فهرست مطالب

گستره انرژی - پیاپی 6 (مهر 1386)

ماهنامه گستره انرژی
پیاپی 6 (مهر 1386)

  • 64 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/11/05
  • تعداد عناوین: 18
|
  • ناکارآمدی در صنعت برق
    صفحه 2
    به اعتقاد کارشناسان روند خصوصی سازی در صنعت برق در کشور ما دارای مشکلات ریشه ای است. این در حالی است که مدیران این صنعت به خاطر تفکر سخت افزاری مشکلات محوری و کلیدی این صنعت را کمتر مورد توجه قرارداده اند.
    به علاوه هر دو نوع قراردادBOT و BOO هنوز نتوانسته اند سرمایه گذاران واقعی بخش خصوصی را در حد انتظار به سرمایه گذاری ترغیب کند.
    قدرت مانور نیروگاه های خصوصی در حال حاضر هنوز کم است. از طرفی سرمایه گذاری توسط بخش خصوصی برخلاف بنگاه های دولتی در پروژه های نیروگاهی بسیار پر ریسک است. عواملی چون طولانی شدن دوران ساخت، تاخیر در بهره برداری پس از آماده شدن نیروگاه به دلیل عدم تحویل به موقع سوخت از طرف توانیر و یا هر دلیل دیگر، تولید کمتر از ظرفیت تعیین شده به دلیل عدم برداشت به موقع برق تولیدی توسط شبکه، عدم پرداخت به موقع وجوه مربوطه توسط خریدار و عوامل دیگر می تواند سرمایه گذاری در این بخش را به مخاطره اندازد.
  • شکوفایی صنعت برق در گرو واگذاری واقعی تصدی به مردم
    علیرضا محمدی صفحه 3
    گفت وگو با نماینده مردم گلپایگان و خوانسار در دوره نهم مجلس شورای اسلامی زمینه های بالقوه لازم برای رشد و توسعه صنع برق امروزه بیش از هر زمان دیگری در کشور فراهم است. برای به فعل در آمدن این پتانسیل ها به واقع باید امر تصدی به بخش خصوصی و مردم واگذار شود و دولت و وزارت نیرو امر حاکمیت و نظارت را دنبال کنند. مسائلی همچون جلوگیری از اتلاف و هدرروی برق، افزایش ولتاژ انتقال برق و حضور در بازار برق بین المللی در صورتی قابل حل است که بخش خصوصی بر اساس کارکردهای واقعی اقتصاد کشور بتواند عمل کند. دولت در بخش نیروها تنها حوزه انتقال را به عنوان ابزار حاکمیتی حفظ خواهد کرد و تولید و توزیع را واگذار می کند.
  • پتانسیل کم نظیر بهینه سازی برق در ایران
    امیر شریف یزدی صفحه 6
    چند برابرشدن قیمت نفت و گاز طی سال های اخیر، به طور مضاعف توجیه اقتصادی فعالیت های مدیریت و کاهش مصرف و تلفات را نسبت به ظرفیت سازی برای تولید، نمایان ساخته و هم از دیدگاه ملی با گرایش به فعالیت های کم هزینه اشتغال زا و هم از منظر منافع صنعت برق، اولویت فعالیت های بهینه سازی در جهت تقاضا به مراتب بیشتر شده است.
    همزمانی شکل گیری در بازار برق در ایران و افزایش چند برابری ارزش حامل های انرژی در دنیا، زمینه مناسبی برای اقتصادی شدن فعالیت های بهینه سازی فراهم ساخته است. با گسترش تدریجی حوزه بازار برق، شرکت های برق توزیع سود بهینه سازی را در بودجه خود احساس می نمایند و بخش مهمی از منافع ملی این اقدام با منافع سازمانی شرکت های برق و توزیع همسو می شود. در این مقاله منافع و رویکردهای جهانی و داخلی بهینه سازی جهت مصرف بررسی می شود.
  • تصویر بخش خصوصی در آینده صنعت برق
    علیرضا محمدی صفحه 11
    گفت و گو با سرپرست دفتر تنظیم مقررات و توسعه و رقابت در بازار آب و برقدر یکسال گذشته وزارت نیرو تغییرات زیادی را شاهد بوده است. تغییراتی که در این وزارت نیرو تغییراتی که در این وزراتخانه رخ داد در جهت تفکیک تصدی و حاکمیت است که در همین راستا، بخش های مربوط به تصدی شرکت ما در تخصص از یکدیگر جدا شدند و در حال حاضر در پی اجرای بند (ج) اصل 44 قانونی اساسی وزارت نیرو در حال واگذاری بخش های تولید و توزیع به بخش خصوصی است.
  • هزینه تامین برق صنایع انرژی بر از نگاه ملی
    امیر شریف یزدی صفحه 15
    به هر حال منافع ملی عدم توسعه صنایع انرژی بر بهینه سازی مصارف الکتریکی، بسیار پر رنگ تر از منابع صنعت برق است، از این رو اگر رویکرد ملی برای بررسی و اصلاح روند وجود نداشته باشد، به طریق اولی نمی توان از صنعت برق و از متقاضیان و از مشترکین توقعی داشت، به عنوان نمونه ای از فاصله زیاد بازگشت سرمایه، از دیدگاه ملی بازگشت سرمایه روش های کم هزینه و پرهزینه بهینه سازی در حد چندماه تا یک سال و هزینه آن به ترتیب حدود 100 و 10 مرتبه کمتر از هزینه ظرفیت سازی برای تولید است، اما از دیدگاه مشترکین کشاورزی، بازگشت سرمایه 20 سال خواهد بود
  • تثبیت مدیریت؛ تسریع گردش کار صنعت نفت
    صفحه 20
    مسائل مربوط به انتخاب وزیر جدید نفت همچنین در بخش بالادستی، فروش بسته های مناقصه مربوط به 17 بلوک اکتشافی جدید وانتصاب مدیر شرکت نفت و گاز پارس
  • گردهمایی سران اوپک، بعد از 7 سال
    فرهاد محمدی صفحه 23
    گفت و گو با دکتر جواد یارجانی، مدیر امور اوپک و مجامع بین المللی وزارت نفتسومین اجلاس سران اولک در اواخر آبان ماه سال جاری در ریاض عربستان برگزار خواهد شد. بعد از کشمکشی که عربستان و لیبی بر سر میزبانی اجلاس سوم داشتند با رایزنی های وزرای خارجه این دو کشور در اجلاس فوق العاده وزیران اوپک، عربستان را به عنوان میزبان اعضای اوپک در نظر گرفتند و فرصت میزبانی بعدی را به لیبی واگذار کردند.
  • در بازار نفت
    صفحه 26
    این مطلب حاصل گفت وگو با یکی از کارشناسان بخش انرژی کشور است که بیش از 25 سال تحولات صنعت نفت را نظاره گر بوده است و به لحاظ اداری مایل بوده اند نام ایشان محفوظ بماند، با ایشان درباره رفتار و عملکرد کشورهای تولیدکننده در مصرف کننده نفت بعد از دهه 1960 یعنی زمانی که سازمان اوپک شکل گرفت به گفت و گو نشسته ایم که از نظر شما می گذرد.
  • در آمدهای افسانه ای نفت در کجا هزینه می شود
    بهمن آرمان صفحه 29
    تا کنون اقتصاددانان، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و حتی رسانه های گروهی در مورد عدم تاثیر مستقیم ناشی از چهار برابر شدن قیمت نفت برروی زندگی مردم و فعالیت های اقتصادی پاسخی نیافته اند و این مسئله به صورت معمایی برای اقتصاددانان و مردم در آمده است.
  • جذب سرمایه های خارجی و جایگاه ایران در کشورهای منطقه
    مهسا رازدان صفحه 31
    در این مقاله با توجه به حجم عظیم ذخایر نفت و گاز کشور و نیاز مبرم به جذب سرمایه گذاری در این زمینه، ارزیابی اقتصادی انجام شده در سال 2007 توسط مؤسسه هریتیج در مورد ایران و کشورهای رقیب نفتی و اقتصادی آن در منطقه مورد بررسی و مطالعه قرار می گیرد. براساس این مطالعه کشورهای تولیدکننده نفت نیاز جدی به بالا بردن توان جذب سرمایه های خارجی و استفاده از منابع مالی بین المللی دارد که برای رسیدن به این هدف تقویت شاخص های اقتصادی در کشور خصوصا در مواردی چون تورم و بیکاری و افزایش امنیت سرمایه و همچنین کاهش بروکراسی اداری از جمله مهمترین موارد قابل ذکر است.
  • سرنوشت خزر در هاله ای از ابهام
    سهیلا زمانی ترجمه: سهیلا زمانی صفحه 36
    ایران که در زمان اتهاد جماهیر شوروی سابق، سهم یکسانی را با این کشور از دریای خزر به خود اختصاص میداد، بر تقسیم مساوی دریا میان کشورهای حاشیه این دریا تاکید دارد. این در حالی است که روسیه، آذربایجان و قزاقستان خواهان تقسیم این دریا بر اساس طول ساحل هر کشرو هستند، در این صورت سهم کوچکتری به ایران اختصاص می یابد.
  • صنعت گاز؛ ورود به فضای قیمت های واقعی
    صفحه 39
    روند مذاکرات مربوط به طرح های صادرات گاز که با برکناری وزیر نفت به کندی گرائیده بود. با حمایت سرپرست وزارت نفت از تداوم مذاکرات و تعیین تکلیف طرح های صادراتی گاز کشور ضمن تغییراتی مجددا آغاز شد.
    صنعت گاز و تحولات داخلی، اعلام معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران مبنی بر حضور بخش خصوصی در اجرای پروژه پنج میلیارد دلاری خط لوله نهم از بسیاری از جهات حائز اهمیت است.
    خصوصی سازی در صنعت گاز، مهندس کسائی زاده مدیرعامل شرکت ملی گاز، با تایید لزوم منطقی سازی قیمت های انرژی بیان کرد، واگذارها در صورتی می تواند تداوم داشته باشدکه قیمت انرژی منطقی شود.
  • ضرورت ها و چالش های طرح پرورش مدیران
    محمدعلی طاهری، حسن نصر اصفهانی صفحه 41
    ژبر اساس چشم انداز، ایران سومین تولیدکننده گاز درجهان با سهم 8 تا 10 درصد از تجارت جهانی گاز و فرآورده های گازی و دارای جایگاه اول فنآوری نفت وگاز در منطقه در افق 1404 خواهد بود. به منظور تحقق اهداف تعیین شده در سند چشم انداز، رشد و تعالی صنعت گاز کشور، شرکت ملی گاز ایران اقدام به اجرای طرح پرورش مدیران نموده است.
  • تولید لوله های اسپیرال در ایران؛ مشکلات پیش رو
    فرهاد محمدی صفحه 45
    گفت و گو با حمیدرضا گودرزی سرپرست واحد کنترل کیفیت یکی از شرکت های پیمانکار لوله های انتقال یکی از اقلام پر مصرف در پروژه های صنعت نفت و گاز می باشد. دو نمونه از لوله های انتقال یعنی لوله های درز طولی و اسپیرال از تولیدات شناخته شده داخلی است. تولید لوله های اسپیرال در سال های اخیر در ایران افزایش یافته است، اما لوله های اسپیرال تولید داخل در ضمن اتصال با مشکلاتی نیز روبه رو است.
  • پتروکیمیایی سامان مرکز پژوهش های صنعتی نفت و کاتالیست
    صفحه 47
  • کم رغبتی بخش خصوصی به مشارکت در صنعت پالایش
    صفحه 49
    ورود پالایشگاه به بورس در راستای سیاست های خصوصی سازی سهیه بندی گازوئیلتوسعه ظرفیت های پالایشی
  • جهش در پتروشیمی؛ بایدها و نبایدها
    صفحه 51
    آزادسازی قیمت محصولات پتروشیمیطرح های توسعه ای صنعت پتروشیمیخط لوله اتیلن مرکزخصوصی سازی و صنعت پتروشیمی
  • قیمت برق تولیدی از پیل سوختی در نیروگاه های ایران
    محمد عامری، محمد جواد حیدری صفحه 53
    در این مقاله یکی از تکنولوژی های جدید «پیل سوختی» مورد ارزیابی و بررسی قرار می گیرد و استفاده از پیل سوختی اکسید جامد در تولید همزمان برق و گرما در ایران ارزیابی می شود.
    براساس نتایج بدست آمده در حال حاضر تکنولوژی پیل سوختی یک تکنولوژی اقتصادی نیست و نمی تواند با تکنولوژی های متداول رقابت کند.