فهرست مطالب

مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی - سال هفتم شماره 26 (زمستان 1394)

نشریه مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی
سال هفتم شماره 26 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد کرمانی، رامین سپهری راد*، سیدصادق داج خوش صفحه 3
    بازبینی، بهبود و بازمهندسی فرآیندهای کسب وکار، به عنوان پارادایمی نوین در علوم سازمان و مدیریت که ریشه در تفکر سیستمی دارد، طی دهه های اخیر در طیف وسیعی از صنایع، مورد توجه قرار گرفته است. مقاله حاضر با هدف ارائه تجارب موفق در حوزه ی بهبود روش ها و فرآیندهای مدیریت منابع انسانی نگاشته شده است. در این مقاله مدل مفهومی متناسب به منظور پیاده سازی پیشنهادهای بهبود روش ها و فرآیندها معرفی شده و متدولوژی اقدام پژوهی با رویکرد هیوریستیک، با بهره مندی از ادبیات علمی و تجارب موفق بین المللی، به عنوان متدولوژی پژوهش مورد کاربست قرار گرفته است. نتایج اصلی پژوهش در قالب 21 پیشنهاد کاربردی پیاده سازی شده در سیستم منابع انسانی یکی از شرکت های هاب پتروشیمی ماهشهر ارائه شده و در هر مورد، یک نمونه از تجربه ی عملی موفق حاصله را، تشریح کرده ایم. نتایج نشان می دهد که بهره مندی از بهبود روش ها و فرآیندها با رویکردی درون زاد (توانمندسازی کارکنان)، و با بهره مندی از کار تیمی، تاثیری چشم گیر در بهبود عملکرد سازمان، تعاملات داخلی و ارتقای کیفی خروجی های سیستم خواهد داشت.
    کلیدواژگان: بهبود روش ها و فرآیندها، هیوریستیک، سیستم منابع انسانی، هاب پتروشیمی ماهشهر
  • مهدیه سادات خشوعی*، حمیدرضا عریضی، ابوالقاسم نوری صفحه 27
    هدف این پژوهش، تدوین نظریه شایستگی مدیریتی با استفاده از نظریه داده بنیاد بود. برای دستیابی به این هدف، با 15 نفر از مدیران سطوح مختلف شرکت گاز استان اصفهان که به روش هدفمند (با حداکثر اختلاف) انتخاب شده بودند، مصاحبه ای نیمه ساختاریافته انجام گرفت. علاوه بر این، ماهنامه ندای گاز، سایت ملی گاز و سایت های گاز 30 استان و شرح شغل مدیران ارشد شرکت گاز اصفهان به صورت هدفمند (نمونه گیری نظری) انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفت. سپس بر اساس روش نظریه داده بنیاد، در مرحله رمزگذاری باز، مفاهیم شناسایی و به 8 مقوله اصلی و 78 مقوله فرعی تقسیم بندی شدند. سپس در مرحله رمزگذاری محوری، با استفاده از شرایط علی، مقوله اصلی، راهبردهای کنش و کنش متقابل، زمینه، شرایط مداخله گر، موانع و پیامدهای شایستگی های مدیریتی، این مقوله ها در قالب پارادایم، تعیین شد. در رمزگذاری انتخابی نیز سیر داستان ترسیم و قضیه ها تدوین گردید. در پایان نیز برازش نظریه مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: شایستگی مدیریتی، نظریه داده بنیاد، شرکت گاز
  • جهانیار بامداد صوفی، صدیقه حسینی صفا *، محمد متقی، عبدالکریم پهلوانی صفحه 63
    مقاله حاضر در پی تبیین الگویی برای ارزیابی بهره وری نظام مدیریت منابع انسانی است. این تحقیق از نوع کاربردی- توسعه ای بوده و با روش ترکیبی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق، صنعت نفت است. تجزیه و تحلیل اطلاعات با کمک آزمون های مربوط به مدل سازی معادلات ساختاری انجام شده است. براساس نتایج بدست آمده، رابطه میان ابعاد چهارگانه الگو، رابطه ای خطی است که در آن بعد اثربخشی در سطح استراتژیک (با ایفای نقش شریک استراتژیک) متغیر مستقل، ابعاد کارایی در سطح استراتژیک و عملیاتی (به ترتیب با ایفای نقش های توسعه دهنده منابع انسانی و کارشناس عملیاتی) متغیرهای میانجی و بعد اثربخشی در سطح عملیاتی (با ایفای نقش ارائه دهنده خدمت به ذینفعان) متغیر وابسته شناخته شد. الگوی بدست آمده می تواند به عنوان ابزاری برای ارزیابی میزان بهره وری نظام مدیریت منابع انسانی در صنعت نفت و عارضه یابی و ریشه یابی مسائل و مشکلات مربوط به آن بکارگرفته شود.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، ارزیابی بهره وری، اثربخشی، کارایی، استراتژیک و عملیاتی
  • معصومه حبیبی*، محمد مهدی رشیدی صفحه 91
    در محیط پر تلاطم و رقابتی عصر حاضر سازمانی قادر به حفظ بقای خویش است که علاوه بر شناسایی خود و عوامل محیط موثر، قابلیت سازگار شدن با تحولات محیط بیرونی را کسب کرده و تلاش کند با بهینه سازی نقاط قوت و استفاده از فرصتهای موجود و همچنین، با غلبه برضعف ها و تهدیدهای محیطی، شرایط را به بهترین نحو ممکن مدیریت نماید. اما نکته مهم آن است که شناسایی مستمر چالش های موجود، مهمترین گام در این فرآیند می باشد. چرا که برنامه ریزی گامهای بعدی بدون این شناخت کامل نخواهد شد. در همین راستا، پژوهشکده مدیریت و منابع انسانی موسسه مطالعات بین المللی انرژی بعنوان اتاق فکر و هاب پژوهشی صنعت نفت در حوزه مدیریت و منابع انسانی، وظیفه خود می داند که با پایش مستمر چالش ها و تحولات حوزه منابع انسانی بتواند گام مفید و موثری در این راه برداشته و اقدامات آتی خود را نیز بر اساس نیازهای روز صنعت نفت در این حوزه برنامه ریزی نماید. برای این منظور، در این مطالعه ابتدا برای شناسایی چالش های پیش رو و نیازهای پژوهشی حوزه منابع انسانی در سطح صنعت نفت ایران از روش مطالعه اسناد کتابخانه ای، بررسی کیفی اسناد و مدارک و تحلیل محتوای اسناد استفاده شده و پس از استخراج عناوین مورد تاکید در این منابع و نتایج مصاحبه با مدیران صنعت نفت، محورهای کلی توسط خبرگان حوزه منابع انسانی در صنعت نفت احصاء و در شش طبقه دسته بندی گردیده است.
    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، چالش های مدیریت منابع انسانی، برنامه ریزی، صنعت نفت ایران، هاب پژوهشی
  • طاهره فیضی، سلیمه لطیفی جلیسه*، لاله ملک پور صفحه 115
    تحقیق حاضر با هدف بررسی میزان اخلاقی بودن سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی انجام شده است. نوع تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی – پیمایشی مقطعی است. جامعه آماری تحقیق 261 تن از کارکنان (مدیران و پرسنل) منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر هستند، که تعداد 200 تن با روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه است. آلفای کرونباخ پرسشنامه 97/0 است. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی سلسله مراتبی و نرم افزارهای اس.پی.اس.اس و لیزرل 5/8 انجام شده است. نتایج نشان داد که سازمان اخلاقی دارای سه بعد افراد اخلاقی، رهبری اخلاقی، ساختارها و نظام های اخلاقی است. همچنین افراد اخلاقی دارای مولفه های (اعتماد، درست رفتار کردن، در سطح عالی پرورش اخلاقی بودن) و رهبری اخلاقی دارای مولفه های (الگوی نقش بودن، حفظ ارزش های اخلاقی در سازمان، پاداش دادن به رفتار اخلاقی و به انضباط در آوردن سریع رفتار غیراخلاقی) و ساختارها و نظام های اخلاقی دارای مولفه های (فرهنگ سازمان، اصول اخلاقی، کمیته آموزش، سازو کارهای افشاگری) است.
    کلیدواژگان: سازمان اخلاقی، افراد اخلاقی، رهبری اخلاقی، ساختار و نظام های اخلاقی، پتروشیمی ماهشهر
  • اسفندیار محمدی، وحید شرفی* صفحه 145
    هدف این تحقیق «بررسی تاثیر سبک های رفتاری مدیران و مدیریت استعداد بر جانشین پروری» می باشد. روش تحقیق، توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه مدیران و کارکنان شرکت پتروشیمی ایلام می باشد که تعداد آنها 400 نفر هستند. با استفاده از جدول مورگان تعداد 196 نفر برای نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری، تصادفی ساده است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده که روایی آن به تائید اساتید متخصص رسیده و برای پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 0. 901 بدست آمده است که نشانگر تائید پایایی پرسشنامه مورد نظر می باشد. نتایج پژوهش نشان دادند که سبک های رفتاری مدیران و مدیریت استعدادها بر توانمندسازی کارکنان و جانشین پروری تاثیر مثبت، مستقیم و معناداری دارند. توانمندسازی کارکنان نیز بر جانشین پروری تاثیر معناداری دارد. همچنین ابعاد سبک رفتاری (ابراز وجود، دلپذیر، تحلیلی و پیش برنده) بر جانشین پروری تاثیر معناداری دارند.
    کلیدواژگان: سبک های رفتاری، مدیریت استعدادها، توانمندسازی کارکنان، جانشین پروری، پتروشیمی ایلام
  • سید امیر طالبیان، احمد ملاکی*، نجمه عطایی نژاد صفحه 165
    پایه و اساس رفتار یک سازمان در اجتماع، مسئولیت و پاسخگویی در مورد فعالیتها و تصمیماتی است که در قبال ذینفعان خود انجام میدهد. تداوم این رفتار مسئولانه می تواند باعث شکل گیری هویتی مشروع و قابل پذیرش از یک سازمان در بین ذینفعان خود و حتی جامعه شود. بنابراین اگر سازمان ها، موفقیت و تداوم حیات خود را در گرو مسئولیت و پاسخگویی در برابر محیط اجتماعی، رسمی و ذینفعان خود ببینند، در این صورت با رویکردی آینده نگرانه، توجه به مسئولیتهای اجتماعی، نه تنها سیاستی هزینه بر تلقی نخواهد شد، بلکه نوعی سرمایه گذاری اجتماعی بلندمدت برای سازمان خواهد بود تا از یک طرف سود اقتصادی خود را افزایش داده و از طرف دیگر با رعایت ارزش ها و هنجارهای جامعه، هویتی مشروع در بین ذینفعان خود و جامعه کسب کرده و نیازها و انتظارات آنان را به نحو مطلوبی برآورده کنند. این مقاله به شناسایی و ارزیابی مسئولیت های اجتماعی موسسه مطالعات بین المللی انرژی، به عنوان یک سازمان دانش بنیان که وظیفه انجام پژوهش های کاربردی و راهبردی برای صنعت نفت ایران را دارد، در قبال ذینفعان خود می پردازد. ذینفعان موسسه به دو گروه عمده شامل ذینفعان داخلی(کارمندان موسسه) و ذینفعان بیرونی که طیف متنوعی را در بر می گیرند، شامل می شوند. این پژوهش با ترکیب روش های کمی و کیفی انجام شده است. از میان روش های کمی پیمایش و از میان روش های کیفی تکنیک مصاحبه گروهی استفاده شده است. جامعه آماری مطالعه حاضر را 60 نفر از ذینفعان داخلی و 60 نفر از ذینفعان بیرونی تشکیل دادهاند که با روش نمونه گیری غیراحتمالی و نمونه های در دسترس انتخاب گردیدهاند. یافته ها نشان می دهد ارزیابی کلی همه ذینفعان متوسط می باشد. همچنین بر اساس نتایج تحقیق، ایجاد هسته های مشورتی در حوزه های مختلف موسسه با عضویت نمایندگان ذینفعان و همچنین تشکیل شوراهای برنامه ریزی و تصمیم گیری با مشارکت ذینفعان می تواند به افزایش همسویی وتحقق مطلوب تر مسئولیت اجتماعی در قبال آنها شود و در یک فرایند به بهبود وضعیت شاخص های مسئولیت اجتماعی موسسه منجر شود.
    کلیدواژگان: مسئولیت های اجتماعی، ذینفعان کلیدی، موسسه مطالعات بین المللی انرژی
  • سیدعلی رضا موسوی پور*، مجید جهانگیرفرد صفحه 195
    ارگونومی علم متناسب نمودن محیط کار با توانایی های انسان است و ارگونومی محیطی به عنوان بخشی از این علم به کنترل عوامل محیطی می پردازد. هدف از این تحقیق بررسی و شناسایی رابطه بین ارگونومی محیطی ( عوامل فیزیکی موجود در محیط کار) و عملکرد کارکنان و همچنین بررسی وضعیت موجود عوامل فیزیکی محیط کار کارکنان شرکت گاز استان تهران می باشد. جامعه آماری کلیه کارکنان شاغل در شرکت فوق و زمان تحقیق تابستان سال 1392 می باشد. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نامتناسب با حجم، نمونه های مورد نظر انتخاب گردید. داده های تحقیق از روش میدانی و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته جهت پاسخ به سوالات تحقیق در بخش ارگونومی محیطی و پرسشنامه اچیو در بخش عملکرد گردآوری شده است. برای دستیابی به اهداف تحقیق از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن) و در محیط نرم افزاری SPSS استفاده گردید. نتایج پژوهش موید این مطلب است که بین ارگونومی محیطی (عوامل فیزیکی: نور، ارتعاشات، دما، ساختمان و تجهیزات) و عملکرد کارکنان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد، ولی بین سروصدای محیط کار و عملکرد کارکنان رابطه معنی داری یافت نشد. نتیجه سنجش ارگونومی محیطی از دیدگاه کارکنان شرکت گاز استان تهران نیز حاکی از این است که میانگین امتیاز به عوامل فیزیکی در محیط کاری کارکنان فوق در حد متوسط به بالا می باشد.
    کلیدواژگان: ارگونومی، محیط کار، عوامل فیزیکی، عملکد، اچیو
|
  • Mohammad Kermani, Ramin Sepehri Rad*, Seyed Sadegh Daj Khosh Page 3
    Review, improvement and reengineering of business processes, has gained a wide range of attention in many industries, as a new paradigm in organization and management sciences which is stemmed from system thinking. This paper aims to provide a review of best practices in the human resource management processes, and presents a conceptual model to implement improvement suggestions and introduces heuristics by usage of scientific literature and international best practices, as the appropriate methodology. The main results of study suggests 21 practical best practices implementation in one of the Mahshahr petrochemical hub companies. The results show that business processes improvement with endogenous approach (empowering staff), and having the advantages of teamwork, has a significant impact on improving the efficiency, effectiveness, internal interactions and outputs of the system.
    Keywords: Business process improvement, Heuristics, Human resources systems, Mahshahr petrochemical Hub
  • Mahdieh Sadat Khoshouei, Hamid Reza Oreyzi, Aboulghasem Nouri Page 27
    The purpose of this research was to preparation the theory of managerial competency using grounded theory. The 15 semi-structured interviews were conducted with 15 managers selected purposefully (maximum variation sampling) from among the different levels of management in Isfahan Gas Company. Also, Gas monthly magazine, web sites of National Iranian Gas Company and thirty province and job description of managers selected purposefully (theoretical sampling) and studied. Then based on grounded theory, in the open coding phase, concepts were collected and categorized into 8 main categories and 78 sub categories. In the phase of axial coding, the link between these categories were determined in the form of coding paradigm under titles of causal conditions, core phenomenon, mutual action/reaction strategies, context, intervening conditions, obstacles, and the consequences of managerial competencies. In the selective coding phase, the story line was sketched out and the propositions were generated. Finally ¡ theory fitting accepted.
    Keywords: Managerial Competences, Grounded Theory, Gas Company
  • Jahanyar Bamdad Soofi, Sedigheh Hosseini Safa*, Mohammad Motaghi, Abdol Karim Pahlevani Page 63
    This article, explains a model for evaluating productivity of human resource management. The research used a filed survey method. The research design is developing –practical by using mixed method in data gathering and its analysis. The statistical population of study is Iranian Oil and Gas Industry. For data analysis, structural equation model is used. On the base of results, there is a linear relation between forth dimensions of research model. Effectiveness in strategic level (with performing strategic partner role) is independent variable, Efficiency dimensions in Strategic and operational Level (with performing HR developer and Management of Firm Infrastructure roles) are intermediate variable and effectiveness dimension in operational level (with performing servicing stakeholders) is dependent variable. The developed model can apply for evaluating, diagnosis and analyzing the productivity of HRM system in Iranian oil and Gas Industry.
    Keywords: Human resource management, Productivity evaluation, Effectiveness, Efficiency, Strategic, Operational level
  • Masoomeh Habibi*, Mohammad Mehdi Rashidi Page 91
    Todays, in a turbulent and competitive environment, those organizations will be able to survive that could be able to manage environmental challenges, using their strengths, overcoming their weaknesses and identifying opportunities and threats, in the best way. Identifying current and future challenges regularly, is the most important step in this process in order to plan properly and have a good road map. Since, the research Center of Human Resources Management (HRM) of a research hub is an intellectual advisory, and think tank of the petroleum industry in the field of human resource management; it can help petroleum industry to meet their challenges in this field. So, it is necessary to identify and prioritize challenges and then, set the plans and future actions according to the real needs of petroleum industry. In this paper, we have used qualitative research method. According to the literature review, the content analysis of main formal documents, and interviews with experts, we identified challenges and research needs in the field of human resource management in six categories and then determined their priorities for the petroleum industry.
    Keywords: Human resource development, human resource challenges, planning, petroleum industry, A research hub
  • Tahereh Feizy, Salimeh Latifi Jaliseh*, Laleh Malekpour Page 115
    The main objective of this applied research is evaluating the degree of ethic in petrochemical special economic zone organization. The method of the following research is Cross Sectional Descriptive-Survey. The main sampling population was 261 employees (Including managers and staff), the sample of this research was 200 that have been selected by the simple accidental sampling method. Questionnaire is the applied method of the data gathering. Cronbach’s Alfa of this study was 0.97. For analysis of data, the mentioned methods and soft wares have been used: Hierarchical Confirmatory Factor Analysis, one sample T-test and Friedman Test, Also; the SPSS and |Lisrel software. The conclusion has been made that an ethical organization should have three aspects of the moral individuals, leadership and structure. The measure of the ethics in the mentioned organization is less than the average.
    Keywords: Ethical organizations, individual ethic, leadership ethic, structure ethic, petrochemical special economic zone organization
  • Esfandiar Mohammadi, Vahid Sharafi* Page 145
    The main objective of the current paper is to investigate the effects of managers’ behavioral styles and talent management on succession planning, explaining the intermediary role of staff empowerment. The research method is a descriptive one with a correlative approach. The statistical population of the study includes all the managers and staff working in petrochemical company of Ilam Province. The data gathering tool was a questionnaire whose justifiability was confirmed by experts and university professors and its stability, using Cronbach’s Alpha coefficient was calculated to be 0.901 which indicates the satisfactory stability of the questionnaire. The results show that managers’ behavioral styles and talent management have a positive, direct and significant effect on succession planning. Also, staff empowerment has a significant effect on succession planning. Moreover, different aspects of behavioral style (assertiveness, pleasantness, analytical and advancing) have a significant impact on succession planning.
    Keywords: behavioral styles, talent management, succession planning, petrochemical company of Ilam
  • Seyed Amir Talebian, Ahmad Mallaki*, Najme Ataeinejad Page 165
    The present paper tries to identify and evaluate the social responsibilities of IIES, as a Scientific-Research Institute which has the responsibility of performing functional and Strategic research for Iran Oil Industry. In the current paper, the stakeholders are divided into two groups, internal (Including the managers, advisors, faculty members, researchers and the other staff of IIES) and external (Oil ministry's staff, Employers, Executives, Consultants and external partners, professors and participants in the educational courses, website and library users, and university students who look for support of their thesis ). This study has combined survey technic as quantitative and group interview technique as qualitative method. The Statistical Society of this study consists of 120 people, 60 internal and 60 external stakeholders, whom are selected by Non-probability sampling and available samples. According to the results the evaluation of both groups of stockholders from IIES’s performing its social responsibilities, was average. Moreover it is suggested that creating consult groups in various research areas plus making a policy council with stakeholder’s participation will improve the indexes of social responsibility in IIES.
    Keywords: Social Responsibility, Internal Stakeholders, External Stakeholders, IIES
  • Seyed Alireza Mousavipoor*, Majid Jahangirfard Page 195
    Ergonomics is a science for making appropriate workplace with human capability and environmental ergonomics as a part of this science deal with environmental factors. The purpose of this research is to study and recognize the relation between environmental ergonomics (physical factors in workplace) and the performance of employees and also the assessment of available status of physical factors in the workplace of staff in Tehran Province Gas Company. Research data was collected by field method through researcher made questionnaire in the section of ergonomics and ACHIEVE questionnaire in the section performance. The results show a positive and significance relationship between environmental ergonomics (physical factors: lighting, vibration, temperature, spatial arrangement & Furniture) and the performance of staff, but there is no a significance relationship between noise and performance. The result of assessment of workplace ergonomics in the view of the employees in TPGC indicates that the average score of physical factors in workplace was mid to high.
    Keywords: Ergonomics, workplace, Physical factors, Performance, Achieve