فهرست مطالب

Geotechnical Geology - Volume:12 Issue: 2, 2016

Journal of Geotechnical Geology
Volume:12 Issue: 2, 2016

  • تاریخ انتشار: 1395/06/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محی الدین احراری رودی صفحه 1
    تا کنون در طول دامنه های پر شیب دره هراز، در شمال ایران، سدهای زمین لغزشی متعددی تشکیل شده که گسیختگی برخی از آنها خسارات و تلفات زیادی به همراه داشته است. فوران آتشفشان دماوند، وقوع زمین لرزه های بزرگ و ذوب سریع برف ها، مهمترین عوامل تشکیل دهنده این سدهای لغزشی بوده است. در سال 1999 هم زمان با ذوب سریع برف ها در ماه اردیبهشت، زمین لغزش آب اسک در جنوب آتشفشان دماوند، تشکیل شده است. فعالیت این زمین لغزش، مدفون شدن روستای پشنگ، تخریب 450 متر از جاده اصلی تهران - آمل و انسداد رودخانه هراز را سبب شده است. این سد لغزشی دارای ارتفاع 20 متر از بستر رودخانه و دریاچه حاصل از آن دارای حداکثر طول 650 متر ، پهنای 120 متر و عمق 15 متر می باشد. این زمین لغزش همانند ریزش سریع سنگ در لایه های شیل، ماسه سنگ و زغال سنگ های ژوراسیک تحتانی رویداده است. در این زمین لغزش، سطح گسیختگی در طول سطح لایه بندی شکل گرفته است. بلا فاصله پس از لغزشی اصلی و انسداد رودخانه، توده عظیمی از تخته سنگ های بزرگ از جنس تراورتن از ارتفاع 100 تا 150 متری، بر روی بخش شمالی زمین لغزش ریزش نموده است. این تخته سنگ های بزرگ، بصورتی بی نظم در داخل گل و لای ناشی از زمین لغزش قرار گرفته و بخش شمالی توده زمین لغزش را به شدت مستحکم نموده است. پس از پرشدن دریاچه سد زمین لغزشی، از روی بخش شمالی توده لغزشی آب سریز نموده است. حضور تخته سنگ های تراورتنی در این بخش مانع فرسایش سد لغزشی در طی 13 سال گذشته گردیده است. سریز آب رودخانه هراز از روی توده لغزشی آب اسک و نشت آب از بخش های مختلف آن، شرایط پر خطری را بوجود آورده است. با این وجود، پایدار ماندن سد لغزشی آب اسک در چنین شرایط دشوار، نمونه ای استثنایی و تماشایی از سدهای لغزشی را به نمایش گذاشته است. در این مطالعه مشخصات، سن، شاخص های مسبب، توزیع اندازه دانه ها و اثرات طبیعی زمین لغزش آب اسک همچنین سد لغزشی و حجم دریاچه مرتبط با آن مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: سد لغزشی، زمین لغزش آب اسک، رودخانه هراز، پارامترهای ژئومورفومتر
  • سیامک بهاروند، جعفر رهنما راد، سلمان سوری صفحه 19
    استخراج آب های زیرزمینی به عنوان مناسب ترین منبع در دسترس جهت تامین آب کشاورزی در دشت کوهدشت واقع در غرب استان لرستان، عواقبی مثل افت سطح آب زیرزمینی، کاهش ذخیره مخزن، تغییر کیفیت آب، نشست زمین را به دنبال داشته است. یکی از روش های مقابله با چالش پیش رو تغذیه مصنوعی منابع آب زیرزمینی می باشد. این تحقیق با هدف مکان یابی نقاط مناسب جهت تغذیه آب های زیرزمینی در محدوده این دشت صورت گرفت. بدین منظور 7 لایه اطلاعاتی شامل لیتولوژی، شیب، ارتفاع، تراکم گسل ها، تراکم آبراهه ها، کاربری اراضی و ضخامت آبرفت منطقه شناسایی و با استفاده از روش ترکیب خطی وزن دار (Weighted Linear Combination) ، وزن دهی شدند. در نهایت نقشه به دست آمده از تلفیق این لایه ها با استفاده از روش ترکیب خطی وزن دار (WLC) به پنج کلاس تقسیم شد که شامل مناطق با پتانسیل خیلی زیاد (45/31 درصد از مساحت)، زیاد (94/38 درصد)، متوسط (43/18 درصد)، کم (08/6 درصد) وخیلی کم (1/5 درصد) می باشد.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، تغذیه مصنوعی، شبکه عصبی مصنوعی، دشت کوهدشت
  • عباس کنگی صفحه 27
    سامانه WRED یک نرم افزار در محیط اینترنت می باشد که بصورت اتومانیک هر 10 ثانیه یکبار اطلاعات زمین لرزها را از مرکز لرزه نگاری ایران دریافت می کند. این اطلاعات طی چند ثانیه پردازش و نقشه های ارزیابی خسارت به اجزای مختلف شهر (مانند ساختمان ها، بیمارستان ها، پل ها و...) بصورت لایه لایه از طریق سایت سامانه در اختیار گروه های امداد و نجات قرار می گیرد. WARED سیستم بر اساس جمعیت در معرض هر سطح PGA، تلفات ناشی از زلزله را در مناطق مسکونی تخمین می زند. این سیستم در ژانویه 2014 در شهرداری مشهد (شمال شرق ایران) مورد استفاده قرار گرفته است. اصول پردازش اطلاعات در این سامانه به سه عامل اصلی شامل بزرگی و موقعیت زلزله، خصوصیات سنگ ها و رسوباتی که امواج زمین لرزه از داخل آنها عبور می کند و خصوصیات فنی ساختمان ها ( استحکام، سن، نوع، شرایط ژئوتکنیکی خاک و...) وابسته است. بدین منظور بیشینه شتاب افقی (PGA) ، به عنوان مهمترین پارامتر جهت ارزیابی خسارت و تلفات مورد استفاده قرار می گیرد. هدف اصلی سامانه WARED، انتشار سریع ارزیابی اثرات زلزله برای اهداف تصمیم گیری است. این محرکی هست با ایده ای از خسارات و تعداد کشته شدگان، که در مورد تصمیم گیری واکنش های انسان دوستانه کمک خواهد کرد.
    کلیدواژگان: سامانه وارد، خسارت زلزله، تلفات زلزله های ایران، بیشینه شتاب زمین
  • آناهیتا کی نژاد صفحه 37
    گسترش وتوسعه روزافزون دانش ریخت زمین ساخت و لرزه زمین ساخت در طی 10سال گذشته در کشور، حاوی اطلاعات ارزشمندی از تاریخ فعالیت یک گسله را آشکار می کند. این بررسی ها علاوه بر آشکار کردن فعالیت گسله ها، از آنها می توان در برآورد میزان جابه جایی و نرخ فعالیت گسله و شناسایی حرکت بلوک های پوسته ها، بهره جست. این نوشتار، با هدف شناسایی گسل در دریا و نواحی ساحلی-کوهپایه ای و احتمال فعال شدن آن و متعاقب آن مخاطرات دریایی از جمله سونامی و روانگرایی می باشد و جهت نیل به این هدف، به بررسی وضعیت ساختاری منطقه، شکستگی های ساحلی و بستر دریا، حرکت های پوسته و وضعیت میدان تنش پرداخته شد.
    منطقه مورد مطالعه نیمه باختری جنوب کاسپین و عمدتا در محدوده گسل آستارا و گسل خزر بوده و نتیجه مطالعات انجام شده براساس داده های ژئوفیزیک و سنجش از دور در بخش ساحلی - کوهپایه ای و ادامه آن در بستر دریا می باشد.
    نتیجه داده ها حاکی از آنست که گسل های خشکی در دریا نیز امتداد داشته و احتمال فعالیت آنها نیز می رود و متعاقب آن تولید امواج سهمگین (سونامی) ناشی از فعالیت گسل خواهیم داشت.
    بررسی ها نشان داده مناطق سواحل نوشهر و چالوس، رامسر و تنکابن در مازندران و سواحل رودسر-لنگرود و لاهیجان در استان گیلان بیشترین احتمال خطر غرق شدگی را دارا می باشد و علت آنرا می توان توپوگرافی ناهمگن اعماق مختلف در دریا در این شهرها ذکر کرد.
    کلیدواژگان: دریای خزر(کاسپین)، گسل خزر، گسل آستارا، روانگرایی، سونامی
  • محرم مجیدی، علی ارومیه ای، محمدرضا نیکودل صفحه 57
    در این مطالعه به بررسی تاثیر افزودن نانوذرات سیلیس و کائولینیت بر روی ویژگی های ژئوتکنیکی خاک رسی پرداخته شد. جهت تهیه نانوذرات از روش مکانیکی آسیاب گلوله ای استفاده و پودر اولیه سیلیس و کائولینیت به مدت 10 ساعت در دستگاه Planetary Ball Mill خرد شده و باتوجه به تصاویر FESEM تهیه شده از نانوذرات، به مقیاس نانومتر (کوچکتر از 100 نانومتر) درآمده است. سپس نانوذرات به دست آمده با نسبت های متفاوت وزنی با خاک رسی (CL) ترکیب شده، میزان تغییر پارمترهای ژئوتکنیکی خاک مخلوط با نانوذرات توسط آزمایش های تراکم، برش مستقیم و کاساگرانده بررسی و میزان بهینه افزودنی نانوذرات به دست آمد. نتایج نشان داد که حدود روانی و خمیری خاک رسی با افزایش میزان نانوذرات به ترکیب خاک، افزایش می یابد. در این تحقیق همچنین بدست آمد که آهنگ افزایش حد خمیری نسبت به حد روانی بیشتر و بدین ترتیب شاخص خمیری کاهش می یابد. این مورد اخیر، نتیجه ای مطلوب در مهندسی ژئوتکنیک جهت اجرای پروژه های پی سازی می باشد. با توجه به نتایج آزمایش تراکم، وزن واحد حجم خاک رسی تا حد خاصی با افزودن نانو سیلیس و نانوکائولینیت افزایش می یابد و بعد از آن حد، دچار کاهش می شود. آزمایش برش مستقیم نشان داد که میزان چسبندگی خاک رسی با افزودن حد مشخصی از نانوذرات، افزایش و بعد از آن حد تغییر چندانی نمی کند. نتایج آزمایش های XRD و XRF نشان دادند که ترکیب شیمیایی نانوذرات حاصل از روش آسیاب گلوله ای مشابه ترکیب شیمیایی پودر مادر است و تغییری نمی یابد.
    کلیدواژگان: نانوذرات سیلیس و کائولینیت، بهسازی خاک، آسیاب گلوله ای، ژئوتکنیک
  • شهرزاد نیکوبخت، محمد آذرافزا صفحه 69
    در ضلع شمالی ساختگاه فلر گازی فاز 7 مجتمع گاز پارس جنوبی در منطقه عسلویه یک دامنه سنگی درزه دار که به دلیل فعالیت های تکتونیکی منطقه، بصورت قائم چین خورده است. از سوی دیگر، شرایط اقلیمی منطقه ساحلی سبب هوازدگی گسترده توده و رخداد پدیده واژگونی در دامنه مورد مطالعه گردیده است. این ناپایداری مسبب ایجاد برخی مشکلات در دسترسی به سایت فلر گاز شده است. به منظور ارزیابی وضعیت مهندسی دامنه، شرایط زمین شناسی مهندسی و ژئومکانیکی آن مورد بررسی گرفته و از روش عددی المان مجزا (DEM) و نرم افزار UDEC برای مونیتورینگ و تحلیل پایداری دامنه استفاده شده است. نتایج حاصل از مدل سازی تطابق خوبی با مفاهیم مکانیسم و پروسه واژگونی نشان می دهند.
    کلیدواژگان: گسیختگی واژگونی، دامنه سنگی، روش المان مجزا، تحلیل پایداری، زمین شناسی مهندسی
  • مجتبی انصاری فر، جعفر رهنماراد، مهتاب افلاکی صفحه 79
    سد خاکی در دست مطالعه زرانی در استان هرمزگان، در فاصله 35 کیلومتری جنوب شرقی شهر میناب واقع شده است. گستره مورد بررسی در منتهی الیه غربی زون ساختاری مکران قرار دارد. لیتولوژی غالب موجود در منطقه شامل واحد مارنی گوشی به سن میوسن میانی، واحد ماسه سنگی خکو، به سن میوسن میانی- بالایی، واحد ماسه سنگی تیاب به سن میوسن بالایی، واحد کنگلومرایی میناب به سن پلیوسن و نهشته های کواترنری است. مهمترین سیستم گسلی منطقه، سیستم تراست راستگرد میناب- زندان- پالامی است که از نزدیکی ساختگاه می گذرد. هدف از این پژوهش، شناسایی شرایط زمین شناسی، زمین شناسی مهندسی محدوده ی مخزن، پی و تکیه گاه های سد، بررسی دقیق و تحلیل آماری ناپیوستگی های توده ی سنگ، جهت تعیین درزه ها و شکستگی ها، تعیین نفوذپذیری ساختگاه (پی و تکیه گاه) سد بر اساس نتایج آزمایش لوژان و در نهایت، ارائه پیشنهادات جهت آب بندی سد است. روش پژوهش بدین ترتیب است که ابتدا اطلاعات اولیه و کلیات تحقیق، سپس بررسی های صحرایی و در نهایت تجزیه و تحلیل اطلاعات بوسیله نرم افزارهای Stereonet ،Stereograph و Dips انجام شد. نتایج آزمایشات لوژان، عمق نفوذپذیری در جناح راست، میانی و چپ به ترتیب 45، 45 و 50 متر را نشان می هد، لایه های شیلی- ماسه سنگی ساختگاه دارای شیب نزدیک به قائم و جهت شیب به سوی خاور تا شمال خاوری هستند. این وضعیت ساختاری ساختگاه بصورت آببند عمل می کند، ولی در ساحل راست مخزن باعث فرار آب می شود. در گستره ساحل راست مخزن، لایه های شیلی غالب بوده و تحت تاثیر گسل زندان چین خوردگی پیدا کرده و روند لایه ها تغییر کرده است، که این مورد موجب آببند شدن این گستره شده است. در تکیه گاه های راست و چپ ساختگاه، سه دسته گسستگی توده سنگ را قطع کرده است، با توجه به اینکه لایه بندی نیز در این دسته ها همراه با گسستگی ها آورده شده است، بیشترین میزان فضای مستعد فرار آب را ایجاد کرده است، اما بدلیل اینکه لایه ها بصورت قائم هستند، این فضای ایجاد شده، تاثیر چندانی بر فرار آب ندارد.
    کلیدواژگان: زمین شناسی مهندسی، ژئوتکنیک، زرانی، میناب، سد خاکی
  • مجتبی رحیمی شهید، فریبا کارگران بافقی، سید مهدی موسوی، نیما رحیمی صفحه 93
    سد شهید، یک سد خاکی با هسته رسی واقع بر رودخانه ماربر، حدود 110 کیلومتری جنوب شهر سمیرم در استان اصفهان می باشد. این سد و سازه های مرتبط با آن بر روی رسوبات آبرفتی و سنگ آهک در زون زاگرس مرتفع قرارگرفته، به طوری که رسوبات آبرفتی کواترنر در ساختگاه سد با ضخامتی حدود 20 متر و بر روی سازندهای سورمه، گدوان و برشی در کوه های زاگرس با ترتیب سنی ژوراسیک، کرتاسه و ترشیاری واقع شده است. در این مقاله مطالعات مکانیک سنگ در سد شهید، از قبیل بررسی خصوصیات زمین شناسی مهندسی توده سنگ، نفوذپذیری در طول محور سد، ناپیوستگی ها، مقاومت و پایداری تکیه گاه ها برای تعیین مسائل احتمالی صورت پذیرفت. مطالعات صحرایی شامل تهیه نقشه زمین شناسی مهندسی، بررسی ناپیوستگی ها و گسل خوردگی ها، حفر گمانه، آزمون های نفوذپذیری لوژان و لوفرانو نمونه برداری برای آزمون های آزمایشگاهی انجام گردید. پس از انجام طبقه بندی توده سنگ به روش های RMR ، Q ، GSI پارامتری های ژئومکانیکی سنگ ها با استفاده از معیار هوک -براون نیز تعیین گردید. نتایج تحقیقات نشان داد که سنگ های پی سد شهید برای احداث سد مناسب و سنگ های تکیه گاه راست نسبت به سنگ های تکیه گاه چپ از کیفیت بهتری برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: سد شهید، لوژان، لوفران، طبقه بندی توده سنگ، تشکیلات سورمه، سمیروم
|
  • Mohyeddin Ahrari Roudi Page 1
    The study area in the South East of Iran in geological zone Makran. The geographical location of the study area in orbit 25 degrees 13 minutes north latitude and 60 degrees to 25 degrees and 25 minutes and 35 minutes to the meridian of 60 degrees and 55 minutes east is located.This area covers part of the northern coast of Oman Sea. In addition to marine risks, different risks of coastal Makransubduction zone, especially during faults, sea water and its harmful effects on coasts and ports affected are southern province and Sometimes destroys all obstacles on your own.In this study, using hydrological studies, tectonics, using satellite images and aerial photographs using GIS, mapping areas of high risk, low risk and safe to reduce marine and coastal hazards have been identified. One application for this research review Lifeline residential areas for relief is taken when necessary. For example, invasion routes tsunami, mud flows, floods, landslides and loss development in the region, degradation of coastal, safe and risky areas on land and in the South East coast's topography is predicted. Accordingly,in the regionsLipar, Chabaharandtees, thedestructionis high.Greatseabeach resortarea, parkTajMahal(downhill), a beautifulcity, townGolshahrspringandwavepower, you must first gentleuphillandthendownhillthroughtheturns, With increasingwaveheight, thefloodareasand allvitalarterywillbe cutanddamagesmultiplier. In the regionsRaminandbracewitha positiveslope (uphill), damagesand injuriesless(lowrisk) will be.Free industrial and trade zone in Chabahar is one of the safe areas (Such as emergency rooms, hospitals, blood transfusion services, airports, fire departments) should all be transmitted vital artery to Safe areas. It is necessary, lines of communication and highways, to avoid traffic and appropriate relief work to be constructed in the event of coastal hazards.
    Keywords: Flood, Emergency, Chabahar, Marine Hazards
  • Siamak Baharvand, Jafar Rahnamarad, Salman Soori Page 19
    Extracting groundwater resources in Kuhdasht plain in west of Lorestan province as a suitable and available resources of water for agricultural usage, has been led to decline in groundwater level and reservoir storage, changes in water quality, land subsidence and etc. Artificial recharge plans are one of the alternatives to deal with aforementioned challenges. Present study has been reached with the aim of locating prone areas for artificial recharge plans in Kuhdasht plain. Accordingly, seven layers including lithology, slope, elevation, fault density, stream density, land use, and alluvial thickness were weighted using a weighted linear combination (WLC) method. Finally, extracted map of overlapping these layers using WLC method was classified to five potential classes including 'very high' (31.45% of the area), 'high' (38.94%), 'moderate' (18.43%), 'low' (6.08%) and 'very low' (5.1%).
    Keywords: Groundwater, Artificial Recharge, Artificial Neural Network, KuhdashtPlain
  • Abbas Kangi Page 27
    WARED system is Internet-based software that automatically receives the seismic information from Iran seismic center (ISC) every 10 seconds. The information is processed in a few seconds and damage assessment maps of various parts of the city (such as buildings, hospitals, bridges, etc.) become available, in layered format, to rescue groups through system site. WARED system based on the population exposed to each Peak Ground Acceleration (PGA) level, it estimates the losses from earthquakes in residential areas. This system was implemented in the municipality of Mashhad (North East of Iran) in January 2014. Principles of information processing in this system depend on three main factors including the magnitude and location of earthquakes, the properties of the rocks and sediment the earthquake waves travel through, and the technical characteristics of the buildings (strength, age, type, and geotechnical conditions of soil, etc.). Therefore PGA is used as the most important parameter to assess the damages and fatality occurred. Primary purpose of WARED system is rapid dissemination of earthquake impact assessments for decision-making purposes. This is motivated by the idea that an estimated range of damage and number of deaths will aid in decisions regarding humanitarian response.
    Keywords: WARED system, Earthquake damage, Iran earthquakes fatality, peak ground acceleration
  • Anahita Keynezhad Page 37
    The development of knowledge of morphotectonic and seismotectionic during the past 10 years in the country reveals containing valuable information about the history of activity of a fault. These surveys in addition to reveal the activity of faults, they can be used in estimating the movement and rate of fault activity and detection of motion of shells blocks. This paper aims to identify fault in the sea and coastal-foothill areas and possibility of its activation and subsequent of marine hazards including tsunami and liquefaction, and to achieve this goal, it was investigated the structure status of region, coastal fractures and sea context, the shell motions and the status of stress field.
    The study region is semi western of south of Caspian and mainly in the range of Astara fault and Caspian fault and outcome of studies conducted is based on geophysical data and remote measuring in coastal- foothill part and then on the sea context.
    The result of data indicates that the draught faults are extended and their activity is likely and subsequently we will have producing massive waves (tsunami) caused by the fault activity.
    Studies have shown the regions of coasts of Noshahr and Chalus, Ramsar and Tonekabon in Mazandaran and coasts of Rudsar- Langrud and Lahijan in Gilan province has the highest risk of drowning and its reason can be heterogeneous topography of various depths in the sea in the cities.
    Keywords: Caspian Sea, Caspian fault, Astara fault, liquefaction, tsunami
  • Moharram Majidi, Ali Uromiei, Mohamadreza Nikudel Page 57
    In this study, the effect of nanosilica and nanokaolinite particles on geotechnical properties of clayey soils is investigated. The mechanical method of Planetary Ball Mill was used for nanoparticles production. In this process, initial silicate and kaolinite powders was milled in Planetary Ball Mill for 10 hours with speed of 500 Rpm. This product was in nanometer scale and FESEM images prove it. In next stage, nanoparticles were mixed with clayey soil (CL) in different weight ratio of dry soil then geotechnical properties of treated soils was determined by compaction, direct shear, cassagrande and unconfined compression tests and optimum percentage of added nanosilica and nanokaolinite obtained. As a result we understood LL and PL of soil increased while percentage of added nanoparticles increased but increasing of PL is more than LL, thus PI is decreased that is proper in geotechnical engineering for construction. Also compaction tests results was shown the density of clayey soil was increased by adding of nanoparticles with specific amount and higher than that the density would be decreased. Direct shear tests has been proved, cohesion of clayey soils increased by adding of specific amount of nanoparticles to optimum and there is no more change by increasing the nanoparticles. Results of unconfined compression tests indicated that compressive strength of amended soils could be raised up to 3 times more than unamend soil by adding nanoparticles. Results of XRD and XRF tests showed that chemical attribute of nanoparticles produced by planetary ball mill is same as initial material.
    Keywords: nanoparticles, soil stabilization, ball milling, geotechnic
  • Shahrzad Nikoobakht, Mohammad Azarafza Page 69
    On the north-side of Phase 7 gas flare site located in South Pars Gas Complex (SPGC), Assalouyeh, Iran has a discontinuous rock slope that due to tectonic activity has been vertical mode folded. Also, the coastal climate caused to weathering of mass and occurring toppling failure in this slope. This instability causes some problems in accessing the flare site. So, this slope need to stability analysis and stabilization. In order to stability analysis of this discontinuous rock slope, utilized the distinct elements method (DEM). The modelling process of toppling failures in UDEC is divided to geometrical and mechanical modelling. The result of modelling has good agreement with the toppling failures definition and process.
    Keywords: Toppling failure, Rock slope, Discrete element method, Stability analysis, Geological engineering
  • Mojtaba Ansarifar, Jafar Rahnamarad, Mahtab Aflaki Page 79
    Embankment dam of Zarani in the Hormozgan province is located 35 km southeast of Minab. Studied area is located in the western end of the Makran subduction zone. The main regional faulting systems near the site, is Minab- ZandanPalami right- handed thrust system. The purpose of this study was to identify the geology, engineering geology of reservoir area, and foundation and fulcrum of dam, scrutiny and analysis discontinuities of rock mass, to determine joints and fractures, determine the permeability of dam structure (foundation and fulcrum) based on the results lugeon test and finally, offer suggestions for cut off dam. The research method includes first gather basic information and general research, and then field investigations were done and finally were analyzed data by the Stereonet, Stereograph and Dips software. The result of lugeon test showed penetration depth in the right, middle and left side are 45, 45 and 50 respectively, the slope of shale - sandstone layers of site is near vertical and the dip direction is the east to northeast. This condition of site formation has cut off rule, but it cause to seepage on the right shore of reservoir. In the right shore of the reservoir, shale layers were dominant and have folded out by the Zendan faults and has changed trend of the layers, which caused cut off in this area. The left and right abutment of structure, three sets of discontinuities crosscut the rock mass, according to the layering in these categories are with discontinuities, make most of potentially space to escape water, but because of vertical layers, this space has not noticeable effect on seepage.
    Keywords: Engineering Geology, Geotechnic, Zarani, Minab, Embankment dam
  • Mojtaba Rahimi Shahid, Fariba Kargaranbafghi, Seyed Mehdi Moosavi, Nima Rahimi Page 93
    This paper discusses the results of the site investigations and rock mechanics studies carried out at the proposed Shahid dam site. Engineering geological properties of rock masses, such as permeability along the dam axis, discontinuities, strength, and stability of abutments, were investigated in order to determine probable problems prior to constructions. Shahid Dam is an earth fill dam with the clay core. The dam on the Marbor river, is located about 110 km of south of Semirom city in the Isfahan Province, Iran. The dam and its associated earth structures are mainly founded on alluvium and limestone in the High Zagros zone. Quaternary alluvium at the dam site has a thickness of about 20 m and overlies the Surmeh, Gadvan and breccia formations, comprises the Jurassic, Cretaceous and Post-Cretaceous rocks of the Zagros
    Mountains. Studies were carried out both at the field and the laboratory. Field studies include engineering geological mapping, intensive discontinuity surveying, kinematical analyses, drilling, Lugeon and Lofran permeability tests, and sampling for laboratory testing. Rock mass classifications, strength characteristics, and constants of rock masses were expressed by using Hoek-Brown empirical failure criteria, RMR, GSI, and Q values. The results of the investigations indicate that the foundation rocks are suitable for designing the proposed Shahid dam, and the rocks exposed in the right bank are of higher quality rock masses when compared to those in the left bank.
    Keywords: ahid dam, RMR, GSI, Q, Lugen, Lofran, Rock mass classification, Surmeh formation, Semirom, Iran