationships, leadership, cooperation, trust and support, commitment and responsibility, consulting, integration, develop of personal capability, collaborative decision making, and regular review of matters was made. Participants completed the questionnaire of team working leadership.
    Results
    Exploratory factor analysis with principal components analysis identified four factors: the climate (8 items), leadership in team (with5 items), support (with 6 items) and shared decision making in team (with 5 items). The contribution of each factor identified in the total variance was 674/12, 502/11, 379/11 and 148/10, respectively. The components of internal consistency with Cronbach's alpha coefficient equal to 741/0, 735/0, 693/0 and 662/0, respectively, which represents an acceptable internal consistency of extracted factors. .
    Conclusion This questionnaire was made for measuring of team working leadership in students. Based on this questionnaire could be identify strength and weakness of using team working leadership.
    Keywords: Findings factors, Reliability, Leadership of team working
  • Davod Tahmasbzadeh*, Bakhtiyar Darvishi Pages 22-36
    This study has been aimed to investigate the relationship between spiritual directors of leadership style and organizational commitment of teachers from the view of secondary school (first and second) teachers. The research method was a survey- correlation. The study population consisted of all first and second secondary school teachers in the academic year 1394-95 of Khoda Afarin city with a sample size of 100 to 130 using a single-stage cluster sampling is stratified. Measuring Tools of the study: 1- Inventory of spiritual leadership of Melanie Frye (2008) with an overall Cronbach alpha coefficient 0/91, and 2- Organizational Commitment Questionnaire of Allen and Meyer (1987) alpha coefficient are generally 0/89. In the analysis of data correlation coefficient was used to analyze the questions. Based on the findings at a significance level of 0.00, are related between spiritual leadership style and organizational commitment (affective, continuance and emotional).
    Keywords: Leadership style, spiritual leadership, organizational commitment
  • Tahereh Sanjabi, Faranak Mosavi Pages 37-50
    The purpose of this study was to investigate the Promoting student's Culture Intelligence and Self-regulation by using multimedia instruction. The statistical population included all of the girl's students from School Kermanshah. Then 54 students randomly selected from these students as samples. 27 students were assigned in experimental group and 27 as control group. Two questionnaires were used for collecting the data: 1) Ankh et al (2004) standard questionnaire and questionnaire sport self-regulation (SRQA). Multimedia instruction was conducted for the experimental group in fifteen sessions (60-minutes each) in a period of Four month, twice a week. Both groups were reassessed at the end of the instruction. The results of analysis of covariance indicated that multimedia instruction was significantly effective in all of Cultural Intelligence and Self-regulation development (p
    Keywords: multimedia instruction, Cultural Intelligence, Self, regulation, students
  • Khadijeh Nadri, Fatah Nazem Pages 51-62
    The main objective of the present study emotional intelligence and organizational climate and job involvement among employees is Branch of Islamic Azad University. A total of 620 people and 250 as the sample were selected by simple random sampling. Instruments used in this study, job involvement questionnaire Congo (1988), for emotional intelligence questionnaire Siberia Schering and the organizational climate questionnaire litwin and Stringer (1982) used a questionnaire job involvement, according to Cronbach's alpha 0/88 and organizational climate vary from 850 percent was 71.0 and emotional intelligence. Vastnaty in statistical analysis, descriptive statistics and multivariate linear regression were used. The results showed that emotional intelligence, organizational climate and job involvement there is a significant relationship.
    Keywords: emotional intelligence, organizational climate, job involvement
  • Ali Yazdkhasti *, Rahman Arabloonereh Pages 61-76
    The aim of this study was to determine the relationship between the characteristics of successful change management needed by managers in the performance of the staff. This study, in terms of the purpose of research, descriptive - survey. The population of all the managers and employees of the education department of the city of Kashan. The sample using Morgan table and cluster random sampling, 198 subjects were selected. The measuring instrument in this study was questionnaire. Stephen Conder questionnaire and a questionnaire about the relationship between the characteristics of successful change management require managers with employee performance based on the Gato. Cronbach's Alpha coefficients for the variables of the features expected of managers in successful change management and employee performance 0/713 and 820/0 respectively was. The results of the study showed that, among the necessary functionality and performance of managers in managing successful change there is a significant relationship. Also the views of managers and employees, between risk managers, the determination results are expected by the management, the managers have a good understanding between general knowledge and expert analysis by managers, the need to know, before the change of the research and development the managers of motion with emphasis on the strengths of the features needed by managers and managers in successful change management and employee performance there is a significant relationship.
    Keywords: Details needed by managers, successful change management, employee performance
  • Arefeh Shokri, Salegh Maleki Avarsin Pages 77-80
    The aim of the present research was to investigate the relationship between happiness and managers power of risk taking with creativity elementary managers’ schools of Shahindezh city in 2014- 2015. The number of samples was 85 people and the total number using Kergesy and Morgan was 70 selected randomly. Data was collected using three question aires of occupational creativity, Agril and Hilz happiness feeling and yourself understanding risk-taking and its reliability of happiness/ managers, risk-taking and creativity was estimated respectively 797%, 714% and 838%. To analyze the collected data, Pearson's test was used and the research results showed that there's significant relationship between happiness and its indicators (self – concept life satisfaction – emotional readiness aesthetic feeling- efficacy and hope fullness) and shahindezh primary school managers risk taking. There is significant relationship between happiness and its indicators (self concept life- satisfaction – emotional readiness – aesthetic feeling – efficaicy – hope fullness) and powers of risk taking with shahindezh primary schools manager's creativity.
    Keywords: happiness, power of taking, creativity, primary schools
  • Majid M. Ahmadlu, Somayeh Rostami Pages 91-104
    This study compares the primary teacher's job satisfaction District 4 Tabriz based on power bases deals with school principals. In terms of purpose, applied research, in terms of research methods, descriptive survey, and the method of data collection is field. The statistical population included all primary teachers Department of Education District 4 Tabriz is 701 the number of persons. To determine the sample size, Morgan table was used that was equal to 248 and for the selection of respondents, the simple random sampling method was used. Of the 248 questionnaires distributed, 239 were returned completed questionnaires and analysis was performed based on them. To collect the required data, Minnesota job satisfaction questionnaire and hinkin and schriesheim power bases questionnaire were used. SPSS software for data analysis and one-way analysis of variance was used. The result show that job satisfaction average of teachers is different based on school principal’s different bases of power. LSD test results showed that the mean difference in job satisfaction rewarded with an average job satisfaction based on expert power source is different. The average job satisfaction based on coercion power supply with power supplies and specialized law differently. Average job satisfaction, according to a power law with an average job satisfaction based on source power supply authority is different but not different with other sources. The result is another clear difference of job satisfaction based on power supply authority and expertise
    Keywords: teacher's job satisfaction, principal's power bases, primary schools of Tabriz district 4
  • Sohrab Mohamadi Poya, Marzieh Dehghan Pages 105-120
    This study is investigates relations among Philosophic Mindedness, education philosophy and quality of work life in teachers student. Sample of research is 156 teachers student from college of psychology and educational science of University of Tehran in 2014-2015 (master students). Based on Kerjesi and Morgan table, 113 people have been selected as a sample. Research method of study is Descriptive and Correlational research method. Research tools include questionnaires of Sultani’s Philosophic Mindedness (1994), Patricia’s Educational philosophy (1972) and Walton’s quality of work life (1972). For analyzing of data have been used One-Sample T-Test, Pearson Correlation Coefficient and Multiple Regression. Finding shows that middle of Philosophic Mindedness of teachers student is with significant level 0.01 lower than average and only Comprehensiveness aspect is higher than average. The average of educational philosophy among teachers student is higher than middle and also educational philosophy in them are Progressivism. Also quality of work life is middle but also aspects adequate and fair compensation and constitutionalism in the work organization are lower than middle. Finding shows that correlation between Philosophic Mindedness and educational philosophy with significant level 0.05. Correlation between Philosophic Mindedness and quality of work life are with significant level 0.01. Multiple Regressions demonstrates that Philosophic Mindedness, Penetration and Flexibility effect on educational philosophy. Also comprehensive aspect impacts on quality of work life.