فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات حقوق خصوصی
سال چهل و نهم شماره 1 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نجادعلی الماسی*، حمید قاسمی صفحات 1-16
    اصل مصونیت و اصل حاکمیت تقنینی با اصل جبران زیان و اصل زیان نزدن به دیگری در قوانین زیانبار سر ستیز دارند؛ به باور مخالفان مسئولیت مدنی، شکست دژ پایانی(حاکمیت تقنینی)، که مرکز فرمانروایی ست، با تداخل قوا،اقتدار کارامد حکومت می شکند (تئوری کارامدی و سودآوری)، شیرازه امور گسیخته شده، موجب چیرگی دادرسان بر شئونات قانونگذاری شده، نظم عمومی تقنینی، درهم می ریزد (خطر قاضی سالاری)؛ موافقان با تکیه بر اندیشه های فردگرایی، عدالت معاوضی و حاکمیت قانون، با تز فرمانروایی خوب، به سوی تسخیر دژ قانونگذار، شتافته اند؛ آنها، نخست با متدهای برابری همگان در برابر قانون و هزینه ها و خدمات عمومی، انتظارات مشروع و اقتصادگرایی، جبران زیان را روا ساخته اند؛ آنگاه با تکیه بر مکاتب تفسیر اجتماعی ساویینی و پژوهش آزاد ژنی و ماهیت گرایی قانون، در دولت خدمتگزار دوگی، امکان تحقق قانون ناشیانه و ترک زیانبار تقنین را نمایش داده اند. ازآنجا که ستم روایی بر زیان دیده ناشی از سکوت قانون و نیافتن سازوکار احقاق حق، سزاوار نیست، می توان با دست یازی به اصول تعادل قوا و صلاحیت عام دادگستری، به خاطر عدالت مدنی، اعتماد به دادرسی حاکمیت قضایی را شایسته دانست و تعادل به هم خورده رابطه مدنی زیان دیده و عامل زیان را متوازن ساخت.
    کلیدواژگان: عدالت مدنی، قاضی سالاری، مصونیت، نظم عمومی تقنینی
  • منصور امینی*، سیدعلی رضا شکوهیان صفحات 17-33
    اجرای اجباری و جبران خسارت، ضمانت اجراهای اصلی نقض تعهدند که هر یک از نظام های حقوقی، با توجه به نگرش فلسفی، حقوقی و اخلاقی خود، اولویت را به یکی از آنها داده و از دیگری به عنوان ضمانت اجرایی استثنایی یا صلاحدیدی استفاده کرده است. تحلیل اقتصادی حقوق، با نگاهی پیامدگرایانه، ساختار بهینه ای از ضمانت اجراهای قراردادی را معرفی می کند و به تناسب شرایط حاکم بر آن فرض، اولویت را به یکی از این ضمانت اجراها می دهد. البته، تحلیل های اقتصادی کارکرد مهم تری نیز دارند و به نظام های حقوقی نشان می دهند که هدف آنها واحد بوده و تنها در راه رسیدن به این هدف، مسیر متفاوتی را پیموده اند. ازاین رو می توان کارامدی و همگرایی نظام های حقوقی را دو ارمغان مهم تحلیل های اقتصادی به شمار آورد. مقاله حاضر، با تاکید بر اجرای اجباری عین تعهد، موارد برتری این ضمانت اجرا بر جبران خسارت را برمی شمارد و پیشنهادهایی را به نظام های حقوقی عرضه می دارد.
    کلیدواژگان: اجرای اجباری عین تعهد، جبران خسارت، عهدشکنی موجه، کارایی کالدور-هیکس، نقض کارامد قرارداد
  • حسن جعفری تبار* صفحات 35-50
    اگر منطق صوری و ریاضی حقوق بر آن است که برای یک استدلال معتبر حقوقی باید شکل آن معتبر باشد و آنگاه مهم نیست که چه ماده ای در آن ریخته شود، منطق خطابی حقوق ماده را بر شکل آن ترجیح می دهد. در مدل استدلال خطابی تولمین، اولا مقبولیت ماده هر استدلال وابسته به داوری است که مخاطبان همان حوزه از مقبولیت آن دارند، و ثانیا صورت استدلال نه همچون منطق صوری ارسطویی دستوری، بلکه توصیفی و برگرفته از شیوه استدلالی مرسومی است که مردم در توجی هات روزمره خود به کار می برند. در این شیوه استدلالی در آغاز ادعا و اتهامی وجود دارد که باید برای آن استدلال شود، نه آنکه مقدماتی وجود داشته باشد که ما را در پایان به نتیجه برساند. برای استدلال برای این ادعا داده هایی به کار می روند که به منزله امر موضوعی دعوا هستند و سپس توجی هاتی که امر حکمی آن محسوب می شوند. همچنین ادعاها به شکلی احتمالی از دل داده ها و توصیفات استخراج می شوند نه به شکلی ضروری.
    کلیدواژگان: احتمال، ادعا، توجیهات، صورت، ماده، منطق خطابی، موجبات
  • مهدی شهابی* صفحات 51-68
    بی تردید گفتمان مدرنیته با رواقی گری سازگاری ندارد و بر اندیشه «پیشرفت» مبتنی است. با این حال، در مورد مفهوم «پیشرفت»، طبیعت دوری یا خطی آن و چگونگی انطباق آن با مدرنیته حقوقی، اتفاق نظر وجود ندارد؛ واقعیت این است که پانژوریسم قانونی که کثرت متون قانونی نشانه آن و پانژوریسم قضایی که تفسیر چون اراده معنا نماد آن است، عامل بحران حقوق مدرن تلقی شده، در تقابل با «پیشرفت» به عنوان هدف آن مطرح می شوند. با این حال، اخذ این نتیجه، بدون تنقیح مفهوم و طبیعت «پیشرفت» و همین طور تبیین ذات و ماهیت حقوق مدرن امکان پذیر نیست؛ زیرا ابهام در گفتمان مدرنیته حقوقی، ابهام در مفهوم «پیشرفت» و طبیعت آن را در پی دارد. این پژوهش، تلاش می کند تا در چارچوب دوگانگی ساحت شناخت و ساحت هنجار در گفتمان مدرنیته، مفهومی روشن از «پیشرفت» ارائه دهد و نسبت آن را با حقوق مدرن تحلیل کند.
    کلیدواژگان: پیشرفت، حقوق مدرن، پانژوریسم حقوقی، متافیزیک، واقعیت
  • ابراهیم عابدی فیروزجایی* صفحات 69-86
    با تجزیه سازمان حقوقی شرکت های تجاری سرمایه محور، به چهار قاعده بنیادین می رسیم: قاعده شخصیت حقوقی مستقل شرکت از سهامدار، قاعده حاکمیت اکثریت سرمایه یا حق رای، قاعده مسئولیت محدود سهامدار و در نهایت قاعده اختیار تام مدیران. از آنجا که شرکت های تجاری، کشف بزرگ و ابزار معجزه آسای سرمایه داری مدرن نامیده شده و برخی از عناصر آن، مهم تر از اختراع الکتریسیته و ماشین بخار توصیف شدند، این مقاله با کاوشی در فلسفه حقوق، به این نتیجه رسیده است که شرکت تجاری مفهومی مدرن و مخلوق اراده دولت بوده و از طریق توسل به نظریه نظم خودجوش و دولت شبگرد night watchman مطرح شده توسط برخی از فیلسوفان اقتصاد و سیاست که دخالت دولت در اقتصاد و حقوق را نمی پذیرند، نمی توان مبانی مشروعیت حقوق شرکت ها را تبیین و توجیه کرد.
    کلیدواژگان: پوزیتیویسم حقوقی، خردگرایی تحولی، خردگرایی تصنعی، کنش عقلانی، ماهیت تصنعی شرکت های تجاری، نظم تصنعی، نظم خودجوش
  • سعید محسنی*، مهسا رباطی، تهمینه اسفندیاری صفحات 87-105
    «سرعت» و «امنیت» دو نیاز اساسی در مراودات تجاری است که برای تامین آن الزاماتی وجود دارد. در این زمینه، احترام به اعتماد مشروع از مهم ترین الزامات است. در حوزه اسناد تجاری، حمایت از دارنده با حسن نیت ایجاب می کند که ظاهر سند مورد توجه قرار گیرد و حقوق و تکالیف مربوط به سند تجاری براساس ظاهر سند ارزیابی شود. این اصل که می توان از آن به اصل «انعکاس حقوق و تعهدات برواتی در خود سند تجاری» یاد کرد، در متون قانونی ایران تصریح نشده است. این پژوهش درصدد است از سویی با مطالعه تطبیقی در اسناد بین المللی و حقوق فرانسه، از دستاوردهای نظام های حقوقی مزبور استفاده کند و از سوی دیگر با واکاوی مصادیق متعدد اصل پیش گفته در متون قانونی ایران و به روش استقرایی، به اصلی اصطیادی دست یابد.
    کلیدواژگان: اعتبار ظاهر سند، برگ ضمیمه (الونژ)، دارنده با حسن نیت، سند تجاری، سند جداگانه
  • سام محمدی*، سمیه ظهوری، محمد فرزانگان صفحات 107-122
    در طلاق های خلع و مبارات زن با پیشنهاد فدیه به مرد او را ترغیب به مطلقه نمودن خود و مرد پس از قبول فدیه اقدام به جاری کردن صیغه طلاق می کند. در طلاق های مذکور علاوه بر آنکه اراده مرد وجود دارد، نقشی نیز برای زن دیده می شود. فقها و حقوقدانان در بررسی ماهیتی این طلاق ها تنها به بیان ماهیت طلاق پرداخته و به ماهیت عمل فدیه دادن زن به مرد چندان توجهی نکرده اند. این پژوهش از دیدگاه اخیر به موضوع نگریسته و به بیان ماهیت حقوقی فدیه در این دو طلاق می پردازد و در پی پاسخگویی به این پرسش است که ماهیت فدیه مانند طلاق، ایقاعی مستقل است یا قراردادی خاص میان زن و شوهر محسوب  می شود و چنانچه قراردادی خاص در نظر گرفته شود، چه چیزی به عنوان معوض در این قرارداد در برابر فدیه قرار می گیرد؟ با بررسی های انجام گرفته مشخص شد که فدیه، ماهیتا قراردادی خاص میان زن و مرد محسوب می‎شود که در آن از یک سو زن مالی را به شوهر تملیک می‎کند و در مقابل این تملیک مرد نیز تعهد به مطلقه نمودن زن می نماید.
    کلیدواژگان: خلع، طلاق، فدیه، ماهیت حقوقی، مبارات
  • فریدون نهرینی*، حبیب الله پورصادقی، حسن محسنی صفحات 123-140
    ارتباط میان دعاوی اگرچه آثار بسیار مهمی بر فرایند دادرسی و رای دادگاه ها دارد، قانونگذار به غیر از تعریف مفهوم ارتباط کامل، معیار عینی برای تشخیص مصداق ارتباط مقرر نکرده است. در این تحقیق شش معیار برای ارتباط معرفی شده است: ارتباط به مثابه همبستگی و وابستگی، ارتباط همسو و ناهمسو، ملازمه اثباتی و اثر اسباب حکم هر دعوا، امر قضاوت شده، جمع اجرای دو حکم، معیار قابلیت استماع دعاوی تجزیه ناپذیر و معیار منع محکومیت مضاعف. منبع این شش معیار آنچنان که در مقاله آمده، برداشت و روش برخورد رویه قضایی است. این شش معیار با هدف اجرای صحیح عدالت در کلیه دادرسی ها با عطف توجه به صلاحیت محاکم اعمال می شوند.
    کلیدواژگان: ارتباط کامل، تقابل، دعاوی مرتبط، دعاوی متعدد، وحدت منشا
  • جعفر نوری یوشان لویی*، نسیم برخی صفحات 141-157
    قراردادهای عرضه گاز take or pay از انواع قراردادهای بلندمدت خریدوفروش گاز طبیعی است که ویژگی طولانی بودن مدت آن ناخواسته موجب تغییر قیمت قرارداد می شود. تغییر قیمت قرارداد نیز تعادل اقتصادی آن را بر هم می زند و تبعا اجرای قرارداد را با مشکل مواجه می سازد. تغییر قیمت این قراردادها معمولا از عوامل مختلفی ناشی می شود که آزادسازی بازارهای مصرف نهایی، انقلاب گاز شل، بحران های اقتصادی، جدایی و تفاوت قیمت نفت و گاز از مصادیق بارز آن است، لیکن حوادث ناگهانی بیش از سایر عوامل در تغییر قیمت قراردادهای take or pay موثر است. در مورد این گونه مشکلات قراردادی هم تاکنون راهکارهای حقوقی خاصی ارائه شده که تاکید بر تعیین دقیق قیمت گاز طبیعی یا پیش بینی مکانیسم های تعیین قیمت براساس مقیاس های مختلف برای پیشگیری از آن مشکلات به کار می رود و گنجاندن شرط بازنگری در قیمت به عنوان Exit Clause هنگام امضای قرارداد نیز برای اصلاح آن مدنظر قرار می گیرد. اختلافات ناشی از تغییر قرارداد عرضه گاز طبیعی نیز در گذشته از طریق مذاکره و داوری تجاری حل وفصل می شد، اما در حقوق کنونی از داوری بازنگری قیمت استفاده می شود که مقاله حاضر به تحلیل آن می پردازد.
    کلیدواژگان: تغییرات ناگهانی، داوری، شرط بازنگری قیمت، فروش گاز، قیمت گذاری
  • علیرضا یزدانیان* صفحات 159-176
    یکی از مباحث حقوق مسئولیت مدنی فرانسه، «مسئولیت مدنی ناشی از عمل مجرمانه دیگری» است. در سیستم های حقوقی قاعده این است که مسئولیت کیفری شخصی و فردی است و مسئولیت ناشی از عمل دیگری منتفی است. اما به نظر می رسد پذیرش مسئولیت مدنی ناشی از عمل مجرمانه دیگری امکان دارد و حتی در سیستم هایی که مسئولیت «کیفری» ناشی از عمل غیر را به کار می برند، در واقع منظور نوعی مسئولیت «مدنی» ناشی از عمل مجرمانه دیگری است نه مسئولیت «کیفری». ازاین رو می توان مسئولیت مدنی ناشی از عمل مجرمانه دیگری را به عنوان یک ضرورت در سیستم حقوقی ایران طرح کرد. از سویی ماده 142 ق.م.ا سبب این شبهه است که آیا تحمیل مسئولیت کیفری به معنای دقیق آن بر عهده دیگری ممکن است یا نه. جای مسئله در ادبیات حقوق تعهدات و حقوق کیفری ایران خالی است که در این مقاله به شیوه تطبیقی و با کمک حقوق فرانسه به بررسی این موضوع پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: دیگری، کیفری، مسئولیت مدنی
|
  • Nejadali Almasi *, Hamid Ghasemi Pages 1-16
    The rule of immunity of legislature’s sovereignty from tort liability is rooted from this principle that "the king can do no wrong”. This is the main barrier of tort liability of the sovereignty of legislature”. According to this traditional view, sovereignty is the powers that governor can apply in legislative, judicial and executive fields. Legislating sovereignty is on the apex of the pyramid of authorities and different from judicial and executive sovereignty. A critical study of the obstacles in public law for tort liability of legislature’s sovereignty (legislative power) from philosophical point of view is the principal question of this study. The theoretical obstacles for tort liability of legislature’s sovereignty are including  segregation of powers, parliamentary immunity, silence of the constitution, risk of judgocracy, and maintenance of legislative public order. In this article, we have supported tort liability of legislature’s sovereignty and have proposed suitable answers for these obstacles.
    Keywords: Civil justice, Judgocracy, Legislative Public Order, Immunity
  • Mansour Amini *, Seyyed Alireza Shokuhyan Pages 17-33
    Specific Performance and Compensation are main remedies for breach of obligation. Different legal systems, dependent upon their philosophical, legal and ethical attitudes, gave different priority to one of them and used another as an exceptional or discretionary remedy. Economic analysis of law, with a consequential approach, shows an optimal mechanism of contractual remedies to give higher priority to one of them in accordance with the conditions of that assumption. However, economic analysis has another important function and shows legal systems with similar goals. They usually applied different ways  to achieve these goals. Thus, effectiveness and convergence can be considered as two important results of economic analysis. This research emphasizing on specific performance argues the advantages of specific performance compared with the compensation to offers suggestions for the legal systems.
    Keywords: compensation, efficient breach of contract, justified breach, Kaldor-Hicks efficiency, specific performance
  • Hassan Jafaritabar * Pages 35-50
    If the logical and mathematical approach to law is related to an argument with a valid form regardless of the matter and content in the form, the rhetorical approach can prefer the content to the structure and form. In the Toulmin’s rhetorical model of the argument, the acceptability of the content of argumentation firstly belongs to the judgment of audience to whom the argumentation is made. Secondly, the argument has a descriptive form to show common way of reasoning in the people everyday conversation, not prescriptive, like the methods prescribed by the logical approach. In the Toulmin model, at the first step, there is the claim that we need argumentation for; while in the logical approach we have initially some premises which necessarily bring us to the conclusion.
    Keywords: rhetorical logic, form, content, probability, claim, ground, warrant
  • Mahdi Shahabi * Pages 51-68
    There is no doubt that the paradigm of modernity is based on the idea of progress and not compatible with stoicism. However, there is no unanimity on the notion of progress, on its linear nature or its cyclic behavior. The plurality of legal contexts is sign of legal panjurism and the interpretation as the will of meaning is sign of judgmental panjurism. This is a crisis factor in the aim of legal modernity. The explanation of this content is not possible without explaining the nature and meaning of the notion of progress and the nature of modern law; because this is ambiguous in the concept of "progress" and its nature in the discourse of modern law. This research is based on duality of the fields of cognition and norm in the discourse of modernity to present a clear sign of progress and its relationship with modern law.
    Keywords: progress, modern law, legal panjurism, metaphysic, reality
  • Ebrahim Abedi Firouzjaee * Pages 69-86
    Juridical institution of capital business corporations can be divided into 4 fundamental rules: 1) the rule of separate legal personality of corporation, 2) the rule of majority of capital or votes, 3) limited liability of shareholders, and 4) unlimited discretion of directors. The corporation is introduced as big discovering and marvelous instrument of modern capitalism and even some elements of that are described more important than invention of electricity and steam engine.  Searching in philosophy of law, we concluded that business corporations are modern concepts created by state via spontaneous order and night watchman theories outlined by economic and political philosophers. They don’t accept government in economics and law and we cannot explain and justify the legitimacy of corporate law.
    Keywords: constructive nature of commercial corporations, constructive order, constructive rationalism, evolutionary rationalism, legal positivism, spontaneous order
  • Saeed Mohseni *, Mahsa Robati, Tahmineh Esfandiary Pages 87-105
    "Speed" and "security" are two basic requirements in commercial relationships. In this regard, respecting the legitimate confidence is one of the most important of these necessities. In the scope of negotiable instruments, protection of the holder in good faith requires that the appearance of document should be taken into consideration. Accordingly, the rights and obligations related to the negotiable instruments should be assessed on the basis of the guise of the document. This principle known as “the principle of reflection the cambial rights and obligations in the negotiable instruments itself” is not expressly mentioned in the legal contexts of Iran. This study by a comparative study on international documents and French law in one hand and using the achievements of these legal systems on the other by analyzing different examples of this principle in the legal contexts of Iran, achieve an extractive principle with inductive method.
    Keywords: negotiable instruments, attached slip (allonge), separate instrument, holder in due course, document appearance
  • Sam Mohamadi *, Somayeh Zohuri, Mohammad Farzanegan Pages 107-122
    In Khula divorce, wife offers his husband Fedye (ransom) and persuades him to get divorced. After accepting Fedye, the husband pronounces Talaq (divorce contract). In this type of divorce, both man and woman are consent to get divorced. Investigating the nature of this divorce, Faqihs (Islamic jurisprudents) and lawyers have only focused on the nature of this divorce and little attention has been paid to the legal nature of Fedye paid back to the husband from the wife. The current study aims to investigate the legal nature of Fedye paid back to husband from wife and try to answer whether the nature of Fedye, like divorce, is an independent Iqa (unilateral obligation) or a specific contract between husband and wife, and what can be set as an exchange for the Fedye. Previous studies specified that fedye in terms of nature is a special contract between husband and wife. By that, wife financial is transferred to husband and make him required to to divorced his wife.
    Keywords: legal nature, Khula, Mobarat, divorce, Fedye
  • Fereydoon Nahreini *, Habibollah Poursadeghi, Hassan Mohseni Pages 123-140
    Relation between litigations has a significant effect on process and judgment. Except its definition, legislator has not indicated concrete criteria of the relation for its recognition. In this study, we have studied six criteria including Co-Relationship and Mere Relationships; One-way Relation and Two Way Relation; Proof Relation and the effect of judgments; Res judicator; Indivisibility of Claims and interdiction of twice condemning. The source of these six criteria is the current interpretation of judicial precedent. The goal of these six criteria is just administration of justice governing all proceedings.
    Keywords: related actions, same cause, full connection, counterclaim, plural actions
  • Jafar Nory Yoshanloey *, Nasim Barkhi Pages 141-157
    Take- or- Pay is a kind of long-term contract for purchase and sale of natural or liquid gas. Parties in the contracts are usually faced with some problems such as economical imbalance of contract and the impossibility of its implementation by the parties. So far, there are many specific solutions for the problem. One of the solutions is makes pricing of the contract through a pricing formula independent of oil price. This has been considered as the way of exiting this deadlock. To predict the price review clause at the time of signing the contract (as the Exit Clause) is the best example for solution of these problems. Checking out the reasons leading to price changes and the price review clause are going to modify the price to avoid potential disagreements during negotiations. The arbitration arising from this clause are the important topics discussed in this essay.
    Keywords: arbitration, trigger event, gas sales, price review clause, pricing
  • Alireza Yazdanian * Pages 159-176
    One of the topics of civil liability of French law is, “the civil liability resulting from other criminal acts". In the legal systems, the rule states that the criminal responsibility is personal and individual and there is no liability arising from the other’s criminal acts. However, it seems that we can accept civil liability arising from other’s criminal activities. This can even be assumed in the systems that they apply this kind of liability a "civil" responsibility not "criminal" responsibility. Therefore, the civil liability arising from criminal acts of other people can be raised in Iranian law. In one hand, Article 142 of Islamic criminal law is the question that the imposition of liability resulting from other’s criminal acts is possible or not. The place of this issue is empty in the legal literature of the law of obligations and Iranian criminal law. In this study, we discussed this subject through a comparative approach and with the help of French law.
    Keywords: responsibility, civil liability, criminal acts, French law