فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات حقوق خصوصی
سال چهل و چهارم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محسن ایزانلو، رامین درگاهی صفحات 477-494
    مفهوم تحدید مسئولیت مالک کشتی در قرن یازدهم میلادی شناسایی شد و تا قرن نوزدهم در حقوق داخلی کشورها توسعه یافت. در قرن نوزدهم، با توجه به اهمیت حمل ونقل دریایی برای توسعه تجارت بین المللی و تعارض قوانین در حمل ونقل دریایی بین المللی، نیاز به یکسان سازی مقررات مربوط به حمل ونقل دریایی بین المللی، به ویژه قواعد مربوط به تحدید مسئولیت احساس می شد. اولین گام در جهت یکسان سازی قواعد بین المللی تحدید مسئولیت با تصویب کنوانسیون 1924 برداشته شد، اما این کنوانسیون با اقبال چندانی رو به رو نشد. برخلاف کنوانسیون 1924، جامعه کشتی رانی از کنوانسیون های 1957 و 1976 در خصوص تحدید مسئولیت مالکان کشتی، استقبال گسترده ای کرد. جمهوری اسلامی ایران در تیر 1393 به کنوانسیون 1976 ملحق شده است؛ درحالی که مقررات قانون دریایی در باب تحدید مسئولیت همچنان ملهم از کنوانسیون 1957 است. در این مقاله پس از بررسی روش ها و نظام های تحدید مسئولیت، سعی خواهد شد تا ضمن معرفی اسناد یادشده، مقررات کنوانسیون های مربوط به نظام عام تحدید مسئولیت در حقوق دریایی (شامل کنوانسیون های مصوب 1924، 1957 و 1976)، سیر تحول آن ها و همچنین وضع حقوق ایران در این زمینه به اجمال بررسی شود.
    کلیدواژگان: تحدید مسئولیت، تقصیر عمدی و غیرقابل بخشایش، دعاوی مشمول تحدید مسئولیت، کنوانسیون های بین المللی، مسئولیت مالک کشتی
  • محمود باقری، محمد ساردویی نسب، مهدی موسوی صفحات 495-514
    نظارت بر بیمه در همه کشورها با هدف توسعه و تکامل کارکردهای بیمه و حفظ سلامت بازار بیمه صورت می گیرد. البته نحوه و حیطه اعمال نظارت در هر کشوری با توجه به مقتضیات زمان و سازوکارهای قانونی و متناسب با فرایند توسعه ملی هر کشور متفاوت است. جایگاه و نقش بیمه در ایجاد امنیت و تداوم فعالیت های اقتصادی و اجتماعی و گسترش عدالت اجتماعی و رفاه عمومی از اهمیت زیادی برخوردار است؛ مهم ترین روش و ابزار برای تحقق نظارت بر شرکت های بیمه، ایجاد و پیاده سازی نظام راهبری شرکتی در شرکت های بیمه است که چنین امری مستلزم وجود زیرساخت های قانونی و حقوقی است. این مقاله در صدد است برای اولین بار به مطالعه اهم قوانین مرتبط با راهبری شرکتی بیمه در حقوق ایران بپردازد.
    کلیدواژگان: ذی نفعان، راهبری شرکتی، سهام داران، شرکت بیمه، نظارت، هیئت مدیره
  • مهدی حسن زاده صفحات 515-526
    در ماده 253 ق.آ.د.م. اعلام شده است طرفین می توانند اشخاصی را برای کسب اطلاع در محل، معرفی و به آنچه آن ها اظهار می کنند تراضی نمایند. تراضی موضوع این ماده از نظر موضوع، شکل، ماهیت، اعتبار و اثر، نیاز به مطالعه و بررسی دارد تا مشخص شود تحقیق محلی موضوع این ماده با تحقیق محلی که همراه چنین توافقی نیست، چه تشابه و تفاوت هایی دارد. در این بررسی برآنیم تا ثابت کنیم تراضی موضوع ماده یادشده، اعلام آمادگی قبلی طرفین نسبت به تایید اظهارات مطلعان معرفی شده است. این آمادگی قبلی می تواند به صورت کتبی یا شفاهی اعلام شود و بدون آنکه ماهیتی غیر از تحقیق محلی برای تحقیق موضوع این ماده ایجاد نماید، می تواند زمینه اقرار بعدی اصحاب دعوا را فراهم سازد یا در ارزیابی تحقیق محلی به عنوان اماره قضایی از سوی قاضی موثر باشد.
    کلیدواژگان: اماره قضایی، تحقیق محلی، تراضی، گواهی، مطلعان
  • صالح خدری صفحات 527-543
    تحقق دادرسی منصفانه مستلزم رعایت اصول دادرسی در رسیدگی توسط دادگاه هاست. ازآنجا که داوری قضاوت شمرده می شود، در داوری نیز باوجود غیر تشریفاتی بودن رسیدگی، داور یا هیئت داوری ملزم به رعایت اصول دادرسی است. فقدان هرگونه جانبداری ناروا از یکی از طرفین و ترافعی بودن رسیدگی از اصولی است که داور مکلف به رعایت آن هاست. استقلال، بی طرفی و مساوات در رفتار داور با طرفین از ارکان عدم جانبداری در رسیدگی داوری است. ابلاغ مناسب و اعطای فرصت دفاع، عناصر تحقق اصل ترافعی بودن رسیدگی داوری هستند. در این پژوهش چگونگی رعایت اصول دادرسی در رسیدگی داوری بررسی و تحلیل خواهد شد.
    کلیدواژگان: ابلاغ مناسب، استقلال، اعطای فرصت دفاع، بی طرفی، داوری، رسیدگی ترافعی، مساوات در رفتار با طرفین
  • مهراب داراب پور، محمد علیخانی صفحات 545-563
    حق طرح دعوی برای مطالبه خسارت و حتی استحقاق دریافت خسارت، به معنای دریافت قطعی خسارت نیست. گاهی شیوه ارزیابی، میزان خسارت قابل مطالبه را بسیار کاهش می دهد. بنابراین، همیشه پس از موضوع استحقاق برای جبران خسارت، بحث ثانوی ارزیابی آن، به ویژه در دعاوی بین المللی ملی کردن، از جمله مصادره دارایی های شرکت های بین المللی نفتی، ظهور پیدا می کند. زیان دیدگان در پی افزایش و عاملان زیان در صدد کاهش آن برمی آیند. گاهی در ارزیابی ها قضیه هستی و نیستی خسارت برای شرکت های اطراف دعاوی مطرح می شود. همین امر باعث می گردد تا در این پژوهش برای حصول راه حلی عادلانه و منصفانه در خسارات، بر اساس فاکتور های موجود و رویه های داوری، شیوه های ارزیابی تحلیل شود و طرفین دعوی نیز با توجه به مزایا و معایب شیوه های مختلف ارزیابی بتوانند دورنمای روشن تری را از نتایج دیوان داوری به دست آورند.
    کلیدواژگان: دعاوی بین المللی، شیوه های ارزیابی خسارت، قواعد حقوقی جبران خسارت، مصادره اموال و قراردادها، نفت و گاز
  • پرویز ساورایی صفحات 565-579
    بر اساس «قاعده اصل سند»، وقتی سندی به عنوان دلیل ابراز می گردد، اصل سند (نه کپی آن) باید ارائه شود. نظر به اینکه تلقی سند الکترونیک به مثابه اصل به سبب ماهیت آن دشوار است، قاعده یادشده در بسیاری از کشورها لغو شده است. مقررات نمونه آنسیترال و همچنین قانون تجارت الکترونیک ایران با پیش دستی در این خصوص مشکل را حل کرده اند؛ با تصریح به این امر که ارزش اثباتی داده پیام را صرفا به این دلیل که در شکل اصلی خود نمود نیافته است، نمی توان رد کرد.
    کلیدواژگان: داده پیام، سند الکترونیک، قاعده اصل سند، قاعده بهترین دلیل
  • سیدسجاد سیدجعفری *، محمدحسن صادقی مقدم صفحات 581-593

    سرعت مبادلات الکترونیکی به شکل گیری نوع جدیدی از قراردادهای نرم افزاری موسوم به قراردادهای مجوز بهره برداری کاربر نهایی یا قراردادهای حق امتیاز کاربر نهایی انجامیده است. اعتبار این قراردادها در کشورهایی مانند امریکا همواره با شک و تردید رو به رو بوده و هنوز رویه ثابتی در قبال آن اتخاذ نشده است. شروع آن با قراردادهای شرینک رپ و کلیک رپ بود و قرارداد بروزرپ آخرین نوع توسعه یافته آن ها شمرده می شود. قراردادهای شرینک رپ معمولا با باز کردن پوشش پلاستیکی پکیج نرم افزاری یا با استفاده از محصول شکل می گیرد. قراردادهای کلیک رپ با کلیک کردن بر کلمه «می پذیرم» منعقد می شود. اعتبار این قراردادها و شروط مندرج در آن که ممکن است با حقوق مصرف کننده در تضاد باشد، همواره محل بحث و تبادل نظر است. در این مقاله سعی شده است، اعتبار این قراردادها و شروط مندرج در آن، در حقوق ایران، با توجه به مصالح ملی بررسی شود و راهکاری مناسب برای انعقاد این قراردادها معرفی گردد.

    کلیدواژگان: شرینک رپ، قرارداد امتیاز، کاربر نهایی، کلیک رپ، نرم افزار
  • حسن محسنی صفحات 595-612
    وکالت دادگستری در ایران قبل از انقلاب مشروطیت فقط تابع احکام فقهی بود و وکلا خود را به این معنا آزاد می دانستند. پس از آن تلاش شد برای نظم و رسمیت دادن به حرفه وکالت مقرراتی تدوین شود. این حرفه رسمی در پی لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری، مستقل اعلام گردید. پس از انقلاب اسلامی، بسیاری از وکلا تصفیه و پاک سازی شدند و با وضع قانون کیفیت اخذ پروانه در سال 1376 هم از جهت ورود به حرفه وکالت و هم از منظر تایید صلاحیت نامزدهای هیئت مدیره نظارت هایی بر کانون اعمال شد. با وضع قانون برنامه سوم توسعه، حتی قوه قضائیه به تربیت وکیل و رسیدگی به تخلفات انتظامی وکلای وابسته به خود اقدام کرد و سعی بر آن بود نهادی موازی کانون وکلا در بطن قوه قضائیه ایجاد شود. مقررات دیگری نیز تصویب شد که هریک به نوعی بر نهاد مستقل وکالت دادگستری تاثیرگذار بود. از میان طرح ها و لوایح رسمی نیز تنها طرح مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی سازگار با استقلال کانون وکلا تدوین شد و متون پیشنهادی وکلا و کانون های وکلا در لوایح قوه قضائیه انعکاس زیادی نداشت؛ تاجایی که بیم آن می رود نهاد مدنی و مستقل کانون وکلای دادگستری دوباره تابعی از قوه قضائیه شود.
    کلیدواژگان: آزادی وکالت، استقلال، تبعیت، کانون وکلا، نظارت
  • حمیدرضا نیک بخت، حسین کلانتری صفحات 613-631
    عهدنامه واشنگتن 1965م، مرکز بین المللی حل وفصل اختلافات سرمایه گذاری (ایکسید) را ایجاد کرده است. این مرکز به موجب قواعد عهدنامه واشنگتن، داوری دعاوی سرمایه گذاری را برگزار می کند. عهدنامه یادشده در ماده (1)42 قانون قابل اعمال بر دعوا را پیش بینی کرده است. جمله دوم این ماده مقرر می دارد که در فقدان انتخاب صریح قانون از سوی طرفین، دیوان داوری، قانون کشور میزبان و قواعد حقوق بین الملل قابل اعمال را بر دعوا اعمال خواهد نمود، از این جمله تفسیرهای متفاوتی شده است؛ هم از جنبه عملی در دیوان های داوری های ایکسید و هم از لحاظ نظری در نوشته های اندیشمندان و نویسندگان داوری. تفاوت تفسیرها، از اعمال قانون ملی کشور میزبان به تنهایی و در همه حالات گرفته، تا تفوق کامل حقوق بین الملل و اعمال مستقل آن است. این مقاله به این نتیجه می رسد، همان طور که از آغاز هدف واضعان عهدنامه واشنگتن یا ایکسید بوده و منافع طرفین دعوا (سرمایه گذار و دولت میزبان) ایجاب می کرده است، قانون ملی کشور میزبان باید نخست اعمال گردد، اما در شرایطی خاص قانون یا قواعدی دیگر از جمله قواعد حقوق بین الملل اعمال خواهد شد.
    کلیدواژگان: ایکسید، داوری، سرمایه گذاری، عهدنامه واشنگتن، قانون قابل اعمال، قانون ملی، قواعد حقوق بین الملل، مرکز حل و فصل اختلافات
  • علیرضا یزدانیان صفحات 633-651
    اشخاص حقوقی می توانند مسئول جبران خسارت باشند. از نظر تحلیلی، اشخاص حقوقی نیز می توانند مسئول عمل دیگری به شمار آیند. این اشخاص می توانند مسئول عمل کارکنان و کارگران خویش باشند و این مسئولیت در حقوق فرانسه تابع بند 5 ماده 1384 ق.م.ف و در حقوق ایران مشمول ماده 12 ق.م.م یعنی مسئولیت کارفرما ناشی از عمل کارگر است. این مسئولیت بحث تازه ای ندارد، اما در کتاب های جدید مسئولیت مدنی گاه به نوع دیگری از مسئولیت یعنی مسئولیت شخص حقوقی ناشی از عمل ارگان اداره کننده برخورد می کنیم که به نظر عده ای مسئولیت خاصی بوده، مشمول مسئولیت کارفرما ناشی از عمل کارگر نیست و تا حدودی موضوع نوینی است که در قوانین ما مطالب چندانی درباره آن وجود ندارد. در این مقاله این موضوع جدید به شیوه تطبیقی بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: اداره کننده، ارگان، شخص حقوقی، مسئولیت
|
  • Mohsen Izanloo, Ramin Dargahi Pages 477-494
    The concept of limitation of liability has been recognized in the 11th century and developed in national legislations until 19th century. Considering the importance of maritime transport as the backbone of international trade and great potential for conflict of laws in maritime transport، the need for harmonizing international maritime law، particularly the law on limitation of liability، became visible in the 19th century. The first step towards international unification of the rules on limitation of liability for maritime claims has been taken by adopting 1924 Conventions، but it received little support from the international community. Unlike the 1924 Convention، the 1957 and 1976 Conventions on limitation of liability for maritime received wide international acceptance. Iran has ratified the 1976 convention on 2014 but at the same time the maritime code has preserved the rules of the 1957 convention، yet. In this paper، after exploring the different systems of limitation of liability، we attempt to review the provisions of international conventions on global limitation of liability in maritime law and (including، 1924، 1957 and 1976 conventions) and discuss the status of Iranian law in this regard will be discussed، too.
    Keywords: claims subject to limitation, conduct barring limitation, liability limits, liability of shipowner
  • Mahmood Bagheri, Mohammad Sardueenasab, Mahdi Mousavi Pages 495-514
    Supervision of insurance in all states is carried out for the purpose of development and evolution of insurance market. However، the method and field of supervision is different in states in relation to time and law and national development structure. The function of insurance in relation to creation of security and continuance of economic and social activities and development of social justice and wealth is very important. One of the most important methods for supervision of insurance companies is corporate governance for insurer companies. For this purpose، we need legal means andinfrastructure. This article intends to study the law of Iran in relation to corporate governance for insurer companies for the first time.
    Keywords: board of directors, corporate governance, insurance company, stakeholders, supervision, shareholders
  • Mahdi Hasanzadeh Pages 515-526
    In article 253 c. p. c.، it has announced that parties to an action can introduce persons for acquisition information and consent on what they state. Consent، subject of this article، needs to be studied and investigated in respect of subject، form، nature، validity and effect. So، similarities and differences between local inquiries should be distinct. Local inquiry is not accompanied with such consent. In this investigation، we want to prove that consent that is subject of mentioned article is previous announcement of acceptance of parties to what well-informed persons state which is done in writing or oral and without making nature other than local inquiry for inquiry. It can provide ground of next admission of parties to a case or be effective in evaluation of local inquiry as judicial presumption by judge.
    Keywords: consent, judicial presumption, locale inquiry, well, informed persons, witness
  • Saleh Khedri Pages 527-543
    A fair hearing in the courts requires the principles of procedure. Because arbitration is kind of judgment، so in the arbitration hearing the arbitrator or arbitral tribunal is not bound to observe the principles of procedural formalisms. But they oblige to compliance of principals of civil procedure. Equal treatment with parties and adversarial procedure are principles that arbitrator obliged to satisfy them. Independence and impartiality are elements of equal treatment and proper notice and give a full opportunity to elements of adversarial procedure in arbitration hearing. Challenge to arbitrators competence، application for setting aside and refuse to recognition and enforcement of award are tools to satisfy compliance of principles of procedural civil in Arbitration hearing. In this paper، ways of satisfying principles of procedure and its sanctions has been considered.
    Keywords: adversarial procedure, arbitration challenge, arbitrator, equal treatment, setting aside award
  • Mehrab Darabpour, Mohammad Alikhani Pages 545-563
    In this article، the evaluation of damages in international disputes with special reference to the oil and gas cases has been studied. It should be noticed as a fact that the breach of contracts or the breach of some sorts of obligations does not necessarily amount to payment of damages. In many cases، the evaluation of damages depends on the methods of evaluation uses. Therefore، the most important methods of evaluation، such as market value، liquidation value، replacement value، adjusted book value and discount cash flow methods، in the lights of legal principles are carefully studied. The courts or the arbitral tribunals decide which method is more suitable in the special case in question. There are a lot of issues to be taken into account. This article shows the most important related criteria which the judges or the arbitral should bear in mind when they are making their decisions. This will help them to reach into a conclusion which is just، reliable، advisable and finally acceptable to the parties to the disputes and the international commercial community as a whole.
    Keywords: adjusted book value, Damages, discount cash flow, international disputes, liquidation value, market value, methods of evaluation, replacement value
  • Parviz Savrai Pages 565-579
    The “original document rule” provides when a document is adduced as substantive evidence of its contents. Due to the nature of electronic document which is difficult to class as original، the said rule has been abolished by many jurisdictions. The UNCITRAL Model Law as well as Iranian Electronic Commerce Law pre-empts this by making it clear that a data message shall not be denied admissibility as evidence on the ground that it is not in its original form.
    Keywords: best evidence rule, electronic document, original document rule, data message
  • Seyed Sajad Seyedjafari, Mohammad Hassan Sadeghi Moghadam Pages 581-593

    Speed in electronic transactions forms a new kind of software agreements Known as end use license agreement. In American legal system، there is no unit procedure. End user license agreement was begun by shrinkwrap and clickwrap agreements. Browsewrap agreement is the latest development type of them. Shrinkwrap agreements are usually formed by opening of the plastic cover of software package or by using of it. Clickwrap agreements are formed by clicking on “I Accept”. Validation of this agreement and their terms might be in conflict with consumer interest. For this، there is debate about the issue. In this respect، we tried to study validation of these agreements and their terms in Iran legal system with consideration of national interest and introduce applicable solution for formation of these agreements.

    Keywords: clickwrap, end user, license agreement, shrinkwrap, software
  • Hassan Mohseni Pages 595-612
    Before Constitution Revolution، advocacy in our country governed by Islamic Law and Lawyers introduced as a free profession in means of that law. After that revolution the government promulgated some rules for its regulation as an official profession. By act of bar association independence، this profession declared independent. Many lawyers after Islamic Revolution have been filtrated and by the law of advocacy license obtaining 1997 created some supervision of judiciary power on bar association. Judiciary power by the law of tired development trained lawyers and treated their disciplinary violations and essayed to create an association equivalent to bar association in judiciary power. There is other regulation that affected independent bar association. Among many law project and bill، this is only Parliament’s research draft that has observed bar independence and we cannot see major reflection of Iranian bars proposed drafts in judiciary power’s bills so that obedience or dependency of bar association to judiciary power will be possible.
    Keywords: bar independence, constitution revolution, Islamic law, obedience, official profession
  • Hamid Reza Nikbakht, Hossein Kalantari Pages 613-631
    The 1965 Washington Convention on the settlement of investment disputes between states and nationals of other states created international center for settlement of investment disputes (ICSID). This center conducts investment disputes arbitration according to the rules of the convention. The choice of law rules of the Washington Convention have been provided in article 42. Second sentence of article 42 (1) specifically deals with the applicable law in the absence of choice of the parties and set forth that “the Tribunal shall apply the law of the Contracting State party to the dispute (including its rules on the conflict of laws) and such rules of international law as may be applicable.” Regarding to this rule، different interpretations have been made both in practice of ICSID arbitral tribunals and in views of scholars and arbitration authors. The differences of interpretations are from one extreme of the application of internal law of host state alone and in all circumstances، up to the other extreme of supremacy of international law and independent application of it. After considering all view points، this article reaches to the conclusion that initial purpose of the Washington Convention or ICSID and the parties’ (investor and host state) interests require that the national law of the host state must necessarily be applied، but، also in certain and special circumstances another law or rules of law including rules of international law will be applicable.
    Keywords: applicable law, arbitration, disputes settlement, ICSID, investment, national law, rules of International law, Washington convention
  • Alireza Yazdanian Pages 633-651
    Legal persons can also be responsible for compensation. They can also be reponsable for others acts. These legal persons are responsible for their own actions and responsibilities of employees and workers in the article 1384 of French law and Iran''s article 12 of civil liability (The responsibility of employee acts). This responsibility is not a new discussion. But in the books it can be seen another form of civil liability، the liability of the legal person responsible arising from acts of governing body. Some think that this responsibilitiy is not under the employer''s liability. It was somewhat new. In this article we will examine the comparative method.
    Keywords: governing, legal person, organization, responsibility