فهرست مطالب

تولید گیاهان زراعی - سال ششم شماره 3 (پاییز 1392)

مجله تولید گیاهان زراعی
سال ششم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عباس بناری، محسن موسوی نیک، محمد علی بهدانی، حسین بشارتی صفحات 1-15
    به منظور ارزیابی تاثیر مقادیر کود گوگرد و نحوه تقسیط نیتروژن بر عملکرد و اجزاء آن درآفتابگردان،آزمایشی در سال 1387 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل گوگرد آلی گرانوله در چهار سطح 0، 200، 400 و 800 کیلوگرم در هکتار و زمان کاربرد کود نیتروژن در سه سطح شامل(T1 = 40 % کود در زمان کاشت و 60 % در زمان 8-6 برگی، T2 = 30 % در موقع کاشت، 40 % در زمان 8-6 برگی و 30 % در زمان ظهور غنچه، T3 = 30 % در زمان کاشت، 30 % در زمان 8-6 برگی، 20 % در زمان ظهور غنچه و20 % در زمان گلدهی) بودند. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که گوگرد به جز برشاخص برداشت، بر سایر صفات اندازه گیری شده تاثیر معنی دار داشت.افزایش گوگرد آلی تا 400 کیلوگرم در هکتار، باعث افزایش قطر طبق،وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و درصد روغن گردید. درصد پوکی دانه نیز با تیمار 400 کیلوگرم به شدت کاهش یافت.تقسیط نیتروژن نیز به جز بردرصد روغن برسایر صفات تاثیر معنی دار داشت. بالاترین قطر طبق، تعداد دانه درطبق،وزن هزار دانه،شاخص برداشت و عملکرد دانه از سطح سوم تقسیط نیتروژن و بالاترین عملکرد بیولوژیکی از سطح دوم آن بدست آمد،اما در تمام صفات تفاوت معنی داری بین سطح دوم و سوم تقسیط نیتروژن وجود نداشت.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، تقسیط نیتروژن، عملکرد دانه، گوگرد
  • میترا معراجی پور، محسن موحدی دهنوی، حمیدرضا بلوچی، مینا معراجی پور صفحات 17-32
    افزایش نیتروژن خاک همراه با تراکم بالای گیاه موجب رشد رویشی زیاد و کاهش شاخص برداشت می شوند. هدف از این آزمایش بررسی اثر سایکوسل در سطوح بالای نیتروژن و تراکم بر عملکرد دانه گلرنگ و اجزای عملکرد بود. بدین منظور آزمایشی مزرعه ای به صورت فاکتوریل اسپلیت در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار با استفاده از گلرنگ رقم اصفهان 14 در منطقه یاسوج در سال زراعی 1389 انجام شد. عامل اصلی کود نیتروژن (50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار) و هورمون سایکوسل (صفر و 6-10 مولار) به صورت فاکتوریل و عامل فرعی تراکم کشت (20، 25 و 3/33 بوته در مترمربع) بودند. نتایج نشان داد که برهمکنش سایکوسل، نیتروژن و تراکم برای عملکرد دانه و اجزای عملکرد معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه (4/3146 کیلوگرم در هکتار) از مصرف کمترین میزان نیتروژن (50 کیلوگرم در هکتار) و تراکم 25 بوته در مترمربع با کاربرد سایکوسل حاصل شد. برهمکنش نیتروژن و تراکم، همچنین برهمکنش سایکوسل و تراکم بر درصد روغن دانه معنی دار بودند. کمترین میزان نیتروژن مصرفی و تراکم 25 بوته در مترمربع، درصد روغن را افزایش دادند. بیشترین تاثیر بر افزایش عملکرد و کیفیت دانه در شرایط این آزمایش از تراکم بالا و سایکوسل منشا گرفته است و تاثیر نیتروژن به خاطر حاصلخیزی بیش از اندازه خاک مزرعه کم بوده است
    کلیدواژگان: شاخص برداشت، عملکرد زیستی، محلول پاشی برگی، وزن هزار دانه
  • فریده بهبودی، ایرج الله دادی، ابراهیم محمدی گل تپه صفحات 33-49
    به منظور بررسی تاثیر ورمی کمپوست حاوی نانو ذرات اکسید مس و اکسید روی بر لوبیا چیتی، آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل نانو ذرات در 4 سطح (صفر، 4/0، 8/0 و 2/1گرم بر کیلوگرم وزن بستر)، ورمی کمپوست در 3 سطح (5/2، 5 و 5/7 درصد وزنی بستر) و نوع نانو ذرات در دو سطح (اکسید مس و اکسید روی) بودند. پس از آماده سازی بسترها، به هر یک تعدادی کرم بالغ گونه ی Eisenia fetida اضافه و پس از یک هفته نانو ذرات به صورت محلول به بسترها اضافه گردیدند. پس از سه ماه ورمی کمپوست آماده شده با توجه به وزن بسترهای کشت با خاک مخلوط و لوبیا چیتی به صورت هیرم کاری کشت گردید. نتایج نشان داد با افزایش میزان نانو ذرات اکسید مس و اکسید روی طول غلاف، تعداد غلاف در بوته، عملکرد زیست توده، عملکرد دانه، شاخص برداشت و پروتئین دانه کاهش و غلظت مس و روی در دانه افزایش یافت. در سطوح یکسان نانو ذرات (به جزء سطح اول) طول غلاف، تعداد غلاف در بوته، عملکرد دانه، وزن صد دانه، طول ساقه و شاخص برداشت در نانو ذرات اکسید روی بیشتر از نانو ذرات اکسید مس بود. کمترین طول غلاف، تعداد غلاف در بوته، وزن غلاف، عملکرد دانه و شاخص برداشت در سطح چهارم نانو ذرات اکسید مس حاصل گشت. همچنین جذب و تجمع نانو ذرات اکسید روی در دانه بیشتر از نانو ذرات مس بود.
    کلیدواژگان: نانو ذرات، اکسید روی، اکسید مس، ورمی کمپوست، لوبیا چیتی
  • مریم طهماسبی، سرالله گالشی، افشین سلطانی، حمیدرضا صادقی پور صفحات 51-69
    رشد هتروتروفیک گیاهچه در مراحل اولیه نمو حاصل پویا شدن و انتقال ذخایر بذر و کارآیی تبدیل ذخایر بذر انتقال یافته به بافت گیاهچه می‎باشد. این تحقیق به منظور بررسی اثر غرقابی در دماهای مختلف بر جوانه‎زنی و رشد گیاهچه‎ بذر گندم (8019N) در قالب تجزیه مرکب با طرح پایه کاملا تصادفی در 4 سطح غرقاب (0، 24، 48 و 96 ساعت) و در 3 سطح دما (5، 10 و 20 درجه سانتی‎گراد) با 4 تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که سرعت و درصد جوانه‎زنی به طور معنی‎داری با افزایش غرقاب در هر سه دما کاهش یافت، ولی سرعت رشد گیاهچه تنها با افزایش طول دوره غرقاب کاهش معنی‎داری یافت. بعد از بررسی دو جزء رشد هتروتروفیک گیاهچه گندم ملاحظه شد که میزان استفاده ذخایر بذر به طور معنی‎داری کاهش ولی کارایی استفاده از ذخایر بذر تغییر معنی‎داری نداشت.
    کلیدواژگان: درصد، سرعت جوانه‎زنی، غرقاب و کارآیی تبدیل
  • محبوبه خسروجردی، شاهین شاهسونی، منوچهر قلی پور، حمیدرضا اصغری صفحات 71-87
    مطالعه ی حاضر به منظور ارزیابی تاثیر کاربرد باکتری ریزوبیوم و قارچ میکوریزی و سولفات آهن بر گیاه نخود انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل باکتری ریزوبیوم (تلقیح شده و عدم تلقیح)، قارچ میکوریزی (گلوموس موسه، گلوموس اینترادیسه و عدم تلقیح) و مقادیر مختلف کود سولفات آهن (صفر، 40 و 80 کیلوگرم در هکتار) بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه ای واقع در شهرستان سبزوار به اجرا درآمد. اثرات 3 عامل اصلی و اثرات متقابل آنها بر صفات عملکرد، درصد پروتئین دانه و غلظت های آهن، روی، فسفر و گوگرد در گیاه نخود مورد بررسی قرار گرفت. مصرف توام مایکوریزا و ریزوبیوم، مایکوریزا و کود سولفات آهن تمامی غلظت های عناصر و عملکرد را نسبت به تلقیح جداگانه هر تیمار افزایش داد و گونه ی گلوموس موسه نسبت به اینترادیسه موفق تر عمل نمود. اثرات متقابل هر سه تیمار در سطوح احتمال 5 و 1 درصد جز در غلظت گوگرد بر تمامی صفات مورد مطالعه معنی دار بود.
    کلیدواژگان: باکتری مزوریزوبیوم، سولفات آهن، غلظت عناصر، قارچ میکوریز، نخود
  • محمد تقی فیض بخش، افشین سلطانی صفحات 89-107
    این مطالعه جهت بررسی انرژی و پتانسیل گرمایش جهانیGWP)) مزارع ذرت دانه ای در شهرستان گرگان انجام گردید. داده-های مورد نیاز از سه روش کاشت مرسوم (کشت بهاره، کشت تابستانه در بقایای گندم و کشت تابستانه بدون بقایای گندم پس از آتش زدن بقایای گندم) از طریق پرسشنامه از کشاورزان تهیه شد. پس از آن داده های مورد نیاز در سه بخش مصرف سوخت، سوخت مصرفی و پتانسیل گرمایش جهانی ناشی از انتشار گازهای گلخانه ای بر مبنای معادل دی اکسید کربن محاسبه گردید. نتایج نشان داد که میزان انرژی ورودی در کشت بهاره، کشت تابستانه در بقایای گندم و کشت تابستانه بدون بقایای گندم به ترتیب برابر 5/26367، 2/37845 و 2/27783 مگاژول در هکتار بود. در هر سه روش کشت بیشترین مصرف انرژی ورودی مربوط به کود نیتروژن و سوخت برای عملیات زراعی بود همچنین کمترین پتانسیل گرمایش جهانیGWP)) از کشت بهاره به میزان 2349 کیلوگرم معادل CO2 در هکتار به دست آمد. بنابراین کشت بهاره ذرت دانه ای دارای اثرات زیست محیطی کمتری است با توجه به نتایج به دست آمده استفاده از هیبریدهای پرمحصول، مدیریت بقایای گندم و کود نیتروژن در کشت ذرت جهت بالا بردن بهره وری انرژی و کاهش اثرات زیست محیطی مصرف نهاده ها الزامی است
    کلیدواژگان: انرژی، پتانسیل گرمایش جهانی، ذرت، کاه و کلش گندم
  • حسن مومیوند، احمد نوش کام، امیر محسنی، مصباح بابالار صفحات 109-124
    به منظور بررسی اثر کود نیتروژن و کربنات کلسیم بر تجمع نیتروژن کل و نیترات در اندام هوایی، غلظت کلسیم در برگ و عملکرد برگ و سرشاخه جوان مرزه، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1388 در کرج اجرا گردید. کود نیتروژن در 4 سطح 0، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار و کربنات کلسیم در سه سطح 0، 5 و 10 تن در هکتار آهک، استفاده شدند. صفات اندازه گیری شده در این آزمایش شامل نیتروژن کل و نیترات برگ، غلظت کلسیم و وزن خشک برگ و سرشاخه های جوان بودند. نتایج تجزیه واریانس صفات نشان داد که اثر کربنات کلسیم برتجمع نیتروژن و غلظت کلسیم (01/0P<) و نیترات برگ(05/0P<)معنی دار بود، در حالی که تاثیر معنی داری بر وزن خشک برگ و سرشاخه گلدار نداشت. همچنین اثر کود نیتروژن بر تجمع نیتروژن، نیترات و وزن خشک برگ و سرشاخه گلدار معنی دار شد(01/0P<). مقایسه میانگین صفات نشان داد که باافزایش سطوح کربنات کلسیم و کود نیتروژن، تجمعنیتروژن و نیترات در برگ به ترتیب کاهش و افزایش یافت. همچنین وزن خشک برگ و سرشاخه گلدار مرزه نیز با افزایش سطوح کود نیتروژن، افزایش نشان داد. بر اساس نتایج به دست آمده از این پژوهش، ترکیب تیمار کودی 5 تن در هکتارکربنات کلسیم (آهک) و 100 کیلوگرم در هکتار نیترات آمونیوم از نظر کاهش تجمع نیترات، افزایش عملکرد مرزه و صرفه اقتصادی، قابل توصیه می باشند.
    کلیدواژگان: کربنات کلسیم، تجمع نیترات، کودهای نیتروژن، مرزه تابستانه
  • فتانه سلطانی نژاد، سیف الله فلاح، مریم حیدری صفحات 125-143
    به منظور بررسی اثر منابع و مقادیر مختلف کود نیتروژن بر رشد و تولید زیست توده گیاه دارویی خرفه(Portulaca oleracea)، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در سال 1391 اجرا شد. تیمارهای مختلف کودی شامل شاهد، 30 و 90 کیلوگرم نیتروژن در هکتار از کود اوره، 30 و 90 کیلوگرم نیتروژن در هکتار از منبع کود گاوی، 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار از منبع کود گاوی + اوره با نسبت های 1:2، 1:1 و2:1 بودند. نتایج نشان داد که بیشترین شاخص سطح برگ در چین دوم با تیمارهای تلفیقی و 90 کیلوگرم نیتروژن در هکتار از منبع کود گاوی بدست آمد. در چین اول، بیشترین وزن تر اندام های هوایی با میانگین 04/76 تن در هکتار با کاربرد 90 کیلوگرم نیتروژن در هکتار از منبع کود گاوی بدست آمد ولی اختلاف معنی داری با تیمار تلفیقی (1:1) نداشت. در چین دوم، وزن تر اندام های هوایی تیمار تلفیقی (1:1) کاهش معنی داری نسبت به 90 کیلوگرم نیتروژن در هکتار از منبع کود گاوی و یا اوره نشان داد. وزن تر برگ در چین اول به طور معنی داری بیشتر از چین دوم بود. به طور کلی استفاده از ترکیب کود آلی و شیمیایی (1:1) در کاهش مصرف نیتروژن کشت خرفه تک چین موثر است و افزایش محصول چین دوم تیمار تلفیقی از طریق کود سرک نیتروژن بایستی در تحقیقات آتی مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خرفه، شاخص سطح برگ، کود گاوی، کود شیمیایی، وزن تر
  • قاسم پرمون، علی عبادی، عفت قوی عزم، میثم میری صفحات 145-164
    به منظور مطالعه تحمل بابونه به شوری و یافتن یک راه حل برای افزایش تحمل آن آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. ‎فاکتور های آزمایش شامل پیش‎ ‎تیمار بذر با دو هورمون اسید سالسیلیک و اسید جیبرلیک با غلظت 250 پی پی ام در‎ ‎دو‎ ‎زمان 12 و 24 ساعت به صورت مجزا و دو تیمار ترکیبی این دو هورمون(12 ساعت اول با اسید جیبرلیک‎ ‎و 12 ساعت دوم با اسید سالسیلیک و 12 ساعت اول با اسید سالسیلیک و 12 ساعت دوم با اسید جیبرلیک) ‎و فاکتور دوم شامل سطوح شوری‎ (صفر، 50،‎ 100 ‎و 150 میلی مولار‎ ‎کلرید سدیم) بود. صفات درصد جوانه‎ ‎زنی، متوسط زمان جوانه‎ ‎زنی، ضریب سرعت جوانه‎ ‎زنی، متوسط زمان جوانه‎ ‎زنی روزانه، سرعت جوانه‎ ‎زنی روزانه، طول ریشه‎ ‎چه، طول ساقه‎ ‎چه، بنیه بذر و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان کاتالاز و پراکسیداز اندازه گیری شد. نتایج آزمایش نشان داد که شوری150 میلی مولار موجب کاهش درصد جوانه‎ ‎زنی (92 درصد)، افزایش متوسط زمان جوانه‎ ‎زنی روزانه (5/29 درصد)، کاهش ضریب سرعت جوانه‎ ‎زنی (7/27 درصد) و طول ریشه‎ ‎چه (64 درصد) و ساقه‎ ‎چه (63 درصد) و همچنین افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان شد. پیش تیمار بذر تاثیر زیادی بر صفات مورد نظر نداشت و در بین تیمارها، پیش‎ ‎تیمار ترکیبی اسید سالسیلیک- اسید جیبرلیک بیشترین تاثیر را بر درصد جوانه زنی نشان داد. بیشترین فعالیت پراکسیداز از پیش تیمار ترکیبی اسید سالسیلیک- اسید جیبرلیک و بیشترین فعالیت کاتالاز از تیمار بذر با اسید سالسیلیک به مدت 24 ساعت مشاهده شد.
    کلیدواژگان: تنش، هورمون، قدرت جوانه زنی، بابونه
  • گزارش کوتاه علمی
  • امید محسن نیا، جلال جلیلیان صفحات 165-176
    در این پژوهش اثر رژیم های آبیاری و تغذیه گیاهی در قالب کرت های خرد شده با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی بر روی گلرنگ در 3 تکرار، در سال زراعی 1389 مورد بررسی قرار گرفت. فاکتورهای مورد مطالعه عبارت بودند از: رژیم آبیاری در 3 سطح: آبیاری کامل، قطع آبیاری در مرحله رشد رویشی، قطع آبیاری در مرحله رشد زایشی به عنوان کرت های اصلی و ترکیبی از سطوح مختلف تغذیه گیاهی در 7 سطح: شاهد، اوره، کود آلی هیومیکس، بیولوژیک (نیتروکسین و بیوسولفور)، تلفیقی: (اوره+هیومیکس+نیتروکسین) و (اوره+هیومیکس+ بیوسولفور)، به عنوان کرت‎های فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که بیش ترین ارتفاع بوته (96/69 سانتی متر) در تیمار تلفیقی اوره + هیومیکس + بیوسولفور در شرایط قطع آبیاری در مرحله رشد زایشی و کم ترین میزان آن در شرایط قطع آبیاری در مرحله رشد رویشی و در تیمار کودی نیتروکسین دیده شد. بیش ترین و کم ترین میزان پروتئین دانه به ترتیب از تیمار قطع آبیاری در مرحله رشد زایشی و استفاده از بیوسلوفور (41/28 درصد) و کمترین مقدار آن در شرایط آبیاری کامل و استفاده از کود آلی هیومیکس (01/21 درصد) بدست آمد. تعداد شاخه فرعی، زیست توده و عملکرد دانه تحت تاثیر تغذیه گیاهی قرار گرفتند. بیش ترین میزان عملکرد دانه مقدار زیست توده از تیمار تلفیقی تیمار تلفیقی اوره+هیومیکس+ نیتروکسین و کمترین مقدار آن در تیمار شاهد بدست آمد. رژیم آبیاری اثر معنی داری بر میزان زیست توده و عملکرد دانه داشت، به طوری که بیش ترین و کم ترین میزان آن ها به ترتیب در رژیم آبیاری کامل و قطع آبیار، در مرحله رشد رویشی به دست آمد. به طورکلی تیمار کود تلفیقی (اوره+ هیومیکس+ بیوسولفور) در شرایط آبیاری مطلوب اثری مفیدتر بر گلرنگ داشت.
    کلیدواژگان: عملکرد، قطع آبیاری، کود آلی، کودهای زیستی
|
  • Abbas Bonari, Mohsen Mousavi Nic, Mohammad Ali Behdani, Hosein Besharati Pages 1-15
    In order to evaluate the effect of sulphur fertilizer and nitrogen split application on yield and its components of sunflower (Helianthus annuus L. ),an experiment was carried out at the research field of Birjand Faculty of agriculture in 2008 as factorial in complete randomized block design with three replicates.The treatments were sulphur fertilizer in four levels (0, 200, 400 and 800 kg/ha granular organic sulphur)and nitrogen split application in three levels(T1: 40 % at planting, 60 % at 6-8 leaves stage. ,T2: 40 % at planting,30% at 6-8 leaves stage, 30 % at budding stage., T3: 30 % at planting, 30 % 6-8 leaves stage, 20 % at budding stage,20 % at flowering).Results of variance analysis showed that sulphur had significant effect on all traits except harvest index.Increasing levels of granular organic sulphur up to 400 kg/ha caused an increase in head diameter,seed thousand weight,biological yield,seed yield and oil percent.Hollowness percent declined with 400 kg/ha sulphur treatment. Split application of nitrogen had significant effect on all traits except oil percent.Highest head diameter,seed number per head,seed thousand weight,harvest index and seed yield was obtained with third level and biological yield with second level of nitrogen split application but in all traits there was no significant difference between these two levels
    Keywords: split of Nitrogen, Seed yield, Sulphur, Sunflower
  • M. Meerajipour, M. Movahhedi Dehnavi, H.D. Balouchi, M. Meerajipour Pages 17-32
    High nitrogen and plant density cause increasing vegetative growth and reducing harvest index. The objective of this study was to evaluate the effect of cycocel at high nitrogen and plant density on safflower yield and yield components. For this purpose a field experiment was carried out as a factorial-split plot based on randomized complete block design with three replications with Esfahan 14 safflower variety in 2010 in Yasouj, Iran. Main plots were three nitrogen levels (50, 100 and 150 kg ha-1) and two cycocel levels (0 and 10-6 M) as factorial and subplots were three plant densities (20, 25 and 33.3 plant m-2). Results showed that the interaction of cycocel, nitrogen and plant density were statistically significant for yield and yield components. The highest seed yield (3146.4 kg ha-1) was obtained from 10-6 M cycocel, lowest nitrogen level and 25 plant m-2. The interaction of nitrogen and plant density and the interaction of cycocel and nitrogen were statistically significant for seed oil percent. The most seed oil percent (27.75%) was obtained from the lowest nitrogen and 25 plant m-2. The greatest seed yield and quality was obtained from high plant density and cycocel, and the effect of nitrogen due to excessive soil fertility was low.
    Keywords: Harvest Index, Biological Yield, Foliar Spray, 1000, Seed Weight
  • F. Behboudi, E. Allahdadi, E. Mohamadi Goltape Pages 33-49
    In order to study the effect of vermicompost containing copper oxide and zinc oxide nanoparticles on was beans, in an experiment factorial were done based on a randomized complete block design in three replications. The experiment treatment were as follows: nanoparticles in 4 levels (0, 0.4, 0.8 and 1.2 g/kg weight of substrate), vermicompost in 3 levels (2.5, 5 and 7.5 g/kg-1 weight of substrate) and kind of nanoparticles in 2 levels (copper oxide and zinc oxide). After preparation of substrates, to any one of them was added adult worm Eisenia fetida and after a week were added nanoparticles to substrate as a solution. After three months, vermicompost prepared according to the weight of cultivation substrate was cultivated with mix soil and wax bean as a wet planting. Results showed, with increasing copper oxide and zinc oxide nanoparticles decreased pod length, number of pod in bush, biological yield, grain yield, harvest index and grain protein and increased concentration copper and zinc in grain. In similar level nanoparticles (except first level), pod length, number of pod in bush, grain yield, weight of hundred grains, stem length and harvest index in zinc oxide nanoparticles were more than copper oxide nanoparticles.The least pod length, number of pod in bush, weight of pod, grain yield and harvest index obtained in forth level copper oxide nanoparticles. Also absorbtion and accumulation of zinc oxide nanoparticles in grain was more than copper oxide nanoparticles.
    Keywords: nanoparticles, Zinc oxide, copper oxide, vermicompost, wax bean
  • M. Tahmasebi, S. Galeshi, A. Soltani, H. Sadeghipour Pages 51-69
    Heterotrophic seedling growth has described as the product of the following dynamic and to transmit seed reserves and the conversion efficiency of mobilized seed reserves to seedling tissue. This research was carried out to evaluate germination and seedling growth of wheat seed (N8019) in the form of combined analysis design with CRD arrangement. Treatments consisted of 4 levels of waterlogging period (0, 24, 48 and 96 hour) and in 3 levels of tempreture (5, 10 and 20 ˚C) in tetraplicates. Results indicated that percentage and rate of seed germination decreased with increasing waterlogging period under all tested tempretures, however, seedling growth rate decreased significantly only with increasing waterlogging period. Study of two components related to the heterotrophic growth of wheat seedling revealed that seed reserves utilization decreased significantly, while conversion efficiency of mobilized seed reserves did not affect significantly.
    Keywords: Percentage, Rate of seed germination, waterlogging, Conversion efficiency
  • M. Khosrovjerdi, Sh. Shahsavani, M. Gholipor, H.R. Asghari Pages 71-87
    The study was designed to evaluate the impact of Rhizobium bacteria and mycorrhizal fungi and iron sulfate was performed on chickpea plants. Treatments Rhizobium bacteria (Inoculated and non-inoculated), mycorrhizal fungi (Glomus mosseae, Glomus intraradices and non-inoculated) and various amounts of iron sulfate fertilizer (0, 40 and 80 kg per hectare) with a factorial experiment in a randomized complete block design with three replications were conducted in the city of Sabzevar.The effects of three main factors and their interactions on yield, seed protein concentration in iron, zinc, phosphorus and sulfur in pea plants was studied. mycorrhizal combined and Rhizobium, mycorrhizal and fertilizer iron sulfate concentrations of all elements and performance than individual inoculation treatments Increased the species Glomus Mosse more than Glomus intraradices be successful. The interaction between treatments 5 and 1% probability level except for the seed sulfur concentration on all the parameters studied was significantly.
    Keywords: Rhizobium bacteria, iron sulfate, mineral concentration, mycorrhizal fungi, chickpea
  • M. Feyzbakhsh, A. Soltani Pages 89-107
    The aim of this study was investigation the energy flow and global warming potential (GWP) of corn farm in Gorgan city. For this purpose, data were collected from three conventional planting methods (spring planting, summer planting in wheat residue and summer planting without wheat residue) by using a face-to-face questionnaire performed with farmers in summer 2012. After the required data in three parts, fuel consumption, energy consumption and global warming potential on the basis of the CO2. The results revealed that total energy consumption amount in spring panting, summer planting in wheat residue and summer planting without wheat residue was 26355.7, 28395.4 and 27783.2 MJha-1, respectively. The highest share of total input energy was recorded for nitrogen fertilizer and diesel fuel in all planting methods.The least GWP was obtained from spring planting with 2349kg Equivalent to Co2. So spring planting had less environmental effects. According to the results use of high yielding hybrids, residue management and nitrogen fertilizer is essential for increase energy efficiency and reducing Environmental effects.
    Keywords: Energy, Global warming potential, Corn, Wheat Residue
  • H. Mumivand, A. Nooshkam, A. Moseni, M. Babalar Pages 109-124
    For finding out the effect of nitrogen and calcium carbonate fertilizers on nitrate and nitrogen accumulation in aboveground biomass, calcium concentration and dry weight of leaves of saturja hortensis L., a factorial experiment was carried out on the basis of randomized complete block design with three replicates in Karaj in 2008. The nitrogen fertilizer in four levels (0, 50, 100 and 150 Kg.ha-1) and calcium carbonate (lime) fertilizer in three levels (0, 5 and 10 t.ha-1) was used. Accumulation of nitrate and nitrogen, calcium concentration and dry weight of leaves were measured. The results showed that calcium carbonate had significant effects on nitrogen (p<0.01) and nitrate accumulation (p<0.05) and calcium concentration (p<0.01) but it had not significant effect on dry weight of leaves. Also the effect of nitrogen fertilizer on nitrate and nitrogen accumulation and dry weight of leaves was significant (p<0.01). Results of means comparison of traits showed that by increasing of nitrogen fertilizer and calcium carbonate application, nitrate and nitrogen accumulation in leaves increased and decreased, respectively. In addition, by increasing of nitrogen fertilizer levels, dry weight of Savory leaves increased. In this study, due to reduction of nitrate accumulation, increased yield of savory and economical advantage, the treatment of 5 t.ha-1 calcium carbonate (lime) × 100 kg.ha-1 ammonium nitrate is recommended.
    Keywords: calcium carbonate, nitrate accumulation, nitrogen fertilizers, summer Savory
  • F. Soltaninejhad, S. Fallah, M. Heidari Pages 125-143
    In order to evaluate the effect of different sources and rates of nitrogen the growth and biomass production of purslane, a randomized complete block design was conducted with three replications at the agricultural research farm of Shahrekord University in 2012. Fertilization treatments were consisted of control (no N amendment), 30 and 90 kg N ha-1in the form of urea fertilizer, 30 and 90 kg N ha-1 in the form of cow manure, 60 kg N ha-1 as urea fertilizer+ cow manure in 2:1, 1:1 and 1:2 ratios. The results showed that the greatest leaf area index was observed from the second cutting with integrated treatments and 90 kg N ha-1 as cow manure. In the first cutting, the greatest aboveground fresh weight (76.04 Mg ha-1) was obtained in 90 kg N ha-1 as cow manure and it didn’t have a significant difference with that of the integrated treatment (1:1). In second cutting, aboveground fresh weight in integrated treatment (1:1) has a significant decline compared to that of the 90 kg N ha-1 as urea and/or cow manure. The leaf fresh weight from the first cutting was significantly greater than that of the second cutting. In general, the application of combined organic and chemical fertilizer (1:1) is effective in reducing nitrogen of single cutting of purslane production and future research should focus on top dress nitrogen for or increasing production of purslane second cutting treated with integrated fertilizer.
    Keywords: Cow manure, Leaf area index, Fresh weight, Porslane, Urea fertilizer
  • Gh. Parmoon, A. Ebadi, A. Ghaviazm, M. Miri Pages 145-164
    In‏ ‏order‏ ‏to‏ ‏study‏ ‏chamomile‏ ‏tolerance‏ ‏to‏ ‏salinity‏ ‏and‏ ‏find‏ ‏a way‏ ‏to‏ ‏increase‏ ‏its‏ ‏tolerance‏ ‏afactorial‏ ‏experiment‏ ‏was‏ ‏conducted‏ ‏in‏ ‏acompletely‏ ‏randomized‏ ‏design‏ ‏with‏ ‏three‏ ‏replications‏ ‏in‏ ‏‎2012.‎‏ ‏Seeds‏ ‏primed‏ ‏with‏ ‏salicylic‏ ‏acid‏ ‏and‏ ‏gibberellic‏ ‏acid‏ ‏‎(GA)‎‏ ‏at‏ ‏‎250‎‏ ‏ppm‏ ‏by‏ ‏a‏ ‏combination‏ ‏of‏ ‏the treatments‏ ‏at‏ ‏‎12‎‏ ‏and‏ ‏or‏ ‏‎24‎‏ ‏hours,‎‏ ‏‎12‎‏ ‏hours‏ ‏with‏ ‏salicylic‏ ‏acid‏ ‏after‏ ‏‎12‎‏ ‏hours‏ ‏in‏ ‏GA,‎‏ ‏and‏ ‏vice versa.‎‏ ‏The‏ ‏second‏ ‏factor‏ ‏included‏ ‏salinity‏ ‏levels‏ ‏‎(zero, 50, 100‎‏ ‏and‏ ‏‎150‎‏ ‏Mm NaCl). Germination percentage, mean germination time, germination rate, mean daily ‎germination time, daily germination rate, plumule or root length, and seed vigor and catalase ‎and peroxidase activity were measured. Results showed that salinity reduces germination ‎percentage, mean daily germination time, length of root and hypocotyl germination rate ‎whereas increased antioxidant enzyme activities. The greatest effect obtained by a ‎combination of salicylic acid-GA. The maximum activity of peroxidase belonged to salicylic ‎acid-GA and catalase activity by priming with salicylic acid at 24 hours.‎
    Keywords: stress, hormones, the germination, Chamomile
  • O. Mohsen Nia, J. Jalilian Pages 165-176
    In this study, the effect of irrigation regimes and plant nutrition were evaluated as split plot arrangment based on randomized complete block design with three replications in 2010. Treatments consisted of irrigation regimes at three levels: well-irrigation, irrigation disruption at vegetative growth stage, and irrigation disruption at reproductive growth stage as main plots and combination of different levels of plant nutrition in seven levels included of Control, Urea, Humix as organic fertilizer, biofertilizes (Nitroxin (N), Biosoulphoure (B), integrated fertilizer treatments (Urea + Humix + Nitroxin), and (Urea + Humix + Biosoulphoure) as sub plot. Results showed that the the highest plants height (69.96 cm) observed in the integrated fertilizer treatment (Urea+Humix+Biosoulphone) and (Irrigation disruption at vegetative growth stage) condition and the lowest plants height (61.46 cm) observed in (Irrigation disruption at vegetative growth stage)condition and Nitroxin fertilizer treatment. The highest of seed protein was obtained from the Irrigation disruption at reprductive growth stage with Biosoulphoure fertilizer (28.91%) and the Lowest it in Well-irrigation with organic fertilizer (21.01%) and treatments, respectively. The number of branches per plant, biomass yield and seed yield were affected by plant nutrition treatment. The highest and lowest seed yield was obtained from (Urea+Humix+Biosoulphone) and lowest of it in control fertilization treatments. Irrigation regimes had significant affects on biomass and seed yield, so that the highest and lowest of these traits were obtained in well-irrigationand Irrigation disruption at vegetative growth stage. Regimes, respectively. Generally, integrated fertilizer treatment (Urea + Humix + Biosoulphoure) under well-irrigation had the beneficial effect on safflower.
    Keywords: Biofertilizer, Irrigation disruption, Organic fertilizer, Yield