فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات حقوق خصوصی
سال چهل و چهارم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید نصرالله ابراهیمی، مونا آقاسید جعفرکشفی صفحات 293-310
    بر اساس رویه صنعت بالادستی نفت و گاز در برخی کشورهای نفت خیز، قراردادهای خدماتی مانند بیع متقابل در ایران، فضای مناسبی برای توسعه میدان های نفتی فراهم نموده است. باوجوداین، در برخی زمینه ها، از جمله ذخایر و سازه های مشترک، میدان های واقع شده در آب های عمیق یا نسل دوم و سوم یک میدان نفتی ممکن است به سازوکارهای قراردادی جذاب تری از دیدگاه شرکت های سرمایه گذار خارجی نیاز باشد. در این راستا، قالب قراردادی مشارکت در درآمد، با حفظ حاکمیت و مالکیت بر منابع و محصولات، به ایجاد تعادل میان منافع کشور میزبان/ شرکت ملی نفت و شرکت سرمایه گذار خارجی نائل می آید.
    کلیدواژگان: بازپرداخت هزینه ها، شرکت سرمایه گذار، قیمت نفت، میدان های نفت و گاز، نرخ بازگشت سرمایه، نرخ تولید
  • حمید ابهری، حسین کاویار صفحات 311-326
    به موجب ماده 184 قانون آیین دادرسی مدنی، دادگاه پس از حصول سازش میان طرفین ختم رسیدگی را اعلام و مبادرت به صدور گزارش اصلاحی می کند. لیکن قانون در خصوص اینکه «آیا گزارش اصلاحی دارای اعتبار امر مختومه است یا خیر» ساکت است. از طرفی، اعتبار امر مختومه یکی از آثار احکام دادگاه است. بنابراین، اگر گزارش اصلاحی را حکم بدانیم، لاجرم اعتبار امر مختومه شامل آن خواهد شد. لیکن نظریات مخالفی نیز وجود دارد: گروهی معتقدند که گزارش اصلاحی ماهیت قرارداد صلح را دارد؛ در این صورت، چنین گزارشی فقط می تواند موضوع دعوای ابطال، فسخ یا اقاله، مطابق قواعد عمومی قراردادها، قرار گیرد. عده ای بر این باورند که گزارش اصلاحی حکم محسوب شده، مانند احکام دیگر مشمول اعتبار امر مختومه است. گروهی معتقدند گزارش اصلاحی، قرار سقوط دعوی است. به نظر آنان این گزارش از اعتبار امر مختومه برخوردار است. دسته ای دیگر اعتقاد دارند که گزارش اصلاحی یک تصمیم حسبی است که فاقد اعتبار امر مختومه است. به نظر نگارندگان این مقاله، صدور گزارش اصلاحی ممکن است در دو حالت مختلف صورت گیرد که در هریک از این دو حالت، اتصاف عنوان اعتبار امر مختومه متفاوت است.
    کلیدواژگان: اعتبار امر قضاوت شده، تصمیم حسبی، حکم، صلح، قرار سقوط دعوی، گزارش اصلاحی
  • محمد باقر پارساپور، محمد والایی صفحات 327-344
    یکی از انواع صکوک، صکوک استصناع است. این صکوک بر مبنای عقد استصناع و برای ساخت مال معین و یا تکمیل آن و یا احداث پروژه های عمرانی منتشر، عرضه و منتقل می شود. صکوک استصناع بر دو نوع است: نوع ساده (مستقیم و غیرمستقیم) بر پایه سند دین، و نوع پیچیده (به موجب دستور العمل)، که هریک جداگانه بررسی می شود. ماهیت حقوقی عمل صدور(انتشار) از نظر تجاری و مدنی در نوع اول اگر از سوی تاجر صورت پذیرد، عملی تجاری ودر غیر این صورت عملی مدنی است و در نوع دوم چون الزاما از سوی اشخاص حقوقی تاجر صورت می گیرد، عملی تجاری شمرده می شود. ماهیت عرضه صکوک در نوع اول، عرضه و انتقال سند طلب، و در نوع، عرضه و انتقال سهم الشرکه است. ماهیت واگذاری در مراحل بعدی (بازار ثانویه) نیز انتقال طلب در نوع اول و انتقال سهم الشرکه در نوع دوم است.
    کلیدواژگان: انتقال دین و طلب، اوراق بهادار، بازار ثانویه، صکوک استصناع، عقد استصناع
  • مصطفی دانش پژوه صفحات 345-361
    جمعیت دارالاسلام ترکیبی از مسلمانان (اکثریت)، اهل ذمه (اقلیت) و مستامنان (بیگانگان) است. در اینکه دادگاه های عمومی دولت اسلامی از جمله صلاحیت رسیدگی به دعاوی بیگانگان و اقلیت ها را دارند، بحثی نیست. بحث در این است که آیا در دولت اسلامی، اقلیت ها که دینی متمایز از مسلمانان دارند می توانند دادگاه اختصاصی و ویژه داشته باشند و با فرض مثبت بودن پاسخ، آیا این دادگاه ها صلاحیت رسیدگی به دعاوی بیگانگان و حداقل بیگانگان هم کیش خود را دارند؟
    مقاله حاضر با بازخوانی ادله و متون فقهی مربوط و با پاسخ مثبت به پرسش های پیش گفته، گوشه ای از صلاحیت بین المللی دادگاه های دولت اسلامی را به عنوان پیش شرط تحقق سیستم حل تعارض قوانین در فقه و حقوق اسلام نشان داده است.
    کلیدواژگان: دادگاه های اختصاصی، دادگاه های عمومی، دعاوی اهل ذمه، صلاحیت الزامی، صلاحیت تخییری
  • ولی رستمی، حسین صادقی، حمیدرضا سلیمانیان صفحات 363-381
    متصدیان راه مانند وزارت راه و شهرداری وظیفه احداث و نگهداری و ایمن سازی راه ها را برعهده دارند. در شرایطی که نقص راه یا رعایت نکردن اصول ایمنی از سوی آنان در تصادف رانندگی موثر باشد، مسئولیت آن ها به عنوان یکی از اسباب یا علت تام تصادف مطرح شده، بر پایه قواعد مسئولیت مدنی و قوانین خاص موضوعه درباره مسئولیت آن ها و حدود آن بحث می شود. مسئولیت مدنی متصدیان راه از دو منظر تحلیل و بررسی می شود؛ از یک طرف بر مبنای قواعد مسئولیت مدنی و نظریه تقصیر قابل بررسی است و از طرف دیگر با توجه به اینکه متصدیان راه به طور عمده به صورت موسسه دولتی یا عمومی هستند، تحلیل موضوع بر اساس مسئولیت مدنی دولت صورت می گیرد. در این شرایط، در کنار مسئولیت شخص حقوقی متصدیان راه، بحث مسئولیت شخصی مامورین و کارکنان ادارات و مسئولیت انفرادی یا تضامنی آن ها مطرح می شود.
    کلیدواژگان: تصادفات رانندگی، متصدیان راه، مسئولیت دولت، مسئولیت مدنی، نظریه تقصیر
  • سیامک ره پیک، سید مرتضی قاسم زاده، هادی شعبانی کندسری صفحات 383-399
    هدف از انجام تحقیق حاضر، بررسی امکان توثیق دارایی در گردش بدهکاران بوده که از طریق مطالعه تطبیقی نهاد وثیقه شناور در نظام کامن لا با تاکید بر مبانی فقهی و حقوقی کشورمان صورت گرفته است. در این پژوهش، این پرسش مطرح شده است که مفهوم، ویژگی ها، احکام و آثار وثیقه شناور در حقوق انگلیس چیست و آیا پذیرش این نهاد بر اساس مبانی فقه شیعه و حقوق ایران امکان پذیر است یا خیر. نتیجه به دست آمده این بود که وثیقه شناور برای توثیق دارایی در گردش بدهکاران راهکارهایی را ارائه می دهد که هم از طلبکار پشتیبانی کند تا او را به وصول طلب خود مطمئن سازد و هم از وثیقه گذار، تا از استفاده از اموال در گردش خود محروم نشود و تجارت وی فلج نگردد. حاصل مطالعات و پژوهش های یادشده در مبانی حقوق ایران و فقه امامیه بررسی و تحلیل شده و این نتیجه را نشان داده است که توثیق دارایی در گردش، مغایرتی با مبانی فقه شیعه و حقوق ایران ندارد و به همین دلیل، تهیه و تصویب قانونی جامع در خصوص توثیق دارایی یادشده به قانون گذار پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: تبلور، جریان عادی تجارت، دارایی در گردش، دسته دارایی، غرر، مال آینده، وثیقه (شناور، ثابت)
  • حسین زحمتکش صفحات 401-420
    با توجه به اهمیت و ضرورت سرمایه گذاری های کلان در عرصه نفتی، از دیرباز به چارچوب های حقوقی و مالی که تنظیم کننده رابطه کمپانی های معظم سرمایه گذار و کشورهای نفتی سرمایه پذیرند، توجه شده است. پژوهش حاضر برآن است تا با نگاهی به تاریخ سرمایه گذاری های نفتی از دوران استعمار تاکنون، چارچوب های عامی را که روابط دولت های سرمایه پذیر و کمپانی ها درون آن تعریف می شوند، بررسی کند و سیر تحول قراردادهای بالادستی در یک صد سال اخیر در حوزه سرمایه گذاری های نفتی را نشان دهد. پژوهش حاضر نمایانگر آن است که تحول چارچوب های حقوقی قراردادهای نفتی برخلاف تصور رایج بیش از آنکه برآمد تحولات سیاسی باشد، محصول شرایط خاص عینی میدان های نفتی است؛ افزون بر این، چارچوب های عام حقوقی نقش چندانی در تنظیم ساختار مالی قراردادها ایفا نمی کنند.
    کلیدواژگان: امتیازات، ترتیبات مالی، رژیم حقوقی، مشارکت تجاری
  • مجید غمامی، سیاوش سفیداری صفحات 421-439
    مکانیزم توسعه پاک مندرج در پروتکل کیوتو، تنها مکانیزمی است که با هدفی دوجانبه، اعضای غیرضمیمه «ب» از پروتکل کیوتو، به ویژه کشورهای درحال توسعه، توانایی مشارکت در آن را دارند. واحدهای کاهش انتشار گواهی شده حاصل از فعالیت پروژه ای مکانیزم یادشده، واحدهای قابل معامله ای هستند که معمولا از سوی مشارکت کنندگان این پروژه ها به فروش می رسند. در خصوص ماهیت این واحدها دیدگاه های متفاوتی وجود دارد، ولی نظر جامعی در این خصوص ارائه نشده است. همچنین معاملاتی که بر روی این واحدها صورت می گیرد، از تنوع و انعطاف بسیار بالایی برخوردار بوده، ممکن است تحت تاثیر ماهیت این واحدها قرار گیرد. در این نوشتار سعی شده است تا ماهیت واحدهای پیش گفته با نقد و بررسی دیگر دید گاه های ارائه شده، تبیین و سپس، انواع متعارف معاملات واحدهای کاهش انتشار گواهی شده و نیز مزایا و معایب هریک از معاملات یادشده در حد امکان بیان شود.
    کلیدواژگان: پروتکل کیوتو، روش های تعیین قیمت، کاهش انتشار گازهای گلخانه ای، مزایا و معایب معاملات واحدهای کاهش انتشار گواهی شده، مکانیزم توسعه پاک
  • احد قلی زاده صفحات 441-460
    در این تحقیق حقوق بخش تعاونی با عناوین کلی تعاونی به عنوان یک بخش اقتصادی، ماهیت تعاونی ها و اتحادیه های تعاونی، و آسیب های قانون به حقوق و کارکرد عادی تعاونی ها بررسی و تحلیل می شود. درنهایت با تحلیل های انجام شده، این نتیجه به دست آمده است که با توجه به اشکالات ساختاری و حقوقی مطرح شده با نگه داشتن شرکت های تعاونی، بخش تعاونی و بقیه محتویات آن شامل وزارت تعاون، اتاق های تعاون، اتحادیه های تعاونی، صندوق تعاون و بانک توسعه تعاون و همچنین کلیه اولویت های درنظر گرفته شده برای تعاونی ها باید حذف شوند و قانون اساسی، قانون بخش تعاونی، و قانون سیاست های اصل 44 باید به نحو مناسب اصلاح گردند.
    کلیدواژگان: اتاق تعاون، اتحادیه تعاونی، بانک توسعه تعاون، حقوق بخش تعاونی، شرکت تعاونی، صندوق تعاون، قانون اساسی، قانون بخش تعاونی، قانون سیاست های اصل 44، وزارت تعاون
  • سید فضل الله موسوی، سید محمد طباطبایی نژاد صفحات 461-475
    یکی از چالش های اصلی نظام های توسعه یافته و درحال توسعه، پدید آمدن خسارت های زیست محیطی درنتیجه فعالیت های صنعتی است. در گذشته واکنش دولت ها در مقابله با این نوع خسارت ها، مدارا و یا اتکا بر رویکردهای کیفری و انتظامی بوده است. با توجه به اینکه نظام مسئولیت کیفری و انتظامی نتوانست به صورت کامل این نقش را ایفا نماید، و با الهام از این اصل کلی که هرکس موجب خسارتی شود بایستی آن را جبران کند، نظام مسئولیت مدنی خسارات زیست محیطی شکل گرفت. با توجه به اینکه گستره اقدامات زیست محیطی و خسارت های واردشده معمولا مرزها را درمی نوردد، این پرسش پیش می آید که قانون کدام کشور بر دعوی خسارت حکومت دارد؛ کشور محل اقدام، کشور محل وقوع خسارت یا کشور ثالث؟ قواعد تعارض قوانین به این پرسش پاسخ می دهد، که در این مقاله به شرح و بسط آن می پردازیم.
    کلیدواژگان: آلودگی، خسارت های زیست محیطی، قانون حاکم، مسئولیت مدنی
|
  • Seyyed Nasrolah Ebrahimi, Mona Agha Seyed Jafar Kashfi Pages 293-310
    As observed in some oil and gas countries، upstream service contracts، for instance buy-back contract in Iran، would provide an appropriate environment for the development of oil and gas fields. However، certain cases، such as common structures and reservoirs، deep sea oil fields or second and third generations of an oil field may require more attractive contractual mechanisms in the eyes of IOCs. For this purpose، the suggested framework of Revenue Sharing Contract would bring balancing situation between HC/NOC from one hand and IOC from other hand، and also protect and safeguard the main concerns of the host country، namely، sovereignty and possession or title rights of HC/NOC.
    Keywords: cost recovery, investor, oil, gas fields, price of oil, production rate, rate of return
  • Hamid Abhari, Hossein Kaviar Pages 311-326
    According to article 184 Civil Procedure Law the court، after reaching a compromise between the parties، announce the termination of proceeding and issue a consent judgment. But law is silent about this question that «whether consent judgment has Res Judicata?» On the other hand، Res Judicata is one of the courts judgments effects. So، if the consent judgment would an award، therefore it will conclude the Res Judicata. However، there are opposite views: Some believes that the consent judgment is contractual act based on confession. Hence in this case، such judgment just a matter of dispute cancellation، termination or revocation accordance with the provisions of the Civil Law. Some believes that the consent judgment is lawsuit downfall injunction. In this case، it will conclude the Res Judicata. Some believes that the consent judgment is non-litigious decision that it will not conclude the Res Judicata. We believe that issuance of consent judgment may be done in two different cases that in each of these assignment of Res Judicata is different.
    Keywords: consent, consent judgment, lawsuit downfall injunction, non, litigious decision, Res Judicata, Writ
  • Mohammad Bagher Parsapour, Mohammad Valaie Pages 327-344
    One category of Sokuks is “Sokuk Estesna’”. They are issued، offered and transferred، based upon a contract of Estesna’ in construction of a specified property and/or its completion or in civil construction projects. “Sokuk Estesna” are divided and analyzed into two categories: the plain ones (direct and indirect) based upon a credit instrument; and complex (pursuant to a directive). The legal nature of the act of issuance may be studied in accordance with the identity of the issuer; if the latter is a merchant، the act is considered commercial، otherwise civil. If the act is performed by a merchant moral person، it is also deemed as being of commercial nature. The nature of the act of offering has been put under scrutiny in relation to its civil and commercial aspects. Under the first category، it is a presentation and transfer of the deed of assignment and in the second category، a presentation and transfer of shares. The legal nature of the act of disposal of “sokuk estesna” in the subsequent stages (secondary market) is cession of claim in the first category، and the transfer of shares under the second category.
    Keywords: cession of claims, debts, estesna contract, negotiable instruments, secondary market, sokuk estesna
  • Mustafa Daneshpajooh Pages 345-361
    Dar al-Islam''s population consists of Muslims (majority)، the people of the dhimma (non-Muslim citizens of an Islamic state known as the minority) and Al-musta''min (an Islamic classification for a non-Muslim foreigner that enters Muslim lands for less than a year and is legally protected by the Muslim authority). The fact that public courts of Islamic states have the jurisdiction to deal with the legal disputes of non-Muslim foreigners and minorities is not controversial. But، the debate is whether minorities in an Islamic state، which are religiously distinct from Muslims، can have special and exclusive courts. The assuming response is positive، do these courts have the jurisdiction to investigate the foreigners'' lawsuits or at least legal disputes of those groups of foreigners who have the same religion with the minority? The present research paper، with reviewing the evidences and relevant legal texts and assuming a positive answer to the above mentioned questions has shown the international jurisdiction of public courts of the Islamic states as a precondition for the realization of the system of conflict resolution of rules in Islamic law and jurisprudence.
    Keywords: compulsory jurisdiction, legal claims of the people of dhimma, obligatory with choice jurisdiction, public courts, special courts
  • Vali Rostami, Hossein Sadeghi, Hamid Reza Soleimanian Pages 363-381
    Road managers، such as the ministry of roads and municipals، are in charge of the construction and maintenance of roads. In cases where the defect of the road or failure to observe the safety rules is effective in a car accident، the Road managers may be considered as the liable of the harm. Their liability is based on civil liability rules and approved special acts. We analyze the civil liability of these offices from two aspects: First، it will be discussed based on civil liability rules and fault theory. On the other hand، because most of the offices in charge of the roads are of public or governmental sector، the subject is analyzed based on civil liability of government and the theories presented on this concept. In addition to the liability of these offices as legal personality، the personal liability of the related officers and employees is considered.
    Keywords: car accidents, civil liability, fault theory, liability of government, road managers
  • Siamak Rahpeik, Seyed Morteza Qassemzadeh, Hadi Shabani Kandsari Pages 383-399
    Purpose of doing this research is scrutinizing the possibility of charging the circulating assets of debtors، which is done through comparative study of floating charge in common law with the accent on the jurisprudence and legal bases of our country. In this research the question was: “what are the features، regulations and consequences of floating charge in English law?” “Is there possibility of acceptance of this organization according to Iran law and Shi’et Jurisprudence bases?” The result was that floating charge for the purpose of guarantying the circulating assets presents solutions which protects both the creditors to make them assure of realizing their debts and the charger to not to make them private of using their changing property and make their business ceased. The result of studies and researches on the Iran law and Shi’et jurisprudence is scrutinized and showed the conclusion that charging the circulating assets is not in contrast with Iran law and Shi’et jurisprudence bases، and for this reason preparing and ratification of a comprehensive statute offered to the legislator.
    Keywords: charge (floating, fixed), circulating assets, class of assets, crystallization, future property, ordinary course of business, uncertainty
  • Hossein Zahmatkesh Pages 401-420
    The importance and the necessity of huge investments in oil section، legal and financial frameworks adjusting the relationship between great investor companies and oil countries have long been important issues. The history of oil investment from colonial period endeavors to investigate the general frameworks defining the relationship between governments receiving the investment and companies. Also، it shows the evolution of upstream contracts in the last 100 years. Furthermore، the study points to the fact that، unlike what is commonly assumed، the evolution of legal frameworks in oil contracts is more a product of specific objective conditions in oil fields rather than a result of political changes. Moreover، general legal frameworks play a trivial role in adjusting the financial structure of the contracts.
    Keywords: concessions, financial arrangements, legal regime, joint venture
  • Majid Ghamami, Siavash Sefidari Pages 421-439
    The Clean Development Mechanism (CDM) under the Kyoto Protocol is the only mechanism with dual objectives in which Non-Annex B Countries of the protocol، particular developing countries، have the ability to participate in it. Certified Emission Reduction (CER) Units resulting from the activities of the CDM projects are the tradable units that usually traded by the participants in these projects. The nature and terms of these units have been offered different theories and not a consensus has been reached. Likewise، Certified Emission Reduction transactions with the high level of diversity and flexibility may be influenced by the nature of these units. In this paper، we try to delineate the nature of these units with a review of theories which are presented and then normal structures of the Certified Emission Reduction transactions with the advantages and disadvantages of each of these transactions will be stated.
    Keywords: advantages, disadvantages of certified emission reduction transactions, Clean Development Mechanism (CDM), Kyoto Protocol, pricing methods, reduction of greenhouse gas emissions
  • Ahad Gholizadeh Pages 441-460
    In this research the cooperative sector''s law has been analyzed under the general headings cooperative as an economic sector، cooperative''s and cooperatives union’s nature، and damages of the Acts to the law and the normal function of cooperatives and at the end it has been analytically concluded that regarding the stated structural and legal deficiencies while keeping the cooperatives، the cooperative sector and its other contents including the cooperation ministry، cooperation chambers، cooperatives unions، cooperation fund and cooperation development bank as well all considered priorities must be removed and the constitution، the cooperative sector act and the act for principle 44''s policies must be amended accordingly.
    Keywords: act for principle 44's policies, cooperation chamber, cooperative company, cooperation ministry, cooperatives sector act, cooperative's sector law, cooperative's union
  • Fazlollah Mousavi, Seyed Mohammad Tabatabaei Nejad Pages 461-475
    Protection of a sound environment is one of the most contravertioal issues of the legal and political world، and different letters are provided in this regard. But in respect of how to implement the aim of promoting and protecting the environment، the governments have utilized different legal instruments; the last of which is the concept of liability for environmental damages. Level in which different legal systems accepted this new concept is in a divergence. So finding the governing law in claims of this kind with a transfrontier character is a significant task of the judge، in a given case، for doing the justice and obtain requirement of legal certainty. The purpose of this article is to examine the problems linked with the conflict of laws in the area of civil liability resulting from transfrontier environmental damages and providing legal approach for resolving these problems.
    Keywords: conflict of laws, environmental damage, Pollution, tort