فهرست مطالب

مطالعات حقوق خصوصی - سال چهل و سوم شماره 2 (تابستان 1392)

فصلنامه مطالعات حقوق خصوصی
سال چهل و سوم شماره 2 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محسن صادقی، محمود جعفری چالشتری صفحات 1-18
    هر کشوری که خواهان عضویت در سازمان جهانی تجارت (WTO) است، باید مجموعه قوانین داخلی خود را با اصول و موافقت نامه های این سازمان هماهنگ کند. کشاورزی یکی از بخش هایی است که باید با اصول سازمان مذکور همسو باشد. به این موضوع، در مذاکرات «دور اروگوئه» در قالب «موافقت نامه کشاورزی» پرداخته شد. کشور ایران در بخش کشاورزی نیز، باید قوانین خود را با مقررات سازمان جهانی تجارت و این موافقت نامه هماهنگ کند. به همین جهت، در این مقاله، که برای رفع خلا ادبیات حقوقی کشور در این زمینه ارائه گردیده است، در فصل اول به بررسی سیر تاریخی موافقت نامه، در فصل دوم به تشریح اصول اساسی موافقت نامه و سازمان جهانی تجارت می پردازیم، آنگاه در فصل بعد، اقدام به بررسی اهم قوانین مغایر ایران در بخش کشاورزی کرده و در پایان، ضمن بر شمردن قوانین مغایر، راهکارهای پیشنهادی خود را به قانون گذار ارائه می دهیم.
    کلیدواژگان: موافقت نامه کشاورزی، سازمان جهانی تجارت، حقوق ایران، اصل دسترسی به بازار، اصل کاهش حمایت های داخلی، اصل کاهش یارانه های صادراتی
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی صفحات 19-38
    در مواردی سخن مدعی، بر پایه قاعده ی «کلما لا یعلم الا من قبل المدعی، یقبل قوله فیه بلا بینه» بدون نیاز به اقامه بینه، پذیرفته می شود به این معنا، هر چیزی که تنها به واسطه ی مدعی دانسته می شود و از طرف او قابل اثبات می باشد، ادعای وی در آن مورد بدون نیاز به بینه پذیرفته می شود. این قاعده مشهور در ابواب مختلف فقه مانند شرکت، نکاح، طلاق و زکات کاربرد دارد و ادله ای مانند روایات، بنای عقلاء، استقرا و تعلیل، اثبات کننده آنند. گاه نپذیرفتن سخن مدعی هرچند شاهدی نداشته باشد، مشکلاتی را به بار می آورد، مسائلی مانند زندانی شدن دائمی وی، ایجاد حرج و ضرر و مشقت های بسیار، تعطیل شدن احکام و گشوده ماندن پرونده ها و به نتیجه نرسیدن دعواها سبب می گردد که قانونگذار و شارع به ادعای مدعی ترتیب اثر دهد و سخن وی را بپذیرد.
    کلیدواژگان: مدعی، منکر، بینه، تصدیق مدعی
  • مجید غمامی، حسن محسنی صفحات 39-58
    اصول آیین دادرسی مدنی فراملی که دو موسسه حقوقی بین المللی آن را تهیه و پیشنهاد کرده اند یکی از اسناد ارشادی بین المللی در سلسله مراتب منابع آیین دادرسی مدنی است. هدف از نوشتن این اصول یکنواخت سازی مقررات حقوق دادرسی با استفاده از ابزارهای هماهنگ سازی و نزدیک سازی است. این که اصول که به زبان فارسی نیز ترجمه و منتشر شده اند از چه نوآوری هایی برخوردارند و چه نقاط ضعفی در آن ها دیده می شود، موضوع این مقاله می باشند.
    کلیدواژگان: اصول دادرسی، اصول کلی حقوقی، اصول آیین دادرسی مدنی فراملی، قواعد آیین دادرسی مدنی فراملی، موسسه حقوق آمریکا، موسسه یکنواخت سازی حقوق خصوصی، نظریه همکاری
  • مهدی موحدی محب صفحات 59-76
    طلاق، ایقاعی است که با اراده مستقل مرد، تحقق می پذیرد؛ اما این، ملازمه ای با اطلاق آن حق نداشته و در صورتی که طلاق زن در موقعیتی خاص، سبب وارد آمدن زیانی به او گردد، به استناد ادله نفی ضرر، طلاق دهنده ملزم به جبران خسارت- به روش مقتضی- خواهد بود. در راستای تبیین مبانی فقهی این مساله و تنقیح مناط از حکم لزوم انفاق به زوجه افضا شده، ضمن مطالعه مفاد ماده 11 قانون سابق حمایت خانواده، مصوب 15/11/1353، بروز رسانی ساختار و محتوا و گنجاندن مضامین مندرج در آن را ضمن قانون جدید- در جهت تامین هر چه بیشتر عدالت و کاهش آسیب های ناشی از طلاق- پیشنهاد می کنیم. بر اساس مفاد ماده مزبور، دادگاه می تواند به تقاضای هر یک از طرفین، در صورتی که صدور گواهی عدم امکان سازش، مستند به قصور طرف دیگر باشد، او را متناسب با اوضاع خاص قضیه، و با شرایطی، به پرداخت مقرری ماهانه متناسبی در حق طرف دیگر محکوم سازد.
    کلیدواژگان: طلاق، تسبیب، زیان، جبران خسارت، قانون حمایت خانواده، ضرر، انفاق، مقرری
  • خیرالله پروین صفحات 79-99
    عرف به مثابه یکی از قواعد الزام آور، از منظر صاحب نظران در شمار منابع حقوق موضوعه جای می گیرد. با این حال تبیین جایگاه آن در حقوق اساسی نیز نیازمند شناخت سابقه حضور عرف در اسناد بنیادین حاکم بر جوامع بشری می باشد. تقسیم مشهور قوانین اساسی به دو نوع عمده مدون و عرفی، تنها تبیین کننده بخشی از این جایگاه گسترده خواهد بود؛ زیرا تقسیم فوق به باور بسیاری از صاحب نظران تقسیمی نسبی است و قوانین اساسی مدون نیز در موازین و ساختارهای خود از زمینه های عرفی برخوردارند. از سوی دیگر مفاهیم مشابهی چون اصول کلی حقوقی باید به نحوی از موازین عرفی و اصول اساسی حاکم بر قوانین اساسی متمایز گردند، زیرا ادغام و تفکیک این دو مفهوم از یکدیگر، موجد آثار عملی بسیاری در نظام های حقوقی می باشد. به علاوه ساز و کارهای تکوین هریک از این دو مفهوم نیز متفاوت است و موازین عرفی بر عناصر عمده مادی و معنوی تکیه دارند. در این بین تحولات عرف حقوق اساسی نیز مسیری متمایز را می پیماید. زیرا گستره این تحولات در برخی نظام های حقوقی بیش از نظام های دیگر است و نقش متفاوت عرف در تکوین قواعد بنیادین و اساسی در نظام های حقوقی مختلف، تا حد زیادی به آرای صاحب نظران حقوق عمومی در خصوص جایگاه عرف در نظام حقوق اساسی کشورها نیز تسری یافته است.از این رو برای دستیابی به تلقی مشترکی از نقش عرف در حقوق اساسی، قدر متیقن نقش عرف یعنی نقش تفسیر کننده آن را باید پذیرفت و به نقطه اتفاق صاحب نظران بسنده کرد.
    کلیدواژگان: قانون اساسی، عرف، عرف تکمیلی، حقوق اساسی، قوانین اساسی مکتوب، عرف اسلامی
  • حسین شریفی طرازکوهی، حسین تاج آبادی صفحات 101-118
    زباله های فضایی تهدیدی برای امنیت فعالیت های فضایی به شمار می روند. قوانین فعلی حاکم بر اکتشافات بشر در فضای ماورای جو در تبیین راهکارهایی برای جلوگیری از افزایش میزان زباله های فضایی کارآیی چندانی نداشته و نیازمند انعطاف پذیری و اعمال تغییراتی هستند که با توجه به فرآیند رو به رشد فعالیت های فضایی در شرایط فعلی مانع از افزایش زباله های فضایی گردند. از سوی دیگر مفاهیمی ویژه مثل «شیی فضایی» و زباله فضایی«نیازمند تعریفی دقیق تر در منابع حقوقی حقوق بین الملل فضا بوده، لازم است ابهام زدایی گردند.
    کلیدواژگان: زباله فضایی، شیی فضایی، کوپوس، مسئولیت، حقوق بین الملل فضا
  • فرهاد طلایی، علی رزم خواه صفحات 119-134
    در چارچوب حقوق بین الملل، حق بر غذا، حق بنیادین هر شخص بر دسترسی پایدار به غذا به گونه ای ست که پاسخگوی نیازهای غذایی وی باشد. با توجه به جایگاه ویژه دولت ها در حقوق بین الملل، بررسی تامین حق بر غذا به عنوان یکی از تعهدات دولت ها از اهمیت خاصی برخوردار است. پرسش اصلی آن است که اساس حقوقی تعهدات دولت ها در زمینه حق بر غذا چیست و چگونه باید به این تعهد عمل کنند. در این مقاله نشان داده می شود که مبنای حقوقی تعهد دولت ها نسبت به حق بر غذای کافی برگرفته از اسناد بین المللی حقوق بشری به ویژه میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ست. همچنین در این مقاله بیان می شود که مهم ترین روش های تحقق حق بر غذا، تدوین استراتژی های ملی، قانون گذاری و اقامه پذیری حق بر غذا می باشند. نهایتا نتیجه گیری می شود که برای تحقق حق بر غذا، دولت ها باید به تعهدات خود در سطوح ملی و بین المللی عمل کنند.
    کلیدواژگان: حق بر غذا، تعهدات دولت ها، حقوق بین الملل، میثاق حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، کمیته حقوق اقتصادی
  • موسی موسوی زنوز، حسن مرادی صفحات 135-152
    موافقت نامه ها، عملکرد و رویه قضایی سازمان جهانی تجارت صراحتا به اولویت ملاحظات خاص امنیت ملی و مشخصا جنبه های سیاسی و نظامی آن بر تعهدات ناشی از عضویت در آن سازمان اشاره دارند. رابطه امنیت ملی و سازمان جهانی تجارت به «توجه به ملاحظات خاص امنیت ملی» محدود نیست. بررسی اهداف سازمان، نشان گر اهمیت جنبه های دیگر امنیت ملی همچون امنیت اقتصادی، اجتماعی و انسانی در مقررات آن است. هر چند سازمان جهانی تجارت ملاحظات امنیت ملی را مورد توجه قرار داده است، رویه قضایی و عملکرد اعضای سازمان هنوز حدود استثنائات امنیتی را تعیین نکرده است؛ اما این به معنی آزادی بی قید و شرط دولت ها در توجیه هر تخلفی از تعهداتشان با توسل به استثنائات امنیت ملی نیست.
    کلیدواژگان: سازمان جهانی تجارت، امنیت ملی، تحریم اقتصادی، آزادسازی تجارت، محدودیت های تجاری
  • غلام حسین الهام صفحات 155-168
    قانون اساسی جمهوری اسلامی امر به معروف و نهی از منکر را در نظام حقوقی کشور، تکلیفی متقابل میان دولت و ملت برشمرده است. تعیین چگونگی این روابط و جزئیات آن منوط به قانون عادی شده است که تاکنون تصویب نشده است. تلقی عمومی این است که این نهاد تنها در قالب یک قانون معین می تواند، برای مداخله خیرخواهانه در امور یکدیگر ظرفیت سازی کند، حال آنکه ظرفیت این نهاد فراتر از یک قانون معین است بلکه نهادی است که خود مولد و نظام ساز است. امر به معروف و نهی از منکر می تواند نهادهای متعدد فرهنگی، سیاسی و اجتماعی ایجاد کند. در واقع خود، پایه و قاعده این نهادهای مختلف حقوقی و سیاسی و اجتماعی باشد. با استفاده از این نهاد می توان جامعه را در مدار حق و ارزش های صحیح انسانی از آسیب های مختلف اعم از جرایم و انحرافات حفاظت نمود و حتی برخی نهادهای غیرضروری کیفری را الغاء کرد.
    کلیدواژگان: امر به معروف، نهی از منکر، سیاست جنایی، قانون اساسی، حکومت اسلامی، حسبه، جهاد
  • علیرضا محمد زاده وادقانی، کتایون کاردان صفحات 171-190
    نخستین معاهده مصوب در سطح بین الملل در زمینه حمل و نقل دریائی معاهده بروکسل (لاهه) مصوب 1924. م است. حمایت گسترده کشورهای دارای ناوگان دریائی از این معاهده از یک سو و وجود خلا قانونی از سوی دیگر موجب شد که این معاهده در سطح جهان با اقبال همگانی مواجه گردیده و عمری طولانی داشته باشد. گذر زمان همراه با نوع آوری ها و تحولات فنی نارسائی معاهده را در ایجاد توازن بین طرف های قرارداد حمل و نقل آشکار ساخت. به منظور رفع اشکال با تلاش کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد معاهده هامبورگ در سال 1978 متولد شد. معاهده اخیر به علت بی مهری کشورهای دارای ناوگان دریائی مواجه با شکست شد. اخیرا معاهده رتردام در سال 2008. م با هدف جلب رضایت کشورهای صاحب ناوگان دریایی که عمدتا صنعتی اند و نیز کشورهای صاحب کالا که عموما کشورهای در حال رشد می باشند به تصویب رسیده است. اینک ترجمه متن معاهده به خوانندگان محترم تقدیم می شود.
    کلیدواژگان: حمل و نقل دریائی، رتردام، تحویل کالا، تاخیر، سقف مسوولیت، مهلت اقامه دعوا، داوری، کناره گیری، اصلاح کنوانسیون
|
  • Mohsen Sadeghi, Mahmood Jafari Chaleshtori Pages 1-18
    Each country who wants to access the world Trade Organization have to correspond their regulation with WTO principles. One of the areas where rules uniformity must be done, is in the agricultural section. This subject is reviewed, In Uruguay Round as Agricultural Agreement. Iran must coordinate its regulation in agricultural part with World Trade Organization and its agreement regulations. However, Because this important issue has not been studied in Iranian legal literature, In The first chapter, we examine the history of Agreement and in the second chapter describe the basic principles of the agreement and WTO, Then in the next chapter I will attempt to review agricultural Iranian laws contrasts against the agreement And in the last chapter in addition to Enumerate rules contrasts, Offer our Proposed solutions to the legislators.
    Keywords: Agreement on Agriculture, World Trade Organization, Iranian rules, Market access principle, decreasing Domestic support principle, decreasing Export subsidies principle
  • Abolfazl Alishahi Pages 19-38
    In some cases, the speech of complainant is accepted without witness. Anything that is known only by the claims his claiming is accepted without witness. This famous principle has applications in Varias puertas of Jurisprudente suche as contracte, Marriage, Divorce and Zakat. Traditions, Wise approach, induction, arguing and like this can prove it. Sometimes declining the speech of complainant creates problems, although there is no evidence Issues such as permanent incarceration and Sin and suffering and loss of highly and closed the ruling and left open records and fail fights. All this effect to the lawgiver to accepts speech of complainant.
    Keywords: Complainant, Abnegating, Witness, Confirmation of complainant
  • Majid Ghamami, Hassan Mohseni Pages 39-58
    Evaluation of the advantages and weaknesses of Principles of Transnational Civil Procedure, the joint work of the Institute of American Law and the Institute of Unification of Private Law is the main subject of this article. The innovations of these Principles such as the cooperation theory, the distinction between the “Principles” and the “Rules”, the reasonable speed in addressing the case, providing some reliable sanctions for the behavior of the parties, providing an obligation for the court to encourage the parties towards settlement and compromise, a fluent text regarding the Principles in English and French, and some other linguistic achievement are very significant in authors point of view. In the other side, for introducing their probable weakness, the authors have emphasized to some monopolization in scope of study, the repetition of concepts and regulations, excessive insist to evidences, lack of generality in some Principles, using almost vague terminology in some Principles and lack of harmony between the English and French in versions of the Principles.
    Keywords: Transnational Cases, Reasonable Time, Sanction, Settlement, Generality, Monopoly, Lack of Harmony
  • Mahdi Movahhedi Mohebb Pages 59-76
    The divorce is a unilateral obligation that exists by independent will of husband, but it does not mean that he can injury to the wife, by exert his right. In this essay we believe that if using of this right culminated in incurring of wife, the husband must redress it. In the direction of analysis of the fundaments of this subject, we study the content of 11th article of the abrogated family protection code and propose that its purport should be passed again, because it is not irreligious but it is very justly, useful and effective on decreasing of the disadvantages of the divorce. According to that article, the judge can bind every one of husband and wife to redress the damage of the other one by pay allowance on the condition that he was not guilty in divorce.
    Keywords: Divorce, Causing destruction, Damage, Redress, Detriment, The family protection code
  • Kheirollah Parvin Pages 79-99
    From the perspective of experts, custom as moral rules binding takes place in source of law. However, clarify its position in constitutional law needs to know history of custom presence in basic documents which govern on human societies. Known dividing Constitutions into two main categories, codified and customary, only will be clarified part of the extensive. Because above division, as many experts believe, is a relatively division and codified Constitutions, also have custom backgrounds in their standards and structures. On the other hand, similar concepts like law general principles have to distinguish from customary norms and basic principles governing constitutions, because integration and separation of these concepts from each other, creates many scientific works in legal systems. In addition, mechanisms of formation each one of the two concepts is deferent and custom standards rely on material and spiritual elements. In between, development constitutional law customs move distinguish way. Because this development extend in some legal systems is more than other systems and different role of custom in formation of basic and fundamental rules in several legal systems, extends to opinions of public law experts about position of custom in constitutional law systems. Hence, to obtain common understanding of custom role in constitutional law, so sure role of custom in meaning of confirm of its interpreter and suffice to common opinions of the experts.
    Keywords: Constitution, Custom, Complementary custom, Law general principles, Written constitutions, Islamic custom
  • Hosein Sharifi Tarazkoohi, Hosein Tajabadi Pages 101-118
    Security of space activities is threatened by space debris. Current rules now governing human exploration in outer space, while having no efficiency in clarifying guidelines for preventing the increase of space debris; need to be changed and more flexible. On the other hand, some special terms such as "Space Objects" and "Space debris" should be defined more detailed and need to be clarified in international space law sources.
    Keywords: Space debris, Space objects, Copuos, Liability, International space law
  • Farhad Talaie, Ali Razmkhah Pages 119-134
    In the framework of international law, the right to food is a fundamental right of person towards having sustainable access to food with the quality which responds to his/her food needs. With due respect to the special position of States in international law, it is importance to examine their obligations regarding the right to food. The principal question is that what constitutes the legal basis of such obligations. In this paper, it is demonstrated that the legal basis of these obligations originates from the international documents on human rights, particularly, the UN Covenant on Economic, Social, and Cultural Rights. In addition, this paper examines the most important mechanisms for realization the right to food, including designing national strategies, legislating and providing legal ways to guarantee the right to food. This paper concludes that if the right to food is to be fulfilled, States should observe their obligations nationally and internationally.
    Keywords: The Right to Food, Obligations of States, International Law, The 1966 UN Covenant on Economic, Social, Cultural Rights, The Committee on Economic
  • Moosa Moosavi Zonooz, Hasan Moradi Pages 135-152
    The agreements, practice and jurisprudence of the World Trade Organization (WTO) expressly denote the prevalence of specific national security considerations, in particular its military and political aspects, over the obligations and commitments arising from WTO membership. However, the relationship between national security and the WTO is not limited to "dealing with the specific national security considerations". Taking note of the WTO objectives, one is but to observe the significance of such other aspects of national security as economic, social and human security. The GATT/WTO practice and case law has not clearly determined the boundaries of security exceptions. This, however, does not mean the unlimited freedom of WTO members in invoking security exceptions.
    Keywords: World Trade Organization (WTO), National security, Economic sanctions, Trade liberalization, Trade restrictions
  • Gholam Hossein Elham Pages 155-168
    Amre- be- Maroof and Nahie- Az- Monkar is one of the basic foundations in relation to construction of religious values and thus it has always had a superior position in the arguments of Motekallemin and Foghaha. Its importance in the pyramid of Islamic beliefs and thoughts is such that it is said any disrespect to this foundation will amount to detention of all the rules and regulations, values, safety and the proper social system. The constitution of Islamic Republic of Iran has provided this institution as a public mutual duty owed by the government and the nation in the public law system of the state. Determination of the details of these relationships is subject to a statute which is not yet enacted. Generally it is said that thisfoundation can act as a particular statute for a generous intervention in the people’s affairs. Whilst, the capacity of this foundation is much more than a particular statute, since it is per se a system-making foundation and can constitute several cultural, political and social foundations. Also in reliance to its organizing and system-making capacity it can construct social foundations and thus terminate into the basis and foundation of the several above foundations. We can protect the society on the basis of justice and true human dignity from several problems including: crimes and offenses and it can even be used to negate and eliminate some unnecessary criminal foundations.
    Keywords: Amre, be, Maroof, Nahie, Az, Monkar, Criminal policy, Constitution, Islamic government, Hasbe, Jihad
  • Alireza Mohammadzadeh, Katayoon Kardan Pages 171-190
    The first international convention on maritime transportation is the Brussels’ Convention of 1924. This convention was widely accepted throughout the world and; thus, lasted for a long time due to the widespread support of the countries possessing fleet for this convention and the lack of existence of a legal document in terms of maritime transportation. The passage of time together with innovations and technical developments proved the inadequacy of this convention in balancing between the transport contractors. Hence, with the efforts of the United Nations Conference on Trade and Development, the Hamburg Convention was ratified in 1978. The Hamburg Convention; however, faced failure as it was not widely accepted by the countries possessing fleet. In 2008, the Rotterdam Convention was ratified with the aim of gathering the consent of countries possessing fleet which are mostly developed countries and the countries possessing goods which are mostly developing countries. This article presents the translation of the text of the Rotterdam Convention.
    Keywords: Maritime transportation_Rotterdam_Goods delivery_Delay_Liability cap_Deadline to file a lawsuit_Arbitration_Resignation_Amending the convention