فهرست مطالب

مجله پیاورد سلامت
سال یازدهم شماره 4 (مهر و آبان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • شهرام صدقی، سمیه غفاری هشجین * صفحات 371-379
    زمینه و هدف
    نمایه شدن نشریات علمی یک کشور در پایگاه های استنادی بین المللی می تواند به ارتقای رتبه علمی آن کشور و مشارکت در تولید علم جهانی منجر شود. هدف این مطالعه، بررسی مطابقت استنادات مجلات پزشکی انگلیسی زبان ایرانی با معیارهای عینی پذیرش مجلات در پایگاه های منتخب، بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی بوده و به روش ارزیابانه انجام شده است. جامعه آماری شماره آخر تعداد 52 عنوان مجله انگلیسی زبان حوزه پزشکی ایران که در پایگاه های اطلاعاتی «وب آو ساینس»، «پاب مد» و «اسکوپوس» نمایه نشده اند و تعداد 465 عنوان مقاله مندرج در این شماره از آن ها به علاوه استنادات(مآخذ) مربوط به این مقالات به تعداد 11235 مورد بوده است. ابزار گردآوری داده ها چک لیست بوده و برای تحلیل داده ها از نرم افزار اکسل استفاده شد.
    یافته ها
    88/5 درصد از مجلات، دارای روش ماخذنویسی بودند که این روش در بیشتر مجلات، رعایت شده بود. میزان خوداستنادی، پایین بود. تنها 2/9 درصد از استنادات در سال انجام مطالعه، انجام شده بود. مجلات، با 87/2 درصد، بیشترین تعداد استنادات را دریافت کرده بودند. قدیمی بودن زمان استنادات و عدم تعادل در نوع منابع استناد شده از جمله مهمترین دلایل ضعف نشریات مورد بررسی و عدم نمایه شدن آنها در پایگاه های نامبرده بوده است.
    نتیجه گیری
    ارایه روش های ماخذنویسی معتبر و کنترل دقیق استنادات، باید در دستور کار مجلات قرارگیرد. زمان استنادات می باید جدیدتر بوده و در نوع منابع استناد شده، تعادل نسبی برقرار شود.
    کلیدواژگان: وب آو ساینس، اسکوپوس، پایگاه داده، استنادها، نشریات، ایران
  • سمانه صفارانی، سید محمد علی خاتمی فیروزآبادی*، علی آهنگر صفحات 380-390
    زمینه و هدف
    مدیریت صحیح تجهیزات پزشکی می تواند تاثیر بسزایی بر کاهش هزینه ها و افزایش کیفیت خدمات داشته باشد. لذا ضروری است که انتخاب تجهیزات به شیوه ای باشد که آن ها را بر طبق اهمیت شان طبقه بندی می کند. هدف از این مقاله انتخاب مناسب ترین تامین کننده براساس روش های تصمیم گیری چند معیاره است.
    روش بررسی
    این پژوهش با متد ترکیبی است. ابزار جمع آوری داده های تحقیق شامل اسناد، مدارک و مصاحبه بود. شرکت کنندگان در پژوهش در سه گروه تیم مدیران ارشد، کاربران و کارشناسان فنی تجهیزات پزشکی می باشند و نمونه گیری به شکل گلوله برفی انجام شد.
    یافته ها
    در روش تسلط تقریبی اولویت بندی گزینه ها از سمت راست به ترتیب شامل D ،C و سپس A و B با امتیاز برابر هستند، در روش TOPSIS به ترتیب A ،B ،D و C هستند، در روش VIKOR ترتیب آن ها شامل D ،B ،A وC است. روش یک و دو در اکثر اولویت بندی موارد غیر از B و C شبیه هم هستند و در روش ویکور A تغییر رتبه داده و به اولین رتبه تبدیل شده و B و C در روش تاپسیس دارای رتبه یکسان هستند.
    نتیجه گیری
    با توجه به سه روش انجام شده اولویت بندی گزینه ها در تمام روش ها شباهت هایی به هم دارند و در عین حال در مواردی هم با یکدیگر متفاوت هستند و هیچ گزینه ای در تمام روش ها جای ثابتی ندارد، برای تصمیم گیری نهایی باید از چندین روش دیگر هم به عنوان روش کمکی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، تصمیم گیری چند معیاره
  • امیر شاکریان *، ابراهیم رحیمی، جمال مصباح، محمد موسوی صفحات 391-399
    زمینه و هدف
    کلستریدیوم پرفرینجنس یکی از عوامل اصلی بروز مسمومیت های غذایی در انسان در سراسر جهان است. این بررسی برای تشخیص و ردیابی توکسین های باکتری کلستریدیوم پرفرینجنس در تعدادی از مواد غذایی با منشا خام دامی انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه، تعداد 100 نمونه از کشک های صنعتی و سنتی و 43 نمونه از گوشت های گاو و گوسفند، از مراکز فروش شهرستان شهرکرد به روش تصادفی جمع آوری شد. برای شناسایی باکتری مورد نظر در نمونه ها، از روش های کشت و واکنش زنجیره ای پلی مراز استفاده شد.
    یافته ها
    هیچ نمونه مثبتی در روش کشت میکروبی از نمونه ها جداسازی نشد. با این وجود فراوانی باکتری کلستریدیوم پرفرینجنس در نمونه های کشک صنعتی و سنتی، گوشت گاو و گوسفند به ترتیب 6،10،25 و13 درصد با استفاده از روش PCR، گزارش گردید. فراوانی ژن های cpi ،cpe ،cpb ،cpa و etx در فرآورده های کشک مذکور به ترتیب 37/5، 25، 75، 12/5 و 12/5 درصد و در گوشت ها به ترتیب 62،50،75/5، 37/5 و 25 درصد تشخیص داده شد. نتایج این تحقیق نشان دهنده ی وجود اختلاف معنی دار آماری بین میزان شیوع باکتری در نمونه های مختلف و توکسین های جداسازی شده از آنها بود(0/05>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به آلودگی این مواد غذایی به کلستریدیوم پرفرینجنس و انتقال آلودگی از مواد غذایی به انسان، کاهش آلودگی مواد غذایی به این باکتری از جنبه ی سلامت عمومی ضروری است.
  • زهرا جلالی، حسن اشرفی ریزی*، محمدرضا سلیمانی، مینا افشار صفحات 400-410
    زمینه و هدف
    با گسترش و ورود فناوری اطلاعات به کتابخانه های دانشگاهی، کارکرد ها و خدمات آنها تحت تاثیر قرار گرفته است. با توجه به فلسفه ی وجودی کتابخانه های دانشگاهی در پیشبرد برنامه های آموزشی و پژوهشی دانشگاه، برای انجام رسالت خود به صورت مطلوب، باید از نیروی متخصص با مهارت های فناورانه بهره مند باشد. هدف این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر پذیرش فناوری اطلاعات توسط کتابداران کتابخانه های دانشگاهی دولتی اصفهان براساس مدل پذیرش فناوری تم(TAM) بود.
    روش بررسی
    روش پژوهش پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه طراحی شده براساس مدل تم بود. جامعه پژوهش 151 نفر از کتابداران دانشگاهی شهر اصفهان و روش نمونه گیری سرشماری بود. روایی توسط متخصصان کتابداری و اطلاع رسانی و فناوری اطلاعات تایید و پایایی با استفاده از آلفای کرونباخ(0/89) به دست آمد. نوع آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار تجزیه و تحلیل داده ها 20 SPSS بود.
    یافته ها
    مدل پذیرش فناوری با کسب ضریب تعیین نهایی 0/282 قابلیت کاربرد در جامعه ی مورد مطالعه را دارد، این بدان معنی است که قابلیت کاربرد مدل(TAM) برای مطالعه ی کتابداران کتابخانه های دانشگاهی اصفهان تا حدودی مناسب بود. اولویت ها برای اثرات متغیرهای مدل پذیرش فناوری بر استفاده ی واقعی از فناوری اطلاعات، به ترتیب، تمایل به استفاده(0/39)، برداشت ذهنی از سهولت استفاده(0/21)، برداشت ذهنی از سودمندی(0/15) و نگرش به استفاده از فناوری اطلاعات(0/12) بود.
    نتیجه گیری
    تامین زیر ساخت های لازم فناوری اطلاعات و سپس آموزش های لازم در راستای استفاده کارآمد از فناوری برای کتابداران لحاظ شود. همچنین در سرفصل های این رشته ی تخصصی، به آشنایی با فناوری های اطلاعات کتابخانه ای توجه شود.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، مدل پذیرش فناوری، کتابداران دانشگاهی، کتابخانه های دانشگاهی، اصفهان
  • فریبا رازقی، مسعود یونسیان*، سحرناز نجات، غلامرضا جاهد خانیکی صفحات 411-420
    زمینه و هدف
    دست اندرکاران مواد غذایی سهم زیادی در آلودگی مواد غذایی دارند. این پژوهش روایی و پایایی پرسشنامه های سازمان جهانی بهداشت برای سنجش دانش، نگرش و عملکرد دست اندرکاران مواد غذایی را در مورد پنج اصل ایمنی مواد غذایی تعیین می کند.
    روش بررسی
    در استانداردسازی پرسشنامه ها این مراحل انجام شد: 1) کسب اجازه از سازمان جهانی بهداشت 2) ترجمه ی پرسشنامه ها دو بار به فارسی و مجدد به انگلیسی 3) به کارگیری نظر متخصصان امر و تعیین میزان توافق عمومی یا(IRA)، مناسبت و شفافیت برای هر سوال و برای کل ابزار 4) سنجش پایایی با استفاده از آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی درون خوشه ایحاصل از آزمون مجدد به فاصله یک ماه.
    یافته ها
    شاخص کلی IRA با رویکرد محافظه کارانه و مناسبت کلی برای سه پرسشنامه ی دانش، نگرش و عملکرد به ترتیب 81، 90 و 90 درصد و شاخص کلی شفافیت 95، 80 و 90 درصد تعیین شد. آلفا کرونباخ کلی برای پرسشنامه ی دانش 0/70، پرسشنامه ی نگرش 0/73 و برای پرسشنامه ی عملکرد 0/99 همبستگی درون خوشه اییا ICC کلی به ترتیب 0/69، 0/75 و 0/99 می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش روایی و پایایی قابل قبولی را در پرسشنامه ی های دانش، نگرش و عملکرد نشان می دهد و به دلیل پوشش مطالب کلیدی ایمنی مواد غذایی، مفاهیم ساده و شفاف می تواند مورد استفاده ی پژوهشگران و شاغلان در این عرصه قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: استانداردسازی، پرسشنامه ی ایمنی مواد غذایی، آگاهی، نگرش، آشپزخانه نیمه صنعتی
  • سمیه فضائلی، مهدی یوسفی *، زهرا سادات ارشادنیا صفحات 421-432
    زمینه و هدف
    با توجه به گستردگی وظایف و نقش بیمارستان های آموزشی در ارتقای سطح سلامت جامعه، توجه به پاسخ گویی آنها به عنوان یکی از اهداف سه گانه ی هر نظام سلامت ضروری است، لذا در این مطالعه سطح و اهمیت حوزه های هشت گانه پاسخ گویی در بیمارستان های آموزشی از دیدگاه خانوارهای شهر مشهد بررسی شده است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر توصیفی_مقطعی بود. ابزار پژوهش، پرسشنامه ای استاندارد بود که توسط سازمان جهانی بهداشت جهت سنجش پاسخ گویی در بیمارستان ها تدوین شده است. تعداد 561 خانوار دارای سابقه مراجعه به بیمارستان های آموزشی، از طریق نمونه گیری چند مرحله ای از بین خانوارهای ساکن در دو منطقه ی منتخب شهر مشهد انتخاب شدند. تحلیل داده ها بر اساس الگوی سازمان جهانی بهداشت به تفکیک آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفت.
    یافته ها
    حدود 50 درصد از خانوارها پاسخ گویی حوزه های مختلف را در بیمارستان های آموزشی خوب و خیلی خوب گزارش کردند. حوزه ی محرمانگی اطلاعات بهترین و حوزه ی کیفیت امکانات رفاهی و حمایت اجتماع و خانواده، بدترین عملکرد را از دیدگاه خانوارها داشتند. بیشترین و کمترین اهمیت به ترتیب به حوزه های کیفیت امکانات رفاهی و حمایت اجتماعی و خانواده تعلق داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به پاسخ گویی نسبتا پایین حوزه های مختلف و وجود شکاف بین اولویت های خانوارها با عملکرد بیمارستان های آموزشی، توجه بیشتر سیاستگذاران به اولویت های بیماران ازجمله کیفیت امکانات رفاهی و ایجاد محتواهای آموزشی مرتبط برای فراگیران علوم پزشکی، همچنین ارزیابی دوره ای پاسخ گویی، می تواند در ارتقای پاسخ گویی بیمارستان های آموزشی مفید باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت، پاسخ گویی نظام سلامت، بیمارستان آموزشی، اهمیت
  • فخرالدین معروفی، عادل صلواتی، جلیل مارابی*، فائزه فروزانفر صفحات 433-440
    زمینه و هدف
    اختلالات اسکلتی- عضلانی ناشی از کار درصد بالایی از مشکلات جسمی و روحی به ویژه در کارکنان درمانی را تشکیل می دهد. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش اصول ارگونومی و ورزش بر میزان درد گردن پرستاران بیمارستان توحید سنندج می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه نیمه تجربی و مداخله ای، بر روی 60 نفر از پرستاران بیمارستان توحید سنندج که در طول سه ماه پایان سال 1394 به درد گردن مبتلا بوده و به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند، صورت گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد Modified Qswestry Neck Pain Questionnaire و مقیاس ارزیابی شدت دردNumeric Rating Scale جمع آوری شد. پس از آموزش ارگونومی و تمرینات ورزشی به گروه مداخله، ارزیابی مجدد انجام و نتایج با گروه شاهد مقایسه شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار Mini tab16 و آمار توصیفی و تحلیلی از طریق آزمون t زوجی، ضریب همبستگی و رگرسیون خطی انجام شد.
    یافته ها
    میانگین سن در گروه شاهد و مداخله به ترتیب 35 و 33 سال، و میانگین سابقه کار به ترتیب 13 و 12/9 سال بود. بین سه متغیر سن، سابقه کار و تاهل و متغیر شدت درد قبل و بعد از مداخله ارتباط معناداری وجود دارد(0/05>P-value)، اما جنسیت تاثیری بر شدت درد ندارد(0/128=P-value).
    نتیجه گیری
    استانداردسازی روش های انجام کار و اجرای تمرینات ورزشی، موجب کاهش درد گردن و افزایش توانایی جسمی کارکنان شده است که می تواند موجب کاهش روزهای غیبت از کار و افزایش انگیزه ی کارکنان گردد.
    کلیدواژگان: درد گردن، ارگونومی، تمرینات ورزشی
  • ابوالفضل درست، احمد فیاض بخش *، مصطفی حسینی، حمزه محمدی صفحات 441-449
    زمینه و هدف
    فرسودگی شغلی یکی از جنبه های مخاطرات روانی کار است. از مهم ترین عواملی که می تواند آن را پیش بینی کند، عامل هوش هیجانی است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر هوش هیجانی بر فرسودگی شغلی مدیران بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران بود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی و مقطعی در سال 1393 انجام گردید. جامعه ی پژوهش، مدیران ارشد، میانی و اجرایی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران بود. در این پژوهش از سرشماری استفاده شد، مطابق حجم جامعه تعداد 90 پرسش نامه توزیع گردید. برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه ی فرسودگی شغلی مازلاک(پایایی و ضریب بازازمایی به ترتیب 0/71 تا 0/9 و 0/6 تا 0/8) پرسش نامه ی هوش هیجانی برادبری و گریوز(پایایی و روایی به ترتیب 0/83 و 0/67) و پرسش نامه ی مشخصات دموگرافیک استفاده گردید. تجزیه و تحلیلهای آماری با استفاده از نرم افزار Spss انجام گرفت.
    یافته ها
    فرسودگی شغلی با متغیرهای سن، سابقه کار، سابقه مدیریت، تحصیلات، جنسیت، وضیت تاهل و موقعیت شغلی ارتباط معناداری نداشت. هوش هیجانی کلی مدیران و زیر مقیاس های آن در سطح بالایی قرار داشتند. بالاترین و پایین ترین نمره هوش هیجانی به ترتیب به مدیریت رابطه و آگاهی اجتماعی اختصاص داشت. هوش هیجانی و فرسودگی شغلی در سطح خطای 5 درصد با 0/63 = P-value ارتباط معناداری با یکدیگر نداشتند.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که آگاهی اجتماعی مدیران در سطح پایینی قرار داشت، می توان با بهبود آن به افزایش هوش هیجانی مدیران و هم چنین با شناسایی عوامل تاثیر گذار بر فرسودگی شغلی مدیران بیمارستان به کاهش فرسودگی کمک کرد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، فرسودگی شغلی، مدیران بیمارستان
  • محسن شیرازی مهرآباد، هادی شریف مقدم*، خلیل کیمیافر، امیرعباس عزیزی صفحات 450-459
    زمینه و هدف
    ارزیابی دوره ای پایگاه های اطلاعاتی علوم پزشکی، یک اصل در فرایند ارتقای این پایگاه ها می باشد. هدف از این مطالعه ارزیابی تطبیقی ساختار پایگاه های اطلاعاتی علوم پزشکی مدلیب، سامانه ی دانش گستر برکت، اس آی دی، مگ ایران، ایران داک و پابمد با معیار گالیور بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر به روش پیمایشی منطبق با ابزار ارزیابی گالیور 2002 انجام شد. 12 بخش ابزار مذکور عبارتند از: مدخل، جستجو، محدود کردن، مشاهده و دستکاری رکوردها، تصاویر، بازیابی مدارک، خدمات اشاعه اطلاعات گزینشی، طراحی کلی، اصطلاح شناسی، طراحی و جای گذاری آیکون ها، کمک و مشخصات پیشرفته. مطالعه، بر روی پنج پایگاه اطلاعاتی فارسی و یک پایگاه اطلاعاتی خارجی انجام شد.
    یافته ها
    به ترتیب، پایگاه پابمد در کل پایگاه ها رتبه ی اول با امتیاز 89/16 درصد را کسب کرد و اس آی دی جدید با امتیاز 57/5 درصد امتیاز رتبه ی اول در میان پایگاه های داخلی، ایران داک با 56/25 درصد، مگ ایران با امتیاز 54/58 درصد، سامانه ی دانش گستر برکت با 52/91 درصد، مدلیب با 51/25 درصد و تارگاه قبلی اس آی دی با 47/5 درصد رتبه های بعدی بودند.
    نتیجه گیری
    به رغم بهبود شاخص های مورد بررسی در به روزرسانی اخیر پایگاه های داخلی هنوز در بسیاری از شاخص ها فاصله زیادی با پایگاه های معتبر مانند پابمد وجود دارد. توصیه می گردد که در طراحی پایگاه های داخلی مواردی از جمله جستجو، راهنما، خدمات اشاعه اطلاعات گزینشی(SDI)، صفحه مدخل، مشخصات پیشرفته و بازیابی مدارک بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پایگاه های اطلاعاتی ملی، معیارهای ارزیابی، پابمد، معیار ارزیابی گالیور
  • محمد خدابخشی، حسین درگاهی، هاجر معمایی * صفحات 460-468
    زمینه و هدف
    از آنجاکه سلامت انسان ها برای همه ی جوامع از اولویت های استراتژیک می باشد، سرمایه گذاری در این بخش بسیار مهم خواهد بود. هدف از انجام این تحقیق ارزیابی کارایی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران و رتبه بندی آن ها، و ارایه چشم اندازی برای مدیران پویا در این حوزه می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه کاربردی بوده و از لحاظ ماهیت، توصیفی محسوب می شود. جامعه آماری پژوهش 13 بیمارستان زیر پوشش این دانشگاه بود. در این تحقیق، کارایی بیمارستان ها طی سال های 1391 تا 1393 از طریق تحلیل پوششی داده ها به روش خروجی محور ارزیابی شد. با بررسی دقیق تحقیقات جهانی، شاخص های ورودی و خروجی مشخص گردید. شاخص های ورودی تعداد تخت فعال و تعداد پزشک(عمومی، رزیدنت و متخصص) در نظر گرفته شد و شاخص های خروجی نیز کل روزهای بستری، تعداد مراجعان سرپایی و تعداد تخت روز کل لحاظ گردید.
    یافته ها
    برطبق مدل مطالعه، بیمارستان های دانشگاه از کارایی بالا به کارایی پایین به ترتیب عبارتند از: آرش، بهرامی، جامع زنان، روزبه، امیراعلم، ضیاییان، بهارلو، رازی، ولیعصر، سینا، فارابی، امام خمینی و شریعتی.
    نتیجه گیری
    طبق روش خروجی محور با محاسبه ی میانگین کارایی بیمارستان ها در طی سال های مورد مطالعه، بیمارستان های آرش، بهرامی و جامع زنان کاراترین بودند و بیمارستان های فارابی، امام خمینی و شریعتی از کارایی کمتری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: کارایی بیمارستان، تحلیل پوششی داده ها، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • زینب قادرآبادی، علیرضا امیرکبیری *، محمدرضا ربیعی مندجین صفحات 469-478
    زمینه و هدف
    مهارت های هوش هیجانی در موفقیت شغلی و ایفای مسئولیتهای حساس، بسیار مهم تلقی می شوند. روان شناسان معتقدند 20% از موفقیت های شخص به بهره هوشی(IQ) و 80% به هوش هیجانی(EQ) بستگی دارد. هدف از این پژوهش رابطه ی هوش هیجانی و عملکرد شغلی کارکنان در بیمارستان شریعتی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1395 می باشد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی، جامعه آماری 1030 نفر از کارکنان بیمارستان شریعتی بود. با استفاده از فرمول کوکران 280 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و جهت اندازه گیری اطلاعات مورد نیاز از پرسش نامه ی هوش هیجانی (Schering Siberia(1990 و پرسش نامه ی عملکرد شغلی (Patterson(1975 استفاده شد. هر دو پرسش نامه از نظر روایی(نظر خبرگان و متخصصان) و پایایی(مقدار آلفای کرونباخ هوش هیجانی 0/734 و عملکرد شغلی 0/768) تایید گردید و با استفاده از شاخص های آمار توصیفی، آزمون همبستگی پیرسون تحلیل و با آزمون فریدمن به رتبه بندی مولفه ها پرداخته شد.
    یافته ها
    کارکنان مورد بررسی از لحاظ هوش هیجانی میانگین 182 و انحراف معیار 34 و از لحاظ عملکرد شغلی میانگین 109 و انحراف معیار 22 را کسب نمودند. پاسخ دهندگان 73% زن، 62% متاهل و 67% دارای تحصیلات دانشگاهی بوده اند. یافته ها نشان داد بین هوش هیجانی و مولفه های آن با عملکرد شغلی کارکنان مورد مطالعه همبستگی معنی دار(0/030=p) وجود داشته، ازطریق آزمون فریدمن فرضیه ی برابر بودن رتبه ی مولفه های هوش هیجانی رد، خودآگاهی رتبه اول و مهارت اجتماعی رتبه چهارم شد.
    نتیجه گیری
    با آموزش و ارتقای مهارت های هوش هیجانی، می توان روند انتخاب و گزینش کارکنان را بهبود بخشید و سطح عملکرد آنان را ارتقا داد.
    کلیدواژگان: هوش، هوش هیجانی، عملکرد شغلی، بیمارستان
|
  • Shahram Sedghi, Somayeh Ghaffari Heshajin * Pages 371-379
    Background And Aim
    Indexing a country's scientific journals in international citation databases can lead to the promotion of its academic status and its participation in global knowledge production. This study aimed to assess the conformity of Iranian English-language medical journals’ citations with the objective criteria of journals in the selected databases.
    Materials And Methods
    This was a descriptive, evaluative research. The study population included 52 Iranian English-language medical journals that are not indexed in Web of Science, PubMed and Scopus databases and 465 articles in these issues, and about 11235 citations to the articles. The data have been collected by a checklist. For data analysis, Excel software was used.
    Results
    Some 88.5 percent of journals had a style for writing references; a style that has been observed by most of them. The rate of self-citation was low. Only 2.9 percent of citations were done in the year this study was performed. Journals with 87.2 percent had received the highest number of citations. The old citation time and the imbalance in the types of cited resources were the most important reasons of the weakness of the studied journals and of their not being indexed in the mentioned databases.
    Conclusion
    Providing valid styles for writing references and controlling the citations accurately should be put on the agenda of journals. The time of references must be newer, and there should be a relative balance in the types of referenced sources.
    Keywords: Web of Science, Scopus, Database, Citations, Journals, Iran
  • Samaneh Safarani, Seyed Mohammad Ali Khatami Firouzabadi *, Ali Ahangar Pages 380-390
    Background And Aim
    Medical facilities management can have a significant impact on reducing costs and increase the quality of services. Therefore, it is essential that the selection of equipment in an objective manner that they will be classified according to their importance, so the aim of this article is to choose the most appropriate of supplier based on multi-criteria decision-making methods.
    Materials And Methods
    This study was a mixed method. To collect the data, we used documents and interview. The participants consist of top managers, users and experts in medical devices that are in hospital. We used the snowball sampling.
    Results
    It can be seen that as the method (ELECTERE1), the priority order is D>C>A=B And the method( TOPSIS) is the same, the priority order is D>B>A>C And at in the last way (VIKOR) is A>B>D>C And as we see in the first and second methods most cases are the same except B and C. in the third technique A changed place and become the first rank and, B and C has the same rank.
    Conclusion
    we were observed that prioritize the options in all of the similarities to each other and yet in some cases differ, in short, no option is in all of the same place, and it seems to make a final decision should use several other methods as a way to help and emphasis our results.
    Keywords: Prioritize, Multi-Criteria Decision-Making Methods
  • Amir Shakerian *, Ebrahim Rahimi, Jamal Mesbah, Mohammad Mousavi Pages 391-399
    Background And Aim
    Clostridium perfringens is one of the major agents of food poisoning in humans around the world. This study was accomplished to identify and track the toxins of Clostridium perfringens bacterium in some raw animal food origin products in Shahrekord.
    Materials And Methods
    In this study, 100 samples of traditional and commercial curd and 43 samples of beef and lamb meats were randomly collected from Shahrekord’s shopping center in 2014. Then to identify the bacteria in samples cultivation and polymerase chain reaction (PCR) method were used.
    Results
    In culture method no positive samples were isolated. However, frequency of Clostridium perfringens bacterium in traditional and commercial curd samples and beef and lambs samples have been reported as 6, 10, 25 and 13 percent using PCR method, respectively. Frequency of cpa, cpb, cpe, cpi and etx genes were detected in curd samples were 37.5, 25, 75, 12.5 and 12.5 percent respectively and in meat samples 62, 50, 75.5, 37.5 and 25 percent respectively. Statistically significant differences were observed between the prevalence of the bacterium in various samples and their isolated toxins (p
    Conclusion
    With attention to infection of above food samples to Clostridium perfringens and also its transfer by foodstuffs to human, it is necessary to reduce food pollution of this organism for of public health.
    Keywords: Clostridium Perfringens, Curd, Meat, PCR
  • Zahra Jalali, Hasan Ashrafi-Rizi *, Mohammad Reza Soleymani, Mina Afshar Pages 400-410
    Background And Aim
    Functions and services of academic libraries have been affected very much by the entrance and the development of information technology (IT) in university libraries. Since the main mission of academic libraries is advance of educational and research programs of university, the authorities should deploy expertise with technical skills to be able to fulfill their most important job. The aim of this study was to identify factors influencing the adoption of information technology by librarians of governmental academic libraries based on the Technology Acceptance Model (TAM).
    Materials And Methods
    This was a survey research and the tool was a questionnaire based on TAM. The study population consisted of 151 librarians and census method was used. The validity was confirmed by experts in library and information sciences and also IT. Reliability obtained 0.89 using Cronbach's alpha. Statistical method was descriptive, inferential and data analysis was done via software SPSS20.
    Results
    Determination coefficient 0.282 shows that TAM is applicable in research population. This means that the applicability of the TAM was relatively appropriate for study about librarians of university libraries. Priorities effects of TAMs variables on the actual use of IT shows the most effective variable are intent to use (0.39), perceived ease of use (0.21), perceived usefulness (0.15) and attitude to use of IT (0.12).
    Conclusion
    Provision of required IT infrastructure and training for effective use should be considered for librarians. In addition to that, courses of introduction to library information technology should be included in the library and information science curriculum.
    Keywords: Information Technology, Technology Acceptance Model, Academic Librarians, Academic Libraries, Isfahan
  • Fariba Razeghi, Masoud Yunesian *, Saharnaz Nedjat, Gholamreza Jahed Khaniki Pages 411-420
    Background And Aim
    Food handlers have an important role in food contamination. This study determined validity and reliability of the world health organization questionnaires about five essential principles of food safety in food handlers for assessment of their knowledge, attitude and practice (KAP).
    Materials And Methods
    For standardization, these steps were performed: 1) Getting permission of the world health organization 2) Translating the questionnaire twice in Persian and again in English 3) using expert ideas and determination of inter rated agreement (IRA), relevancy and clarity of each question and the tool as a whole 4) measuring Reliability with Cronbach’s alpha, and repeatability was measured with intra-cluster correlation through repeated test-piloting after 1 month.
    Results
    Using a conservative approach, the IRA for the overall relevancy and clarity of the tools were 81%, 90% and 90%, and 95%, 95%, 97.5% respectively. The overall Cronbach’s alpha for KAP were 70%, 73%, 99% respectively and the intra-cluster correlation (ICC) that was obtained through comparing the overall score of the questionnaire in the pre-test and test phase were 0.69%, 0.75%, 0.99% respectively.
    Conclusion
    These new tools have good reliability and validity and they have very important, simple and clear principles of food safety so researchers, managers and food handlers can use them.
    Keywords: Standardization, Food Safety Questionnaire, Knowledge, Attitude, Semi Industrial Kitchen
  • Somayeh Fazaeli, Mehdi Yousefi *, Zahra Sadat Ershadnia Pages 421-432
    Background And Aim
    Considering the scope of tasks and the role of teaching hospitals in the promotion of population health, it is important to consider their responsiveness as one of the three goals of health system. The aim of this study was to evaluate the level and relative importance of responsiveness domains in teaching hospitals from the viewpoint of households living in selected areas of Mashhad.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, a valid questionnaire designed by World Health Organization (WHO) was used. From among the households of two selected areas of Mashhad, 561 families that had the background of referring to teaching hospitals were selected via multi-stage sampling. Based on WHO pattern, descriptive and inferential statistics were used for data analysis.
    Results
    About 50 percent of the respondents expressed the level of responsiveness as good and very good. Information confidentiality domain and the quality of amenities got the highest and lowest ranks from the respondents’ viewpoint, respectively. The highest and lowest importance belonged to the domains of quality care facilities and family and social support, respectively.
    Conclusion
    Considering the relatively low responsiveness of different domains and also the existing gap between families’ priorities and performance of teaching hospitals, it seems necessary that policymakers pay more attention to patients’ priorities such as the quality of care facilities and the creation of appropriate educational content related to medical students. Also, periodic evaluation of responsiveness can be useful in promoting the responsiveness of teaching hospitals.
    Keywords: Quality, Health System's Responsiveness, Teaching Hospital, Importance
  • Fakhraldin Maroufi, Adel Salavati, Jalil Marabi *, Faeze Foruzanfar Pages 433-440
    Background And Aim
    Work related musculoskeletal disorders shape a high percentage of physical and mental problems especially in health system work force. This study aimed to evaluate the effectiveness of ergonomic interventions by training the basics of ergonomics and exercise on neck pain in nurse staff of Tohid Hospital of Sanandaj.
    Materials And Methods
    This semi-experimental and interventional study was conducted on 60 nurses of Tohid Hospital of Sanandaj who had neck pain in the last quarter of 1394 and they were chosen by random sampling method and were divided into intervention and control groups. Data were gathered using standard Modified Qswestry Neck Pain Questionnaire and pain Numeric Rating Scale. After providing ergonomics trainings and exercises to intervention group, re-evaluation was carried out and the results were compaired to the control group. Data was analyzed using Mini tab 16 software, descriptive and analytic statistics, paired t-test, the correlation coefficient and linear regression.
    Results
    The average age in intervention and control groups was 35 and 33 years, and the average work experience was 13 and 12.9 years respectively. There was a statistical significant relation between three variables of age, work experience and marital status with the pain intensity variable (p-value
    Conclusion
    Standardization of the work methods and implementing exercises, can reduce neck pain and increase physical ability of work staff, which can reduce their work absenteeism and increase their motivation.
    Keywords: Neck Pain, Ergonomic, Exercises
  • Abolfazl Dorost, Ahmad Fayaz-Bakhsh *, Mostafa Hosseini, Hamzeh Mohammadi Pages 441-449
    Background And Aim
    Occupational burnout is one of the aspects of psychological hazards. One of the most important factors that can predict it is emotional intelligence. The aim of this study was to investigate the effect of emotional intelligence on occupational burnout among the managers of Tehran University of Medical Sciences (TUMS) selected hospitals.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional descriptive and analytical study in 2014. The subjects were senior, middle and executive managers of TUMS affiliated hospitals. Census was used in this study. Ninety questionnaires were distributed in accordance with the population size. For data collection, Maslach Burnout Inventory (with reliability and retest coefficients of 0.71-0.9 and 0.6-0.8, respectively), Intelligence Questionnaire by Bradberry and Greaves (with reliability and validity of 0.83 and 0.67, respectively) and demographicprofile questionnaire were used. All statistical analyses were performed by SPSS software.
    Results
    There was no significant relationship between job burnout and demographic variables (e.g. work experience, management experience, education, gender, marital status and occupational position). Emotional intelligence of managers and its subscales were high. The highest and lowest scores of emotional intelligence component belonged to relationship management and social awareness, respectively. There was no meaningful relationship between job burnout and emotional intelligence at the error level of 5% and P-value=0.63.
    Conclusion
    Since managers’ social awareness was at a low level, by improving it, we can help their emotional intelligence increase; also by identifying the factors affecting hospital managers’ occupational burnout, we can help it decrease.
    Keywords: Emotional Intelligence, Occupational Burnout, Hospital Managers
  • Mohsen Shirazi Mehrabad, Hadi Sharif Moghaddam *, Khalil Kimiafar, Amirabbas Azizi Pages 450-459
    Background And Aim
    Periodic assessment of medical sciences databases is a necessary principle of the process of enhancement these databases. The aim of this study was to Comparatively evaluate structural features of medical bibliographic databases including MedLib, Barakat knowledge network system, Irandoc, SID, Magiran and PubMed, based on Gulliver criteria.
    Materials And Methods
    This survey was carried out in accordance with Gulliver's assessment checklist 2002. This checklist consists of 12 sections including entry page, searching, limiting, record viewing and manipulating, graphics, record retrieval, selective dissemination of information services, general design, terminology, icon design and placement, help and advanced features. The study was conducted on five national databases and one foreign database.
    Results
    Among the databases, PubMed gained the first ranking with a score of 89.16 percent. Among the national databases, new SID database with a score of 57.5 percent gained the top rank. Other databases including Irandoc (56.25%), Magiran (54.58 %), Barkat knowledge network system (52.91 %), MedLib (51.25%) and old SID (47.5 %) obtained next ranking respectively.
    Conclusion
    Despite improvements indices in updated national databases, many of the indicators are far from prestigious databases such as PubMed. It is recommended that in development of national databases, features such as search, help, SDI, entry page, advanced features and record retrieval should be considered.
    Keywords: National Database, Evaluation Criterias, PubMed, Gulliver Evaluation Criteria
  • Mohammad Khodabakhshi, Hossein Dargahi, Hajar Moammai * Pages 460-468
    Background And Aim
    Because human health is a strategic priority for all communities, investing in this sector will be very important. The purpose of this research is to evaluate the efficacy of hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences from 2013 to 2015 and their ranking, and provide a perspective for dynamic managers in this area.
    Materials And Methods
    This is an applied study, and in terms of nature, it is descriptive. The statistical population of this study was 13 hospitals of this university. In this research, the efficacy of hospitals during the years 2013 to 2015 through the data envelopment analysis and Output-based method was evaluated. By carefully examining global research, input and output indicators were identified. Input indexes were the number of beds and the number of doctors (general, residents and specialists); and output indexes were the total days of hospitalization, the number of outpatients, and the number of bed-days.
    Results
    According to the study model, university hospitals with high efficiency to low efficiency are as follows: Arash, Bahrami, Zanan, Roozbeh, Amiralam, Ziaeeyan, Baharlou, Razi, Valiasr, Sina, Farabi, Imam Khomeini and Shariati hospitals.
    Conclusion
    According to output-based method, by calculating the efficiency mean of hospitals during the years 2013 to 2015; Arash hospital, Bahrami hospital and Zanan hospital are determined to be the most efficient; and, Farabi hospital, Imam Khomeini hospital, and Shariati hospital are the ones with the lowest efficiency.
    Keywords: Hospital Efficiency, Data Envelopment Analysis, Tehran University of Medical Science
  • Zeinab Ghaderabadi, Alireza Amirkabiri *, Mohammadreza Rabiee Mandejin Pages 469-478
    Background And Aim
    Emotional intelligence Skills is highly crucial in career success and achivement critical responsibilities accompolishments. Psychologists believe that 20% and 80% of individuals’ success depends on IQ and emotional intelligence (EQ) respectively. This study is aimed to investigate the relationship between emotional intelligence and job performance among the staff of Shariati Hospital at Tehran University of Medical Sciences in 2016.
    Materials And Methods
    In a descriptive-analyticalmethod, 1030 individuals from different units of shariati hospital`s staff were studied. 280 persons were randomly selected by using a Cochran formula. Two questionnaires regarding Schering Siberia emotional intelligence (1990) and Patterson job performance (1975) were used after being validated through experts and specialists` view and reliablity analysis (Cronbach's alpha values of questionare of emotional intelligence=0.734 and job performance=0.768). The data were analysed by use of descriptive statistics, Pearson correlation test and Friedman test.
    Results
    The total studied staff was included 73% women 62% married and 67% college education. The average emotional intelligence rating was 182 (with IE of 34) and average job performance was 109 (with IE of 22).The result showed a significant correlation between emotional intelligence and job performance (p=0.030). Using Friedman statistical test, ranking of emotional intelligence components were conducted; the self-awareness and social skills had the first and fourth rank respectively.
    Conclusion
    Training and the improvement of emotional intelligence skills and capabilities can be used to enhance the process of the hospital staff recrument andimprove their performance level.
    Keywords: Intelligence, Emotional Intelligence, Job Performance, Hospital