فهرست مطالب

مجله پیاورد سلامت
سال یازدهم شماره 2 (تیر و خرداد 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اسدالله خواهنده کارنما، عامر دهقان نجم آبادی، مهدی تاج پور * صفحات 124-133
    زمینه و هدف
    مطالعه ی ارتباط گرایش کارآفرینانه با عملکرد شغلی کارکنان در مرکز بهداشت و درمان دانشگاه تهران، منجربه بهبود عملکرد رقابتی سازمان ها می گردد. هدف پژوهش حاضر، تبیین و تعیین ارتباط گرایش کارآفرینانه با عملکرد شغلی کارکنان مرکز بهداشت و درمان دانشجویان دانشگاه تهران است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از لحاظ نحوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی-تحلیلی کاربردی است. همچنین داده های جمع آوری شده از نوع روش تحقیق کمی که از پرسشنامه ی استاندارد گرایش کارآفرینانه ی لامپکین و دس و پرسشنامه ی استاندارد عملکرد شغلی بایرن و کن وای استفاده شده است. کارکنان مرکز بهداشت و درمان دانشگاه تهران، جامعه ی آماری پژوهش را تشکیل دادند که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی، تعداد 108 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیدند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS وSMART PLS در دو بخش مدل اندازه گیری و بخش ساختاری انجام پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش، حاکی از ارتباط مثبت و معنادار گرایش کارآفرینانه و ابعاد آن شامل نوآوری، ریسک پذیری و پیشگامی بر عملکرد شغلی کارکنان است. همچنین ابعاد گرایش کارآفرینانه، هرچند از همبستگی بالایی با یکدیگر برخوردارند، لیکن تاثیر یکسانی بر عملکرد شغلی ندارند. پیشنهاد می شود مدیران مرکز باتوجه به اهمیت هرکدام از ابعاد گرایش کارآفرینانه، فعالیت هایی را تعریف نمایند که باعث افزایش عملکرد شغلی کارکنان مرکز گردد.
    نتیجه گیری
    باتوجه به نتایج این مطالعه، اندیشیدن تدابیری جهت افزایش فعالیت های کارآفرینانه ی کارکنان در مراکز بهداشت و درمان، می تواند منجربه افزایش عملکرد شغلی کارکنان در این مراکز شود.
    کلیدواژگان: عملکرد شغلی، ارتباط، گرایش کارآفرینانه، مرکز بهداشت و درمان دانشجویان، دانشگاه تهران
  • مریم زرقانی*، نیلوفر محقق، محمدرضا علی بیک، طاهره صادقی، سمیه محبی، رعنا کوثری صفحات 134-141
    زمینه و هدف
    ارائه ی خدمات کتابخانه ای از طریق وب سایت ها با استفاده از فناوری های جدید توانسته است بسیاری از محدودیت های موجود برای ارائه ی خدمات از بین ببرد. هدف این مطالعه، تعیین وضعیت خدمات و منابع اطلاعاتی موجود در وب سایت کتابخانه های مرکزی دانشگاه های علوم پزشکی کشور است.
    روش بررسی
    پژوهش در سال 1393 به صورت توصیفی انجام شد، جامعه ی آن شامل 36 وب سایت کتابخانه مرکزی دانشگاه های علوم پزشکی کشور بود و ابزار پژوهش، چک لیست محقق ساخته بود و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و نرم افزار spss نسخه 18 انجام شد.
    یافته ها
    موارد مربوط به فناوری های نوین، در %83/3 درصد از وب سایت کتابخانه ها «پست الکترونیک» ذکر شده بود وتنها در %2/8 از وب سایت ها «دسترسی به خدمات از طریق موبایل» موجود بود. در %77/8 از وب سایت ها «آموزش استفاده از کتابخانه» ارائه شده بود، اما در هیچ یک از آنها «آموزش حق تالیف الکترونیکی» وجود نداشت، که هر دو مولفه به خدمات آموزشی وب سایت ها مربوط می شد. موارد مربوط به انتشارات کتابخانه ای و کتابداری، در %69/4 از وب سایت ها «تازه های کتابخانه و مرجع» وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به توسعه ی روز افزون فناوری های اطلاعاتی لازم است وب سایت کتابخانه ها به طور مرتب بازبینی شوند و از فناوری های جدید برای ارتقای آنها به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: وب سایت کتابخانه مرکزی، خدمات کتابخانه ای، دانشگاه های علوم پزشکی ایران
  • رحمت الله مرزوقی*، الهام حیدری صفحات 142-152
    زمینه و هدف
    نظام سلامت برای تحقق ماموریت خود نیازمند اصلاح و تحول در بخش های مختلف از جمله حوزه های نظارتی است. چراکه کیفیت نظارت می تواند پیامدهای گوناگونی مانند افزایش یا کاهش خودکارآمدی نوآورانه به واسطه تاثیر عوامل مختلف داشته باشد. لذا هدف کلی پژوهش تبیین نقش واسطه گری ادراک از عدالت سازمانی در روابط بین تعدی نظارتی و خودکارآمدی نوآورانه کارکنان دانشگاه علوم پزشکی شیراز بوده است.
    روش بررسی
    روش پژوهش توصیفی- تحلیلی از نوع همبستگی است. نمونه ی تحقیق شامل 225 نفر از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود، که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه های تعدی نظارتی، رفتارهای نوآورانه ی کارکنان و ادراک از عدالت سازمانی بود که پس از محاسبه ی روایی و پایایی آن ها، بین نمونه توزیع گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که تعدی نظارتی تاثیر منفی و معناداری بر ادراک از عدالت سازمانی و خودکارآمدی نوآورانه ی کارکنان دارد. به علاوه ادراک از عدالت توزیعی بر خودکارآمدی نوآورانه ی کارکنان تاثیر مثبت و معنادار دارد، و سهم واسطه گری در روابط بین تعدی نظارتی و خودکارآمدی نوآورانه ی کارکنان ندارد.
    نتیجه گیری
    سازمان های سلامت- محور به منظور برخورداری از مزایای نوآوری در سازمان خود باید تعدی های نظارتی را در رفتار مدیران و ناظران خود کاهش دهند، تا بتوانند با افزایش احساس خودکارآمدی نوآورانه ی کارکنان منجر به تحقق ماموریت این سازمان ها گردند.
    کلیدواژگان: تعدی نظارتی، ادراک از عدالت سازمانی، خودکارآمدی نوآورانه
  • علی نقی کبریایی *، رحیم روزبهانی، مجتبی احمدی، پریسا فرنیا، دنیا ملک شاهیان، علی اکبر ولایتی صفحات 153-160
    زمینه و هدف
    سازمان بهداشت جهانی، به منظور بهبود کیفیت خدمات آزمایشگاهی نرم افزار استاندارد ISO15189 معرفی کرده است. هدف از انجام این تحقیق در مرکز تحقیقات مایکوباکتریولوژی بررسی این ابزار و تعیین میزان تطابق با استاندارد بوده است.
    روش بررسی
    مرحله اول با پاسخگویی به پرسشنامه استاندارد، دوازده بلوک سازمانی ارزیابی شد. مرحله دوم با پیاده سازی نرم افزار و ممیزی بررسی تکمیل گردید، نتایج به دست آمده با نرم افزار SPSS ورژن 16 آنالیز شد.
    یافته ها
    در دوره زمانی 2014-2013 با اجرای عملکرد سیستم مدیریت کیفیت(QMS) با تمرکز در سه نقطه کانونی شناخته شده(قبل از انجام آزمایش و همزمان با انجام آزمایش و بعد از انجام آزمایش) در آزمایشگاه رفرانس سل کشوری(مرکزتحقیقات مایکوباکتریولوژی) موفق به کسب(80-100)% امتیاز گردید. درحالی که این امتیاز در سال های قبل از آن بین(48-79)% بوده است.
    نتیجه گیری
    این تحقیق اولین دانش ما از پیاده سازی گام به گام ابزار استاندارد در ایران بود. ارزشیابی داخلی استاندارد آزمایشگاه رفرانس سل کشوری در جایگاه پنج ستاره قرار دارد، ما به دنبال ارزشیابی بین المللی به منظور اعتبار بخشی آزمایشگاه رفرانس سل کشوری هستیم.
    کلیدواژگان: بهبود کیفیت، استاندارد، سازمان بهداشت جهانی
  • ماهان محمدی، فاطمه رهی*، مرضیه جوادی، گلرخ عتیقه چیان، علیرضا جباری صفحات 161-172
    زمینه و هدف
    طبق برآوردها از هر 10 نفر بیمار پذیرش شده در بیمارستان، یک نفر رویدادی ناگوار را تجربه می کند؛ که حدود نیمی از آنها به وسیله تجزیه و تحلیل حالات خطا(FMEA) قابل پیشگیری هستند. این پژوهش با هدف ارتقای مدیریت خطا، به شناسایی و ارزیابی خطرات احتمالی در فرآیندهای مراقبتی سه بخش بیمارستان الزهرا شهر اصفهان پرداخته است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی– مقطعی است، که به شناسایی فرایندهای پرخطر با استفاده از روش FMEA در بخشهای ریه، گوارش و روماتولوژی بیمارستان الزهرای اصفهان در سال 1393 می پردازد. جامعه ی پژوهش شامل کلیه صاحبان فرآیند و افراد آشنا با فرآیندهای درمانی با روش نمونه گیری هدفمند در این سه بخش بود. اطلاعات از طریق کاربرگ استاندارد، جمع آوری و از طریق نرم افزار spss تحلیل گردید.
    یافته ها
    تعداد 72 فرایند مراقبتی در سه بخش بالینی شناسایی شد و 73/5% افراد، فرایند«تزریق خون و فراورده های خونی» را به عنوان پرخطر ترین فرایند مراقبتی انتخاب نمودند. گام «تزریق خون و فراورده ی ناسازگار با مشخصات بیمار» با PRN=300 پرخطرترین گام شناسایی و اقدامات اصلاحی پیشنهاد شد؛ عامل اصلی بروز خطا، عوامل انسانی و تجهیزاتی بودند.
    نتیجه گیری
    بسیاری از خطاهای شناسایی شده توسط آموزش نیروی انسانی و نگهداشت مناسب تجهیزات پزشکی قابل پیشگیری است و مدیریت خطر ایجاب می کند تا فرآیند مراقبت های سلامتی با کنترل بیشتری صورت پذیرد تا کارایی و کیفیت مراقبت ها بهبود یابد.
    کلیدواژگان: مدیریت خطر، FMEA، تزریق خون و فراورده خونی، بیمارستان
  • اعظم شاهبداغی، آرزو فرهادی*، مریم شکفته، منوچهر کرمی صفحات 173-180
    زمینه و هدف
    در چند سال اخیر مجلات علمی- پژوهشی علوم پزشکی کشور از نظر تعداد، روند رو به رشدی داشته است. این مجلات برای نمایه شدن در نمایه نامه های بین المللی باید معیارها و استانداردهای لازم را رعایت کنند. این پژوهش با هدف تعیین میزان انطباق الزامات ساختاری مجلات علوم پزشکی کشور با معیارهای نمایه سازی Scopus انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- کاربردی بود که با استفاده از روش های کتاب سنجی انجام شد. جامعه ی مورد پژوهش را کلیه مجلات علمی - پژوهشی مصوب وزارت بهداشت در سال 1393 تشکیل دادند. ابزار گردآوری داده ها سیاهه ی کنترل مستخرج از پایگاه Scopus بود. داده ها پس از گردآوری و ورود به رایانه توسط نرم افزار آماری SPSS20 و به کمک روش های آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد که بیش از نیمی از مجلات علوم پزشکی کشور از بیانیه های ویراستاری بین المللی پیروی نمی کنند. همچنین حضور اعضای هیئت تحریریه بین المللی در این مجلات بسیار پایین می باشد. به طور میانگین 83/3% از اعضای هیئت تحریریه مجلات از داخل کشور می باشند. مشارکت نویسندگان غیرایرانی نیز در این مجلات بسیار پایین است. تنها 5/79% از نویسندگان مجلات علوم پزشکی را غیر ایرانی ها تشکیل می دهند.
    نتیجه گیری
    میزان پیروی مجلات علوم پزشکی کشور از معیارهای مد نظر نمایه نامه Scopus، در سطح مطلوبی قرار ندارد. رعایت کامل این معیارها توسط مجلات می تواند مسیر ورود و نمایه سازی را در این نمایه نامه تسهیل نماید.
    کلیدواژگان: الزامات ساختاری، مجلات علوم پزشکی، نمایه سازی، اسکوپوس، کشور ایران
  • نیلوفر محمدزاده، رضا صفدری* صفحات 181-188
    زمینه و هدف
    عامل ها به دلیل ویژگی هایی که دارند، مانند: استقلال، رفتار فعال و... می توانند زمینه ی مناسبی جهت آنالیز داده های پیگیری و مدیریت بیماری نارسایی مزمن قلبی فراهم نمایند. هدف از این مطالعه، تشریح و تبیین نکات کلیدی است که در طراحی مناسب سیستم مدیریت بیماری نارسایی مزمن قلبی به عنوان رویکرد بهبود مدیریت این بیماری باید در نظر گرفته شود.
    روش بررسی
    در این مقاله ی مروری، مقالات مرتبط بدون توجه به سال انتشار آنها با کلمات کلیدی سیستم چند عاملی، مدیریت بیماری مزمن، نارسایی مزمن قلبی در پایگاه داده Google Scholar ،PubMed و Science Direct بررسی گردید.
    یافته ها
    در طراحی سیستم مدیریت نارسایی مزمن قلبی مبتنی بر عامل، نکات کلیدی در جنبه های عمومی و اختصاصی وجود دارد که باید مد نظر قرار گیرد؛ مانند: محرمانگی، معماری، زیرساخت فناوری اطلاعات و ارتباطات، دستورالعمل های قانونی و اخلاقی.
    نتیجه گیری
    شناسایی و رفع موانع فنی و غیرفنی، نقش مهمی در پیاده سازی موفق تکنولوژی عامل ایفا می کند. لذا در طراحی و پیاده سازی سیستم های مبتنی بر عامل باید به فاکتورهای مختلفی توجه کرد، مانند: کاهش روابط چهره به چهره میان پزشکان و بیماران که می تواند منجر به ایجاد استرس در برخی بیماران قلبی گردد، معماری مناسب و کاربرد استاندارد و پروتکل های ارتباطی، نحوه ی ارتباط میان عامل ها، نگرش کاربران، پشتیبانی ذی نفعان از استفاده از سیستم مبتنی بر عامل، بودجه کافی، پوشش بیمه هزینه های خدمات سلامت مبتنی بر تکنولوژی عامل، استطاعت مالی، و شناسایی فرصت ها و موانع.
    کلیدواژگان: نارسایی مزمن قلبی، مدیریت بیماری، تکنولوژی عاملی
  • بتول احمدی*، محمد ازمل، لیلا جانانی، مهتاب بیات ریزی، فاطمه نوغانی صفحات 189-200
    زمینه و هدف
    سنگ بنای پیشگیری اولیه، اتخاذ شیوه ی زندگی سالم شامل: عدم استعمال دخانیات، حفظ وزن متعادل بدن و عادات غذایی مناسب است. هدف این مطالعه تبیین شاخص های تن سنجی و سبک زندگی سالم در زنان شاغل می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه ی حاضر توصیفی-تحلیلی بود که به صورت مقطعی در سال 1393 انجام شد. تعداد 682 نفر از بانوان شاغل دانشگاهی بصورت داوطلبانه شرکت نمودند. به منظور جمع آوری داده ها از چک لیست سلامت بانوان ایرانی استاندارد شده توسط وزارت بهداشت استفاده شد که مشتمل بر سه بخش مشخصات دموگرافیکی، شاخص های تن سنجی و سبک زندگی سالم بود. از آمار توصیفی و استنباطی برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    بیش از نیمی از شرکت کنندگان در طول یک سال محدودیت رژیم غذایی داشتند. عادت غذایی زنان شرکت کننده مطلوب نبود و 47/6% مصرف سبزی داشتند ولی 52% نوشابه و غذاهای آماده مصرف می نمودند. فعالیتهای بدنی تنها در 28% افراد مناسب بود. داده های نمایه توده بدنی نشان داد که نیمی از افراد اضافه وزن و 42% افراد چاقی شکمی داشتند.
    نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از نامناسب بودن شاخص های سبک زندگی و خطرات بالقوه ی تهدید کننده ی سلامتی زنان شاغل است؛ لذا استقرار برنامه های آموزشی و تسهیلات در اتخاذ شیوه های زندگی سالم برای زنان شاغل ازجمله اصلاح عادات تغذیه ای، انجام فعالیتهای بدنی روزانه جهت ارتقای وضعیت سلامتی آنها نه تنها عملکرد فردی، خانوادگی و اجتماعی و بهره وری از نیروی کار آنها را بهبود می بخشد، بلکه فرهنگ سلامت جامعه را ارتقا خواهد داد.
    کلیدواژگان: شاخص های تن سنجی، سبک زندگی سالم، سلامت زنان
  • عبدالله خوان زاده، محمد اسماعیل مطلق، عبدالرضا میرشکاک، مریم نیاکان، ندا اکبری نساجی، سیدداود نصرالله پور شیروانی* صفحات 201-210
    زمینه و هدف
    بهینه کاوی(الگوبرداری) فرایند جستجوی بهترین هاست که در آن سازمان های با انگیزه رشد و تعالی تلاش می نمایند تا تجارب و دستاوردهای موفق دیگران را شناسایی و برای بهبود شاخص های عملکردی مورد استفاده قرار دهند. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی بهینه کاوی مدیران و کارشناسان دانشکده علوم پزشکی آبادان انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی در شهریور 1393 انجام گرفت. جامعه پژوهش مدیران و کارشناسان دانشکده علوم پزشکی آبادان بودند که به صورت سرشماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته شامل متغیرهای فردی با 8 سوال و جدول ثبت موارد الگوبرداری شده با 4 سوال باز و بسته بوده که روایی و پایایی آن تایید گردید. داده ها با مراجعه ی حضوری بعد از توجیه مبانی پژوهش و نحوه ی تکمیل پرسشنامه، به صورت خود ایفاد جمع آوری و در SPSS18 در سطح معنی داری 0/05>P تحلیل شد.
    یافته ها
    از بین 139 نفر مورد مطالعه، 56 نفر(40/3 درصد) جهت بهبود و توسعه عملکرد سازمانی، 106 مورد از دستاوردهای موفق دیگر سازمان ها(با سرانه 0/4 مورد در سال) را استفاده نمودند که 67 مورد(63/3 درصد) در حیطه ی مدیریتی و سازمانی، 96 مورد(90/6 درصد) از سازمان های دولتی، 103 مورد(90/6 درصد) از داخل کشور، 44 مورد(41/5 درصد) با مراجعه به سایت های اینترنتی بوده است. از بین عوامل فردی و سازمانی هیچ کدام با میزان یا سابقه ی بهینه کاوی رابطه ی معنی دار نداشت(0/05).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که سرانه ی بهینه کاوی در دانشکده علوم پزشکی آبادان پایین می باشد. لذا طراحی و اجرای برنامه های مداخله ای به منظور ترویج و توسعه ی بهینه کاوی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: بهینه کاوی، الگوبرداری، بهبود عملکرد، دانشکده علوم پزشکی آبادان
  • صفیه یعقوبی، رضا گودرزی، مصطفی بنی اسدی، مریم اسلامیان، نورالهدی فخرزاد، محسن بارونی* صفحات 211-219
    زمینه و هدف
    بیمارستان به عنوان یک بنگاه اقتصادی، جهت استفاده ی بهینه از منابع و امکانات تولید خود باید از تجزیه و تحلیل های اقتصادی استفاده کند. هدف این مطالعه تخمین تابع تولید بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز طی دوره زمانی 1392-1384 بود.
    روش بررسی
    این پژوهش به صورت توصیفی-تحلیلی انجام شد. داده ها طی دوره زمانی 9 ساله در سطح 7 بیمارستان جمع آوری شده، متغیر وابسته در این پژوهش، تعداد پذیرش بستری به عنوان میزان تولید و متغیرهای توضیحی شامل تعداد پرستاران، پزشکان، و سایر کارکنان، تعداد تخت ها و پذیرش سرپایی بود. همچنین برای تعیین و تصریح مدل از فرم تبعی Cobb-Douglas برای تابع تولید استفاده شده، تجزیه و تحلیل اطلاعات و تخمین مدل با استفاده از نرم افزار اقتصادسنجی 12 STATA انجام شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که کشش مربوط به نیروی پزشک 0/28، نیروی پرستار 0/10، تعداد تخت 0/95، سایر کارکنان 0/11- و پذیرش سرپایی 0/30 بود. به عبارت دیگر تولید در بیمارستان های مذکور بیشترین وابستگی را به تعداد تخت داشته و یک فعالیت اقتصادی سرمایه بر بود. مجموع ضرایب تابع تولید برابر با 0/88 و بازدهی نسبت به مقیاس نزولی بود.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه، اهمیت بالای تخت بیمارستانی در افزایش تولید را نشان داد. بنابراین میزان بهره وری تخت فعال در این بیمارستان ها بالاست و بیشترین نقش را در تولید بیمارستان یا تعداد ترخیص شدگان به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: بیمارستان، تخمین تابع تولید، دانشگاه جندی شاپور اهواز
  • یوسف محمدزاده *، نرگس تقی زاده، علمناز نظریان صفحات 220-234
    زمینه و هدف
    وقتی تفاوت فاحشی بین گروه های درآمدی در جامعه وجود داشته باشد، از مسیر کانال های متعدد، ممکن است بر سلامتی جوامع و ساختار هزینه های آن تاثیر بگذارد. مطالعه ی حاضر به بررسی تاثیر نابرابری و فقر(و سایر خصوصیات اقتصادی-اجتماعی جوامع) بر روی شاخص های سلامت عمومی و ساختار پرداخت های هزینه ای آن پرداخته است.
    روش بررسی
    مطالعه ی حاضر از نوع توصیفی- کاربردی بوده و در نمونه ی 34 کشور جهان(به لحاظ برخورداری از داده های منظم از نابرابری درآمد) طی دوره ی زمانی 1995 تا 2012 با استفاده از رویکرد داده های تابلویی انجام گرفته است. برای برآورد مدل ها از نرم افزار Eviews 9 استفاده شده است. برآوردها طی مدل های جداگانه برای شاخص های سلامتی و هزینه های آن انجام شده است.
    یافته ها
    نابرابری درآمد و فقر از یک سو موجب کاهش سلامت عمومی گردیده و از سوی دیگر سهم افراد از پرداخت های بهداشتی و درمانی را افزایش می دهد. همچنین سطح آموزش موجب ارتقای سلامت جامعه و کاهش پرداخت های مستقیم از جیب و خصوصی افراد می شود. تمرکز جمعیت در شهرهای بزرگ موجب افزایش مخارج خصوصی سلامت و پرداخت های مستقیم از جیب افراد می گردد.
    نتیجه گیری
    در مسیر توسعه ی اقتصادی باید توجه ویژه به مسئله ی نابرابری درآمد بین افراد جامعه شود. با بروز نابرابری و فقر نسبی بیشتر، مشکلات روحی و روانی در جامعه تعمیق یافته و سلامت افراد دچار آسیب جدی می شود. این مسئله با تضعیف مدیریت کارایی بخش سلامتی، پرداخت های مستقیم از جیب افراد را نیز افزایش داده و بنابرین موجب تضعیف مضاعف سلامتی عمومی می شود.
    کلیدواژگان: نابرابری درآمد، فقر، سلامت عمومی، پرداخت های بخش سلامت
  • محمد مهدی سپهری*، سارا نادری، منصوره نادری صفحات 235-246
    زمینه و هدف
    توان خدمت دهی فرایندی است که در آن به طور همزمان با افزایش خدمات قابل ارائه به بیماران، کاهش هزینه های عملیاتی را در بر دارد. هدف این پژوهش استخراج و اولویت بندی عوامل تاثیرگذار بر توان خدمت دهی در بخش اورژانس بیماران قلبی بوده است.
    روش بررسی
    مطالعه ی حاضر از نوع توصیفی- موردی، از طریق مصاحبه ی حضوری با خبرگان و طراحی پرسشنامه ی خبره با استفاده از معیارهای مدیریتی اورژانس های بیمارستانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و تکمیل پرسشنامه توسط خبرگان یکی از بیمارستان های دانشگاهی تهران، 6 شاخص و 26 زیر شاخص استخراج و داده ها با استفاده از ابزارهای تصمیم گیری با معیارهای چندگانه، ANP و DEMATEL تحلیل گردید.
    یافته ها
    از میان 26 زیرشاخص، 6 شاخص با اولویت برتر تاثیر 72 درصدی بر روی توان خدمت دهی داشته اند. از بین 6 اولویت برتر، راهنماهای بالینی اورژانس قلب به عنوان مهمترین شاخص در بیشینه توان خدمت دهی به بیماران درد قفسه سینه در اورژانس بیمارستان مورد مطالعه استخراج گردید.
    نتیجه گیری
    حاصل این پژوهش تعیین اولویت های ارتقای توان خدمت دهی در بخش های اورژانس قلب است که به روش انتخاب مشخصه ها از طریق ترکیب روش ANP و DEMATEL برای اولین بار انجام شد و می تواند به عنوان راهگشایی در راستای ارتقای توان خدمت دهی بخش های مراکز درمانی به ویژه مراکز دانشگاهی برای برنامه ریزان و سیاست گذاران حوزه ی بهداشت و درمان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توان خدمت دهی، درد قفسه ی سینه، واحد درد قفسه سینه، اورژانس، ابزارهای تصمیم گیری با معیارهای چندگانه، ANP، DEMATEL
|
  • Asadollah Khahande Karnama, Amer Dehghan Najm Abadi, Mehdi Tajpour * Pages 124-133
    Background And Aim
    The study of relationship between entrepreneurial orientation and performance leads to the improved competitive performance of organizations. The purpose of the present study is to determine the relationship between entrepreneurial orientation and occupational performance.
    Materials And Methods
    This study is a descriptive-analytical applied research. As regards the type of collected data, the present study is quantitative with the standard questionnaire of Lumpkin and Dess for the measurement of entrepreneurial orientation and the standard questionnaire of Byrne and Conway for the measurement of occupational performance. One hundred and eight employees at Tehran University of Medical Sciences (TUMS) Student Health Center formed the sample of the study. Data analysis was done by using SPSS and SMART PLS in two parts: part of measurement model and structural part.
    Results
    The results indicate a positive and meaningful relationship between entrepreneurial orientation and its dimensions (innovation, risk-taking, and proactivity) and the staff members’ occupational performance. Also, the dimensions of entrepreneurial orientation have a high correlation with each other, but they do not have the same effect on occupational performance. Regarding the importance of each entrepreneurial orientation dimension, it is proposed that facility managers define activities that lead to the increase of occupational performance.
    Conclusion
    Considering the results of this study, taking measures to enhance the staff’s entrepreneurial activities in health centers can lead to the increase of job performance in these centers.
    Keywords: Context Performance, Occupational Performance, Task Performance, Entrepreneurial Orientation
  • Maryam Zarghani *, Niloofar Mohaqqeq, Mohammad Reza Alibeik, Tahereh Sadeqi, Somayye Mohebbi, Rana Kosari Pages 134-141
    Background And Aim
    The application of information technology for the delivery of library services through websites has removed many temporal and spatial limitations. This study aimed to identify the available services and resources on the websites of central libraries at universities of medical sciences in Iran.
    Materials and Methods
    The population of this descriptive study comprised 36 central-library websites of medical universities in Iran. A researcher-made checklist was used to collect data, which were then analyzed through descriptive statistics using SPSS 18.
    Results
    According to the findings, “electronic mail”, “access to services via mobile” and “how-to-use-a-library instructions” were mentioned as modern technologies in 83.3%, 2.8% and 77.8% of websites, respectively. However, nothing was found on “e-learning copyright”. Concerning librarianship and library publications, 69.4% of websites included “new library sources and references”.
    Conclusion
    Considering the daily development of information technology, it is essential to regularly revise library websites and employ new technologies to enhance them.
    Keywords: Central Library, Websites, Library Services, Universities of Medical Sciences in Iran
  • Rahmatollah Marzooghi *, Heidari Elham Pages 142-152
    Background And Aim
    To fulfill its mission, the health system needs reform in various sectors including supervisory areas. That is because the quality of supervision can have various consequences such as increase or decrease of innovative self-efficacy through various factors. Therefore, the aim of this study was to explain the mediator role of perception of organizational justice in the relationship between abusive supervision and innovative self-efficacy.
    Materials And Methods
    This is a correlational descriptive-analytical study. The sample included 225 employees of Shiraz University of Medical Sciences, who were selected through random sampling. The research instruments were questionnaires of abusive supervision, innovative self-efficacy and perception of organizational justice, which were distributed among the sample after calculating their reliability and validity.
    Results
    The results showed that abusive supervision had a significant negative impact on the perception of organizational justice and employee’s innovative self-efficacy. Also, the perception of distributive justice has a significant positive impact on innovative self-efficacy and a mediation role in the relationship between abusive supervision and innovative self-efficacy.
    Conclusion
    In order to enjoy innovation, health-oriented organizations should reduce abusive supervision in managers’ and supervisors’ behavior; therefore, with the increase of employees’ feeling of innovative self-efficacy, they can lead to the realization of the mission of these organizations.
    Keywords: Abusive Supervision, Perception of Organizational Justice, Innovative Self-efficacy
  • Ali Naghi Kebriaee *, Rahim Rozbahany, Mojtaba Ahmadi, Parisa Farnia, Donya Malekshahian, Ali Akbar Velayati Pages 153-160
    Background And Aim
    To improve the quality of laboratory services, World Health Organization (WHO) introduced ISO15189 standard. So, this study aimed to investigate implementation of the standard at Mycobacteriology Research Center (MRC) and determination of its adaptation.
    Materials And Methods
    At the first step, 12 organizational blocks of the laboratory was assessed by completion of the standard questionnaire. By implementation of the software and audit surveillance the second step was completed. Consequently, the given results were analyzed using SPSS Version 16.
    Results
    By implementation of Quality Management System (QMS) at the three known focal points (pre analytical¸ analytical and post analytical), MRC was scored 80–100% points during 2013-2014; whereas previous QMS of the national reference TB laboratory (NRL) ranged from 48% to 79%
    Conclusion
    This study was the first of our knowledge in stepwise implementation of ISO15189 standard in Iran. Internal evaluation of the standard, our NRL ranked as a 5 star laboratory. We seeked international evaluation to accreditation of the national reference TB laboratory.
    Keywords: Quality Control (QC), Mycobacteriology Research Center (MRC), World Health Organization (WHO)
  • Mahan Mohammadi, Fatemeh Rahi *, Marzieh Javadi, Golrokh Atighechian, Alireza Jabbari Pages 161-172
    Background And Aim
    Almost one out of 10 patients who are admitted in hospitals experience “never events” while researches show that about half of these harms are preventable through the utilization of Failure Modes and Effects Analysis (FMEA). This study aims to identify and evaluate the risks of care processes in three wards of Alzahra University Hospital of Isfahan and suggest some interventions for reducing these risks.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional study, which identified high-risk processes using FMEA in respiratory, gastroenterology and rheumatologic wards of Alzahra Hospital during the years 2014-2015. The study population comprised clinical staff members who worked in these three wards and were familiar with clinical care processes. The focus group team was selected through purposive sampling method. Finally, the information was gathered in standard FMEA work sheets and analyzed with SPSS software.
    Results
    A total of 72 clinical care processes were identified, and the 73.5% of the focus group members rated "blood and its products transfusion process" as the most risky care process. The step "checking the incompatible of patient's information and blood lable and its products" was the most dangerous step (with PRN = 300). The findings showed that human and equipment failures were the main reasons of facing the “never events” in these wards.
    Conclusion
    Risk management tells us that the efficiency and quality of care can be promoted by preventing errors through human resource training and proper maintenance of medical equipment.
    Keywords: Risk Management, Failure Modes, Effects Analysis (FMEA), Blood, Its Products Transfusion Process, Hospital
  • Azam Shahbodaghi, Arezoo Farhadi *, Maryam Shekofteh, Manoochehr Karami Pages 173-180
    Background And Aim
    In the recent years the number of science research health journals has increased in Iran. These journals should be based on the standards and criteria required in international indexing database. The aim of this study was to determine the adaptation rate of structural requirements on the Iranian medical journals with the criteria of indexing based on Scopus indexing database.
    Materials And Methods
    This study was a descriptive-applied study done using bibliometric methods. The statistical population was all of the science research journals in health ministry on 2014. The data collection tool was the inventory control extracted from Scopus database. The data was collected and analyzed by SPSS20 software and descriptive statistics methods.
    Results
    The results showed that more than half of the biomedical journals were not based on the international editing statements and also, participation of the members of international editing committee was very low. The mean of international editing committee members was 83.3% and all of them were in Iran besides, participation of non Iranian authors was very low in these journals, with a participation rate of only 5.79%.
    Conclusion
    The Iranian medical journals did not follow the expected criteria in Scopus indexing database in a satisfaction level. Adaptation to the expected criteria can facilitate the entering and indexing procedures for these health journals in Scopus indexing database.
    Keywords: Structural Requirement, Medical Journals, Indexing, Scopus
  • Niloofar Mohammadzadeh, Reza Safdari * Pages 181-188
    Background And Aim
    Agents can provide suitable infrastructure for follow-up data analysis and Chronic Heart Failure (CHF) management due to their many advantages such as autonomy and pro-activeness. The aim of this article is to explain the key points which should appropriately be considered in designing a CHF management system.
    Materials And Methods
    In this literature review, articles with the following keywords were searched in ScienceDirect, Google Scholar and PubMed databases without regard to their publication year: multi-agent system, chronic heart failure, and chronic disease management.
    Results
    In designing CHF management through a multi-agent system approach, there are key points in general and specific aspects that must be considered; for example, confidentiality and privacy, architecture, appropriate information and communication technology infrastructure, and legal and ethical issues.
    Conclusion
    Clearly, identifying and resolving technical and non-technical challenges are vital to the successful implementation of this technology. Thus, in the design and implementation of agent-based systems, many issues should be considered; for instance, reduced face-to-face communication between patients and doctors that can lead to increased stress in some CHF patients, appropriate architecture and application of communication standards and protocols, the mode of communication between agents, users’ attitudes, supporting stakeholders to use agent technology, sufficient budget, coverage of healthcare costs based on agent technology, financial capability, and identification of opportunities and barriers.
    Keywords: Heart Failure, Agent Technology, Disease Management
  • Batoul Ahmadi *, Mohammad Azmal, Leila Janani, Mahtab Bayatrizi, Fatemeh Nooghani Pages 189-200
    Background And Aim
    The cornerstone of primary prevention is adopting a healthy lifestyle including abstaining from smoking, maintaining appropriate body weight and appropriate eating habits. The aim of the study was to clarify anthropometric and healthy lifestyles measurements among the working women.
    Materials And Methods
    The cross sectional study was conducted in 2014. A total of 682 working women at TUMS voluntarily participated in this study. The data collecting tool was Women's Health initiative checklist (SABA) consisted of two parts anthropometric and lifestyle indices, were developed and validated by MOHME. Descriptive and analytic statistics was used for analyzing data.
    Results
    Most of the participants were on a diet (%88.1) in the past year. In general, women did not have satisfactory healthy eating habits. Vegetable consumption was only 47/6% and 52% took soft drinks and ate fast foods. Regarding physical activity only 28% of women had proper physical activities. Data for Body Mass Index (BMI) showed that less than half of them were overweight or obese, and 42% with central obesity.
    Conclusion
    According to findings of this study. Anthropometric indices and lifestyle for working women is far from satisfactory condition and make potential risks for their health, which needs to be improved. Establishing training programs and facilities for women to adopt healthy lifestyle including eating habits, and daily physical activity, not only can promote their health, but also improves their personal, family and social performances along with enhancing public health culture.
    Keywords: Anthropometric Measurements, Healthy Lifestyle, Women's Health
  • Abdullah Khanzadeh, Mohammad Esmaeil Motlagh, Abdolreza Mirshakak, Maryam Niakan, Neda Akbari Nassaji, Seiyed Davoud Nasrollahpour Shirvani * Pages 201-210
    Background And Aim
    Benchmarking is known as the process of searching for the best where organizations are motivated with growth and development effort to identify successful experiences and achievements, and also improvement of functional indicators. This study was aimed at determining the frequency of benchmarking by managers and experts of Abadan School of Medical Sciences in the past two years.
    Materials And Methods
    A cross-sectional study was conducted in 2014. The population of study was all managers and experts of Abadan School of Medical Sciences that were chosen by the census. A researcher-made questionnaire was utilized to collect data containing demographic characteristics (8 questions) and registration table of patterned cases (4 open and close-ended questions) which its validity and reliability were approved. The collected data were analyzed by SPSS18 software.
    Results
    From the 139 managers and experts, 56 (40.3%) persons used 106 cases of successful experiences and achievements of other organizations to improve and develop their organizational performance including 67 cases (63.3%) in the area of management and organizational, 96 cases (90.6%) in the government agencies, 103 cases (90.6%) in Iran and 44 cases (41.5%) through site visit. There were no significant relationships between personal and organizational variables with benchmarking (P>0.05).
    Conclusion
    Given the present findings, benchmarking in Abadan School of Medical Sciences was low. Therefore, designing and implementing intervention programs appeared to be likely beneficial for promotion and development of benchmarking.
    Keywords: Benchmarking, Modeling, Organizational Performance, Abadan School of Medical Sciences
  • Safiyeh Yaghoubi, Reza Goudarzi, Mostafa Baniasadi, Maryam Eslamiyan, Noorolhoda Fakhrzad, Mohsen Barouni * Pages 211-219
    Background And Aim
    Hospital as an economic entity, should utilize economic analysis for the optimal use of resources and production facilities. The aim of this study was to estimate the production function of Ahvaz University of Medical Sciences during the period 2006-2014.
    Materials And Methods
    This study was a descriptive cross-sectional analysis. The Data were collected during a period of 9 years in 7 hospitals in Ahvaz. The dependent variable in this study was the number of hospital admissions as the production level and the explanatory variables, including nurses, physicians, staffs, and the number of beds. To determine and specify the form of subordinated Cobb - Douglas production function was used. Data analysis and econometric model was estimated using STATA11.
    Results
    Research findings showed 0.28 elasticity for the physicians, elasticity for nurses, number of beds , outpatient reception and other staffs were 0.10, 0.95, 0.30 and -0.11 respectively. In other words, the most production in these hospitals was dependent on the number of beds. It was an economic activity that consumed a lot of capital. The sum of the coefficients of the production function was 0.88 and the return to the scale was downward.
    Conclusion
    The findings of this study showed that hospital beds have great importance in increasing production. Therefore, the rate of active bed occupancy in these hospitals is high and has the largest role in the production of hospitals or the number of inpatient discharge.
    Keywords: Hospital, Production Function, Ahvaz University of Medical Sciences
  • Yousef Mohammadzadeh *, Narges Taghizadeh, Elmnaz Nazariyan Pages 220-234
    Background And Aim
    When there is a big difference among income groups in a society, public health and healthcare costs may be affected through multiple channels. The present study aimed to investigate the effects of inequality and poverty (and other socio-economic characteristics of communities) on public health indicators and the structure of cost payments.
    Materials And Methods
    The present applied descriptive study has been conducted in 34 countries of the world (in terms of having regular data about income inequality) during 1995-2012 using a panel data approach. Eviews 9 software was used to estimate the models. The estimates were done in separate models for health indices and the related costs.
    Results
    Income inequality and poverty on the one hand reduce public health, and on the other hand increase people’s share of healthcare payments. Besides, the level of education promotes the community’s public health and reduces direct out-of-pocket and private payments. However, population density in large cities leads to the increase of private health expenditure and direct out-of-pocket payments.
    Conclusion
    On the path of economic development, we should pay special attention to income inequality among the members of society. Following inequality and higher relative poverty, mental and emotional problems deepen in society, and the health of individuals is seriously damaged. Byweakening the efficient management of health sector, this issue increases the individuals’ direct out-of-pocket payments and, therefore, doubly deteriorates public health.
    Keywords: Income Inequality, Poverty, Public Health, Health Sector Payments
  • Mohammad Mehdi Sepehri *, Sara Naderi, Mansoureh Naderi Pages 235-246
    Background And Aim
    Throughput improvement is a process that simultaneously increases the volume of services provided to patients, while decreasing the operating costs. The aim of the present study was to extract and prioritize the factors affecting throughput in an emergency department for heart disease patients.
    Materials And Methods
    This is a descriptive case study conducted through: interviews with experts, and the design of a questionnaire based on the emergency management criteria specified by the Ministry of Health and Medical Education (MOHME), and the completion of the questionnaire by academic experts in a teaching hospital in Tehran. Six indicators and 26 sub-indicators were extracted and the data was analyzed using multi- criteria decision analysis methods including ANP and DEMATEL.
    Results
    Among the 26 sub-indicators, six sub-indicators were identified as the top priority ones with a 72 percent impact on throughput. And out of the six top indicators, cardiac emergency clinical guidelines were identified as the most important in maximizing throughput for patients with chest pain in the emergency department under study.
    Conclusion
    This study identified the priorities in enhancing throughput in an emergency cardiac unit. For the first time in Iran the study used a hybrid ANP-DEMATEL method. This study can provide insights for health system planners and policy-makers on the enhancement of throughput in care delivery organizations, especially teaching hospitals.
    Keywords: Throughput, Chest Pain, Chest Pain Unit, Emergency Department, ANP, Dematel