فهرست مطالب

گستره انرژی - پیاپی 9-10 (دی و بهمن 1386)

ماهنامه گستره انرژی
پیاپی 9-10 (دی و بهمن 1386)

  • 65 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/12/25
  • تعداد عناوین: 21
|
  • بالندگی شرکت های پیمانکار؛ ضامن اجرای پروژه های صنعت نفت
    صفحه 2
    برای ارتقای کمی و کیفی کار پیمانکاران، صیانت از نیروی انسانی کارآمد فیزیکی از نکات مهم و قابل توجه برای شرکت های پیمانکار داخلی است.
    نکته دیگر اینکه شرکت های پیمانکار برای انجام به موقع تعهدات قراردادی خود در انجام پروژه ها نیازمند منابع مالی هستند که دولت باید بستر و امکانات لازم را در این خصوص فراهم کند تا این شرکت ها بتوانند برای تامین منابع مالی موردنیاز خود را از بانک ها و یا استفاده از تسهیلات حساب ذخیره ارزی بدون اتلاف وقت برخوردار گردند و سرانجام لزوم وجود یک برنامه استراتژیک در شرکت های پیمانکار عمومی کشور است که البته با محوریت ارتقاء کیفی باید همراه گردد.
  • حمایت از بخش خصوصی، وظیفه اصلی دولت
    صفحه 3
    سخنرانی غلامحسین نوذری وزیرنفت در مراسم افتتاحیه دومین همایش چالش ها و فرصت های شرکت های ایرانی در قراردادهای نفت وگاز در رابطه با ایجاد رقابت آزاد و سالم، دسترسی به فرصت های یکسان و فضای مناسب تر کار برای پیمانکاران حاوی نکات تازه ای است که می تواند به عنوان سرفصل های جدید در زمینه فعالیت پیمانکاران مورد تامل و بحث و بررسی قرار گیرد.
  • بررسی مسائل و راهکارها در همایش دو روزه
    محمد راکبی صفحه 4
    در روزهایی که کشور با سرمای بی سابقه و به قول وزیر نفت، سرمایی با سه خصیصه «شدت بالا، مدت طولانی و گستردگی سراسری» دست و پنجه نرم می کرد، مسئله روز کشور در همه جا بحث نفت و گاز بود، مرکز همایش های بین المللی صدا وسیما در یکی از پر برف ترین نقاط شهر تهران شاهد برگزاری یکی از داغترین همایش های سال بود و جالب تر اینکه موضوع اصلی این همایش نیز بحث نفت وگاز بود.
    جمع کثیری از مدیران، کارفرمایان، مشاورین، پیمانکاران و دست اندرکاران صنعت نفت و گاز زیر یک سقف گرد آمده بودند تا شاید بتوانند در دومین همایش «چالش ها و فرصت های شرکت های ایرانی در قراردهای نفت وگاز» چالشی را از مقابل بردارند و فرصتی را در آن سوی چالش بیابند.
  • تاسیس بانک توسعه صنعت نفت راهگشای توسعه پروژه های نفت و گاز
    صفحه 8
    چگونگی انعقاد، نوع و نحوه اجرای قراردهای پروژه های نفت وگاز که به دلیل خصیصه ذاتی خود ارقام بالایی را شامل می شود. همچنین به واسطه مبادلات بین المللی و شرایط پیش آمده سیاسی و اقتصادی از ریسک بالایی برخوردار هستند، همواره از بحث های پر چالش در راستای انجام پروژه های نفتی بوده اند.
    بحث تاسیس بانک توسعه صنعت نفت یکی از راهکارهای تامین منابع مالی پروژه های صنعت نفت می باشد و البته این بانک از چنان قدرت و توان مالی برخوردار گردد که بتواند جوابگوی پروژه های عظیم نفتی باشد، برای این منظورلازم است یک سرمایه اولیه پانزده میلیارد دلاری از حساب ذخیره ارزی برای شروع کار در اختیار این بانک قرار گیرد و قطعا می تواند چندین برابر این سرمایه اولیه در بازارهای جهانی ایجاد منابع کند.
  • لزوم تغییر نقش دولت در فعالیت های اقتصادی
    صفحه 10
    امروزه حضور شرکت های فعالی در پروژه های بزرگ صنعتی و انرژی از جمله پروژه های نفت وگاز با توجه به نوع کار، نحوه کار و ویژگی هایی که این صنعت در ابعاد فنی و مهندسی، مالی و پولی و سیاسی و اقتصادی دارد، در اکثر نقاط دنیا و در اغلب موارد تغییرات عمده ای یافته اند. به طوری که شرکت های مهندسی پیمانکاری از روش های سنتی که مشکلات متعددی برای ذخیره کارفرمایی، مشاورین، پیمانکاری و بهره بردای و همچنین تخصیص و تامین منابع مالی ایجاد می کند، فاصله گرفته و به شکل های نوین در اجرای پروژه ها حضور یابند. این روش ها به نوعی است که می تواند از یک سو منافع کارفرما به لحاظ کیفی و زمانی پروژه ها و از سوی دیگر منافع پیمانکاران به لحاظ تامین منابع مالی و عدم دغدغه های رایج را برآورده سازد.
  • بسترهای قانونی نیاز اولیه شرکت های پیمانکار توسعه ای
    صفحه 13
    یکی از نکات برجسته و قابل توجه همایش چالش ها و فرصت های شرکت های ایرانی در قراردادهای نفت وگاز این بود که بسیاری از مقامات و مسئولان تصمیم گیر و تصمیم ساز مملکتی در این همایش حضور جدی و فعالی داشتند و با شرکت در سخنرانی ها و میزگردها، بسیاری از چالش ها و مشکلات و نیز نقاط قوت و ضعف موضوعات مطروحه را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
  • توسعه منابع انسانی، راهگشای ایجاد فضای کسب و کار و توسعه پایدار
    صفحه 17
    پروژه های نفت و گاز از جمله پروژه های پایه و اصلی کشور محسوب شده و مسائل پولی و ملی، فنی و مهندسی و سیاسی و اقتصادی از شاخصه های ویژه این گونه پروژه ها به شمار می روند. به همین دلیل چگونگی انتخاب و نحوه کار شرکت های مهندسین مشاور و پیمانکاری نیز از شاخصه های ویژه ای برخوردارند. این شرکت ها که مجریان پروژه های عظیم نفت وگاز می باشند، خود نیزدر این مسیر با چالش و دغدغه های بسیاری مواجه هستند که برای برون رفت از این شرایط و دستیابی به وضعیت بهتر باید به نوعی راه حل های مناسب دست یافت. این راه حل ها می توانند شامل مواردی چون نحوه کار، نوع قراردها، چگونگی تامین منابع مالی و غیره باشند.
  • لزوم تجهیز شرکت های پیمانکار عمومی با تکنولوژی های روز
    صفحه 21
    بهره گیری از آخرین یافته ها و تکنولوژی های روز دنیا در پروژه های صنعتی به ویژه پروژه های عظیم نفت و گاز موضوعی است که بعضا به دلیل عدم دسترسی به تکنولوژی های لازم و یا غفلت از اهمیت موضوع که از جانب کارفرما، پیمانکاران و سازندگان اتفاق می افتد، گاهی موجب مشکلات جبران ناپذیر در روند ساخت و بهره برداری از پروژه های نفت و گاز می شود که لازم است حساسیت بیشتری نسبت به آن داشته باشیم. رفع این مشکل می تواند از طرق مختلف توسط شرکت های مجری صورت گیرد. ارتباط با مؤسسات پژوهشی و تحقیقاتی ذی ربط داخلی و خارجی، حضور کارشناسان مجرت بین المللی در پروژه ها، مشارکت با شرکت های بزرگ و با سابقه بین المللی و... می تواند این نقیصه را به تدریج و در کوتاه مدت رفع نماید.
  • اخبار انرژی
    صفحه 23
    اطلاعیه فراخوان سیزدهمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی/ تشکیل شرکت مشترک انرژی بین ایران و روسیه/ ثبت پنج اختراع داخلی و چهار اختراع خارجی در حوزه نانو لوله های کربنی/ گشایش حساب اعتباری سوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس/ احداث خطوط انتقال سوخت 30 نیروگاه کشور/ سرمایه گذاری 5/8 میلیارد دلاری در مسیر خط لوله اتیلن غرب/ بیش از 12 میلیارد و 250 میلیون دلار اعتبار برای اجرای طرح های پتروشیمی/ بارگیری آخرین سکوی میدان های نفت و گاز سلمان/ سرمایه گذاری 500 میلیون یورویی برای بهبود کیفی محصولات پالایشگاه تهران/ مصرف روزانه بیش از 432 میلیون متر مکعب گاز طبیعی در بهمن ماه
  • تبدیل نیروگاه گازی به نیروگاه سیکل ترکیبی کفایت نمی کند
    فرهاد محمدی صفحه 26
    گفت وگو با قائم مقام وزیر نیرو، مهندس حمید چیت چیانبحث خصوصی سازی در حوزه نیرو و مشارکت بیشتر بخش خصوصی در تولید برق مستلزم منطقی شدن قمیت خرید برق با توجه به مشکلات گازرسانی در زمستان استفاده نیروگاه های سیکل ترکیبی برای جلوگیری از مشکلات فعلی مطرح است.
  • اطلاعات آماری
    صفحه 29
    مقایسه نماگرهای رشد صنعت برق کشورمجموع قدرت اسمی و عملی نیروگاه های کشور
  • الگوی تدوین راهبرد فناوری در صنعت برق ایران
    سیده شیوا موسوی، محسن اکبرپور شیرازی، حسن منصف صفحه 30
    فعالیت نوین راهبرد فنآوری در صنعت برق کشور برای اولین بار در بخش دانش فنی شرکت متن از سال 81 آغاز شد و نتایج آن به تدریج در طی سه سال ارائه گردید. پس از تعیین برنامه تا سطح فرآیندهای توسعه تکنولوژی، نتایج به دست آمده از سال 84 مورد بازنگری قرار گرفته است که همچنان ادامه دارد.
    در این تحقیق، بعد از مطالعه و تحلیل روش اتخاب راهبرد فنآوری موجود در صنعت برق کشور، به مطالعه روش های تدوین راهبرد فنآوری پرداخته شد. سپس مدل برنامه ریزی راهبردی سلسله مراتبی (HSP) که برای اولین بار در سال 84 توسط دکتر اکبر پورشیرازی پیشنهاد شد؛ مورد مطالعه قرار گرفت و توسعه لازم در این مدل داده شد، در نهایت برای بهبود روش راهبرد فنآوری در صنعت برق کشور، با کمک مدل برنامه ریزی راهبردی سلسله مراتبی توسعه یافته، الگوی جدید تدوین راهبرد فنآوری صنعت برق ایران ارائه گردید.
  • تحلیل ماه: صنعت نفت و دردسرهای سوخت رسانی
    صفحه 36
    هنگامی که امواج تازه ای از سرمای بی سابقه از منطقه سیبری، راه آسمان ایران را در پیش می گیرند، وزیر نفت نیز لاجرم باید راهی مجلس شود تا پاسخگوی سؤالات بی پایان نمایندگان باشد.
    ورود چین به طرح صلح، خبرگزارهای بین المللی در روز 20 بهمن خبری را مبنی بر از علاقه چین به حضور در خط لوله صلح برروی تلکس های خبری خود فرستادند. اسلام آباد و تهران از این موضوع استقبال کردند.
  • تحلیل ماه: قیمت گذاری، پاشنه آشیل صنعت گاز ایران
    صفحه 39
    کمبود گاز سال جاری ناشی از قطع گاز از سوی ترکمنستان است که با وجود تعهدات قراردادی خود، در بدترین شرایط اقدام به قطع جریان گاز کرد. مذاکره دو جانبه بین مسئولین شرکت ملی گاز و ترکمنستان در خصوص قیمت های جدید تا قبل از اقدام در جریان بود و با وجود اینکه قرارداد موجود، امکان اقامه ادعای جدید از سوی ترکمنستان را منتفی کرده است.
  • تحلیل ماه: بنزین؛ تمرین نوروزی برای آزاد سازی
    صفحه 41
    محمدرضا نعمت زاده مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران از هاشمی رئیس ستاد تبصره (13)، که از عرضه بنزین آزاد در روزهای تعطیلات نوروز (فروردین 87) برای رفع نیازهای عمومی در ایام مسافرت های نوروزی خبر داده بود. با تایید این خبر گفت: قرار است این طرح به صورت آزمایشی در نوروز اجرا شود و بر اساس نتایج آن برای ادامه عرضه بنزین آزاد تصمیم گیری خواهد شد.
  • ضرورت ایجاد یک نظام تنظیم قیمت سوخت منطقه ای
    جهانیار بامداد صوفی، محمدعلی طاهری صفحه 43
    نگاهی به وضعیت قیمت بنزین در کشورهای جهان، یک مسئله مهمی را که با آن مواجه می شویم، عدم یک نظام هماهنگ در تنظیم قیمت سوخت، خصوصا در مورد کشورهای همجوار در یک منطقه است. وجود قیمت های مختلف سوخت در کشورهای همسایه موجب قاچاق آن از یک کشور به کشوری دیگر می شود. بیشترین زیان در این بخش و به طور ویژه سوخت و عدم وجود هیچ گونه درآمدی بابت اخذ مالیات بر روی آنها، باعث خروج مقادیر زیادی سوخت به طور قاچاق از این کشورها به علت تفاوت آشکار قیمتی به کشورهای همجوار می شود.
  • حضور فعال بخش خصوصی در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی
    محمد راکبی صفحه 48
    مدت کوتاهی است که گروه هایی از بخش خصوصی با گام هایی نرم و کوتاه ولی پرتوان و پرانگیزه در برخی از حوزه های پایین دستی این صنعت وارد شده اند که به عنوان پیش قراولان این حرکت می تواند راهگشای دیگران باشند و نیز مدت کوتاه تری است که این گروه ها گرد هم آمده و از تجمع خود تشکل منسجمی را شکل داده اند که می تواند الگوی تشکل های مشابه باشد. اتحادیه صادرکنندگان فرآروده های نفت، گاز و پتروشیمی در پی تشکیل این تشکل، دی ماه امسال دومین همایش سالانه خودرا برگزار کرد. محور اصلی این همایش خصوصی سازی و اجرای اصل (44) قانون اساسی بود.
  • تحلیل ماه: پایان رانت در توزیع محصولات پتروشیمی
    صفحه 52
    موضوعاتی که در این ماه مورد تحلیل قرار گرفته اند، عبارتند از:بدهی 400 میلیاردی یا 40 میلیاردیمرکز پژوهش های مجلس و خط اتیلن غربشرکت ملی صنایع پتروشیمی، رتبه چهارمبانک صنعت نفت
  • اقتصادی شدن انرژی های نو در ایران
    محمدعلی باغبان زاده صفحه 54
    استفاده از انرژی های نو در جهان با توجه به قیمت های فعلی نفت و آنچه در آینده برای آن متصور است، بیش از گذشته در نقاط مختلف جهان اقتصادی می شود. در ایران نیز با توجه به پتانسیل های موجود فرصت های بهتری برای صنعتی شدن پروژه های مطالعاتی در این زمینه فراهم شده است.
  • معرفی کتاب
    صفحه 57
    انرژی زن و محیط زیست، دکتر نسترن رحیمیهیدارت گازی، بهرام مختاری و مهدی کاظم پور
  • ضرورت حفاظت از محیط زیست
    صدیقه ببران صفحه 58
    متاسفانه منطقه خلیج فارس و دریای عمان بر اساس آخرین آمار ارائه شده در گزارشات جهانی، در اثر ورود آلاینده ها از کشتی های نفتی و تجاری و همچنین 10 میلیون تن آلاینده جنگی و فاضلاب، یکی از آلوده ترین مناطق دریایی جهان به شمار می رود. آمارها همچنین حکایت از این دارد که در حال حاضر میزان آلودگی این منطقه دریایی از جهت آلودگی نفتی 1/3 درصد است که 47 بار بیشتر از حد متوسط بین المللی اقیانوس ها می باشد.