فهرست مطالب

تولید گیاهان زراعی - سال پنجم شماره 2 (تابستان 1391)

مجله تولید گیاهان زراعی
سال پنجم شماره 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نویدالله عمادی، حمیدرضا بلوچی*، شاهرخ جهانبین صفحات 1-18

    به منظور بررسی اثر تنش خشکی وتراکم بوته بر عملکرد و خصوصیات ریخت شناسی لوبیا چیتی رقم C.O.S.16آزمایش مزرعه ای در سال 1389 در دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل آبیاری معمولی، تنش خشکی در مرحله رویشی و زایشی پس از 90 میلی متر تبخیر آب از سطح تشتک تبخیر کلاس A، به عنوان عامل اصلی و 4 سطح تراکم 15، 25، 35 و 45 بوته در مترمربع عامل فرعی بودند. نتایج آزمایش نشان داد که برهم کنش تنش خشکی و تراکم بوته بر صفات وزن صددانه، ارتفاع بوته، تعداد شاخه های فرعی، شاخص برداشت، عملکرد زیست توده و دانه معنی دار بود. تیمار آبیاری معمولی درتراکم 35 بوته در مترمربع، بیش ترین عملکرد زیست تودهو دانه را به ترتیب برابر 11235 کیلوگرم ماده خشک و 3368 کیلوگرم دانه لوبیا در هکتار نشان داد، که با تیمار 45 بوته در مترمربع تفاوت معنی داری نداشتند. تراکم 35 و 15 بوته در مترمربع به ترتیب بیش ترین و کم ترین عملکرد دانه و کارایی مصرف آب آبیاری را در شرایط تنش خشکی در مرحله رشد رویشی و زایشی به خود اختصاص دادند. در کل تراکم 35 بوته در مترمربع در شرایط بدون تنش و 25 بوته در مترمربع در همه سطوح تنش، بیش ترین عملکرد را نشان داد.

    کلیدواژگان: کم آبی، لوبیا، عملکرد، مرحله رشد، کارایی مصرف آب
  • مجید موسوی، محمدعلی بهمنیار، همت الله پیردشتی صفحات 19-35
    کودهای آلی مانند ورمی کمپوست منبع انکارناپذیر عناصر تغذیه ای مورد نیاز گیاهان می باشند. این پژوهش مزرعه ای در سال زراعی 1387 به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار اجرا گردید. عامل اصلی (ورمی کمپوست) در شش سطح کودی 20 و 40 تن در هکتار، 20 و 40 تن + 2/1 کود شیمیایی، کود شیمیایی (براساس نتایج آزمون خاک شامل 100 کیلوگرم اوره در هکتار، 150 کیلوگرم سوپرفسفات تریپل در هکتار و 100 کیلوگرم سولفات پتاسیم در هکتار) و شاهد به خاک اضافه گردید. عامل فرعی دوره های کوددهی (1، 2 و 3 سال) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که استفاده از ورمی کمپوست و همچنین عامل سال های کوددهی به طور معنی داری رشد و عملکرد برنج را تحت تاثیر قرار می دهند. بهترین سطح کودی تیمار 40 تن ورمی کمپوست غنی شده با 50 درصد کود شیمیایی تعیین گردید چرا که بیش ترین زیست توده (43/12 تن در هکتار)، تعداد پنجه، ارتفاع، تعداد کل دانه در خوشه (3/124)، شاخص برداشت (41/41 درصد) و عملکرد (1/681 گرم در متر مربع) و همچنین کم ترین درصد دانه پوک در خوشه (52/15 درصد) در این تیمار اتفاق افتاد. در ضمن، تیمار 40 تن ورمی کمپوست دارای بالاترین درصد باروری بود (08/94 درصد). با افزایش سال های کوددهی به طور منظم مقادیر صفات مورد مطالعه نیز افزایش پیدا کرد. به علاوه، بیش ترین ضریب هم بستگی مثبت و معنی دار (**91/0+ =r) بین عملکرد شلتوک و شاخص برداشت مشاهده شد.
    کلیدواژگان: ورمیکمپوست، کود شیمیایی، برنج، عملکرد، دوره های کوددهی
  • لیلا فروغی، علی عبادی صفحات 37-56
    به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف کود نیتروژن و گوگرد بر عملکرد، اجزای عملکرد، جذب برخی عناصر و صفت های کمی و کیفی رقم سرین گلرنگ بهاره، آزمایشی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل، در سال 1387 اجرا گردید. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار انجام شد. سطوح کود نیتروژن صفر، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار و سطوح کود گوگرد صفر، 25 و50 کیلوگرم گوگرد در هکتاردر نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که کاربرد کودهای نیتروژن و گوگرد تاثیر معنی داری بر عملکرد و اجزای عملکرد این رقم داشت، به طوری که مصرف نیتروژن موجب افزایش تعداد شاخه جانبی، تعداد غوزه، وزن صددانه، عملکرد دانه، زیست توده و شاخص برداشت شد. بیش تر صفت ها در کاربرد 25 و 50 کیلوگرم کود گوگرد در هکتار تفاوت آماری معنی داری با هم نشان ندادند. در این آزمایش صفت شاخص برداشت با کاربرد کود گوگرد تغییر معنی داری نشان نداد اما ارتفاع بوته و اولین شاخه از سطح زمین به طور معنی داری تحت تاثیر کاربرد نیتروژن و گوگرد قرار گرفت. با افزایش کاربرد نیتروژن و گوگرد، محتوی رطوبت نسبی برگ افزایش یافت. بیش ترین شاخص سطح برگ با کاربرد 100 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دست آمد، اما کاربرد 25 و 50 کیلوگرم گوگرد در هکتار تفاوت معنی داری بر شاخص سطح برگ نداشت. ضریب استهلاک نور با افزایش هر دو کود کاهش یافت، در حالی که کارایی مصرف نور افزایش پیدا کرد.
    کلیدواژگان: نیتروژن، گوگرد، گلرنگ، عملکرد، ضریب استهلاک نور
  • امیر حسین شیرانی راد، هنگامه عطاردی، حمید جباری صفحات 57-73
    این پژوهش به منظور بررسی رابطه بین خصوصیات آزمایشگاهی بذر و سبز شدن گیاهچه ارقام کلزا به دست آمده از رژیم آبیاری و تاریخ کاشت اجرا شد. تیمارها، شامل دو تاریخ کاشت و 2 سطح آبیاری (عامل های اصلی) و بذر های 5 رقم کلزا (عامل فرعی) بودند که از گیاهان مادری یک آزمایش فاکتوریل اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی که در سال اول (86-1385) در مزرعه تحقیقاتی موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر اجرا شده بود، به دست آمده بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تاریخ کاشت و رژیم آبیاری اثر معنی داری روی صفات اندازه گیری شده ارقام مورد مطالعه در مزرعه نداشته اما در شرایط آزمایشگاه فقط بر صفات طول ساقه چه و ریشه چه اثر معنی داری داشت. براساس نتایج آزمایشگاه، رقم ساریگل به دلیل داشتن بالاترین میانگین جوانه زنی روزانه، طول ریشه چه، کم ترین میانگین زمان لازم برای جوانه زنی و سرعت جوانه زنی روزانه، بهترین بنیه بذر را داشت. نتایج همبستگی نشان داد بین درصد سبز شدن نهایی در مزرعه با طول ریشه چه در آزمایشگاه (آزمون پیری زودرس) همبستگی مثبت و معنی داری (**59/0 = r) وجود داشت، در نتیجه از این آزمون می توان برای پیش بینی درصد سبز نهایی در مزرعه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آزمون پیری زودرس، درصد جوانه زنی نهایی، درصد سبز شدن نهایی، کلزا
  • فرشید قادری فر، سیدمجید عالیمقام، امید سنچولی، مینا یوسفی داز، علی اصغر میری صفحات 75-91
    روش های مدیریتی بر عملکرد، رسیدگی و کیفیت الیاف پنبه موثر می باشد. تنظیم فواصل ردیف کاشت به عنوان یک روش مدیریتی در افزایش عملکرد پنبه می باشد. به طور معمول پنبه در فواصل ردیف بین 100-70 سانتی متر کشت می گردد. تولید پنبه در سیستم کاشت با فواصل ردیف خیلی کم به عنوان یک روش اقتصادی برای افزایش عملکرد و کاهش هزینه های تولید ارایه شده است. به این منظور آزمایش مزرعه ای برای ارزیابی اثرات سیستم های کاشت با فواصل ردیف خیلی کم (20 سانتی متر) و فواصل ردیف رایج (80 سانتی متر) بر بسته شدن تاج پوشش، عملکرد و کیفیت الیاف سه رقم پنبه (گلستان، ساحل و سپید) در گرگان صورت گرفت. نتایج نشان داد که بسته شدن تاج پوشش در فاصله ردیف کاشت 20 سانتی متر در حدود 36-18 روز زودتر از فاصله ردیف رایج رخ داد. عملکرد نیز در فاصله ردیف 20 سانتی متر بیش تر از فاصله ردیف 80 سانتی متر بود. علت افزایش عملکرد در فاصله ردیف 20 سانتی متر نسبت به فاصله ردیف 80 سانتی متر، در نتیجه افزایش تعداد قوزه در واحد سطح و افزایش دریافت تشعشع توسط تاج پوشش بود. از نظر کیفیت الیاف بین دو سیستم کاشت اختلافی مشاهده نشد. به طورکلی نتایج این پژوهش نشان داد که سیستم کاشت در فواصل ردیف خیلی کم می تواند به عنوان یک راهکار زراعی در افزایش عملکرد پنبه به کشاورزان توصیه شود.
    کلیدواژگان: پنبه، فاصله ردیف خیلی کم، تراکم بوته، تشعشع
  • جاسم امینی فر، محمدحسن بیگلویی*، غلام رضا محسن آبادی، حبیب الله سمیع زاده صفحات 93-109

    به منظور بررسی اثرات کم آبیاری بر عملکرد کمی و کیفی رقم های سویا آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان در سال زراعی 1388 اجرا گردید. عامل اصلی شامل 3 سطح آبیاری در پتانسیل های رطوبتی35-30 (1I)، 55-50 (2I) و 75-70 (3I) سانتی بار و یک سطح بدون آبیاری(4I) بودو عامل فرعی شامل 7 رقم سویا به نام های 033، 032 و سحر (از گروه رسیدگی 4)، ال.17، کلارک، زان و مادری (از گروه رسیدگی 3) در نظر گرفته شد. سطوح پتانسیل رطوبتی خاک با استفاده از تانسیومتر کنترل شد. نتایج نشان داد با کاهش آبیاری، گیاهان در تیمارهای 2I، 3I و 4I به ترتیب 15، 20 و 65 درصد، عملکرد کم تری را نسبت به تیمار آبیاری 1I داشتند. بیش ترین (1379 کیلوگرم) و کم ترین عملکرد دانه (478 کیلوگرم)، به ترتیب در تیمارهای 1I و 4I به دست آمد. رقم 033 در تیمار 3Iدارای بیش ترین و رقم زان در تیمار 4Iدارای کم ترین عملکرد روغن و پروتئین بودند. همچنین بررسی بهره وری آب نشان داد که با کاهش آبیاری شاخص بهره وری آب به طور معنی داری افزایش یافت به طوری که تیمارهای 2I و 3I نسبت به تیمار 1I، به ترتیب 13 و 33 درصد افزایش نشان دادند. نتایج این آزمایش نشان داد که اعمال آبیاری براساس پتانسیل رطوبتی 75-70 سانتی بار، ضمن صرفه جویی در مصرف آب و افزایش بهره وری مصرف آب، می تواند موجب افزایش درصد روغن و پروتئین دانه سویا در منطقه رشت شود.

    کلیدواژگان: تنش کم آبی، سویا، عملکرد، اجزای عملکرد
  • جعفر نباتی، محمد کافی، احمد نظامی، پرویز رضوانی مقدم، علی معصومی، حمد زارع مهرجردی صفحات 111-128
    بهره برداری از منابع آب و خاک با کیفیت کم می تواند به عنوان یک گزینه مناسب برای تولید غذا در کشورهای در حال توسعه مورد نظر قرار گیرد. به همین منظور مطالعه ای روی کوشیا(Kochia scoparia)، به عنوان گیاه علوفه ای جدید، در سطوح مختلف تنش شوری (0، 10، 20، 30، 40، 50 و 60 دسی زیمنس بر متر)، از کاشت تا رسیدن به سطوح شوری ذکر شده و از مرحله گیاهچه ای با اعمال تنش به صورت تدریجی تا سطوح مورد نظر و اعمال تدریجی از مرحله گیاهچه ای تا مرگ گیاه (128 دسی زیمنس بر متر) در سه آزمایش جداگانه با استفاده از طرح کاملا تصادفی و چهار تکرار در محیط طبیعی در گلدان انجام گرفت. نتایج نشان داد که ارتفاع بوته، تعداد شاخه ها، وزن تر و خشک اندام هوایی، عملکرد ماده خشک قابل هضم، ارزش هضمی، عملکرد پروتئین خام و محتوی خاکستر با افزایش شوری در اعمال تدریجی در مرحله کاشت و گیاهچه ای و اعمال تدریجی تنش تا انتهای رشد کاهش یافت. از طرف دیگر با افزایش شوری قابلیت هضم ماده خشک، قابلیت هضم ماده آلی، درصد پروتئین خام و درصد خاکستر در اعمال تدریجی تنش در مرحله کاشت و گیاهچه ای و اعمال تدریجی تنش تا انتهای رشد افزایش یافت. به طورکلی اعمال تدریجی تنش شوری موجب افزایش تحمل به شوری کوشیا تا 128 دسی زیمنس بر متر شد.
    کلیدواژگان: ارزش هضمی، پروتئین، فنل، قابلیت هضم، خاکستر
  • رسول اسلامی، مهدی تاج بخش، عبدالعلی غفاری، مظفر روستایی، ایرج برنوسی صفحات 129-143
    به منظور بررسی تحمل خشکی در ژنوتیپ های گندم دیم، آزمایشی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه، تحت دو شرایط تنش خشکی (دیم) و آبیاری تکمیلی، در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار و 20 ژنوتیپ گندم نان اجرا گردید. تجزیه واریانس آزمایش آبیاری تکمیلی، نشان داد که تفاوت معنی داری بین ژنوتیپ ها از نظر عملکرد دانه، زیست توده، شاخص برداشت، تعداد سنبله در مترمربع، تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه وجود داشت. در آزمایش تنش خشکی نیز صفات شاخص برداشت، تعداد سنبله در مترمربع، تعداد دانه در سنبله و وزن هزاردانه دارای تفاوت معنی داری بین ارقام بودند، ولی صفات عملکرد زیست توده و عملکرد دانه معنی دار نبودند. تجزیه واریانس مرکب برای دو آزمایش نشان داد که تنش خشکی، باعث کاهش معنی دار شاخص برداشت، تعداد سنبله در مترمربع و وزن هزاردانه گردید، اما بر عملکرد دانه، تعداد دانه در سنبله و عملکرد زیست توده تاثیر معنی داری نداشت. در شرایط تنش خشکی ژنوتیپ های شماره 3 (ARG/R16//BEZ*2/3/AGRI/KSK/5/TRK13/6/M) و 11 (M-70-4/5/Alborz/4/K6290914/Cno//K58/ Tob/3/Wa) به ترتیب با میانگین 22/2 و 19/2 تن در هکتار بالاترین عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند. تحت آبیاری تکمیلی بیش ترین عملکرد دانه به میزان 84/3 و 19/4 تن در هکتار مربوط به ژنوتیپ های شماره 3 و 17 (DARI98-MA-39CIT98/99(F4)-1MA-0MA) بود. ژنوتیپ های شماره 3 و 17 با دارا بودن بالاترین مقادیر MP، STI و GMP به عنوان متحمل ترین ژنوتیپ ها به تنش خشکی شناخته شدند.
    کلیدواژگان: گندم نان، تنش خشکی، شاخص های تحمل
  • مریم کامکار، اصغر رحیمی صفحات 145-158
    به به منظور بررسی اثر شوری بر روابط آبی، روابط یونی، قندهای محلول، محتوای پرولین، فلورسانس کلروفیل و عملکرد در سه گونه دارویی اسفرزه اواتا (Plantago ovata)، اسفرزه پسیلیوم (Plantago psyllium) و بارهنگ کبیر (Plantago major)، آزمایشی در سال 1388 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه ولی عصر ولی عصر رفسنجان به اجرا در آمد. آزمایش به به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار انجام شد. عامل اول شامل 4 سطح شوری (0، 9، 15 و 21 دسی دسی زیمنس بر متر) و عامل دوم شامل سه گونه دارویی اسفرزه اواتا، اسفرزه پسیلیوم و بارهنگ کبیر بود. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نمک، محتوای آب نسبی در هر سه گونه کاهش یافت، هر چند روند کاهشی بین سه گونه متفاوت بود. افزایش غلظت نمک محتوای سدیم برگ را افزایش و محتوای کلسیم، منیزیم و پتاسیم برگ را در این سه گونه کاهش داد. با افزایش غلظت نمک محتوای محتوای یون ها به طور به طور معنی داری در برگ کاهش یافت. محتوای پرولین و قندهای محلول تحت تحت تااثیر سطوح مختلف شوری قرار نگرفت و تنها نوع گونه بر این صفات تاثیر موثر گذار بود. در گونه بارهنگ کبیر بالاترین عملکرد بذر مربوط به تیمار شاهد و پایین ترین پایین ترین مقدار آن مربوط به سطح شوری 21 دسی دسی زیمنس بر متر بود. در گونه اسفرزه اواتا و پسیلیوم در سطح شوری 21 دسی دسی زیمنس بر متر بذری تشکیل نشد. در میان سه گونه مورد مطالعه، گونه بارهنگ کبیر در حفظ تعادل مطلوب یونی، محتوای آب نسبی و عملکرد در شرایط شوری از توانایی بالاتری نسبت به دو گونه دیگر برخوردار بود.
    کلیدواژگان: پرولین، فلورسانس کلروفیل، روابط یونی، قند محلول
  • معرفت مصطفوی راد، فرناز شریعتی، سپیده مصطفوی راد صفحات 159-167
    به منظور ارزیابی تاثیر تاریخ کاشت بر عملکرد کمی و کیفی چهار رقم کلزای زمستانه، دو آزمایش در طی سال های زراعی 87-1386 و 88-1387 در ایستگاه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی (اراک) به صورت کرت های خرد شده با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی و در 4 تکرار انجام شد. تاریخ کاشت در چهار سطح 1D (20 شهریور)، 2D (30 شهریور)، 3 D (9 مهر) و 4D (19 مهر) و ارقام کلزا در چهار سطح 1V (لیکورد)، 2V (اوپرا)، 3V (اوکاپی) و 4V (مودنا) به ترتیب به عنوان عامل اصلی و فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که تاریخ کاشت دوم (30 شهریور) بیش ترین عملکرد دانه (4518 کیلوگرم در هکتار) و تاریخ کاشت چهارم (19 مهرماه) کم ترین عملکرد دانه (3786 کیلوگرم در هکتار) را تولید کردند. تاخیر در تاریخ کاشت، عملکرد دانه را به سبب نقصان تعداد خورجین در بوته کاهش داد. در این پژوهش رقم مودنا عملکرد دانه بیش تری (4975 کیلوگرم در هکتار) در مقایسه با دیگر ارقام داشت که می تواند ناشی از تفاوت ژنتیکی ارقام در استفاده از منابع رشد مانند عناصر غذایی و رطوبت خاک و تشعشع خورشیدی باشد. مناسب ترین تاریخ کاشت در منطقه اراک 20 شهریور تا 9 مهرماه بود.
    کلیدواژگان: کلزا، ارقام، تاریخ کاشت، صفات کمی و کیفی
|
  • N. Emadi, H.R. Balouchi, Sh. Jahanbin Pages 1-18

    In order to evaluate the effects of drought stress and plant density on yield, yield components and morphological characters of pinto bean (Phaseolus vulgaris L.) C.O.S16 cultivar, a field experiment was conducted in split plot arrangement based on a randomized complete block design with three replications in research field of Yasouj University during 2010. Experimental treatments were pinto bean plant density at four levels (15, 25, 35 and 45 plants per square meter)as subplots and drought stress at three levels (in growth stage, reproductive stage after 90 mm evaporation from class A, evaporation basin and common irrigation) as main plots. Result showed that there were significant interaction between drought stress and plant density on characters such as 100 grain weight, plant height, number of branches per plant, harvest index, biological and grain yield. Maximum biological and grain yield recorded at 35 plant.m2 treatments in normal irrigation (11235 and 3368 kg.ha-1 respectively), that was not significant difference in 45 plant.m2 treatment. 15 and 35 plant.m2 density had the maximum and minimum of grain yield and water use efficiency respectively, under drought stress in growth and reproductive stages. In general, 35 plants per square meter in without stress and 25 plant/m2 densities in all water stress levels, had maximum yield for this pinto bean cultivar.

    Keywords: Water stress, Bean, Yield, Growth stage, Water use efficiency
  • M. Mousavi, M.A. Bahmanyar, H. Pirdashti Pages 19-35
    Organic fertilizers such as vermicompost (VC) are an undeniable source of required nutrients of plants. This field experiment performed as split plot arrangement based a randomized complete block design with three replications in 2008. The main factors (vermicompost treatments) added to soil at six levels including 20 and 40 ton.ha-1, 20 and 40 ton.ha-1 plus (1/2) chemical fertilizer, chemical fertilizer (consists of 100 kg.ha-1 urea, 150 kg.ha-1 triple superphosphate and 100 kg.ha-1 potassium sulphate based on soil testing analysis) and control. Also, sub plots considered VC application periods (1, 2 and 3 years). Results showed that using VC and also fertilization year's factor significantly affected studied traits of rice. So, 40 ton.ha-1 VC plus 50% chemical fertilizer determined as the best fertilizer level, because the maximum content of biomass (12.43 ton.ha-1), tiller number, height, total number of grains in panicle (124.3), harvest index (41.41%) and yield (681.1 g.m2) and also the lowest percent of unfilled grain in panicle (15.52%) recorded in this treatment. Meanwhile, 40 ton vermicompost per hectare treatment had the highest panicle fertility percentage (94.08%). Increasing application periods regularly enhanced the content of studied traits. In addition, the maximum positive and significant correlation coefficient (r= +0.91**) existed between paddy yield and harvest index.
    Keywords: Vermicompost, Chemical fertilizer, Rice, Yield, Application periods
  • L. Forooghi, A. Ebadi Pages 37-56
    In order to study the effect of different levels of nitrogen and sulfur fertilizers on yield, yield components, content of some elements, qualitative and quantitative traits of spring safflower (Serin cv.) an experiment was conducted at agriculture and natural resource research station of Ardabil in 2008. This experiment was carried out in factorial experiment in completely randomized block design with three replications. Nitrogen fertilizer levels included 0, 50 and 100 kg ha-1 and sulfur was 0, 25 and 50 kg ha-1. Results showed that application of nitrogen and sulfur fertilizers has significant effect on yield, yield components, so that nitrogen fertilizer application caused to increasing the number of lateral branches, number of capsule, 100-seed weight, seed yield, biomass and harvest index. Some of traits had no significantly differences in 25 and 50 kg per hectare sulfur fertilizer. Also, using of sulfur did not affect harvest index, but the plant height and distance of the first branch from the ground level were significantly different by nitrogen and sulfur application so that, the highest plant height was observed in combination of highest amounts both of nitrogen and sulfur fertilizers. The Leaf relative water content increased with increasing nitrogen and sulfur fertilizer. The highest leaf area index obtained with 100 kg N ha-1, but application of 25 and 50 kg ha-1 nitrogen had no significantly effect on LAI. Light extinction coefficient was decreased by applying both N and S fertilizers but light use efficiency was increased.
    Keywords: Nitrogen, Sulfur, Safflower, Yield, yield components, Light extinction coefficient
  • A.H. Shirani Rad, H. Atarodi, H. Jabari Pages 57-73
    This study was carried out to evaluate the association between laboratory seed characteristics and seedling emergence of canola cultivars that it's were produced under different irrigation regime and planting date. The treatments were included two planting date and two levels of irrigation (main factors) and seeds of five canola cultivars (sub factor) which in first year (2006-2007) had been cultivated in a factorial split plot design based on RCBD at experimental field of Seed and Plant Improvement Institute. In second year, the experiment was conducted in research field and laboratory of agronomy and plant breeding department at college of Aboureyhan -university of Tehran- during spring 2008. The analysis of variance results indicated that planting date and irrigation regime had no significant effect on measured traits under field experiment, whereas, in laboratory experiment, the effect of planting date and irrigation regime were significant on radical length (RL) and shoot length (SL), alone. Based on the laboratory results, the Sarigol cultivar due to higher mean daily germination (MDG), radical length (RL), lower mean time to germination (MTG) and daily germination speed (DGS) had the highest vigor seed. The results of correlation showed that there is the positive and significant correlation (0.59**) between final emergence percentage and RL in laboratory experiment (accelerated ageing test), therefore, accelerated ageing test can be used for predication of percentage of emerging plants in the field.
    Keywords: Accelerated ageing test, Final emergence percentage, Final germination percentage, Rapeseed
  • F. Ghader, Far, S.M. Alimagham, O. Cancholi, M. Yousefi, Daz, A.A. Miri Pages 75-91
    Management practices can affect the yield, maturity, and fiber quality of cotton. One practice used to increase yield has been to adjust the spacing between cotton rows. Typically cotton is planted in row spaced 70-100 cm apart. Ultra narrow row cotton production has been proposed as an economical means to increase yields and reduce production costs. A field study was conducted to assess the effects of ultra narrow row (20 cm-UNR) and conventional row (80 cm-CR) production systems on canopy closure, yield, and fiber quality at three commercial cotton cultivars (Golestan, Sahel, and Sepid) at Gorgan in 2011. Results showed that cotton canopy closure more occurred rapidly in 20 cm rows compared to 80 cm rows (about 18 to 36 days earlier). Cotton in 20 cm rows was produced more yield than cotton in 80 cm rows. The yield increase in 20 cm rows was a result of increase in the number of boll production per unit area and increase radiation interception by canopy. No conclusive differences for fiber quality could be ascertained between in 20 cm and 80 cm rows. A higher yield in UNR compared to CR indicated that UNR system is an agronomic feasible option for farmers.
    Keywords: Cotton, Ultra narrow row, Plant density, Radiation
  • J. Aminifar, M.H. Biglouei, Gh.R. Mohsenabadi, H. Samiezadeh Pages 93-109

    To investigate the effect of deficit irrigation on quantitative and qualitative yield of soybean cultivars, an experiment was conducted as split plots based on randomized complete block design with three replications at agricultural research farm, university of Guilan, during 2009. Main factors were included four irrigation levels based on potential moisture 30-35 (I1), 50-55 (I2), 70-75 (I3) Centibar (irrigation time was determined by tensiometer) and without irrigation (I4), and sub plot factors were included seven soybean cultivars: 033, 032, Sahar (group maturity 4), L.17, Zan, Clark and Madari (group maturity 3). Results showed that seed yield of soybean had decreased in I2 I3 and I4 treatments (15%, 20% and 65% respectively). Among the studied traits, just oil and protein content have increased by drought stress. Highest (1379 Kg) and lowest (478 Kg) seed yield per unit area obtain from I1 and I4, respectively. 033 in I3 treatmenthad the highest and Zan in I4 had the lowest oil and protein yield. Also irrigation water productivity increased significantly with application of deficit irrigation treatments (13% and 33% increment in I2 and I3, respectively). Results of the present experiment showed that in soybean production in Rasht region, irrigation based on potential moisture 70-75 Centibar, moreover in economize of water use and increase in water productivity, can improve of soybean seed oil and protein percentage.

    Keywords: Water deficit stress, Soybean, Yield, Yield components
  • J. Nabati, M. Kafi, A. Nezami, P. Rezvani Moghaddam, A. Masoumi, M. Zare Mehrjerdi Pages 111-128
    Use poor quality resources of water and soil for food production in developing countries must be considered. Therefore, three experiments were conduct in complete randomize design with four replications, to study effects of gradually application of different salinity levels (0, 10, 20, 30, 40, 50 and 60 dS.m-1) at different growth stages (planting and early seedling) and gradually application salinity at the end of growth stage on kochia. The results showed that increasing salinity at gradually in planting and early seedling and the end of growth, plant height, branches number, shoot fresh and dry weight, digestible dry matter, digestive value, and crude protein yield were increased. On the other hand with increasing salinity digestibility of dry matter, organic matter digestibility, crude protein and ash percentage in applying salinity, gradually at planting and early seedling, and gradually at the end of growth were increased. Generally, kochia be able to tolerate salinity up to 128 dS.m-1 gradually with increase salinity.
    Keywords: Ash, Digestibility, Digestive value, Phenol, Protein
  • R. Eslami, M. Tajbakhsh, A.A. Ghafari, M. Roustaei, I. Barnousi Pages 129-143
    In order to study of drought tolerance in bread wheat genotypes, this study was conducted in Maragheh dryland agricultural research station. The study included two experiments and the statistical design of each experiment was a RCBD with four replications, and 20 bread wheat genotypes that were compared under drought stress (rainfed) and supplementary irrigation. Analysis of simple variance supplemental irrigation showed that there were significant differences among lines in grain yield, biological yield, harvest index, spike number in square meter, number of grain per spike and thousand kernel weight. Also, in drought stress experiment, there were significant differences among wheat genotypes in agronomic traits such as harvest index, spike number in square meter, grain number per spike and thousand kernel weight, but there were non-significant differences in grain yield and biological yield. Combined analysis of variance or two experiments showed that, drought stress significantly reduced harvest index, grain respect to number per spike and thousand kernel weights but it had non-significant effect on grain and biological yield. Under drought condition lines No. 3 (ARG/R16// BEZ* 2/3/AGRI/KSK/5/TRK13/6/M) and11(M-70-4/5/ Alborz/ 4/ K6290914/ Cno// K58/ Tob/3/Wa) had the highest grain yield by an average of 2.2 and 2.19 t.ha-1 respectively, and under supplemental irrigation experiment, lines No.3 and 17 (DARI98-MA-39CIT98/99(F4)-1MA-0MA) produced the highest grain yield with an average of 3.84 and 4.19 t/ha grain yield. Results indicated that genotypes No. 3 and 17 had the highest amounts of GMP, MP and STI, therefore were selected as the most tolerant lines. Finally, under supplementary irrigation, genotypes No. 3 and 17 and in rainfed condition No. 3 and 11 could be recommended.
    Keywords: Bread wheat, Drought stress, Tolerance indices, Significantly
  • M. Kamkar, . Rahimi Pages 145-158
    In order to evaluate the effect of salinity on water relation, ion accumulation, solute sugar, proline content, chlorophyll florescence and seed yield of Isabgul (Plantago ovata), French psyllium (P. psyllium) and Great plantain (P. major), an experiment was conducted at Vali-e-Asr University of Rafsanjan in 2010. This study was carried out as factorial experiment based on randomized complete block design with four replications. Treatments were included four salinity levels (9, 15 and, 21 dS/m and control with distilled water) and three plantago species (Plantago ovata, P. psyllium and P. major). Results showed significant effect of salinity, species and interaction between them on relative water content (RWC) which was decreased in response of higher salinity in all species with different trend in species. Higher concentrations of salt led to higher leaf Na+ content and lower K+, Ca++ and Mg++ content. Despite of species, Proline content and solute sugar were not significantly affected by salinity in all species. The highest and the lowest seed yield of great plantain were observed in control and 21 dS/m, respectively. No seed harvested from French psyllim in 21 dS/m. In general, among three species, great plantain had higher stability in ion balances, RWC and seed yield in salinity condition.
    Keywords: Proline, Chlorophyll florescence, Ion relation, Soluble sugar
  • M. Mostafavi Rad, F. Shariati, S. Mostafavi Rad Pages 159-167
    In order to evaluate the influence of different sowing dates on quantitative and qualitative yield in four winter rapeseed cultivars (Brassica napus L.), two field experiments were carried out as split plot arrangement in complete block design with four replications. This research was performed in agricultural experimental station of agricultural and natural resources research center of Markazi province, Arak (Iran) during growth seasons 2007-2008 and 2008-2009. Four planting dates (September 11, 21 and October 1 and 11) and four canola cultivars (Licord, Opera, Okapi and Modena) were randomized in main plot and sub-plot, respectively. Results showed that at the second sowing date, plants produced the most grain yield (4518 kg ha-1). The least grain yield (3786 kg ha-1) was obcained the fourth sowing date. The delayed sowing dates decreased grain yield due to decrease of pod number per plant. In this research, Modena cultivar had more seed yield in comparison with other cultivars due to genetic diversity and high using of sources such as nutrient elements, soil moisture and solar radiation. The best sowing date forArak region was September 11 to October 1.
    Keywords: Canola, Cultivars, Sowing date, Quantitative, qualitative trait