فهرست مطالب

مطالعات حقوق خصوصی - سال چهل و هشتم شماره 2 (تابستان 1397)

فصلنامه مطالعات حقوق خصوصی
سال چهل و هشتم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • خلیل احمدی * صفحات 193-210
    خوانده برای دفاع در مقابل دعوای خواهان می تواند از کلیه طرق دفاعی استفاده کند. خوانده باید با انتخاب درست و در زمان مناسب از این اختیارات گسترده در مقابل دعوای خواهان استفاده کند. با توجه به قاعده منع صدور آرای متعارض، در صورت صدور حکم قطعی به نفع خواهان، «سبب» حکم مذکور دارای اعتبار امر قضاوت شده است و به همین سبب امکان اقامه دعوای جدید برای مخدوش کردن آن وجود ندارد. همین استدلال موجب می شود که خوانده نتواند براساس رای وحدت رویه شماره 3746 مورخه 3/8/1338دیوان عالی کشور، دعوای جدید نسبت به «سبب» حکم سابق اقامه کند. امکان اقامه دعوای ابطال سند نسبت به عمل حقوقی (سبب حکم سابق) که سند رسمی براساس آن تنظیم شده است، به دلیل اعتبار امر قضاوت شده وجود ندارد، ولی می توان نسبت به سند رسمی به سبب اینکه «دلایل» اعتبار امر قضاوت شده ندارد، دعوای ابطال سند اقامه کرد.
    کلیدواژگان: اعتبار امر قضاوت شده، اسباب حکم، حکم، دعاوی مرتبط، دفاع اثباتی
  • حسین داودی * صفحات 211-226
    هرچند به ظاهر مفهوم قواعد شکلی امری بدیهی به نظر می رسد، برخلاف این ظاهر می توان گفت هنوز ماهیت، ویژگی ها و کارکردهای این قواعد آنچنان که شایسته است، تحلیل نشده و به راستی مفهوم و ویژگی های این قواعد مورد سوال است. از فلاسفه بسیار قدیمی می توان بنتام را نام برد که به تبیین مفهوم قواعد شکلی پرداخته است و از نظر وی قواعد شکلی وسیله اجرای حق های ماهوی هستند. قواعد شکلی هم از حیث اهداف و هم از حیث ویژگی ها و همچنین از حیث کارکردها از قواعد ماهوی متفاوت اند. این قواعد ابزار اعمال حاکمیت اند؛ ابزار تامین حق های شکلی اند؛ حالتی انتخابی دارند؛ بر قواعد ماهوی تفوق دارند؛ عوام فهم نیستند و به شیوه هایی خاص بین حق های شخصی و حاکمیت هارمونی برقرار می کنند و نظم را در بین خود مردم و همچنین بین دولت و مردم برقرار می سازند.
    کلیدواژگان: آیین دادرسی مدنی، فلسفه دادرسی، قواعد شکلی، قواعد مثبت حق
  • سید قاسم زمانی *، وحید بذار صفحات 227-245
    وجود خطر در تمامی سرمایه گذاری های خارجی مفروض است و صرفا میزان آن با توجه به موضوع و مکان سرمایه گذاری متفاوت است. فرض وجود خطر در سرمایه گذاری به عنوان یک عامل تاثیرگذار بر مسئولیت در اختلافات ناشی از سرمایه گذاری خارجی در رویه داوری بین المللی به رسمیت شناخته شده است. با این حال، میزان این تاثیرگذاری با توجه به رابطه سببیت میان نقش سرمایه گذار و ورود خسارت می تواند موجب کاهش غرامت قابل تعیین یا رفع مسئولیت شود. رویه داوری بین المللی هیچ تمایزی میان حالتی که سرمایه گذار از روی بی احتیاطی یا بی مبالاتی خطر مفروض در سرمایه گذاری را نادیده می گیرد و وضعیتی که سرمایه گذار با تقصیر خود این خطر را افزایش می دهد، قائل نشده و هر دو مورد را در بررسی مسئولیت مورد توجه قرار داده است. این مقاله تلاش دارد تا به این پرسش اصلی پاسخ دهد که فرض وجود خطر در سرمایه گذاری بین المللی در چه شرایطی و تا چه حد می تواند بر مسئولیت ناشی از آن سرمایه گذاری تاثیرگذار باشد و چه راهکارهایی را می توان در خصوص کاهش این خطرها مورد توجه قرار داد؟
    کلیدواژگان: جبران، داوری بین المللی، سرمایه گذاری خارجی، فرض وجود خطر، مسئولیت
  • محمد سلطانی * صفحات 247-263
    حضور توامان اصل استقلال و ماهیت ضمانتی ضمانت نامه بانکی، پدیدآور پرسش های متعدد در مورد قواعد حقوقی حاکم بر ضمانت نامه های بانکی است. یکی از مسائل مطروحه در این خصوص، ناظر بر رجوع پس از پرداخت است. رجوع ضمانت خواه به دو شخص قابل تصور است: ذی نفع و ضامن. چنانچه ذی نفع، مطابق آنچه در قرارداد پایه گذشته است، محق به وصول وجه سند نبوده است، باید وجه دریافتی را مسترد کند. همچنین ضمانت خواه می تواند برای استرداد وجه به ضامن مراجعه کند. از آنجا که معمولا ضامن پس از پرداخت ضمانت نامه، مطالبات خود را از حساب یا وثایق ضمانت خواه برداشت می کند، بحث رجوع ضمانت خواه به ضامن و شرایط تحقق آن دارای اهمیت و نتایج کاربردی است. رجوع ضمانت خواه به ضامن، در صورت عمل کردن برخلاف دستورهای ضمانت خواه یا پرداخت ناروای وجه ضمانت نامه به ذی نفع میسر است. این مقاله، مبانی، شرایط و نحوه رجوع در موارد پیش گفته را با تاکید بر حقوق فرانسه توصیف و تحلیل می کند.
    کلیدواژگان: اصل استقلال، ذی نفع، ضامن، ضمانت خواه، ضمانت نامه بانکی
  • زهرا شاکری * صفحات 265-284
    معاهده تسهیل دسترسی به اوراق چاپی برای نابینایان، معلولان دیداری و دیگر معلولان خوانشی یا معاهده مراکش با هدف تجویز استفاده آزاد از آثار ادبی و هنری برای بخشی از جامعه معلولان به تصویب رسیده است. این معاهده که در قالب مقرراتی مستقل به یکی از استثنائات وارد بر حقوق مالکیت فکری می پردازد، تلاش می کند براساس مبانی حقوق بشری، امتیازاتی را برای معلولان مقرر کند. اهمیت معاهده مذکور از آن حیث است که می کوشد استثنائات را که مقررات تفسیری و تکمیلی اند، به مقوله ای امری مبدل سازد. نوشتار حاضر می کوشد با روش تحلیلی –توصیفی به این مسئله بپردازد که بایسته ها و الزامات معاهده مراکش چیست؟و وضعیت نظام های ملی در برابر معاهده و استثنای مذکور چگونه است؟ مقاله سرانجام نتیجه گیری می کند این معاهده می تواند سرآغازی برای یک تغییر مهم و اساسی در نظام حقوق مالکیت فکری تلقی شود.
    کلیدواژگان: استثنای وارد بر حقوق مالکیت فکری، آزمون سه گام، مقررات امری و تکمیلی، معاهده مراکش، معلولان دیداری و خوانشی
  • امیر صادقی نشاط *، افروز صمدی صفحات 285-299
    مراحل تحویل کالا توسط مالک آن به متصدی حمل و توسط شخص اخیر به گیرنده کالا در مقصد یا مقامات گمرکی، از موارد قابل بحث و بررسی است. گاه مسئولیت همزمان متصدی حمل و مقامات گمرکی مطرح است و در این زمینه مقررات داخلی کشور و معاهدات بین المللی قابل بررسی است. در این مقاله مقررات قانون دریایی مصوب 1343 و مقررات لاهه و کنوانسیون های هامبورگ و روتردام در خصوص موضوع یادشده بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: کنوانسیون هامبورگ، کنوانسیون روتردام، گمرک، مسئولیت، متصدی حمل، مقررات لاهه
  • مرتضی عادل *، حسام الدین رحیمی صفحات 301-320
    استفاده از متون حقوقی سایر کشورها برای پیشرفت حقوق ما امری حیاتی است و در این زمینه ترجمه آنها اهمیت پیدا می کند. ترجمه ای درست و علمی، باید مبانی این کار رعایت شده و اصول مربوط به کار گرفته شوند. این اصول به دو دسته اصول عمومی و اصول اختصاصی تقسیم می شود. ترجمه ای را که در آن تمامی این اصول رعایت شده باشد، می توان ترجمه «معنامحور» خواند که نوعی ترجمه ایده آل است. مترجم حقوقی علاوه بر دانش زبانی کافی و تسلط بر هر دو زبان مبدا و مقصد، باید دانش حقوقی کافی نیز داشته باشد تا بتواند واژه های تخصصی را در زمینه خود و با رعایت این اصول ترجمه کند.
    کلیدواژگان: اصول عمومی و اختصاصی ترجمه، ترجمه معنامحور، دانش زبانی، زبان مبدا و مقصد، زمینه متن
  • حسن محسنی * صفحات 321-341
    ابلاغ را مامور ابلاغ انجام می دهد، اگرچه او تنها مجری ابلاغ نیست و مصداق مجری ابلاغ به لحاظ تنوع در شیوه ابلاغ متفاوت است. یکی از اقسام ابلاغ، به خود شخص (واقعی) است و دیگری ابلاغ به اقامتگاه (قانونی) که با نفوذ فناوری اطلاعات، دگرگون شده است. ابلاغ سنتی نیز با چالش هایی مواجه است. رویکرد نظام های حقوقی ایران و فرانسه با وجود همسانی، در ابلاغ الکترونیک متفاوت است. در ایران استفاده الزامی است و غیرقابل عدول و تحمیلی که به محض رویت، آثار ابلاغ واقعی را دارد. در فرانسه این نوع ابلاغ منوط به رضایت قبلی است و همچون ابلاغ به اقامتگاه است، مگر اینکه رویت در همان روز ارسال انجام گیرد. اثر سابقه ابلاغ نیز به ویژه در طرق شکایت میان دو کشور یکسان نیست؛ همچنین است بحث زبان ابلاغ.
    کلیدواژگان: ابلاغ به شخص، ابلاغ الکترونیک، اقامتگاه، زبان ابلاغ، سابقه ابلاغ
  • سید علی محمد یثربی*، محمدعلی رضاپور آکردی صفحات 343-362
    از مهم ترین مباحث تحلیل اقتصادی حقوق مالکیت، بررسی نحوه محافظت از این حقوق است که شامل بررسی کارایی نظام های ثبت زمین نیز می شود. از مباحث مهم این حوزه، مسئله تخصیص زمین به مالک یا خریدار با حسن نیتاست. بر این اساس در کامن لا دو نظام رکورد و رجیستر برای حل مسئله مذکور به چشم می خورد؛ تحت نظام رکورد در چنین مواقعی زمین به مالک واقعی داده می شود و در مقابل تحت نظام رجیستر این خریدار است که زمین را در اختیار می گیرد. از لحاظ اقتصادی برخورد نظام رجیستر با توجه به ترجیحات متفاوت مالک و خریدار با حسن نیت و نقش مثبت این نظام در تسهیل مبادلات، از کارایی بیشتری برخوردار است. در حقوق ایران به چنین مسئله ای مشابه نظام رکورد پاسخ داده می شود، اما ماده 22 قانون ثبت اسناد و املاک، با تعیین دفتر املاک به عنوان مرجع اصلی تعیین مالک اراضی و به تبع آن عدم پذیرش اسناد عادی می تواند تا حد زیادی کارایی نظام رجیستر را در پی داشته باشد.
    کلیدواژگان: کارایی اقتصادی، ماده 22 قانون ثبت اسناد و املاک، مطلوبیت اقتصادی، نظام رکورد، نظام رجیستر
  • علیرضا یزدانیان * صفحات 363-381
    ویرانی اقتصادی و فرهنگی در برخی خانواده ها موجب ازدیاد افراد ولگرد و رها در جامعه می شود که نمونه ای از آن کارتن خواب ها هستند. این اشخاص معمولا صغیر، مجرم یا بیماران روانی اند. ولگردی و سرگردانی این اشخاص در جامعه زمینه ساز بروز جرائم و خطرهایی است که قوانین دنیا را به سمت جرم انگاری این پدیده سوق داده، اما در مورد جبران خسارات ناشی از فعل این اشخاص معمولا سیاستی اتخاذ نشده است. یکی از نگرانی های حقوق امروزی مسئله جبران خساراتی است که در جامعه از سوی اشخاص بالقوه خطرآفرین مانند افراد بیمار و محجور یا جوانان خلاف کار یا اشخاص ولگرد رخ می دهد که به صورت افراد خطرناک در جامعه بدون سرپرست رها شده اند. در مواردی اشخاص حقیقی یا حقوقی عهده دار نگهداری از این اشخاص هستند که در حقوق فرانسه مشمول ماده 1242 و در ایران مشمول ماده 7 قانون مسئولیت مدنی بوده و اشخاص مزبور با شرایطی مسئول جبران چنین خساراتی خواهند بود. اما بخشی از این خسارات در شرایطی رخ می دهد که هیچ شخص حقیقی یا حقوقی عهده دار نگهداری از این اشخاص نبوده و سوال اساسی این است که آیا زیان دیگان این بخش از خسارات به حال خود رها خواهند شد یا می توان شخص حقوقی مانند دولت را مسئول جبران چنین خساراتی دانست. در حقوق فرانسه براساس یک نظر می توان در شرایط کنونی از دولت ها انتظار داشت جبران چنین خساراتی را تقبل کنند. این ایده در حقوق ایران طرح نشده است، اما می توان با کمک حقوق فرانسه مسئله مزبور را بررسی کرد.
    کلیدواژگان: بیمار، کودک، مسئولیت، معلول
|
  • Khalil Ahmadi * Pages 193-210
    Defendant can use the whole of defense styles to defend versus claim of plaintiff. Defendant should use huge option versus claim of plaintiff by good choosing and appropriate time. With respect to forbiddance of issuance of conflict judgments principle, in case of issuance of absolute judgment in favor of plaintiff, cause of mentioned judgment is of res judicata, so there is not possibility of bringing new action for its defacing. the same reason causes that defendant cannot bring new action into former judgment according to Supreme Court decision as a unified judicial precedent, number 3746 date 1338/8/3. It is not possible to bring the action for annulment of document to juridical act (cause of former action) which official document is regulated according to that. However, it is possible to bring the action for annulment of document for the registered deed itself to judicial act because of not having res judicata.
    Keywords: Judgment, Correlate Claims, Res judicata, Cause of Decision, Affirmative defense
  • Hosein Davoodi * Pages 211-226
    The concept of procedural rules apparently is obvious, nevertheless, you can say, features of procedural rules not analyzed properly. Indeed, the nature of these rules is questioned. Bentham as one of very old philosophers has defined the concept of procedural rules. In his view, procedural rules are the means of enforcing substantive rules. Procedural rules in goals, features, and functions are different from substantive rules. These rules are the means of applying sovereignty, serving procedural rights, they are voluntary, they have supremacy on substantive rules, and they are technical concepts, with special ways they harmonize between personal rights and sovereignty, and do order between people themselves as well as people with sovereignty
    Keywords: procedural rules, civil procedure, judgment philosophy, Public order, positive rules
  • Seyyed Ghasem Zamani *, Vahid Bazzar Pages 227-245
    The risk is assumed in all foreign investments, and its amount merely varies according to the subject and place of investment. The assumption of risk of investing as an effective factor in responsibility in foreign investment disputes has been recognized in international arbitration practice. However, the amount of this impact, due to the causal link between the role of the investor and damage, can reduce the amount of compensation or the elimination of responsibility. international arbitration practice does not distinguish between a situation in which an investor ignores the assumption of the investment risk with negligence, and the situation in which the investor increases investment risk with own fault, and both has considered in determining responsibility. This article tries to examine the concept of the assumption of risk of foreign investment with an emphasis on International Arbitration Practice.
    Keywords: THE ASSUMPTION OF RISK, FOREIGN INVESTMENT, responsibility, INTERNATIONAL ARBITRATION, REPARATION
  • Mohammad Soltani * Pages 247-263
    Simultaneous presence of principle of independence and surety nature of bank guarantee is reason of numerous questions about rules governing bank guarantees. One of the issues raised in this regard is recourse after payment. The applicant's recourse is conceivable to two parties: beneficiary and guarantor. If beneficiary is not entitled to receive the amount of guarantee in accordance with the basic contract, it must reimburse the amount received. The applicant can also refer to the guarantor for refunds. Since the guarantor usually withdraws its financial claims from applicant’s account after payment of guarantee, the applicant's recourse to guarantor and its conditions have consequential and practical results. The recourse of applicant to guarantor is possible in case of undue payment of guarantee or if guarantor acts in contravention of the applicant’s instructions. This article describes the basics, conditions, and ways of recourse in the foregoing with emphasis on French law.
    Keywords: Applicant, Bank Guarantee, Beneficiary, Guarantor, Principle of Independence
  • Zahra Shakeri * Pages 265-284
    Marrakesh Treaty to Facilitate Access to Published Works by Visually Impaired Persons and Persons with Print Disabilities( VIP adopted for the part of the disabled society with the purpose of administering free use of literary and artistic works .The treaty is one of the exceptions in the form of independent regulatory that provides advantages for Persons with visual Disabilities on the basis of human rights. This treaty tries to make according to the descriptive- analytical method, this paper attempts for examine What are the necessities and requirements of the treaty? and with regard to the signing treaty by Iran after the entry into force what changes will occur in the legal system? and finally concludes This treaty will be the beginning to a major change in the system of intellectual property law.
    Keywords: Exception on the intellectual property rights, Imperative rules of law, Three steps test, Supplementary provisions, Marrakesh Treaty, Visually Impaired Persons, Persons with Print Disabilities
  • Amir Sadeghi Neshat *, Afrouz Samadi Pages 285-299
    The steps of deliver the goods by its owner to the transportation enterprise and from this person to the consignee in or the costume in the destination is a considerable issue. Sometimes the synchronous liability of the transportation enterprise and the costume happens which require studying the national law and international conventions. In this article, the maritime law 1443, the Hague rules and Homburg and Rotterdam conventions are studied concerning this subject.
    Keywords: liability, transportation enterprise, costume, Hague rules, Homburg convention
  • Morteza Adel *, Hessam Rahimi Pages 301-320
    Applying legal texts of other countries in order to develop our law is vital and as a result, translating such texts is important. A correct and scientific translation must be done in accordance with some rules and principles. These principles are divided into two categories: general principles and particular principles. We could say a translation based on these principles is a ((meaning-based)) translation, which is kind of an ideal translation. A law professional translator should not only have sufficient lingual knowledge in both source and target languages, but also have sufficient mastery over legal knowledge in order to translate the general and technical words based on their context and the intended meaning based on such principles.
    Keywords: Context, General, Particular Principles of Translation, Lingual Knowledge, Meaning-Based Translation, Source, Target Language
  • Hassan Mohseni * Pages 321-341
    Notification officers notify judicial acts but they are not mere administrators of notification; there is others that facilitates notification. Information and Communication Technology also developed in our society and affects vastly the ways of notification in legal system. In our country, electronic notification is obligatory but in French legal system it is a voluntary way. the effect of recent notification in attacks on judgment in two legal systems is not same as together. Also, the language of notification.
    Keywords: Notification at person, Domicile, Electronic Notification, Language of Notification, Recent place of notification
  • Seyed Ali Mohammad Yasrebi *, Mohammadali Rezapoor Akerdi Pages 343-362
    Investigating the quality of protection of property rights, including efficiency of land registration system is one of the most important issues in Economic analysis of these rights. The allocation of land to the owner or possessor (the buyer in good faith) is one of the major issues in this domain. Accordingly , in common law the registration and record system for solving the problem there. In this situation according to record system, the land will be Assigned to owner instead in registration system the possessor wil be gived. From economic perspective encounter of registration system as for different utilities of owner and possessor and positive role in facilitate of exchanges is more efficient. In iranian law, this issue be responsed similar to record system. But article 22 of the law of deed and real estate registration with determination of registery as main reference in determination of owner and consequently rejection of private document can almost entail efficiency of registration system.
    Keywords: Article 22 of the Law of deed, real estate registration, Economic efficiency. Economic utility, Record system, Registration system
  • Alireza Yazdanian * Pages 363-381
    Economic and cultural devastation in some families increase stray and abandoned persons in the society that an example of it is a person who sleeps on cartoon. These people are usually either a minor or criminal or mentally ill. The loitering and wandering in the society is the underlie of crimes that this situation has led the law of world to the criminalization of this phenomenon. But about the damages caused by the actions of these individuals have not been adopted a policy. One of the concerns of today's law is the problem of compensate for the losses arising from the operation of potentially dangerous persons in the society like the sick and incapacitated or youth offending or people loitering that they are dangerous people or stray in the society. In the some of cases natural or legal persons are responsible for the maintenance of these people that in French law by Article 1243 of the Civil law and in Iranian law by Article 7 of the Civil Liability this persons with the condition will be liable for such damages. But some of this damage occurs in the conditions that any natural or legal person are not responsible for the maintenance of these people and the big question is whether this part of the losses of this victims will not be compensated or a legal person like the state can be considered liable for such damages. In French law, according to un opinion can be expected in the current situation of governments pay compensation for such damages. This opinion is not in Iranian law but the issue can be examined with the help of French law.
    Keywords: responsibility, patients, children, disabled