فهرست مطالب

مطالعات حقوق خصوصی - سال چهل و ششم شماره 2 (تابستان 1395)

فصلنامه مطالعات حقوق خصوصی
سال چهل و ششم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن ایزانلو*، حسن پاک طینت صفحات 171-186
    شرکت های بیمه معمولا بخشی از تعهدات خود را نزد شرکت های دیگری بیمه اتکایی می کنند. در این حالت، پرسش این است که در صورت بروز خسارت، آیا بیمه گذار حق رجوع به بیمه گر اتکایی را دارد یا نه؟ پاسخ مرسوم به این پرسش، مسئولیت نداشتن بیمه گر اتکایی در برابر بیمه گذار است؛ اصل نسبی بودن قراردادها، مانع از رجوع بیمه گذار به بیمه گر اتکایی است. باوجود این، دادگاه ها در کشورهای مختلف، به ویژه ایالات متحده امریکا، با استناد به مبانی گوناگون، رجوع بیمه گذار به بیمه گر اتکایی را به رسمیت شناخته اند؛ به ویژه در فرض ورشکستگی بیمه گر واگذارنده. موضوع این مقاله بررسی مبانی این گونه رجوع است.
    کلیدواژگان: اصل نسبی بودن، انصاف، بیمه گذار، بیمه گر واگذارنده، بیمه گر اتکایی، بیمه غرامت، بیمه مسئولیت، دعوای مستقیم، لاضرر
  • محمود باقری*، علی نصرالهی صفحات 187-206
    پیشینه قانون گذار کیفری در زمینه بورس حکایت از اقتباس گسترده از نمونه های خارجی و نیز نبود مبانی نظری حقوقی دارد که به ظهور قوانین ناکارآمد و غیربومی منجر شده است. ضعف نظام کیفری در وضع ضمانت اجراهای موثر قواعد مربوط به بورس و سزادهی مجرمان و نیز عدم تنظیم و تنسیق قواعد مربوط به بورس می تواند تمامی مزیت ها و منافع اقتصادی آن را با تهدید جدی روبرو سازد. ازطرفی، توازن و تعادل میان منافع اجتماعی و اقتصادی، جرم انگاری در حوزه های اقتصادی و رعایت حقوق اساسی افراد از مهم ترین ملاحظاتی است که در وضع مقررات کیفری در خصوص فعالیت های اقتصادی باید درنظر گرفته شود.نگارنده در مقاله حاضر به دنبال بررسی کارایی ضمانت اجراهای کیفری مقرر در بازار بورس اوراق بهادار با استفاده از تحلیل اقتصادی حقوق است، تا با لحاظ معیار های کارایی به بررسی این ضمانت اجراها بپردازد.
    کلیدواژگان: بورس اوراق بهادار، تحلیل اقتصادی حقوق، درون سازی هزینه ها، ضمانت اجرای کیفری، کارایی اقتصادی، معیار پارتو، معیار کالدور هیکس
  • لعیا جنیدی*، سیاوش سفیداری صفحات 207-224
    در حقوق حمل و نقل دریایی، حمل روی عرشه کشتی موضوع مهمی را به خود اختصاص داده است. اینکه متصدی حمل، مجاز به حمل کالا بر عرشه کشتی می باشد یا خیر، پرسشی است که پاسخ آن را باید در هر مورد و با توجه به قوانین و مقررات بین المللی (مانند قواعد لاهه، کنوانسیون هامبورگ و کنوانسیون رتردام) و داخلی (ازجمله قانون دریایی ایران) حاکم بر حمل موردنظر و نیز نوع و شروط و مفاد مندرج در بارنامه صادرشده یافت. به طور کلی، حمل کالا باید زیر عرشه انجام شود و حمل روی عرشه، امری استثنایی است. از طرف دیگر، برخی کالاها با توجه به نوع و ویژگی خاصی که دارند، به طور معمول روی عرشه بارگیری و حمل می شوند؛ مانند حیوانات زنده و کالاهای خطرناک. این نوشتار درصدد تشریح حمل کالا بر عرشه کشتی و مسئولیت متصدی حمل با توجه به قوانین و مقررات بین المللی و داخلی است.
    کلیدواژگان: حمل و نقل دریایی، قانون دریایی ایران، قواعد لاهه، کنوانسیون رتردام، کنوانسیون هامبورگ، نظریه انحراف، نقض قرارداد
  • ابراهیم رهبری* صفحات 225-244
    حقوق رقابت به عنوان جلوه ای از نظم عمومی اقتصادی، سایه نظارتی خود را بر تعاملات تجاری پیرامون مالکیت های فکری نیز گسترانده است. دانش فنی که یکی از مصادیق خاص و کمتر شناخته شده این دست دارایی ها- حداقل در حقوق ایران- است نیز منفک از موازین رقابتی نمی باشد. پژوهش حاضر می کوشد تا در نگرشی تطبیقی و با عنایت خاص به ماهیت اطلاعات محرمانه ابداعی، به تحلیل رویکرد کلی حقوق رقابت در قلمرو مالکیت های فکری پرداخته، برای تطبیق آن ها با موضوع خاص دانش فنی کوشش نماید تا به این پرسش پاسخی روشن دهد که تا چه میزان هنجارهای حقوق رقابت نسبت به دانش فنی متمایز از سایر نمونه های دارایی های فکری ازجمله اختراعات است. همچنین این مقاله با تعمق در راهکارهای مطرح شده در حقوق امریکا و اتحادیه اروپا، درصدد آشکار ساختن کاستی های عمیق و راهکارهای مجمل حقوق رقابت ایران در قبال این نوع از دارایی های فکری بوده، پیشنهادهایی برای زدودن ابهامات، پر کردن خلاها و همگام ساختن موازین کنونی با اصول و قواعد تثبیت شده حقوق رقابت در حوزه اسرار تجاری و دانش فنی ارائه می کند.
    کلیدواژگان: اسرار تجاری، حقوق رقابت، حقوق مالکیت فکری، دانش فنی، سوءاستفاده از موقعیت مسلط
  • مهدی شهابی*، مریم جلالی صفحات 245-263
    نظریه سنتییا لیبرال قرارداد همواره با نقدهای جدی روبرو بوده است. این جستار می کوشد تا در چارچوب مکتب انتقادی حقوق و بر مبنای نظریه روبرتو آنگر، از پیش گامان این مکتب، به نقد نظریه لیبرال قرارداد پرداخته، چالش های آن را تحلیل کند. نظریه آنگر متشکل از اصل و ضد اصل است که نوعی رابطه تقابل بین آن ها وجود دارد؛ آزادی قراردادی اصلی است که در مقابل ضد اصلاجتماع و ضد اصل عدالت و انصاف قراردادی قرار می گیرد. نقطه کانونی نظریه آنگر آن است که چون اصل آزادی قراردادی یک اعتبار محض است، نباید به آن اصالت داد. واقعیت ها و مقتضیات اجتماعی می تواند این اعتباریات را محدود کند و در تعارض با آن قرار گیرد. بنابراین، برای ایجاد توازن، باید واقعیات را بر اعتباریات مقدم دانست. با توجه به اینکه مکتب انتقادی مبتنی بر واقع گرایی است،لذا اصولی چون اصل اجرای باحسن نیت قرارداد، اصل عدالت و انصاف قراردادی و اصل لاضرر را در تقابل با اصل آزادی قراردادی باید معنا کرد و ضد اصل دانست.
    کلیدواژگان: اصل آزادی قراردادی، اصل عدالت و انصاف قراردادی، مکتب انتقادی حقوق، نظریه سنتی قرارداد
  • اصغر عربیان* صفحات 265-284
    اماره در منابع فقهی به هر دلیلی که کاشفیت از واقع داشته باشد اطلاق می شود؛ کاشفیتی که از منظر فقها و اصولیین قطعی و تام نیست، بلکه نوعا پذیرش حجیت آن به لحاظ افاده ظن معتبر است. شهادت شهود (بینه) نیز که در قوانین موضوعه و در فقه به عنوان یکی از ادله معتبر اثبات دعوا وحکم مطرح است، در عبارات فقها به عنوان اماره ای شناخته می شود که از سوی شارع اعتبار یافته، در عین حال بیشتر فقها و اصولیین بینه را نه به لحاظ افاده ظن، که به لحاظ اعتباربخشی از سوی شارع (تعبد)، معتبر می دانند و ظن حاصل از آن را به لحاظ مهر تایید شارع، با تعابیری از قبیل علم تعبدی، علم عرفی وعادی، علم شرعی، علم تنزیلی و تتمیم کشف، معتبر می شمارند. قانون گذار هم به پیروی از نظر اکثریت، در قوانین مختلف با تعابیر «بینه شرعی» و «شهادت شرعی» و به تصریح در ماده 175 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392ش به تعبدی بودن آن اشاره دارد. در کنار این گروه، برخی دیگر، خاستگاه اعتبار بینه را بنای عقلا عنوان می کنند که به لحاظ افاده وثوق عقلایی به تایید وتنفیذ شارع رسیده، لذا آنچه که باعث حجیت بینه می شود، ظن قوی و وثوقی است که موجب کاشفیت آن از واقع می گردد؛ اگرچه این کاشفیت ناقص باشد، چراکه تنفیذ شارع موجب تمامیت اعتبار آن خواهد بود. نتیجه اختلاف این دو قول، تاثیر در شرایط اعتبار بینه و آثار و احکام آن است، ازجمله در واجب بودن یا نبودن صدور حکم بر قاضی پس از اقامه شهادت شهود، اعتبار قول شهود در رجوع از شهادت، اعتبار عدد در شهود (دو نفر بودن) و... . نتیجه پژوهش و قول مختار، تاکید به موضوعیت ظن قوی و وثوق عقلایی به عنوان ملاک اعتباربخشی شارع به شهادت شهود (بینه) است که خود قائلان به تعبد نیز در مباحثی چون اعتبار رتبی، تعارض دو بینه، ترتب اثر در مرجحات (اعدل واکثر بودن شهود و...) به آن اذعان کرده اند. این قول مورد قبول مجامع حقوقی و محاکم است.
    کلیدواژگان: اماره، بینه، بینه شرعی، اعتبار، شهادت شرعی، ظن، وثوق
  • احد قلی زاده* صفحات 285-304
    تحقیق تحلیلی حاضر پس از پرداختن به تامین دعوای واهی به عنوان تاسیسی که کمتر به آن توجه شده، و تحلیل نکات و مسائل حقوقی مربوط به آن تامین که در لابه لای مواد مربوط به تامین خواسته مطرح شده و با نگاهی به تامین اتباع بیگانه، تامین دعوای واهی در امور حسبی را موضوع اصلی تحقیق و تحلیل قرار داده تاجایی که امکان مستتر بودن دعوا در امور حسبی را استنتاج نموده است. فرض خوانده برای امور حسبی از سوی قانون گذار و ناگزیر فرض خواهان برای آن امور، زمینه لازم را برای ارائه تحلیل های جدیدتری در خصوص ماهیت امور حسبی و حقوق و تکالیف اطراف آن امور فراهم آورده است. به این ترتیب معلوم می شود که متخصصان حقوق معمولا نگاه تنزیل یافته ای در مقایسه با نگاه قانون گذار به امور حسبی داشته، به بعضی از ظرفیت های موجود در امور حسبی توجه نکرده یا توجه کافی نداشته اند. روشن شدن بعضی از زوایای تاریک قانون آیین دادرسی مدنی و نیز قانون امور حسبی از نتایج این تحقیق تحلیلی است.
    کلیدواژگان: امور حسبی، تامین دعوای واهی، خوانده، خواهان، دعوا
  • محمود کاظمی *، علی زارعی صفحات 305-323
    تبدیل تعهد یک نهاد حقوق روم بوده که به حقوق کشورهای غربی رسوخ کرده است. در حقوق روم، چون تعهد یک رابطه شخصی بین طرفین آن بود، با تغییر هریک از ارکان آن (متعهد، متعهدله و...) تعهد نیز ساقط می شد؛ بدین سان امکان انتقال تعهد (انتقال طلب و دین) وجود نداشت. برای تحقق انتقال دین و طلب، تبدیل تعهد تاسیس شد. باوجود تحولدر مفهوم تعهد در حقوق غرب، هنوز هم انتقال دین (جنبه منفی تعهد) در مفهوم رومی آن پذیرفته نشده است؛ به علاوه تبدیل تعهد به اعتبار تبدیل موضوع، مفید و مورد استفاده است؛ از این نظر این نهادهنوز اهمیت زیادی در نظام های حقوقی غربی دارد و احکام و آثار آندر دکترین و رویه قضایی مورد توجه است. قانون مدنی ایران با اقتباس از قانون مدنی فرانسه به اختصار در دو ماده از این نهاد نام برده که تفسیر آن اختلاف نظرهای زیادی ایجاد کرده است. برخی آن را مبتنی بر اشتباه در ترجمه تلقی کرده، برخی دیگر آن را نهادی زائد دانسته اند. براین اساس، مطالعه جامع این نهاد در حقوق روم و فرانسه، برای تبیین احکام آن در حقوق ایران بسیار مفید است.
    کلیدواژگان: استبدال، انتقال دین، انتقال طلب، تبدیل تعهد
  • رضا مقصودی* صفحات 325-341
    نبود ارتباط کافی میان دادگاه و دعوای مطرح شده، سبب اصلی ایجاد صلاحیت افراطی است. برخی قواعد صلاحیت از قبیل دادگاه محل وقوع قرارداد در بستر تاریخی، به ویژه در اثر تحول وسایل ارتباطی، مبنای منطقی خود را از دست داده اند. به دلیل منافع سیاسی ازجمله حمایت از اتباع دولت محل دادگاه، باوجود هم گرایی فزاینده کشورها همچنان قواعد غیرمنصفانه صلاحیت افراطی پابرجا مانده است. در فرانسه صلاحیت افراطی مبتنی بر تابعیت، حفظ شده و در سایه اجرای آیین نامه اروپایی بروکسل یک، گسترش فوق العاده ای یافته است. در ایالات متحده امریکا نیز دادگاه ها با تفسیر موسع از معیار حداقل تماس، اعمال صلاحیت های افراطی ناشی از عبور یا توقیف اموال را توجیه می نمایند. بازنگری در قواعد صلاحیت بر مبنای ضرورت ارتباط میان دعوی و مرجع رسیدگی و نیز انعقاد معاهدات بین المللی، روابط خصوصی بین المللی را از تلاطم تصمیمات مبتنی بر اغراض سیاسی مصون نگه می دارد و ضمن حفظ حقوق همه اصحاب دعوی، موجبات انجام دادرسی عادلانه را فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: تابعیت، دادرسی منصفانه، صلاحیت توقیفی، صلاحیت عبوری
|
  • Mohsen Izanloo *, Hasan Paktinat Pages 171-186
    Today, in order to insure properties, people tend to conclude contracts with insurance agencies and subsequently are given insurance policy based on which possible damages can be claimed. The same philosophy is true about those direct insurer and reinsurer. The main question, here is whether direct insurer or reinsurer is responsible for damages claimed. Given the principal of privacy of contracts, in case of reinsurer being responsible, what are the grounds based on which the insured can refer to reinsurer to claim damages.
    Keywords: The insured, reinsured, reinsurer, liabilityinsurance, indemnity insurance
  • Mahmood Bagheri *, Ali Nasrollahi Pages 187-206
    The history of legislations and statutory law securities markets in Iran represents a scattered and haphazard adoption for other jurisdictions without a proper attention to the theoretical foundations of foreign laws. This has led to incompetent and alien laws to the indigenous conditions. As such a theoretical investigation of the foundations and policies behind such laws is inevitable. As far as the securities regulations are concerned, the lack, or weakness, of the enforcement mechanisms of such laws could undermine the very advantages which such laws may contain. For this reason and in in line with the make such laws efficient and effective, there has to be some criminal law sanctions for breach of securities regulation. In this paper we are specifically examining the criminal law sanctions of the of “market manipulation” in the securities markets
    Keywords: criminal Law Sanctions, Economic Analysis of Law, Market Manipulation, Economic Efficiency. Internelized social costs. Pareto Efficient. Kaldor hics Efficiency
  • Laya Joneydi *, Siavash Sefidari Pages 207-224
    In maritime transport law deck carriage is an important issue. Whether a carrier is or is not allowed to carry goods on deck is a question that must be answered in each case and according to international rules and conventions (such as Hague Rules, Hamburg and Rotterdam Conventions) and domestic laws and regulations (including Maritime Law of Iran) governing the carriage as well as the type and terms and conditions set forth in bill of lading was issued. In general, the goods must be carried under deck and it is exceptional to carry the goods on deck. On the other hand, some goods according to the type and special features of each type normally load and carry on deck, such as live animals and dangerous goods. This paper according to international and domestic laws and regulations aims to describe the carriage on deck and carrier's liability.
    Keywords: Breach of Contract, Doctrine of Deviation, Hague Rules, Hamburg Convention, Maritime Law of Iran, Maritime Transport, Rotterdam Convention
  • Ebrahim Rahbari * Pages 225-244
    Competition law as a manifestation of economic public order has also extended its controlling shadow on the commercial interactions around intellectual properties. Know-how as a specific and little-known example of such assets -at least in Iranian law-, isnt apart from the rules of competition law. This research in comparative attitude and regarding the specifics of innovative confidential information, is seeking to analyze general approaches of competition law enforceable to intellectual property and apply them in know-how domain in order to reply this question clearly that how far the competition law standards are distinct from other types of IPs including patents? Also current paper having examined the divergent solutions provided in US and EU law, is going to make clear deep deficiencies and vague approaches of Iranian competition law to know- how subject and accordingly present some solutions to rectify ambiguities and make uniformity existing laws with the established principles and rules of competition law in the framework of trade secrets and know-how sphere.
    Keywords: Competition law, Know, how, Intellectual property law, Trade secrets, Misuse of dominant position
  • Mahdi Shahabi *, Maryam Jalali Pages 245-263
    The traditional or liberal theory of contract always had encouenter serious critics. The authors of this article have criticized this theory- based on new theory of Unger (a pioneer in the Critical legal studies movement) - and also have analyzed the strengths and weaknesses of that. This theory consists of a principle and a counter principle that include freedom of contract against the society and freedom of contract against the justice and fairness.
    The main point of this theory is that the principle of freedom of contract is just a credit and thus we should not give it originality. The facts Such as General aspects of social life can limit and conflict with this credits. Thus to balance these matters, we should prefer the facts to the credits. Because the Critical legal studies movement is based on realism, we must consider a counter principle topics such as goodwill, justice and Fairness and Non loss against the principle of freedom of contract.
    Keywords: Critical legal studies movement, Justice, Fairness of contract, Principle of freedom of contract, Social realities
  • Asghar Arabian* Pages 265-284
    Amara in jurisprudential sources is said to any evidence which indicate the fact. Indication that is not definitively in the sight of Foghaha and osooliyeen, but due to the prevailing conjecture which can be achieved from that evidence. Witnesses’ testimony (bayyinah) as valid evidence in the jurisprudence and law is known as an “amara” in the sight of jurists witch its Validity is from Legislator. and meanwhile the majority of the jurisprudents validated the bayyinah- which is an instance of ammarah- because lawgiver validated it not because of its ability in providing valid conjecture, and also they named its provided conjecture because of bayyinah’s confirmation by lawgiver as terms such as Shar’i knowledge, regular or common knowledge, obedience knowledge, revealed knowledge, and complementing of exploration.Beside of this group, some believed that origin of Bayyinah’s validity is manner of wises which is confirmed by lawgiver and meanwhile the stronger conjecture causes validation for Bayyinah In spite of the imperfect finding of fact, because lawgiver completes the imperfect finding ability and validated it.The result of difference between these two opinions is effect on conditions of Bayyinah’s validity and on its effects and its verdicts, including mandatory issuing the verdict by judge after testimony of witnesses, testimony’s validity after return from it, value of numbers of witnesses, and… . According to research’s finding and researcher’s opinion, the stronger conjecture and rational confidence is the Validity’s Criterion of witnesses’ testimony which holy lawgiver has validated because of it. and also scholars which accepted Obedient validity for testimony, admitted this matter in discussions about ranked validity, conflict between two Bayyinahs, most just witnesses, and maximizing of witnesses.
    Keywords: amarah, Bayyinah, confidence, conjecture, Testimony, Witnesses
  • Ahad Gholizadeh* Pages 285-304
    After considering the security for costs as a rarely considered establishment and analyzing legal points and problems concerning that security which is located among the Articles on provisional remedy, and after having a look at the security for costs against foreign claimants, present research analysis brings the security for costs in probate matters as its main subject into focus to the extent that possibility of a legal suit being hidden in a probate matter gets inferred. The Legislature’s presuming of a defendant for the probate matters and inevitably presuming of a claimant for the said matters prepares the ground for setting out newer analyses about the probate matters substance and the rights and responsibilities of the parties to those affairs. In this way, it gets clear that the law specialists in respect to the probate matters have usually adopted a diminished view in comparison to the Legislature’s one, so they have not had any or enough regard to the existent potentials in those matters. Making clear some already dark remained angles of the Civil Procedure Act and the Probate Matters Act is of the results of this analytical research.
    Keywords: Security for costs, Probate matters, Legal suit, Defendant, Claimant
  • Mahmoud Kazemi *, Ali Zarei Pages 305-323
    Novation is originally a Roman Law institution which has influenced the legal system of Western countries. In Roman Law the obligation was a legal personal relationship that changing one of its element resulted in dissolution of obligation and consequently, the transmission of obligation became impossible; therefore, the Novation, seeking to achieve the transmission of debt and credit, was established. Despite the revolution of the personal concept of obligation, the transmission of debt is still not accepted. In addition, with changing the subject of obligation, the Novation enjoys considerable advantages and is of great importance in different legal systems yet. The Iranian Civil Code, borrowing from French Civil Code, has allocated two articles to the Novation that their interpretation has created a lot of controversies. Some consider it the result of an error in translation but some believe that it is a superfluous institution. Accordingly, the comprehensive study of Novation in Roman and French Law is very useful for explaining its effects and conditions in Iranian Law.
    Keywords: Novation, Transmission of debt, Transmission of credit, Estebdal
  • Reza Maghsoody* Pages 325-341
    Absence of enough connection between forum and action is principal reason for existence of exorbitant jurisdiction. Some jurisdictional rules such as conclusion place of contract in the historical ground especially revolution of communication instrument has lost its logical ground. Because of political interest such as protection of forum nationals, spite of states increasing cooperation has been yet remained unfair rules of jurisdiction. Exorbitant jurisdiction based on nationality has been preserved in French and in the light of Brussels 1 has finded extraordinary development. Courts In U.S. with expansive interpretation of minimum contact criteria, has justified exorbiant jurisdictionsderived from transient or attachment. Reexamination of jurisdictional ruleson the base of necessaryconnection between forum and action and also conclusion of international agreements will safe international private relations from agitated decisions grounds on political purposes and provide causes of just litigation in the meantime of preserving of litigant parties rights.
    Keywords: Attachment Jurisdiction, Conclusion Place of Contract, Fairly Jurisdiction Nationality, Transient Jurisdiction