فهرست مطالب

مطالعات حقوق خصوصی - سال چهل و پنجم شماره 3 (پاییز 1394)

فصلنامه مطالعات حقوق خصوصی
سال چهل و پنجم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/08
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید نصرالله ابراهیمی، محمود جعفری چالشتری صفحات 361-378
    از حقوق رقابت به عنوان یکی از عوامل موثر در ارتقای رفاه و کارایی اقتصادی یاد می شود. اما در یک اقتصاد، ممکن است تمامی صنایع و نیز همه بخش های یک صنعت توانایی پذیرش رقابت را نداشته باشند؛ این صنایع به عنوان «انحصار طبیعی» شناخته می شوند. گفته می شود که «انرژی» انحصار طبیعی محسوب شده و باید کاملا در دست دولت باشد. این مقاله ضمن بررسی مفاهیم اولیه، به دنبال بررسی این موضوع است که آیا بخش انرژی قابلیت پذیرش رقابت را دارد؟ و اگر پاسخ مثبت است، قابلیت های یادشده در کدام بخش های صنعت است. آیا اساسا این فرض که بخش انرژی، به ویژه برق و گاز، جزء انحصار طبیعی شناخته می شود، صحیح است؟ می توان گفت اگرچه در صنعت انرژی تولید برق ویا گاز ممکن است به صورت انحصاری در کنترل دولت باشد، ولی انتقال و توزیع آن تحت شرایط خاصی از سوی بخش خصوصی مدیریت شده و در بازار آزاد رقابت پذیر باشد. این مقاله افزون بر ارائه پاسخ به پرسش های پیش گفته، درصدد آن است که زیرساخت ها، چالش ها و فرصت های ورود رقابت در بازار انرژی، به ویژه در صنعت برق و گاز، را بررسی نماید.
    کلیدواژگان: اقتصاد دستوری، انحصار طبیعی، بازار انرژی، تسهیلات ضروری، حقوق رقابت، صنایع گاز و برق
  • ربیعا اسکینی، مهرداد مهربخش صفحات 379-390
    اگرچه پژوهش های زیادی در خصوص تجارت الکترونیکی انجام شده است، ولی در زمینه کسب و کارهای اینترنتی خلا پژوهشی و قوانین به روز و کاربردی مشاهده می شود. در این راستا با یک پژوهش کتابخانه ای و میدانی، در یک بخش، قواعد و مقررات عمومی حاکم بر تمامی کسب و کارهای اینترنتی بیان شده و در بخش دیگر با توجه به اهمیت واسطه گری در این کسب و کارها، اصطلاح واسطه گری تعریف، و اجرت عادلانه برای این واسطه ها کشف و بیان گردیده است. رعایت شرایط مربوط به معامله، عوضین و طرفین معامله در تمامی کسب و کارهای اینترنتی الزامی است. از سویی اگرچه در علوم گوناگون تقسیم بندی های مختلفی از مدل های کسب و کار اینترنتی صورت گرفته است، ولی در یک تقسیم بندی حقوقی، تمامی کسب و کارهای اینترنتی را می توان ذیل دو مدل کلی جای داد: مدل اصیلی و مدل واسطه گری. تعیین اجرت عادلانه برای واسطه ها در فضای مجازی باید بر اساس دانش، آورده مادی و کوشش آن ها صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: خدمت الکترونیکی، کالای الکترونیکی، مال مجازی، مدل اصیلی، مدل واسطه گری
  • ابراهیم تقی زاده صفحات 391-411
    در حقوق فرانسه و دیگر کشورهایی که نظام حقوقی آن ها به نوعی وام دار یا برگرفته از فرانسه است، نظریه «عدم جمع بین دو مسئولیت قراردادی و قهری» قاعده ای سنتی و ریشه دار است. حسب این قاعده، چنانچه دعوای جبران خسارت به جای آنکه بر مبنای ضمان قهری اقامه شود، به واسطه وجود قرارداد میان زیان دیده و عامل زیان و بر پایه نقض قرارداد طرح شود، این دعوی محکوم به رد است و به همین کیفیت، دعوایی که اشتباهی بر مبنای مسئولیت قهری اقامه گردد، درحالی که می بایست نقض قراردادی متعهد مبنای طرح دعوی قرار گیرد، راه به جایی نخواهد برد.نتیجه این تفکیک، نوعی تشتت آشفتگی را در رسیدگی به این چنین دعاوی با ماهیت دوگانه سبب می شود که افزون بر سردرگمی اهالی حقوق، ایجاد وحدت رویه را نیز ممتنع می سازد. از طرف دیگر، قاعده یادشده به نوعی در تقابل با اصل «جبران کامل» یا جبران حداکثری خسارات زیان دیده است؛ چراکه ممکن است انتخاب هرکدام از دو مسئولیت قهری یا قراردادی، جبران خسارت کامل تر یا حداقل آسان تری (از حیث رعایت تشریفات دادرسی و ادله اثبات دعوی) را برای خواهان به ارمغان آورد. این گونه مشکلات و موانع باعث شد کهنظریه «عدم جمع بین دو مسئولیت قراردادی و قهری» اهمیت و جایگاه سابق خویش را ازدست بدهد و روش هایی برای یکسان سازی، ایجاد وحدت رویه و جلوگیری از رد این گونه دعاوی پیش بینی گردد که ذیل عنوان «نظریه جمع بین دو مسئولیت قراردادی و قهری» مطالعه می شود.
    کلیدواژگان: انتخاب بین دو مسئولیت، جمع بین مسئولیت قراردادی و قهری، مسئولیت خارج از قرارداد، مسئولیت قراردادی، نظریه تعدد، نظریه وحدت
  • منوچهر توسلی نایینی، عبدالواحد افضلی صفحات 412-429
    امروزه «ازدواج های چند ملیتی» بیش از هر زمانی درحال وقوع هستند و به تبع آن بسیاری از قواعد مربوط به تابعیت تغییر کرده اند. بسیاری از کشورها برابری تابعیت هریک از زوجین را در خانواده های چندملیتی پذیرفته و از «وحدت تابعیت» به سوی «استقلال تابعیت» زوجین گرایش یافته اند. لذا امکان انتقال تابعیت از طریق هریک از والدین تحقق یافته است و بیشتر کشورها نیز آن را شناسایی کرده اند. وقوع تابعیت مضاعف نیز بیش از هر زمانی ممکن شده و کشورها با توجه به منافع و مصالح خود به شناسایی وپذیرشتابعیت مضاعف اقدام کرده اند و این نوع تابعیت درحال گسترش است. اما نظام حقوقی ایران درباره تابعیت ناشی از ازدواج های چندملیتی- با آنکه شرایط وقوع آن در ایران بسیار است- همگام با تحولات جهانی پیش نرفته است. هنوز اصل بر وحدت تابعیت زوجین است و انتقال تابعیت فقط از طریق پدر ممکن است؛ گرچه انتقال تابعیت اکتسابی براساس ماده واحده 1385 ممکن شده، اما تمام چالش ها را رفع نکرده است. در نظام حقوقی ایران، تابعیت مضاعف با آنکه عملا وجود دارد به صورت رسمی اجازه داده نشده است. با توجه به تحولات جهانی، بهتر است نظام حقوقی ایران با درنظر گرفتن مصالح کشور، اصلاح و با واقعیت های موجود سازگار شود که این موضوع می تواند در راستای سیاست های جدید جمعیتی نیز باشد.
    کلیدواژگان: ازدواج چند ملیتی، اصل استقلال تابعیت، اصل وحدت تابعیت در خانواده، تابعیت، تابعیت مضاعف
  • ولی رستمی، ایام کمرخانی صفحات 431-451
    در این مقاله سعی خواهد شد به این پرسش پاسخ داده شود که آیا شایسته و لازم است که اعمال دولت تابع بررسی های حقوق رقابت باشد یا خیر؟ از این رو، نخست ادبیات مربوط به این پرسش تشریح شده، سپس به پرسش یادشده در فروض مختلف با توجه به اینکه عمل انجام گرفته در حوزه اختیارات و امتیازات قدرت عمومی باشد یا صرفا عملی تجاری-اقتصادی، پاسخ داده می شود. درنهایت شواهدی تطبیقی با تاکید بر نظام حقوقی ایالات متحده آمریکا عرضه خواهد شد. گفتنی است که یافته های این مقاله قابل اعمال در هردو حوزه حقوق رقابت داخلی و حقوق رقابت بین المللی است؛ چراکه تاکنون در باب اعمال ضدرقابتی فراسرزمینی هیچ گونه معاهده یا مقررات عام الشمولی وضع نشده است، از این رو، تعقیب و پیگیری اعمال ضدرقابتی اعم از اینکه دارای ابعاد بین المللی باشد یا صرفا در بازار داخلی یک کشور انجام گرفته باشد، قهرا در نظام حقوقی ملی صورت می پذیرد.
    کلیدواژگان: اعمال تصدی دولت، اعمال حاکمیتی دولت، حقوق رقابت بین المللی، مصونیت و معافیت های حقوق رقابت و مسئولیت دولت
  • نفیسه شوشی نسب صفحات 453-469
    تحولات دنیای تجاری اوراقی را خلق کرده که اگرچه ماهیت آن ها متفاوت با اسناد تجاری است، عرف تجاری وصف تجریدی بودن را به طور ناقص در خصوص آن ها به رسمیت شناخته است. اوراق بهادار در دو مرحله زمانی متفاوت تغییر ماهیت داده است؛ در مرحله صدور حق دینی و در مرحله نقل و انتقال حق عینی و تابع مقررات حاکم بر آن هستند، اما هرجا به تدبیر مقررات خاص نیاز باشد، باید برای آن ها این مقررات را پیش بینی کرد. نتیجه آنکه تحلیل معاملات این اوراق در هردو سیستم حقوقی رومی-ژرمنی و کامن لا در مرحله صدور براساس عقد حواله، و در مرحله جریان آن ها در اقتصاد در حقوق کامن لا براساس قاعده استاپل و در سیستم رومی-ژرمنی براساس قاعده «ظهور» صورت می گیرد. در حقوق ایران به شیوه تحلیلی-منطقی و با استفاده از «قاعده منع انکار بعد از اقرار» سعی در توجیه مقررات حاکم بر معاملات این اوراق شده است.
    کلیدواژگان: استاپل، اوراق بهادار، حواله، مالکیت، ماهیت
  • علیرضا محمدزاده وادقانی صفحات 471-486
    رشته های حقوق علوم کشاورزی و محیط زیست متکی بر یک سری اصول هستند که از آن ها با عنوان خانواده اصل هوشیاری یاد می شود. در میان این اصول، اصل احتیاط دارای اهمیت ویژه و کاربرد فراوان است. این اصل که منشا تعهدات و الزامات متعدد برای مسئولان عمومی و فعالان بخش خصوصی در این حوزه هاست، در متون حقوقی متعدد بین المللی و ملی وارد شده و به طور مرتب محل استناد رویه قضایی است. تعیین مفهوم و چارچوب حقوقی این اصل و نیز روند استقرار آن موضوع این نوشته است که برای گشایش پژوهش های بیشتر و بهتر در رشته های یاد شده به عرصه پژوهش عرضه می شود.
    کلیدواژگان: آیین نامه 2002، 178 پارلمان و شورای اروپا، اصل احتیاط، اصل پیشگیری، امنیت غذایی، جنون گاوی، خطر، ریسک، محصولات تراریخته، محیط زیست، معاهده ریو 1992، موافقت نامه بهداشت و بهداشت گیاهی سازمان تجارت جهانی 1994م
  • علی مشهدی، میترا محتشمی صفحات 487-504
    حقوق محیط زیست و حقوق مالکیت فکری، دو حوزه نوظهور در مطالعات حقوقی است. با این حال، اهداف هریک از این دو حوزه ممکن است در بسیاری از جهات با یکدیگر در تعامل یا تعارض قرار گیرند. این مقاله به بررسی نسبت میان حقوق مالکیت فکری و حقوق محیط زیست پرداخته است. پرسش اساسی این است که نقش حقوق مالکیت فکری در حفظ محیط زیست جهانی چیست؟ در این زمینه می توان از دو رویکرد کلی بی طرفی نظام حقوق مالکیت فکری و نظریه سیستمی حقوق مالکیت فکری سخن گفت. انتقال تکنولوژی های دوستدار محیط زیست (EST)، حمایت از دانش سنتی و بومی در حفظ محیط زیست، و حمایت از آثار و ابداعات کمتر آلاینده، حوزه هایی هستند که نظریه بی طرفی را به چالش فرا می خوانند. فرض اساسی این مقاله بر این مبنا استوار است که ابعاد زیست محیطی حقوق مالکیت فکری نمایانگر آن است که این دو حوزه از حقوق، روز به روز به سمت هم گرایی بیشتر در حرکت اند. این امر ناشی از اهمیت روزافزون دل مشغولی های زیست محیطی در نظام های حقوقی معاصر است. لزوم توجه به ملاحظات زیست محیطی در جریان شناسایی حق های مالکیت فکری مهم ترین یافته این پژوهش است.
    کلیدواژگان: پروتکل کارتاهنا، تکنولوژی های دوستدار محیط زیست، حقوق مالکیت فکری، حقوق محیط زیست، کنوانسیون تنوع زیستی، کنوانسیون رم، گونه های جدید گیاهی
  • علیرضا یزدانیان صفحات 505-523
    در حقوق قدیم دولت مسئولیت مدنی نداشت، ولی به تدریج در میان رژیم های حقوقی به این مسئولیت اشاره شده است. در حقوق ایران مسئولیت مدنی دولت ظاهرا در ماده 11 ق.م.م مطرح شده که از یکی از تئوری های کهنه قرن نوزدهم اقتباس شده است، ولی مطالعه و تحلیل ماده یادشده نشان می دهد که مسئولیت مدنی دولت بر مبنای این ماده به سهولت قابل پذیرش نیست.امروزه در حقوق فرانسه مسئولیت مدنی دولت به عنوان یک اصل مطرح، و مسئولیت شخصی، مسئولیت ناشی از عمل غیر و مسئولیت ناشی از اشیا و حتی مسئولیت دولت نسبت به اعمال قوای قضائیه و مقننه پذیرفته شده است.در حقوق ایران هم لایحه ای در این زمینه ارائه شده بود که در صورت تصویب می توانست تا حدودی نواقص حقوق ایران را رفع نماید، ولی این لایحه به فراموشی سپرده شد که در این نوشتار با مطالعه تطبیقی بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: اعمال تصدی، اعمال حاکمیت، دولت، کارمند، مسئولیت
|
  • Seyyed Nasrollah Ebrahimi, Mahmood Jafari Chaleshtori Pages 361-378
    Competition law is remembered as one of the factors in promoting the welfare and economic efficiency in a market economy. But in an economy may all industries and all sectors of the industry، does not have the ability to accept the competition، in which the industries or the sectors are known as «natural monopolies». So it is said that energy industry is considered one of the natural monopolies and therefore should be entirely in the hands of government. This paper beside reviewing the basic concepts، is Looking for that energy sector have Acceptability and capacity for competition? If the answer is positive، which sector might have that possibility، and basically is absolutely correct the premise that the energy sector، particularly electricity and gas are known to be natural monopolies. This paper in addition to presents the answers to the foregoing questions، is going to study infrastructure، challenges and opportunities of entering the competition in the energy market.
    Keywords: Competition Law, Energy Market, Gas, electricity industry, Natural monopoly, Regulation
  • Rabia Eskini, Mehrdad Mehrbakhsh Pages 379-390
    Although there are many researches about electronic commerce، but in the field of Internet Businesses (IBs)، we have lack of research and also up to date and applicable laws. As a result، with library and case research، in one section we state the general rules and regulations governing all IBs، and in the other section we survey appropriative rules and regulations governing every model of IB. Provisions for contract، consideration and contract parties are obligatory for all IBs. On the other hand، though in different sciences we see different classification for IB models، but it seems in a legal classification، we can place all IBs under two general models: original model and brokerage model. Assigning fair fee for brokers in virtual space shall be based on their knowledge، capital and effort.
    Keywords: brokerage model, electronic goods, electronic service, original model, virtual property
  • Ebrahim Taghizadeh Pages 391-411
    The «French law» and conteries that the French law of harmony and homogeneity is based traditionally principle of ''non-retractable agreement between contractuel and noncontractuel «is concerned، this rule means that if the petition is based compensation based on the mistace، ie، If it was meant to be based on contractual liability، liability enforced in accordance with established or vice versa، a case will be rejected. This، theoretically، a dispersion and disorganization in addressing» the claims brought in the courts and the legal precedents confuses the deal was in trouble، the other defendant can not found legal right to compensationIn. Thus to gether two liability predicted that us consider in this article
    Keywords: Responsibility, contractual, unity theory, pluarity, harmful
  • Manuchehr Tavassoli Naini, Abdulwahed Afzali Pages 412-429
    Today، more than ever، “multi-national marriages” are taking rand consequently many of the rules of citizenship have changed. Many countries have accepted the equality of citizenship for each party of marriage in a family of multi-national and have orientated from “unity of nationality «to the “independence of nationality». Therefore، each parent can pass her nationality through it، and most countries have recognized it. Dual nationality may be happening more than ever and countries according to their own interests، have attempted to recognize and allow dual nationality and this type of nationality is expanding. Context of nationality from multi-nationality marriages there are in Iran but the Iranian legal system has been less affected by the global developments. The principle still is the “unity of nationality” and transmission of nationality is possible only through father''s nationality; although transmission of nationality may be on the basis of a single article of 2006 (Madeh vahedeh 1385)، but that is not enough. Although the dual nationality exists virtually but the Iranian legal system not allowed it officially. On given the global development، it is better that the Iranian legal system on the interest of country، reform and be compatible with existing realities and make it statutory. It can also be according the new population policy of Iran.
    Keywords: Dual Nationality, Independence of Nationality, Nationality, Multi, nationality Marriage, Unity of Nationality
  • Vali Rostami, Ayyam Kamarkhani Pages 431-451
    In this article we will attempt to answer this question that، Is it necessary and appropriate to government''s actions being follower of inspections of competition law or not? Therefore، First we will describe the literature related to question، then we will answer to mentioned question in different hypotheses and with paying attention to either performed action in general''s power area of authority or merely being a commercial and economical act. At last we will present comparative evidences with emphasizing on the US''s legal system. Findings of this article are practicable in both area of internal competition law& int''l competition law. Because up to now، concerning in extraterritorial anticompetitive acts have not been enacting any common treaty or regulation. Therefore، pursuing of anticompetitive acts generically with int''l dimensions or purely was done in the internal market، will accomplish in national legal system.
    Keywords: competition law's exemption, immunity, responsibility of state. Intl competition law, government authority act, government's incumbency act
  • Nafise Shooshinasab Pages 453-469
    Modern world revolutions have created some instruments known as quasi-negotiable instruments which are different from negotiable ones، despite having some similarities to them. Commercial custom recognizes them as quasi-negotiable instruments. The principle is that we don’t need new legal regime for this new category because they are rights in personam when they are created and rights in rem when they are circulating in the second market but if they needed new rules according to the custom or market needs، it should be satisfied. The transactions of these instruments are explained according to the assignment in the stage of creation and estoppel when they are circulating in the market in common law. In Iran law، we try to analyze them according to legal fiction and a quasi-estoppel rule.
    Keywords: Assignment, Estoppel, nature, Negotiable Instrument, Properties, Stock.ý
  • Alireza Mohammadzadeh Pages 471-486
    The fields of agri-food law and environmental law are based on a set of principles referred to as family of the prudence principle. Among these principles، the precautionary principle is of particular importance and wide application. This principle is a source of multiple obligations and commitments for public authorities and private sector actors in these fields. It has entered into numerous national and international legal texts and has been frequently invoked by courts. Determination of the concept and legal framework of this principle، as well as the process of its establishment is the subject of this writingoffered to the realm of research as onset for more and better studies in the mentioned fields.
    Keywords: the precautionary principle, the principle of prevention, food security, Environment, the Rio Treaty of 1992, The WTO Agreement on the Application of Sanitary, Phytosanitary Measures (SPS Agreement) of 1994, R l
  • Ali Mashhadi, Mitra Mohtashami Pages 487-504
    This paper examines the relationship between environmental law and intellectual property law in light of international documents and procedures. The key question is that what is the role of intellectual property law in conservation of global environment. In this regard we can express two general approaches: theneutral theory of intellectual property right and the systemical theory of intellectual property right. Transfer of environmentally friendly technologies، protection of traditional knowledge in preservation of environment، and protection of less polluting innovation and works are areas which challenges the neutral theory. The fundamental assumption of this paper is based on the principle that environmental aspects of intellectual property rights represents that this two area of law moving towards greater convergence in day to day. This matter is under influence of environmental concerns in contemporary legal systems. Necessity of attention to environmental considerations in the identification of intellectual property rights is the most important finding of this study.
    Keywords: international environmental law, Intellectual property law, environmentally sound technology, Rom Convention, Convention on Biological Diversity, cartagena protocole, new varieties of plants
  • Alireza Yazdanian Pages 505-523
    In the old law the government had no civil liability and gradually through legal regimes mentioned this responsibility. In Iranian law، civil liability of government is proposed apparently in Article 11 of the law of civil liability that was adapted from old theory of the 19th century in French. However، the analysis of aforementioned article shows that the government''s civil liability simply is not acceptable. Whereas، today in France and other countries law، government''s civil liability has been proposed as a principle. And not only personal responsibility، but the responsibility resulting from act of other and liability of act of objects has been accepted for states. Government’s liability for the acts of the legislative and the judiciary has been proposed. In Iranian law، in the current status، the principle of separation of powers، design acceptance of government’s liability for the acts of others faced of making with the difficulties. On the other hand، a bill was introduced in this context If approved، that would be resolved somewhat defects of Iranian law but the bill was ignored، that will examine in this paper.
    Keywords: government, Responsibility, Employee, Governance practices, Incumbency practices