فهرست مطالب

تولید گیاهان زراعی - سال پنجم شماره 4 (زمستان 1391)

مجله تولید گیاهان زراعی
سال پنجم شماره 4 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمد مهدی ملک، سرالله گالشی، ابراهیم زینلی، حسین عجم نوروزی، محمد ملک صفحات 1-18
    عملکرد در اکثر محصولات نتیجه ترکیب تعداد زیادی از فرایندهای فیزیولوژیکی است که در طی رشد و نمو به وقوع می پیوندد. این فرایندها در سطوح مورفولوژیکی، فنولوژیکی و فیزیولوژیکی تجلی یافته و اغلب توسط ژن های زیادی کنترل می شوند. به منظور تعیین خصوصیات فیزیولوژیک موثر بر عملکرد دانه ارقام سویا (.Glycine max L) و رابطه بین آنها با اجزای عملکرد در سال 1389 آزمایشی انجام شد. در این آزمایش شش رقم سویا (گرگان3، سحر، ساری، هیل، دی پی ایکس و تلار) و دو لاین (032، 033) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار مورد استفاده قرار گرفتند. روند تغییرات شاخص سطح برگ، ماده خشک، سرعت رشد محصول نسبت به زمان نشان داد ارقام مورد بررسی از این نظر از الگوی یکسانی تبعیت می کنند. نتایج حاصل از تجزیه صفات اندازه گیری شده مربوط به ماده خشک تجمعی، شاخص سطح برگ و سرعت رشد محصول در مراحل گلدهی و شروع دانه بندی مشخص کرد که بین ارقام اختلاف معنی داری وجود دارد. اما ضرایب همبستگی ارتباط معنی داری بین آنها و عملکرد نشان نداد. براساس نتایج حاصل از تجزیه داده ها، افزایش عملکرد در ارقام پرمحصول ناشی از شاخص برداشت بالاتر بود که از طریق تولید تعداد غلاف و دانه بیشتر از عملکرد بالاتری برخوردار بودند. ثبت داده های هواشناسی در طول دوره رشد دماهای بالای 38 تا 41 درجه سانتی گراد را در زمان گلدهی نشان می دهد. براساس نتایج بدست آمده طولانی شدن دوره رویشی با به تعویق انداختن زمان گلدهی گیاه را بیشتر در معرض دماهای بالای قرار داده به طوری که این ارقام با داشتن تعداد کمتر غلاف و دانه از عملکرد پائین تری داشتند.
    کلیدواژگان: اجزاء عملکرد، سویا، شاخص سطح برگ
  • سید محمدرضا احتشامی، پگاه ابراهیمی، بهنام زند صفحات 19-38
    به منظور بررسی صفات آگرومورفولوژیک و فیزیولوژیک ژنوتیپ های مختلف ذرت سیلوئی، آزمایشی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران در سال زراعی 89-1388 اجرا شد. در این آزمایش 20 ژنوتیپ ذرت سیلوئی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار مورد مقایسه قرار گرفتند. در این آزمایش صفاتی چون طول دوره رشد، تعداد برگ، ارتفاع بوته، قطر ساقه، وزن خشک تر و خشک برگ، وزن تر و خشک ساقه، وزن تر و خشک غلاف، وزن تر و خشک بلال، عملکرد تر و خشک علوفه و صفات کیفی علوفه مورد ارزیابی قرار گرفتند. در بررسی همبستگی بین صفات، بیشترین همبستگی را وزن خشک ساقه، غلاف و بلال با عملکرد علوفه داشتند. ژنوتیپ دوم(K3547/4 × MO17)دراکثرصفاتموردبررسیازجملهتعدادبرگ،قطرساقه،وزن تروخشکغلاف،وزنتروخشکبلال،طولدورهرشدوعملکردخشکعلوفهدارای بالاترین میزان بود. از نظر کیفیت علوفه نیز، ژنوتیپ های 16 (KLM76004/2-1-7-2-1-1-1-1 × K19/1)و 18 (KSC670 (K3653/2 × K19)) بیشترین درصد قابلیت هضم علوفه خشک و ژنوتیپ 2 بیشترین درصد پروتئین خام، درصد فیبر نامحلول و درصد خاکستر را نشان دادند. ژنوتیپ 18 نیز بالاترین درصد انرژی متابولیسمی را به خود اختصاص داد. به نظر می رسد که ژنوتیپ 16 که از ارتفاع متوسط ولی پربرگ، با وزن ساقه متوسط و وزن بلال نسبتا بالا و کیفیت علوفه خوب برخوردار بود، از اهمیت ویژه ای برخوردار است و می تواند انتخاب خوبی برای منطقه باشد.
    کلیدواژگان: ذرت سیلوئی، صفات کمی، صفات کیفی، عملکرد
  • ایمان نعمتی، سمیه قلیزاده، فواد مرادی صفحات 39-62
    به منظور بررسی تاثیر نمک های کلرید سدیم، کلرید پتاسیم و کلرید کلسیم بر غلظت املاح معدنی و آلی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان در ریشه و اندام هوایی یونجه (رقم بغدادی)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با استفاده از تیمارهای NaCl (0 و 100 میلی مولار)، KCl (0 و 40 میلی مولار) و CaCl2 (0 و 20 میلی مولار) با چهار تکرار در سال 1389 در گلخانه پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرمشهر اجرا گردید. نتایج نشان داد که اعمال تیمار NaCl موجب کاهش جذب K+، Ca2+و Mg2+ در ریشه و اندامهوایی شد. کاربرد KCl و CaCl2 نیز موجب افزایش معنی دار وزن ریشه گیاهچه ها گردید. همچنین تاثیر KCl بر غلظت یون Na+ در ریشه و اندام هوایی معنی دار شد. رابطه منفی معنی داری نیز بین Ca2+ با غلظت Na+ مشاهده گردید. کاربرد KCl و CaCl2 موجب افزایش غلظت یون Cl- در ریشه و اندام هوایی گیاهچه ها شد. اعمال تنش با نمک های مختلف موجب افزایش معنی دار غلظت کلروفیل a در اندام هوایی گیاهچه ها شد. تنش NaCl موجب افزایش غلظت کلروفیل b نیز شد در حالیکه غلظت رنگدانه های کاروتنوئیدی کاهش یافت. پروتئین های محلول، فعالیت آنزیم های پرکسیداز و آسکوبات پرکسیداز در اثر اعمال تنش NaCl افزایش معنی دار نشان داد.
    کلیدواژگان: املاح معدنی، آسکوربات پرکسیداز، پرکسیداز، کلرید پتاسیم، کلرید سدیم، کلرید کلسیم، یونجه
  • سوسن احمدپور دهکردی، حمیدرضا بلوچی صفحات 63-85
    به منظور بررسی اثر انواع پرایمینگ بر پروتئین های محلول و آنزیم های آنتی اکسیدانی گیاه دارویی سیاهدانه تحت سطوح مختلف تنش شوری و خشکی، دو آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل پنج سطح پرایمینگ (نیترات پتاسیم یک درصد و اسید سالیسیلیک 2/0 میلی مولار به مدت شش ساعت، نیترات پتاسیم سه درصد و اسیدسالیسیلیک 5/0 میلی مولار به مدت 12 ساعت و هیدروپرایمینگ با آب مقطر به مدت 24 ساعت)، به عنوان فاکتور اول و فاکتور دوم شامل چهار سطح شوری (صفر، 75، 125 و 175 میلی مولار NaCl) در آزمایش تنش شوری و 3 سطح خشکی با پتانسیل های اسمزی صفر، 3- و 6- بار توسط پلی اتیلن گلایکول 6000 در آزمایش تنش خشکی بودند. نتایج نشان داد که برهمکنش تنش شوری و خشکی با پرایمینگ بذور بر کلیه صفات اندازه گیری شده معنی دار بود. غلظت پروتئین محلول با افزایش تنش شوری و خشکی کاهش و آنزیم های آنتی اکسیدانی و پرولین که نقش محافظتی در برابر تنش ایفا می کنند و مقدار مالون دی آلدئید افزایش یافت. اما در اثر اعمال پرایمینگ فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و پرولین افزایش و میزان مالون دی آلدئید یا پراکسیداسیون لیپیدهای غشای سلول کاهش یافت. در این تحقیق، گیاهان تیمارشده با اسیدسالیسیلیک و نیترات پتاسیم و آب مقطر، بطور معمول فعالیت آنتی اکسیدانی (کاتالاز، پراکسیداز و پلی فنول اکسیداز) و پروتئین محلول بالاتری را در مقایسه با گیاهچه های تیمار نشده نشان دادند.
    کلیدواژگان: پراکسیداز، پروتئین محلول، پلی فنول اکسیداز، پیش تیمار بذر، کاتالاز
  • نبی خلیلی اقدم، افشین سلطانی، ناصر لطیفی، فرشید قادری فر صفحات 87-104
    شرایط محیطی در طی نمو، رسیدگی و حتی در طی دوره ی پس از برداشت بذور سویا می تواند روی جوانه زنی و بنیه بذور حاصله تاثیر بگذارد و گستره وسیعی از عوامل از جمله: شرایط آب و هوائی منطقه (بارش، دما، رطوبت نسبی و..)، انواع تنش ها، تغذیه و سایر را در بر می گیرد. برای پی بردن به تاثیرشرایط محیطی محل تشکیل بذر روی بنیه بذور حاصله، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی (طرح آشیانه ای) در آزمایشگاه بذر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان با 14 محموله بذری داخل رقم شامل: دی پی ایکس(گرگان، گنبد، علی آباد، آزاد شهر و کردکوی)، سحر (گرگان، گنبد، ساری، بابلسر، کردکوی و علی آباد)، ویلیامز (اردیبل و گنبد) و هیل ساری، جمع آوری شده از نواحی مختلف ایران، به اجرا در آمد. برای شناخت اختلاف توده های بذری از نظر بنیه بذر در ابتدا آزمون های رشد گیاهچه، جوانه زنی استاندارد و در مرحله بعد آزمون تسریع پیری انجام شد و بدنبال آن آزمون رشد گیاهچه و جوانه زنی نیز روی بذور زوال یافته اجرا گردید. نتایج نشان داد که شرایط محیطی به شکل معنی داری سبب ایجاد بنیه های مختلف بذر در محموله های بذری داخل هر رقم شده است. از بین 5 محموله رقم دی پی ایکس، محموله گرگان و کردکوی به ترتیب بیشترین و کمترین بنیه بذر را از خود نشان دادند. محموله بابلسر و ساری از رقم سحر نیز بهتر از سایرین عمل کردند و محموله کردکوی با هدایت الکتریکی 46/26 میکرو زیمنس بر سانتی متر از کمترین بنیه بذر در بین محموله های رقم سحر برخوردار بود. در بین محموله های رقم ویلیامز نیز بالاترین درصد جوانه زنی و کمترین نشت الکترولیت را محموله اردبیل از خود بروز داد. همبستگی منفی معنی داری نیز بین نتایج آزمون هدایت الکتریکی با آزمون رشد گیاهچه و درصد گیاهچه نرمال بدست آمد و هر دو آزمون به خوبی تفاوت محموله های بذری از نظر بنیه بذر را نمایان ساختند. بنابراین نظر به نقش بارز محیط در شکل گیری درجات مختلف بنیه بذور در داخل یک رقم مشابه، در تعیین منطقه مناسب برای تولید بذر با بنیه بالا، اطلاع تولید کنندگان بذر از شرایط آب و هوایی، تغذیه ای و غیره بسیار مهم خواهد بود.
    کلیدواژگان: بنیه بذر، سویا، شرایط محیطی و توده بذری
  • علی آرمینیان، سعدالله هوشمند، بهروز شیران صفحات 105-120
    این تحقیق به منظور بررسی و ارزیابی تنوع فنوتیپی و ژنتیکی در جمعیتی متشکل از 94 لاین دبل هاپلوئید، والدین و 5 رقم بومی ایرانی گندم نان (Triticum aestivum L.) انجام گردید. سیزده صفت زراعی و مورفولوژیک شامل عملکرد دانه در واحد سطح، شاخص برداشت، طول سنبله، تعداد دانه در سنبله، تراکم سنبلچه، وزن صد دانه، تعداد پنجه کل، تعداد پنجه بارور، تعداد پنجه نابارور، طول و عرض برگ پرچم، ارتفاع بوته و تعداد گره طی 4 سال زراعی (1388-1385) در شرایط مزرعه در قالب طرح های مستطیل لاتیس سه گانه بررسی گردید. نتایج حاصل از تجزیه تشخیص متعارف (CDA) نشان داد که دو متغیر (مولفه) متعارف معنی دار بوده و متغیر متعارف اول که شامل صفات تعداد دانه در سنبله (68/0)، تعداد پنجه(19/0-)، تراکم سنبلچه (40/0-)، وزن صددانه (33/0)، طول سنبله (30/0)، تعداد پنجه بارور (19/0-) و عملکرد دانه (27/0) بود، بیشترین نقش (85/0) را در تفکیک ارقام داشت زیرا این صفات بیشترین ضرایب را (صرفنظر از علامت) در تابع یک داشتند. همچنین متغیرهای متعارفی که نقش مهمی داشتند در گروه بندی ارقام به زیرگروه ها استفاده گردیدند. تجزیه خوشه اینیز تقریبا در تایید نتایج تشخیص متعارف، ارقام را به گروه های مشابه تفکیک نمود. در این تحقیق، تجزیه تشخیص متعارف در بررسی تنوع ژنتیکی صفات زراعی که بهترین توصیف را از تنوع بین ارقام داشتند، موثرتر از روش های تجزیه خوشه ایو مولفه های اصلی واقع گردید.
    کلیدواژگان: تجزیه تشخیص متعارف، تنوع ژنتیکی، گندم نان (Triticum aestivum L، )
  • فرشید قادری فر، سیدمجید عالی مقام، حسین رضایی مقدم، سعود حقیقی صفحات 121-134
    این تحقیق به منظور مطالعه اثرات تنش خشکی، تنش شوری، دما و سبز شدن چاودار زراعی در آزمایشگاه و گلخانه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام 25 درجه سانتی گراد و دمای پایه و سقف برای -34/ شد. دمای مطلوب برای جوانه زنی این گیاه 51 3 و 40 درجه سانتی گراد برآورد شد. جوانه زنی این گیاه به تنش / جوانه زنی این گیاه به ترتیب 28 خشکی و شوری مقاوم بود. تنش شوری تا 257 میلی مولار تاثیر چندانی بر جوانه زنی چاودار نداشت اما با افزایش شوری جوانه زنی کاهش یافت. مقدار شوری و پتانسیل خشکی برای کاهش 50 درصدی مطلوب برای جوانه زنیpH. 17 - بار بود / حداکثر جوانه زنی این گیاه به ترتیب 456 میلی مولار و 9 (pH=7- قلیایی (9 pH چاودار بین 4 و 6 بود. جوانه زنی در این محدوده بالاتر از 60 درصد بود و در کاهش یافت. حداکثر جوانه زنی بذرهای این گیاه در عمق 2 سانتی متر مشاهده شد. درصد سبز شدن در عمق 2 سانتی متری (70 درصد) بیشتر از سطح خاک (63 درصد) بود. همچنین با افزایش عمق کاشت درصد سبز شدن کاهش یافت و در عمق 8 سانتی متری هیچ بذری سبز نشد. نظر به اینکه بذرهای چاودار قادر به جوانه زنی در طیف وسیعی از شرایط محیطی می باشند، جای تعجب نیست که این گیاه یک علف هرز مهاجم و جدی در مزارع گندم گردد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، تنش خشکی، جوانه زنی، دما، عمق کاشت، pH
  • سیدنظام پورطاهری، محمد مهدی رحیمی، بهروز واعظی، اسدالله احمدیخواه صفحات 135-150
    حبوبات خصوصا عدس به عنوان منبع سرشار پروتئین برای تغذیه انسان و دام، تثبیت کننده نیتروژن در خاک و داشتن ریشه های بلند مناسب برای افزایش عمق خاک زراعی و تقویت خاک، در تناوب غلات دیم از اهمیت به سزایی برخوردار می باشند. در این تحقیق، تاثیر تراکم بذر در واحد سطح و کنترل علف های هرز بر روی عملکرد دانه و اجزای آن در دو رقم عدس دیم در سال زراعی89-1388 مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در قالب کرت های دوبار خرد شده با سه عامل رقم در دو سطح (رقم گچساران و رقم محلی)، کنترل علف های هرز در دو سطح (کنترل و عدم کنترل علف های هرز) و تر اکم بذر در متر مربع در چهار سطح (100، 150، 200 و 250 بذر در متر مربع) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا گردید. در طول فصل زراعی،یادداشت برداری از صفات مهمی از قبیل تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی انجام گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد اثر رقم بر عملکرد دانه، وزن هزار دانه و شاخص برداشت معنی دار بود. اثر کنترل علف های هرز بر عملکرد بیولوژیکی و تعداد شاخه های جانبی معنی دار بود.تراکم دانه بر تعداد غلاف در بوته، تعداد شاخه های جانبی، عملکرد بیولو‍ژیکی، عملکرد دانه و شاخص برداشت تاثیر معنی داری داشت. اثر متقابل رقم با کنترل علف هرز تنها بر عملکرد دانه معنی دار گردید و در نهایت اثر متقابل سه گانه رقم، کنترل علف هرز و تراکم دانه، بر هیچ یک از صفات تاثیر معنی داری نداشت. نتایج نشان داد که رقم اصلاح شده گچساران، با کنترل علف های هرز و کاشت 250 بذر در مترمربع بالاترین عملکرد را تولید نمود. در مورد رقم محلی نیز کنترل علف های هرز و کاشت 250 بذر در واحد سطح منجر به حصول عملکرد بالاتری شد.
    کلیدواژگان: اصلاح شده، شرایط دیم، حبوبات، نیتروژن
  • یاور درگاهی، علی اصغری*، مجید شکرپور، علی رسولزاده صفحات 151-172

    به منظور بررسی تاثیر تنش آبی بر خصوصیات مورفولوژیکی ریشه کنجد، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 88-1387 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی پارس آباد در استان اردبیل اجرا گردید. در این آزمایش آبیاری به عنوان عامل اصلی در سه سطح (50، 75 و 100 درصد نیاز آبی گیاه) و ده رقم کنجد به عنوان عامل فرعی مورد بررسی قرار گرفت. برای محاسبه نیاز آبی کنجد از نرم افزار CROPWAT (روش پنمن- مانتیث) مطابق روش فائو-56 استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد که بین ارقام و رژیم های آبیاری از نظرخصوصیات ریشه اختلاف معنی دار وجود دارد. اثر متقابل آبیاری در رقم نیز در اکثر صفات معنی دار شد. همچنین، مقایسه میانگین ها نشان داد که با اعمال تنش خشکی، قطر، حجم، سطح، وزن تر و خشک ریشه در رقم های مورد مطالعه کاهش یافت. در این تحقیق اختلاف ارقام از نظر سیستم ریشه، قابل ملاحظه بود که باید در به نژادی کنجد برای مقاومت به خشکی، صفات ریشه مورد استفاده قرار گیرد. گروه بندی ارقام نشان داد که ارقام کرج 1 و اولتان با داشتن سیستم ریشه مطلوب متحمل به تنش کم آبی بودند. ارقام هندی 14 و یلو وایت سیستم ریشه ای ضعیف تری داشتند. از نسل های حاصل از تلاقی ارقام متحمل و حساس می توان به منظور تولید جمعیت های در حال تفرق برای مطالعات ژنتیکی و مولکولی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: تنش کم آبی، سیستم ریشه ای، کنجد، نیاز آبی
  • علی نخ زری مقدم صفحات 173-190
    به منظور مطالعه اثر الگوی کاشت جو و خردل علوفه ای بر کمیت و کیفیت علوفه در تاریخ های کاشت مختلف، آزمایشی در مزرعه آموزشی و پژوهشی دانشگاه گنبد کاووس به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایشی شامل سه تاریخ کاشت (24 آبان، 15 و 29 آذرماه 1385) و چهار الگوی کاشت (کشت خالص جو، کشت مخلوط جایگزین 3/33 درصد خردل بجای جو، کشت مخلوط جایگزین 7/66 درصد خردل بجای جو و کشت خالص خردل) بودند. تاخیر در تاریخ کاشت وزن خشک علوفه، ارتفاع گیاه و عملکرد پروتئین را کاهش اما درصد پروتئین را افزایش داد. درصد ماده خشک قابل هضم، درصد فیبر غیر قابل حل در شوینده های اسیدی، درصد کربوهیدرات‎های محلول در آب و درصد خاکستر تحت تاثیر تاریخ کاشت قرار نگرفت. تیمار کشت خالص خردل دارای بیشترین وزن خشک علوفه، درصد فیبر غیر قابل حل در شوینده های اسیدی، عملکرد پروتئین و ارتفاع گیاه بود. بیشترین درصد ماده خشک قابل هضم، درصد پروتئین و درصد خاکستر متعلق به تیمار کشت خالص جو بود. نسبت برابری زمین در تیمار کشت مخلوط جایگزین 3/33 درصد خردل بجای جو برابر 95/0 و در تیمار کشت مخلوط جایگزین 6/66 درصد خردل بجای جو برابر یک بود. بالا بودن عملکرد خردل نسبت به جو باعث افزایش عملکرد تیمارهای کشت مخلوط نسبت به کشت خالص جو شد اما عملکرد تیمارهای کشت مخلوطنسبت به کشت خالص خردل کمتر بود. در مجموع، بالا بودن عملکرد علوفه و همچنین عملکرد پروتئین در تیمار کشت خالص خردل حاکی از برتری این تیمار بر سایر تیمارهای الگوهای کاشت با وجود پایین بودن درصد پروتئین و درصد ماده خشک قابل هضم (معیارهای مهم تعیین کیفیت علوفه) می باشد.
    کلیدواژگان: الگوی کاشت، پروتئین خام، ماده خشک قابل هضم، وزن خشک علوفه
  • محمدرضا عباسی، عباس میرآخورلی، عبدالناصر مهدی پور، عبدالله حسن زاده، رسول، کنعانی، رمضانعلی علی تبار، حسن مختارپور، هما صفایی، اسدالله فتحی، غلامرضا خاکیزاد، فتح الله نادعلی، آزیتا نخعی صفحات 191-204
    این تحقیق به منظور حفاظت و بهره برداری پایدار از منابع ژنتیکی جنس شبدر (Trifolium L.) انجام گردید. مجموعا تعداد 1333 توده شبدر از 32 گونه در 27 استان کشور برطبق دستورالعمل های استاندارد IPGRI جمع آوری شدند. مواد جمع آوری شده در دو شرایط میان مدت و بلند مدت در بانک ژن گیاهی ملی ایران حفاظت می شوند. آماره های تمایل به مرکز و پراکندگی 26 ویژ گی مکان جمع آوری نمونه ها برآورد گردید. بیشترین تعداد جمع آوری شده به ترتیب با 214، 188 و 142 توده در گونه های T. pratense L.، T. repens L. و T. resupinatum L. جمع آوری شد. پراکنش گونه های جمع آوری شده از ارتفاع 21- متر در شهرستان نوشهر تا ارتفاع 2850 متری سطح دریا در [1]شهرستان های مرند و ارومیه تغییر داشت. نتایج نشان داد، چرای مفرط و تهدیدات طبیعی مهم ترین عوامل موثر در فرسایش ژنتیکی خویشاوندان وحشی شبدر در کشور هستند. از طرفی در حال حاضر زراعت عامل موثری در فرسایش ژنتیکی توده های بومی این گیاه به دلیل تاکید اکثر کشاورزان بر حفظ و استفاده توده های بومی شان نمی باشد. نمونه های بسیار کمی از مناطقی با شوری متوسط تا بالا از گونه های شبدر قرمز، شبدر ایرانی و سفید جمع آوری شدند. بر اساس پراکنش گونه های شبدر، منطقه غرب و شمال غرب کشور به عنوان یکی از مراکز تنوع ژنتیکی اولیه شبدر در ایران مشخص گردید.
    کلیدواژگان: جمع آوری، جنس شبدر، حفاظت و مراکز تنوع ژنتیکی
|
  • M.M. Malek, S. Galeshi, A. Zeinali, H. Ajamnorozi, M. Malek Pages 1-18
    Yield in most crops is resulted from a number of physiological processes which occurred during plant growth and development. These processes are realized at morphological، pheonological and physiological levels and often are controllded by many genes. In order to determine the effective of physiological traits onseed yield of soybean (Glycine max L.) cultivars and their relationship with yield components، a field study was conducted in 2010. In this study، six cultivars (Gorgan3، Sahar، Sari، DPX، Hill and Telar) and two Genotypes of soybean (032 and 033) were used in a completely randomized block design with four replications. leaf area index، dry matter and crop growth rate revealed that cultivars have the same trend. The analysis of aforementioned traits in R1 (flowering) and R5 (seed filling onset) stages indicated that cultivars had significant differences. But correlation coefficients did not confirm significant relation among traits with seed yield. Analyzed data showed yield enhancement in high- yield cultivars is stemed from high harvesting index which inturn resulted from more pod and seed number. Recorded weather data in the growing period showed the tempratuers higher than 38 to 410C in flowering stage. Results showed that extended vegetative period faced the plants by high temperatures through delayed flowering، as thise cultivars with lower pod and seed number، had lower yield.
    Keywords: Leaf area index, Soybean, Yield components2
  • S.M.R. Ehteshami, P. Ebrahimi, B. Zand Pages 19-38
    In order to investigate the agro-morphological and physiologic characteristics of different silage corn genotypes، an experiment was carried out at Agricultural and Natural Resource Research Center of Tehran Province during 2009-2010. In this experiment، twenty genotypes of silage corn were compared in the form of Randomized Complete Blocks Design with four replications. Evaluated traits were growth period، number of leaf، plant height، stem diameter، dry and freshweight of leaf، stem، sheath، ear as well as dry and fresh forage yield and its quality. Correlation among studied treats showed، dried weight of stem، ear and sheath had the highest correlation with forage yield. The genotype No. 2 (K3547/4×MO17) had the highest correlation in the most of investigated characteristics such as number of leaf، stem diameter، dry and fresh weight of sheath and ear، growth period and dried forage yield، but didn’t showed appropriate quality. In respect to forage quality، the genotypes of No. 16 (KLM76004/2-1-7-2-1-1-1-1 ×K19/1) and No. 18 (KSC670 (K3653/2×K19)) showed the highest percent of dry matter digestibility and the genotype No. 2 pointed out the highest percent of crude protein، percent of dissolved fiber and ash percent. The genotype No. 18 allocated the highest percent of metabolizable energy. So، it seems that the genotype No. 16 with middle height but folious، middle stem weight and relatively high ear weight and produced forage quality is of particular importance and can be a suitable option for the region.
    Keywords: Qualitative characteristics, Quantitative characteristics, Silage corn, Yield1
  • I. Nemati, S. Gholizadeh, F. Moradi Pages 39-62
    In order to investigate the effect of sodium chloride، potassium chloride and calcium chloride on organic and inorganic solutes and antioxidant enzymes activity in root and shoot of Alfalfa (Baghdaadi cultivar)، a factorial experiment base on CRD was conducted using NaCl (0، 100 mmol)، KCl (0، 40 mmol) and CaCl2 (0 and 20 mmol) with four replications in greenhouse of Islamic Azad University (Khorramshahr branch) at 2010. Results showed that NaCl reduced K+، Ca2+ and Mg2+ concentration in shoot and root. Applied of KCl and CaCl2 led to significant increasing of root weight. Also effect of KCl on Na+ concentration in root and shoot was significant. A negative and significant correlation was seen between Na+ and Ca2+. KCl and CaCl2 increased in Cl- concentration in root and shoot. NaCl caused to raise the chlorophyll b content while carotenoids concentration was decreased. Soluble proteins، peroxidase and ascorbat peroxidase activities were increased under NaCl stress.
    Keywords: Alfalfa, Ascorbate peroxidase, CaCl2, Inorganic solutes, KCl, NaCl, Organic, peroxidase
  • S. Ahmadpour Dehkordi, H.R. Balouchi Pages 63-85
    This study was aimed to assess of priming effects on soluble proteins and antioxidant enzymes of as a Nigella Sativa medicinal plant under different levels of salinity and drought. Two greenhouse factorial experiments with three replicated Randomized Complete Block Design were conducted. Treatments included five levels of priming (potassium nitrate 1% and salicylic acid 0. 2 mM in 6 hours، potassium nitrate 3% and salicylic acid 0. 5 mM in 12 hours and hydropriming in 24 hours) as main factor and four salinity levels (Control، 75، 125 and 175 mM NaCl) and three levels of drought by osmotic potential of Control، -3 bar and -6 bar by polyethylene glycol6000 as the second factor in each experiment. Results showed that the interaction of salinity and drought stress on seed priming were significant for all traits. Soluble protein concentration decreased along with increasing drought and salinity stress and antioxidant enzymes activity، (which proline plays a protective effect against stress)، and MDA were increased. But، using priming، the antioxidant enzymes activity and proline content were increased while MDA was decreased. In this study، plants treated with integrated salicylic acid، potassium nitrate and distilled water had usually higher antioxidant activity (catalase، peroxidase and polyphenol oxidase) and soluble proteins in comparison with untreated seedlings.
    Keywords: Catalase, Peroxides, Polyphenol oxidase, Seed priming, Soluble protein1
  • N. Khaliliaqdam, A. Soltani, N. Latifi, F. Ghaderi-Far Pages 87-104
    Environmental conditions including metrological parameters (precipitation، temperature، humidity and etc.) various stresses and nutrition، could affect germination and seeds vigor during of development، ripping and leven after harvesting of soybean seed. For this، experiments of completely randomized design (as Nested) by four replications were performed in seed laboratory of Gorgon University of Agricultural Science and Natural Resources. Treatments were 14 seed ladings of four soybean cultivars viz. of DPX (Gorgan، Gonbad، Azad-shahr Ali-abad and Kurd-koy)، Sahar (Gorgan، Gonbad، Sari، Babolsar، Ali-abad and Kurd-koy)، Williams (Ardabil; Gonbad) and Hill (Sari). First، standard germination and seedling growth test and then، accelerated aging test were done following by standard germination and seedling growth on degraded seeds. Results showed that environmental conditions have been caused different classes of seed vigor in seed ladings of every cultivar. Among 5 lading of DPX cultivar، Gorgon and Kurd-kuy ladings had the most and least seed vigor respectively. Babolsar and Sari ladings were superior than others in Sahar cultivar in respect to seed vigour and Kurd-kuy ladings had the least vigor (EC=26. 46 μs. cm-1). Among Williams’s ladings، Ardabil lading had the most germination percentage and the least Electrolyte leading. There was significantly negative correlation between results of electrical conductivity test and seedling growth and normal seedling percentage test. Therefore، it seems that more farmer knowledge of farmers on sitespecific and these environmental conditions could result in different seed vigor in the same cultivar. Environmental conditions help to select suitable area for seed production.
    Keywords: Environmental conditions, Seed lading, Soybean seed vigor.3
  • A. Arminian, S. Hoshmand, B. Shiran Pages 105-120
    This experiment was conducted to investigate and evaluate the phenotypic and genotypic diversity of a population including of 94 doubled-haploids lines، their parents and five Iranian local bread wheat (Triticum aestivum L.) cultivars. Thirteen agronomic and morphologic traits were recorded including; grain yield per unit area، harvest index، spike length، seed number per spike، spikelet density، total tiller number، fertile & infertile tiller number، flag leaf length & width، plant height and number of node during four cultivation years (2006-2009) at field conditions using lattice design. The results of canonical discriminate analysis (CDA) showed that two canonical variables (components) were significant، where the 1st canonical variables including; seed number per spike (0. 68)، tiller number (- 0. 19)، spikelet density (-0. 4)، 100 grain weight (0. 33)، spike length (0. 3)، fertile tiller number (-0. 19) and grain yield (0. 27)، had a great contribution (0. 85) in fractionating the cultivars because these trait had the most coefficients of function 1 (irrespective to related sign). Moreover، the canonical factors which had important role classify were used to the groups. Cluster analysis could also categorize the cultivars in accordance to the results of CDA. In this study، the CDA has been effectively utilized to investigate genetic diversity of agronomic traits، which had the best interpretation of traits of diversity among cultivars.
    Keywords: Bread wheat (Triticum aestivum L.), Canonical discriminant analysis (CDA), Genetic diversity
  • F. Ghderi, Far, S.M. Alimagham, H. Rezaei Moghadam, M. Haghighi Pages 121-134
    Laboratory and greenhouse experiments were conducted to determine the effects of drought and salinity stress, temperature, pH and soil depth on rye germination and emergence in Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources. Optimum temperature for germination between 25 to 34.51 oC and base and ceiling temperatures were estimated as 3.3 and 40 oC, respectively. This volunteer plant withstanded against salinity stress in respect to germination. salinity stress up to 257 mM had no effect on rye seed germination, but germination decreased as salt concentration increased. The drought and salinity levels were enough for 50% inhibition of maximum germination were as -17.9 bar and 456 mM, respectively. The optimum pH for germination of ray seeds was between 4 to 6. Germination at pH 4 to 6 was over 60%, and declined at alkaline pH levels (pH 7-9). Maximum emergence occurred when the seeds were planted at 2 cm depth. Seedling emergence was higher (70%) for seeds placed at a soil depth of 2 cm than for those placed on the soil surface (63%). Germination decreased with increasing depth and no seed emerged from a depth of 8 cm. considering that rye seeds can germinate under a wide range of environmental conditions, it is not surprising that it has became a serious invasive weed in wheat fields.
    Keywords: Germination, pH, Salinity stress, Soil depth, Temperature, Water stress
  • S.N. Pourtaheri, M.M. Rahimi, B. Vaezi, A. Ahmadikhah Pages 135-150
    Pulses، particularly lentil، as rich sources of protein for human and animal feeding، soil nitrogen fixation and having long roots suitable for increasing depth of cultivable soil and soil fertility، have major importance in dryland cereals rotation. This research was conducted to investigate the effect of seed density and weed control on yield and its components of two lentil dryland-specific cultivars in 2009-2010 growing season. The experiment was arranged in a split-split plot scheme with a RCB design in three replications with three factors viz. cultivar at two levels (cv. Mahalli and cv. Gachsaran)، weed control at two levels (control vs. non-control) and seed density at 4 levels (100، 150، 200 and 250 seeds per m2). Some important traits including pod number per plant، seed number per pod، thousand seed weight، grain yield and biological yield، were recorded during growing season. ANOVA results showed that cultivar''s effect was significant at 1% of probability level only on grain yield، thousand-seed weight and harvest index. Weed control effect was significant on biological yield and number of lateral branches. Seed density had significant effect on pod number per plant، number of lateral branches، biological yield، grain yield، and harvest index. Cultivar × weed control interaction was significant only for grain yield and، finally، tertiary interaction of cultivar × weed control × seed density was not significant on any of the studied traits. mean comparisons showed that improved cultivar Gachsaran، produced the highest yield when weeds were controlled and 250 seeds m-2 was applied. In the case of cv. Mahalli، weed control and sowing 250 seeds per m-2 resulted in higher yield.
    Keywords: Dryland conditions, Improved, Nitrogen, Pulses1
  • Y. Dargahi, A. Asghari, M. Shokrpour, A. Rasoulzadeh Pages 151-172

    In order to study the effect of water deficit on root morphological treat of sesame، a three replicated split plot experiment was conducted based on randomized complete block design during 2008- 2009 growing season in Agriculture and Natural Resources Research Center in Parsabad، Ardabil province. In this experiment، irrigation as the main factor with three levels (100 (field capacity)، 75 and 50 percent of plant water requirement) and ten sesame cultivars as the secondary factor were included. To calculate the water requirement of the sesame، the CROPWAT software (Penman- Monteith method) was used according to FAO-56. Results showed that difference between cultivars and irrigation regimes in respect to root treat was significant at root characters. Also، interaction between cultivars and irrigation regimes were significant in all traits. Comparing of means showed that under water deficit condition، all root treats (diameter، volume and surface، wet and dry mater)، were reduced. In this study difference among cultivars in respect to root system was considerable and should be considered in drought résistance breeding programs. Grouping of cultivars showed that the Karaj1، and Ultan cultivars with suitable root system، were tolerant cultivars against water deficit. The Indian14 and Yellowhite cultivars had weaker root system. Generations which are derived from crossing between tolerant and susceptible cultivars could be used as segregating population in genetic and molecular studies.

    Keywords: Sesame, Root system, Water deficit stress, Water need
  • A. Nakhzari Moghaddam Pages 173-190
    In order to study the yield and forage quality of intercropping barley (Hordeum vulgare) and mustard (Sinapis alba) in different planting dates، a factorial experiment based on randomized completely block design with three replications was carried out at Farm Research Station، Gonbad -e- Qabus University. Factors were included as three planting dates (15 November، 6 and 20 December 2006) and four intercropping patterns (sole barley، 33. 3% and 66. 7% mustard instead of barley in replacement series، sole mustard). Delaying in planting decreased forage dry matter، plant height and protein yield، while protein percentage increased. Percentage of digestible dry matter، in soluble in acid fibers، water soluble carbohydrates and ash were not affected by planting date. The maximum forage dry matter، in soluble acid fibers percentage، protein yield and plant height. Sole cropping of mustard belonged to dry matter digestibility، protein and ash percentage belonged to sole barley. Land equivalent ratio in 66. 7% and 33. 3% mustard instead of barley were as 0. 95 and 1، respectively. High yield of mustard comparing to barley increased intercropped treatments yield while intercropped treatments yield was lower than mustard sole cropping. generally، despite of lower protein content and digestible dry matter (as important forage quality criteria) mustard sole cropping was superior than others treatments، resulted from higher forage and protein yield.
    Keywords: Crude protein, Dry matter digestibility, Forage dry matter1 Planting Pattern
  • M.R. Abbasi, A. Mirakhorli, A. Mahdipur, A. Hasanzadeh, R. Kanani, R.A. Alitabar, H. Mokhatarpur, H. Safaei, A. Fathi, Gh.R. Khakizad, F.Nadali, A. Nakhaei Pages 191-204
    This study was conducted in order to sustainable conservation and utilization of Trifolium genetic resources. A total of 1333 accessions of Trifolium under 32 species from 27 provinces were collected according to IPGRI descriptors. Collected germplasms are conserved in mid- and long-term conservation at National Plant Gene Bank of Iran. Statistical parameters of tendency to center and dispersion were estimated for 26 characters of samples collection site. The most collected germplasm related to T. pretense L.، T. repens L. and T. resupinatum L. with 214، 188، and 142 accessions، respectively. Altitude related distribution of collection sites were differed from -21 m in Noshahar to 2850 m in Orumieh and Marand. The results revealed that over grazing and natural erosion were as the most important factors resulted in genetic erosion of Trifolium genetic resources in Iran. Whereas agriculture was not an effective factor on genetic erosion of clover landraces، because the farmers prefere to conserve their landraces. A few numbers of T. pretense، T. repens and T. resupinatum accessions were collected from saline sites. Distribution of clover species showed that West and North-West of the country could be considered as primary centers of clover genetic diversity in Iran.
    Keywords: Center of genetic diversity, Collection, Conservation, Trifolium3