فهرست مطالب

تولید گیاهان زراعی - سال پنجم شماره 1 (بهار 1391)

مجله تولید گیاهان زراعی
سال پنجم شماره 1 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمیدرضا میری، احمد رستگار صفحات 1-18
    به منظور بررسی اثر افزایش غلظت CO2 بر رشد و توانایی رقابتی درون گونه ای و بین گونه ای سویا (Glycine max) و ارزن (Panicum miliaceum) در برابر علف های هرز سلمه تره (Chenopodium albam) و تاج خروس (Amaranthus retroflexus) آزمایشی با استفاده از دو غلظت معمولی (350 پی پی ام) و افزایش یافته (700 پی پی ام) انجام شد. گیاهان به صورت خالص و مخلوط در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل در شرایط کنترل شده کشت شدند. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت CO2، شاخص کلروفیل در تمام گونه ها بین 6 تا 30 درصد افزایش یافت اما در گونه های سه کربنه در حال مخلوط به طور میانگین 20 و در چهار کربنه ها 12 درصد افزایش یافت. با افزایش CO2 وزن ریشه، وزن برگ و وزن ساقه در گونه های سه کربنه به طور میانگین به ترتیب 75/0، 61/2 و 43/2 گرم افزایش یافت، در حالی که در گونه های چهار کربنه این مقادیر به ترتیب 04/0، 18/1 و 40/0 گرم بود. در گونه های چهارکربنه در غلظت CO2 افزایش یافته و در کشت مخلوط با سه کربنه، وزن خشک اندام های هوایی کاهش یافت. مقایسه توانایی رقابتی بر اساس عملکرد نسبی (PRY) گیاهان نشان داد که با افزایش CO2، PRY سویا 9/8 و 6/9 درصد به ترتیب در برابر ارزن و تاج خروس افزایش یافت در حالی که در ارزن در برابر گیاهان سه کربنه تا 36 کاهش یافت. این امر نشان می دهد برهمکنش گیاه زراعی- علف هرز به شدت تحت تغییرات غلظت CO2 قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: افزایش غلظت CO2، رقابت، علف های هرز، مسیر فتوسنتزی
  • مرضیه جلیل شش بهره، محسن موحدی دهنوی صفحات 19-35
    به منظور بررسی اثر محلول پاشی روی و آهن بر بنیه بذر سویا رشد کرده تحت سطوح مختلف تنش خشکی، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1388 در مرکز تحقیقات کشاورزی شهرکرد اجرا گردید. عامل اصلی شامل سطوح تنش خشکی به صورت آبیاری پس از 60، 80، 100 و 120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر و عامل فرعی شامل محلول پاشی آب آبیاری، سولفات روی، سولفات آهن و کاربرد توام سولفات روی و آهن بود. نتایج نشان داد که عملکرد دانه، غلظت روی در دانه، درصد و سرعت جوانه زنی، متوسط زمان جوانه زنی و وزن لپه و گیاهچه حاصل تحت تاثیر برهمکنش آبیاری و محلول پاشی قرار گرفتند. وزن هزار دانه با سطوح آبیاری با تبخیر بیشتر کاهش یافت. محلول پاشی آهن و استفاده توام آهن و روی اثر معنی داری بر غلظت آهن دانه داشت. درصد جوانه زنی در تیمارهای آبیاری پس از 80 و 120 میلی متر تبخیر از تشتک تحت تاثیر محلول پاشی آهن قرار نگرفت و در سایر سطوح تنش با محلول پاشی آهن، کم ترین درصد جوانه زنی مشاهده شد. حداکثر متوسط زمان جوانه زنی از محلول پاشی آهن در سطوح 60 تا 100 میلی متر تبخیر به دست آمد. وزن خشک ریشه چه و ساقه چه با محلول پاشی روی و تیمار توام روی و آهن افزایش یافت. به طور کلی محلول پاشی روی و کاربرد توام روی و آهن توانست بیشتر صفات جوانه زنی را بهبود بخشد. همبستگی بالا صفات جوانه زنی با وزن هزار دانه و میزان روی دانه نشان داد که بیشتر صفات جوانه زنی تحت تاثیر این دو صفت قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: سویا، بنیه، روی، آهن
  • فتانه پرهیزکار خاجانی، حمید ایران نژاد، رضا امیری، حسین اورکی صفحات 37-51

    به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف کودهای نیتروژن، فسفر و پتاسیم بر خصوصیت های کمی و کیفی کتان روغنی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1388 در مزرعه تحقیقاتی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران اجرا گردید. عامل های مورد بررسی، سطوح مختلف نیتروژن (30، 60 و 90 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص)، فسفر (40، 80 و 120 کیلوگرم در هکتار فسفر خالص) و پتاسیم (40، 80 و 120 کیلوگرم در هکتار پتاسیم خالص) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که به ترتیب با مصرف 90، 120، 80 کیلوگرم در هکتار نیتروژن، فسفر و پتاسیم تعداد شاخه فرعی، تعداد کپسول، عملکرد دانه و عملکرد روغن، به طور معنی دار افزایش پیدا نمودند. براساس نتایج مقایسه میانگین ها بیشترین میزان عملکرد دانه و روغن به ترتیب 72/2499 و 19/939 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. بیشترین درصد و عملکرد پروتئین با مصرف 90 کیلوگرم نیتروژن، 40 کیلوگرم فسفر و 120 کیلوگرم پتاسیم در هکتار به ترتیب به مقدار 39/44 درصد و 4/1007 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. براساس نتایج به دست آمده از این پژوهش درصد روغن تحت تاثیر سطوح کودی قرار نگرفت.

    کلیدواژگان: کتان، روغن، عملکرد، نیتروژن، فسفر، پتاسیم
  • محمد عظیمی گندمانی، اشکبوس دهداری، هوشنگ فرجی، حسن موحدی دهنوی، مصطفی علی نقی زاده صفحات 53-70
    به منظور ارزیابی تاثیر تنش شوری بر برخی خصوصیات کمی و کیفی ارقام کلزای بهاره، آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه یاسوج به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. چهار سطح شوری شامل 92/1 (شاهد)، 87/9، 6/19 و 94/21 دسی زیمنس بر متر (حاصل از کلرید سدیم و کلریدکلسیم با نسبت 20 به 1 مولی، در محلول هوگلند) به عنوان عامل اصلی و ارقام (8 رقم) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که اثر شوری، رقم و اثر متقابل رقم و شوری بر روی تمام صفات مورد بررسی معنی دار بود. افزایش شوری باعث کاهش معنی دار کلیه صفات مورد اندازه گیری به جز تعداد غلاف پوک در بوته گردید. در مجموع با توجه به نتایج به دست آمده، ارقام هایولا 60 و هایولا330 که در سطوح بالا شوری دارای بیشترین میزان صفات عملکرد دانه و عملکرد روغن دانه و کمترین میزان صفت تعداد غلاف پوک در بوته بودند، به عنوان ارقام متحمل تر نسبت به شوری معرفی شدند. رقم PP-401-15E در مقایسه با سایر ارقام عکس العمل ضعیفی نسبت به شوری داشت، به عنوان رقم حساس در برابر شوری ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: کلزا، روغن، عملکرد، اجزا عملکرد
  • مجتبی شعاع، حمیدرضا میری صفحات 71-88
    به منظور بررسی اثرات کاربرد خارجی هورمون اسید سالیسیلیک بر خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گندم (رقم شیراز) در شرایط شوری خاک و آب، آزمایشی در شهرستان نی ریز در سال زراعی 89-88 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو عامل پرایمینگ با هورمون اسید سالیسیلیک در سه سطح (صفر، 5/0 و 1 میلی مولار در لیتر) و محلول پاشی با اسید سالیسیلیک در مرحله پنجه زنی در چهار سطح (صفر، 25/0، 5/0 و 1 میلی مولار در لیتر) اجرا شد. نتایج نشان داد که کاربرد اسید سالیسیلیک به صورت پرایمینگ و هم محلول پاشی موجب بهبود سطح برگ، میزان کلروفیل a و b، عملکرد و اجزاء عملکرد شد و کاراترین اثر تیماری مربوط به ترکیب توام پرایمینگ و محلول پاشی با غلظت 5/0 میلی مولار بود که موجب افزایش 9/42 درصدی تعداد سنبله در متر مربع، 67/9 درصدی وزن هزاردانه و 27/21 درصدی عملکرد دانه در مقایسه با تیمار شاهد شد و در غلظت 1 میلی مولار، به دلیل تغییر فیزیولوژی گیاه، اثر کاهشی نسبت به تیمار 5/0 میلی مولار مشاهده شد. نتایج بیانگر آن است که کاربرد اسید سالیسیلیک با غلظت 5/0 میلی مولار در لیتر در کاهش عوارض تنش شوری موثر بود و در شرایط آب و خاک مشابه کاربرد آن در گندم به صورت پرایمینگ و یا محلول پاشی توصیه می گردد
    کلیدواژگان: تحمل تنش، پرولین، هورمون های گیاهی، پرایمینگ، محلول پاشی
  • نسرین فرهادی، محمدکاظم سوری*، رضا امید بیگی صفحات 89-104

    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت بر عملکرد، درصد روغن و ترکیب اسیدهای چرب گیاه دارویی کرچک، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تربیت مدرس در سال 1389به سه تکرار انجام شد. گیاهان در شش تاریخ کاشت 15 و30 فروردین، 15 و 30 اردیبهشت، 15 و 30 خرداد ماه کشت شدند. نتایج نشان داد که تاریخ کاشت تاثیر معنی داری بر خصوصیات ریخت شناسی و عملکردی گیاه دارویی کرچک دارد. بیشترین عملکرد دانه (67/1590 کیلوگرم در هکتار) و روغن (43/774 کیلوگرم در هکتار) در تاریخ کاشت 15 فروردین حاصل شد و با تاخیر در زمان کاشت، به طور معنی داری از میزان عملکرد دانه و روغن کاسته شد. در این مطالعه، وجود 15 اسید چرب در روغن کرچک مشخص شد که بیشترین اسید چرب، اسید ریسینولئیک بود. نتایج نشان داد ترکیب اسیدهای چرب روغن کرچک به طور معنی داری تحت تاثیر تاریخ کاشت قرار گرفت. با توجه به نتایج به دست آمده، برای حصول عملکرد بالا روغن در گیاه کرچک، تاریخ کاشت 15 فروردین برای منطقه مورد مطالعه و مناطق مشابه، با تکرار آزمایش قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: کرچک، تاریخ کاشت، عملکرد دانه، روغن، اسید ریسینولئیک
  • محسن اسماعیل زاده مقدم، احمد ارزانی، عبدالمجید رضایی، آقافخر میرلوحی صفحات 105-122
    این مطالعه به منظور تعیین سهم ژنتیکی صفات موثر در تحمل به تنش خشکی در 14 لاین و رقم که از جنبه واکنش به خشکی در دو گروه متحمل و حساس قرار گرفته بودند، در دو شرایط تنش رطوبتی و رطوبت کافی در قالب دو آزمایش جداگانه به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گردید. تجزیه واریانس مرکب براساس طرح دو کارولینای شمالی برای صفات اندازه گیری شده در نسل F1 نشان داد که اثر ژنوتیپ والد نر در دو شرایط رطوبتی تنش و غیر تنش برای همه صفات به جز اجزاء عملکرد دانه شامل تعداد دانه در سنبله و بوته معنی دار بود. قابلیت ترکیب پذیری عمومی ارقام در شرایط تنش رطوبتی متفاوت بود و برای بیشتر صفات اثر متقابل معنی داری با محیط وجود داشت. در شرایط غیرتنش، برآوردهای وراثت پذیری خصوصی صفات به دلیل وجود اثر متقابل ژنوتیپ در محیط بیش تر از شرایط تنش بودند. نتایج این مطالعه نشان داد که برای موثرتر بودن برنامه های به نژادی در تحمل به تنش خشکی، لازم است گزینش در دو شرایط بدون تنش و با تنش رطوبتی انجام گردد. شاخص برداشت نیز به عنوان معیاری قوی در غربال ژنوتیپ ها برای تحمل به تنش خشکی معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: گندم نان، تنش خشکی، تجزیه ژنتیکی، وراثت پذیری
  • حسین کاظمی پشت مساری، زین العابدین طهماسبی سروستانی*، بهنام کامکار، عبان شتایی، سهراب صادقی صفحات 123-139

    به منظور پهنه بندی زراعی- بوم شناختی اراضی کشاورزی کنونی استان گلستان جهت کشت کلزا، از سامانه اطلاعات جغرافیایی(GIS) و فرایند سلسله مراتبی (AHP) جهت انطباق نیازمندی های محیطی گیاه زراعی با خصوصیات اراضی استفاده شد. ابتدا نیازهای زراعی- بوم شناختی کلزا با استفاده از منابع علمی تعیین، درجه بندی و سپس نقشه های موضوعی مورد نیاز تهیه شد. کار طبقه بندی و رتبه بندی هر لایه با توجه به روش محدودیت ساده صورت گرفت. لایه های رقومی عوامل محیطی در محیط GIS پس از اختصاص وزن AHP، روی هم گذاری و تلفیق شدند. سپس پهنه بندی اراضی در چهار طبقه بسیار مستعد تا غیر مستعد انجام شد. نتایج نشان داد که 34/21 و 04/35 درصد زمین های زراعی استان برای تولید کلزا به ترتیب بسیار مستعد و مستعد هستند. این پهنه ها مقدار بارش کافی (500- 400 میلی متر) و حاصل خیزی بالایی داشتند. طبقات نیمه مستعد و غیر مستعد جهت کشت کلزا، به قسمت های شمالی و شرقی استان اختصاص یافت. در این مناطق میزان بارش و پتانسیل منابع آبی پایین، شوری و کمبود عناصر غذایی از عوامل محدودکننده کشت شناخته شدند.

    کلیدواژگان: کلزا، پهنه بندی زراعی، بوم شناختی، سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)، گلستان
  • زهرا امین دلدار، سید محمدرضا احتشامی*، عباس شهدی کومله، کاظم خاوازی صفحات 141-149

    به منظور مطالعه اثر باکتری های محرک رشد بر صفات مرفوفیزیولوژیک و جذب عناصر غذائی دو رقم برنج، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار در سال زراعی89-1388 در موسسه تحقیقات برنج رشت به اجرا درآمد. عامل رقم در 2 سطح (هاشمی و خزر) و سویه های باکتری سودوموناس در هشت سطح به همراه یک تیمار با مصرف کود شیمیایی (بدون باکتری)) در نظر گرفته شدند. در این آزمایش، اثر رقم و اثر باکتری بر بیشتر صفت های مورد مطالعه معنی دار بود. بیشتر ویژگی های مورد مطالعه در رقم خزر در مقایسه با رقم هاشمی واکنش بهتری به باکتری های محرک رشد گیاه نشان دادند. نتایج نشان داد که باکتری های محرک رشد تمام ویژگی های مورد ارزیابی برنج را در مقایسه با شاهد بهبود بخشید. استفاده از این ریزجانداران باعث افزایش نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و آهن در بافت های گیاه شد، اما بر روی جذب منیزیم تاثیری نداشت. در بین سطوح مختلف باکتری، تیمار تلقیح بذر با سویه های 168، 177 و 93 نسبت به بقیه سویه ها اثر بارزتری بر تمامی صفت های مورد ارزیابی داشتند.

    کلیدواژگان: باکتری های محرک رشد، برنج، وزن خشک، صفات مرفوفیزیولوژیک
  • محمد ربیعی، پری طوسی کهل صفحات 151-158
    به منظور تعیین مقادیر مناسب کودهای پتاسیم و نیتروژن جهت دستیابی به عملکرد دانه و روغن بالا در کلزا (رقم هایولا 401) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در اراضی شالیزاری موسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) در سال های زراعی 89-1387 اجرا گردید. عامل اول شامل مقادیر کود سولفات پتاسیم در 3 سطح (100، 150 و 200 کیلوگرم در هکتار) و عامل دوم مقادیر کود نیتروژن در 4 سطح (صفر، 180، 240 و 300 کیلوگرم در هکتار از منبع اوره) در نظر گرفته شد. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که بین مقادیر کود پتاسیم از نظر عملکرد دانه تفاوت معنی داری وجود دارد و مقادیر 150 و 200 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند. در بین مقادیر کود نیتروژن نیز سطوح 240 و 300 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه را داشتند. بیشترین درصد روغن متعلق به تیمار بدون نیتروژن با میانگین 92/43 درصد بود. در مجموع، مقدار 150 کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم به دلیل اهمیت اقتصادی و صرفه جویی در مصرف کود و میزان 240 کیلوگرم نیتروژن به دلیل افزایش محصول، عملکرد روغن و جلوگیری از آلودگی های زیست محیطی در منطقه توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: کلزا، پتاسیم، نیتروژن، عملکرد دانه، درصد روغن
|
  • H.R. Miri, A. Rastegar Pages 1-18
    In order to study the effects of CO2 enrichment on growth and competitiveness of soybean (Glycine max) and millet (Panicum miliaceum) against redroot pigweed (Amaranthus retroflexus) and lambsquarter (Chenopodium albam) an experiment was conducted using two CO2 concentrations (350 and 700 ppm). For evaluating effects of CO2 variation on inter-and intra-specific competition plants were grown in monoculture and intercropping in greenhouse as factorial experiment based on the completely randomized design. The results indicated that with increasing CO2, chlorophyll index increased in all species but in average higher increase observed in C3 plants in mixture (20% increase) compare to C4 plants (12% increase). By increasing CO2 concentration root weight, leaf weight and stem weight in C3 species increased 0.75, 2.61 and 2.43 g respectively while, in C4 species these values were 0.04, 1.18 and 0.40 g respectively. Shoot dry weight of C4 species decreased in competition with C3 in high CO2 concentration. Comparison of plants PRY indicated that by increasing CO2 concentration soybean PRY increased by 8.9 and 9.6 against millet and pigweed respectively while, millet PRY decreased against C3 plants. This means that competition interaction of crop-weed could be affected by variation of CO2 in environment.
    Keywords: CO2 enrichment, Competition, Weeds, Photosynthesis pathway
  • M. Jalil Shesh Bahre, M. Movahedi Dehnavi Pages 19-35
    In order to study the effect of foliar application of zinc and iron on germination of soybaen seed under different level of irrigation, an experiment was conducted in 2009 at Shahrekord agricultural research center. Main factor was including of four levels of drought stress as irrigation (irrigation after 60, 80, 100 and 120 mm evaporation from class A evaporation basin) and sub factor was including of four levels of foliar applications (water, zinc sulfate, iron sulfate and combined of zinc and iron sulfate). Results showed that seed yield, seed zinc content, germination percent and rate and mean germination time and seedling and cotyledon dry weight were affected by the interaction of irrigation and foliar application. Irrigation after more eveporation significantly decreased 1000-seed weight. Foliar application of ironand combined of zinc and iron had significant effect on seed iron content. Germination percent in irrigation after 80 and 120 mm evaporation from the class A evaporation basin was not affected by foliar application, and iron foliar application in other levels of irrigation, let to the lowest germination percent. Foliar application of iron had the highest mean germination time. Foliar application of element. Root and shoot dry weight was increased by foliar application of zinc compared to water and combined of zinc and iron foliar application. Generally foliar application of zinc and combined zinc and iron, could improve most of the germination characteristics. High correlation coeficient between 1000-seed wieght and seed zinc content with most of the germination characteristics, showed that these traits had maximum effect on germination of soybean.
    Keywords: Soybean, Vigor, Zinc, Iron
  • F. Parhizkar, Khajani, H. Irannezhad, R. Amiri, H. Oraki, M. Majidian Pages 37-51

    In order to investigate the effects of different levels of nitrogen, phosphorus and potassium on quantitative and qualitative characteristics of flax oil, an experiment was conducted in 2009 in agricultural research farm of Aboureihan, Tehran University. The experimental design was randomize complete block with factorial arrangement in three replications. Factors in this experiment were different levels of nitrogen fertilizer (N1=30, N2=60, N3=90 Kg.ha-1), different levels of phosphorus (P1=40, P2=80, P3=120 Kg.ha-1) and levels of potassium (K1=40, K2=80, K3=120 Kg.ha-1), respectively. Results showed that respectively 90, 120, 80 kg.ha-1 of itrogen, phosphorus and potash, increased significantly in branch number, capsule number, seed yield and oil yield. Obtained results of mean comparison showed that grain yield and oil, 2499.72 and 939.19 kg.ha-1, respectively. Maximum protein yield (1007.4 kg.ha-1) and its percentage (44.39%) obtained with consume 90 kg nitrogen, 40 kg phosphorus and 120 kg potassium per hectare. Results of analysis of variance the levels of fertilizer had not affected on oil percent.

    Keywords: Flax, Oil, Yield, Nitrogen, Phosphorus, Potassium
  • M. Azimi Gandomani, A. Dehdari, H. Faraji, M. Movahhedi Dehnavi, M. Alinaghizadeh Pages 53-70
    To evaluate the effect of salinity on some quantitative and qualitative characteristics of spring rapeseed cultivars, an experiment was conducted in the greenhouse conditions at Yasouj University as a factorial with three replications. Four salinity levels (1.92 (as control), 9.87, 19.6 and 21.94 dSm-1 (NaCl and CaCl2 with ratio 20 to 1 in Hoagland solution)) as a first factor and eight cultivars as second factors were used. Some important quantitative and qualitative charecters of cultivars were recorded during growing season. Results showed that effect of salinity, cultivar and interaction between salinity and cultivar on studied characteristics were significant. Results showed that with increasing salinity levels, all measured traits, significantly decreased, except for number of non-fertile pod per plant. Generaly, Hyola60 and Hyola330 cultivars that showed higher amount of grain yield and oil yield than other cultivars were introduced as the most tolerant cultivars. Also these two cultivars had less non fertile pod at high salinity levels.PP-401-15E cultivar had a weak response to high salinity levels (19.6 and 21.94 dSm-1), and, it was introduced as the most sensitive cultivar to salinity.
    Keywords: Salinity stress, Rapeseed, Oil, Yield, Yield components
  • M. Shoaa, H.R. Miri Pages 71-88
    In order to study effects of exogenous application salicylic acid on morphological and physiological characteristics of wheat (Shiraz cultivar) under soil and water salinity in the Neyriz city, an experiment was conducted in year 2009-2010 by factorial exprement in a completely randomized blocks design with four replications. Treatment consisted of three levels of priming with salicylic acid (0‚ 0.5 and 1 mMl-1) and spraying with four levels (0‚ 0.25‚ 0.5 and 1 mMl-1) at tillering stage. The results showed that salicylic acid used as priming and sprayed improved leaf area‚ chlorophyll a and b‚ yield and yield components. The most efficient treatment was combined treatment of priming and spraying with level of 0.5 and 1 mMl-1 concentrations which resulted in 42.9, 9.67 and 21.7% increase in ear number, seed weight and grain yield, respectively in comparison to control treatment. The concentration 1 mMl-1 caused a reduction compared to 0.5 mMl-1.The results suggest that salicylic acid is effective in reducing symptoms of salinity and in similar soil and water conditions application of 0.5 mMl-1 as priming and spraying can be recommened for wheat production.
    Keywords: Stress tolerance, Proline, Plant hormones, Priming, Spraying
  • N. Farhadi, M.K. Souri, R. Omidbaigi Pages 89-104

    This study was conducted to evaluate the effect of sowing date on morphology,yield parameters, as well as oil percentage and fatty acids composition of castor bean. The experiment was carried out at research farm of Tarbiat Modares University, in randomized complete blocks design with three replications during 2010. Plants were grown at six sowing dates of 5th April, 20th April, 5th May, 20th May, 5th June and 20th June. The results showed that morphological traits and yield traits were influenced by sowing dates. The highest seed yield (1590.67 kg/h), oil yields (774.43 kg/g) were obtained at 5th April, and delay in sowing date, led to significant reduction in these traits. Fifteen fatty acids were detected in oil. Nevertheless, the highest amount of fatty acid belonged to Ricinoleic acid. Results showed that fatty acid composition of castor oil influenced by sowing date. Therefore, it can be concluded, that 15th April could be recommended as an appropriate sowing date in the studied location and similar climates for achieved high oil yield of castor bean.

    Keywords: Castor bean, Sowing date, Seed yield, Oil, Ricinoleic acid
  • M. Esmaeilzadeh Moghaddam, A. Arzani, A. Rezai, A.F. Mirlohi Pages 105-122
    This study was conducted to evaluate the genetically effective traits that related to drought tolernace using 14 bread wheat lines and cultivars where in previous experiment clusterd into two resistant and susceptible groups under non-stress and stress conditions using randomized complete block design replicated three times. The combined analysis based on north carolina desing II for studied triats in F1 generation revealed that the genotypice effect of male parents in two conditions, drought and irrigated, was significant for all traits with the exception of grain yield components including number of grain per spike and plant. The general combining ability (GCA) effects of cultivars were changed with decreasing of water availability. For most of the traits, the GCA × environment effect was significant.The estimates of narrow-sense heritability in two different moisture treatments revealed greater estimates for non stress than drought stress conditions due to genotype × environment interactions. The results revealed that for effectiveness of breeding program in drought stress, selection can be made under both full irrigated and water stress conditions. Harvest Index be suggested as powerful trait for screening of genotypes for drought stress tolerance.
    Keywords: Triticum aestivum, Drought stress, Genetic analysis, Heritability
  • H. Kazemi Poshtmasari, Z. Tahmasebi Sarvestani, B. Kamkar, Sh. Shataei, S. Sadeghi Pages 123-139

    In order to agroecological zoning of current agricultural lands in Golestan province for canola cultivation, Geographic Information System (GIS) and Analytical Hierarchy Process (AHP) were used to match the environmental requirements of crop and the land characteristics. The first, agroecological requirements of canola was identify from scientific resources then classified and needed thematic maps were provided. The classification of layers carried out by simple limitation approach. The digital environmental layers overlaid and integration in GIS media then zoning of lands was done in 4 classes of high suitable until non-suitable. The results showed that 21.31 and 35.04% of the area were high suitable and suitable for canola crop, respectively. These zones had enough rainfall (400-500 mm) and high fertility. The less suitable and non-suitable regions are located in the north and northeast parts of Golestan province. In these areas, the limitation factors were including: high EC, low precipitation, deficient nutrition elements and low water resources.

    Keywords: Canola, Agroecological zoning, GIS, Golestan
  • Z. Amin Deldar, S.M.R. Ehteshami, A. Shahdi Komoleh Pages 141-149

    To evaluate the effect of growth promoting bacteria on morphophysiologic traits and nutrient uptakes of two rice cultivars, an experiment was carried out in 2009-2010 cropping season in Rice Researches Institute of Rasht. The experiment design consisted of four randomized complete blocks in a factorial arrangement having 16 treatments in 4 replications. In this research, two factors were evaluated:rice cultivars (Khazar and Hashemi) and eight levels of seed inoculation with PGPB and without seed inoculation. In this experiment, effect of both cultivar and effect of bacteria were significant on the most of studied characteristics. In this experiment, Khazar had positive effect on the most of studied characteristics in comparison with Hashemi. Application of these microorganisms increased the content of N, P, K, Ca and Fe in plant, but didn’t influence Mg adsorption.Between bacterial different strains, seed inoculation with 168, 177 and 93 strains increased evaluated characteristics significantly, compared with other strains.

    Keywords: PGPR, Rice, Dry weight, Morphophysiologic traits
  • M. Rabiee, P. Tousi Kehal Pages 151-158
    In order to determine the appropriate amounts of potassium and nitrogen fertilizers to achieve high grain and oil yields of rapeseed (Hyola 401) in paddy fields, a field experiment was conducted at Rice Research Institute of Iran (Rasht) in a factorial experiment based on the complete randomized block design with 3 replications in 2008-2010. The first factor was the amounts of potassium fertilizer in three levels (100, 150 and 200 kg.ha-1) and the second factor was nitrogen fertilizer values in the four levels (zero, 180, 240 and 300 kg.ha-1 from urea resource). The results of the combined analysis of variance showed that significant difference between potassium levels, according as application of 150 and 200 kg.ha-1 potassium had the highest of grain yield. Between the levels of nitrogen, application of 240 and 300 kg.ha-1 produced the highest grain yield. The control treatment with average of 43.92%, showed the maximum oil precent. In general, 150 kg.ha-1 of potassium and 240 kg.ha-1 nitrogen level are recomended due to less fertilizer consumption and prevention of destroying effect on the environment.
    Keywords: Rapseed, Potassium, Nitrogen, Grain yield, Oil precen