فهرست مطالب

گستره انرژی - پیاپی 15-16 (امرداد 1387)

ماهنامه گستره انرژی
پیاپی 15-16 (امرداد 1387)

  • 66 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/06/05
  • تعداد عناوین: 22
|
  • سرمقاله: انرژی کشور در گرو عملکرد دولت و مجلس
    صفحه 2
  • رونق آبادان: تنیده در صنعت نفت ایران
    صفحه 3
    تاریخچه آبادان، علت نامگذاری شهر به این نام، تاریخ ایجاد نخستین واحد تصفیه نفت ایران در سال 1291 شمسی و سیر تحولات و پیشرفت آن در سال های قبل و بعد از انقلاب، صدمات شدید و خسارات وارد بر آن در خلال جنگ تحمیلی و... از جمله مواردی است که در این مقاله ذکر شده است.
  • کندوکاو
  • برق صنایع در وضعیت اضطرار چرخ تولید نباید بخوابد
    رضا کربلایی صفحه 5
    صنعت برق در زمستان سال گذشته، خسارت زیادی از قطعی گاز دید تا خانه ها گرم بماند. اما تابستان امسال با چالش جدی تر مواجه شده است. جدی ترین هشداری که از سوی "اکبر هاشمی رفسنجانی" رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام مطرح شد، خطر گسترش خاموشی ها و رسوخ آن به صنعت را گوشزد کرد.
    دکتر هادی غنیمی فرد، رئیس خانه صنعت و معدن، در گفتگو با گستره انرژی، به جدی تر شدن قطع واحدهای صنعتی از ابتدای تابستان اشاره کرد و افزود در صورت تداوم این وضعیت، دریافت خسارت واحدهای صنعتی از وزارت نیرو محتمل خواهد بود.
  • مدیریت مصرف، کاهش تلفات و آزادسازی راهگشای صنعت برق ایران
    علیرضا محمدی صفحه 9
    یکی از مشکلات صنعت برق در حال حاضر، عدم سرمایه گذاری مطابق با پیش بینی های قبلی برنامه ریزی کشور در این حوزه است. برای آگاهی از مسائل جاری، گستره انرژی با دبیر سندیکای برق ایران، مهندس حمیدرضا صالحی، گفت و گویی انجام داده است و در زمینه چالش های پیشروی این صنعت و بحران قطعی برق در تابستان، مسائل و مشکلات پیشروی پیمانکاران در زمینه ساخت و تجهیز نیروگاه ها به گفتگو پرداخته است.
  • خشکسالی دلیل خاموشی هاست سرمایه گذاری نشود، باز هم خاموشی داریم.
    رضا کربلایی صفحه 12
    مهندس "مسعود حجت مدیری" که چهار دهه از حضورش در تمام سطوح مدیریتی وزارت نیرو می گذرد و از او به "دائره المعارف صنعت برق کشور" یاد می کنند، معتقد است که عوامل متعددی باعث به وجود آوردن خاموشی ها و کاهش ظرفیت نیروگاه ها می شود. که مهم ترین آنها استفاده از نیروگاه های برق آبی به عنوان تامین 40 % از برق کشور و وابسته بودن این نیروگاه ها به منابع آبی، لزومupgrade کردن نیروگاه های با بیش از 40 سال قدمت، و عدم تخصیص برنامه های مناسب برای توسعه نیروگاه ها در بخش خصوصی را از عوامل کمبود برق در سال جاری می داند
  • رویای بانک 15 میلیارد دلاری تعبیر می شود
    صفحه 15
  • ارزیابی مدیریت یکساله مصرف سوخت
    فرهاد محمدی صفحه 16
    افزایش رو به رشد مصرف بنزین و فرآورده های سوختی برای حمل و نقل، برنامه ریزان دولت را وادار کرد به منظور برآورد دقیق تری از میزان و نحوه مصرف سوخت کشور، اقدام به تبصره 13 و سهمیه بندی سوخت خودروها کند.
    در مورد کارآیی و معضلات فعلی مصرف سوخت، گفت و گویی با مهندس "محمد آقایی" مشاور موسسه مطالعات بین المللی انرژی انجام داده و به مسائل و عوامل مؤثر در به وجود آوردن این طرح، فلسفه وجودی سهمیه بندی و مقایسه ایران با سایر کشورها در این زمینه و عوارض سهمیه بندی از جمله "قاچاق داخلی" می پردازد.
  • سهمیه بندی سوخت آغازی برای صرفه جویی انرژی
    فرهاد محمدی صفحه 19
    طرح دولت نهم در اعلام سهمیه بندی سوخت، واکنش های مختلفی بین مردم و صاحبنظران داشت.
    اگرچه تصمیم دولت بدون در نظر گرفتن زیرساخت ها صورت گرفت و مردم را به دلیل نبود وسایل حمل و نقل عمومی به اندازه کافی، دچار زحمت کرد، اما در صورتی که این طرح هدفمند دنبال شود می تواند تحول اساسی در نگرش به مصرف انرژی در کشور به حساب آید.
    با "جلیل سالاری" سرپرست برنامه ریزی تلفیقی شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی، گفت و گویی مفصل در این مورد انجام داده ایم که مهم ترین مسائل مطرح شده در این گزارش را می توان تاثیر سهمیه بندی در حمل و نقل شهری، تاثیر آزادسازی قیمت سوخت بر خودروسازها و... بیان نمود.
  • به کارگیری کارت الکترونیکی برای پرداخت هزینه سوخت
    مائده سادات موسویان صفحه 23
    پروژه های به کارگیری کارت سوخت، یکی از پروژه های بزرگ ملی سال های اخیر کشور محسوب می شود.
    با راه اندازی پروژه ها علاوه بر دسترسی برنامه ریزان صنعت پالایش و پخش به میزان مصرف خودروها در اقصی نقاط کشور، امکان اتخاذ تدابیر دقیق و صحیح برای تصمیم گیران و تصمیم سازان کشور فراهم آمده است.
    "احمد تولایی" مدیر فنی طرح کارت هوشمند سوخت در گفتگو با گستره انرژی اطلاعات آماری در مورد جایگاه های توزیع سوخت و تعداد جایگاه ها در مناطق تهران و شهرستان ها، نوع سهمیه بندی خودروهای سراسر کشور و... را بیان می کند
  • مدیریت و برنامه ریزی بازار گاز؛ نیازمند تامل بیشتر
    علیرضا محمدی، مائده سادات موسویان صفحه 26
    مدیریت تقاضا، قیمت عامل کنترل مصرف، سند چشم انداز و آینده گاز ایران، سیاست گذاری در تولید و مصرف فرآورده های نفتی از جمله مواردی است که در این گزارش با مدیران مطرح صنعت نفت و گاز کشور، مهندس اکبر ترکان، دکتر مسعود نیلی، دکتر قربان و... مورد بحث و گفتگو قرار گرفته است.
  • تجارت نفت از انحصار دولت خارج می شود؟
    صفحه 29
  • حضور بخش غیر دولتی در صنعت نفت و گاز
    علی بختیار، فاضل مریدی فریمانی صفحه 30
    اقتصاد ایران در دوره گذر از "اقتصاد دولتی" به اقتصاد "غیر دولتی" و از"اقتصاد انحصاری" به "اقتصاد رقابتی" قرار گرفت، اما بخش خصوصی به استناد گزارش های داخلی و بین المللی با چالش ها و محدودیت های گسترده ای مواجه است.
    رفع موانع و چالش ها نیازمند مجموعه ای از اقدامات اجرایی است که می توان به اعمال انواع روش های قیمت گذاری و تعرفه بندی، روش های حل اختلاف و رفع معارض های قانونی و سیاسی اشاره کرد.
  • اعلام کناره گیری توتال فرانسه، شیطنت رسانه های آمریکایی یا...
    صفحه 35
  • مدیریت و استانداردها در سال 2020
    فرداد اسلامی صفحه 36
    الگوی ذهنی مجموعه ای از رابطه علت و معلولی، قراردادها و قانون هایی است که در سالیان دراز بر اثر محرک های دریافتی به وجود آمده اند و در حافظه بلند مدت ما نگهداری می شوند. پیش بینی ها نشان می دهند که تا سال 2020 بیش از یک میلیون استاندارد بین المللی در جهان منتشر خواهد شد و تقریبا فعالیتی را نمی توان یافت که دارای استاندارد نباشد.
    در سالیان آتی برای جوامع توسعه یافته و در حال توسعه، رشدهای نجومی در صنعت IT و ITC و شبکه های الکترونیکی پیش بینی می شود. به طوری که بشر باید خود را برای زندگی در جهان دیجیتالی آماده کند.
  • همکاری بین المللی در انتقال و توسعه دانش فنی کاتالیست ها
    سعید صاحبدل فر، ناصر باقری مقدم، مریم تخت روانچی، مهدی صحاف زاده صفحه 41
    در این مقاله نقش همکاری های بین المللی در توسعه و انتقال دانش فنی تولید کاتالیست های تجاری مورد بررسی قرار می گیرد و روش شناسی مورد استفاده در الگوبرداری، تهیه و جمع آوری اطلاعات و تحلیل آنها با مدل اکتساب فن آوری کیه زا می باشد. برای تعیین الگو برداری از ملاک هایی مانند: میزان توسعه یافتگی، وضعیت منابع نفتی و جغرافیای سیاسی استفاده شده است.
  • آیا دیپلمات نفتی به حاشیه می رود
    صفحه 45
  • مدیریت استراتژیک
    صفحه 46
    الگوی جامع مدیریت استراتژیک دربرگیرنده سه مرحله می شود: 1)تدوین استراتژی، 2)اجرای استراتژی، 3)ارزیابی استراتژی.
    تحقیقات نشان می دهند سازمان هایی که از مدیریت استراتژیک استفاده می کنند، در مقایسه با آنها که از این شیوه استفاده نمی کنند، سودآورترند
  • بیوسوخت ها دریچه ای به سوی آینده
    محمدعلی طاهری صفحه 48
    در قسمت اول مقاله گفته شد که اگر چه هنوز بیوسوخت ها در مقایسه با سوخت های فسیلی از رقابت اقتصادی برخوردار نیستند، اما توجه سیاستمداران و سرمایه گذاران خصوصی را به خود جلب کرده اند.
    موضوعاتی همچون انواع بیوسوخت ها، ارتقاء و ترویج بیوسوخت ها از طریق معافیت های مالیاتی و یارانه ها مورد بررسی قرار می گیرد
  • سرمایه گذاری 18 میلیارد یورویی جهان در تولید انرژی از باد
    صفحه 50
    اطلاعات دقیق پتانسیل باد در نقاط مختلف کشور، برنامه ریزی انرژی و استفاده از باد را در سبد کلی انرژی امکان پذیر می سازد.
    صنعت باد منافع اقتصادی و اجتماعی مختلفی را به همراه دارد که از جمله مهم ترین آنها عبارتند از: 1- نداشتن هزینه های اجتماعی 2- نداشتن هزینه های زیست محیطی 3- کاهش اتکاء به منابع انرژی وارداتی 4- تقویت ساختار اجتماعی و اقتصادی مناطق روستایی.
  • اطلاعات آماری
    صفحه 54
    روند تولید و مصرف بنزین 1386- 1357/ واردات بنزین1386-1377/ مقایسه قیمت واقعی و اسمی بنزین طی سال های 1386-1368/ سرمایه گذاری های انجام شده در شکت ملی گاز ایران و شرکت های تابعه/ نیازهای سرمایه گذاری در برنامه پنچ ساله چهارم/ طرح ذخیره سازی گاز طبیعی زیرزمینی
  • بازار انرژی
    صفحه 56
  • معرفی کتاب
    صفحه 57
    12 گام تا ارتباط مؤثر، محمد سیداروابط اقتصادی ایران و عراق، عادل قربانی- میر فرهاد صدیق محمدی