فهرست مطالب

ره آورد سیاسی - پیاپی 48 (زمستان 1395)

نشریه ره آورد سیاسی
پیاپی 48 (زمستان 1395)

  • بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/12/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود ندافان صفحه 5
  • اسحاق سلطانی، سیدعلی سیدی فر صفحه 7
    درباره در قرون وسطی ما شاهد سنتزی از مباحث فلسفی دوران کلاسیک با آموزه های مسیحی هستیم که نتیجه آن شکل گیری دو نحله بزرگ فکری در این دوران است. افلاطون گرایی در نظر آگوستین با ایجاد تلفیقی منسجم از آموزه هایی همچون نظریه مثل و عرفان افلاطونی با نظریات مسیحی سلطه ای قریب به هزار سال را بر کلیسای مسیحی پدید می آورد؛ اما به سبب گسترش دامنه ارتباطات و برخوردهای حوزه تمدنی اسلام با حوزه تمدنی مسیحیت شاهد ورود آثار ارسطو به اروپای آن روزگار می باشیم. نتیجه این امر یک تغییر درون گفتمانی از افلاطون گرایی به ارسطوگرایی است که در آثار توماس آکوییناس تجلی می یابد. او سعی می کند تا ایمان گرایی مسیحی را با عقل گرایی ارسطویی به شکلی سازگار طرح نماید. این آموزه عقل گرایی در جای جای فلسفه سیاسی وی حضور دارد. به صورتی که حتی تبیین قوانین چهارگانه آکوییناس نیز در همین راستا است.
    کلیدواژگان: آگوستین، آکوئیناس، افلاطون گرایی، ارسطو گرایی
  • احمد شریعتمداری، پوریا هاشمی موحد صفحه 29
    هر یک از دستگاه های فلسفه سیاسی با روش خاص خود به توضیح جهان سیاسی می پردازد و در این راه با تکیه بر مبانی هستی شناختی، انسان شناختی و معرفت شناختی، مسائل سیاسی را مورد طرح قرار می دهند. انسان شناسی فلسفی برای مطالعات علوم انسانی، حکم منبعی را دارد که گزاره های علمی از آن می جوشد. لیبرالیسم نیز جدای از این عمومیت نیست و هایک به عنوان یکی از نظریه پردازان این مکتب در قرن بیستم، فلسفه سیاسی تجویزی خود را بر ساختاری فلسفی از انسان قرار داده است. بر اساس این مقاله که به واکاوی این ساختار فلسفی در دو بعد انسان به مثابه فرد و انسان به مثابه عضو جامعه پرداخته شده است هایک دریافت موضعی برین و عینی که ثبات و کلیت ویژگی بنیادین آن است، مفقود همیشگی انسان می داند. پراکندگی و نقص، دو ویژگی عمده دانش محسوب می شود همچنین هایک جامعه و نهادهای مهم آن را محصول قرارداد بین انسان ها و ساخته اراده آگاهانه آن ها نمی داند، بلکه آن ها را همان نظم های خود جوش یا خود انگیخته ای می داند که طی هزاران سال زندگی عملی انسان ها و تحولات تدریجی ناشی از آزمون وخطا و بقای اصلح به وجود آمده اند.
    کلیدواژگان: انسان شناسی فلسفی، لیبرالیسم، هایک، فلسفه سیاسی، فرد و اجتماع
  • احسان داوری صفحه 59
    فرهنگ سیاسی از مفاهیم کلان در علوم اجتماعی به خصوص علوم سیاسی به شمار می رود. در نوشتگان توسعه نیز، فرهنگ سیاسی یکی از کلیدی ترین عناصر توسعه سیاسی محسوب می شود. بر همین اساس، شناخت فرهنگ سیاسی مناسب این امکان را برای دولت ها فراهم می کند که بتوانند مدیریت اجتماعی بهتری داشته باشند و به مراتب بالاتر توسعه و نوسازی دست یابند. در این زمینه و به ویژه با در نظرگیری وضعیت فرهنگ سیاسی در ایران، لزوم وجود الگویی مطلوب جهت پیشرفت در حوزه فرهنگ سیاسی دیده می شود. نقطه نظرات رهبر معظم انقلاب می تواند به عنوان معیاری جهت شناسایی شاخصه های فرهنگ سیاسی مطلوب راهگشا باشد. لذا در این نوشتار بر آنیم تا ضمن معرفی پیشرفت از دیدگاه اسلامی ایرانی، مولفه های فرهنگ سیاسی مطلوب را از منظر مقام معظم رهبری بازشناسیم. بررسی های صورت گرفته در نوشتار حاضر، منتهی به این نتیجه شد که مطابق دیدگاه مقام معظم رهبری، جهت دستیابی به فرهنگ سیاسی مطلوب باید در تدوین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، شاخص های زیر را درنظر گرفت: ایمان به خدا، تمسک به اسلام و فرهنگ دینی، عدالت خواهی، استقلال، اعتمادبه نفس، قانون گرایی، اخلاص، امانت داری، گذشت، ایثار و شهادت، انتظار، مسئولیت پذیری، آرمان گرایی، وجدان کاری و محکم کاری و تحمل مشکلات.
    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی، مقام معظم رهبری، توسعه، پیشرفت، الگوی اسلامی ایرانی
  • علیرضا زادبر صفحه 81
    علل و عوامل پیدایش و چگونگی افول و فروپاشیده شدن نهضت جنگل و همچنین اهداف و تاکتیک ها و عملیات های جنگی انجام گرفته از سوی آنان مطالب و نظریات متعددی ارائه شده است. جنگلی ها اهداف خود از مبارزه را این چنین بیان می دارند: «ما قبل از هر چیز طرفدار استقلال ایرانیم، استقلالی به تمام معنی کلمه، یعنی بدون اندکی مداخله هیچ دولت اجنبی، اصلاحات اساسی مملکت در رفع فساد تشکیلات دولتی، ما طرفدار یگانگی مسلمانانیم». با بررسی آرای مختلف و همچنین بازنگری تاریخ جنبش جنگل می توان به این نتیجه رسید که علیرغم عمر کوتاه آن و حوزه نفوذ جغرافیایی محدود در شمال کشور، ابهامات و سوالات متعددی درباره ریشه های پیدایش و افول نهضت جنگل وجود دارد که نیازمند بررسی جامعه شناختی، تاریخی و فکری می باشد. لذا مساله اصلی این پژوهش تحقیق پیرامون ریشه های فکری-اجتماعی پیدایش و افول نهضت جنگل است. از آنجا که جامعه شناسی علم تفهم کنش اجتماعی است، تفهم مستلزم درک معنائی است که فاعل کنش برای رفتار خویش می پذیرد. در علوم اجتماعی پژوهشگر باید بتواند به فهم مستقیم نائل شود، یعنی گام به دنیای ذهنی کنشگر بگذارد و از راه همدلی با او عمل معنادار وی را درک کند. هر عملی که از کنشگر سر می زند بر پایه هدفی صورت می گیرد و این عمل از نظر اجتماعی معنادار است. وظیفه پژوهشگر فهم معنای عمل اجتماعی است. سوال اصلی در این پژوهش بررسی چگونگی شکل گیری ریشه ها و عوامل فکری-اجتماعی پیدایش و افول نهضت جنگل است؟ روش تحقیق در این مقاله تحلیلی تاریخی و روش گردآوری کتابخانه ای است. بسترهای فکری-اجتماعی نهضت ریشه در سه ساحت دین، ناسیونالیسم و سوسیالیسم دارد که سیر کنش معنادار آن از طریق تفهم فعل نخبگان و مداخله گران در آن قابلیت تبیین دارد.
    کلیدواژگان: نهضت جنگل، جامعه شناسی تفهمی، میرزا کوچک خان
  • سیدمهدی موسوی نیا، حسین نادری صفحه 107
    غرب در بازه های مختلف و با چهره های گوناگون فکری، فرهنگی و تمدنی، وارد ایران شده است. در مقابل امواج متعدد ورود غرب به ایران، واکنش های مختلفی از سوی متفکران ایرانی به چشم می خورد، این واکنش ها از جریان عرفی گرا گرفته تا دین گرا با حقوق مختلف دیده می شود. این مقاله در پی بررسی دیدگاه های مختلف در مواجهه با غرب میان متفکرین ایرانی است. در این مقاله، با روشی تاریخی و با نگاه جریان شناسانه به موضوع، ضمن بررسی امواج مختلف ورود غرب به ایران، به جریان شناسی نحله های مختلف فکری در مقابل ورود اندیشه های غربی به ایران پرداخته شده است. متفکرانی که در این زمینه صاحب نظر هستند به دو دسته عمده ی عرف گرا و دین گرا تقسیم شده اند که تفاوت اصلی آن ها در نگاه حداقلی و حداکثری به دین است. در این مقاله به صورت مختصر به مولفه های اصلی این جریانات پرداخته شده است و سپس آسیب های موجود در دو جریان عرف گرا و دین گرا در ایران مورد بررسی قرار گرفته است. در پایان، اشاره به این نکته ضروری شده است که غرب، آن گونه که فکر می کرده است و می کند، زندگی خود را ساخته و می سازد. فلذا در استفاده از دستاوردهای آنان، بایستی دقیق تر نگریست تا هم از سطحی اندیشی فاصله گرفت و هم به افراطی گری دچار نشد.
    کلیدواژگان: غرب شناسی، غرب شناسان، ایران معاصر، جریان شناسی
  • مجتبی نادری طاقانکی، روح الله ارشاد صفحه 125
    انقلاب اسلامی ایران، محصول کنش جریان های گوناگونی بود که هرکدام، تاثیرگذاری متفاوتی داشتند. دو جریان عمده در این راستا، جمعیت فدائیان اسلام و جمعیت موتلفه اسلامی بودند که از سال 1324 تا پیروزی انقلاب اسلامی نقش خود را ایفا می کردند. در این مقاله سعی شده است، عملکرد و تاثیر این دو جریان بر تحولات سیاسی اجتماعی ایران و به خصوص انقلاب اسلامی ایران نشان داده شود. تاثیر و تاثر فدائیان و موتلفه بر انقلاب اسلامی، مستقیم و غیرمستقیم بوده است و از ابزارهای نرم و سخت جهت تحقق اهدافشان بهره برده اند. اکثر اقدامات فدائیان، جنبه سخت داشته و برعکس، اقدامات موتلفه، دارای ماهیتی نرم و تاثیر پذیرفته از رهبری امام خمینی (ره) بوده است. لذا نگارندگان این مقاله، با بررسی اقدامات این دو گروه در تاریخ تحولات سیاسی ایران، به بیان بازتاب و تاثیرگذاری آن ها بر اوضاع سیاسی اجتماعی ایران و به خصوص انقلاب اسلامی ایران پرداخته اند که خلاصه ای از آن در چکیده حاضر اشاره شد.
    کلیدواژگان: جمعیت فدائیان اسلام، جمعیت موتلفه اسلامی، انقلاب اسلامی ایران، امام خمینی (ره)، سید مجتبی نواب صفوی
  • علی معینی صفحه 149
    هدف اصلی در مقاله حاضر بررسی سیاست خارجی حزب عدالت و توسعه جمهوری ترکیه در قبال انقلاب های منطقه با رویکردی تحلیلی-تبیینی است. در همین راستا، سوالی که مطرح می شود این است که «منطق سیاست خارجی حزب عدالت و توسعه در قبال انقلاب های منطقه چگونه است و منشا و ریشه های این مواضع در چیست؟». بر این مبنا، فرضیه ای که جهت آزمون ارائه می شود این است که «مواضع و سیاست های خارجی حزب عدالت و توسعه در قبال تحولات کشورهای منطقه و انقلاب های مردمی، سیاستی منفعت طلبانه، همواره با تناقضات و نوسانات بسیاری است که متاثر از مقولاتی چون غرب گرایی، راهبرد عثمانی جدید و جایابی و قدرت یابی نخبگان است». نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که ترکیه با قدرت یابی حزب عدالت و توسعه ازجمله کشورهایی است که برای ایفای نقش رهبری در منطقه تلاش می کند. ازاین رو، رقابتی بین ترکیه و برخی از کشورها چون عربستان بخصوص بعد از تحولات بیداری اسلامی بر سر مدلی از اسلام به وجود آمده است. مدلی که ترکیه را به اسلام گرایی سکولار متمایل می کند.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، حزب عدالت و توسعه، جمهوری ترکیه، بیداری اسلامی
|
  • Eshagh Soltani, Seyyed Ali Seyyedifard Page 7
    In the middle ages, we see a synthesis of classical philosophy and Christian sermons which has resulted in the formation of two major schools of thought in this period. Platonism in the view of Augustine brought about thousand-year-old supremacy of Christian church integrating Plato's theory of Forms and his mysticism with Christian teachings. With the expansion of communication and conflict between Islamic civilization and the Christian one, we can follow the clues of Aristotle’s works in Europe in the so-called ages. So, Platonism was replaced by Aristotelianism which is manifest in the works of Thomas Aquinas. He tries to adjust Christian fideism with Aristotelian rationalism. This rationalism is obvious in every single point of Aquinas’ political philosophy and his quadruple roles.
    Keywords: Augustine, Aquinas, Platonism, Aristotelianism
  • Ahmed Shariatmadari, Poorya Hashemimovahed Page 29
    Each political philosophy explains the world of politics by its own method and in this respect, analyses political issues based on ontological, anthropological and epistemological principles. Philosophic anthropology can be considered as a source for human studies which brings about scientific propositions; so do liberalism. Hayek as a liberal theoretician in the twentieth century prescribes his political philosophy based on a philosophical structure of human. This paper probes human in two glances; human as an individual and as a member of the society. Hayek believes an objective, constant and comprehensive position is missing in human life. Dispersion and scantiness are two major problems of the the knowledge. Moreover, Hayek does not see society and its main institutions as a production human consciousness and contract between themselves. Yet societies are those spontaneous orders which have been created through thousands of years of human practical life and gradual spectrum of trial and the survival of the fittest.
    Keywords: Philosophical Anthropology, Liberalism, Hayek, Political Philosophy, Individual, Society
  • Ehsan Davari Page 59
    The political culture is one of the major concepts in social sciences, especially in political science. In literature of development, the political culture is one of the key elements in political development. Accordingly, the recognition of appropriate political culture makes it possible for the governments to have a better social control and reach to a higher development and modernization. In this respect, and especially with considering to the state of political culture in Iran, the necessity of favorite pattern is noticed. The Supreme Leader's viewpoints can be useful as a criterion to identify the favorite characteristics of political culture. In this paper the model of Islamic-Iranian progress in addition to an introduction of the factors of the so-called progress in the supreme leader’s perspective is proposed. Our studies show that, according to the supreme leader’s views, to achieve the favorite political culture, the following factors should be used in the method of Islamic-Iranian progress: justice, independence, self-confidence, legality, honesty, integrity, forgiveness, sacrifice and martyrdom, waiting for the arrival, responsibility, idealism, ethical and firm working and tolerance in front of difficulties.
    Keywords: Political Culture, Supreme Leader, Development, Progress, Islamic, Iranian Modal
  • Alireza Zadbar Page 81
    There are various views about Jungle movement and causes of its appearance, collapse, goals, military tactics and operation. Members of the movement expressed their goals as follows: "Firstly, we are in search of independence in all senses of the word which is getting rid of any intervention of foreign government and fundamental reforms to eliminate corruption in state administration. We are in favor of unity of Muslims." With having studied different views and the history of Jungle Movement, it can be understood that, despite its short life and the limited geographical sphere of influence in the north of the country, still there are so many blur points and questions about the rise and fall of the movement which urges Sociological, historical and intellectual study. So, in this paper, main issue is devoted to find social-intellectual clues of the rise and fall of the socalled Movement. Sociology is the since of understanding social interacts which is due to realization of the concept which the doer of the action takes for granted. In social science, the scholar should be able to realize the doer of the action directly, i.e. understanding the doer’s action according to his logic. Every action has its own purpose which is socially meaningful. In this respect, researcher’s role is to find out the social act of the doer. Main question of this paper is probing the formation and the social-intellectual origins of rise and fall of the Jungle Movement. The method of this article is historic and desk study. The movement have three social- intellectual roots: religion, nationalism and socialism. Moreover, its logical actions can be understood through probing set of actions of both elites and interpreters.
    Keywords: Jungle Movement, Iinterpretative Sociology, Mirza Kuchak Khan
  • Seyyed Mahdi Musavinia, Hoseyn Naderi Page 107
    Western ideas have penetrated Iran in different periods and with various faces, e.g. intellectual, cultural and civilization. Against multiple waves of penetration, different reactions can be pin pointed from Iranian thinkers ranging from traditional to religious ones. In this paper, different views about Iranian thinkers opposing western attitude are studied. In this article, different waves of western ideas penetrating Iran alongside analyses on schools of thoughts confronting the so-called waves is studied using historical method. Experts in this field are divided into two major groups: traditional and religious. It should be said that the main difference is in their maximum or minimum look to the religion. In this paper, main elements of the two groups and negative effects of each subdivision in Iran are studied. At last, it should be noted that western countries have built their lives based on their thoughts; so, it is highly recommended to pay enough attention in utilizing their achievements in order to avoid both superficiality and extremism.
    Keywords: Occidentalism, Occidentalist, Contemporary Iran.
  • Mojtaba Naderitaghanaki, Roohollah Ershad Page 125
    Islamic Revolution of Iran was the outcome of various currents with their own impacts. The two main cases, in this regard were Fadaiyan-e Islam and Mutalefe Islami Societies, having role from the year 1324 (1945) up to the victory of Islamic Revolution. In this article, the performance and the impact of the above currents on Iranian political and social spectrums specially the Islamic Revolution is examined. Fadayian-e-Islam and Mutalefe Islami had direct and indirect effects on the Islamic Revolution and they had used both hard and soft ways to achieve their goals. Although most of Fadayian’s actions were hard, Mutalefe Islami prefer to act in a way that was soft-natured and derived from Imam Khomeyni’s leadership. In this paper, authors seek to review reflections and effects of the so-called groups on the socio-political situation through studying their set of actions in the history of Iranian political developments, which has already been summarized in this abstract.
    Keywords: Fadayian, e Islam Society, Mutalefe Islami Society, The Islamic Revolution, Imam Khomeini (RA), Sayed M. Nawab Safavi
  • Ali Moeini Page 149
    The main goal of this paper is probing the foreign policy of Turkish Justice and Development party (AKP) toward recent revolutions in the Middle East by an analysis-explanatory approach. In this respect, the question that arises is that "how is the logic of the AKP's foreign policy toward the revolutions in the region and what is the origin and roots of these positions?" Accordingly, the assumption is that "the AKP's foreign policies and positions toward developments of regional countries and popular revolutions, is a self-interested policy with a lot of contradictions brought by factors such as west orientation, strategy of making new Ottoman and placement and empowering the elites. This paper shows that Turkey –with the rise of AKP- is among countries trying to play the role leadership in the region. Hence, a competition has been created, especially after the Islamic Awaking, between Turkey and some countries –like Saudi Arabia- on the model of Islam; which tends Turkey to a secular one.
    Keywords: Foreign Policy, The AKP Party, Republic of Turkey, Islamic Awakening.