فهرست مطالب

سیاست - سال چهل و هفتم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1396)

فصلنامه سیاست
سال چهل و هفتم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/26
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمد علی بصیری *، الهه سالدورگر صفحات 553-570
    پس از استقرار نظام دموکراتیک در عراق و دستیابی شیعیان به قدرت، دول عرب منطقه از افزایش قدرت و حوزه نفوذ ایران نگران شدند. با افزایش مطالبات مردمی و وقوع انقلاب در کشورهای عربی این نگرانی به ویژه در بحرین به دلیل دارا بودن اکثریت شیعه افزایش یافت. آنان با اعزام نیرو به بحرین واکنش نشان دادند و نیز با افزایش مطالبات و اعتراضات مردمی در سوریه به بهانه حمایت از انقلابیون و برای ضربه زدن به ایران وارد عمل شدند. دخالت ها و حمایت کشوهای عربی به همراهی آمریکا و ترکیه و رژیم صهیونیستی به افزایش قدرت مبارزان مسلح و شکل گیری داعش منجر شد. این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی درصدد بررسی علت شکل گیری داعش با این فرض است که علت اصلی شکل گیری داعش برهم خوردن توازن منطقه خاورمیانه پس از فروپاشی رژیم عراق و تلاش دول منطقه ای و فرامنطقه برای شکل دادن موازنه جدید در برابر ایران است.
    کلیدواژگان: جنگ فرقه ای - مذهبی، خاورمیانه، دولت اسلامی عراق و شام، موازنه قوا، هلال شیعی
  • فرامرز تقی لو * صفحات 571-592
    در یک قرائت عام یا موسع از نظریه سیاسی که کانون آن شامل دیدگاه های مختلف درباره سیاست و امر سیاسی است، دو وجه از معرفت (معرفت تبیینی و معرفت هنجاری) به صورت همزمان در یک نظریه سیاسی، چه اینکه آن نظریه توصیفی-تبیینی باشد یا هنجاری-ارزشی، خودنمایی می کند. مسئله این است که رابطه عناصر تبیینی و هنجاری در نظریه سیاسی چیست؟ چگونه برقرار می شود و آیا از همدیگر تفکیک پذیر است؟ ابعاد تبیینی و هنجاری در نظریه سیاسی به صورت مختلف و گریزناپذیری با همدیگر مرتبط اند، چنانکه این درهم تنیدگی، مرزهای نظریه سیاسی با ایدئولوژی سیاسی را مبهم ساخته و منازعه بر سر جهان شمولی در نظریه سیاسی را موجب شده است. تحلیل فرانظری معطوف به بررسی این مسئله در نظریه سیاسی به شیوه ای تاملی است. یکی از مسائل مهم فرانظری معاصر در نظریه سیاسی چگونگی جمع میان هدف سنتی سیاست به مثابه هدفی هنجاری ناظر بر ضرورت برقراری آرمانشهر با هدف مدرن و پست مدرن سیاست به مثابه هدفی تبیینی یا توصیفی بوده است که صرفا مدعی بازنمایی واقعیت عینی یا برساخت های ذهنی یا زبانی است. از رویکرد سنتی به سیاست در قالب الگوی فلسفه سیاسی تا رویکردهای مدرن و پست مدرن به سیاست در قالب نظریه سیاسی تجربه گرا و رفتارگرا از یک سو و نظریه های سیاسی هرمنوتیک، پدیدارشناختی، ساختارگرا، پساساختارگرا و پراگماتیست از سوی دیگر، این درهم پیچیدگی بعد تبیینی و هنجاری نقش مهمی در مجادلات بر سر اعتبار نظری و عملی در نظریه های سیاسی داشته است. مقاله حاضر درصدد ارائه تحلیلی فرانظری در سطح هستی شناختی و معرفت شناختی از مسائل مرتبط با این درهم پیچیدگی بعد تبیینی و هنجاری در نظریه سیاسی و نتایج ناشی از آن است.
    کلیدواژگان: تبیینی، سیاست، فرانظریه، نظریه سیاسی، هنجاری
  • کیامرث جهانگیر *، حمید پاشاپور یوالاری صفحات 593-609
    روایت شناسی یا بازشناسی امر واقعی در امر مجازی، هم به مثابه روش و ابزار، و هم به مثابه رهیافت شناختی در علوم اجتماعی برای توصیف، تشریح و تبیین پدیده های زمان مند، معنادار و زمینه مند کاربرد دارد. این چشم انداز شناختی به عنوان پارادایم و حوزه معرفتی از نظریه ها و رویکردهای مختلفی تشکیل می شود که هر یک از آنها بر بخشی از عناصر و متغیرهای نظری تاکید می کنند. از آنجا که رویکرد اخلاقی- انسانی از جنگ تحمیلی، وجوه و لایه های مختلفی از متغیرهای ذهن، معنا، ارزش، زمان، کنش جمعی، راوی، هویت، تجربه، خاطره، ساختار و کارگزار را در خود نهفته دارد، ضروری است برای رسیدن به الگووچارچوب نظری منسجم و جامع، تبارشناسی دقیقی از نظریه های موجود صورت گیرد.نظریه های رئالیسم روایتی،روایت گرایی تاریخی،نظریه برساخت گرایی روایتی، نظریه توصیف و تبیین تصویر و بازی زبانی،نظریه تجربه زیسته، نظریه محاکات زمان و رهیافت حکایت نزدیک به واقعه در زمره این بازخوانی نظری از بنیان های فکری و اندیشگی روایت شناسی هستند. در همین زمینه مقاله حاضر در پی بازشناختعناصر، مفاهیم و متغیرهای حساس و اصلی این نظریه ها و پیوند آن با موضوع اصلی است.
    کلیدواژگان: برساخت گرایی روایتی، پیشاروایت، تجربه زیسته، روایت زیست شده، محاکات زمان، میکروهیستوری، میکروپولتیک
  • محمدجعفر جوادی ارجمند*، بهروز قزل صفحات 611-628
    این مقاله در پی واکاوی بخشی از علل ناکامی دولت ها و نهادهای بین المللی در مهار تروریسم فزاینده است. اینکه با وجود اجماع نظر موجود درباره تهدیدهای ناشی از تروریسم، چرا تاکنون همکاری های بین المللی برای مبارزه با این پدیده ناکارامد بوده است. متن حاضر، از چشم انداز نظریه های روابط بین الملل در پی پاسخگویی به این پرسش برآمده و با روشی تبیینی و تحلیلی، امکانات و محدودیت های هر یک از رویکردهای نظری واقع گرایی، لیبرالیسم و سازه انگاری را مدنظر قرار داده است. غلبه واقع گرایی و تفکرات مبتنی بر آن، به سبب تعارض سنت های واقع گرایانه پذیرفته شده دولت ها با برخی نتایج حاصل از سازوکارهای موجود همکاری بین المللی برای مبارزه با تروریسم، بیشتر مورد توجه بوده است. یافته های این مطالعه نشان می دهد که در ابتدا، درک متفاوت دولت ها از پدیده تروریسم و اختلاف نظر در تعریف عملیات تروریستی، که به تعارض در شناسایی مصادیق منجر می شود، مانع بزرگ همکاری های بین المللی است. سپس، فاصله موجود در اولویت بندی دولت ها که براساس منافع ملی هر یک از آنها شکل می گیرد، فرایند همکاری های بین المللی را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد و علاوه بر آن، تلاش قدرت های بزرگ برای بهره برداری از این فرصت های همکاری بین المللی در جهت پیشبرد منافع و اهداف خود، زمینه های اصلی ناکامی همکاری ها و نیز نهادهای بین المللی در مبارزه با تروریسم است.
    کلیدواژگان: تروریسم بین المللی، سازه انگاری، سازمان ملل متحد، سازمان بین المللی پلیس جنایی (اینترپل)، لیبرالیسم، مبارزه با تروریسم، ناتو، واقع گرایی
  • عباس حاتمی* صفحات 629-646
    این مقالهبه جای بحث های رایج در خصوص تقدم و تاخر نظریه و واقعیت (Fact)، با استفاده از تمثیل تخت پروکروستسبر آسیب شناسی رابطه نظریه و واقعیت متمرکز می شود. در این جا تمثیل تخت پروکروستس وضعیتی را در علوم سیاسی بازتاب می بخشد که در آن محقین تنها آندسته از واقعیت ها یا فکت ها را برمی گزینند که با نظریه آنها سازگاری دارد، اما واقعیت ها ناسازگار را یا نادیده می گیرند یا آن را به گونه ای جرح و تعدیل می کنند تا با نظریه آنها سازگار درآید. مقاله ضمن نقد این شیوه نگرش، ابطال بلافصل نظریه در صورت مواجهه با واقعیت ها متعارض به شیوه پوپری را نیز رادیکال می بیند و به نفع روش لاکاتوشی استدلال می کند. مقاله با بهره گیری از آموزه های لاکاتوش و بررسی تحول سه نظریه طبقاتی مارکس، صلح دمکراتیک کانت و نظریه نوسازی، معیاری را برای جرح و تعدیل یا ابطال نظریه در علوم سیاسی به دست می دهد. در این جا مقاله استدلال می کند جایی که واقعیت ها متعارض مانند دو نظریه اول، کمربند حفاظتی نظریه را به چالش کشند، محقق مجاز به جرح و تعدیل نظریه است. اما جایی که واقعیات مزبور مانند نظریه سوم، هسته سخت نظریه را مخدوش نمایند محقق ملزم به ابطال نظریه است. مقاله در این جا با توسل به روش چرخشی نشان می دهد چگونه می توان از مرگ یک نظریه تولد نظریه دیگری را رقم زد.
    کلیدواژگان: نوسازی، صلح دمکراتیک، تحلیل طبقاتی، برنامه پژوهشی، پوپر، لاکاتوش، ابطال
  • محسن خلیلی*، محمود باهوش فاردقی صفحات 647-665
    دولت سازی نوین افغانستان، پس از یورش آمریکا، پنجمین فرایند دولت سازی در تاریخ سیاسی افغانستان است. هدف نوشتار حاضر، بررسی ویژگی های پروسه جدید دولت سازی افغانستان است که تحت تاثیر نیروی خارجی و در پرتو رخدادهای نوین نظام بین الملل، شکل گرفت. در پاسخ به پرسش بنیادین نوشتار (چیستی ویژگی های دولت سازی نوین افغانستان)، این فرضیه طرح شد که ناتمام ماندن مداوم فرایندهای ملت- دولت سازی در تاریخ معاصر افغانستان، به همراه خصلت های جدید در سیاست خارجی آمریکا، سبب شد پروسه دولت سازی از بالا (دولت سازی هدایت شده از محیط بیرونی، به منظور حذف دولت فرومانده و ایجاد دولت سرمشق) معیار قرار گیرد. در نوشتار پیش رو، چارچوب نظری ساخت دوگانه دولت سازی نوین، به کار رفته است. دولت سازی عمودی و افقی، خصلت دولت سازی های نوین است که بر پایه تخریب سازنده قرار دارد. ساختار معیوب باید به نفع ساختمان نوساز، تخریب شود؛ موضوعی که سبب شد افغانستان، به کارگاه آزمایش چنین پروژه ای تبدیل شود.
    کلیدواژگان: افغانستان، دولت سازی، دولت سازی از بالا، دولت سازی افقی، دولت سازی عمودی
  • حسین سلیمی*، حسن عیوض نژاد صفحات 667-682
    با پایان جنگ سرد بسیاری بر این گمان بودند که عمر ناتو نیز به سر آمده است و با از بین رفتن تهدید شوروی دیگر دلیلی برای تداوم فعالیت ناتو وجود ندارد. در مقابل، برخی دیگر از تحلیل گران بین المللی با اشاره به تغییر شکل نظام بین الملل (براساس نظریه واقع گرایی ساختاری) به واسطه فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و تغییر شکل تهدیدهای بین المللی (در نتیجه آن) معتقد بودند که در دنیای پسا جنگ سردی، پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) با تهدیدات متنوع و جدیدی روبه روست؛ تهدیداتی که چه به لحاظ موضوعی، چه به لحاظ جغرافیایی و چه به لحاظ پیچیدگی از گستردگی و تنوع به مراتب بیشتری در مقایسه با دوران جنگ سرد برخوردارند؛ البته تهدیداتی که توجی هاتی محکم برای ادامه حضور و فعالیت این سازمان فراهم می آورند. با توجه به این مقدمه، در این پژوهش، با استفاده تکمیلی از روش تحلیل محتوای مقوله ای دلایل پایایی و پویایی ناتو در دوران پس از جنگ سرد و در درون محیط امنیتی جدیدبررسی خواهد شد. استدلال محوری این پژوهش این است که نیاز به حفظ موازنه قدرت در قالب موازنه تهدیدات جدید برآمده از تغییر ساختار نظام بین الملل، مهم ترین ضرورت پایایی و پویایی ناتو در دوران پس از جنگ سرد بوده است.
    کلیدواژگان: تهدیدات جدید، جنگ سرد، ساختار نظام بین الملل، محیط امنیتی جدید، ناتو
  • محمد صدرا *، محمدتقی آل غفور صفحات 683-703
    در نوشته حاضر، با استفاده از الگوی جماعت گرایی، به ویژه با استفاده از مفهوم سنت و عقلانیت و خیر مختص آن، تماس و چالش دو سنت اسلام و چپ در خلال نهضت مشروطه بررسی و نشان داده شده است که در تماس و چالش بین دو سنت، از طریق مفاهیم اساسی و بنیادین هر یک از آن دو، عقلانیت جدیدی ایجاد می شود که در نگاه به حوزه سیاسی اجتماعی، خصلتی غیر دموکراتیک و تمرکزگرا دارد که همین عقلانیت، در نهایت، در زمینه تحولات و وقایع ایجادشده، به ظهور دیکتاتوری رضاخانی منتهی می شود.
    کلیدواژگان: جماعت گرایی، چپ، روحانیت، سنت، عقلانیت، مشروطیت
  • مهدی فدایی مهربانی*، امین معینی صفحات 705-719
    عقب ماندگی پدیده ای است که ذهن بسیاری از روشنفکران معاصر ایران را به خود معطوف کرده است. این پژوهش به واکاوی و نقد اندیشه «میرزا ملکم خان نظام الدوله» و «جلال آل احمد» پیرامون چرایی وقوع این پدیده و چگونگی برون رفت از آن می پردازد. جوهر اندیشه ملکم خان مبارزه با عقب ماندگی در پرتو تجددگرایی است و آل احمد نیز بومی گرایی و بازگشت به فرهنگ اسلامی را چاره کار می داند. سوال اصلی پژوهش چرایی تفاوت در پاسخ این دو متفکر به بحرانی یکسان است. براساس فرضیه این پژوهش، به علت شرایط سیاسی- اجتماعی و پیش فرض های ذهنی متفاوت ملکم و آل احمد، در مرحله مشاهده و کشف بحران، هر یک از آن دو، جامعه آرمانی متفاوتی را فرادید آورده و به پاسخ های مختلف و متضادی رسیده اند. در پایان با تاکید بر برداشت «همزمان» (synchronic) و غیر تاریخی هر دو متفکر از پدیده عقب ماندگی، به مقایسه اندیشه تحول خواهانه آن دو در چارچوب نظریه بحران اسپریگنز پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: بومی گرایی، تجددگرایی، جلال آل احمد، عقب ماندگی، میرزا ملکم خان
  • یحیی کمالی* صفحات 721-736
    هدف پژوهش در حوزه سیاستگذاری، ارائه توصیه های علمی و عملیاتی به سیاستگذاران است. پژوهش سیاستی در پی بررسی عوامل موثر بر سیاست ها و تاثیر سیاست ها بر جامعه است و در این زمینه از روش های مختلفی بهره می گیرد. پیچیدگی محیط سیاستگذاری عمومی و ابعاد مختلف مسائل سیاستی ایجاب می کند که تحلیل گران سیاست، به رویکردهای روش شناسی مناسب مجهز باشند. در این میان روش فراترکیب، عصاره پژوهش های انجام گرفته در یک موضوع خاص را به شیوه نظام مند و علمی فرا روی سیاستگذاران قرار می دهد، نقش مهمی در روشن کردن ابعاد مختلف پدیده های سیاستی پیچیده دارد و یادگیری سیاستی و مطلع شدن مقامات را تسهیل می کند. در مقاله پیش رو با درک ضرورت توسعه روش شناسی ترکیب پژوهش ها در حوزه سیاستگذاری به تبیین روش فراترکیب، مراحل و مزایای آن پرداخته شده و نمونه هایی از کاربرد این روش در سیاستگذاری عمومی بیان شده است.
    کلیدواژگان: پژوهش، سیاستگذاری، روش، علوم سیاسی، فراترکیب
  • محمدصادق کوشکی *، سیدمحمود حسینی صفحات 737-752
    سازمان های منطقه ای راهی برای دستیابی به منافع راهبردی کشورها هستند که بر پایه اهداف و منافع مشترک کار می کنند. امروزه سازمان همکاری شانگهای نیز به عنوان یک سازمان مهم منطقه ای مطرح است. سازمان همکاری شانگهای در سال 2001 با حضور کشورهای چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان به وجود آمد. در این میان، جمهوری اسلامی ایران همواره خواهان دستیابی به عضویت دائم در این سازمان بوده است. سوال اصلی مقاله این است که اهداف و منافع ایران از عضویت در سازمان همکاری شانگهای چیست؟ در ادامه ضمن توجه به زمینه های تکامل سازمان همکاری شانگهای، منافع عضویت دائم جمهوری اسلامی ایران در این سازمان را برمی شماریم و جدا از این فرصت ها، به چالشی هایی که برای دستیابی ایران به این مهم وجود دارد، نیز پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، جمهوری اسلامی ایران، سازمان های منطقه ای، سازمان همکاری شانگهای، منافع راهبردی
  • محمدرضا مجیدی *، محمدحسین دهقانیان فراشاه صفحات 753-771
    راه ابریشم در طول چند قرن پیونددهنده امپراتوری های بزرگ عصر خود بود و اگرچه اساسا بر مبنای دادوستد و سود اقتصادی شکل گرفته بود، به محملی برای تعاملات و ارتباطات فرهنگی و تمدنی تبدیل شد و میراث فرهنگی ماندگاری برای ایران، کشورهای آسیای مرکزی و به طور کل کشورهای غرب آسیا بر جای گذاشت. در این مقاله ضمن اشاره به پیشینه تاریخی راه ابریشم و پیامدهای اقتصادی و فرهنگی آن، به این موضوع می پردازیم که تلاش برای احیای راه ابریشم چگونه می تواند زمینه همگرایی در غرب آسیا را فراهم کند؛ مانع از شکل گیری بستر مناسب برای رشد افراطی گری در منطقه شود و به تقویت پایه های ایران فرهنگی و روح مدارای مندرج در آن کمک کند. به همین منظور از برخی از نظریه های مطرح در مطالعات منطقه ای به عنوان مبنای نظری کار استفاده شده است.
    کلیدواژگان: ارتباطات، ایران فرهنگی، آسیای غربی، آسیای مرکزی، جهانی شدن، راه ابریشم، سازه انگاری، منطقه گرایی
  • حمیرا مشیرزاده *، فاطمه بهرامی پور صفحات 773-790
    ایران از راه های مختلف به ویژه از طریق متون رسانه ای، به عنوان «دیگری دشمن»در ایالات متحده برساخته شده که این امر از نظر برداشت از ایران در سطوح و عرصه های مختلف و نوع برخورد با آن واجد مدلولات و تبعات مهمی بوده است. سوالی که این مقاله درصدد پرداختن به آن است، چگونگی ساخت ایران بر مبنای استعاره سازی است (انتقال جنبه هایی از یک قلمرو به قلمرو دیگر به نحوی که از قلمرو دوم به گونه ای سخن گفته می شود که گویی قلمرو مبدا است). استدلال اصلی مقاله این است که کاربرد انواع خاصی از استعاره های درباره ایران از یک سو، و پیوندیابی های گفتمانی صورت گرفته از سوی دیگر، به ساخت ایران به عنوان یک «دشمن» در رسانه های ایالات متحده منجر شده است. در این مقاله با تکیه بر شاخه خاص از نظریه و روش تحلیل گفتمان، یعنی تحلیل استعاره ای، نقش محوری استعاره ها در برساختن ایران به عنوان «دیگری دشمن»در گفتمان مطبوعاتی ایالات متحده با تکیه بر متون خبری سه روزنامه مهم این کشور (نیویورک تایمز، واشینگتن پست و وال استریت ژورنال) در یک دوره حدودا دوازده ساله (از یازده سپتامبر 2001 تا سال 2013) بررسی شده و شواهد و داده هایی برای نشان دادن چگونگی استفاده از استعاره های مفهومی اصلی برای ایجاد و خلق روایتی از ایران به عنوان دشمن و نیز چگونگی تداخل گفتمانی و شباهت میان ساخت معنایی در هر سه روزنامه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، ایران، آمریکا، تحلیل استعارهای، رسانه های ایالات متحده، خود و دیگری
  • عباس مصلی نژاد * صفحات 791-813
    رهیافت نئولیبرالیسم در اقتصاد سیاسی بین المللی اهمیت، مطلوبیت و کارامدی بالایی در حل منازعات سیاسی و بحران های منطقه ای دارد. بخش شایان توجهی از تضادهای جهان غرب و ایران در سال های دهه 1990 به بعد عمدتا تحت تاثیر فعالیت هسته ای ایران شکل گرفته و گسترش یافته است. در این مقاله به تبیین زمینه های اقتصادی کنش راهبردی آمریکا در مقابله با ایران و فرایند دیپلماسی هسته ای ایران و کشورهای گروه 1+5 براساس سیاستگذاری اقتصادی نئولیبرالی می پردازیم. پایان مذاکرات در 14 جولای 2015 و انتشار برنامه جامع اقدام مشترک را می توان انعکاس کاربرد رهیافت نئولیبرالی در حوزه سیاستگذاری اقتصادی تحریم و اقدام های متقابل ایران برای کنترل و گذار از تحریم دانست. علت اصلی موفقیت مذاکرات و برنامه هسته ای را می توان بهره گیری از سازوکارهای رهیافت نئولیبرالی در اقتصاد سیاسی بین المللی ذکر کرد. چنین رهیافتی زمینه های نیل به همکاری مشترک برای کاهش تهدیدات فراروی کشورها را سازماندهی کرد. در رهیافت سیاستگذاری اقتصادی نئولیبرال، همکاری بازیگران برای دستیابی به سود، قدرت و امنیت را امکان پذیر می سازد. در این فرایند، قالب های تحلیلی اقتصاد سیاسی رابطه ارگانیک بین مولفه های سیاست بین الملل و اقتصاد بین الملل برقرار می کند. براساس چنین رویکردی، هر گونه حل وفصل مرحله ای موضوعات هسته ای تابعی از ضرورت های اقتصاد و سیاست جهانی خواهد بود. از سوی دیگر، مذاکرات هسته ای را می توان در قالب الگوهایی از جمله «اعتمادسازی راهبردی» نیز تفسیر کرد. روند دیپلماسی هسته ای ایران و کشورهای گروه 1+5 بیانگر آن است که مولفه های اقتصاد سیاسی با نیازهای راهبردی جمهوری اسلامی ارتباط مستقیمی با حل وفصل فعالیت های هسته ای ایران دارد. پرسش اصلی مقاله آن است که «مبانی سیاستگذاری کنترل تحریم در رهیافت نئولیبرالی اقتصاد سیاسی بین الملل چیست و ایران چگونه از آن در فرایند مذاکرات هسته ای با گروه 1+5 استفاده کرده است؟» فرضیه مقاله بر این موضوع تاکید دارد که ضرورت های اقتصاد سیاسی ایران و امنیت راهبردی کشورهای 1+5 چنین فرایندی را به وجود آورده است. در تنظیم این مقاله از رهیافت سیاستگذاری اقتصادی سیاسی نئولیبرال استفاده شده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی دیپلماسی هستهای، اقتصاد تحریم، سیاستگذاری اقتصاد سیاسی بین المللی، مدیریت بحران
|
  • Mohammad Ali Basiri *, Elahe Saldorgar Pages 553-570
    After the establishment of democracy in Iraq and arrived Shiite to power the regional Arab states were concerned from Iran power and spheres of its influence. With the increasing demands of the people and the revolution in Arabic countries, increase their concerns, particularly in Bahrain with the Shia majority. They send troops to Bahrain to react. After increasing demands and protests in Syria, They were supporting the rebels and were to strike Iran. Involvement and support Arabic countries, along with Turkey and Zionist regime will lead America to increase the power of armed combatants and the formation of the Islamic State. This article with Descriptive – analytical method aims to study investigate the cause of the formation of ISIS with this hypothesis that the main reason for the formation of ISIS is unbalanced regional the Middle East after the collapse of the Iraqi regime and regional extra-regional powers trying to shape a new balance against Iran.
    Keywords: Crescent Shiite, Islamic state Iraq, Sham, Middle East, Sectarian- Religious War, The Balance of Power
  • Faramarz Taghilou * Pages 571-592
    In a general reading of political theory, including different views on politics and the political, simultaneously exists two sides of knowledge including explanatory and normative. The problem is that, what is the relationship between explanatory and normative elements, how it is established and whether they can be separated? Explanatory and normative dimensions in political theories are inextricably linked, as this entanglement, makes the boundaries between political theory and political ideology ambiguous and leads to conflict over the universality, objectivity and rationality in political theory.
    Metatheoretical analysis in its reflective method, focuses on these issues in political theory. One of the major issues in contemporary political theory is that how we can get to a reconciliation between the traditional goal of politics as a normative goal concerning the necessary establishment of utopia and also modern and postmodern goal of politics as a explanatory and analytic goal that seeks to represent objective reality or subjective and linguistic constructs. From Traditional metatheoretical approach to politics in name of political philosophy to modern and post-modern metatheoretical approaches to politics oriented in experimental political theory and also hermeneutic, phenomenological, structuralist, poststructuralist and pragmatists political theory, The tangle of the explanatory and normative dimensions, has important role in the debates over the theoretical and practical validity of political theory.This article seeks to provide a metatheoretical analysis of issues related to the tangle of the explanatory and normative dimension in political theory and its ontological and epistemological results.
    Keywords: politics, metatheory, political theory, explanatory, normative
  • Kiyamars Jahangir *, Hamid Pashapour Yovalary Pages 593-609
    Narratolog or Real recognition in the field of virtual component is used both as a Method and Instrument, and as a cognitive approach in The social sciences to Describe, Explain and Explanation of Timely, meaningful and contextual phenomenon. This cognitive perspective as a paradigm and epistemic field is formed of various theories and approaches that each of them emphasized its theoretical part of the elements and variables. Because the human- moral approach of imposed war has hidden aspects and its many layers such as mind, meaning, value, time, collective action, narrator, identity, experience, memory, structure, agent, Which is essential to achieve an integrated and comprehensive models and theoretical frameworks, done precise genealogy of existing theories. There are different theories among This recall of the theoretical foundations of narratology as the theory of narrative realism, historical narrative, narrative constructivism theory, describing and explaining the theory of image and language- game theory, Erlebnis theory, Mimesis theory and Antenarrative approach. In this regard, this article seeks to understand the elements, concepts, and sensitive variables this theories and link it with the main subject.
    Keywords: Antenarrative, Erlebnis, Microhistory, Mimesis, micropolitics, narrative constructivism, Narrative realism
  • Mohammad Jafar Javadi Arjmand *, Behrouz Ghezel Pages 611-628
    This article is looking forward to analyzing some reasons of governments and international Organizations’ setback in order to halter the increasing terrorism. Although there have been consensus of opinions regarding to the threats arising from terrorism, what the reason is that the international cooperation has been inefficient for campaigning against this phenomenon. This text is according to the international relations’ theories in response to the mentioned question and it has taken all opportunities and limitations of each theoretical approach of realism, liberalism and constructivism into consideration by explanatory and analytical methods. The prevalence of realism and the arising thoughts of it, have gained more attention due to the reason that the accepted realistic traditions of government have had conflicts with some of the consequences of existing mechanisms of international relations for campaigning with terrorism. From this article it can be elicited that the different understandings of governments from the phenomenon of terrorism and the discrepancy of opinions in definitions of terrorist operations have led to the conflict in recognition of meaning which is a big obstacle in international cooperation. Thus, the existing distance in governments’ priorities which are according to the national interests of each nation, has deeply influenced upon the process of international cooperation. In addition, the effort of big powers for exploiting the opportunities of international cooperation in respect to advancement of their own interests and targets is the main reason of failure in cooperation and campaign of international Organizations against terrorism.
    Keywords: constructivism, International terrorism, Interpol, Liberalism, NATO, Realism, United nations
  • Abbas Hatami * Pages 629-646
    Discussion on the relation between theory and fact in political science as well as other sciences has been reduced to priority and posteriority of them and thus the pathology of this relation has been ignored. But, this paper by using the allegory of "Procrustes ' bed", firstly, emphasizing the pathology of this relationship. In this pathology, Procrustes ' bed refers to a situation in which researchers only selected or underscored the facts that they are compatible with their theory, but they ignored incompatible facts or modify them in such a way to be consistent with their theory. Secondly with criticizing this approach, see also Popper's falsification model a radical approach and finally argues for Lacatosian model.Thirdly by using of lakatosian method and analysis of the developments of three theories, namely, class theory of Marx, democratic peace theory of Kant and modernization theory, tries to offer a criteria that when we must falsify a theory or modify it. The paper argues when we confront with conflicting facts that challenge belt protective we can modify the theory and when we face with the same situation that hard core of theory was challenged we must falsify that theory. Finally, paper by resorting to cyclical method shows how the death of a theory leads to the birth of another theory.
    Keywords: Modernization theory, Democratic peace theory, Class analysis, Research program, Popper, Lakatos, Refutation
  • Mohsen Khalili *, Mahmood Bahoosh Fardaghi Pages 647-665
    Afghanistan’s new state building after the America’s military attack is the fifth process of the state making in the political history of Afghanistan. The aim of the present paper is the study of the characteristics of the new process of Afghanistan’s state making that have influenced the external force and the new events of the international system. For answering the main question of the essay (the nature of the features of the new state making of Afghanistan) this hypothesis was introduced: the permanent unfinished of the Nation-state making processes in the contemporary history of Afghanistan, with the new distinctive of the America’s foreign policy caused to implementation the state building from the above (directed state making from the outer environment in order to eliminating the failed state and creation of the pattern state). In this article the theoretical framework of the “dual structure of the new state building” has been used. Vertical and horizontal state making is the character of the modern building state that based on the creative destruction. In the doctrine of the creative destruction defective structure must destructed and changed to newly built construction. Afghanistan is converted as a workshop of the experiment the project.
    Keywords: Afghanistan, State Building, State Making from the above, Horizontal State Building, Vertical State Building
  • Hosein Salimi *, Hasan Eivaznejad Pages 667-682
    By the end of the cold war many believed that the NATO’s life was over and with disappearance of the Soviet Union, NATO is no longer any reason for concern. In contrast, other analysts pointed to reshape the international system followed by the emergence of new threats as the main reasons will support NATO’s survival after the cold war. Considering this intro in the mind, the main argument of this research is that the necessity for keeping balance of power in the form of balance of new threats, is the most important argument will justify NATO’s survival after the cold war.
    Keywords: Cold War, International System, New Security Environments, New Threats, NATO
  • Mohammad Sadra*, Mohammad Taghi Al Ghafour Pages 683-703
    In this article, by using the Communitarianism model; especially the concept of tradition and rationality and its own good, we have tried to examine, during the Constitutional Movement, the contact and challenge of the Marxism and Tradition of Shiism, and it is shown that, in contact and challenge of these traditions, through the fundamental concepts of both, made a new rationality that looking at the socio-political sphere, it has a undemocratic and centralist character, that, eventually, this rationality is made in developments and events context, and leading to the emergence of dictatorship of Reza-Khan.
    Keywords: Communitarianism, tradition, rationality, Tradition of Shiism, the Marxism, constitutionalism
  • Medhi Fadaie Mehrabani *, Amin Moeini Pages 705-719
    This study tries to understand the thought of Mirza Malkam Khan and Jalal Al-e Ahmad and compare these two thoughtful about the reforms together.The essence of Mirza Malkam Khan’s idea was struggle with underdevelopment in the light of progress and also "Jalal Al-e Ahmad" considered nativism and return to the Islamic culture as a solution. The problem statements and the solution suggestions of those two thinkers can be explained in theoretic framework “Thomas Springs”. The main research question is why their responses to a same critical issue, underdevelopment, are different. Hypothesis for the question is that due to political-social conditions and different subjective assumptions of Malkam and Al-e Ahmad, in view and discover crisis, each of them has seen different ideal society and reached the contradictory responses.
    Keywords: Mirza Malkam Khan, Jalal Al-e Ahmad, Underdevelopment, rules of progress, nativism
  • Yahya Kamali * Pages 721-736
    The aim of policy researches is to provide scientific and operational advice to policymakers. Policy researches seek to assess the factors that influence on policies and the impacts of policies on the society. Many different methods used in this field. The complexity of the public policy environment and dimensions of policy issues requires policy analysts to use appropriate methodological approaches. Among these methods, Meta synthesis by use of scientific and systematic methods combines the finding of researches in a particular issue and shows them to policy makers. This method has a key role in explanation of various aspects of complicated policy problems, facilitates policy learning and notification of policy makers. Recognizing the need to develop the methodology of Meta synthesis, this article aims to explain the Meta synthesis, procedures and benefits, and examples of the application of this method in public policy.
    Keywords: Method, Meta analysis, Research, Public policy
  • Mohammad Sadegh Koushki *, Seyyed Mahmood Hosseini Pages 737-752
    Regional organizations Consider to as a means to achieve to the strategic interest's countries and Act for based on common interests and goals. In fact, consider to the SCO as a regional organization. SCO was formed in 2001 with the participation of China, Russia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan and Uzbekistan. This article attempts to analyze why India should consider itself as an ideal candidate for SCO membership, despite the member countries indicating that they have no plans to accept new member in the near future. Nevertheless, India should continue to pursue its case for membership, as it will benefit both India and the SCO members. In order to understand and analyze this, the article discusses the origin and growth of SCO and its emergence as a regional international organization. It identifies the potential benefits that India can gain by becoming the full member of SCO. Its also analyses India's present concerns and challenges it would have to confront after obtaining the full membership.
    Keywords: Shanghai Cooperation Organization, India, full membership, Central Asia, opportunities, challenges
  • Mohammad Reza Majidi *, Mohammad Hussein Dehghanian Pages 753-771
    Ancient Silk Road had been a linkage point for great empires and in spite of being formed on economic basis, transformed to a route for cultural and civilizational interactions. As a result, countries of West Asia and Central Asia (as a sub-region) became the heirs of a great and viable culture. In this paper historical background of Silk Road and its economic and cultural implications will be discussed and then we try to show that by revival of Silk Road, integration in West Asia would become a serious possibility, depriving extremists from a positive context for recruiting and growth and strengthening bases for the growth of Cultural Iran and the tolerant nature inherent in it. Therefore a number of important theories in the study of regionalism is discussed and used as the theoretical foundation.
    Keywords: Silk Road, West Asia, Cultural Iran, Central Asia, Regionalism, globalization, constructivism
  • Homeira Moshizadeh *, Fatemeh Bahramipour Pages 773-790
    Iran has been constructed as the enemy other of the United States and this has had serious implications at various levels. The way in which Iran has been constructed through various metaphors in American media is the focus of this article. It is argued that applying specific metaphors about Iran and/or US-Iran relations together with their particular articulations have led to representing Iran as the enemy of the United States and this has affected American public attitude towards Iran. On the basis of discourse theory and metaphor theory and by applying metaphorical analysis as an appropriate method, the article shows how major American newspapers, i.e., the New York Times, Washington Post, and Wall Street Journal have made a specific narrative of Iran and its relations with the US possible. The analysis shows how the meaning structure is similar in all three newspaper depite their rather different political attitudes.
    Keywords: Iran, United States, metaphorical analysis, conceptual metaphors, American media, self, other
  • Abbas Mossalanejad * Pages 791-813
    The neoliberal approach in the international political economy is highly significant, desirable and efficient for resolving the political conflict and regional crises.
    A considerable number of conflicts between the West and Iran since 1990s surfaced and expanded mainly due to the Iranian nuclear activities. This paper attempts to explain the economic backgrounds of US strategic action in dealing with Iran, it’s nuclear diplomatic process and the P5 countries based on the neoliberal economic policy-making. The closing of the negotiations on July 14, 2015 and the release of a Joint Comprehensive Plan of Action was a reflection of the neoliberal approach to economic sanction policy-making and the Iranian countermeasures to control the situation and overcome the sanctions. The main reason behind the success of the talks and the nuclear program lies in utilization of neoliberal mechanisms in the international political economy. Such an approach managed to set the ground for achievement of joint cooperation so as to reduce the threats facing nations. Power and security in the neo-liberal approach to economic policy are realized through facilitated collaboration of actors for gaining profit. Throughout this process, the analysis forms within political and economic spheres build on an organic relationship between the components of international politics and the international economy. According to this approach, any stepwise resolution to the nuclear issues is an outcome of global economic political requirements. On the other hand, the nuclear negotiations can be interpreted as platforms such as strategic confidence-building. The current nuclear diplomacy adopted by Iran and the P5 suggests that the political economic elements and the strategic requirements of the Islamic Republic of Iran are directly correlated with settlement of the Iranian nuclear activities. The fundamental question of this research is
    Keywords: International Political Economic Policy-Making, Crisis Management, Economic Sanctions, Political Economic Nuclear Diplomacy, Sanction Economy