فهرست مطالب

مطالعات حقوق خصوصی - سال چهل و دوم شماره 2 (تابستان 1391)

فصلنامه مطالعات حقوق خصوصی
سال چهل و دوم شماره 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/30
  • تعداد عناوین: 16
|
  • حمید ابهری صفحات 1-19
    خیار عیب یکی از خیارات مشترک در عقد بیع و اجاره است ولی در هر یک از این عقود، شرایط و احکام خاص دارد. در عقد بیع، وجود هر عیبی در مبیع یا ثمن موجب ایجاد خیار است ولی در عقد اجاره، عیبی که باعث نقصان منفعت یا صعوبت در انتفاع شود موجب تحقق خیار خواهد بود. در عقد بیع، در صورت وجود خیار عیب، مشتری می تواند معامله را فسخ کرده یا ارش دریافت کند؛ ولی در عقد اجاره، در مورد خیار عیب بحثی از ارش مطرح نیست. در این مقاله، احکام ویژه ی خیار عیب در عقد بیع و اجاره از منظر فقه امامیه و حقوق موضوعه ی ایران بررسی می شود.
    کلیدواژگان: بیع، اجاره، ارش، خیار، عیب
  • محمد ابوعطا صفحات 21-37
    کنوانسیون بین المللی ایمنی جان انسان در دریا، جامع ترین معاهده بین المللی است که به حفظ حیات انسان در دریا پرداخته است. با وجود ضوابط مفصل معاهده که جوانب مختلف ایمنی دریانوردی را پوشش می دهد؛ طبق بند «ب» ماده یک آن، دولتهای متعاهد، باید نسبت به وضع هرگونه مقررات ملی که برای اجرای کامل معاهده و ارتقای بیشتر سلامت دریانوردی ضروری تشخیص می دهند اقدام کنند؛ به طوری که یقین حاصل شود؛ کشتی ها از هر حیث، برای خدمات و نوع بهره برداری مورد نظر مناسب هستند. با توجه به الحاق دولت ایران به معاهده در سال 1373، مقاله حاضر به این مهم پرداخته و موضوعاتی را که اجرای دقیق و موثر معاهده، مقتضی وضع مقررات ملی در مورد آنها است؛ معرفی و یک مورد تشریح کرده است.
    کلیدواژگان: کنوانسیون سولاس، دول متعاهد، ایمنی دریانوردی، مقررات ملی، کشتی
  • مستی ارادی؛ تقصیری در حکم عمد
    محمد آشوری، صادق شریعتی نسب صفحات 39-58
    فرض حقوقی، ابزاری است برای کاستن از جمود حقوق و تعدیل مرزهای قاطع آن. خشکی قواعد حقوقی نباید دست مایه ای برای بی قیدی و خود کامگی انسان ها باشد: آن که برای کاستن از آلام خود، آرام دیگران را می آلاید و مستی خویش را بر هستی بیش می پسندد، آن گاه که اراده از او تهی شد و آن چه را که نباید، محقق ساخت، استحقاق آن را ندارد که همتراز نائم و صغیر غیرممیز و مجنون قرار گیرد و به بهانه فقدان قصد از کارزار بگریزد. باید دستان عدالت جوی حقوق را گشود تا طرحی نو در اندازند و بر بی عدالتی بشورند. نهاد «تقصیر در حکم عمد» ابداعی است تا امر موضوعی ثابت ناشدنی دعوی (= عمد)، اثبات پذیر باشد. آن چه در این مقاله آورده شده، چگونگی و حدود تطبیق نهاد «تقصیر در حکم عمد» بر «مستی ارادی» است.
    کلیدواژگان: مستی ارادی، در حکم عمد، تقصیر در حکم عمد، ظن قوی، مسئولیت، مسلوب الاختیاری، فقدان اراده، قابلیت پیش بینی
  • محمود باقری، سیمین عباسی صفحات 59-74
    حقوق رقابت ضد انحصار و حقوق مالکیت فکری، حق انحصاری ویژه ای برای صاحبان اموال فکری است. در این مقاله به روش های تعامل این دو حق به ظاهر متناقض پرداخته می شود. از روش های تعامل بین این دو می توان استیفاء، واردات موازی، مجوزهای اجباری و مجوزهای بهره برداری منطبق با حقوق رقابت را نام برد.
    کلیدواژگان: حقوق رقابت، قراردادهای مجوز بهره برداری، استیفاء، واردات موازی، مجوزهای اجباری
  • آیت الله پرویزی فرد صفحات 75-91
    پلیس در جرائم مشهود یا مهم راسا مجاز به دستگیری، نگهداری و تحقیق از شهروندان است. قوانین و مقررات جاری کشور در خصوص رعایت احترام به بخش اعظم بایدها و نبایدهای رفتار کرامت مدار و قانون محور با دستگیرشدگان در این مرحله ساکت است. تعهد و تضمین به نگهداری صحیح از افراد، حق مشاوره در خصوص قانون و اعلام این حقوق به افراد، ضبط بازجوئی ها، حق اعلام دستگیری به وکیل یا آشنایان، حق تماس و مشاوره خصوصی با وکیل، حضور و نظارت مقامات بی طرف در تحقیق، بازبینی دوره ای در جهت احراز توجیه دستگیری و نگهداری افراد، حضور وکلای موظف و دائم در اداره پلیس، ضمانت اجرای ابطال تحقیقات و... در این مرحله از دادرسی از بایسته های نظام حقوقی انگلستان است. نظام قانونی ایران جز در مورد ابلاغ کتبی دلایل اتهام نسبت به غالب موارد فوق سکوت اختیار کرده است.
    کلیدواژگان: دلیل متعارف، دستگیری، بازداشت، جلب، جرائم مشهود، دستور قضایی، پلیس
  • سعید حبیبا، زهرا شاکری صفحات 93-110
    سالها است که حقوق مالکیت ادبی و هنری در مسیر پیشرفت علم و فرهنگ ملی، حیاتی و اساسی تلقی می شود و در این راستا، مولفین و هنرمندان بر کرسی با شکوهی تکیه می زنند که همگان را وامدار رخصت خود می کنند؛ اما اکنون، حرکت پر شتاب علم، جریان انحصاری حقوق را تحت الشعاع قرار داده است و در این راستا، قراردادهایی به منصه ظهور رسیده اند که با تغییر شگرف مسیر حقوق مالکیت ادبی و هنری، همچون نقابی بر سیمای آن می نشینند. این تغییرات در مسیر موارنه جامعه و مالکان آثار شکل گرفته و جولانگاهی بس گسترده یافته است. این مقاله تلاش خواهد کرد ضمن مطالعه این جریان جدید، به واکاوی آن مبادرت و پیشنهادات مقتضی را ارائه کند.
    کلیدواژگان: کپی لفت، حقوق مالکیت ادبی و هنری، حق انحصاری، اصلاح، توزیع
  • مهدی حسن زاده صفحات 111-126
    فرجام خواهی مربوط به آرای قطعی است. بنابراین، اثر این شکایت بر اجرای حکم قابل بحث است. ماده 386 قانون آیین دادرسی مدنی در بیان این مطلب، ضمن بیان کلی عدم تاثیر فرجام خواهی بر اجرای حکم، در مقام توضیح بیشتر و بیان موارد استثنا، محکوم به مالی را از محکوم به غیرمالی جدا کرده است. در تحقیق این موضوع و این ماده لازم است به مطالبی از قبیل نوع، هدف و میزان تامین، معیار و زمان اخذ تامین، چگونگی استیفای حقوق از تامین اخذ شده و تفاوت ها و شباهت های احکام مالی و احکام غیر مالی در این خصوص، توجه شود. این تحقیق به بررسی این مطالب می پردازد.
    کلیدواژگان: اجرای حکم، تاخیر اجرای حکم، محکوم به مالی، محکوم به غیرمالی، تامین مناسب
  • سید محمد حسینی، حمید بهره مند صفحات 127-146
    رشا و ارتشا از مهم ترین مصادیق جرایم فساد محسوب می شوند تا جایی که کنوانسیون ملل متحد برای مبارزه با فساد، دادن رشوه به مقامهای عمومی و ارتشای آنها را نخستین مصداق فساد تلقی کرده و از کشورهای عضو خواسته تا آن را در قوانین داخلی خود جرم انگاری کنند. این جرایم که در لسان حقوقی معمولا از زمره جرایم علیه امنیت و آسایش عمومی محسوب می شوند؛ باعث می شوند تا اعتماد مردم نسبت به دستگاه های دولتی سلب شود و روند سالم امور دولتی آسیب دیده و افرادی با سوءاستفاده امتیازاتی را برای خود کسب کنند که استحقاق آن را ندارند. در این مقاله، عناصر تشکیل دهنده این جرایم در قوانین داخلی و کنوانسیون ملل متحد برای مبارزه با فساد بررسی و با هم مقایسه می شوند. همچنین پاسخهای کیفری ناظر به این جرایم بررسی و ایرادات تقنینی این حوزه شناسایی و برای رفع آنها پیشنهادهایی ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: رشا، ارتشا، کارگزاران عمومی، فساد و کنوانسیون مریدا
  • عباسعلی دارویی صفحات 147-166
    در ایران نیز به مانند برخی کشورهای دیگر، بالاخره قانونی خاص راجع به قراردادهای پیش فروش ساختمان در 12/10/89 به تصویب رسید. این قانون با الزامی کردن اخذ مجوز آگهی تبلیغ پیش فروش، پایان یافتن عملیات پی ساختمان در زمان قرار دارد، رسمی بودن قرارداد، تعیین جرائم برای تاخیر انجام تعهدات پیش فروشنده، تملیک تدریجی ساختمان به پیش خریدار، عدم امکان فروش و توقیف واحد پیش فروش شده، استحقاق مطالبه قیمت روز بناء در مواردی که پیش خریدار حق فسخ دارد یا در فرض کسر متراژ مقرر در پیش قرارداد، در مواردی امکان تکمیل ساختمان بوسیله پیش خریدار و تنظیم سند رسمی انتقال از طرف او، مسئولیت نوعی پیش فروشنده در مقابل خسارات ناشی از عیب بناء در مجموع یک قانون حمایت از پیش خریدار است و باب بسیاری از سوءاستفاده ها و کلاهبرداری ها را مسدود کرده و بسیاری از مسائل مناقشه برانگیز را نیز روشن ساخت.
    کلیدواژگان: قرارداد پیش فروش، تملیک تدریجی، احداث، تکمیل، تحویل، انتقال قطعی
  • روشنعلی شکاری، زهره افشار قوچانی صفحات 167-185
    این تحقیق در تلاش است تا مسئله «کلما حکم به العقل حکم به الشرع» را اثبات کند. از آن جایی که هر دلیل عقلی از دو مقدمه، یکی صغری و دیگری کبری تشکیل شده است؛در گام نخست مقدمه صغری، یعنی تحسین و تقبیح عقلی اثبات خواهد شد و سپس به مقدمه کبری که تلازم بین حکم عقل و حکم شرع است، خواهیم پرداخت. در نهایت جایگاه عقل در نظام حقوقی اسلام و ایران و مصادیق آن مورد بررسی قرارخواهد گرفت. بنابراین، مباحث مطروحه در این مجموعه؛ یکی اثبات حسن و قبح عقلی است و آنگاه اثبات ملازمه بین حکم عقل و حکم شرع، جایگاه عقل در نظام حقوقی اسلام و ایران و مصادیق حکم عقل در آنها است.
    کلیدواژگان: حکم عقل، حکم شرع، حسن، قبح، ملازمه
  • محمدحسن صادقی مقدم، محمد مهدی عزیزاللهی صفحات 187-197
    مواد 905 و 949 قانون مدنی، شوهر منفرد را وارث تمام ترکه زن متوفای خود می داند؛ اما ماده 949 برای زن فقط نصیب خودش یعنی یک ربع را قائل است و بقیه ترکه شوهر را تابع ماده 866 می داند. این تفصیل میان زوج و زوجه، مبتنی بر نظر مشهور فقهای امامیه است که مازاد از فرض زوج را به او رد می کنند و مازاد از فرض زوجه را متعلق به امام می دانند. قانون مدنی همین تفصیل را آورده است، اما مازاد از سهم زوجه را در حکم مال بلاوارث قرار داده است تا زیر نظر حاکم به مصرف عموم برسد، در حالی که در فقه این مسئله مورد اختلاف است که مازاد از سهم زوجه تکلیفش چیست؟ این مقاله ضمن بیان نظریه های مختلف روشن کرده است که نظریه قانون مدنی، در واقع نظریه مشهور نیست.
    کلیدواژگان: سهم الارث، وارث منحصر، زوج، زوجه، تفصیل میان زوج و زوجه
  • ابراهیم عبدی پور، حمیدرضا پرتو صفحات 199-215
    در قرارداد بیع، کالایی که به عنوان مبیع تسلیم می شود باید با کالای موضوع قرارداد مطابقت داشته باشد. به عبارتی باید همان کالایی تحویل شود که موضوع قرارداد و متعلق قصد طرفین قرار گرفته است. مطابقت کالا با قرارداد شامل دو جنبه است: مطابقت مادی و مطابقت حقوقی. انطباق حقوقی کالا شامل حق فروش بی قید و شرط کالا، مالکیت بایع بر کالا، عدم مزاحمت و ادعای شخص ثالث و... می شود. با توجه به حجم روزافزون معاملات داخلی و بین المللی بررسی مصادیق و مفهوم مطابقت حقوقی کالا ضروری می نماید. همچنین باید دید در فرض عدم مطابقت حقوقی کالا چه ضمانت اجراهایی در دسترس است. در این مقاله رویکرد نظام های حقوقی ملی و کنوانسیون وین و راه حل های پیش بینی شده در این باره مورد بررسی قرارمی گیرد.
    کلیدواژگان: مطابقت حقوقی، کالا، قرارداد، انطباق، ضمانت اجرا، بیع
  • مبانی دینی اصول سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران
    آیت الله عباسعلی عمید زنجانی، محمد مهدی توکلی صفحات 217-232
    دولتها به عنوان نماینده، عامل یا واسطه و رابط میان ملتها در مقام دفاع از منافع اعضای جامعه تحت حاکمیت خود، در بسیاری از موارد و شئون، مقدرات سیاسی آنان را در اختیار می گیرند. این ابتکار عمل سازمان یافته در عملکرد دولت را می توان سیاست خارجی نامید. سیاست خارجی هر کشور بر اصول ریشه دار در مبانی خاص استوار است. با مطالعه قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران می توان اصول سیاست خارجی مزبور در ایران را بدین قرار دانست: حفظ استقلال و تمامیت ارضی کشور، نفی سلطه پذیری، نفی سلطه جویی، حمایت از مسلمانان و احیای اندیشه امت اسلامی، حمایت از مستضعفان، حمایت از پناهندگان و روابط صلح آمیز متقابل با دولتهای غیر محارب. بی شک همه این اصول ریشه در آموزه های اسلامی دارد که برای تفسیر این اصول لازم است که به بررسی مبانی دینی آنها پرداخته شود.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، روابط بین الملل، سلطه جویی، سلطه پذیری، پناهندگان، امت اسلامی، دولتهای غیرمحارب
  • عباسعلی کدخدایی، فاطمه امیری صفحات 233-249
    در اختلافات دولت- سرمایه گذار، سرمایه گذار اصولا متمایل است که شرط فراگیر تمامی دعاوی قراردادی سرمایه گذار علیه دولت را تبدیل به اختلافات معاهده ای نماید. در مقابل دولت طرفدار تفسیر هر چه مضیق تری از این شرط می باشد. مستند به مواد کمیسیون حقوق بین الملل، به منظور ایجاد مسئولیت بین المللی دولت برای نقض قرارداد لازم است دو پیش شرط وجود داشته باشد: اول آنکه دولت صرفا زمانی می تواند مسئول تلقی شود که با توسل به اقتدارات حاکمیتی اقدام کرده باشد. شرط دوم آن است که نقض قرارداد منجر به نقض حقوق بین الملل شود.
    کلیدواژگان: شرط فراگیر، ایکسید، مسئولیت بین المللی، انتساب، کمیسیون حقوق بین الملل، سلب مالکیت، رفتار منصفانه و عادلانه
  • سعید محسنی، سید محمد مهدی قبولی درافشان صفحات 251-270
    در برخی نظام های حقوقی همچون فرانسه، ضمن پیش بینی قالب های مشخص برای قراردادهای بهره برداری از حقوق ادبی و هنری، قواعد مربوط و تعهدات ناشی از آن نهادینه شده است. در این میان، قرارداد انتشار اهمیتی ویژه دارد. در نظام حقوقی ایران برغم شناسایی حقوق ادبی و هنری، قواعدی ویژه در خصوص قراردادهای پیش گفته به چشم نمی خورد و ادبیات حقوقی مربوط از غنای کافی برخوردار نیست. به همین جهت، این سوال مطرح است که آیا حقوق و تعهدات ویژه که در نظام حقوقی فرانسه متناسب با طبیعت حقوق ادبی و هنری، پیش بینی شده، می تواند در نظام حقوقی ایران نیز مورد پذیرش قرارگیرد. به موجب دستاوردهای حاصل از این تحقیق، به نظر می رسد در حقوق ایران، برخی از حقوق و تعهداتی که برای پدیدآورنده و ناشر در حقوق فرانسه پذیرفته شده، بر اساس قواعد عمومی و برخی دیگر بر فرض ورود در قلمرو تراضی مورد پذیرش است.
    کلیدواژگان: آثار ادبی و هنری، قرارداد انتشار، حقوق مادی، پدیدآورنده، ناشر
  • پژمان محمدی صفحات 271-290
    اهمیت دو منبع ممتاز حقوق، رویه ی قضایی و دکترین؛ به ویژه در فرضی که با هم عجین شوند و اثر آن در پویایی حقوق هر کشوری، غیر قابل انکار است. در حقوق ایران، به طور کلی این دو منبع در فرضی که همدیگر را تکمیل کنند؛ در همه ی عرصه های حقوق و به شکل مشهود در قلمرو حقوق مولف، دیده نمی شوند. این مقاله درصدد نزدیک کردن این دو منبع به همدیگر است. به این منظور، آراء صادره از محکمه حقوقی اهواز و دادگاه تجدیدنظر استان خوزستان در خصوص ادعای نقض حقوق مالکیت ادبی و هنری یک کتاب حاوی اطلاعات نشانی ها و تلفن های مشاغل این استان مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. دادگاه های صادرکننده آراء در استان خوزستان در ارزیابی اثر به محتوا و ارزش و قابلیت دسترسی جامعه به اطلاعات آن توجه کرده و وحدت منابع و حجم دو اثر را معیار تشخیص نقض حقوق مزبور معرفی کرده اند. سنجش صحت این احکام موضوع تحقیق حاضر است.
    کلیدواژگان: اصالت، نقض حقوق مولف، اثر، مشابهت، محتوای اثر، معیار نقض
|
  • Hamid Abhari Pages 1-19
    Option of Defect is one of common options between sale and rent contracts, however, it has special rules and conditions in those contracts. In the sale contracts, any defect in the sold or bought thing causes the victim has option of defect but in the rent contracts, only the defect creates option of defect that causes hardship in using of goods or reducing of benefits. In the sale, defect of sold goods give the rescission right or taking compensation to the buyer, but in the rent contract, existence of defect in the goods give the rescission right to tenant and he has not the right for taking compensation. In this article, the special rules of option of defect in the Iranian and Islamic law has been discussed.
    Keywords: Sale, Rent, Compensation, Option, Defect
  • Mohammad Abouata Pages 21-37
    Solas Convention is the most comprehensive international convention relating to safety of human life at sea. Although detailed regulations of the convention, cover different aspects of marine safety, according to article 1, Paragraph (b) of the convention the contracting governments have undertaken to promulgate any national regulations to give the convention complete effect, so as to ensure that a ship is fit for the service for which, it is intended. with due attention to accession of the Government of Islamic Republic of Iran to the convention, the paper covers this subject and different matters which, the effective and exact application of the convention, requires national legislation for, are listed.
    Keywords: Solas Convention, Contracting Governments, Safety of Navigation, National Regulations, Ship
  • VOLUNTARY INTOXICATION; A WANTON NEGLIGENCE
    Mohammad Ashouri, Sadegh Shariatinasab Pages 39-58
    Legal fiction is an instrument for achieve to a "fair law" through "mechanical law" and cross from “what is” into “what should be”. Rigidify of rules of law must not be a pretext for being self-interest and irresponsibility. One who wants to kill his pain through agitating other peoples tranquility and prefers his intoxication to get what he wants, doesn’t deserve to equal to sleeper, minor and insane person under the pretext of lack of intention, and thus having right to escape from prosecution. Consequently, it is just at this point that the fair nature of law creates a new plan and forms the institution of "wanton negligence" in order to prove improbable matter of fact of action, “willful”. What has been brought in this essay is the quality and boundaries of comparison "wanton negligence" to "voluntary intoxication".
    Keywords: Voluntary intoxication, Tantamount to willful, Wanton negligence, Violent presumption, Liability, Depriving of control, Abulia, ability of foresight
  • Mahmood Bagheri, Simin Abbasi Pages 59-74
    Competition is against monopoly and intellectual property creates monopoly for intellectual property owner. This article had been paid cooperation between apparently contradictory policies. Exhaustion, parallel imports, compulsory license, intellectual property exploitation contract that coincide with competition are methods of cooperation between intellectual property and competition law.
    Keywords: Competition Law, License Agreement, Exhaustion, parallel Import, Compulsory License
  • Ayatollah Parvizi Fard Pages 75-91
    Police in Cases such as obvious or important offences, is authorized to Intervene, arrest, detain and investigate citizens. The current rules And regulations of our country have a passive role in Showing respect to dos and don’ts and exhibiting decorous And lawful behavior towards the arrested people. The Commitment treat people appropriately, the right to have a Lawyer, keep silent, consult a lawyer about law and get Informed about their rights, the recording of investigations, The right to know about the accusations, and declare their Arrest to their lawyer and family, the right to consult their Lawyer in private, the presence of impartial authorities in the Investigations, periodic reviews and revisions in order to Approve of the reasons for arresting and detaining people, The presence of duty and official (permanent) lawyers in the Police office and the right to compensate for any incurred Damage at this stage of trial procedure, are among the Indispensable factors of British judicial system. Iranian legal system is silent about above cited except in Communication of reasons of accusation.
    Keywords: Reasonable cause, Arrest, Detain, Arrest under warrant, Obvious offences, Warrant, Police
  • Saeed Habiba, Zahra Shakeri Pages 93-110
    Copyright is basics in development and therefore the authors have monopoly rights. But, the progress of Science is depended to modification& distribution of works. Now, copy left license is created and while a copyright generally enables a person to claim “all rights-reserved,” a copy left generally means “some – rights - reserved. There is the Shift from Copyright Licenses to Copy left Licenses. This article analyzes and highlight legal aspects about copy left.
    Keywords: Copyleft, Copyright, Monopoly rights, Modification, Distribution
  • Mehdi Hasan Zadeh Pages 111-126
    Appeal to the supreme court is about final judgments. So the effect of this protest on execution of judgment is arguable. Article 386 of civil procedure code, explaining this matter, separated condemnation connected with property and that, not connected with property. Searching this subject and this article attention should be paid to matters like kind, target and amount of security, criterion and time of obtaining of security, quality of vindication of rights from security obtained and differences and similarities of connected and not connected with property judgments in this connection. This research deals with these affairs.
    Keywords: Execution of judgment, Suspension of sentence, Condemnation connected with property, Condemnation not connected with property, suitable security
  • Seyed Mohammad Hosseini, Hamid Bahremand Pages 127-146
    Bribery is one of the most important instances of corruption offenses. United Nations Convention against Corruption considered bribery of national public officials as the first instance, and called on state parties to establish it as criminal offense in their domestic laws. This offense considered as an offense against public tranquility makes the public lose its trust to government and public affairs undermined and persons who do not deserve advantages obtain them by misuse. In this paper the elements of this offense in domestic laws and United Nations Convention against corruption are studied and compared. Also the responses to this offense and legislative discrepancies in this area are identified and recommendations are presented.
    Keywords: Bribery, Public Officials, Corruption, Merida Convention
  • Abbas Ali Daroui Pages 147-166
    Finally a specific act regarding contracts of the sale of future building ratified in Iran, in 89/5/24. This act necessitated getting license for announcement of sale of future, advertisement, ending the construction of the building foundation at the time of the contract, formal contract, specifying the fines for the delay in carrying out the commitments of transferring the gradual possession the building to future buyer, in possibility of selling and arresting of apartment, having the right to ask for the current price of the building in cases which the buyer terminate the contract, or in the case of reduction of meters in the contract, and sometimes the possibility of completing the construction by the buyer, and regulation the formal document by him, absolute responsibility for damages of the building problems, generally it is an act in support of the buyer and prevents a lot of fraud and abuse and clarifies some controversial issues.
    Keywords: The contract of selling in advance, Gradual vested Possessory rights, Completion, delivery, Final transfer
  • R.A. Shekari, Zohre Afshar Quchani Pages 167-185
    This study intends to prove the issue of "whatever is verified by reason is accepted by religion". Every rational argument consists of two premises: the minor one and the major one. Therefore, firstly, we are going to confirm the minor premise that is the intellectual admiration and condemnation. Following this, the major premise which is the correlation between reason and religious commandment will be discussed. Finally, the position of reason in Iran and Islamic system of rules and its concretizations are going to be examined.Consequently, the discussed issues in this article includes proving the intellectual admiration and condemnation, confirming the correlation between religious commandment and reason, and talking through the position of reason in Iran and Islamic system of rules and its concretizations.
    Keywords: Reason, Religious commandment, Admiration, Condemnation, Correlation
  • Mohammad Hassan Sadeghi Moghadam, Mohammad Mahdi Azizollahi Pages 187-197
    Article 905 & 949 of Iran civil code says that: if there is no inheritor other than husband, he takes all inheritance; but according to article 949: if a wife is sole heir, she takes her portion, that is one fourth, and the reminder will be regarded heirless and encountered according to article 866. This discrimination between wife and husband is based on the famous opinion of Shiite jurisprudents. They say that the reminder of portion of sole husband, will be restored to himself; but the reminder of portion of sole wife will be given to Imam. Article 949 seeks to follow this opinion and approves this discrimination, but says that the reminder of portion of wife is heirless and will be given to treasury. The present paper is intended to provide an analysis of this reputation and explain whether the legislator has enacted all of the opinion or a part of it.
    Keywords: Inheritance, Sole heir, Husband, Wife, Discrimination between wife, husband
  • Ebrahim Abdipour, Hamid Reza Partow Pages 199-215
    In sale of goods, the delivered goods must conform both to what is the subject of contract and to what the parties intend. Conformity of goods has two aspects: legal and material. The legal aspect, with which this article concerns, consist of such topics as right of sale, ownership of seller, lack of third party’s claim and so on. Since domestic and international transactions are increasing, the study of the concept and criteria of conformity of goods and its sanctions is inevitable. The present article seeks to consider the approach of domestic legal systems and CISG in these cases and compare their solutions.
    Keywords: Legal conformity, Goods, Contract, Sanctions, Sale of goods
  • RELIGIOUS ORIGINS OF ISLAMIC REPUBLIC OF IRAN FOREIGN POLICY
    Abbasali Amid Zanjani, Mohammad Mahdi Tavakoli Pages 217-232
    The states as agents or intermediates or communicators between nations, and because of defending of the benefits of their nations under sovereignty, manage their nations’ political destinies in several cases. This administration that has concentrated in the state acts can be named as "foreign policy". The foreign policy of every country is founded on some principles and these principles are originated of particular origins that are accepted by the state. In the study of Islamic Republic of Iran constitution, we can announce the principles of foreign policy as: taking care of independency and land integrity, negation of another countries’ sovereignty, protection of Muslims in the world, revival of Islamic Ummah, protection of deprived people, protection of refugees, and joint relations with states non combatant.Without any doubt, all this principles are originated of Islamic beliefs; so to comment these principles and translate them, it is necessary to study their religious origins.
    Keywords: Foreign policy, International relations, Sovereignty, Refugees, Islamic Ummah, States non combatant
  • A.A. Kadkhodaee F. Amiri Pages 233-249
    In state-investor dispute, investor tends that umbrella clause transfers all contractual claims to treaty claims. By contracts, state follows narrow interpretation of this clause. Up to ILC articles, establishing of responsibility of state for breach of contract requires tow preconditions. First state is merely responsible when state condoct has been of governmental nature and second is that breach of contract leads to violation of treaty.
    Keywords: Umbrella clause, ICSID, International Responsibility, ILC, Expropriation, Equitable treatment
  • Saeed Mohseni, Sayyed Mohammad Mahdi Qabuli Dorafshan Pages 251-270
    Some legal systems such as the French system have provided some special forms for the contracts concerning the exploitation of the literary and artistic rights and also they have specified the rules and obligations concerning these contracts. The publication contract is of particular importance among other contracts. In the Iranian legal system, in spite of the recognition of literary and artistic rights and the intentional transfer of the pecuniary rights of the author, there are not special rules concerning the mentioned contracts and the relevant legal literature is not so reach in the field. The French legal system has provided some special rights and obligations that are proportional to the nature of the literary and artistic rights and the question is that whether such rights and obligations are acceptable in the Iranian legal system. On the basis of the findings of this research, some of those special rights and obligations are acceptable under the general rules of Iranian legal system and some of them can be recognized if they entered into the mutual consent.
    Keywords: Literary, artistic works, Publication contract, Pecuniary rights, Author, Publisher
  • Pedjman Mohammadi Pages 271-290
    Case law and Doctrine are, no¬ doubt, of immune importance and impact in developing law in every country, especially where they complete each other. Yet, In Iran they are often not used as a complement to each other particularly in the field of copyright. This paper seeks to connect these two. To this end, It will review Judgments given by the Ahwaz ordinary public court and the Appeal court of the Khuzestan province. The facts of the case and the Judgments will be explained first. Then arguments of the parties and the responses given by the courts and their Judgments will be evaluated in the light of the copyright principles.
    Keywords: Originality, Work, Infringement, Merit of work, Resemblance, Criteria of infringement