فهرست مطالب

مجله تولید گیاهان زراعی
سال ششم شماره 1 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/31
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مهرانگیز اکبری، محمد جواد زارع، علی اشرف مهرابی، علی اصغر نصرالله نژاد صفحات 1-17
    به منظور بررسی تاثیر کود فسفر و محلول پاشی کلات آهن بر میزان جذب عناصر کم مصرف، میزان پرولین و کربوهیدرات های محلول در مراحل رشدی مختلف در رقم سرداری (گندم نان) و گونه های اجدادی آن در شرایط دیم، در آزمایشی فاکتوریل با 3 عامل شامل: کود فسفر (در 2 سطح)، محلول پاشی کلات آهن (در 2 سطح) و گونه های مختلف گندم در 5 سطح (رقم سرداری، Triticum boeoticum، Aegilops speltoides، Triticum diccocoides و Aegilops tauschii) در 3 تکرار در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام اجرا گردید. نتایج آزمایش نشان داد که بین گونه های مختلف مورد بررسی (رقم سرداری و گونه های اجدادی آن)، از نظر میزان جذب عناصر کم مصرف تفاوت معنی داری وجود داشت. گونه T. diccocoides بیش ترین میزان جذب فسفر و مس، گونه Ae. speltoides بیش ترین میزان جذب منگنز و گونه T. boeoticum بیش ترین میزان جذب آهن را داشتند. نتایج نشان داد که کاربرد کود فسفر در مرحله گل دهی میزان پرولین و قندهای محلول را افزایش داد. گونه زراعی (رقم سرداری) و Ae. tauschii بیش ترین میزان پرولین و قند را داشتند. اثر متقابل عامل کود فسفر در گونه های مختلف گندم بر میزان پرولین و قندهای محلول معنی دار بود. کاربرد فسفر، میزان پرولین و قندهای محلول را در گونه زراعی گندم و Ae. tauschii بیش از سایر گونه ها افزایش داد.
    کلیدواژگان: پرولین، عناصر پرمصرف و کم مصرف، قندهای محلول، گونه های اجدادی گندم
  • محمدتقی آل ابراهیم، محمدحسن راشدمحصل، استیو ویل کاکسون، محمدعلی باغستانی، رضا قربانی، مصطفی سراجچی صفحات 19-37
    به منظور بررسی اثر 4 علف کش ریم سولفورون، EPTC (ارادیکان)، اگزادیارژیل و متریبوزین در کنترل سلمه و تاج خروس در سیب زمینی، آزمایشی گل خانه ای در سال 1387 در دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد. آزمایش به صورت دز- پاسخ در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار و با استفاده از رقم سیب زمینی مرسوم منطقه (آگریا) انجام پذیرفت. همه علف کش ها در 6 دز به صورت دزهای کاهش یافته تا دزهای افزایشی نسبت به دز توصیه شده استفاده شدند. سم پاشی گیاه چه های سلمه و تاج خروس در مرحله 4-2 برگی و سیب زمینی در ارتفاع 20-15 سانتی متری انجام شد. نتایج نشان داد که متری بوزین، اگزادیارژیل، ریم سولفورون و EPTC به ترتیب بیش ترین کارایی را در کنترل سلمه و تاج خروس دارا بودند. در مقابل، ریم سولفورون، EPTC، اگزادیارژیل و متری بوزین، به ترتیب کم ترین میزان خسارت را به سیب زمینی وارد کردند.
    کلیدواژگان: دز، پاسخ، سیب زمینی، کنترل شیمیایی
  • اسماعیل بخشنده، افشین سلطانی، ابراهیم زینلی، رحمن غدیریان صفحات 39-59

    به منظور مطالعه تجمع، انتقال مجدد و شاخص برداشت ماده خشک و نیتروژن در گیاه گندم آزمایشی در سال زراعی 88-1387 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و در شرایط مطلوب رشد با استفاده از 5 رقم گندم نان (دریا، کوهدشت، شیرودی، تجن و زاگرس) و 2 رقم گندم دوروم (آریا و دنا) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار اجرا شد. براساس نتایج مقدار انتقال مجدد ماده خشک 8/23 درصد محاسبه شد که تحت تاثیر رقم قرار داشت. هم چنین، نتایج نشان داد که 57 درصد از مقدار نیتروژن مورد نیاز برای رشد دانه از طریق انتقال مجدد نیتروژن از اندام های رویشی قبل از مرحله گرده افشانی و 11 درصد آن از طریق جذب مستقیم نیتروژن از خاک و یا انتقال مجدد نیتروژن پس از مرحله گرده افشانی تامین شد. بنابراین، در گندم بیش ترین مقدار نیتروژن مورد استفاده در مرحله پرشدن دانه از طریق انتقال مجدد نیتروژن ذخیره شده در اندام های رویشی تامین می شود و در بین اندام های مختلف، برگ ها با انتقال مجدد نیتروژن 2/72 درصد مهم ترین منابع تامین کننده نیتروژن دانه می باشند. با توجه به نتایج این مطالعه غلظت نیتروژن برگ ها و ساقه ها با گذشت زمان از مرحله گرده افشانی تا رسیدگی فیزیولوژیک به ترتیب 57 و 54 درصد کاهش یافت. متوسط شاخص برداشت نیتروژن 2/72 درصد بود که تحت تاثیر رقم قرار نگرفت. علاوه بر این، حداقل غلظت نیتروژن برای برگ های زرد، ساقه های پیر و دانه به ترتیب 04/1، 43/0 و 13/2 درصد محاسبه شد. شاخص برداشت ماده خشک تحت تاثیر رقم قرار نگرفت و مقدار متوسط آن 1/44 درصد بود. همچنین، مقدار نیتروژن جذب شده در اندام های رویشی به خصوص در برگ ها با عملکرد دانه و نیتروژن دانه همبستگی مثبت و معنی داری داشت.

    کلیدواژگان: انتقال مجدد، شاخص برداشت، گندم، ماده خشک، نیتروژن
  • علی قنبری، ابراهیم کازرونی منفرد*، محمدتقی آل ابراهیم، سجاد میجانی، مهدی افشاری، جواد شباهنگ صفحات 61-75

    با هدف بررسی رقابت چند گونه ای علف های هرز با گیاه زراعی کلزا، آزمایش مزرعه ای در سال زراعی 1388-1387 در مزرعه نمونه آستان قدس رضوی مشهد اجراء گردید. 30 کوادرات به صورت تخریبی با ابعاد50×50 سانتی متر در مزرعه تعیین و در دو مرحله ساقه دهی و گلدهی کلزا وزن خشک، شاخص سطح برگ و تراکم کلزا و علف های هرز به تفکیک گونه اندازه گیری و همزمان در30 کوادرات به صورت غیرتخریبی فقط تراکم علف های هرز به تفکیک گونه شمارش و شناسایی شدند. جهت برآورد وزن خشک و سطح برگ مربوط به کوادرات های غیر تخریبی، بین سطح برگ یا وزن خشک اول فصل علف های هرز و کلزا به عنوان متغیر وابسته و تعداد علف های هرز به عنوان متغیر مستقل برای هر گونه به طور جداگانه تابع هایپربولیک غیرخطی برازش داده شد. برای مقایسه چگونگی رقابت و برآورد ضرایب رقابت درون گونه ای و بین گونه ای هر گونه، بین سطح برگ نسبی اول فصل به عنوان متغیر مستقل و عکس وزن تک بوته آخر فصل هر یک از علف های هرز و کلزا به عنوان متغیر وابسته تابع رگرسیون خطی چندگانه برازش داده شد. نتایج رگرسیون بین عکس وزن تک بوته و سطح برگ نسبی برازش مناسبی (87/0r2=) برای برآورد کاهش عملکرد و ضرایب رقابتی نشان داد. در این تحقیق مشخص شد با وجود علف های هرز شاه تره (Fumaria officinalis L.)، علف هفت بند (Polygonum avicular L.)، درشتوک (Malcolmia Africana L.) و یولاف وحشی (Avena ludoviciana L.)، تنها یولاف وحشی اثر بازدارنده بر رشد کلزا (Brasssica napus L.) داشت. اثر مثبت سایر علف های هرز روی کلزا ناشی از اثر بازدارندگی آن ها روی علف هرز یولاف وحشی، قوی ترین رقیب کلزا بود.

    کلیدواژگان: رقابت چندگونه ای، رگرسیون خطی چندگانه، تسهیل، یولاف وحشی
  • عبدالله جوانمرد، عادل دباغ محمدی نسب، عزیز جوانشیر، محمد مقدم، حسین جانمحمدی صفحات 77-96

    به منظور ارزیابی کیفیت علوفه در کشت مخلوط، آزمایشی در دو سال زراعی 1385 و 1386 به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز اجرا شد. تیمارها شامل کشت خالص شبدر برسیم، ماشک گل خوشه ای، لوبیا، گاودانه و دو هیبرید ذرت (سینگل کراس 704 و 301) در تراکم مطلوب و کشت مخلوط هیبرید ذرت 704 و 301 با هر یک از لگوم ها به صورت افزایشی بود. نتایج نشان داد ویژگی های کیفی علوفه مانند عملکرد پروتئین خام، دیواره سلولی، دیواره سلولی بدون همی سلولز، کل ماده مغذی قابل هضم و ماده خشک مصرفی تحت تاثیر کشت مخلوط قرار گرفتند. مخلوط هیبرید ذرت 301 و 704 با ماشک گل خوشه ایبه ترتیب دارای بالاترین عملکرد پروتئین خام (95/2180 و 19/1937 کیلوگرم در هکتار) بودند و کم ترین میزان عملکرد کل پروتئین نیز به کشت خالص هیبریدهای 704 و 301 ذرت (به ترتیب 97/714 و 308/762 کیلوگرم در هکتار) اختصاص داشت. همچنین کم ترین میزان دیواره سلولی (NDF) و دیواره سلولی بدون همی سلولز (ADF) در کشت مخلوط هیبرید ذرت 301 با لوبیا و ماشک گل خوشه ایو تا حدودی با گاودانه نسبت به سایر مخلوط ها مشاهده شد. در نتیجه با کاهش NDF و ADF، میزان کل ماده مغذی قابل هضم (TDN) و ماده خشک مصرفی (DMI) علوفه افزایش یافت. براساس نتایج این پژوهش می توان کشت مخلوط هیبرید ذرت 301 با ماشک گل خوشه ایو لوبیا را به عنوان علوفه با کیفیت برتر معرفی کرد.

    کلیدواژگان: دیواره سلولی (NDF)، دیواره سلولی بدون همی سلولز (ADF)، عملکرد پروتئین خام، لوبیا، ماشک گل خوشه ای
  • سالار منجم، احمد نوشکام، خالد سلیمی، عنایت رضوانی صفحات 97-108

    یکی از مشکلات عمده در تکثیر ریز غده های سیب زمینی، جوانه زنی کم به خاطر دوره خواب است که منجر به کاهش درصد سبز، بنیه و فاسد شدن غده های کاشته شده می شود. به همین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی تحت عنوان تاثیر کاربرد رایندیت در غلظت های (صفر، 2/0، 4/0 و 6/0 میلی لیتر در لیتر) و مدت زمان های مختلف (24، 48 و 72 ساعت) بر روی شکستن خواب ریزغده های سیب زمینی (Solanum tuberosum L.) رقم مارفونا در دو سن مختلف (بلافاصله و یک هفته پس از برداشت)، انجام شد. نتایج نشان داد که در مقایسه با شاهد، ریزغده های تیمار شده با رایندیت به طور معنی داری دارای دوره خواب کمتری بودند، به ویژه زمانی که ریزغده ها یک هفته پس از برداشت تیمار شدند. اثر متقابل بین غلظت، مدت و زمان مصرف رایندیت معنی دار بود به این صورت که بهترین تاثیر در غلظت 2/0 میلی لیتر به مدت 48 ساعت و 4/0 میلی لیتر به مدت 24 ساعت در یک هفته پس از برداشت مشاهده شد. ریزغده های تیمار شده با رایندیت جوانه های فعال بیشتری (58/2 جوانه در ریزغده) نسبت به شاهد تولید کردند اما اختلاف معنی داری بین غلظت ها و مدت های مختلف دیده نشد. رایندیت تاثیر معنی داری بر افزایش طول جوانه داشت. همچنین اثر متقابل بین غلظت و مدت تیمار بر طول جوانه معنی دار بود. به طوری که در غلظت 2/0 میلی لیتر در لیتر همبستگی مثبت و معنی داری بین طول جوانه و افزایش مدت تیمار وجود داشت. افزایش غلظت یا مدت تیمار باعث افزایش پوسیدگی در ریزغده ها شد.

    کلیدواژگان: ریزغده سیب زمینی، طول دوره خواب، تعداد جوانه، طول جوانه
  • معرفت مصطفوی راد صفحات 109-123
    در مرحله اول این پژوهش به منظور مطالعه سازگاری ارقام زمستانه کلزا و تعیین ارقام پرمحصول، دو آزمایش مزرعه ای در سال های زراعی 1386– 1385 و 1387– 1386 در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، اراک و در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار با استفاده از 15 رقم کلزای زمستانه اجرا شد. نتایج نشان داد که به ترتیب ارقام لیکورد، مودنا و اوکاپی از نطر عملکرد دانه در هکتار نسبت به سایر ارقام برتری داشتند. در مرحله دوم تحقیق نیز دو آزمایش مزرعه ای به منظور بررسی اثرات منابع نیتروژن بر عملکرد دانه و تجمع عناصر پرمصرف در بذر ارقام پرمحصول کلزا در سال های زراعی 1388– 1387 و 1389 – 1388 در همان منطقه به صورت فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل ارقام کلزا دارای سه سطح V1 (اوکاپی)، V2 (مودنا) و V3 (لیکورد) و منابع نیتروژن (بر مبنای 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) دارای سه سطح N1 (کمپوست آزولا)، N2 (50 % کمپوست آزولا + 50 % اوره) و N3 (اوره) بودند. در این آزمایش، لیکورد بیشترین عملکرد دانه (3847 کیلوگرم در هکتار) و محتوی عنصر گوگرد (57/0 درصد) در دانه را دارا بود. سیستم تغذیه تلفیقی از نظر عملکرد دانه، محتوی عناصر پرمصرف نظیر نیتروژن، فسفر و گوگرد دانه بر تیمارهای دیگر برتری نشان داد. اما در تیمار N1 بیشترین میزان پتاسیم دانه مشاهده گردید. نتایج نشان داد که کاربرد تلفیقی منابع نیتروژن عملکرد و محتوی عناصر غذایی بذر را افزایش داد.
    کلیدواژگان: کلزا، کودهای آلی و شیمیایی، عملکرد، عناصر غذایی
  • میرزاحسین رشنو، زین العابدین طهماسبی سروستانی، حسین حیدری شریف آباد، سید علی محمد مدرس ثانوی، رضا توکل افشاری صفحات 125-148

    جهت بررسی اثر تنش خشکی و محلول پاشی آهن و روی بر دو گونه یونجه یک ساله، آزمایشی مزرعه ای به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار با اعمال تیمار های محلول پاشی(آب مقطر، آهن، روی و آهن+ روی) و تیمارهای قطع آبیاری از(50 درصد گلدهی، رسیدگی اولین غلاف از پایین، 10 روز قبل از گل دهی و تیمار شاهد) اجرا گردید. نتایج نشان داد که نسبت برگ به ساقه در گونه اسکوتلاتا(82/1) بیشتر از گونه پلی مورفا(43/1) بود. تنش خشکی سبب کاهش عملکرد علوفه تر و عملکرد غلاف به میزان 27 و 33 درصد نسبت به تیمار شاهد گردید. تعداد غلاف در بوته در تیمارهای محلول پاشی آهن و آهن + روی به ترتیب 6/17 و 6/27 درصد در مقایسه با تیمار شاهد افزایش یافت. تیمار محلول پاشی روی سبب افزایش تعداد غلاف در بوته در گونه اسکوتلاتا به میزان 81 درصد و در گونه پلی مورفا به میزان 177 درصد نسبت به تیمار شاهد شد. تعداد دانه در غلاف در گونه پلی مورفا و محلول پاشی آهن + روی به میزان 58 درصد و در گونه اسکوتلاتا و همه تیمارهای محلول پاشی حدود 70-40 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت. نیتروژن تثبیت شده در سومین سطح تنش خشکی و محلول پاشی آهن + روی در گونه های اسکوتلاتا و پلی مورفا به ترتیب 51 و 22 درصد نسبت به تیمار شاهد کاهش داشت. میزان پروتئین علوفه در تیمارمحلول پاشی آهن + روی در گونه های اسکوتلاتا و پلی مورفا به ترتیب 3/23 و 7/21 درصد برآورد گردید.

    کلیدواژگان: یونجه های یک ساله، عملکرد و اجزای عملکرد، محلول پاشی و تنش خشکی
  • بیژن سعادتیان، محمد کافی، فاطمه سلیمانی صفحات 149-170

    این پژوهش با هدف تعیین روشی کاربردی برای پیش بینی تولید اقتصادی محصول گندم در رقابت با چاودار وحشی با استفاده از مدل های رگرسیونی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان درگز انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل ارقام گندم (سایسون، الوند، چمران و سپاهان) و سطوح تراکم علف هرز چاودار وحشی (0، 20، 40، 60 و 80 بوته در مترمربع) بود. نتایج نشان داد که با افزایش تراکم چاودار وحشی، عملکرد بیولوژیک و دانه ارقام گندم کاهش یافت. در مقابل، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و تعداد سنبله در واحد سطح چاودار وحشی و درصد آلودگی محصول افزایش داشت. کمترین و بیشترین شیب اولیه کاهش عملکرد بیولوژیک و دانه (پارامترI) به ترتیب در ارقام سپاهان و چمران بدست آمد. عملکرد دانه رقم الوند در تمامی سطوح تراکم اعمال شده نسبت به سایر ارقام برتری داشت. بیشترین مقادیر عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و تعداد سنبله علف هرز و درصد آلودگی محصول در رقم چمران حاصل شد. در بازه آلودگی قابل قبول محصول گندم به بذر علف هرز (صفر تا 7 درصد)، کمترین و بیشترین تراکم چاودار وحشی که موجب آلودگی یکسان محصول شد، به ترتیب در ارقام چمران و الوند برآورد گردید. بالاترین تولید محصول و سود ناخالص در ارقام الوند و چمران بدست آمد. به طور کلی رقم الوند علاوه بر تاثیر منفی بر تولید علف هرز، سود ناخالص بالایی داشت. لذا در منطقه مورد آزمایش، رقم یاد شده برای کشت در مزارع دارای بانک بذر چاودار وحشی توصیه شد.

    کلیدواژگان: درصد آلودگی محصول، رقابت، سود ناخالص، عملکرد
  • بنیامین ترابی، افشین سلطانی، سرالله گالشی، ابراهیم زینلی، محبوبه کاظمی کرگهی صفحات 171-189

    یکی از روش های تعیین عوامل ایجادکننده خلاء عملکرد یک محصول در یک منطقه استفاده از روش رتبه بندی از دیدگاه متخصصان و کشاورزان آن منطقه می باشد. به این منظور دو نوع پرسش نامه متفاوت اما شامل سوالات مشابه برای بررسی دیدگاه های کارشناسان کشاورزی و کشاورزان منطقه برای تعیین اهمیت عوامل ایجادکننده خلاء عملکرد گندم طراحی شد. پس از پاسخ گویی، پرسش نامه های کارشناسان کشاورزی به صورت فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و پرسش نامه های کشاورزان با روش آنتروپی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. اساس کار هر دو روش تعیین میزان اهمیت و رتبه بندی عوامل موثر بر ایجاد خلاء عملکرد گندم از طریق تخصیص وزن نسبی با توجه به نظرهای ارایه شده در پرسش نامه ها بود. نتایج تجزیه و تحلیل دیدگاه های کارشناسان مختلف با روش AHP نشان داد که مدیریت نادرست آبیاری، نامناسب بودن ارقام مورد کشت از نظر ژنتیکی و استفاده نامناسب از کودهای پایه، سرک و میکرو به ترتیب بیش ترین اهمیت را در ایجاد خلاء عملکرد گندم در منطقه مورد مطالعه دارند. اما نتایج تجزیه و تحلیل دیدگاه های کشاورزان با روش آنتروپی نشان داد که میزان نامناسب بذر در زمان کاشت، استفاده نامناسب از کود میکرو، عمق نامناسب کاشت، نامناسب بودن رقم مورد کشت از نظر ژنتیکی و ریزش بذر در هنگام برداشت به ترتیب بیش ترین اهمیت را در ایجاد خلاء عملکرد گندم دارند. با توجه به تناقض در دیدگاه این دو طیف، توصیه می شود رابطه بین کارشناسان کشاورزی و کشاورزان برای انتقال نظرات کارشناسی برای نزدیک شدن عملکرد واقعی به عملکرد پتانسیل و کاهش میزان خلاء عملکرد، تقویت گردد.

    کلیدواژگان: آنتروپی، خلاء عملکرد، رتبه بندی، گندم، AHP
  • سعید نواب پور، گزل کاظمی صفحات 191-203

    به منظور تعیین مطلوب ترین صفات برای افزایش غیرمستقیم عملکرد ارقام مختلف گندم، آزمایشی با استفاده از 5 رقم گندم شامل ارقام زاگرس، تجن، دوروم، کوهدشت و لاین N81-18 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان اجرا گردید. در این مطالعه شاخص های رشد (سطح برگ، سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی و سرعت جذب خالص) و صفات تعداد پنجه، تعداد سنبله در بوته، تعداد دانه در سنبله، وزن سنبله، وزن هزاردانه عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و عملکرد دانه مورد بررسی قرار گرفتند. بالاترین عملکرد دانه متعلق به لاین N81-18 بود. لاین N81-18 در مقایسه با سایر ارقام دارای بالاترین تعداد دانه در سنبله و وزن سنبله در بوته بود. نتایج همبستگی های ساده بیان گر آن بود که بین عملکرد دانه و شاخص برداشت همبستگی بالایی وجود داشت. نتایج تجزیه علیت صفات نشان داد که بیش ترین اثر مستقیم بر عملکرد دانه متعلق به وزن سنبله بود. از بین شاخص های رشد، بیش ترین اثر مستقیم منفی مربوط به شاخص سطح برگ بود. از آن جایی که همبستگی بین شاخص سطح برگ با عملکرد بیش ترین مقدار مثبت را داشت، می توان نتیجه گرفت که عوامل غیرمستقیم باعث این همبستگی شده است. همچنین همبستگی بین شاخص سطح برگ با وزن سنبله بیش ترین مقدار مثبت را دارا بود.

    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، تجزیه علیت، عملکرد دانه، گندم
|
  • M. Akbari, M.J. Zare, A.A. Mehrabi, A.A. Nasrollahnezhad Pages 1-17
    In order to investigate the effect of phosphorus fertilizer and spraying Fe chellat in micronutrients absorption rate, rate of proline and soluble carbohydrates in bread wheat and some of its ancestral species in dryland condition, a factorial experiment was conducted with three factors consist of: P fertilizer (in two levels), spraying Fe chellat (in two levels) and different species of wheat (sardari cultivar, Triticum boeoticum, Aegilops speltoides,Triticum diccocoides,Aegilops tauschii) in the form of randomized complete blocks design with three replications in research farm of Agricultural faculty of Ilam University. Results showed that micronutrients absorption rate in different species of wheat was different significantly. Triticum diccocoides had the most rate of phosphorus and cupper absorption, Aegilops speltoides had the most of Mn absorption efficiency and Triticum boiticum had the most rate of Fe absorption. Results showed that in flowering stage application of P fertilizer caused increase in proline and soluble carbohydrates. Sardari cultivar and Aegilops tauschii had the most amount of proline and carbohydrate content. Interaction of P fertilizer factor in different species of wheat was significant on proline and soluble carbohydrates rate. Application of phosphorus, increased proline and soluble carbohydrates rate in crop species of wheat and Aegilops tauschii more than other species.
    Keywords: Ancestral wheat species, Macronutrients, micronutrients, Proline, Soluble carbohydrates
  • M.T. Alebrahim, M.H. Rashed Mohassel, S. Wilcockson Pages 19-37
    In order to evaluate the effect of Rimsulfuron, EPTC (Eradican), oxadiargyl, metribuzin and Metribuzin herbicides for controling of Lambsquarter (Chenopodium album) and prostrate pigweed (Amaranthus retroflexus), an experiment was conducted at the Mohaghegh Ardabili University green house in 2008. A dose-response assay was conducted based on completely randomized design with four replications. The potato cultivar was Agria (common cultivar in Ardabil). Herbicides were used in six doses included reduced and overdoses rather than recommended doses. Common lambsquarter and prostrate pigweed were sprayed during the 2-4 leaves stage and potato was in 15-20 cm. Results showed that the most effective herbicides for weed control were Metribuzin, Oxadiargyl, Rimsulfuron and EPTC, respectively. Also the least herbicides damage for potato was in Rimsulfuron, EPTC, Oxadiargyl and Metribuzin, respectively.
    Keywords: Chemical control, Dose, response, Potato
  • E. Bakhshandeh, A. Soltani, E. Zeinali, R. Ghadiryan Pages 39-59

    The aim of this experiment was the study of dry matter and nitrogen (N) accumulation, remobilization and harvest index in different wheat cultivars. Five bread wheat cultivars (Darya, Kuhdasht, Shiroudi, Tajan and Zagros) and two durum wheat cultivars (Arya and Dena) were studied under optimum growth conditions during 2008-2009 at research field of Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran. Experimental design was a randomized complete block design with four replications. Results indicated that average total dry matter remobilization was 23.8%,which was affected by cultivar. Furthermore, results indicated that 57% of N remobilization from vegetative organs before anthesis and 11% from N uptake and/or N remobilization after anthesis contributed for grain growth. Therefore, majority of grain N supplied by remobilization of N from vegetative organs during seed filling period. Among organs, the leaves had the highest N remobilization (nearly 72%). Results indicated that leaves and stems N concentration decreased 57 and 54%, respectively, at the time of physiological maturity as compared with anthesis. N harvest index was 72.2% which it was not affected by cultivar. Meanwhile, N concentration in senesced leaves and stems along with grains were 1.04, 0.43 and 2.13%, respectively. The amount of harvest index was 44.1%, and it was not affected by the cultivar. There was a positive and significant correlation between the amount of N uptake by vegetative tissues, especially in leaves, with grain N and grain yield. The parameters obtained in this study can be used in wheat N modeling.

    Keywords: Dry matter, Harvest index, Nitrogen, Remobilization, Wheat
  • A. Ghanbari, E. Kazerooni Monfared, M.T. Aleebrahim Pages 61-75

    In order to evaluate competition among some weed species and canola, a field experiment was done in Astan Ghods Razavi's field of Mashhad in 2007-2008. Thirty quadrates (50×50 cm) were used in two times (stem and flower production) to measure the canola dry weight, leaf area index and canola and weeds density with destruction, and thirty similar quadrates were used for counting weed species and identification without destruction. In order to estimate dry weight and leaf area of non-destructive quadrates; a nonlinear hyperbolic function has been fitted between leaf area or dry weight of weed and canola (species exist in destructive quadrates) as a dependent variant and their number as an independent variant. For comparison of competition status and estimation of inter and intra specific competition coefficient for each species, multi linear regression function between the early season relative leaf area as an independent variant and the latter season of individual plant weight of weed and canola as a dependent variant has been fitted. Regression results showed that reversed weed dry weight and relative leaf area have a proper fitting (r2=0.87) for estimation of yield reduction and competition coefficients. In this research in spite of present of Fumitory (Fumaria officinalis L.), Knot weed (Polygonum aviculare L.) and Malcolm stock (Malcolmia Africana L.) only wild oat (Avena ludoviciana L.) inhibited canola growth. The positive effect of other weed species on canola growth was probably due to their inhibitive effect on wild oat as a main competitor for canola.

    Keywords: Facilitation, Multi linear regression, Multi species competition, Wild oat
  • A. Javanmard, A. Dabbagh Mohammadi Nasab, A. Javanshir Pages 77-96

    In order to evaluate forage quality in intercropping, two field experiments were carried out based on randomized complete block design with three replications at the Agricultural Research Station, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Iran, in 2005-2006 and 2006-2007 growing seasons. Two maize (Zea mays L.) hybrids (SC704, SC301), vetch (Vicia villosa), bitter vetch (Vicia ervilia), berseem clover (Trifolium alexandrinum L.) and common bean (Phaseolus vulgaris) as sole crops and intercrops of maize hybrids with each of the legumes as an additive method were used. Results showed that forage quality characteristics such as protein yield, neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), total digestible nutrients (TDN) and dry matter intake (DMI) were affected by intercropping. The highest crude protein yield (CPY) was achieved with maize hybrid 704-vetch (1937.19 kg.ha-1) and maize hybrid 301-vetch (2180.95 kg.ha-1) intercrops and the lowest CP per ha was observed at monocultures of maize hybrid 704 (714.97 kg.ha-1) and maize hybrid 301 (762.308 kg.ha-1). Also mixture maize hybrid 301 with bean, vetch and bitter vetch showed a lower NDF and ADF content than the other intercrops. In conclusion as NDF and ADF percent decreased in intercrops, but TDN and DMI increased. Based on this study, mixture of maize hybrid 301 with vetch and common bean is considered as prime forage.

    Keywords: Acid detergent fiber (ADF), Common bean (Phaseolus vulgaris), Crude protein yield (CPY), Neutral detergent fiber (NDF), Vetch (Vicia villosa)
  • S. Monajjem, A. Noshkam, Kh. Salimi, E. Rezvani Pages 97-108

    In this study the effects of post-harvest application of Rindite in various concentrations (0, 0.2, 0.4 and 0.6 ml L-1) and with different exposure duration (24, 48 and 72 h) on breaking of dormancy and sprouting of potato (Solanum tuberosum L., cv. Marfona) minitubers of two ages (freshly harvested and one week after harvest) was investigated. In comparison with the control minitubers, Rindite treated minitubers showed significantly shorter dormancy, especially when minitubers were treated one week after harvest. Three-way interactions effect of concentration, duration and minitubers age on the minituber sprouting were statistically significant and application of Rindite by fumigation with 0.2 ml L-1 for 48 h or 0.4 ml L-1 for 24 h effectively reduced the dormancy period of one week old minitubers. The number of sprouts per minituber was significantly enhanced by treating minitubers with Rindite where compared with the untreated control minitubers, however, there were no differences among concentrations or exposure durations. The length of sprouts per minituber was significantly increased by treating minitubers with Rindite. There were also strong interaction between concentration and duration, in concentration of 0.2 ml L-1, the length of sprout showed a positive correlation with exposure duration, but in 0.6 ml L-1, this correlation was negative. In concentration of 0.4 ml L-1, with increase in duration until 48 h the sprout length increased, but further increase in duration led to decrease in sprout length. When longer duration was accompanied with higher concentration, treatment with Rindite led to rotting of minitubers.

    Keywords: Dormancy period, Minitubers, Number of sprout, Sprout length
  • M. Mostafavirad Pages 109-123
    In the first phase of this research, adaptability of winter rapeseed (Brassica napus L.) varieties was investigated to select high yielding rapeseed cultivars. Accordingly, two field experiments were performed in a randomized complete block design with 15 winter rapeseed varieties in three replications from 2006 to 2008 cropping seasons at experimental field of Agricultural and Natural Resources Research Center of Markazi Province, in Arak, Iran. Results showed that Licord, Modena and Okapi varieties had superiority to other cultivars, respectively. At the second phase of this research, also, two field experiments were carried out from 2008 to 2010 cropping seasons at the same site, in order to evaluate the effects of nitrogen sources on seed yield and content of macro elements in seed of selected high yielding rapeseed varieties. Experimental design was a factorial arrangement based on randomized complete block with three replications. Three rapeseed varieties (V1=Okapi, V2=Modena and V3=Licord) and three sources of nitrogen based on 150 kgN/ha (N1=Compost of Azolla, N2=50% Compost of Azolla plus 50% Urea and N3=Urea) comprised the experimental factors. Results showed that Licord variety had the highest seed yield and seed content of Sulphur. Integrated nutrition system showed superiority to other treatments for seed yield and seed content of macro nutrients such as nitrogen, phosphorus and Sulphur. But, the greatest seed potassium content was observed in N1 treatment. Results showed that integrated application of nitrogen sources increased yield and seed macro nutrients content.
    Keywords: Nutrient elements, Organic, chemical fertilizers, Rapeseed, Yield
  • M.H. Rashnoo, Z. Tahmasbi Sarvestani, H. Heydari Sharifabad, S.A.M. Modares Sanavi, . Tavakkol Afshari Pages 125-148

    In order to evaluate of drought stress and foliar application of zinc and iron on two annual medics species, a field experiment was carried out with split factorial based on randomized complete block design in three replications with treatments of foliar application (Controlled, Fe, Zn and Fe + Zn) with 5 gr/liter concentration in vegetative stage and cut off irrigation from (50% flowering, lower pod maturity, 10 days before starting of flowering and control treatment). Drought stress was considered as a main plot and combination of factorial between foliar application and two annual medics species as a subplot.The results showed that leaf to stem ratio in scutellata (1.82) was more than polymorpha (1.43). Drought stress reduced 27% and 33% forage fresh weight and pod yield in comparison with control, respectively. The number of pods per plant increased 17.6 and 27.6 percent incomparison with control in iron and iron + zinc treatments, respectively. Zinc application treatment in drought stress control increased the number of pod per plant in scutellata and polymorpha species 181% and 277%, respectively in copmarison with control treatment. The results showed that seed per pod increased 58% in Fe + Zn treatment in polymorpha species but those increased 40-70% in total foliar application to control in drought stress control. The nitrogen fixation in the thirth level of drought stress was reduced 51% in scutellata and polymorpha, respectivelly compared to control. Iron+Zinc application increased protein forage 23.3% and 21.7% in scutellata and polymorpha in fourth level of drought stress, respectively.

    Keywords: Annual medic, Drought stress, Foliar application, Yield, Yield component
  • B. Saadatian, M. Kafi, F. Soleymani Pages 149-170

    In order to determine the practical method to predict economic production of wheat in competition with feral rye by using regression models, a factorial experiment was carried out based on randomized complete block design with three replications in Dargaz, Iran. Experimental factors were included wheat cultivars (Sayson, Alvand, Chamran and Sepahan) and feral rye densities (0, 20, 40, 60 and 80 plants m-2). The results showed that increasing feral rye density, reduced biological and grain yield of wheat cultivars. In contrast, biological yield, grain yield, spike number per unit area of weed and infestation percentage of weed seed was increased. The lowest and the highest initial slope (Parameter I) of grain and biological yield loss was obtained in Sepahan and Chamran cv., respectively. At all density levels, grain yield of Alvand cv was superior to other cultivars. The highest amount of biological yield, grain yield, spike number of weed and percentage of crop infestation was obtained in Chamran cv. In the range of acceptable infestation level of wheat to weed seed (0-7 Percent), the lowest and highest feral rye density that was led to same infestation, were estimated in Chamran and Alvand cv., respectively. The highest production and gross profit was obtained in both Alvand and Chamran cultivars. Generally, Alvand cv. in addition to the negative effect on weed production, had a high gross profit. So in experimetal region, mentioned cultivar is recommended for planting in feral rye infested fields

    Keywords: Competition, Gross profit, Infestation percentage of product, Yield
  • B. Torabi, A. Soltani, S. Galeshi, E. Zeinali, M. Kazemi Korgehei Pages 171-189

    Ranking the viewpoint of experts and farmers is an approach to determine the factors causing the yield gap. For this purpose, two different questionnaire types but with same questions designed for both agricultural specialists and farmers. After answering, the questionnaires of agricultural experts and farmers were analyzed through AHP and entropy techniques, respectively. Both techniques determined and ranked the importance of factors affecting on wheat yield gap based on attributing relative weights to factors with respect to comments provided in the questionnaires. Analysis of different experts viewpoints through AHP method showed that inappropriate management of irrigation, lack of good varieties grown genetically, and inappropriate use of basic, broadcast and micro fertilizers are the most important factors causing yield gap in the studied area. The results of analysis of the viewpoints of farmers using entropy technique showed that the inappropriate amount of seed at planting, inappropriate use of micro fertilizer, inappropriate planting depth, lack of good cultivars grown genetically and seed loss at harvest are the most important factors causing wheat yield gap, respectively. With respect to inconsistency in the viewpoints of these two groups, it was recommended that it should be made a strong relationship between agricultural experts and farmers to transfer expert's viewpoints to farmers for decreasing yield gap.

    Keywords: AHP, Entropy, Ranking, Wheat, Yield gap
  • S. Navabpour, G. Kazemi Pages 191-203

    In order to determine the best traits related to indirect increasing of grain yield, five wheat genotypes (Zagros, Tajan, Durum cul., Kohdasht and N-81-18 line) were evaluated by using randomized complete block design (RCBD) with 4 replications in research field of Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Recourses. The studied traits included leaf area index (LAI), crop growth rate (CGR), relative growth rate (RGR), net assimilation rate (NAR), number of tiller, number of spike per plant, number of grain per spike, spike weight, grain weight, biological yield, harvest index and grain yield. The most grain yield was belonged to N-81-18 line. This line showed most number of grain per spike and spike weight in comparison with other genotypes. The results showed, there was significant correlation between grain yield and harvest index in all genotypes. The results of path analysis showed spike weight had the most direct effect on grain yield, in most genotype. Among of growth indices LAI had most negative direct effect, since correlation between leaf area and grain yield was significantly positive; therefore, the last correlation should be via indirect effect.

    Keywords: Grain yield, Path analysis, Wheat, Yield component