فهرست مطالب

سیاست - سال چهل و هفتم شماره 1 (پیاپی 41، بهار 1396)

فصلنامه سیاست
سال چهل و هفتم شماره 1 (پیاپی 41، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/05
  • تعداد عناوین: 14
|
  • کیهان برزگر، مسعود رضایی صفحه 1
    اقیانوس هند طی سال های اخیر به دلیل اهمیت اقتصادی و راهبردی آن، به سبب برخورداری از منابع سرشار، موقعیت ژئواستراتژیک و نقش مواصلاتی آن و همچنین واقع شدن تعداد زیادی از کشورها در حاشیه آن، مورد توجه جدی قرار گرفته است و به عنوان صحنه ای جدید برای رقابت قدرت های بزرگ و به طور عمده بین ایالات متحده، چین و هند دیده می شود. از همین رو با عنایت به تمرکز کنونی کشورهای بزرگ و گمانه زنی ها در این خصوص که تاریخ قرن بیست ویکم در حال متمرکز شدن در شرق و جنوب آسیاست، بیش از پیش بر دامنه اهمیت آن و لزوم حضور و ایفای نقش بسیاری از کشورها در این قلمرو دریایی افزوده شده است. در این چارچوب به نظر می رسد با در نظر گرفتن این واقعیت که حجم گسترده تجارت دریایی و موازنه راهبردی جهانی در آینده نزدیک در این منطقه رقم خواهد خورد؛ فرض این مقاله نیز بر این پایه استوار است که آینده چالش ها و رقابت ها در قرن حاضر در اقیانوس هند و بیش از پیش میان کشورهایی چون آمریکا، چین، هند و کشورهای منطقه ای به گونه ای ضعیف تر رخ خواهد داد. نظر به این مهم، در مقاله حاضر ضمن بررسی اهمیت این پهنه دریایی، ابعاد و تحرکات هر یک از کشورهای مذکور با تمرکز بیشتر بر ایالات متحده آمریکا واکاوی و تجزیه وتحلیل می کند و تغییرات ژئوپلیتیک احتمالی در اقیانوس هند را با توجه به اقدام ها و راهبردهای هر یک از بازیگران مذکور تشریح و ارزیابی دقیق می شود.
    کلیدواژگان: اقیانوس هند، ایالات متحده آمریکا، ایران، تجارت دریایی، تنگه های استراتژیک، چین، هند
  • ابراهیم برزگر، آرزو مجتهدی صفحه 23
    شریعت نامه نویسی به عنوان یک دستورالعملدر فقه سیاسی، اهمیت ویژه ای در اندیشه سیاسی اسلامی ایران، داشته است. این پژوهش بر آن است که با تمرکز بر اندیشه آخرین شریعت نامه نویس دوره میانه یعنی فضل الله بن روزبهان خنجی در عصر تثبیت قدرت حکومت شیعی مذهب، شاه اسماعیل صفوی و افول خلافت، به این پرسش پاسخ گوید که روزبهان خنجی، مسائل جامعه را چه می داند و راه حل برون رفت از آن مسائل در اندیشه وی کدام است؟ به رغم علم به وجود عوامل مختلف، ما پاسخ خود را با توجه به نظریه بحران اسپریگنز در فهم نظریه های سیاسی، بر این فرضیه استوار کردیم که روزبهان خنجی بحران اساسی جامعه سده های نهم و دهم هجری را گسترش فرق مختلف، به قدرت رسیدن سلاطین غیرمذهبی و بی توجهی به اجرای شریعت در سرزمین های اسلامی می داند و به نظر او دلیل بروز این بحران، نبود رهبر مذهبی (خلیفه/امام) و به تبع آن عدم اجرای حقیقی حدود الهی است. بنابراین بازگشت به جلال و شکوه دوران خلافت اسلامی یا ظهور امام زمان، آرمان جامعه و راه حل برون رفت از بحران، هدایت امرا و آشنا کردن ایشان با احکام، حدود شرعی و شریعت، برای فرمانروایی است. گردآوری اطلاعات این پژوهش اسنادی و آرشیوی، و روش تحلیل اطلاعات، تفسیری است.
    کلیدواژگان: الگوی اسپریگنز، اندیشه سیاسی روزبهان خنجی، خلافت، شریعت نامه نویسی
  • محمدرضا تخشید، فاطمه جلاییان مهری صفحه 41
    سیاست قدرت های بزرگ تاثیر گسترده ای بر تروریسم در منطقه خاورمیانه داشته است. با توجه به این نکته، مقاله حاضر به بررسی تاثیرات سیاست خاورمیانه ای آمریکا بر تروریسم منطقه ای می پردازد. پرسش اصلی این مقاله این است که سیاست خاورمیانه ای ایالات متحده آمریکا چه تاثیری بر تروریسم در این منطقه داشته است؟ در پاسخ به این پرسش فرضیه اصلی پژوهش این است که سیاست خاورمیانه ای آمریکا (متغیر مستقل) به واسطه اعمال نظامی گری غیرضروری (متغیر میانی مداخله گر)، بهانه ها و توجی هاتی جدید برای فعالیت گروه های تروریستی فراهم آورده و موجب تقویت آنها شده است (متغیر وابسته).
    کلیدواژگان: تروریسم، خاورمیانه، سیاست خاورمیانه ای آمریکا، نظامی گری
  • احسان ترکاشوند، ایمان مختاری صفحه 57
    از موضوعات مهم در حوزه فقه سیاسی، بحث انتخابی یا به عبارتی انشایی بودن تعیین ولی فقیه است. در این زمینه ضروری است آثار فقهای قائل به نظریه ولایت انتخابی یا انشایی فقیه بررسی شود تا ماهیت رای مردم از لحاظ «انشاء»، «انتخاب» یا «تشخیص» حاکم مشخص شود. ازاین رو هدف از این مقاله، تعیین ماهیت «انشاء» و اعطای ولایت از جانب مردم به عنوان شرطی برای مشروعیت ولی فقیه و مکمل مشروعیت الهی است. به این منظور و با استفاده از روشی تحلیلی و انتقادی، به مباحث مختلف پرداخته و نتیجه گرفته ایم که منظور از «انشاء» یا «انتخاب»، با توجه به ماهیت و نقش «بیعت» در این نظریه، در واقع همان «انشاء» ولایت برای فقیه جامع الشرایط و انتخاب وی برای منصب مزبور است که ماهیت «تشخیص یا کشف» دارد و به طور مستقیم توسط مردم یا از طریق شورایی از خبرگان و اهل حل و عقد این امر انجام می پذیرد.
    کلیدواژگان: انتخاب، انشاء، فقه سیاسی، ولایت فقیه، نظام سیاسی
  • احمد سلطانی نژاد، سهیل گودرزی صفحه 79
    فناوری اطلاعات به منزله ابزاری نوین و بسیار کارامد در ارتباطات انسانی، کارکردهای متعددی دارد که تاثیر بر مدیریت امور عمومی از جمله آنهاست. همگام با رشد و گسترش این فناوری ها در جهان معاصر، این کارکرد نیز توسعه یافته و در حال تبدیل شدن به پارادایمی مهم در مدیریت و اداره کارامد جوامع در اقصی نقاط جهان است. از دیگر سو حکمرانی خوب نیز به مثابه مقوله ای که از دیرباز در بحث از کارامدی حکومت ها مطرح بوده است، در سال های اخیر بار دیگر مورد توجه و تدقیق قرار گرفته و به یک معنا در مشروعیت بخشی دولت ها نقش اساسی ایفا کرده است. عنایت به گسترش حجم و کیفیت خدماتی که از سوی جامعه و بخش های مختلف آن مورد انتظار است، بر دشواری تحقق حکمرانی خوب افزوده و الزاماتی را برای آن تعریف کرده است؛ تا آنجا که به نظر می رسد تنها از رهگذر کاربست فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطی می توان به تحقق شاخص های حکمرانی خوب در یک جامعه امید داشت. مقاله حاضر ضمن توجه به رابطه تنگاتنگ فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطی بر مقوله حکمرانی خوب در سالیان اخیر بر آن است تا تحول حادث شده در مفهوم حکمرانی خوب تحت تاثیر فناوری اطلاعاتی را در چارچوب پرسش چگونگی این تاثیر بررسی کند. بر این مبنا، فرض اصلی در این پژوهش تحول مفهوم حکمرانی خوب در سایه ایجاد و تاسیس ابزارها و روش های نوین خدماتی با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات خواهد بود.
    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی خوب، دولت الکترونیک، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • عبدالرحمن عالم، علی پورپاشاکاسین صفحه 99
    در حوزه نظری، یکی از مهم ترین مشکلات علم سیاست در جامعه ایران، آشفتگی مفاهیم سیاسی است. به جرات می توان گفت این آشفتگی حتی در مهم ترین مفهوم علوم سیاسی یعنی«دولت» نیز وجود دارد. در حوزه عملی نیز یکی از مهم ترین موانعرشد و گسترش جامعه مدنی در تاریخ معاصر و ایران امروز، پایداری ساختار «اختلاف» بین «ملت» و «دولت» است؛ زیرا واژه «دولت» چه در متون ادبی کهن و چه در زبان نوشتار و گفتار امروز ما کاربردهای متنوعی داشته است. لذا به سبب ابهاماتی که در زبان حقوقی و سیاسی معاصر در این زمینه وجود دارد، ضروری می نماید برای رفع این نقیصه ها و روشن شدن مفهوم «دولت» تا حد امکان، چاره اندیشی شود. این امور، خود از ضرورت بازشناسی مفهوم «دولت» در اندیشه سیاسی ایران دوران میانه و قدیم حکایت دارد. بر این اساس سعی ما در این نوشته نشان دادن مفهوم «دولت» در اندیشه سیاسی ایران دوران میانه و قدیم خواهد بود. این مقاله، روش گفتمان و از میان همه نظریه پردازان گفتماننیز، نظریه گفتمان لاکلا و موفهرا به کار برده است. پژوهش حاضر می کوشد با استفاده از مولفه های نظریه گفتمان لاکلا و موفه، بهبازشناسی مفهوم «دولت» در اندیشه سیاسی ایران دوران میانه و قدیم (پیش از صفویه) بپردازد.
    کلیدواژگان: اندیشه ایرانشهری، پادشاهی، خلافت، دولت، سلطنت مطلقه، گفتمان
  • داود فیرحی، علی زیرکی حیدری صفحه 119
    مسئله «خویشتن» و کیستی «ما» در برابر دیگری غرب یکی از مباحث عمده مورد توجه روشنفکران ایران معاصر بوده است. با رجوع به آثار روشنفکرانی که در زمینهاین حوزه موضوعی قلم زده اند، مشخص می شود که آنان با دیدگاه های گوناگونی که هر کدام از «سنت» فکری خاصی نشات گرفته است، درباره «خویشتن ایرانی» به بحث نشسته اند. هدف این مقاله، واکاوی مفهوم «خویشتن» از دیدگاه «سنت» فکری ملی گراست که به طور خاص در آرای دو تن از متفکران ایرانی معاصر، احمد کسروی و فخرالدین شادمان متجلی است. بدین ترتیب، پرسش اساسی این مقاله، این است که روشنفکران «سنت» فکری مذکور چه تصوری از مفهوم «خویشتن» داشتند و با توجه به کدام زمینه های اجتماعی و نظری به این تصور رسیده بودند؟ فرضیه مقاله عبارت است از اینکه در «سنت» فکری ملی گرا، تعریف روشنفکران از مفهوم «خویشتن» براساس بازخوانی آموزه های فکری و میراث معنوی «ما» در محدوده ایران و براساس مشترکاتی همچون زبان فارسی شکل می گیرد و روایت های آنان از زندگی «خویشتن ایرانی» مبتنی بر روایت های تاریخی ایران است. نوشتار حاضر، در دو بخش اصلی شکل یافته است. در محور نخست با توجه به تقدم زمانی دوران زندگی و همچنین فضل تقدم، به تبیین نظرهای سید احمد کسروی و در محور دوم به بررسی آرای سید فخرالدین شادمان پرداخته ایم. در پایان نیز جمع بندی مباحث و نتیجه گیری پرسش و فرضیه مقاله آورده شده است.
    کلیدواژگان: خویشتن، سنت فکری، شادمان، کسروی، ملی گرا
  • اکرم قدیمی صفحه 139
    امروزه، علم و فناوری از مهم ترین مولفه هایی است که همکاری های علمی- بین المللی را تحت شعاع قرار داده است. به طور کلی علم و فناوری و به طور خاص دیپلماسی علم و فناوری از مولفه هایی هستند که توانایی و قابلیت تامین منافع ملی در هر شرایطی را دارد و به عنوان مولفه مهم قدرت نرم کشورها در حوزه های اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و امنیتی کشورها نقش آفرینی می کند. اهمیت علم در سیاست خارجی را می توان در سخن هنری کیسینجر، مشاور امنیت ملی نیکسون، مشاهده کرد: «هیچ چیزی بین المللی تر از علم وجود ندارد».هدف این پژوهش، علاوه بر بررسی تطبیقی عملکرد و جایگاه دیپلماسی علم و فناوری در ایران و آمریکا، بازبینی موقعیت ها و مزیت های این دیپلماسی برای سیاست خارجی ایران است. این پژوهش درصدد پاسخگویی به این پرسش است که «آیا کارکرد دیپلماسی علم و فناوری در ایران و ایالات متحده آمریکا یکسان است؟». روش این پژوهش تحلیلی- توصیفی است. چارچوب نظری پژوهش قدرت نرم است. دیپلماسی علم و فناوری نقش عمده ای در ایجاد و شکل گیری ائتلاف های منطقه ای و بین المللی دارد. این نوع دیپلماسی با کمک علم و فناوری می تواند تعارضات میان کشورها و ملت ها را با کمترین هزینه مدیریت کند.
    کلیدواژگان: دیپلماسی، علم و فناوری، قدرت نرم همکاری های علمی
  • الهه کولایی، زیبا اکبری صفحه 159
    پس از جنگ سرد و حمله های تروریستی یازدهم سپتامبر 2001، اصطلاح «دولت های شکننده» اهمیت فزاینده ای در مباحث امنیتی پیدا کرد و توجه جامعه بین الملل به چگونگی رویارویی با چنین دولت هایی معطوف شد. این نگرانی از چندین عامل ناشی می شد: تاکید بر ساختن صلح و امنیت، گسترش این برداشت که توسعه و امنیت ارتباط متقابل دارند و این اصل که ثبات دولت تاثیر زیادی در توسعه دارد. مفهوم دولت شکننده به دولت های ضعیفی اشاره دارد که در مقابل تهدیدهای داخلی و خارجی آسیب پذیرند و حکومت های آنها از مدیریت امور داخلی و سیاست خارجی ناتوان اند. بر این اساس، عراق پس از سال 2003 در گروه دولت های شکننده قرار گرفته و در طول این سال ها همواره در سطح نامطلوبی از ثبات ارزیابی شده است. این نوشتار با استفاده از شاخص های شکنندگی دولت و امنیت انسانی در پی بررسی تاثیر دولت شکننده عراق در بروز تهدیدهای امنیتی نسبت به زنان این کشور است. نقض امنیت انسانی در عراق پس از سال 2003 بر اثر شکست در روند ملت-دولت سازی و ضعف حکومت عراق در حفظ نظم و یکپارچگی اجتماعی به وجود آمده است. بر این اساس، پرسش اصلی این است که چگونه امنیت زنان در اثر بحران و شکنندگی دولت عراق با تهدید مواجه شده است.
    کلیدواژگان: امنیت، امنیت انسانی، دولت شکننده، زنان، عراق
  • سعیده لطفیان صفحه 179
    هدف اصلی این پژوهش شناسایی تهدیدهای امنیتی (به ویژه تهدیدهای نظامی ناشی از برنامه های تولید تسلیحات هسته ای) اسرائیل، بررسی تاثیر این تهدیدها بر محیط امنیت منطقه ای خاورمیانه، و ارائه راهکارهایی برای مقابله با آنهاست. پرسش های پژوهشی عبارت اند از: 1. دیدگاه راهبردی و اصول سیاست های امنیت ملی اسرائیل چیست؟ 2. مهم ترین تهدیدهای امنیتی اسرائیل برای کشورهای خاورمیانه و به ویژه جمهوری اسلامی ایران چیست؟3. کشورهای منطقه باید چه سیاست هایی را برای مقابله با این تهدیدها در سیاستگذاری دفاعی خود در نظر بگیرند ؟ نتیجه کلی اینکه اگرچه سیاست های امنیتی اسرائیل برای خاورمیانه تهدید به شمار می آید، به دلایل بی شماری، از جمله آسیب پذیری فزاینده اقتصادی ناشی از میلیتاریسم، وابستگی خارجی به قدرت های بزرگ فرامنطقه ای به ویژه آمریکا، درگیری های سیاسی، اقتصادی- اجتماعی داخلی، برجسته تر شدن نقش سیاسی و فعالیت های مسلحانه گروه های تروریستی، تضعیف و در نهایت برکناری دولت های غیرمردمی و اقتدارگرای غرب گرا در خاورمیانه، دولت نتانیاهو به اهداف راهبردی خود نخواهد رسید. در شرایطی که توازن قوای منطقه خاورمیانه به نفع دولت ها، رهبران و ملت های خواهان آزادی ، مردم سالاری و عدالت اقتصادی- اجتماعی در حال تحول است، سیاست های ناکارامد نظامی گری، گسترش طلبی و جنگ افروزی به موفقیت حامیان آنها نمی انجامد.
    کلیدواژگان: اسرائیل، امنیت منطقه ای، بازدارندگی، برآورد تهدیدها، توازن قوا، تهدیدهای امنیتی، جمهوری اسلامی ایران، خاورمیانه، سیاستگذاری دفاعی، مسابقه تسلیحاتی
  • حمیرا مشیرزاده صفحه 201
    یکی از پایه های تدوین نظریه های بومی روابط بین الملل، توجه به سنت های فکری و عملی در طول تاریخ روابط خارجی یک کشور است. البته ایرانیان در طول تاریخ چه در سطح نخبگان سیاسی و چه در سطح نخبگان علمی و فرهنگی تصور و فهم ثابتی از سیاست جهانی نداشته اند و برداشت هایشاندر نتیجه شرایط خاص تاریخی چه در داخل و چه سطح منطقه ای و بین المللی دچار تحول شده است. استدلال اصلی این مقاله آن است که می توان تداوم عنصری واقع گرایانه را در بسیاری از این تصورات و برداشت های متفاوت دید. کاوش در این فهم ها و ضعف ها و قوت های آنها می تواند راه را برای تولید نوعی نظریه «واقع گرایانه ایرانی» در مورد روابط بین الملل با اتکا بر فرهنگ ایرانی و تجارب تاریخی هموار کرده و به فهم رفتار سیاست خارجی ایران در دوره های مختلف کمک کند. این پژوهش در تلاش برای روشن ساختن خصوصیات سنت واقع گرایی در ایران نشان می دهد کهچهار تقریر اصلی از «واقع گرایی ایرانی» را می توان تشخیص داد که عبارت اند از: منطقه ای، انقیادی یا تسلیم طلبانه، عمل گرایانه و انتقادی/مواجهه جویانه. این تقریرات بیشتر براساس نگاه سیاستمداران و دولتمردان و تا حدی براساس عملکرد سیاست خارجی ایران استخراج شده اند.
    کلیدواژگان: ایران، سنت واقع گرایی، واقع گرایی، واقع گرایی انتقادی، واقع گرایی تسلیم طلبانه، واقع گرایی عمل گرایانه، واقع گرایی منطقه ای
  • پگاه مصلح صفحه 221
    سخن از رهایی به مثابه بخش مهمی از بحث تحول اجتماعی، جایگاه ویژه ای در تفکر سیاسی جدید دارد. پیوند این بحث با فلسفه تاریخ در دو سده اخیر، که فصل بزرگی از آن به خط فکری آغازشده از هگل بازمی گردد، موجب شده است که سخن از رهایی با محورهای اصلی این سنت فکری ارتباط تنگاتنگی بیابد. «دیالکتیک» با وجوه هستی شناختی، شناخت شناسانه و روش شناختی اش محور اصلی پیوند یادشده است. در این مقاله ضمن بررسی نسبت دیالکتیک با بحث رهایی و دشواری هایی که از این نسبت متوجه نظریه های معطوف به رهایی شده، ضرورت نقد و فراروی از دیالکتیک در دستیابی به نظریه های راهگشاتر به بحث نهاده شده است.
    کلیدواژگان: تحول اجتماعی، دوگانه انگاری، دیالکتیک، رهایی، غایتباوری
  • فرامرز میرزازاده صفحه 239
    گذشته درخشان و تمدن ساز جهان اسلام و عقب افتادگی کنونی آن مسئله ای است که ذهن خیلی از اندیشمندان مسلمان را به خود مشغول داشته است. هر یک از اندیشمندان مسلمان نیز به طور معمول متناسب با یافته ها و بافته های فکری و فلسفی خود بدان پرداخته اند. محمد عابد جابری در راستای جستن راهکاری برای برون رفت از فضای فکری مسدود عربی-اسلامی به تحلیل «سنت» و «گذشته» آن روی آورده و با نگرشی تاریخی و ساختارمند و در چارچوب عقلانیت انتقادی، سه نظام فکری بیانی، عرفانی و برهانی را در ساختار آن تشخیص داده است. روش شناسی تاریخ گرایانه و ساختارگرایانه به فکر وی سمت و سویی داده است که ضمن ساختارشکنی در تحلیل فضای فکری عربی- اسلامی، ساختارهایی را نیز بر آن تحمیل می کند. این مقاله، پس از بررسی روش و تفکر جابری، نشان می دهد که تاریخ گرایی و ساختارگرایی موجود در تفکر او، موجب شده است که نگرش وی برای رسیدن به مطلوب خود، ایدئولوژیک باشد؛ ایدئولوژی ای که از علم گرایی مدرن، تاریخ گرایی و ساختارگرایی نگرش جابری نشات می گیرد.
    کلیدواژگان: ایدئولوژی و اپیستمولوژی، تاریخ گرایی، ساختارگرایی، عقل برهانی، عقل بیانی، عقل عرفانی، فرهنگ عربی، اسلامی
  • علی اشرف نظری صفحه 257
    ناتوانی اندیشه لیبرال از فهم درست امر سیاسی و بی توجهی به ویژگی سازنده آنتاگونیسم موجب شکل گیری عصر پساسیاست و ناتوانی اغلب نظریه پردازان در تبیین وضعیت جاری شده است؛ اینکه چرا احزاب پوپولیستی راست افراطی (به عنوان زمینه بحران عمیق هویت سیاسی) یا القاعده توانسته به موفقیت هایی دست یابد. شانتال موف در پاسخ به چنین بحران هایی، از ضرورت شکل گیری عصر «پسادموکراتیک» سخن می گوید که می بایست کاملا دربرگیرنده و فراگیر باشد. منظور از عصر پسادموکراتیک، عصری است که در آن به جای اجماع – که نابودکننده هسته اصلی دموکراسی است- شاهد شکل گیری تکثر و تنوع کنش سیاسی در چارچوبی متعارض و متخالف با یکدیگریم. از این منظر، تضعیف وظایف مدنی و هویت یابی اجتماع سیاسی، نتیجه خصوصی شدن فزاینده زندگی اجتماعی و فضای عمومی است که تنها راه برون رفت از این وضعیت و تضمین آزادی، زدودن دوپار گی میان فرد و جامعه و احیای ارزش مشارکت سیاسی برای شهروندان است. در مقاله حاضر به بحث، نقد و ارزیابی مفاهیم، صورت بندی تحلیلی و چشم اندازهای محوری دیدگاه موف درباره مدرنیته و گفتمان لیبرال، تمایز هستی شناختی امر سیاسی از سیاست، جایگاه سوژه و نقش شهروندان در دموکراسی رادیکال می پردازیم.
    کلیدواژگان: بازگشت امر سیاسی، دشمنی، دوستی، سوژه، سیاست، لیبرال دموکراسی، هستی شناسی
|
  • Kayhan Barzegar, Masoud Rezaei Page 1
    The Future of Contested Strategic Competitions in the Indian Ocean
    The Indian Ocean has received new attention in recent years because of its economic and strategic importance. The region is seen as a theatre for great power rivalries mainly between the United States, China, and India. In this regard, this paper assesses how the Indian Ocean region is coping with the challenges of global powers such as U.S, India and China and its very different effects on states and ports around the ocean’s rim. Therefore it seems the Indian Ocean is becoming a more critical area in 21st century, when measured by the international energy and commerce that crosses its waters. It is important to emphasize that the Indian Ocean’s strategic economic value is linked primarily to global trade; less than one-quarter of its trade is among the littoral states, and the economic value of coastal subsistence activities is a modest portion of national income. In view of this importance, the present article reviews the importance of the Marine Zone, dimensions and dynamics of each of the countries analyzed, with a focus on United States of America and will be analyzed.
    Keywords: Indian Ocean maritime trade, United States of America, China, India, strategic strait, Iran
  • Ebrahim Barzegar, Arezoo Mojtahedi Page 23
    Shariatnameh writing as a prescription in Political Jurisprudence has been of particular importance in Islamic political thought. This paper tries to focus on thought of Fadhlollah ibn Ruzbahan Khonji, the last Shariatnameh writer in Middle Ages in the era consolidation of power of Shiite government, Shah Ismail I, Safavid king and the decline of the caliphate. The paper tries to answer this question that what is problem within society in Ruzbahan Khonji thought. And what is the solution of the problem in his thoughts?
    Despite the existence of various factors, regarding of theory Spragens crisis in the understanding of political theory, the assumption of this paper is that Ruzbahan Khonji believe that Major crisis of society in 9Th and 10th centuries is because of the development of different sect. Furthermore the kings that came to power in this era were irreligious and they were neglecting to the implementation of Shari in Muslim territories. In his opinion, the reason for this crisis is Lack of religious leader (KHalife or Imam) that its result is not run out the law of God. Thus, the return of the Islamic Caliphate era glory to glory object or return of Imam Made, the ideal community solution the crisis leading of rulers and to familiarize them with the rules of conduct , about the legal and Shari rule. This study is based on documents and data collection and Information System Analysis .
    Keywords: Ruzbahan Khonji, Political Thought, Spragens, Shariatnameh writing, Political Jurisprudence
  • Mohammad Reza Takhshid, Fatemeh Jalaeyan Page 41
    Empowering of terrorist groups in the Middle East is the product of numerous reasons. One of the most important of these reasons is the competition between regional powers and their use of the leverage of terrorist groups in order to put pressure on each other. Furthermore, immature and wrong policies of great powers like: the United States in militarization of the region have provided new justifications for terrorist groups and have intensified their activities.
    Bearing this intro in the mind, this research is aiming to examine the consequences of U.S foreign policy for the stability and security of the Middle East and the effects of military policy of U.S on regional terrorism. The finding of this survey showed us that the wrong policy of U.S have provided new justifications for the activities of terrorist groups and have empowered them.
    Keywords: Militarism, Regional Power, Stability, Security, Terrorism, U.S Middle Eastern Policy.
  • Ehsan Torkashvand, Iman Mokhtari Page 57
    of the important topics in the fields of political jurisprudence, selective or composition of determining Wali Faqih. ˜ä˜ÇÔی is essential in respect of theory selective Province Scholars or composition Faqih, to determine the nature of the popular vote, which means composition, . Our objective in this paper, determining the nature of the and the granting of the people as a condition for the legitimacy of Wali Faqih alongside the divine legitimacy, which has been using descriptive and analytical method to various issues and that as a result of, the nature and the role of allegiance theory, in the same province for comprehensive faqih ÇáÔÑÇیØ for the position by people who have the nature of the directly or through a council of representatives from the solution to this marriage and carry out in detail discussion and opinions and prominent Islamic thinkers, authorities have discussed.
    Keywords: selection, composition, political jurisprudence velayat, e faqih, the political system
  • Ahmad Soltani Nejad, Soheil Godarzi Page 79
    Information technology as a new and very efficient tool in human communications has multiple functions that effect on public affair management is one of them. Along with growth & spread of such technologies in contemporary world, this function simultaneously has spread & is changing to be an important paradigm in management & regional administration all over the world. In the other hand, good governance as an old discuss about government's efficiency had been reconsidered in recent years & played role in state's legitimacy.
    Due to the extension of volume & quality of society & it various parts expected services, executing of this type of governance has been even more difficult. As it seems that only by applying the new information & communication technologies, indexes of good governance could run.
    Meanwhile this article pays attention to close relation between the new information & communication technologies & good governance in recent years, is intend to survey the evolution of this concept under the influence of mentioned technologies. So the main hypothesis that this article is written on is evolution of good governance under the circumstances of establishing new instruments & methods affected by information & communication technology.
    Keywords: Good governance, Information Technology, E, Government
  • Abd Alrahman Alem, Ali Purpasha Kasin Page 99
    In field theory, one of the most important science policy issues in Iranian society, the political implications of chaos. Dare to say, even in the most turbulent political science, the concept of "state" exists. The area is also one of the most practical obstacles hindering the development of civil society in Iran's modern history and the stability of the "differences" between "nation" and "state" is. The word "state" in ancient literature and the written and spoken language today we have a variety of applications. However, due to ambiguity in the language of contemporary legal and policy in this area is necessary to address this shortcoming and to clarify the concept of "state" as far as possible, to remedy. This in turn suggests the need to recognize the concept of "state" in middle and old age has political thought. Therefore, in this paper we attempt to illustrate the concept of "state" in the political thought of the Middle and old. In this paper, the method is applied to the discourse. Among all the theories of discourse, discourse theory Lakla and Mouffe special place. Hence they have a theory that has its roots in linguistics, culture, society and politics push. Lakla and Mouffe, discourse semantics system of this know and articulate the three concepts, hegemony and emphasize the otherness of. The present study attempts to use the components Lakla and Mouffe's theory of discourse, to recognize the concept of "state" in the political thought of the Middle and old (pre-Safavie) pay.
    Keywords: state, Discourse, thought Iranshahr, kingdom, monarchy, succession
  • Davood Feirahi, Ali Ziraki Heydari Page 119
    The issue of "self" and who is "us" against the West is one of the major topics of interest to contemporary Iranian intellectuals. With reference to the works of intellectuals who have written about this subject area, it is clear that they have different views, each of the "tradition" a certain idea originated in the "self-Iran" sitting discussion.This article is the concept of "self" in terms of "tradition" nationalist thinking specifically of the votes of two contemporary Iranian thinkers, Fakhruddin Ahmed Kasrawī and Shadman manifested, are analyzed. Thus, the basic question that this paper should be formed in order to call it, is that the intellectuals "tradition" of thought above the idea of the concept of "self", and according to which social and theoretical backgrounds have the impression ?Article hypothesis is that the "old" nationalist intellectual intellectuals definition of the concept of "self" by reading the teachings of the intellectual and spiritual heritage "we" within Iran and the Persian language as the common forms and their stories of life "Iranian self" based on historical narratives Iran. The present paper is structured along two main axes.
    In the first priority when considering life as well as the primacy of grace, to explain the ideas of Sayyid Ahmad Kasravi and the second axis Fakhroddin Shadman we have discussed ideas. Finally, to summarize the discussions and conclusions of the article is the question and hypothesis.
    Keywords: self, tradition intellectual, nationalist, Kasravi, Shadman
  • Akram Ghadimi Page 139
    Nowadays, the science and technology is one of the most elements that affect on the international- scientific cooperation. Science and technology in general and diplomacy of science and technology in particular are among categories which have the ability & capacity of National Interest provision under any circumstances and play a role as a remarkable component of the soft power in the economic, cultural, political and security fields in countries. The importance of science in foreign policy can be observed in the speech of Henry Kessinger, Advisor of National Security to Nicson, "There is nothing more international than science".
    In addition to the examination of the comparative performance and diplomacy position of science and technology in Iran & USA, the purpose of this research is also to review the situations and advantages of the said diplomacy for Iran foreign policy. This research is looking for response to this question "Do the function of science and technology diplomacy is the same in Iran & USA?" The approach of this research is analytical-descriptive. The theoretical framework of this research is soft- power. Diplomacy of Science & Technology plays a major role in development and formation of international and regional coalitions. This type of diplomacy with benefiting from science and technology can manage the conflicts among countries and nations at the least cost.
    Keywords: Diplomacy, Science, Technology, International scientific cooperation, Soft power
  • Elahe Kolaee, Ziba Akbari Page 159
    After the cold war and the terrorist attacks of Sept. 11, 2001; the term "fragile states" has gained increasing prominence in security debates and the international community turned his attention to the hows of engagement in such countries.These security concerns originates from several factors: emphasis on building peace and security and this growing recognition that development and security are interrelated and the stability of state plays an influential role in its development.The term "fragile state" refers to the weak states which are vulnerable to internal and external threats and have a poor government incapable of managing domestic affairs and foreign policy and even itself can be regarded as a threat to the security of state.the aim of this thesis is to investigate the effects of Iraq's fragile state on the security threats to the women of this country,by using indexes of "state fragility" and "human security".Many thinkers believe that the crisis and civil war in Iraq after 2003 are caused by failure in nation-state building process and weakness of Iraqi government in the maintenance of societal order and unity.The fragility of state in Iraq, during these years has crucially affected the human security; specially, the security of women. This thesis seeks to clarify the role of fragile state of Iraq in worsening the crisis that in consequence of them, serious threats to the security of women emerged.”
    Keywords: fragile state, Iraq, human security, women security
  • Homeira Moshizadeh Page 201
    One of the bases for the development of an Iranian theory of international relations is the intellectual and practical traditions found in the course of Iran’s history. The ways in which Iranians have perceived and understood world politics, however, have not been monolithic and have changed in the course of time due to particular historical circumstances inside Iran as well as at the regional and international levels. Yet, this article argues that one may see the persistence of some ‘realist’ element in many of these various perceptions. Exploring into these understandings may pave the way for the generation of ‘Iranian Realism’ as an endogenous Iranian theory of international relations based on Iranian culture and historical experiences. It may also shed light on Iran’s foreign policy behavior in different periods. The article shows that four main types of Iranian ‘realism’ can be recognized on the basis of Iranian politicians’ attitude and their practice in foreign affairs. They include regional, submissive, pragmatic, and critical/confrontationist realisms.
    Keywords: Iran, realism, realist tradition, regional realism, submissive realism, pragmatic realism, critical, confrontationist realism
  • Pegah Mossleh Page 221
    Discourse of emancipation as important part of discussion on social change, has special place in contemporary political thought. Conjunction of 'emancipation' with philosophy of history in two recent century that its great section is relative to Hegelian tradition, has made it dependent on fundamental elements of this tradition. 'Dialectic' with different philosophical aspects is main axis of such conjunction. This article studies the relation of dialectic with emancipation and difficulties which emerged from such relation, and tries to illustrate the necessity of criticism and transition beyond dialectic in order to attain more efficient theories to make emancipation possible.
    Keywords: dialectic, social change, emancipation, teleologism, dualism
  • Faramarz Mirzazade Page 239
    The shiny and civilization-building past of Islam and it present backwardness is a problem that has preoccupied many mind of Islamic thinkers. Every of this thinkers usually has remunerate that problem accordance with his/her intellectual and philosophical thoughts and discoveries. Muhammad Abid Jaberi in course of finding solution to go out from Arab-Islamic blocked thinking area, has resort to analyze Arab-Islamic "tradition" and it "past", and with historical and structural view, in frame of critical rationality, has recognize three explication, illumination and demonstrative episteme. Historicity and structural methodology has inclined his thoughts to deconstruct Arab-Islamic thinking area, and has impose structure to it. This article, after review of Jaberi thought has conclude that existing historicity and structuralism in his thought be resulted from to reach to ideal form, is ideological; an ideology that resulting from modern scientific, historicity and structuralism in Jaberi view.
    Keywords: Historicity, Structuralism, explication, Illumination, demonstrative reason, Ideology
  • Ali Ashraf Nazari Page 257
    The inability of liberal ideas of understanding and lack of attention to the characteristics of the political antagonism leading most theorists to explain the current situation as a Post-Political Era. Why populist extreme right parties (the area of the deep crisis of political identity) or al-Qaeda has been able to achieve success? Chantal Mouffe responding to such crises, mention the necessity of the era of "post-democratic" which should be fully inclusive and comprehensive talks. In fact, this understanding of politics, which is mainly due to the centrality of the Aristotelian problematic aspects of normative political philosophy, political and moral distinction between morality and politics and the common good does not exist. The paper will attempt conceptualized, analyze and evaluated central vision of modernity and liberal discourse, ontological distinction between the political and politics, the status of the subject and the role of citizens in radical democracy are discussed.
    Keywords: liberal democracy, a subject, friendship, enemy, the return of the political, ontology, politics