فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات حقوق خصوصی
سال چهل و ششم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • منصور امینی *، حمید حمیدیان صفحات 495-512
    تفسیر به معنای تلاش برای درک مفهوم مبهم و مدلول حقوقی و قراردادی است. قراردادهای بیمه معمولا قراردادهای الحاقی اند، لذا قرارداد های بیمه به دلیل وجود موقعیت نابرابر قراردادی، مستلزم نوعی اصول و قواعد تفسیری حمایتی هستند که از بیمه گذار حمایت کند. دکترین تفسیری قراردادهای بیمه از نظر شیوهاعمال و زمان کاربرد به دو دسته، دکترین سنتی یا اولیه و دکترین نوین یا ثانویه تقسیم می شود. دکترین اولیه، روش سنتی تفسیر با هدف کشف قصد طرفین به وسیله ابزارهای قراردادی است و در درجه اول اعمال می گردد؛ ولی در مواردی که رفع ابهام ها از طریق این دکترین ممکن نیست، دکترین ثانویه اعمال می شود. دکترین ثانویه شامل دکترین تفسیر علیه بیمه گر و دکترین انتظارات معقول می باشد که هرکدام ماهیت ویژه متفاوتی دارند.
    کلیدواژگان: الحاقی بودن، دکترین انتظارات معقول، دکترین تفسیری، دکترین تفسیر علیه بیمهگر، قراردادهای بیمه
  • همایون رضایی نژاد *، امیرحسین رضایی نژاد صفحات 513-532
    شناسایی مسئول آسیب ها در یک حادثه ورزشی با دشواری های متعددی روبرو استکه می توان آن ها را ناشی از شناسایی نشدن مبنای مسئولیت ورزشکاران در خصوص این حوادث دانست. برای یافتن این مبنا نخست باید قلمرو موضوعی (تعریف حادثه ورزشی) و مفهومی تقصیر (قواعد حاکم بر آن) را بشناسیم و سپس بیان ویژگی های یک فعالیت ورزشی ضروری خواهد بود. این ویژگی ها که به طور کلی می توان آن ها را در دو عنوان «دکترین خطرهای ذاتی» و «دکترین (نظریه) پذیرش خطر» خلاصه کرد، بیشترین نقش را در شناسایی مبنای مسئولیت در حوادث ورزشی دارد. نگارندگان با بررسی و تحلیل آرای دادگاه های بیگانه و حقوق موضوعه ایران، بر این باورند که مبنای مسئولیت مدنی ورزشکاران در مقابل یکدیگر در حقوق خارجی مبتنی بر تقصیر است و نقض قواعد بازی به خودی خود به منزله تقصیر نیست. در حقوق ایران، مسئولیت مدنی ورزشکاران در مقابل یکدیگر مبتنی بر نظریه قابلیت استناد است.
    کلیدواژگان: دکترین پذیرش خطر، دکترین خطرهای ذاتی، قلمرو مفهومی تقصیر، قلمرو موضوعی تقصیر، مبنای مسئولیت
  • رضا شکوهی زاده* صفحات 533-552
    این مقاله تلاشی برای معلوم شدن ماهیت شرط حفظ مالکیت است. برای روشن شدن این موضوع باید اعتبار این شرط در چارچوب مبانی فقهی اعتبار شروط ضمن عقد که در مواد 232 تا 234 قانون مدنی نیز به آن اشاره شده است، بررسی شود. به موجب شرط حفظ مالکیت، مالکیت مبیع، حتی اگر عین معین باشد، تا حلول اجلی معین و یا وقوع امری خاص به تاخیر می افتد. بنابراین، طرفین در مهم ترین اثر وضعی عقد، دخل و تصرف می نمایند. برای ورود به بحث، ماهیت این شرط در حقوق فرانسه مطالعه خواهد شد، اما هدف اصلی این مقاله، تعیین ماهیت و آثار آن در حقوق ایران است. پذیرش اعتبار این شرط، با توجه به مقررات قانونی مربوط به شروط مبطل و باطل دشوار است، اما به نظر می رسد که در حقوق ایران راهکارهای قانونی برای توجیه صحت این شرط وجود داشته باشد.
    کلیدواژگان: بطلان عقد، بیع، رهن، شرط حفظ مالکیت، عقد معلق
  • حبیبه قاسمی، سید محمد مهدی قبولی درافشان*، سعید محسنی صفحات 553-572
    حمایت از حقوق مادی پدیدآورنده اثر ادبی و هنری اقتضا می کند که هرگونه بهره برداری از اثر بدون کسب رضایت وی امکان پذیر نباشد. با این حال برای برقراری تعادل میان حقوق انحصاری پدیدآورنده و مصالح عمومی جامعه، برخی استفاده ها در قالب «استثنا» مجاز است. یکی از این استثناها، نقل از اثر دیگری است. این جستار با روشی توصیفی- تحلیلی به بررسی تطبیقی استثنای اخیر و شرایط آن با تاکید بر حقوق ایران و فرانسه پرداخته و به این نتیجه دست یافته است که جواز نقل از اثر دیگری در حقوق فرانسه و ایران به رعایت حقوق معنوی پدیدآورنده وابسته است. البته برای کمیت نقل نیز ضوابطی مقرر شده است. به علاوه هرچند در حقوق فرانسه و ایران جواز نقل به نوع خاصی از آثار ادبی و هنری مقید نشده، ولی تحقق شرایط لازم برای استفاده از استثنای یادشده در خصوص آثار ادبی و علمی فراهم تر است.
    کلیدواژگان: آثار ادبی و هنری، استثناهای حق مولف، حقوق ایران، حقوق فرانسه، نقل از اثر دیگری
  • پژمان محمدی*، محبت مظفری صفحات 573-590
    قانون مدنی ایران در ماده 387 در قالب یک قاعده تکمیلی، ریسک تلف مورد معامله پیش ازتسلیم را پیش بینی کرده و انتقال خطر تلف را نتیجه تسلیم مورد معامله دانسته است. قاعده تکمیلی از نگاه اقتصادی باید به گونه ای باشد که هزینه های معاملاتی را کاهش دهد و موجب افشای اطلاعات لازم شود تا خطر اخلاقی کاهش یابد. قانون گذار ما خطر را بر گردن فروشنده گذاشته، چراکه به نظر او این فروشنده است که می تواند با کمترین هزینه خطر را تخصیص دهد. این امر می تواند در بیشتر موارد صحیح باشد، اما همیشه چنین نیست و گاهی تحمل خطر از سوی خریدار معقول تر به نظر می رسد. این وضعیت برخی نویسندگان را قانع ساخته است که حکم ماده یادشده را خلاف قاعده و استثنا معرفی کنند. پیش بینی استثناهایمشخصدر این ماده، موجب روزآمد تر کردن حکم این ماده می شود. طرفین قرارداد باید به نحوی بهتر ریسک را تخصیص دهند. نگارندگان این مقاله بر آن اند تا این قاعده را از نگاه اقتصادی بررسی کنند.
    کلیدواژگان: تخصیص خطر، تسلیم، قاعده تکمیلی، مخاطره اخلاقی، هزینه معاملاتی
  • میثم موسی پور*، محمدحسن صادقی مقدم، ابراهیم تقی زاده صفحات 591-609
    بورس انرژی در خرداد ماه 1390 با تصویب «شورای عالی بورس» تشکیل شد و در اوایل خرداد 1391 فعالیت خود را آغاز کرد. با مطالعه و بررسی مقررات بورس یادشده، نوعی تداخل در صلاحیت و تعدد مرجع واضع مقررات به چشم می خورد.اغلب مقررات بورس انرژیرا «هیئت مدیره بورس» و برخی را نیز «شورای عالی بورس» تصویب کرده اند. با توجه به اصل صلاحیت قانون گذار و نظر به «قانون بازار اوراق بهادار» که قانون حاکم بر تمامی بورس های کشور است، در صلاحیت شورای عالی بورس برای وضع و تصویب دستورالعمل های جزئی و فنی ازجمله «دستورالعمل معاملات کالا و اوراق بهادار مبتنی بر کالا در بورس انرژی» تردید جدی وجود دارد.
    کلیدواژگان: بورس انرژی، شورای عالی بورس، صلاحیت وضع مقررات، مقررات، هیئت مدیره بورس
  • احمد مومنی راد *، مهدی تلبا صفحات 611-625
    هنگامی که طرفین قراردادی را منعقد می کنند، ملزم به اجرای تعهدات خود هستند، اما گاهی حوادثی ایجاد می شود که اجرای قرارداد را ناممکن می سازد و یا وضعیت زمان اجرای قرارداد را نسبت به زمان انعقاد آن به طور اساسی تغییر می دهد. این حوادث که با عنوان معاذیر قانونی از آن ها یاد می شود، در صورت داشتن شرایط لازم، موجب معاف شدن طرفین از تعهدات و مسئولیت خود می گردد. از مهم ترین این معاذیر قانونی، دکترین عقیم شدن قرارداد در حقوق کامن لا و فورس ماژور است که موجب معافیت طرفین از تعهدات قراردادی و مسئولیت خود می شود. شباهت های بسیار زیادی بین عقیم شدن قرارداد در حقوق کامن لا و نهاد فورس ماژور ازجمله در حقوق ایران و در اصول حقوق قراردادهای تجاری بین المللی که به اختصار اصول یونیدروا نامیده می شود، وجود دارد. عقیم شدن قرارداد هنگامی رخ می دهد که در اثر حادثه ای ناگهانی و بدون قصور طرفین، اجرای قرارداد ناممکن شده، یا هدف از انعقاد قرارداد ازبین می رود که درنتیجه سبب عقیم شدن قرارداد می گردد. نظریه فورس ماژور نزدیک ترین نهاد به دکترین عقیم شدن قرارداد است. فورس ماژور هنگامی رخ می دهد که اجرای قرارداد بدون قصور طرفین در اثر حادثه ای خارجی، غیرقابل دفع و پیش بینی ناپذیر ناممکن می شود.
    کلیدواژگان: عقیم شدن قرارداد، عقیم شدن هدف قرارداد، فورس ماژور، حقوق کامن لا
  • جعفر نوری یوشانلویی *، وحید رجاء صفحات 627-643
    بخش تحقیق و توسعه در صنعت داروسازی بسیار پیچیده است و شرکت ها همواره برای رونمایی از محصولات جدید خود به رقابت می پردازند. در این میان، ژنریک سازان اصولا فاقد چنین برنامه ای هستند، به همین دلیل، توانایی تولید با قیمت پایین تری را دارند و این موضوع به خروج سازنده اصلی از گردونه رقابت منجر می شود. به این سبب این شرکت ها می کوشند با دریافت گواهی حق اختراع و حمایت های قانونی مربوطه و نیز با انجام مبادلاتی با رقیبان ژنریک ساز، ورود آن ها را با تاخیر یا بن بست مواجه سازند. این مبادلات می تواند در تجاری سازی محصولات دارویی اثر گذار باشد و راهکاری قابل اطمینان برای محافظت از منافع اقتصادی اصلی ساز تلقی گردد. اما معلوم نیست که چه چالشی در حقوق رقابت پیدا می کنند و چه جایگاهی در حقوق ایران دارند؟ هم اکنون چنین قرارداد هایی تحت شمول اقدامات ضدرقابتی ارزیابی می شود و کمیسیون اروپایی پرداخت وجوه برای دور نگه داشتن ژنریک سازان از بازار را یک رویه غیر قانونی می داند؛ درحالی که کمیسیون تجارت فدرال امریکا همانند مقامات ایران در قبال این موضوع، موضع متفاوتی اتخاذ کرده است.
    کلیدواژگان: اصلی ساز، انحصار، تحلیل اقتصادی، حقوق اقتصادی، حقوق پزشکی، حقوق مالکیت فکری، داروسازی، ژنریک ساز
  • خیرالله هرمزی* صفحات 645-663
    ماده 98 قانون آیین دادرسی مدنی به خواهان اجازه داده است که تا پایان اولین جلسه دادرسی نحوه دعوای طرح شده خود را تغییر دهد. حقوق دانان و نویسندگان دادرسی مدنی به مفهوم تغییر نحوه دعوی و آیین آن چنانچه باید نپرداخته اند. قانون نیز به تغییر نحوه دعوی به طور مبهم اشاره کرده و نگفته که منظور از تغییر نحوه دعوی چیست و آیین آن چگونه است؟ رویه قضایی نیز این خلا را پر نکرده و درخصوص تغییر نحوه دعوی تا جایی که نویسنده مطلع است، رویه روشنی نداشته است. در این مقاله به تبیین تغییر نحوه دعوی و آیین آن با مطالعه تطبیقی حقوق فرانسه می پردازیم. به این منظور، نخست مفهوم دعوی را به طور خلاصه بررسی، و سپس عناصر سازنده دعوی را مطالعه می نماییم. پس از آن به مفهوم تغییر نحوه دعوی با توجه به عناصر آن و مقایسه آن با موارد مشابه می پردازیم و در پایان، آیین تغییر نحوه دعوی را مطالعه و سپس نتیجه بحث را به صورت خلاصه بیان خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: دعوی، دعوای اضافی، تغییر اصحاب دعوی، تغییر خواسته، تغییر نحوه دعوی، سبب دعوی
|
  • Mansour Amini *, Hamid Hamidian Pages 495-512
    The most accurate contracts may also be involved in ambiguity, and Interpretation is trying to understand the legal concept. Insurance contract are counted as accession contracts in which the insured has no thorough understanding of the terms. Because of parties inequality in insurance contracts, they fall into a different category from the interpretation perspective and demand protective interpretation rules or principles which support the weaker party’s interests i.e. the insured. Insurance contract interpretation doctrines are divided into two primary and secondary doctrines. The purpose of the primary doctrines is to unravel the mutual intentions of the parties which is common to all contracts and are applied in the first instance. However, if removing ambiguities is not possible by these doctrines, in this situation, the court has to apply doctrines with regard to unequal situation of the parties; the doctrines called secondary doctrines. In interpretation of insurance contracts, attention must be paid to facts of the dispute and the surrounding circumstances, Thus It's better, court, first apply the primary doctrine and in case of ambiguity to check the balance of the contracting parties and then be applied by secondary doctrine.
    Keywords: Interpretation doctrine, Insurance contracts, Accession contracts, Doctrine of contra proferentem, Doctrine of reasonable expectations
  • Homayoon Rezaei Nejad *, Amirhosein Rezaei Nejad Pages 513-532
    Recognition the responsible for damages in a sportive occurrence confront several problems.these problems are due to nonrecognition the liability criteria about these occurrences.for perfect recorgnition of the criteria, first must know that a sportive occurrence is which one and which rules govern it.after survey this problem ,discribtion the attributes of a sportive action will be necessary.these attributes that in general term could summarize them as doctorine of Inherent risks and Assumption of risk,that play the most important role in the recognition of responsibility criteria.in this essay by depend on disiciions of foreign courts and positive law of Iran,We believe that responsibility cause of athletics in foreign law is fault and breach the rules of game by itself is not fault. But in iran law the responsibility of athletics infront of each other is based on referability.
    Keywords: causes of responsibility, conceptual domain of fault, subject, matter of fault, doctorine of Inherent risks f, doctorine of assumption of risk
  • Reza Shokoohi Zadeh* Pages 533-552
    The main purpose of this Article is to determine the nature and effects of Reservation of Title Clauses in Iranian Law. To bring out the exact comprehension of its nature in Iranian Law, the study of the matter in other legal systems would be required. Although it is not always easy to pass upon the question of validity of these clauses in Iranian law, but by highlighting the security interest in such contracts, the validity of this clause may be justifiable in some cases.
    Keywords: Reservation of title, sale, charge, security interest, suspension of contract, invalidity of contract
  • Habibeh Ghasemi, Sayyed Mohammad Mahdi Qabuli Dorafshan *, Saeed Mohseni Pages 553-572
    Protection of material rights require that any use of work is be considered impossible, if the copyright holder is not satisfied. However, in order to establish a balance between the exclusive rights of the author and the public interest, some used in "exception" is permitted. One of the exceptions, is Quotation from another work. This study is a comparative study of recent exception conditions and by implication the Iranian and French laws with descriptive and analytical….The results show that the quotation from another work permit is subject to compliance with the moral law in in French and Iranian law. The quantity of quotation to the prescribed the criteria. In addition, although quotation in French and Iranian law is not limited to a certain kind of literary and artistic works. the fulfillment of the requirements for application of the exception in the literary and scientific works are easier. However the artwork may not be easy to the fulfillment of these conditions.
    Keywords: Copyright exceptions, Quotation from another work, Literary, artistic works, French law, Iranian law
  • Pejman Mohammadi *, Mohabbat Mozaffari Pages 573-590
    Iranian Civil Code has anticipated the risk of destruction of subject matter of transaction before delivery in the form of a default rule in Article 387 and introduces the transfer of risk of destruction as the result of delivery of subject matter of transaction. The default rule should economically reduce transaction costs and disclose information to reduce moral hazard. According to the legislator, the seller is responsible for the risk, since the seller can assign the risk with the lowest cost. This would be correct in most cases, but not always, and sometimes risk tolerance by the buyer seems more reasonable. This situation has convinced some authors to introduce the mentioned article as an irregularity and exception. Prediction of exceptions in this article will lead to further updating the provision. The parties should allocate the risk in a better manner. This study is intended to economically analyse the rule
    Keywords: allocation of risk, delivery, default rule, moral hazard, transaction cost
  • Meysam Musapour *, Mohammad Hassan Sadeghy Moghadam, Ebrahim Taghizadeh Pages 591-609
    In June 2011necessity set up of energy exchange proved. Gather separate applications for setting up exchange of oil, electricity with not long history and during numerous steps and different enactment of provisions, by exchange supreme council .and early of June of 2012 start itself act.
    The activity that realized with delay in Iran duet. Presence great resources of oil, gas and abundance advantages in part of energy and geopolitical situation. About provisions of energy exchange, perceive typical interference in jurisdiction and plurality competent authority of enactment. The most part of energy exchange provisions has enacted by board of director of exchange and some by exchange supreme council.
    In according to legal market of valued documents that ruling on all exchanges of county, in jurisdiction of exchange supreme council to have serious doubts about instructions enacting by this council, including instruction of transaction of goods, valued documents based on goods in energy exchange.
    Keywords: energy exchange, exchange supreme council, board of exchange, provision, regulation jurisdiction
  • Ahmad Momenirad *, Mahdi Telba Pages 611-625
    When the parties to conclude a contract, bounding to performance their contractual obligations, but sometimes occur events that to make performance of obligations under a contract impossible or the circumstances of the time of performance of the contract substantially differentiate with the time of the time of the conclusion of the contract . These events are referred to as legal excuses, if they qualify, will be exempt from its obligations and responsibilities of the parties. The most important legal excuse, is the doctrine of frustration on the common law and force majeure, which leads to an exemption from contractual obligations and responsibilities of the partiess. Due to a lot of similarities between the doctrine of frustration on the common law and the force majeure institution in the Iran law and principles of international commercial contracts, which are briefly called Unidroit. In this article attempts to explain the doctrine of frustration of the contract has been fully evaluated and then explain the force majeure and we compare it with the frustration of contract.
    Keywords: Common law, Frustration of contract, Frustration of purpose, Force majeure
  • Jafar Nori Ushanloe *, Vahid Raja Pages 627-643
    The research and development sector in the pharmaceutical industry is very complex, and companies are constantly engaging in competition with each other for opening of their new products. In fact, the generic producers because principally have no research and development programs, are economically able to offer their products to the market with lower prices. Finally, this difference in cost can cause erosion of market share of the originator companies and consequently leads to the withdrawal of originator of the competition. For all these reasons, the originator companies tries to delay their entry or make them encountering the dead-end by getting the patents certificate and the related legal support to it and in the next stage by conducting the transactions with generic producing competitors, and protect their position in the market. The instances of these transactions are considerable in the contracts and the conflicts that are posed and discussed out-of-court. These transactions for the reason that it can be effective in commercializing of medicinal products and at the entry of generic producing competitor to the market, considered a satisfactory technique to protect the economic interests of Originator Company, which sounds very deliberative. Such agreements are currently placed under the anti-competitive practices. And the European Commission considers it irrelevant to the legal protection of intellectual property and an illegal practice contrary to the competition law rules to pay the fund in exchange for keeping generic makers distant from the market with the incentive of maintaining the market share and increasing the profits rate of the major manufacturers. This is despite the fact that the Federal Trade Commission of United States of America has taken a different stance on this issue.
    Keywords: Originator, Antitrust, Economic law, Medical law, Intellectual property law, Generic companies, Economic analysis of law
  • Kheirollah Hormozi * Pages 645-663
    Article 98 of civil procedur of Iran has allowed to claimant to change the mode of claim, before the end of first sitting of court. Lawyers and writers of civil procedure have cosidered no more to the concept of change mode of claim and its procedure. Also law pointed out to change mode of claim ambiguously and didn’t explain what is the change mode of claim and how is its procedure. The judicial precedent didn’t fill this gap and didn’t get clear precedent for change mode of claim. This study determins change mode of claim and its procedure, through comparative study of legal system of France and Iran. For this purpose, we first study the change mode of claim briefly, second check out the component of claim(action), then we consider to concept of change mode of claim and compare it with parallel cases, and afterwards we will study the procedure of change mode of claim, and finally the coclusion of research will mentioned briefly.
    Keywords: claim_cause of action_subject of action_change mode of claim_change of relief_additional action_change of parties to a dispute