فهرست مطالب

گستره انرژی - پیاپی 63-64 (امرداد 1391)

ماهنامه گستره انرژی
پیاپی 63-64 (امرداد 1391)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/05/22
  • تعداد عناوین: 24
|
  • سرمقاله
  • خبرنامه
  • پرونده
  • دو روی سکه تحریم نفت ایران / نفت ایران؛ پادشاه عزلت نشین؟
    مجتبی کریمی صفحه 17
    تحریم نفتی ایران از سوی اتحادیه اروپا از یکشنبه، اول ژوئیه (11تیرماه)، به اجرا گذاشته شد. اتحادیه اروپا به اعضایش تا اول ژوئیه فرصت داده بود واردات نفت از ایران را متوقف کنند. با اجرای این تحریم ها، شرکت های بیمه اروپایی هم دیگر نفتکش های حامل نفت را بیمه نمی کنند. شرکت های بیمه اروپایی بزرگترین شرکت های بیمه نفتکش ها هستند.
  • مجتبی کریمی صفحه 21
    بعد از اعمال تحریم های اروپا و آمریکا علیه صنعت نفت و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، همانگونه که پیش بینی می شد مسئله بستن تنگه هرمز به عنوان یک مسئله در مقابل اقدام نسنجیده و غیر عادلانه جهان با ملت ایران مطرح شد. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، بحث بستن هرمز از طرف ایران، یک مسئله کاملا طبیعی است و در واقع پاسخی به اقدام و اعلان جنگ غرب به ایران است.
  • محسن داوری صفحه 24
    هم زمان با بالا گرفتن تنش بین ایران و ایالات متحده بر سر ادامه مساله هسته ای ایران، بسیاری معتقدند که غرب از ایران به دلیل توانایی سلطه بر کشورهای این منطقه که قلب تپنده تولید نفت جهان و تامین کننده انرژی آمریکا و هم پیمانانش است، می هراسد. ابزارهای مالی و تجاری غرب علیه فروش نفت ایران، به ویژه با تحریم های جدید اتحادیه اروپا از اولین روز جولای 2012 میلادی، وارد مرحله جدیدی گردیده است که به نظر می رسد قواعد بازی را با تغییراتی اساسی روبرو خواهد نمود.
  • گزارش
  • صفحه 26
    یک مخترع ایرانی به نام مصطفی حدادی موفق به ساخت و آزمایش دستگاه تولید انرژی الکتریسیته از امواج دریا شد. این دستگاه در چهارمین نمایشگاه بین المللی انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی(IECREE2012) در تهران، برای بازدید علاقه مندان عرضه گردید.
  • صفحه 27
    شوآل،پروژه فناوری اطلاعات مورد حمایت مالی اتحادیه اروپا، به ساخت روبات ماهی های هوشمندی دست زده که با شنای گروهی دربنادر و دریاها، یافتن آلودگی ها را تسهیل می کنند.
    لوک اسپلر، رئیس پروژه شوآل و پژوهشگر ارشد گروه بی.ام.تی می گوید، پروژه شوآل با نشان دادن قابلیت توانایی یافتن منابع آلودگی و تحلیل شرایط آلوده کننده ها توسط روبات ها، توانسته است زمان یافتن منابع آلودگی را از چند هفته به چند ثانیه کاهش دهد. سنسورهای حساس به مواد شیمیایی نصب شده در بدن این روبات ماهی ها، با تحلیل و بررسی دقیق و سریع حوادث، می توانند روش کنونی نمونه برداری تصادفی از آب ها و آوردن نمونه به آزمایشگاه های خشکی را برای همیشه کنار بگذارد.
  • کندوکاو
  • صفحه 28
    پدیده گرد و غبار و ریزگردها این روزها به یکی از معضلات مناطق نفتی کشور تبدل شده تا جایی که کارشناسان در مورد تاثیر منفی این ریزگردها بر روی تجهیزات نفتی هشدار می دهند این پدیده پیامدهای زیست محیطی فراوانی در بر دارد که برای کاهش آنها روش های بسیار پرهزینه ای از جمله شن ریزی، درختکاری، مالچ پاشی و استفاده از شیره نیشکر توصیه می شود که البته آثار آن مقطعی می باشد. قسمت اعظم پدیده گرد و غبار و ریزگردها منشا بیرونی دارد و کانون جوشش این پدیده در چند کشور آفریقایی و آسیایی است که باید برای مهار آن راهکار بین المللی اندیشیده شود، در مقابل بخش اندکی(5 درصد) از این معضل داخلی است که ناشی از خشک شدن تالاب هورالعظیم و تالاب شادگان می باشد. ورود این پدیده آب و هوایی به کشور به ویژه در مناطق عملیاتی فلات قاره مشکلات زیادی از جمله نبود توان پرواز هواپیماها و بالگردها و نیز حرکت نکردن شناورها در واحدهای عملیاتی را به همراه داشته است.
  • صفحه 29
    هم زمان با افزایش تحریم های نفتی علیه ایران، با توافق وزارت نفت و بانک مرکزی روزانه 400 تا 500 هزار بشکه نفت ایران توسط کنسرسیومی متشکل از صادرکنندگان بخش خصوصی به بازارهای جهانی به ویژه اروپا صادر خواهد شد. جنگ اقتصادی غرب علیه ایران به اوج خود رسیده است و روزانه با افزایش فشارهای تحریم های بین المللی، ایران برگ برند ه های جدیدی برای مقابله با تحریم نفت رو می کند.
  • محسن داوری صفحه 30
    شگفت آور نیست که دو سال پس از فاجعه نشت نفت خلیج مکزیک درآوریل سال 2010میلادی، دولت ایالات متحده به وضع قوانین جدید و سختگیرانه در صنعت فراساحل بپردازد. همچنین چند سازمان دولتی فدرال نیز پس از بروز حادثه با ابلاغ مقررات و دستورالعمل های جدید در بخش های ایمنی حفاری و اقدامات اولیه پس از وقوع حادثه، در این بخش نقش آفرینی نموده اند.
  • فهیمه غیبی صفحه 31
    درخواست برگزاری نشست فوقالعاده ازسوی وزرای نفت برخی از کشورهای عضو اوپک، ازجمله ایران، عراق و الجزایر که البته با مخالفت کشورهای عضو اوپک خلیج فارس روبرو شد، در پی کاهش قیمت جهانی نفت به زیر 90 دلار برای اولین بار طی 18 ماه گذشته، افزایش تولید و عدم رعایت نظام سهمیهبندی توسط برخی اعضا مانند عربستان، کویت، امارات عربی متحده و تزریق مازاد بر نیاز 2 تا 3 میلیون بشکهای نفت به بازار علیرغم اجماع اعضای اوپک برای تثبیت عرضه روزانه 30میلیون بشکه برای دومین بار پیاپی درصد و شصست ویکمین نشست سازمان مطرح شد. درآخرین نشست اوپک توافق شد در صورت افت بهای نفت به زیر 100 دلار در هر بشکه و رسیدن به منطقه بحرانی، اعضای این سازمان برای بازگرداندن ثبات به بازارهای جهانی نفت خام یک نشست فوق العاده برگزار کنند.
  • صفحه 32
    بسیاری از تحلیلگران معتقدند خط لوله تاپی ما به ازای خط صلح و یک منازعه در فضای رقابت های گازی ایران با دیگر رقباست. البته خط لوله تاپی هنوز وارد فاز عملیاتی نشده است اما می توان نقاط قوت و ضعف یا فراز و نشیب این خط لوله را بررسی کرده و تاثیر خط لوله بر بحث های مرتبط با مدیریت انرژی منطقه از لحاظ سیاسی، امنیتی و اقتصادی را مورد ارزیابی قرار داد.
  • صفحه 34
    در حالی 8 تا 9 میلیارد تومان در خط لوله اتیلن غرب و پروژه های مسیر آن سرمایه گذاری شده و تکمیل آن نیازمند 8 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری دیگر است که کارشناسان از زیانده بودن بسیاری از واحدهای پتروشیمی در مسیر این خط لوله خبر می دهند.خط اتیلن غرب که به عنوان یکی از طرح های پایه توسعه صنعت پتروشیمی در کشور مطرح شده، دوباره به سر خط اخبار و تحلیل ها در حوزه این صنعت بازگشته است. خط لوله اتیلن غرب یکی از پروژه های کلان و سرمایه بر کشور در حوزه صنعت پتروشیمی است که در ابتدا به منظور محرومیت زدایی طراحی شد.
  • گزارش
  • مجتبی کریمی صفحه 36
    اکسون موبیل طی 125 سال از فروشنده صرف کروزن در آمریکا به بزرگترین شرکت فروشنده نفت، فرآورده های نفتی و محصولات پتروشیمی در دنیا بدل گشته است. این شرکت امروزه در اکثر کشورهای دنیا فعال است و با برندهای مشهور خود مثل Exxon، Esso و Mobil شناخته می شود. اکسون موبیل فرآورده هایی تولید می کند که حمل و نقل رو به رشد را به حرکت وا می دارد، برای شهرها انرژی برق تامین می کند، چرخ دنده های صنعت را روغن کاری می کند و محصولات پایه پتروشیمی ارائه می دهد که هزاران کالای مصرفی به دست مشتریان می رساند.
  • مقاله
  • شهلا خالقی صفحه 38
    کشور چین یکی ازکشورهای بزرگ و تاثیر گذار بر اقتصاد جهانی به شمار می رود. این کشور با تکیه بر پتانسیل های جمعیتی، توانمندی های فکری و فیزیکی، سیاست های درون مرزی و برون مرزی و نیز بهره گیری از فرصت های سیاسی در جهت حرکت هر چه سریع تر در فرآیند توسعه گام بر می دارد. استراتژی کلان چین در کلیه بخش های اقتصاد کشور و به ویژه بخش انرژی در سایه اولویت تداوم رشد اقتصادی شکل گرفته است و در نگرش سیاست گذاران این کشور، هر گونه تخطی و نادیده انگاشتن این هدف استراتژیک، موجب اختلال در ثبات سیاسی و اجتماعی، افزایش بیکاری و شکاف طبقاتی در بلند مدت خواهد شد. از آنجا که تداوم فعالیت های توسعه ای چین رابطه موثری با بخش انرژی این کشور دارد و با توجه به پتانسیل عرضه داخلی انرژی این کشور و به عبارتی سهم منابع داخلی انرژی در تامین سبد تقاضای انرژی بلندمدت این کشور، لذا تبیین سیاست های انرژی درون مرزی و نیز استراتژی های برون مرزی چین بر پایه تفکر مبتنی بر امنیت اقتصادی، امنیت سیاسی و امنیت انرژی شکل گرفته است.
  • تحلیل
  • صفحه 43
    مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، تاثیر افزایش قیمت حامل های انرژی بر تقاضای انرژی و کالاهای غیرانرژی خانوارهای شهری و روستایی را مورد بررسی قرار داد.دفتر مطالعات اقتصادی این مرکز اعلام کرد، پایین بودن قیمت حامل های انرژی و منظور نکردن هزینه های واقعی مربوط به آن در بودجه دولت، مشکلات عدیده ای را از جمله افزایش کسری بودجه، بالابودن مصرف انرژی و توزیع ناعادلانه آن میان گروه های مختلف درآمدی ایجاد می کرد و به همین دلیل طی سالهای اخیر به موضوع اصلاح قیمت حامل های انرژی به عنوان راهی برای گذار از این مشکلات توجه شد.
  • گزارش
  • صفحه 44
    اقدام آمریکا در معافیت بعضی کشورها در راستای آرامش بخشی به بازار نفت است و در عین حال کشورهایی امتیاز ادامه واردات نفت ایران بدون مشمول مجازات های آمریکا را به دست آورده اند که از واردات نفت خود را کاهش داده اند.
  • مقاله
  • صفحه 45
    این نوشتار قصد دارد افزون بر بررسی موانع و چالش های فراروی صنعت پتروشیمی ایران، عوامل بازدارنده در رسیدن به حداکثر ارزش افزوده در صنایع بالادستی تا تکمیل زنجیره ارزش را بررسی کند. کشورهای پیشرو در عرصه تولیدات مواد پتروشیمی و شیمیایی با ارزش نظیر آلمان با وجود دوری از مواد اولیه ارزان توانسته اند با توسعه نظام مند صنایع پایین دستی پتروشیمی در قالب پارک های صنعتی پتروشیمی و شیمیایی و ایجاد بنگاه های کوچک و متوسط پتروشیمی دانش بنیان، زمینه تولید محصولات باارزش، نوآوری و تولید محصولات جدید، کارآفرینی و ایجاد شغل های پایدار، مدیریت و کاهش هزینه تولید و در نهایت کسب حداکثر ارزش افزوده از مواد خام پتروشیمی را فراهم کنند و از این رهگذر به یکی از اصلی ترین تولیدکنندگان مواد پلیمری و پتروشیمی جهان تبدیل شوند و باز هم تاکید می شود که این کشورها حداقل مزیت را در مورد خوراک و مواد اولیه داشته اند.
  • قانون
  • بازار انرژی
    صفحه 52