فهرست مطالب

ره آورد سیاسی - پیاپی 47 (بهار و تابستان 1395)

نشریه ره آورد سیاسی
پیاپی 47 (بهار و تابستان 1395)

  • بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد فلاح تفتی صفحه 7
    در دنیای کنونی، دولت ها به دنبال کسب بهترین و بالاترین منافع برای خود هستند. جنگ نرم یکی از راه های جدید شناخته شده است که قدرت های بزرگ برای رسیدن به اهداف مشروع یا نامشروع خود از آن استفاده می کنند. مسئله این است که در این میان با توجه به سطوح مختلف قدرت گروهی از کشورها مورد ظلم واقع می شوند؛ بنابراین این مقاله تلاش می کند تا با ارائه مقدمه ای کوتاه از تاریخ روابط بین الملل و همچنین تحول جنگ های سنتی به مدرن بعد از تعریف چند مفهوم و پرداختن به تاکتیک های رایج و جدید جنگ نرم، سخن خود را به نتیجه ای مطلوب برساند. بر این اساس تلاش می شود جنگ مدام دشمن با اسلام در عصر تکنولوژی به صورت ملموس تری ارائه گردد. پس لازم است بدانیم ما می توانیم با تقویت فعالیت های فرهنگی، وحدت میان مردم و مسئولین، دیدی خوش بینانه همراه با اعتماد به نفس بالا، نظریه پردازی آزاد، بصیرتدهی به آحاد جامعه و از همه مهم تر ایستادگی در برابر دشمنان، این برنامه های شوم را خنثی کنیم. این در حالی است که این کشورها به وسیله ابزار پیشرفته خود اعم از رایانه، ماهواره و سینما، تلاش می کنند تا تمام دنیای غیر از خود را از مسیر اصلی و البته درست خود منحرف کرده، آن ها را به طرف اهداف نادرست خویش سوق بدهند.
    کلیدواژگان: جنگ نرم، تاکتیک ها، جمهوری اسلامی ایران، رسانه های اجتماعی
  • احمد حسین زاده صفحه 35
    شکل جدیدی از نهادهای خدمت رسان با ارزش ها و هنجارهای خاص خود پس از انقلاب اسلامی ذیل نظام سیاسی-اجتماعی آن شکل گرفته است که امروز یکی از اشکال تبلوریافته آن اردوهای جهادی می باشد؛ اینکه چگونه ساختار سیاسی و اجتماعی بتواند از کارکردهای این نهاد برخاسته از انقلاب اسلامی، استفاده بکند ما را بر این داشت تا این پژوهش را انجام دهیم. لذا این پژوهش این هدف را دنبال می کند که بتواند کارکردهایی اردوی جهادی اعم از سیاسی و اجتماعی را احصا و بیان نماید. همچنین این پژوهش تلاشی است برای فراهم آوردن محتوایی شایسته در مورد اردوهای جهادی و ایجاد زمینه ای برای ادامه دادن این حرکت های جهادی با نگاهی علمی و پژوهشمحور و به نظر می رسد استخراج این کارکردها یکی از لوازم تداوم این حرکت ها برای بهره وری بیشتر است و نهادهای رسمی و یا غیررسمی می توانند از این ظرفیت برای تحقق عدالت اجتماعی و رساندن پیام جمهوری اسلامی استفاده کنند. به طور کلی این تحقیق به دو بخش تقسیم می شود: قسمت اول آنکه شامل نحوه گردآوری و استخراج داده ها است که از دو روش مشاهده مشارکتی و مصاحبه استفاده شده است و قسمت دوم نیز به روش داده بنیاد اختصاص دارد که با استفاده از آن داده ها تجزیه و تحلیل شده اند. لذا با توجه به سوال اصلی تحقیق که کارکردهای سیاسی و اجتماعی اردوهای جهادی چیست؟ می باشد، نتایج به دو دسته سیاسی و اجتماعی تقسیم می شود که دسته سیاسی مشتمل بر چهار کارکرد است که عبارت اند از مشارکت سیاسی، جامعه پذیری سیاسی، صدور انقلاب و تقویت بینش و بصیرت دینی و انقلابی؛ و دسته اجتماعی عبارت اند از: رسیدگی به محرومین، پر کردن اوقات فراغت، ایجاد خدمات عمومی.
    کلیدواژگان: اردوی جهادی، کارکرد سیاسی، کارکرد اجتماعی، روش داده بنیاد
  • محمد طالعی لاری صفحه 67
    مسئله بیداری اسلامی که از چند سال پیش در برخی کشورهای عربی شروع شده تا کنون معرکه آرا و نظرات بسیار مختلفی بوده است و این واقعه از ابعاد مختلفی قابل بررسی و تحلیل می باشد. این مقاله، از منظری فقهی که کمتر مورد توجه قرار دارد، به مسئله نگریسته است تا مشروعیت یا عدم مشروعیت فقهی بیداری اسلامی و قیام هایی را که صورت گرفته، مورد بحث قرار دهد. در این میان با توجه به تفاوت هایی که بین فقه امامیه و فقه عامه به چشم می خورد، باید میان این دو رویکرد تفکیک قائل شد. از آنجایی که بیداری اسلامی عمدتا در ممالک سنی نشین به وقوع پیوسته است، تمرکز اصلی این مقاله بر روی روایات و فقه می باشد. سوال اصلی مقاله حاضر این است که: دیدگاه فقه عامه در ارتباط با مشروعیت یا عدم مشروعیت بیداری اسلامی و انقلا ب های ذیل آن چیست؟ برای پاسخ به این سوال، با روش مطالعه کتابخانه ای، به سراغ نظریات مربوط به حکومت و خلافت در میان اهل تسنن رفته شد و همچنین، روایات و فتاوای فقهای عامه در باب اطاعت از حاکم و خروج بر حاکم، توصیف و تحلیل گردید. با بررسی انجام شده، به نظر می رسد بر اساس روایات فراوان و همچنین فتاوای فقهای اهل تسنن، خروج علیه حاکم ولو حاکم ظالم و فاسق و کافر، کاری شرعا حرام است و افراد از این کار، بر حذر داشته شده اند.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، فقه عامه، فقه امامیه، مشروعیت سیاسی، اطاعت سیاسی
  • سید مهدی موسوی نیا صفحه 91
    مشروعیت سیاسی یکی از لوازم حکومت ها از دیرباز بوده است، به گونه ای که نظام های سیاسی برای مشروع جلوه دادن سلطه و حکمرانی خود به دلایل و ابزار متفاوتی دست می یازند تا از یک سو سلطه سیاسی موجود را موجه جلوه داده و از دیگر سو با آگاه نمودن افراد از چنین حقانیتی موجبات اطاعت سیاسی آنان را فراهم نمایند. مشروعیت سیاسی را می توان بر پایه دو عنصر مهم شرح و بسط داد: کارآمدی و رضایتمندی؛ باید تبیین گردد که حکومت، چگونه می تواند از عهده وظایف خود برآمده و کارآمدی اش را اثبات کند و آیا اقدامات حکومت در اثربخشی و اثبات کارآمدی، توانسته است شهروندان خود را اقناع کرده و بقای خود را تضمین کند. در این مقاله، با توجه به دو عنصر یادشده، دیدگاه امیرالمومنین علی (ع) به عنوان یکی از معدود تجارب گران سنگ حکومت معصومین (ع) بررسی شده است. سوال اصلی این است که: جایگاه دو عنصر رضایتمندی و کارآمدی در نگاه امیرالمومنین (ع) چیست؟ در مقاله حاضر، ضمن مطالعه مدیریت ذهنیت ، تثبیت موقعیت و تولید ظرفیت توسط حضرت برای اثبات کارآمدی، نگاه ایشان به کسب رضایتمندی تبیین گردیده است. مواردی از جمله تاکید بر عقلانیت، اجرای عدالت، شایسته سالاری و رعایت تقوای الهی سبب شده است تا حضرت به جای اهمیت دادن به رضای مردم در مواضعی، به اصول خاصی پایبند باشد. در این مقاله از طریق روش کیفی، اطلاعات کتابخانه ای گردآوری شده، بررسی و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: کارآمدی سیاسی، مشروعیت سیاسی، حکومت اسلامی، رضایتمندی، سیاست اسلامی، امام علی (ع)
  • سیدعلی لطیفی صفحه 117
    دغدغه اصلی این مقاله، ارائه نگرشی اندیشه شناختی و روش شناختی به اندیشه سیاسی میرزای نائینی (ره) و کاربرد نظریه حکومت مشروطه در تجزیه وتحلیل تعامل دین و دولت است. سوال اصلی این نوشتار عبارت است از اینکه میرزای نائینی بحران سامان سیاسی در دوران قاجاریه را چگونه دلیل یابی و برای برون رفت از آن، چه تجویز آرمانی ارائه می دهد؟ برای بررسی فرضیه، نگارنده با استفاده از چارچوب نظری توماس اسپریگنز در کتاب «فهم نظریه های سیاسی» به بررسی زوایای پنهان اندیشه سیاسی نائینی، در قالب مشکل شناسی، دلیل شناسی، آرمان شناسی و راه حل شناسی پرداخته و در این راستا، از روش پژوهش تاریخی-توصیفی (تحلیل محتوا) بهره برده است.
    بحران استبداد منبعث از عدم توجه به ضروریات شریعت فرضیه ی اصلی نوشتار را شکل می دهد و در چنین شرایط تاریخی ای اندیشه سیاسی نائینی نضج گرفته است. از آنجا که مدل آرمانی میرزای نائینی حکومت فقیه عادل در عصر غیبت است ولی به دلیل عدم تحقق خارجی آن و بر اساس نگاه واقع بینانه، راه حل استبدادستیزی در ساخت قدرت، بازسازی حکومت بر اساس کاهش میزان استبداد حاکم و برقراری حکومت مشروطه می باشد.
    کلیدواژگان: میرزای نائینی، روش جستاری، توماس اسپریگنز، بحران استبداد، حکومت مشروطه
  • محمدحسین لاهوتی صفحه 141
    نظر به محدود بودن پژوهش های انجام شده پیرامون امنیت اجتماعی در گفتمان امنیتی اسلام به طور اعم و جغرافیای جمهوری اسلامی ایران به طور اخص؛ ارائه تعریف جامع از آن هدف اصلی مقاله حاضر به شمار می رود. در همین راستا با بهرهگیری از ملاحظات اجتماعی موجود در محیط جمهوری اسلامی ایران و رویکرد مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) به عنوان بالاترین مقام سیاسی کشور و صاحبنظر در این زمینه، تعریف مورد نظر ارائه گردید. چیستی نظریه امنیت اجتماعی مقام معظم رهبری در جمهوری اسلامی ایران به عنوان سوال اصلی در این پژوهش مطرح می شود که جهت دستیابی به پاسخ مناسب برای آن نقاط تاکید و جهت گیری های موجود در فرمایشات ایشان با استفاده از روش تحلیل محتوا مورد بررسی قرار گرفت و به تفکیک موضوع در قالب جداولی ارائه گردید. مرور دیدگاه های ایشان بیانگر گستردگی معنای امنیت اجتماعی بوده به طوری که برداشت ایشان از این مفهوم در قالب اطمینان خاطر نسبت به در امان بودن حقوق زندگی فردی و اجتماعی انسان از هرگونه عامل ناامن کننده و نیز فراهم بودن احساس آرامش در میان سطوح مختلف اجتماع معرفی شده است؛ اما انجام این پژوهش جهت دستیابی به پاسخ سوال مذکور به دو دلیل مطلوب به نظر می رسید نخست اینکه امروزه مقوله امنیت اجتماعی به عنوان حوزه بسیار مهم در گونه های مختلف اجتماع شناخته شده که به همین دلیل بررسی آن ضروری به نظر می رسد. دلیل دوم رویکرد پژوهش بوده که بر اساس دیدگاه های مقام معظم رهبری شکل گرفته و بر همین اساس باید گفت که صاحب نظر بودن ایشان در زمینه امنیت، ارزش کاربردی اثر را افزایش می دهد. با توجه به مطالب بالا شاید بتوان گفت که مهم ترین دستاورد این پژوهش بهرهگیری از دیدگاه مقام معظم رهبری جهت تبیین امنیت اجتماعی در محیط جمهوری اسلامی ایران بوده است.
    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، جمهوری اسلامی ایران، امنیت، گفتمان امنیتی، امنیت اجتماعی
  • حامد کیانی مجاهد صفحه 167
    از منظر مقام معظم رهبری، هندسه ی جهانی قدرت در حال تغییر و تحول است. افول قدرت های غربی و قدرت یافتن روزافزون ملت های آزادی خواه خصوصا ملت های مسلمان منطقه خاورمیانه، از مختصات کلیدی معماری نوین بین المللی است. انقلاب اسلامی ایران در سال 1357، الهام بخش و نقطه آغازین حرکت مردم محور اسلامی در منطقه بود که گام ابتدایی در منظومه ی انتقال قدرت از دولت های استکباری به ملت های مستضعف را برداشت. مسئله مقاله حاضر، تبیین وجوه تاثیرگذاری مولفه های قدرت جمهوری اسلامی بر هندسه ی نوین قدرت و تشریح ظرفیت ها، تهدیدها و فرصت های پیش روی نقش آفرینی ایران اسلامی در دنیای جدید است. فرضیه ی پژوهش حاضر با در نظر گرفتن موقعیت ژئوپلیتیک، عمق راهبردی و گفتمان فطرت محور جمهوری اسلامی از یک سو و رویکرد آینده پژوهانه ی مبتنی بر چشم اندازهای غائی نظام و ابزار و لوازم مقتضی وصول به اهداف استراتژیک ملی، توضیح می شود. این مقاله نشان می دهد که چگونه سیاست خارجی جمهوری اسلامی با بهره گیری از مولفه های قدرت نرم فطرت محور و الهام بخشی به بیداری اسلامی و خیزش های منطقه ای به همراه تاثیر مولفه های الگوی اقتدار نظامی معنویتمحور، می تواند ذیل رویکردهای منطقه ای و جهانی، آینده ی جهانی قدرت را به نفع جبهه ی جهانی مقاومت رقم بزند.
    کلیدواژگان: مولفه های قدرت جمهوری اسلامی، الگوی ایرانی اسلامی اقتدار همه جانبه، الگوی اقتدار نظامی، قدرت نرم اندیشهمحور، هندسه ی نوین قدرت
|
  • Mohammad Fallah Tafti Page 7
    Today, governments are in the search of their interests in both the best and the highest level. Soft war is one of the modern forms used by great powers seeking their legitimate or illegitimate interests. The point is that, based on the level of the power, some countries are being oppressed. So this article tries to reach to the desired result with having a look on the history of international relations and the war development from the old fashion to the modern ones alongside defining a couple of concepts and common tactics of the very soft war. We should notice that foiling such destructive programs can be done by strengthening cultural activities, unifying ordinary people with the officials, free theorization, public awakening and the resistance against the enemy –which is the most important factor. Meanwhile global powers are trying to mislead people and deviate them from the right way to their interests using modern tools like computers, satellites and cinemas.
    Keywords: Soft War, Tactics, Islamic Republic of Iran, Social Media
  • Ahmad Hossein Zadeh Page 35
    A new model of serving institutions have been developed after the Islamic revolution under the flag of socio-political system results in Jihadi camps. This article shows how socio-political system benefits from such a revolutionary institution. In another word, this paper has studied social and political functions of the very camps. The author seeks to bring about the appropriate content needed for continuation of such Jihadi movements with a scientific look. It seems drawing attentions of both official and non-official institutions to the so-called functions will result in lasting of the movement nonetheless brings about social justice and stereotypes the message of the Islamic Republic. This essay is made up of two main sections; in the first part, the methodology has been explained which can be summarized in two styles: the participant observation and the interview. While the second part devoted to the Grounded theory used for data analysis. According to the assumption, results can be divided into political and social; political results include political participation, political nurturing, revolution spreading, religious and revolutionary knowledge strengthening. While the social results contain taking care of the poor, leisure filling and performing public services.
    Keywords: Jihadi Camps, Political Function, Social Function, Grounded Theory
  • Mohammad Talei Lari Page 67
    Islamic awakening, which has been started in Arab countries from a couple of years ago, is likely to be an endless subject. This phenomenon can be studied from different points of view. This paper works on the so-called movement from jurisprudence attitude –which has drawn less attentions comparing to other views- and seeks the legitimacy of these movements. Due to the appearance of Islamic awakening mainly in Sunni states, our effort was to review Riwa’yat (traditions) and the jurisprudence. To come up with the question i.e the legitimacy of movements, desk research method has been used and Sunni views on the relationship between state and rebels has been studied. In this respect Sunni jurisprudence, tradition and sentences have been reviewed. Based on the results opposing the governor –weither being an oppressor one or not- is prohibited.
    Keywords: Islamic Awakening, Sunni Jurisprudence, Shia Jurisprudence, Political Legitimacy, Political Obedience
  • Seyyed Mahdi Mousavinia Page 91
    Political legitimacy has been considered as a factor of governorship for a long ago. That is why political systems are always trying to show themselves as a legitimate system in order to reach to two goals; to legitimate their sovereignty and to make people obey by letting them know about their legitimacy. Political legitimacy can be defined with two specifications; the productivity and the satisfaction. A State should approve its productivity to convince people about the utility of its activities so that not only satisfy people but also consolidate its own survival. In this respect the very two specifications have been studied from Imam Ali’s point of view. This paper shows Imam Ali’s view on people satisfaction alongside alongside mental image management, position consolidation and also capacity production to approve productivity in his opinion. It is needed to say that some elements like emphasis on wisdom, justice, piety and meritocracy led to carelessness to people satisfaction rather than the very principals. In this article qualitative research style has been used to analyze metadata.
    Keywords: Political Productivity, Political Legitimacy, Islamic State, Satisfaction, Islamic Politics, Imam Ali
  • Seyyed Ali Latifi Page 117
    The main effort of this paper is to give an attitude from Mirze-e Naini’s political thought in a methodological way alongside the role of constitutional government in the religion and the state relations. The main questions of this article are “How did Naini analyze the political crises in Qajar dynasty?” and “What ideal suggestion did he propose to overcome the so-called problems?” To come up with the assumption, the author has studied the hidden dimensions of Naini’s political thought using Spragens’ theoretical framework in his Understanding Political Theory as follows; the very political thought has studied separately in “problemology”, “ideology”, “reasonology” and “solution-studies” fazes. In this regard Content analysis has been used. The crisis caused by inattention to main points of Shari’a, composes the main assumption. In such an atmosphere Naini’s political thought has been developed.
    Naini’s ideal model is the righteous Faghih’s (Islamic monk) state in the time of absence (of Imam), albeit not being set up in that time. In a realistic look, rebuilding the state based on the reduction of the dictatorship and rolling up the constitutional government can be considered as the anti-despotism solution.
    Keywords: Mirze-e Naini, Study Method, Thomas Spragnes, Despotism Crisis, Constitutional Government
  • Mohammad Hossein Lahouti Page 141
    This study has been done considering to minimal literature on the social security and in Islamic security conversation, generally speaking, and specially in the Islamic Republic of Iran. In this respect, the appropriate approach has been introduced with taking two points into account; Iranian social situation and the expertness of the Supreme Leader. The essence of Ayatollah Khamenei’s theory about social security is the main question of this paper. To come up appropriately with the question the Supreme Leader’s points, from which have been deduced, are studied using content analysis and are offered in tables after being divided according to the corresponding subjects. This paper shows that the social security has a very broad meaning ranging from sense of individual and social security. This article has also a significant specification i.e importance of the subject in which the Supreme Leader is an expert.
    Keywords: Supreme Leader, Sayyed Ali Khamenei, Islamic Republic of Iran, Security, Security Conversation, Social Security
  • Hamed Kiyani Mojahed Page 167
    According to Ayatollah Khamenei, the world order is changing. Falling of western powers and the rise of oppressed nations –especially Muslim Middle Eastern ones- are some key points of the very new order. Islamic Republic of Iran in 1979 can be considered as a motivator and turning point for the people of Muslim front which can be taken into account as the first step of power transition from arrogant states to the poor nations. In this paper, different aspects of IRI effects on the order of worldwide power, alongside capabilities, opportunities and threats of the so-called role have been studied. The assumption has been developed with having some relevant concepts in the mind; ranging from geopolitical situation, strategic depth, inherent-based conversation of the Islamic Republic of Iran to future-study attitude based on ideal prospects of the governing system and the national strategic goals. This article shows foreign policies of IRI can bring about the power for the global resistance front using inherent centered soft power, motivating Islamic awakening and regional movements alongside the order of spiritual military power.
    Keywords: Elements of Islamic Republic of Iran's Power, Soft Power, world order, Ayatollah Khamenei, Islamic Awakening