فهرست مطالب

مجله پیاورد سلامت
سال یازدهم شماره 5 (آذر و دی 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرزاد فرجی خیاوی، محمد قلی پور*، زهرا دشتی نژاد، ایمان میر صفحات 490-500
    زمینه و هدف
    سنجش کیفیت خدمات، یکی از الزامات اساسی توسعه ی خدمات سرپایی بیمارستانی می باشد. با توجه به اینکه ابزار مناسب و معتبری برای سنجش کیفیت خدمات سرپایی بیمارستانی وجود ندارد، لذا مطالعه ی حاضر با هدف تعیین ابعاد و گویه های کیفیت خدمات سرپایی بیمارستانی در ایران انجام شد.
    روش بررسی
    به منظور تعیین ابعاد و گویه های کیفیت خدمات سرپایی بیمارستانی، یک مطالعه مقطعی در سال 1394 بر روی 550 نفر از بیماران سرپایی مراجعه کننده به بیمارستان های آموزشی شهر اهواز انجام شد. جهت تعیین اعتبار محتوایی ابزار، از تکنیک دلفی(3 راند) با مشارکت 8 نفر از متخصصان حوزه ی کیفیت استفاده شد. روایی ساختاری ابزار از طریق تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی مورد سنجش قرار گرفت. پایایی ابزار با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تعیین شد. تحلیل داده ها با نرم افزارهای Excel ،Spss و Lisrel انجام شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که بر اساس شاخص 0/94=CVI، روایی محتوایی گویه های اولیه ابزار تایید شد. نتایج تحلیل عامل اکتشافی نشان داد که ساختار ابزار شامل 11 بعد(انتخاب ارایه کننده ی خدمت، ارتباط و تعامل، داشتن اختیار، استمرار خدمات، کیفیت تسهیلات و امکانات اولیه، احترام، توجه فوری و به مو قع، ایمنی، پیشگیری، دسترسی و اعتماد) و 36 گویه بود. مدل به دست آمده براساس برازش نیکویی، دارای قابلیت پایایی در سنجش کیفیت خدمات بود(0/007=RMSEA).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، ابزار سروکوال سرپایی بیمارستانی با 11 بعد و 36 گویه، یک ابزار روا و پایا جهت سنجش کیفیت خدمات سرپایی بیمارستانی در ایران است.
    کلیدواژگان: بعد، بیمارستان، سروکوال، خدمات سرپایی، گویه
  • جیران زبردست، نیکزاد عیسی زاده *، خورشید وسکویی اشکوری، ابوالفتح غفاری، فاطمه میربازغ صفحات 501-508
    زمینه و هدف

    نقش آگاهی، نگرش و عملکرد پرستاران شاغل در مراکز درمانی نسبت به اصول اخلاق اسلامی در مراقبت های پرستاری قابل توجه می باشد، لذا در این مطالعه سطح آگاهی، نگرش و عملکرد پرستاران در مورد اصول اخلاق اسلامی مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    روش بررسی

    در این بررسی مقطعی، آگاهی و نگرش 551 پرستار برحسب متغیرهای سن، جنس، تحصیلات و نوع استخدام در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1394 به وسیله پرسشنامه ارزیابی گردید. پرسشنامه این مطالعه از طریق Focus group discussion (بحث گروهی و بارش افکار) تهیه شد، همچنین از استادان و صاحبنظران این رشته بهره گرفته شد و در نهایت میزان روایی سنجیده شد. پایایی پرسشنامه از طریق ارزیابی تست آلفا کرونباخ سنجیده شد. اطلاعات در SPSS آنالیز و مورد تحلیل آماری شد.

    یافته ها

    مطالعه ما نشان داده است که جنس زن، داشتن سابقه کاری 20-15 سال، نوع استخدام رسمی و داشتن سطح تحصیلات فوق لیسانس و بالاتر، با آگاهی، نگرش و عملکرد مرتبط می باشد. همچنین بر اساس نتایج این مطالعه ارتباط معنی داری بین سن و سطح آگاهی، نگرش و عملکرد را در مورد اصول اخلاق اسلامی به ویژه در دهه سنی 50-40 سال گزارش کرده است(0/05

    نتیجه گیری

    نگرش نسبت به اصول اخلاق اسلامی قوی ترین پیشگویی کننده در التزام به اخلاق در مراقبت می باشد، از اینرو آموزش این اصول به پرستاران می تواند نقش به سزایی در رعایت اخلاق در مراقبت از بیماران داشته باشد.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، پرستار، اخلاق اسلامی، بیمارستان
  • ندا فاضل اصل، فرهاد غفاری *، امیر اشکان نصیری پور صفحات 509-517
    زمینه و هدف
    فرایند ترخیص بیمار از بیمارستان از جمله مهمترین مواردی است که در سالهای اخیر مورد توجه مدیران قرار گرفته است. پژوهش حاضر به تعیین متغیرهای تاثیرگذار بر مدت زمان فرایند ترخیص و انتخاب بهترین الگوریتم داده کاوی پرداخته است.
    روش بررسی
    جامعه پژوهش حاضر، شامل کلیه بیماران ترخیص شده در سه ماهه ی اول سال 92 از بیمارستان مدرس بود. نمونه گیری انجام نشده و تعداد مشاهده ها به 1060 مورد رسید. داده ها با استفاده از چک لیست پژوهشگر ساخته جمع آوری شد. رابطه ی بین متغیرهای مستقل با متغیر وابسته به کمک آزمون تی، آزمون همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس یک طرفه مشخص شد. الگوریتم های داده کاوی مورد استفاده در پژوهش حاضر درخت تصمیم، شبکه عصبی، ماشین بردار پشتیبان و رگرسیون خطی ساده می باشد.
    یافته ها
    در مطالعه ی حاضر متوسط مدت زمان فرایند ترخیص برابر 3/25±246/96 دقیقه است. بین عوامل موثر بر مدت زمان فرایند ترخیص، بخش بستری بیشترین تاثیر را دارد. مدل درخت تصمیم با میزان همبستگی 0/30 و ریشه میانگین مربع خطا 103/29 به عنوان بهترین الگوریتم انتخاب شد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که از الگوریتم های داده کاوی می توان برای شناسایی عوامل موثر بر مدت زمان فرایند ترخیص استفاده نمود و مهمترین عامل در مدت زمان فرایند ترخیص متغیر بخش بستری می باشد.
    کلیدواژگان: ترخیص بیمارستانی، فرایند ترخیص، بیمارستان، عوامل موثر بر فرایند ترخیص
  • علی محمد مصدق راد، احمد فیاض بخش، فتانه امینی * صفحات 518-531
    زمینه و هدف
    برنامه ریزی استراتژیک نقش بسزایی در دستیابی به مزیت برتری برای سازمان های غیرانتفاعی و خدماتی دارد. با این وجود، بسیاری از برنامه ها با شکست مواجه می شوند. این پژوهش با هدف شناسایی چالش های تدوین برنامه استراتژیک در سازمان بهزیستی کشور انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه ی موردی به صورت کیفی و با استفاده از مصاحبه ی نیمه ساختاریافته با 12 نفر از مدیران ارشد و میانی عضو تیم برنامه ریزی استراتژیک سازمان بهزیستی کشور انجام شد. کلیه مصاحبه ها پیاده سازی و اطلاعات کدگذاری شدند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوایی استفاده شد. تعداد 7 موضوع اصلی و 16 موضوع فرعی از مصاحبه ها استخراج شد.
    یافته ها
    چالش های تدوین برنامه استراتژیک در سازمان بهزیستی کشور شامل عدم توجیه تدوین برنامه استراتژیک، مدل مورد استفاده برای برنامه ریزی استراتژیک، ترکیب نامناسب تیم برنامه ریزی استراتژیک، تغییر ساختار و مدیریت سازمان بهزیستی کشور، محدودیت زمانی تدوین برنامه استراتژیک، آموزش ناکافی و نامشخص بودن بودجه برنامه بود.
    نتیجه گیری
    چالش های تدوین برنامه استراتژیک در صورتی که به خوبی مدیریت نشوند، مشکلات زیادی بر سر راه اجرای برنامه استراتژیک ایجاد خواهند کرد. تعهد مدیران ارشد سازمان، مدیریت و رهبری قوی، ایجاد فرهنگ مشارکتی، آموزش و توانمندسازی کارکنان و تامین منابع مورد نیاز در اجرای موفقیت آمیز برنامه استراتژیک در سازمان بهزیستی کشور نقش بسزایی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، چالش ها، سازمان بهزیستی ایران، مطالعه موردی
  • وحید چنگیزی، فرشته محمدی*، علی ابراهیمی نیا صفحات 532-540
    زمینه و هدف
    سی تی اسکن یک روش تصویربرداری با دز بالاست و در سی تی اسکن جمجمه، چشم و تیروئید دو عضو حساس به پرتو هستند. در این مطالعه دز موثر چشم و تیروئید بیماران با استفاده از دزیمتر ترمولومینسانس(TLD) ارزیابی شده اند.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی تحلیلی در سه بیمارستان با سه نوع دستگاه بنام های GE مدل 2 اسلایس(کد 1)، GE مدل 8 اسلایس(کد 2)، Siemens مدل 16 اسلایس(کد 3) انجام شد. تعداد 51 نمونه از بیمارستان های منتخب شهر رشت در شهریور و مهر سال 1395 با استفاده از TLD جمع آوری گردید. پس از کالیبراسیون TLD ها در مرکز کالیبراسیون، این دزیمترها بر روی پلک و تیروئید بیماران قرار داده شد و میانگین دز موثر دریافتی چشم و تیروئید این بیماران در طول آزمون سی تی اسکن جمجمه بررسی شد. داده ها با نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل و نتایج با استفاده از آزمون واریانس (Anova (P>0/05 انجام شد.
    یافته ها
    متوسط دز موثر دریافتی چشم و تیروئید بیماران در بیمارستان با کدهای 1 و 2 و 3 به ترتیب mSv 2/04±2/66 و mSv 0/009±0/03 و mSv 1/80±1/11 و mSv 0/02±0/03 و mSv 0/95±1/94 و mSv 0/01±0/04 گزارش شد. اختلاف معناداری میان دز موثر چشم و تیروئید بیماران در هر سه بیمارستان یافت شد(0/05>P). علی رغم تفاوت دز موثر بین دز موثر چشم راست و چپ، بین لب راست و چپ تیروئید اختلاف معناداری مشاهده نشد(0/05
    نتیجه گیری
    مهمترین عامل پرتوگیری بیماران نحوه انجام آزمون توسط کارشناس مربوط است.
    کلیدواژگان: سی تی اسکن، دزیمتر ترمولومینسانس، دز پرتوی
  • رضا صفدری، ملیحه کدیور، پریناز تبری*، هالا شاوکی اون صفحات 541-548
    زمینه و هدف
    زردی در نوزادان مبحثی است که برای متخصصان در سراسر دنیا بسیار مهم تلقی می شود. زیرا این بیماری یکی از عمده ترین وضعیت هایی است که به توجه بالینی نیازمند است. هدف از انجام این پژوهش استفاده از تکنیک های طبقه بندی داده ها برای پیش بینی به موقع نوع زردی نوزادان و در نتیجه پیشگیری از آسیب های جبران ناپذیر به سلامت نوزادان بوده است.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی بوده و با استفاده از مجموعه داده های جمع آوری شده درباره ی زردی نوزادان در شهر قاهره مصر انجام شده است. در این بررسی پس از پیش پردازش داده ها، تکنیک های داده کاوی از قبیل درخت تصمیم، Naïve Bayes و k)kNN نزدیکترین همسایه) در نرم افزار Orange بررسی، مقایسه و تحلیل شده است.
    یافته ها
    یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که الگوریتم درخت تصمیم با دقت 94 درصد، الگوریتم Naïve Bayes با دقت 91 درصد و الگوریتم نزدیک ترین همسایه با دقت 89 درصد نوع زردی در نوزادان را طبقه بندی می کنند. بنابراین بهترین الگوریتم از لحاظ دقت عملکرد در بین روش های طبقه بندی کننده، الگوریتم درخت تصمیم شناخته شد.
    نتیجه گیری
    استفاده از الگوریتم های طبقه بندی در ساخت سیستم های تصمیم یار می تواند به پزشکان در تصمیم گیری درباره نوع بیماری ها کمک کند و متخصصان می توانند برای رسیدگی به بیماران متناسب با نوع بیماری اقدام کنند که طی آن مخاطرات احتمالی در اثر عدم شناسایی به موقع یا صحیح بیماری کاهش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: نوزادان، داده کاوی، طبقه بندی، زردی، هایپربیلی روبینمی
  • مهرانگیز حق گو، کرم الله دانش فرد *، سید جمال الدین طبیبی صفحات 549-559
    زمینه و هدف
    شرایط، مزایا و محدودیت های اخلاق حرفه ای مورد بحث قرار نگرفته است، مطالعه ی حاضر با هدف تعیین چارچوب و ابعاد و الزامات اصول اخلاق حرفه ای در کشورهای منتخب به بررسی و مرور تجربیات کشورهای منتخب پرداخت.
    روش بررسی
    مطالعه ی حاضر، به صورت تطبیقی در سال 1396 انجام گرفت. با در نظر گرفتن معیارهای ورود به مطالعه از جمله فعالیت مشخص و هدفمند در مورد اخلاق حرفه ای، 5 کشور انگلیس، مالزی، ژاپن، ترکیه و آمریکا شرایط ورود به مطالعه را اخذ نمودند. برای تجزیه ی داده ها در این مرحله از جداول مقایسه ای استفاده شد که شامل مقایسه ی ابعادی است که از مطالعه ی توسعه اخلاق حرفه ای در کشورهای منتخب به دست آمد.
    یافته ها
    انجمن های پزشکی و پرستاری و واحد های ستادی در وزارت خانه های سلامت امکان بهره برداری مناسب از اصول اخلاق حرفه ای را فراهم می کند. استفاده از کمیته های موقت و یا ثابت و منظم در واحد های صف نیز از دیگر ویژگی های توجه به مفهوم اخلاق حرفه ای در کشورهای منتخب می باشد. در کشور مالزی و ژاپن، در واحد های درسی دوره های مختلف و رشته های مختلف، اخلاق حرفه ای تدریس می گردد.
    نتیجه گیری
    به کارگیری مفهوم اخلاق حرفه ای نیاز به شفاف سازی اطلاعاتی بیشتری داشته و فاکتورهایی نظیر آموزش، ایجاد ساختارهای سازمانی و تشکیلات و نهادینه سازی آن باید مورد بحث های بیشتر قرار گرفته و بر اساس شرایط کشورها بومی سازی گردد.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، آموزش، ساختار، بخش سلامت
  • محمد مهدی سلطان دلال*، بهرام نیک منش، محمد تقی حقی آشتیانی، آرش عکاظی، محمد کاظم شریفی یزدی صفحات 560-566
    زمینه و هدف
    در دنیای امروز بروز مقاومت در برابرآنتی بیوتیک ها امری اجتناب ناپذیر است. این مسئله از همان آغاز کشف آنتی بیوتیک ها نیز وجود داشته است. این مطالعه با هدف بررسی سروتایپینگ و تعیین الگوی مقاومت چندگانه ی آنتی بیوتیکی شیگلا سونئی جدا شده از اسهال کودکان در بیمارستان انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بوده و طی 12 ماه، بر روی 600 نمونه ارسالی از بیمارستان مرکز طبی کودکان تهران انجام شد. نمونه های مدفوع بعد از جمع آوری در محیط ترانسپورت کری بلر به آزمایشگاه انتقال داده شد و سپس با استفاده از روش استاندارد کشت مورد مطالعه قرار گرفتند. پس از تایید با تستهای بیوشیمیایی و سرولوژیکی با استفاده از آنتی سرم اختصاصی شیگلا، بررسی تست تعیین حساسیت آنتی بیوتیک، با استفاده از روش استاندارد دیسک دیفیوژن بر اساس توصیه های CLSI انجام شد.
    یافته ها
    از 600 نمونه، تنها 18 نمونه(3%) آلوده به شیگلا سونئی بودند. الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی شیگلا سونئی نشان دهنده ی مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک های کوتریموکسازول، تتراسایکلین، استرپتومایسین و کلیندامایسین بودند. نتایج ما حاکی از این است که 66/67% ایزوله های شیگلا سونئی دارای الگوی مقاومت چندگانه نسبت به تتراسایکلین، کوتریموکسازول، استرپتومایسین، تیکارسیلین و کلیندامایسین بودند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان می دهد که مقاومت چندگانه ی آنتی بیوتیکی نسبت به شیگلا سونئی رو به افزایش است. این هشداری است که اقدامات لازم باید برای جلوگیری از چنین پدیده ای انجام شود.
    کلیدواژگان: حساسیت آنتی بیوتیکی، شیگلا سونئی، سرولوژی، اسهال، کودکان
  • خدیجه معیل طبقدهی، مرجان قاضی سعیدی*، لیلا شاهمرادی، حسین کرمی صفحات 567-577
    زمینه و هدف
    تالاسمی بیماری مزمنی است که بسیار هزینه بر پیچیده و ناتوان کننده است. در این بیماری مهارت مدیریت بیماران جهت به حداقل رساندن خطر ابتلا به عوارض بیماری باید افزایش یابد. هدف اصلی این پژوهش طراحی و ایجاد پرونده الکترونیک سلامت فردی بیماران تالاسمی ماژور بود.
    روش بررسی
    ابتدا به منظور تعیین عناصر اطلاعاتی، پرسشنامه تهیه و از متخصصان خون و آنکولوژی داخل کشور نیازسنجی گردید. براساس نتایج حاصل از نیازسنجی، سامانه با استفاده از زبان برنامه نویسی php و پایگاه داده ی mySQL طراحی و ایجاد گردید. ارزیابی سامانه توسط 50 نفر از بیماران تالاسمی که در نیمه دوم ماه آبان سال 1395 به درمانگاه تالاسمی بیمارستان بوعلی سینا وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مازندران مراجعه نمودند، انجام شد. بدین منظور پرسشنامه استاندارد ارزیابی قابلیت کاربرد استفاده شد.
    یافته ها
    ارزیابی قابلیت استفاده از سامانه نشان داد که بیماران با میانگین امتیاز 7/91 از 9 امتیاز در سطح خوب ارزیابی گردیدند.
    نتیجه گیری
    می توان از سامانه های تحت وب جهت کمک به بیماران تالاسمی در کنترل تزریق خون و کاهش عوارض بیماری و ارتقای سلامت آنها استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تالاسمی ماژور، بیمار تالاسمی، پرونده الکترونیک سلامت فردی، عناصر اطلاعاتی
  • مطالعه رابطه بین خلاقیت و نوآوری سازمانی در کارکنان بیمارستان های عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران
    صدیقه اسدی، حسین درگاهی*، اسماعیل فلاح مهرآبادی، ناهید حیدری دستجردی صفحات 578-587
    زمینه و هدف
    خلاقیت و نوآوری از عوامل مهم بقای سازمان ها به شمار می رود، لذا ضروری است تا وضعیت آن در سازمان های بهداشتی درمانی همچون بیمارستان ها مورد بررسی قرار گیرد. بنابراین مطالعه ی حاضر با هدف تعیین رابطه ی بین خلاقیت و نوآوری سازمانی در کارکنان بیمارستان های عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه ی مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی می باشد که بر روی تعداد 285 نفر از کارکنان بیمارستان های عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1394 انجام شد. جهت جمع آوری اطلاعات از فرم اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه خلاقیت سازمانی محقق ساخته مصباحی جهرمی و ادیب زاده و پرسشنامه نوآوری سازمانی Patechen استفاده گردید. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 21 و با استفاده از آمار توصیفی، و همچنین آزمون تی تست، آنالیز واریانس و همبستگی پیرسون در سطح معناداری کمتر از 0/05 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین خلاقیت سازمانی کارکنان در بیمارستان های مورد مطالعه برابر 0/80±2/99 بود که در سطح متوسط و متوسط رو به پایین ارزیابی شد و میزان نوآوری سازمانی نیز دارای میانگین 3/71±19/37 بود که در سطح متوسط و متوسط روبه بالا قرار گرفت. بین خلاقیت سازمانی و نوآوری سازمانی از نظر آماری ارتباط معنی داری وجود داشت(0/20=P=0/02 ،r).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد با افزایش خلاقیت، نوآوری نیز افزایش می یابد. بنابراین لازم است مدیران بیمارستان ها برای بقا و پیشی گرفتن از رقبا در ارایه خدمات درمانی مطلوب تر و با کیفیت بالا، بیشترین انرژی و هزینه خود را در جهت رشد خلاقیت و افراد خلاق به کار گیرند تا بدین وسیله نوآوری را در سازمان خود بهبود دهند.
    کلیدواژگان: خلاقیت سازمانی، نوآوری سازمانی، کارکنان، بیمارستان، دانشگاه علوم پزشکی تهران
|
  • Farzad Faraji Khiavi, Mohammad Qolipour *, Zahra Dashtinejad, Iman Mirr Pages 490-500
    Background And Aim
    Assessing service quality is one of the basic requirements to develop outpatient service. There is no valid and reliable tool to measure quality of outpatient service, therefore this study was performed to determine dimensions and items for assessing service quality of outpatient in Iran.
    Materials And Methods
    To determine dimensions and items of the outpatient service quality, a cross-sectional study was conducted with participating of 550 outpatients referred to Ahvaz hospitals in year 2015. To determine content validity, the Delphi technique (3 rounds) with participating of 8 quality experts was used. Construct validity of the tool was assessed through exploratory and confirmatory factor analysis. Reliability was assessed using Cronbach's alpha coefficient. Data were analyzed by Excel, Spss, and Lisrel softwares.
    Results
    The content validity of tool with CVI=0.94 was confirmed. According to exploratory factor analysis, the hospital outpatient service quality tool included 36 items and 11 dimensions (choosing the service provider, communication and interaction, having authority, continuity of service, quality of facilities and basic amenities, respect, immediate and timely attention, safety, prevention, access and reliability). Construct validity of the tool was confirmed based on the goodness of fit quantities of model (RMSEA=0.007, CFI= 0.99, GFI=0.95).
    Conclusion
    The results of study showed that the outpatient SERVQUAL tool with 36 items and 11 dimensions was a valid and reliable tool to measure quality of outpatient service in Iranian hospitals.
    Keywords: Dimension, Hospital, SERVQUAL, Outpatient Service, Item
  • Jayran Zebardast, Nikzad Eisazadeh *, Khorshid Vaskoei Eshkevari, Abolalfath Ghafari, Fatemeh Mirbazegh Pages 501-508
    Background And Aim

    Nurses’ knowledge, attitude and performance towards the principles of Islamic ethics are remarkable in nursing care in Tehran University of Medical Sciences (TUMS).

    Materials And Methods

    In this cross-sectional study, the knowledge, attitude and performance of 551 nurses were evaluated based on their age, sex, education, and type of employment in TUMS hospitals (by a valid questionnaire). All data were analyzed by SPSS. In this study, a questionnaire was designed through a Focus group discussion and then its validity was evaluated. Moreover, the reliability of the questionnaire was estimated by test-retest method.

    Results

    Our study showed that female sex, work experience of 15-20 years, type of employment, and higher education were associated with a higher level of knowledge, attitude and performance towards principles of Islamic ethics. Also, according to our analysis, there was a significant relationship between age and level of knowledge, attitude and performance of the principles of Islamic ethics (p

    Conclusion

    Based on the results of this study, there is a significant relationship between educational indices and work experience, and the age of nurses with the level of knowledge, attitude and practice regarding the principles of Islamic ethics. It is suggested that educational courses about Islamic ethics be presented based on nurses’ educational levels and age.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Performance, Nurse, Islamic Ethics, Hospital
  • Neda Fazel Asl, Farhad Ghaffari *, Amir Ashkan Nasiripour Pages 509-517
    Background And Aim
    Over the recent years, patient discharge process time has been an important issue focused by so many officials. Therefore, the present study is aimed to identify the main factors with regard to the discharge process and selecting the best data-mining algorithm.
    Materials And Methods
    The population in question is all the patients discharged from Modarres Hospital during the first three months in the year 2014. Sampling wasn’t carried out but the number of observations has reached over 1060. Data was gathered via the researcher’s checklist while the relation between dependent and independent variants was examined and identified through T-test, Pearson Correlation Test and one-way analysis of variance. Data Mining Algorithms, in this study, were as follows: Neural Network, Support Vector Machine, Decision Tree, Simple Linear Regression.
    Results
    The average discharging process in the present study was 246.96 ± 3.25, which shows that among main factors concerned with discharging process, bedridden ward is considered as the most crucial. Also, according to the algorithms employed in this study, Decision Tree, with Correlation Value=0.30 and Root-Mean Square Error=103.29, was the best algorithm.
    Conclusion
    Results show that Data-Mining Algorithms can be employed to identify crucial factors regarding the whole discharging process and the most important factor during discharge process variable is hospitalization.
    Keywords: Hospital Discharging, Discharging Process, Hospital, Determining Factors Concerned with Discharging Process
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Ahmad Fayaz-Bakhsh, Fataneh Amini * Pages 518-531
    Background And Aim
    Strategic planning has an important role in achieving competitive advantage for nonprofit organizations. However, some strategic plans fail. The present study aimed to investigate challenges of strategic planning in Welfare Organization.
    Materials And Methods
    A qualitative approach was used for this case study. In-depth semi-structured interviews were conducted with 12 senior and middle managers who were members of the strategic planning committee. Content analysis method was used for data analysis, and 7 themes and 16 sub-themes were identified from the data.
    Results
    Lack of justification of the strategic planning, the strategic planning model, inappropriate composition of the strategic planning team, the structural and managerial changes of the Welfare Organization, time limitation, insufficient training, and budget constraints were the main challenges of strategic planning in the Welfare Organization.
    Conclusion
    If the strategic planning challenges are not managed well, more problems are expected to occure during the implementation of the strategic plan. Senior managers’ commitment, strong management and leadership, participative corporate culture, education and training, staff empowerment, and provision of required resources will facilitate strategic planning implementation in organizations.
    Keywords: Strategic Planning, Challenges, Welfare Organization of Iran, Case study
  • Vahid Changizi, Fereshteh Mohammadi *, Ebrahiminia Ali Pages 532-540
    Background And Aim
    CT scan as a medical imaging modality delivers high radiation dose to the patients. Since eye and thyroid are two radiosensitive organs in this study, those effective doses were evaluated in brain CT scan. Using TLD as dosimeter.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was carried out in three selective hospitals in Rasht in September and October in year 2016.TLD was used as personal dosimeter. To measure the effective dose, TLDs were put on the patient’s eyes and thyroid and the mean effective dose was evaluated in brain CT scan. Results were analytical using SPSS software and Anova (P
    Results
    The mean effective doses of eyes and thyroid in three hospitals with codes of H1, H2 and H3 were obtained as 2.66±2.04 mSv and 0.03±0.009 mSv, 1.80±1.11 mSv and 0.03±0.02 mSv, 1.94±0.95 mSv, 0.04±0.01 mSv, respectively. We found significant differences between effective doses of the eyes and thyroid in the three hospitals (p
    Conclusion
    The most important factor affecting patient radiation dose is the way CT scan examination is performed.
    Keywords: CT Scan, Thermoluminescent Dosimeter, Radiation Dose
  • Reza Safdari, Maliheh Kadivar, Parinaz Tabari *, Hala Shawky Own Pages 541-548
    Background And Aim
    Neonatal jaundice is a matter that is very important for clinicians all over the world because this disease is one of the most common cases that requires clinical care. The aim of this study is to use data classification algorithms to predict the type of jaundice in neonates, and therefore, to prevent irreparable damages in future.
    Materials And Methods
    This is a descriptive study and is done with the use of neonatal jaundice dataset that has been collected in Cairo, Egypt. In this study, after preprocessing the data, classification algorithms such as decision tree, Naïve Bayes, and kNN (k-Nearest Neighbors) were used, compared and analyzed in Orange application.
    Results
    Based on the findings, decision tree with precision of 94%, Naïve Bayes with precision of 91%, and kNN with precision of 89% can classify the types of neonatal jaundice. So, among these types, the most precise classification algorithm is decision tree.
    Conclusion
    Classification algorithms can be used in clinical decision support systems to help physicians make decisions about the types of special diseases; therefore, physicians can look after patients appropriately. So the probable risks for patients can be decreased.
    Keywords: Neonatal, Data Mining, Classification, Jaundice, Hyperbilirubinemia
  • Mehrangiz Haghgoo, Karamollah Daneshfard *, Seyed Jamaledin Tabibi Pages 549-559
    Background And Aim
    Conditions, advantages and limitations of professional ethics have not been discussed. The present study aimed to determine the framework, dimensions and requirements of professional ethics in selected countries in order to review their experiences.
    Materials And Methods
    The present study was comparatively conducted in 2017. Considering inclusion criteria in designing study including purposeful and specified activity in terms of professional ethics, five countries of United Kingdom, Malaysia, Japan, Turkey and United States of America achieved the conditions to enter the study. For data analysis, comparative tables were used which included dimensional comparison obtained from professional ethics development study in the selected countries.
    Results
    Medical and nursing associations and headquarters units in Ministries of Health, prepare appropriate utilization of professional ethics principles. Using temporary or permanent and regular committees in line units, also includes other characteristics of attention to the professional ethics concept in the selected countries. In Malaysia and Japan, professional ethics is taught in different courses and majors.
    Conclusion
    Applying professional ethics concept requires information transparency and factors such as education, organizational structure set up and their establishments and institutionalizing must should be discussed more and to be localized on the basis of the countries situations.
    Keywords: Professional Ethics, Education, Structure, Health Sector
  • Mohammad Mehdi Soltan Dallal *, Bahram Nikmanesh, Mohammad Taghi Haghi-Ashtiani, Arash Okazi, Mohammad Kazem Sharifi Yazdi Pages 560-566
    Background And Aim
    In today’s world, antibiotic resistance is inevitable. This has been the case since the discovery of antibiotics. The aim of this research is to study serotyping and multiple antibiotic resistance pattern of Shigella sonnei isolated from diarrheal stool of patients hospitalized in Children’s Medical Center in Tehran.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, 600 diarrheal stool specimens were obtained from patients hospitalized in Children’s Medical Center in Tehran over a period of twelve months. The stool samples were collected in Cary-Blair transport medium and transferred to the laboratory. The identification was carried out according to the standard cultivation method, and the antibiotic susceptibility test was performed by Kerry Bauer disk method according to with CLSI procedure.
    Results
    Out of 600 samples, only 18 (3%) were found to be contaminated with Shigella sonnei. The results of antibiotic resistance patterns of these isolates showed that they were resistant to tetracycline; streptomycin, clindamycin and cortimoxazol. Furthermore, 66.67% of isolates had multiple resistance to tetracycline, cortimoxazol, streptomycin, ticarcillin and clindamycin antibiotics.
    Conclusion
    The results of this study showed that multiple resistance of Shigella sonnei to tested antibiotics is increasing. This is alarming; necessary steps should be taken to prevent such a phenomenon.
    Keywords: Antimicrobial Susceptibility, Shigella Sonnei, Serology, Diarrhea, Children
  • Khadije Moeil Tabaghdehi, Marjan Ghazisaeedi *, Leila Shahmoradi, Hossein Karami Pages 567-577
    Background And Aim
    Thalassemia is a chronic disease which is extremely expensive, complex and debilitating. The management skill of thalassemia patients should be enhanced to minimize the risk of disease complications. The main purpose of this study was to develop personal electronic health records for thalassemia major patients.
    Materials And Methods
    This is a developmental applied study which was conducted to develop a personal electronic health record for thalassemia major. First, a questionnaire was prepared to determine the data elements and was filled by Hematology and Oncology professionals in the country (110 persons). Then, based on the results of needs analysis, the system was designed using PHP programming language and MySQL database and was evaluated by 50 thalassemia patients who referred to the Thalassemia Clinic of Bu Ali Sina Hospital of Mazandaran University of Medical of Sciences during the second half of the month of Aban. Finally, a standard questionnaire of usability and user satisfaction assessment was distributed among them.
    Results
    Usability evaluation of the system showed that patients evaluated the system at a good level with a mean rating of 7.91 (out of 9 points).
    Conclusion
    The web-based systems can be used to help thalassemia patients to control injection and reduce the complications of the disease and to promote health.
    Keywords: Thalassemia Major, Thalassemia Patient, Personal Health Record, Data Element
  • The Relationship between Organizational Innovation and Creativity among the Staff of TUMS General Hospitals
    Sadigheh Asadi, Hossein Dargahi *, Esmaeil Fallah Mehrabadi, Nahid Heydari Dastjerdi Pages 578-587
    Background And Aim
    Creativity and innovation are considered among the most important factors that help an organization survive. Therefore, it seems necessary to examine the status of this important issue in healthcare organizations such as hospitals. The present study was conducted to determine the relationship between organizational innovation and creativity among the staff of teaching hospitals of Tehran University of Medical Sciences (TUMS).
    Materials And Methods
    This descriptive-analytical and cross-sectional study was conducted on 285 staff members of TUMS selected teaching hospitals in 2015. To collect the required data, demographic data form, organizational creativity questionnaire and Martin Patchen’s innovation questionnaire were used. Data were analyzed in SPSS software version 21, using descriptive statistics, t-test, ANOVA and Pearson correlation analysis at a less-than-0.05 significance level.
    Results
    The organizational creativity rate for the studied staff showed an average of 2.99±0.80, assessed at middle and lower middle levels and the organizational innovation rate showed an average of 19.37±3.71, assessed as middle and upper middle. A statistically significant relationship was observed between organizational creativity and organizational innovation (p=0.02, r=0.20).
    Conclusion
    The results suggest that an increase in creativity leads to an increase in innovation. Therefore, to survive and maintain a competitive advantage to provide more desirable treatment services at a high quality, hospital managers are required to use their best effort and expenditure so that they can enhance innovation within their organizations.
    Keywords: Organizational Creativity, Organizational Innovation, Staffs, Hospital, Tehran University of Medical Sciences