فهرست مطالب

ره آورد سیاسی - پیاپی 15 (بهار 1386)

نشریه ره آورد سیاسی
پیاپی 15 (بهار 1386)

  • 110 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 1
  • محمد مهدی احمدی معین صفحه 3
    چکیده: جنگ سرد و پیامدهای آن بویژه فروپاشی و تجزیه اتحاد جماهیر شوروی اثرات شگرفی در عرصه روابط بین الملل بجای گذارده اند که اهمیت آنها بر هیچ کس پوشیده نیست اما در این میان آنچه بسیار جالب توجه و درس آموز است چگونگی پیروزی ایالات متحده در این نبرد بزرگ علیه شوروی و تدابیر مؤثر در این پیروزی است. در این مقاله سعی شده است مهمترین سیاست های دولتمردان ایالات متحده، بویژه عملکرد رونالد ریگان چهلمین رئیس جمهور آمریکا در برابر شوروی سابق را بررسی نماییم؛ سیاست هایی که در فروپاشی این ابرقدرت نقش کلیدی ایفا کردند. لازم به ذکر است جنگ سرد از چند دهه قبل یعنی پس از پایان جنگ جهانی دوم آغاز شده بود اما فاصله زمانی مورد بررسی در این نوشته دهه 1980 است، سال هایی که امپراطوری گسترده شوروی آخرین نفس های خود را می کشید و درست در همین زمان تیر خلاص توسط دولت ریگان بر کالبد بی رمق آن شلیک شد و در نهایت در سال 1991 شوروی کمونیستی به گورستان تاریخ پیوست. همچنین در انتهای این مقاله سعی شده است از طریق مقایسه الگوی مورد استفاده علیه شوروی با الگوی مورد استفاده علیه جمهوری اسلامی ایران تفاوت ها و مشابهت های این الگوها را شناسایی نماییم.
    کلیدواژگان: جنگ سرد، مقایسه تسلیحاتی، فروپاشی شوروی، ایالات متحده آمریکا
  • سید حمیدهاشمی صفحه 15
    چکیده: در این مقاله ابتدا به صورت مختصر جایگاه نظریه تهاجم دفاع را در میان نظریات مختلف مکتب رئالیستی تبیین نموده ایم و مشخص ساخته ایم که این نظریه در زیر شاخه رویکرد تدافعی از نظرات واقع گرا قرار گرفته است. در ادامه پس از توضیح اصول مورد توجه نظریه تهاجم دفاع، سعی شده است از نگاه سنتی در این نظریه تنها به توضیح فناوری ورابطه آن با رویکرد تهاجمی یا تدافعی کشورها می پردازد فراتر رفته و متغیرهایی از قبیل نقش رژیم های مدرن، جغرافیا، و نظامهای امنیتی را نیز، در تحلیل مورد استفاده قرار دهیم. سپس یک سری عوامل تحت عنوان «عوامل ده گانه» به عنوان نشانه ای قابل توجه در رفتار کشورها برای پیش بینی و تحلیل رویکرد آنها معرفی شده است و مشخص شده که تصاعد گام به گام این عوامل به معنای نزدیک شدن به شرایط جنگ و نا امنی است. در نهایت پس از بیان نقاط ضعف و قوت این نظریه، به تبیین رفتارهای سیاسی و نظامی محمدرضا پهلوی پرداخته شده است و عوامل ده گانه را در دوران حکومت پهلوی دوم مورد شناسایی قرار داده است.
    کلیدواژگان: تهاجم، دفاع، واقع گرایی، رویکرد تدافعی، حکومت پهلوی، نوع رژیم سیاسی، نطام های امنیتی
  • مهدی ذوالفقاری صفحه 31
    چکیده: موقعیت حساس و استراتژیک ایران در منطقه خاورمیانه و وجود بحران ها و عدم ثبات سیاسی در کشورهای مجاور و وجود چالش های سیاسی با همسایگان استراتژیک باعث به وجود آمدن تهدیدهایی برای امنیت جمهوری اسلامی ایران می شود. از بزرگ ترین تهدیدات فرامنطقه ای که حوزه نفوذ آن به این منطقه حساس و استراتژیک وارد شده است، ایالات متحده آمریکا است. آمریکا با تداوم حضور خود در منطقه و ایجاد روابط با دول همسایه ایران در شمال، جنوب، شرق و غرب در صدد ایجاد فضایی رعب انگیز و تنش زا در ارتباط ایران با کشورهاست. مخالفت ایران با طرح خاورمیانه بزرگ آمریکا در منطقه، به رسمیت نشناختن اسرائیل و احساس خطر آن دولت از ناحیه ایران، تاکید بر استقلال و پی گیری عزت مدارانه پرونده هسته ای منجر به احساس خطر از این ناحیه برای آمریکا و متحدانش شده است. به همین دلیل و بنابر اهمیت استراتژیک ایران و سیاستی که در قبال این دولت ها سر لوحه سیاست خارجی خود قلمداد کرده است، باعث مقابله شدید آمریکا با این کشور در فضای بین المللی شده است. استراتژی آمریکا در منطقه خاورمیانه در قبال ایران مبتنی بر محدود ساختن و منزوی کردن و به طور کلی حذف ایران از معادلات منطقه است و برای رسیدن به این مهم و نیز تسلط بر منابع اقتصادی و موقعیت استراتژیکی منطقه از تمامی ابزار دیپلماسی و حتی نظامی در مقیاس گسترده استفاده می کند.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، ایران، آمریکا، امنیت، ژئوپولیتیک
  • امید عبداللهی صفحه 51
    چکیده: خاورمیانه منطقه ای است که به لحاظ ویژگی های منحصر به فردش حائز اهمیت فراوانی است (که درباره اهمیت آن به موقع توضیح داده می شود). اما اخباری که غالبا از منطقه به گوش می رسد تفاوت فاحشی با کنه واقع دارد و گاه اخبار به گونه ای بیان می گردد که خود ما هم که در این منطقه زندگی می کنیم را گمراه می سازد. در این مقاله سعی شده است تا تاثیر رسانه ها بر تحریف ها، بزرگنمایی ها و... اخبار در خاورمیانه مورد بررسی قرار گیرد. ضمن بررسی اهمیت رسانه و موقعیت منطقه خاورمیانه، این مساله را با ذکر شاهد مثال هایی مورد بررسی قرار داده ایم البته در این مقاله، بیشتر یک بحث تحلیلی در پیش گرفته می شود. برای این منظور نخست چارچوب تحلیلی بحث با استفاده از نظریات رسانه، زبان و خبر طراحی شده و بر اساس آن اصول عملیاتی حاکم بر سیاست های خبری رسانه های غربی در جریان جنگ تحمیلی عراق بر ضد جمهوری اسلامی ایران، مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: رسانه، افکار عمومی، اخبار، قدرت تاثیرگذاری، خاورمیانه
  • روح الله لطفی نژاد صفحه 61
    چکیده: تاریخ معاصر ایران مشحون از تلاش هایی است که به منظور ایجاد تغییری بنیادین در حوزه عمومی کشور صورت گرفته است. دگرگون خواهی در مواجهه ایرانیان با تمدنی جدید که قدرت هژمونیک خود را در حوزه های تکنولوژیک، معرفتی و سیاسی بر ایران تحمیل می کرد، به حسی جمعی دامن زد که زمینه ورود کلماتی چون «پروقره»، «پروتستانتیزم»، «مشروطیت»، «اوولوتسیون»،... را در ادبیات سیاسی این دوران فراهم کرد. ایرانیان در برخورد با تمدن غرب با مشاهده تفاوت های شگرف این موجودیت بیگانه به درکی متمایز از خود و جایگاه خود رسیدند که به کلی متفاوت از نگاهی بود که تاآن روزگار به خود و جامعه ایران داشتند. این تمایز و تغییر نگرش ها نسبت به فرهنگ و نظام اجتماعی خودی به خوبی در سفرنامه ها، سیاحت نامه ها و زندگی نامه های خودنوشت مسافران فرنگ قابل مشاهده است. این مسافران در نوشته های خود به ویژگی هایی از این فرهنگ و ساختار اجتماعی خودی اشاره می کنند که پیش از این در مرکز توجهات آنها قرار نداشته بود. نکته قابل توجه دیگری که در این رسالات به چشم می خورد، موضع گیری این مسافران نسبت به فرهنگ خودی و غیرخود –تمدن غربی- است. حاصل اولین برخورد این عده با تمدن غرب حیرت و مفتون زدگی بود. البته شاید باید به این عده حق داد که با مشاهده دستاوردهای تکنولوژیک و اجتماعی غرب و فاصله آن با وضعیت ایران با چنین احساسی روبرو شوند، اما فارغ از این نوع قضاوت ها، نتایج این مفتون زدگی لزوما مثبت نبوده است و در تجویزهایی که این عده و خوانندگان این متون در آینده برای کشور ایران کردند، این نوع مفتون زدگی تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، لیبرالیسم، مشروطیت، قانون، آزادی، استبداد
  • محمد مهدی احمدی معین صفحه 85
  • صفحه 93
|
  • M. M. Ahmadi Moein Page 3
    The cold war and its aftermaths specially the collapse of Soviet Union affected the international relations arena and the importance of these events is not covert to anyone but what is very remarkable is the modality of the U.S. victory in this big battle against soviet and the effective tactics in this success. This article tries to consider most important policies of American officials specifically the operation of Ronald Reagan the 40th president of the United States, the policies which played a key role in the downfall of that superpower. The cold war had been started in several decades earlier -exactly after the second World War- but the present research discusses the period of 1980s, years in which the vast soviet empire was taking her last gasps and accurately at this time the last shot was fired to her spent chassis by Reagan Administration and ultimately in 1991 the communist Soviet went to the necropolis of history. At the end of this study we try to compare the U.S. pattern against Soviet Union with her pattern against the Islamic Republic of Iran in order to identify their differences and similarities.
  • S. H. Hashemi Page 15
    The present paper discusses firstly about the position of this theory among various theories of realist school of thought and concludes that this theory is placed in defensive subsidiary of realistic theories. Then after explanation the principles of this theory we try not to be limited to traditional conceptions of that which only talks about the technology and its relationship with Aggressive or defensive positioning of countries but to use the role of some variants such as modern regimes, geography and security systems in our analysis. Then a series of factors has been introduced as “decuple factors” which are considerable signs in the behavior of countries and can help in prediction and analyzing their intentions and concluded that the one-by-one emergence of this signs can lead to war and insecurity conditions. Eventually after expressing the weaknesses and strengths of this theory tries to explain the political and military actions of the second Pahlavi and to identify the decuple factors in his period.
  • M. Zolfaghari Page 31
    The sensitive and strategic position of Iran in the Middle East region, the crisis and political instability in neighboring countries and existence of political challenges with strategic neighbors lead to some threats against the Islamic Republic of Iran`s security. One of the biggest ex-regional threats whom influence has been expanded in this region is the United State of America. With keeping on to her presence in this region and through her relationships with neighboring countries of Iran in north, south, west and east of the Iranian borders, the U.S. is going to dominate an environment characterized by horror and tension on the relationships of Iran with this countries. The rejection of American plans such as Big Middle East by Iran, avoiding from recognizing Israel and the danger which that regime sense from the Iranian side, the insistence of Iran on her national independence and also on pursuing her nuclear program have led the U.S. and her allies to be worry about Iran. The above mentioned reasons, the strategic importance of Iran and the policies which Iran has chosen toward these governments has eventuated to a very intensive confrontation from America against Iran in the international environment. The main characteristics of this American strategy against Iran in the Middle East are limitation and isolation and above all erasing of Iran from the regional deals and in this way and also to expand their sovereignty on the economic resources and on the strategic station of this region, the U.S. and her allied powers will not hesitate from using any diplomatic and even military tools.
  • O. Abdollahi Page 51
    Middle East is a very important region because of its exclusive specialities (we will discuss about its importance in its place). But the news which we hear from this region is in tremendous difference from the reality and sometimes this news announce in a way which misguides us ourselves who are living in this region. This article discusses the effects of media on the distortions, exaggerations, etc of Middle East news. The above mentioned matter is discussed in this study through offering testifier examples and Alongside it, there is deliberated the media and Middle East region importance. Ad-hoc, foremost, the analytic framework of our debate has been designed through using media, language and news theories and on this base the operational principles of the newscast policies of western media during the imposed war of Iraq on the Islamic Republic of Iran has been deliberated.
  • R. Lotfi Zad Page 61
    The contemporary history of Iran is full of struggles with the aim of fundamental changes in the public domain of Iranian society. This desire for development in encounter with a new civilization which was imposing its hegemonic power in technologic, noetic and political domains on Iran, shaped to a common sense which itself prepared the scene for new words such as Progress, Protestantism, Constitutionalism, Evolution, etc to emerge in the political literature of that period. Iranians in collision with the west civilization with observing the prodigious differences of this strange phenomena reached to a distinctive apperception of themselves and their station, an apperception which was completely different from its preceding. This development is obviously reflected in itineraries and biographies written by passengers of the west. This passengers point out to some aspects of their culture which were hidden from their eyes prior to these trips. Another eye catcher point in these dissertations is the passengers lodgment toward the strange culture–western culture. The result of their first deal with this culture was astonishment and infatuation. We may justify them to react like that when they observed the technological and social advancements of west and its distance from the Iranian situation but despite these justifications, the outcomes of this infatuation weren’t positive necessarily and later became effective in their and their readers prescriptions for Iran.