فهرست مطالب

تولید گیاهان زراعی - سال هشتم شماره 1 (بهار 1394)

مجله تولید گیاهان زراعی
سال هشتم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمید عباس دخت*، راهبه یغمایی، هادی قربانی صفحات 1-19
    به منظور بررسی تاثیر کلات ریزمغذی جادوگر بر عملکرد و اجزای عملکرد آفتابگردان در تراکم های مختلف کاشت آزمایشی مزرعه ای در سال 1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود اجرا گردید. فاکتور اول فاصله بوته در روی ردیف در 5 سطح (10، 20، 30، 40 و 50 سانتی متر) و فاکتور دوم شامل کاربرد ریزمغذی در 2 سطح (عدم مصرف ریزمغذی و مصرف ریزمغذی) با استفاده از آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد افزایش تراکم موجب افزایش میزان و طول دوره رشد رویشی شد. مصرف ریزمغذی باعث افزایش قطر ساقه و طبق گردید و افزایش تراکم کاشت باعث افزایش ارتفاع بوته و کاهش قطر طبق شد. در تیمار فاصله بوته 20 سانتی متر روی ردیف افزایش عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک مشاهده شد. با کاهش فاصله بوته در روی ردیف به 10 سانتی متر با شدید شدن رقابت بین بوته ها برای دریافت نور و موادغذایی، عملکرد دانه کاهش و عملکرد بیولوژیک افزایش ناچیزی یافت. کاربرد ریزمغذی به واسطه افزایش تعداد دانه در طبق و افزایش تراکم به واسطه افزایش طبق در واحد سطح عملکرد دانه را تحت تاثیر قرار داد. مصرف ریزمغذی باعث افزایش درصد و عملکرد روغن شد. تراکم بر درصد روغن دانه تاثیر معنی داری نداشت. تغییرات عملکرد روغن در واحد سطح تحت تاثیر کود ریزمغذی و تراکم کاشت منطبق بر تغییرات عملکرد دانه بود به نحوی که تغییرات عملکرد روغن در واحد سطح با تغییرات عملکرد دانه توجیه پذیر بود.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، تراکم، عملکرد، کود ریزمغذی
  • مرتضی گرزین*، فرشید قادری فر، ابراهیم زینلی، سید اسماعیل رضوی صفحات 21-41
    به منظور بررسی رابطه بین طول دوره های مهم نمو (VC-R1، R1-R6 و R6-R8) با عملکرد و اجزای عملکرد دانه سویا، یک آزمایش مزرعه ای به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در گرگان (1390) انجام شد. عامل اصلی شامل تاریخ کاشت در پنج سطح (31 فروردین، 23 اردیبهشت، 13 خرداد، 8 تیر و 31 تیر)، و عامل فرعی شامل رقم در سه سطح (ویلیامز، سحر و دی پی ایکس) بود. طول دوره روشنایی در هر یک از مراحل نمو با استفاده از برنامه PP-calc محاسبه شد. سپس به منظور حذف اثرات دما بر رشد و نمو، تعداد روزهای دمایی تجمعی در هر دوره نموی به عنوان طول مدت مراحل نمو در نظر گرفته شد. کاهش طول دوره روشنایی که در نتیجه تاخیر در کاشت رخ داد، باعث کاهش طول دوره های VC-R1، R1-R6 و R6-R8 در هر سه رقم شد. رابطه مثبت و معنی داری بین عملکرد و اجزای عملکرد دانه (به استثنای وزن هزار دانه) و طول دوره های VC-R1 و R1-R6 مشاهده شد. به طوری که کاهش طول این دوره های نموی در کشت های دیرهنگام باعث کاهش عملکرد و اجزای عملکرد دانه شد. این در حالی است که طول دوره R6-R8 تاثیری بر عملکرد دانه نداشت، زیرا طول این دوره تنها ممکن است از طریق وزن هزار دانه بر عملکرد دانه موثر باشد. اما همبستگی مثبت معنی داری بین وزن هزار دانه و عملکرد دانه مشاهده نشد. بنابراین، علت کاهش عملکرد دانه سویا در اثر تاخیر در کاشت، کاهش طول دوره-های نموی VC-R1 و R1-R6 می باشد.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، طول دوره روشنایی، عملکرد دانه، نمو
  • افشین سلطانی، امیربهزاد بذرگر، علیرضا کوچکی، ابراهیم زینلی، علیرضا قائمی، امیر حجارپور* صفحات 43-62
    ارزیابی چرخه حیاتی (LCA) ابزاری برای سنجش اثرات زیست محیطی تولید یک محصول در کل چرخه حیاتی آن است. هدف از این مطالعه ارایه نحوه کاربرد LCA، ارزیابی زیست محیطی سیستم های مختلف تولید چغندرقند به عنوان یک محصول استراتژیک در کشور و مقایسه آن با الگوهای تولید در کشور سوئیس بود. برای این منظور 26 مکان از مناطق تحت کشت چغندرقند در استان های خراسان رضوی، شمالی و جنوبی بر اساس سه سیستم تولید مکانیزه، نیمه مکانیزه و سنتی انتخاب و کلیه داده های مزرعه ای مورد نیاز جمع آوری شدند. سپس کلیه منابع (ورودی ها) و انتشارات زیست محیطی (خروجی ها) در فرآیند تولید و زیر فرآیندهای وابسته تعیین، فهرست برداری و اثرات زیست محیطی آن ها در طبقات اثر مورد نظر کمی سازی شد. نتایج این مطالعه نشان داد که به ازای هر تن محصول تولیدی در خراسان میزان پتانسیل گرمایش جهانی (8/488 کیلوگرم معادل CO2)، پتانسیل یوتریفیکاسیون (64/0 کیلوگرم معادل PO4)، پتانسیل اکسیداسون فتوشیمیایی (3/0 کیلوگرم معادل C2H4)، پتانسیل تخلیه ازن (9/82 میلی گرم معادل CFC-11) و پتانسیل اسیدی شدن (2/2 کیلوگرم معادل SO2) بیشتری (تا 40 برابر در برخی طبقه های اثر) در مقایسه با شرایط سوئیس (به عنوان حد مطلوب) تولید خواهد شد. در این میان سهم سیستم های تولید مکانیزه چغندرقند به ازای هر تن محصول تولیدی کمتر از سیستم سنتی است و نتایج حاکی از برتری زیست محیطی نظام های مکانیزه نسبت به سنتی می باشد. در سیستم های مختلف تولید چغندرقند در خراسان فرآیند آبیاری بیشترین نقش را در ایجاد اثرات زیست محیطی تولید چغندرقند دارد. شرایط اقلیمی منطقه و وجود خشکسالی، باعث می شود تا انرژی زیادی صرف آبیاری شود، که تامین این انرژی زیاد به علت وابستگی به سوخت های فسیلی اثرات زیست محیطی بالایی را سبب می شود.
    کلیدواژگان: آنالیز مشارکت، اثرات زیست محیطی، طبقات اثر
  • امیر قلیزاده، حمید دهقانی* صفحات 63-77
    شناسایی الگو و طبقه بندی، یکی از مهم ترین کاربردهای روش های آماری در علوم مختلف است. یکی از اهداف عمده مدل سازی و طبقه بندی، پیش بینی بر اساس متغیرهای موجود و اطلاعات در دسترس از یک موضوع خاص است. به منظور بررسی برازش مدل رگرسیون لجستیک و تعیین ویژگی های مرتبط با تحمل شوری، 41 ژنوتیپ گندم در مزرعه تحقیقاتی مرکز ملی تحقیقات شوری در دو شرایط بدون تنش و تنش شوری مورد ارزیابی قرار گرفتند. شوری آب آبیاری در شرایط بدون تنش و تنش شوری به ترتیب 2 و 10 دسی زیمنس بر متر بود. در این پژوهش از رگرسیون لجستیک به منظور تعیین ویژگی های مرتبط با تحمل به شوری در گندم نان استفاده شد. متغیر وابسته در این تحقیق دارای ماهیت کیفی و مقیاس سنجش اسمی بود و متغیرهای اندازه گیری شده در این مطالعه به عنوان متغیر مستقل در نظر گرفته شدند. نتایج شاخص های مورد استفاده جهت کفایت برازش الگوی رگرسیون لجستیک نشان داد که مدل رگرسیون لجستیک یک مدل مناسب برای تعیین ویژگی های مرتبط با تحمل شوری ژنوتیپ های گندم نان بود. نتایج حاصل از رگرسیون لجستیک نشان داد که پنج متغیر تعداد پنجه بارور، تعداد سنبلچه در سنبله، وزن صددانه، ارتفاع بوته و طول پدانکل از مهم ترین متغیرهای مرتبط با تحمل به شوری هستند. این متغیرها از توانایی بالایی به منظور تشخیص ژنوتیپ های متحمل و حساس به تنش شوری در گندم نان برخوردارند به طوری که از نتایج این تحقیق می توان در برنامه های اصلاحی جهت تشخیص ژنوتیپ های متحمل و حساس به تنش شوری استفاده گردد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، رگرسیون لجستیک، عملکرد دانه، گندم نان
  • حسینعلی شمس آبادی*، علیرضا طاهری راد، سرور خرمدل، امین نیکخواه صفحات 79-98
    این مطالعه با هدف ارزیابی خصوصیات رشد، عملکرد بلال و اجزای عملکرد ذرت شیرین تحت تاثیر روش های خاک ورزی، تراکم بوته و آرایش کاشت به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه پوترا در شهر سلانگور مالزی در سال زراعی 2008-2007 میلادی انجام شد. فاکتورها شامل سه روش خاک ورزی (T1: گاوآهن برگردان دار + دیسک، T2: گاوآهن بشقابی+ دیسک و T3: روتاری کولتیواتور)، سه تراکم بوته (=D163000، =D241600 و =D331500 بوته در هکتار) و دو آرایش کاشت (P1: تک ردیفه و P2: دو ردیفه روی یک پشته) بودند. بالاترین عملکرد بلال برای روش خاک ورزی T2 با 3/12503 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. عملکرد بلال در آرایش کاشت دو ردیفه 41 درصد بالاتر از روش تک ردیفه بود. با کاهش تراکم از 63000 به 41600 و 31500 بوته در هکتار، عملکرد بلال 36 و 76 درصد کاهش یافت. بالاترین و پایین ترین عملکرد بلال تحت اثر متقابل آرایش کاشت و تراکم بوته به ترتیب برای P2D1 و P1D3 با 78/17737 و 89/7268 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. به این ترتیب، با توجه به نتایج این آزمایش به منظور بهبود تولید ذرت شیرین می توان خاک ورزی با گاوآهن بشقابی، آرایش کاشت دو ردیفه و با تراکم 63000 بوته در هکتار را مدنظر قرار داد.
    کلیدواژگان: آرایش کاشت دو ردیفه، دیسک، شخم گاوآهن بشقابی
  • محمد کیانبخت*، ابراهیم زینلی، آسیه سیاه مرگویی، فاطمه شیخ، قربانمحمد پوری صفحات 99-119
    مطالعه حاضر به منظور بررسی واکنش عملکرد دانه و غلاف سبز و اجزای عملکرد دانه سه رقم باقلا (برکت، هیستال و لزدی اتونو) نسبت به شش تاریخ کاشت، به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان در سال زراعی 92-1391 انجام شد. نتایج تجزیه واریانس حاکی از اثر معنی دار تاریخ کاشت بر تمام صفات مورد مطالعه شامل: ارتفاع بوته، تعداد شاخه جانبی در بوته، تعداد گره در ساقه اصلی، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن 100 دانه، عملکرد دانه و غلاف سبز، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و اثر معنی دار رقم بر ارتفاع بوته، تعداد گره در ساقه اصلی، وزن 100 دانه و عملکرد بیولوژیک باقلا بود. همچنین اثر متقابل رقم و تاریخ کاشت بر تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، عملکرد بیولوژیک و ارتفاع بوته باقلا معنی دار بود. نتیجه تجزیه رگرسیون نشان دهنده کاهش خطی عملکرد دانه خشک، غلاف سبز و عملکرد بیولوژیک با تاخیر در کاشت بود. براساس این نتایج، در فاصله بین اولین و آخرین تاریخ کاشت به ازای هر روز تاخیر در کاشت عملکرد دانه خشک به میزان 48 کیلوگرم در هکتار کاهش یافت. همچنین، نتایج حاصل از تجزیه رگرسیون حاکی از آن است که از 212 روز از شروع سال شمسی (26 مهر) با هر روز تاخیر در کاشت عملکرد غلاف سبز برابر 265 کیلوگرم در هکتار کاهش یافت. براساس این یافته ها می توان تاریخ کاشت 26 مهر را به عنوان تاریخ کاشت بحرانی برای غلاف سبز باقلا در این آزمایش معرفی نمود.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، باقلا، تاریخ کاشت، رقم، عملکرد
  • رضا جعفردوخت، سیدمحسن موسوی نیک*، احمد مهربان، محبوبه بصیری صفحات 121-141
    به منظور بررسی اثر تنش خشکی و محلول پاشی عناصر کم مصرف روی و منگنز بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه ماش، آزمایشی در سال زراعی 91-1390 به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه زابل انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شامل سطوح مختلف تنش خشکی (بدون قطع آبیاری، قطع آبیاری در مرحله رشد رویشی و قطع آبیاری در مرحله رشد زایشی) و محلول پاشی در چهار سطح (بدون محلول پاشی، محلول پاشی با عناصر کم مصرف به صورت های مصرف روی، منگنز و محلول پاشی توام روی و منگنز) بود. بالاترین میزان ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت از تیمار آبیاری مطلوب حاصل شد. همچنین حداکثر عملکرد از تیمار آبیاری مطلوب و محلول پاشی توام روی و منگنز به دست آمد. بیشترین میزان درصد کربوهیدرات، روی و منگنز از محلول پاشی با عنصر ریزمغذی حاصل شد. اما کاربرد عناصر کم مصرف سبب کاهش جذب فسفر در گیاه شد. بیشترین عملکرد دانه (53/451 کیلوگرم در هکتار) از تیمار آبیاری مطلوب و مصرف توام عناصر روی و منگنز حاصل شد. اگرچه بیشترین غلظت کربوهیدرات و پروتئین در مرحله ساقه دهی به دست آمد، اما به علت کاهش طول دوره پر شدن دانه ها و نیز عدم جذب کافی عناصر کم مصرف، تاثیر تنش خشکی در مرحله خوشه دهی بیشتر از مرحله ساقه دهی بود و تنش خشکی در این مرحله بیشترین تاثیر را در کاهش عملکرد دانه ماش داشت.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، خصوصیات فیزیولوژیک، ریز مغذی ها، ماش
  • جواد حمزه ای*، محسن سیدی، مجید بابایی صفحات 143-159
    اثر نیتروژن (40، 80، 120 و 160 کیلوگرم در هکتار) و تراکم بوته (40، 60 و 80 بوته در مترمربع) بر عملکرد دانه، اجزای عملکرد، کیفیت دانه و شاخص کلروفیل کلزا به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مطالعه شد. اثر نیتروژن و تراکم بوته بر کلیه صفات معنیدار شد. بیش ترین وزن 1000 دانه، شاخص کلروفیل و عملکرد دانه از نیتروژن 120 کیلوگرم ولی بیش ترین درصد روغن (63/46 درصد) از نیتروژن 40 کیلوگرم به دست آمد. مقایسه میانگین تراکم بوته نیز نشان داد که بیش ترین وزن هزار دانه و شاخص کلروفیل به تراکم 40 بوته تعلق گرفت. بیش ترین درصد روغن (45 درصد) و عملکرد دانه (280 گرم در مترمربع) از تراکم 60 بوته حاصل شد ولی بین این تیمار و تراکم 80 بوته از نظر درصد روغن و عملکرد دانه تفاوت معنی-دار نداشت. اثر متقابل تیمارها بر تعداد خورجین در مترمربع، تعداد دانه در خورجین، عملکرد بیولوژیک و عملکرد روغن معنیدار شد. بیش ترین عملکرد بیولوژیک (1320 گرم در مترمربع) از تیمار 160 کیلوگرم نیتروژن در تراکم 80 بوته به دست آمد. بیش ترین عملکرد روغن (158 گرم در مترمربع) نیز به تیمار 120 کیلوگرم نیتروژن در تراکم 80 بوته تعلق گرفت. قابل ذکر است که این تیمار با تیمارهای 120 کیلوگرم نیتروژن در تراکم 60 بوته و 160 کیلوگرم نیتروژن در تراکم 60 بوته اختلاف معنی دار نداشت. لذا، به نظر می رسد تراکم 60 بوته در مترمربع و مصرف 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار برای دستیابی به بیش ترین عملکرد دانه و روغن کلزای پاییزه مناسب است.
    کلیدواژگان: تراکم، درصد روغن، کلزا، کلروفیل، نیتروژن
  • مهین ادیب نیا*، بنیامین ترابی، اصغر رحیمی، آرمان آذری صفحات 161-177
    هدف اصلی این مطالعه توصیف واکنش سرعت سبزشدن گلرنگ در برابر دما و تعیین دماهای کاردینال (دمای پایه، مطلوب و سقف) و روز بیولوژیک مورد نیاز برای سبزشدن گیاهچه ها بود. به این منظور، در یک آزمایش مزرعه ای، 4 رقم گلرنگ (اصفهان، گلدشت، پدیده و صفه) در 12 تاریخ کاشت (هر ماه یکی) کشت شد و سرعت سبزشدن آن ها (عکس زمان تا رسیدن به 50 درصد سبزشدن بذرها) محاسبه شد. جهت توصیف رابطه بین سرعت سبزشدن و دما از توابع دوتکه ای، دندان مانند و بتا استفاده شد. برای انتخاب مدل برتر از معیار های جذر میانگین مربع انحرافات (RMSD)، ضریب تغییرات (CV)، ضریب همبستگی (r) و ضرایب رگرسیون ساده خطی (a و b) بین روز تا سبزشدن مشاهده شده و پیش بینی شده استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل دوتکه ای نسبت به مدل های دیگر واکنش سرعت سبزشدن نسبت به دما را به دلیل r بالاتر (90/0 تا 97/0) و RMSD (17/2 تا 06/4) و CV (3/12 تا 4/22) پایین تر در بین ارقام بهتر توصیف کرد. با استفاده از برازش تابع دوتکه ای بر داده های سرعت سبزشدن در برابر دما، دمای پایه، مطلوب و سقف به ترتیب در بین ارقام بین 30/2 تا 44/3، 56/20 تا 28/23 و 0/35 درجه سانتی گراد برآورد شد که این تخمین ها در بین ارقام اختلاف معنی داری نداشت. مقدار روز بیولوژیک موردنیاز برای سبزشدن در بین ارقام 05/8 تا 78/9 بود و بین ارقام از این لحاظ اختلاف معنی داری مشاهده نشد. اطلاعات حاصل از این مطالعه می تواند در مدل های گیاهان زراعی برای پیش بینی سبزشدن ارقام گلرنگ در شرایط دمایی مختلف استفاده شود.
    کلیدواژگان: دماهای کاردینال، روز بیولوژیک، سرعت سبزشدن
  • داود افیونی*، ایرج الله دادی، غلام عباس اکبری، گودرز نجفیان صفحات 179-203
    در بخش هایی از ایران که خصوصیات اقلیم مدیترانه ای دارد تنش خشکی عموما در مراحل پایانی رشد گندم باعث کاهش عملکرد می شود. استفاده از ارقام متحمل و برخی عملیات زراعی می تواند به کاهش خسارت این تنش کمک می نماید. در همین راستا واکنش 11 ژنوتیپ گندم به تنش خشکی آخر فصل در شرایط مصرف و عدم مصرف روی، طی دو سال زراعی 92-1390 در اصفهان بررسی شد. ژنوتیپ های WS-82-9، سیروان، WS-86-14، پیشتاز، پارسی، بک کراس روشن، ارگ، روشن، پیشگام، الوند و مهدوی در سه تیمار آبیاری معمول، قطع آب بعد از مرحله سنبله دهی بدون محلول پاشی روی، و قطع آب بعد از مرحله سنبله دهی همراه با دو مرحله محلول پاشی روی در دوره رشد رویشی، مطالعه شد. نتایج نشان داد که تنش خشکی باعث کاهش همه صفات جز تعداد سنبله در متر مربع و روز تا گرده افشانی گردید و عملکرد دانه ژنوتیپ ها را بین 2/36 تا 59 درصد کاهش داد. از بین اجزای عملکرد، بیشترین اثر تنش بر وزن هزار دانه بود. محلول پاشی روی، عملکرد دانه در شرایط تنش را 3/7 درصد افزایش داد که واکنش ژنوتیپ ها از 2/5 درصد تا 8/9 درصد متغیر بود. روی موجب افزایش معنی دار وزن دانه از طریق بهبود سرعت پر شدن آن شد و میانگین وزن هزار دانه و سرعت پر شدن دانه در شرایط مصرف روی، به ترتیب 4/2 گرم و 091/0 میلی گرم بر دانه در روز بیش از تیمار بدون روی بود. ارقام پیشگام و سیروان برای مناطق مشابه این تحقیق که احتمال وقوع تنش خشکی در مراحل پایانی رشد گندم وجود دارد توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سرعت پر شدن دانه، سولفات روی، عملکرد دانه
  • المیرا محمدوند*، علیرضا کوچکی، مهدی نصیری محلاتی، عباس شهدی کومله، زینب اورسجی صفحات 205-222
    روابط رقابتی علف های هرز سوروف آبی (Echinochloa oryzoides) و سوروف (Echinochloa crus-galli) با برنج در نسبت های کاشت 4:0، 3:1، 2:2، 1:3 و 0:4 (علف هرز: برنج) در هر کپه در یک مطالعه مزرعه ای، مورد بررسی قرار گرفت. عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه هر دو گونه علف هرز بیشتر از برنج بوده و تنها شاخص برداشت برنج بیشتر از علف های هرز بود. عملکرد نسبی (براساس تولید پنجه، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه)، نمودارهای سری های جانشینی، شاخص غالبیت برنج و ضریب تزاحم نسبی بیانگر قابلیت رقابت بالاتر دو گونه علف هرز نسبت به گیاه زراعی بود. با افزایش تعداد گیاهچه هر گونه (برنج یا علف هرز) در نسبت های مختلف کاشت، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، شاخص برداشت و عملکرد نسبی آن گونه افزایش یافت. افزایش سهم برنج در نسبت کاشت نیز شاخص غالبیت آن را افزایش داد. در کلیه نسبت های کاشت، عملکرد بیولوژیک و دانه دو گونه علف هرز بیشتر از برنج بود؛ به جز در نسبت کاشت 3:1 (علف هرز: برنج) که برنج و علف هرز عملکرد دانه مشابهی داشتند. در مقایسه دو گونه علف هرز، عملکرد بیولوژیک سوروف آبی کمتر از سوروف، ولی شاخص برداشت آن بالاتر از سوروف بود. تفاوت معنی داری بین عملکرد دانه، عملکرد نسبی و ضریب تزاحم نسبی دو گونه علف هرز مشاهده نشد؛ اگرچه عملکرد دانه، شاخص برداشت و عملکرد نسبی برنج در نتیجه رقابت با سوروف آبی در مقایسه با سوروف، کاهش بیشتری نشان داد.
    کلیدواژگان: شاخص غالبیت، ضریب تزاحم نسبی، عملکرد نسبی، قابلیت رقابت
|
  • H. Abbasdokht*, R. Yaghmaei, H. Ghorbani Pages 1-19
    In order to study of the effects of microelements chelate fertilizer (Jadogar) on yield and yield components of sunflower (Helianthus annus L.) at different levels of plant densities, a field experiment was carried out as factorial based on randomized complete block design with 4 replications in Shahrood University of Technology. Factors included plant distance on the row in 5 levels (10, 20, 30, 40, 50 and 60 cm) and microelements chelate fertilizer (Jadogar) at 2 levels (without apply of micronutrient and micronutrient apply). The results showed that increasing of density increased vegetative growth period. Increasing of plant density had positive effect on plant height and negative effect on stem diameter. Plant distance on the row (20 cm) increased grain and biological yield. Using micronutrient through increasing of seed number in anthodium and increasing density through increasing the number of anthodium significantly affected grain yield. Using micronutrient resulted improvement of oil percentage and grain yield. Plant density had no significant effect on oil percentage. Planting density were completely coordinated with grain yield changes so that the major part of the oil yield changes can be defined by grain yield.
    Keywords: Sunflower, Yield, Micronutrient, Density
  • M. Gorzin*, F. Ghaderifar, E. Zainali, S.E. Razavi Pages 21-41
    To investigate the relationship between the critical period of development (VC-R1، R1-R6 and R6-R8) with grain yield and yield components of soybean, a field experiment were conducted with a split plot arrangement in a randomized complete block design in three replications in Gorgan during 2011. Main plot were including five planting dates (April 20, May 13, June 3, June 29 and July 22), and sub plot were including three cultivars (Williams, Sahar and DPX). Photoperiod in each of the developmental stages was calculated by using of the PP-calc program. Then, In Order to eliminate the effects of temperature on growth and development, the number of Cumulative thermal days in each period of development were considered as duration of developmental stages. Decreasing in photoperiod that occurred as a result of the delay in planting, Reduced the duration of VC-R1, R1-R6 and R6-R8 in all three cultivars. Significant positive relationship observed between yield and yield components (except grain weight) and duration periods of VC-R1 and R1-R6. So that the reduce of this developmental duration in the late planting dates, reduced grain yield and yield components. However, The length of R6-R8 no effective on grain yield, because the Duration of this period it may be only effective through grain weight on grain yield. but, no observed a positive significant correlation between seed weight and seed yield. So, the cause of soybean yield losses that occured in delayed planting dates, were due to the reduce of duration of VC-R1 and R1-R6.
  • A. Soltani, A.B. Bazrgar, A.R. Koochaki, E. Zeinali, A.R. Ghaemi, A. Hajarpoor* Pages 43-62
    Life Cycle Assessment (LCA) is a method that evaluates all environmental effects of a product during its life cycle. The objective of this study was to introduce LCA to Iranian scientific community and to use it in assessment of environmental impact of different production systems of sugar beet in former Khorasan province, west of Iran, compared to Swiss condition. The data were gathered regarding materials and processes from traditional, semi-mechanized and mechanized production systems in 26 regions of 11 geographic areas of Khorasan (current North, Razavi and South Khorasan provinces), the inventory analysis. Then, all the resources (inputs) and environmental emissions (outputs) were quantified under environmental impact category. The results indicated that there is a significant gap between Khorasan and Swiss (optimum situation) in terms of environmental impacts per each ton of sugar beet production (up to 40 times in some of environmental impact category). Moreover this study demonstrated that mechanized sugar beet production system is more environmental friendly regarding to depletion of non-renewable energy sources, global warming, eutrophication, photochemical oxidation, acidification, land use and ozone layer depletion among various systems of sugar beet production in Khorasan. Contribution analysis indicated that irrigation had the greatest role in creating environmental impacts. Climatic condition of this region and the existence of drought led to spend a lot of energy for irrigation. Providing this energy causes high environmental impacts due to the dependence on fossil fuels.
    Keywords: Contribution analysis, Environmental impacts, Impact category
  • A. Gholizadeh, *H. Dehghani Pages 63-77
    Identification of pattern and classification is one of the most applications of statistical methods in the different sciences. One of the main objectives of modeling and classification is the predications based on variables and available data about a specific topic. In order to determination of the characteristics associated with salinity tolerance, 41 wheat genotypes were evaluated in two conditions (normal and stress) at the research field of the National Salinity Research Center (NSRC). The salinity of water used in irrigation in saline and non-saline conditions was 10 and 2 dS.m-1, respectively. In this study, in order to determination of the characteristics associated with salinity tolerance was used from logistic regression. The dependent variable in this research has the qualitative nature and scale value and other variables in this research were considered as independent variables. The results of the used parameters to goodness of fit logistic regression model indicated that logistic regression model is an appropriate model for determination of the characteristics associated with salinity tolerance in wheat genotypes. The results of logistic regression showed that five variable of number of fertile tillers, number of spikelets per spike, the 100-seed weight, plant height and peduncle length are the most important variables associated with salt tolerance. These variables have the high ability for identification of sensitive and tolerant genotypes under salinity stress in bread wheat. So that the results in study can be used in breeding programs to identify salinity tolerant genotypes.
    Keywords: Bread wheat, Logistic regression, Salinity stress, Seed yield
  • H.A. Shams Abadi*, A.R. Taherirad, S. Khorramdel, A. Nikkhah Pages 79-98
    In order to evaluate the growth characteristics, yield components and yield of sweet corn affected by different tillage operations, planting densities and planting patterns, a field experiment was conducted as factorial of 2×3×3 treatments based on a randomized complete block design with three replications at university Putra Selangor, Malaysia during growing season of 2007-2008. The factors were three tillage methods including, (moldboard plow and disk harrow (T1), disk plow and disk harrow (T2), and rotary cultivator (T3) only as control), three plant densities (of 63000 (D1), 41600 (D2), and 31500 (D3) plants ha-1 only as control) and single row as control (P1) and double row (P2) planting patterns. The traits of dry weight of root, plant height, ear corn height, cob corn dia, stem dia, ear dia, kernel depth, fresh weight husked, row length of kernel, number of kernel per row, number of row, fresh weight husked, ear dia dehusked and yield were investigated. The results revealed that the main effect of tillage operation was significant (p≤0.01) on growth characteristics and yield of sweet corn. Interaction effects of plant densities × planting pattern were significant on yield at 5 percent level. The maximum corn yield attributed to the plots plowed with disk plow followed by disk harrow (T2) with 12503.3 kg.ha-1. Corn yield in P2 was 41% greater than P1 planting pattern. With decreasing plant densities of 63000 to 41600 and 31500, the average corn yield decreased to 36% and 76%, repectively. Maximum and minimum of corn yield obtained to 1443.87 and 7268.89 kg ha-1 from P1D2 and P1D3, respectively. In overal, in order to improve the production and yield of sweet corn as a valuable cereal under Malaysia climatic conditions, disk plow, two-row planting pattern and density of 63,000 plants ha-1 could be recommended.
    Keywords: Plow, Disk, Two, Row planting patterns, Disk plow
  • M. Kiyanbakht*, E. Zeinali, A. Siahmarguee, F. Sheikh Pages 99-119
    In order to investigate the response of grain and green pod yield and grain yield component of three faba bean cultivars to six sowing dates, a study was carried out as factorial in randomized complete design with four replications during growing season of 2012-2013 crop year in Gorgan agricultural research station. Analysis of variance showed that a significant effect of sowing date on the all traits, included: plant hight, number of lateral branches per plant, number of node on the main stem, number of pod per plant, number of grain per pod, 100 seed weight, grain yield and green pod yield, biological yield, harvest index, and the cultivar had significant effect on plant height, number of node on the main stem, 100-seed weight, biological yield of faba bean; also interaction between cultivar and sowing date had significant effect on the number of pod per plant, number of grain per pod, biological yield and plant height. Regression results indicated error disintegration of dry grain yield, green pod and biological yield with delay in planting. Based on these results, dry grain yield declined at a rate of 48 kg.ha-1 in distance between first and last sowing date for each day by delay in planting. the results of regression analysis indicated that green pod yield was decreased with 265 kg.ha-1 with each day of delay in cropping from 18 October sowing date. Based on these findings can be introduced 18 October sowing date as critical sowing date for faba bean at in experiment.
    Keywords: Faba bean, Sowing date, Cultivar, Yield, Yield component
  • R. Jafar Dokht, *S.M. Mosavi Nik, A. Mehraban, M. Basiri Pages 121-141
    In order to study the effect of Mn and Zn micronutrients foliar application on quality and quantity characteristics of mung bean under water stress a field experiment was conducted at the University of Zabol in 2011-2012. The experiment was conducted in split plot design with three replications. Main plots were different levels of drought stress included: optimum irrigation, withholding irrigation in vegetative growth stage, and with holding irrigation in flowering stage. Sub plots were of four levels of micronutrients foliar application included: no foliar application, 3000 ppm foliar application of zinc, 3000 ppm foliar application of manganese, and foliar application of zinc+manganese. The results showed that the highest plant height, No. capsule in plant, No. seed in capsule, 1000 seeds-weight and biological yield and harvest index obtained from optimum irrigation treatment. The highest grain yield was achieved from optimum irrigation treatment and foliar application of zinc+manganese. The most amounts of carbohydrate percentage, zinc and manganese was achieved from treatments of micronutrients foliar application. But micronutrients application led to decreasing phosphorous uptake in plant. The results showed that interaction between irrigation treatments and micronutrients foliar significantly increased plant height, grain yield and biological yield. The highest grain yield (451 Kg ha-1) was achieved from optimum irrigation and foliar application of zinc+manganese. It can be concluded that water stress at the flowering stage had the most effect on reducing grain yield of mung bean. Although the highest concentrations of carbohydrates and proteine were found in water stress at the vegetative growth stage, Since reduction during seeds filling period and the lack of adequate absorption of micronutrients, the effects of the drought in was more pronounced at the vegetative growth stage than water stress the flowering stage, and drought stress in this stage decreased grain yield.
    Keywords: Water stress, Physiological caharcteristics, Micro nutrients, Mung bean
  • J. Hamzei*, M. Seyedi, M. Babaei Pages 143-159
    Effect of nitrogen (0, 40, 80, 120 and 160 kg N ha-1) and plant density (40, 60 and 80 plant m-2) on yield, yield components, grain quality and chlorophyll index of rapeseed was investigated as a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications. The effect of nitrogen and density on all traits was significant. Maximum 1000-seeds weight, chlorophyll index and grain yield were obtained at 120 kg N but maximum oil percentage (46.63%) was revealed at 40 kg N. Mean comparison for density indicated that maximum 1000-seeds weight and chlorophyll index belonged to 40 plants density. Maximum oil percentage (45%) and grain yield (280 g m-2) were achieved at 60 plants density but there wasn’t significant difference between this treatment and 80 plants density for oil percentage and grain yield. Effect of treatments interaction on number of pods/m2, number of seeds/pod, biological yield and oil yield was significant. The highest biological yield (1320 g m-2) was obtained at 160 kg N and density of 80 plants. Maximum oil yield (158 g m-2) was also belonged to 120 kg N and density of 80 plants. It should be mentioned that this treatment had no significant difference with treatments of 120 kg N and density of 60 plants and 160 kg N and density of 60 plants. Therefore, it seems that density of 60 plants with consumption of 120 kg N ha-1 is suitable for producing maximum grain and oil yields of winter rapeseed.
    Keywords: Chlorophyll, Density, Nitrogen, Oil percentage, Rapeseed
  • M. Adibnia*, B. Torabi, A. Rahimi, A. Azari Pages 161-177
    The main objective of this study was to describe emergence rate response to temperature and estimate cardinal temperatures (base, optimum and ceiling temperatures) and biological days requirement for safflower emergence. To do this, four safflower cultivars (Esfahan, Goldasht, Padideh and Sofeh) were sown at 12 sowing dates (every month) and the emergence rate (inverse of time to 50% emerged seeds) was calculated for each sowing date. The segmented, dent-like and beta functions were used to describe the relationship between emergence rate and temperature. Root mean square of deviation (RMSD), coefficient of variation (CV), correlation coefficient (r) and linear regression coefficients (a, b) between predicted and observed days to emergence were used to select the superior function. Results indicated that the compared to the dent-like and beta functions, the segmented function described well the response of safflower emergence to temperature due to the higher r (0.90-0.97), and lower RMSD (2.17- 4.06) and CV (12.3-22.4). Fit of the segmented function on data of emergence rate to temperature showed cardinal temperatures (base, optimum and ceiling temperatures) among cultivars ranged from 2.30-3.44, 20.56-23.28 and 35oC, respectively. There was no significant difference among the cultivars in terms of cardinal temperatures. The biological days requirement for emergence among cultivars ranged from 8.05 to 9.78 which were not different significantly. The quantitative information provided by this study can be used in the crop models to predict the emergence time courses under diverse temperature conditions.
    Keywords: Emergence rate, Cardinal temperatures, Biological day
  • D. Afiuni*, I. Allahdadi, Gh.A. Akbari, G. Najafian Pages 179-203
    In regions of Iran with Mediteranean climate, drought stress generally occurs in terminal wheat growth stages. Using tolerant varieties and some agronomic operations may decrease the damage of this stress. In order to study the reaction of 11 wheat genotypes to terminal drought stress under two zinc consumption conditions, the study conducted during 2011-2013 crop season at Isfahan. Genotypes were WS-82-9, Sirvan, WS-86-14, Pishtaz, Parsi, Back-cross-Roshan, Arg, Roshan, Pishgam, Alvand and Mahdavi were evaluated under three treatments, normal irrigation, no irrigation after heading and also no zinc application, and no irrigation after heading and two times foliar application of zinc at vegetative growth stages. Results showed that all studied traits except no. of spikes per m2 and days to anthesis decreased under terminal drought stress. Drought stress decreased grain yield of genotypes between 36.2-59%. Among the yield components, the most reduction occurred in thousand kernel weight. Grain yield increased by an average of 7.3% under zinc foliar application. But the reaction of genotypes varied between 5.2% to 9.8%. Zinc application caused significant increase in grain weight via improved grain filling rate, so thousand kernel weight and grain filling rate were 2.4 gr and 0.091 mg grain-1day-1 greater than no-zinc application. Varieties Pishgam and Sirvan can be recommended for cultivation in areas with probability of terminal drought strees.
    Keywords: Grain yield, Zinc sulfate, Grain filling rate
  • E. Mohammadvand*, A.R. Koocheki, M. Nassiri Mahallati, A. Shahdi Kumleh, Z. Avarseji Pages 205-222
    Competitive relationships of watergrass (Echinochloa oryzoides) and barnyardgrass (Echinochloa crusgalli) with rice in different plant proportions of 0:4, 1:3, 2:2, 3:1, and 4:0, weed:rice in each hill were investigated in a field experiment. Weed biological and grain yield (both Echinochloa species) were higher than rice; however, the harvest index was higher for rice compared to weed species. Relative yields (based on number of tillers, biological yield, and grain yield), replacement series diagrams, rice aggressivity index, and relative crowding coefficient exhibited higher competitiveness for weed than rice. Rising in the ratio of each species at the planting proportion increased the biological, grain and relative yield and harvest index in both rice and weed. Furthermore, it caused an increase in rice aggressivity index. In all tested plant proportions, weeds were superior to rice regarding biological and grain yield, except for 1:3 weed:crop in which both species were similar for grain yield. Comparing two Echinochloa species, watergrass, had lower biological yield, but higher harvest index. Grain and relative yields, and relative crowding coefficient were not significantly different for two weed species; however watergrass led to more reduction in grain yield, harvest index, relative yield and aggressivity index of rice.
    Keywords: Aggressivity index, Competitive ability, Relative crowding coefficient, Relative yield
  • J.M.Zarea *, A.A.Abdolahi Pages 223-230
    Use potentioal of bifertilizer has been considered worldwide for years. This study evaluated the effects of Piriformospora indica, Sebacina vermifera and Glomus intraradices on grain yield and yield components of rice plants grown as flooded, under sterilized field condition, in condition Ilam province. Seedlings were grown on sterilized paddy soil in two types of nurseries, semi-wet nursery and wet nursery, with or without mycorrhizal fungi inoculation. 30-day old seedlings were transferred to sterilized field with well puddled soil flooded with 3-5 cm of standing water. Three controls included (1) non-fertilizer/non-AMF/non-EF (F0), (2) F0/non- sterilized soil (I), and (3) non-AMF/non-EF/Fertilized as recommended (F). In CF, the plant recorded a significantly higher total biomass and grain yield. Grain yield were not significantly influenced by AMF/EF colonization but shoot biomass, tillering, number seed in panicle and length panicle were significantly influenced by EF colonization. For plants originating from the semi-wet nursery, shoot biomass, grain yield of field-grown plants at harvest were significantly increased. Of the AM/EF used in the present research Sebacina vermifera gave the best performance in all the growth parameters in study.
    Keywords: Mycorrhizal fungi, Endophytic fungus, Nutrition, Rice