فهرست مطالب

تولید گیاهان زراعی - سال نهم شماره 1 (بهار 1395)

مجله تولید گیاهان زراعی
سال نهم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سرور خرم دل*، آسیه سیاهمرگویی، قدریه محمودی صفحات 1-24
    به منظور بررسی اثر سری های کشت مخلوط جایگزینی و افزایشی بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا و گیاه دارویی زنیان، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی شیروان در سال زراعی 92-1391 اجرا شد. نه نسبت جایگزینی و افزایشی زنیان و لوبیا به صورت کشت مخلوط ردیفی شامل 0:100، 25:75، 50:50، 75:25، 100:0، 100:50، 25:100، 50:100 به عنوان تیمار مدنظر قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثر نسبت های کشت مخلوط بر اجزای عملکرد، عملکرد دانه و بیولوژیکی، شاخص برداشت و عملکرد اسانس زنیان و اجزای عملکرد، عملکرد بیولوژیکی و دانه و شاخص برداشت لوبیا معنی دار (01/0≥p) بود. بیشترین عملکرد بیولوژیکی و دانه زنیان برای کشت خالص به ترتیب برابر با 82/192 و 19/113 گرم بر متر مربع و کمترین میزان به ترتیب برای تیمار 50% لوبیا+100% زنیان به ترتیب با 50/43 و 79/12 گرم بر متر مربع بدست آمد. بیشترین و کمترین عملکرد اسانس زنیان به ترتیب برای کشت خالص زنیان و 100%لوبیا+25% زنیان با 51/3 و 54/0 گرم بر متر مربع مشاهده شد. بیشترین و کمترین عملکرد بیولوژیکی و دانه به ترتیب برای کشت خالص (با 87/1984 و 81/893 گرم بر متر مربع) و نسبت 25% زنیان+100% لوبیا (با 42/552 و 50/252 گرم بر متر مربع) بدست آمد. دامنه نسبت برابری زمین جزئی زنیان 55/0-12/0 و برای لوبیا 83/0-28/0 بود. بالاترین مجموع نسبت برابری زمین برای 50%لوبیا+100% زنیان با 14/1 بدست آمد.
    کلیدواژگان: عملکرد اسانس، کشت مخلوط ردیفی، گیاه دارویی، نسبت برابری زمین
  • محمد حشمت نیا، محمد آرمین* صفحات 25-47
    نخود در بین حبوبات سومین محصول مهم به شمار می رود که به صورت وسیعی در سرتاسر آسیا و خاورمیانه کشت می شود. علف های هرز یکی از اصلی ترین عوامل محدود کننده تولید نخود محسوب می شود. خصوصیات مختلفی مانند جوانه زنی کند، کم بودن ارتفاع گیاه و مورفولوژی گیاه سبب رقابت شدید علفهای هرز با این گیاه می شود. به منظور بررسی تاثیر طول دوره ی تداخل علف های هرز بر عملکرد و اجزای عملکرد نخود (رقم هاشم) در شرایط کشت رایج و ارگانیک، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 93-1392 در شهرستان سبزوار انجام شد. نظام کشت (رایج و ارگانیک) به عنوان فاکتور اصلی و طول دوره ی تداخل علف های هرز (0، 2، 4، 6 و 8 (عدم کنترل) هفته بعد از سبز شدن) به عنوان فاکتور فرعی بودند. عملیات زراعی در کشت رایج شامل شخم با گاوآهن برگردان دار، مصرف کودهای شیمیایی بر اساس آزمون خاک و بدون تلقیح بذر و در کشت ارگانیک شخم با چیزل، مصرف سه تن در هکتار کمپوست، تلقیح بذر و محلول پاشی با استفاده از کود مایع ارگانیک بود. سایر عملیات زراعی در هر دو نظام کشت مشابه بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که سیستم کشت اثر معنی داری بر تعداد شاخه، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و عملکرد اقتصادی داشت در حالی که ارتفاع بوته و عملکرد بیولوژیکی توسط سیستم کشت تحت تاثیر قرار نگرفت. طول دوره تداخل علف هرز کلیه صفات مورد بررسی به جز تراکم علف هرز و ارتفاع بوته را از نظر آماری تحت تاثیر قرار داد. اثر متقابل سیستم کشت × طول دوره تداخل علف هرز اثر قابل معنی داری بر ماده خشک علف هرز، ارتفاع بوته، تعداد شاخه، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و عملکرد اقتصادی داشت. کشت ارگانیک در مقایسه با کشت رایج 13/24 درصد تراکم و 59/47 درصد زیست توده علف هرز کمتری در مقایسه با کشت رایج تولید کرد. در کشت به صورت ارگانیک، نخود از ارتفاع، تعداد شاخه جانبی، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، عملکرد بیولوژیکی و عملکرد اقتصادی بیشتری نسبت به کشت رایج برخوردار بود. افزایش طول دوره ی تداخل علف های هرز سبب کاهش 21/17 درصدی ارتفاع، 44/33 درصدی تعداد شاخه جانبی، 79/61 درصدی در تعداد غلاف در بوته، 12/73 درصدی تعداد دانه در بوته، 25/54 درصدی عملکرد بیولوژیک، و 22/77 درصدی عملکرد اقتصادی شد. در هر دو نظام کشت رایج و ارگانیک افزایش طول دوره تداخل سبب کاهش عملکرد و اجزای عملکرد نخود شد که میزان این کاهش در شرایط رایج به دلیل بیشتر بودن تراکم و وزن خشک علف های هرز بیشتر بود. بررسی ضرایب تابع رگرسیون لجستیک نشان داد که در شرایط کشت رایج شروع کاهش عملکرد زودتر اتفاق افتاد (3/22 روز بعد از سبز شدن) در حالیکه شروع کاهش عملکرد در نظام کشت ارگانیک تا 64/31 روز بعد از سبز شدن نخود به تعویق افتاد. در مجموع نتایج آزمایش نشان داد که در هر دو نظام کشت، تداخل علف های هرز سبب کاهش عملکرد اقتصادی شد. با این وجود در شرایط کشت ارگانیک تداخل تا هفته چهارم و در شرایط رایج تا هفته دوم بعد از سبز شدن کاهش قابل ملاحظه ای را در عملکرد اقتصادی موجب نشد.
    کلیدواژگان: تداخل، رقابت، نظام کشت، کاهش عملکرد، نخود
  • فرانک نوربخش، علیرضا کوچکی*، مهدی نصیری محلاتی صفحات 49-68
    سابقه و هدف
    بسیاری از محققین مهم ترین عامل افزایش تنوع در اکوسیستم های زراعی را حضور کشت های مخلوط در این سیستم ها می دانند (31، 21 ، 1). افزایش تنوع محصولات از طریق کشت مخلوط می تواند در بهبود کارکردها و خدمات اکوسیستمی موثر باشد. بنا به تعریف خدمات اکوسیستمی عبارتند از “شرایط و فرآیندهایی که از طریق آن اکوسیستم های طبیعی و گونه هایی که ساختار آن را تشکیل می دهند تداوم حیات انسان را تضمین کرده و نیازهای او را تامین می کنند.” خدمات اکوسیستمی بسیار متنوع بوده و دارای ابعاد اکولوژیکی و زیست محیطی می باشند که از آن جمله می توان به افزایش فعالیت های بیولوژیک خاک اشاره نمود. بالا بردن تنوع گیاهی از طریق کشت مخلوط منجر به افزایش جمعیت میکروارگانیسم های خاک شده و در نتیجه فعالیت میکروبی خاک به عنوان یکی از کارکردهای اکوسیستمی بهبود می یابد (29).
    مواد و
    روش
    هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر سودمندی کشت مخلوط ذرت، سویا و ختمی از لحاظ نسبت برابری زمین، زیست توده میکروبی و همچنین پتانسیل ترسیب کربن به عنوان کارکردهای مختلف اکوسیستمی بود. برای این منظور آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد سال زراعی 93-1392 در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایشی شامل الگوهای مختلف کشت مخلوط سه گونه ذرت، سویا و ختمی بر اساس سری های جایگزینی در 7 سطح بود. هر کرت آزمایشی شامل 6 ردیف کاشت بود. تیمارهای کشت مخلوط شامل کشت مخلوط سویا و ذرت به صورت 4 ردیف سویا و 2 ردیف ذرت، سویا و ختمی به صورت 4 ردیف سویا و 2 ردیف ختمی، ذرت و ختمی به صورت 4 ردیف ختمی و 2 ردیف ذرت، کشت مخلوط سه گونه با هم و همچنین کشت خالص هر سه گونه بود. صفات مورد مطالعه شامل عملکرد، نسبت برابری زمین، تنفس و زیست توده میکروبی خاک و همچنین پتانسیل ترسیب کربن بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نسبت برابری زمین در تمام الگوهای کشت مخلوط بزرگتر از یک بود و بدون وجود تفاوت معنی دار، در دامنه ای از 01/1 تا 08/1 متغیر بود که این امر بیان گر سودمندی کشت مخلوط نسبت به کشت خالص می باشد. استفاده از سیستم های چند کشتی همچنین منجر به افزایش تنفس و زیست توده میکروبی خاک در مقایسه با تک کشتی هر یک از سه گونه گردید، به طوریکه بیشترین میزان تنفس (17/94 میلی گرم دی اکسید کربن در کیلوگرم خاک در روز) و زیست توده میکروبی خاک (34/820 میلی گرم در کیلوگرم خاک) در کشت مخلوط سه گانه ذرت+سویا+ختمی به دست آمد. نتایج آزمایش همچنین حاکی از افزایش پتانسیل ترسیب کربن در خاک تحت تاثیر سیستم های مختلف کشت مخلوط بود و بیشترین پتانسیل ترسیب کربن در الگوهای مختلف کشت مخلوط، در کشت مخلوط ذرت و ختمی (به ترتیب 5/1487، 1/3210، 0/4502 کیلوگرم کربن در هکتار در سناریوهای 30، 70 و 100% بقایا) مشاهده گردید. بنابراین به عنوان یک پیشنهاد کلی، افزایش تنوع گیاهی از طریق کشت مخلوط را می توان به عنوان یکی از راهکارهای موثر در جهت افزایش خدماتی همچون بهبود فعالیت میکروبی و پتانسیل ترسیب کربن مدنظر قرار داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این تحقیق می توان نتیجه گرفت که افزایش تنوع گیاهی از طریق کشت مخلوط می تواند منجر به افزایش زیست توده میکروبی خاک شود که می تواند به نوبه خود موجب افزایش چرخش عناصر غذایی و حاصلخیزی خاک گردد، یکی دیگر از کارکردهای مهم کشت مخلوط، افزایش پتانسیل ترسیب کربن می باشد که با توجه به نتایج این آزمایش می توان عنوان نمود که استفاده از سیستم های مختلف کشت مخلوط با افزایش پتانسیل ترسیب کربن در خاک، می تواند گام مهمی در راستای تعدیل اثرات منفی تغییر اقلیم به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: تنوع گیاهی، چند کشتی، خدمات اکوسیستمی، میکروارگانیسم ها
  • صفیه عرب *، مهدی برادران فیروز آبادی، حمیدرضا اصغری، احمد غلامی، مهدی رحیمی صفحات 69-87
    سابقه و هدف
    امروزه کاربرد مواد آنتی اکسیدان و تنظیم کننده رشد گیاه به منظور کاهش اثرات منفی ناشی از تنش های مختلف مطرح شده است. اسید آسکوربیک و سدیم نیتروپروساید از جمله این مواد هستند که موجب مقاومت گیاه به تنش های محیطی زیستی (زنده) و غیر زیستی (غیر زنده) می شوند. جهت بررسی این موضوع در گیاه گلرنگ آزمایشی در سال 1390 به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهرود انجام شد.
    مواد و روش ها
    فاکتور اصلی تنش کم آبیاری شامل 2 سطح 8 و 16 روز آبیاری به ترتیب به عنوان شاهد و تنش بود که بعد از استقرار کامل بوته ها اعمال گردید. فاکتورهای فرعی شامل 3 سطح محلول پاشی سدیم نیتروپروساید در 3 غلظت صفر، 50 و 100 میکرو مولار و محلول پاشی اسید آسکوربیک در 3 سطح صفر، 10 و 20 میلی مولار در مرحله گلدهی بودند. در 63 و 65 روز پس از کاشت به ترتیب محلول پاشی با سدیم نیتروپروساید و اسید آسکوربیک انجام شد و یک هفته بعد محلول پاشی تکرار گردید.
    یافته ها
    در این آزمایش تنش کم آبیاری موجب کاهش قطر طبق و وزن طبق بارور شد. وزن مغز دانه و تعداد دانه در طبق با تاخیر در آبیاری کاهش معنی داری را نشان داد. در این تحقیق تعداد طبق غیر بارور در شرایط تنش افزایش یافت. محلول پاشی اسید آسکوربیک موجب افزایش وزن طبق بارور و قطر طبق گردید. تعداد طبق غیر بارور در بوته با کاربرد اسید آسکوربیک و سدیم نیتروپروساید کاهش یافت. کاربرد 20 میلی مولار اسید آسکوربیک موجب افزایش معنی دار 69/0 درصدی پروتئین دانه نسبت به شاهد گردید. وزن طبق بارور و قطر طبق از جمله صفاتی بودند که با کاربرد سدیم نیتروپروساید به طور معنی داری افزایش یافتند. درصد پروتئین دانه با کاربرد بالاترین سطح این ماده (100 میکرو مولار) به میزان 1 درصد افزایش یافت. عملکرد دانه نیز در این سطح از سدیم نیتروپروساید 2/13 درصد بیشتر از تیمار شاهد بود. نتایج نشان داد استفاده همزمان از 100 میکرو مولار سدیم نیتروپروساید و 20 میلی مولار اسید آسکوربیک بیشترین وزن خشک طبق بارور را به خود اختصاص داد که نسبت به شاهد 1/35 درصد افزایش نشان داد.
    نتیجه گیری
    به عنوان یک نتیجه کلی، ترکیب تیماری 20 میلی مولار اسید آسکوربیک به همراه 100 میکرو مولار سدیم نیترو پروساید را می توان به عنوان بهترین ترکیب تیماری برای مقابله با تنش خشکی معرفی کرد.
    کلیدواژگان: آسکوربات، نیتریک اکسید، تنش خشکی
  • زهرا رستگا ر*، فرشید قادری فر، حمیدرضا صادقی پور، ابراهیم زینلی صفحات 89-108
    زمان ایجاد مقاومت به پسابیدگی در بذر بادام زمینی (رقم NC2) در مراحل مختلف نمو از طریق اندازه گیری رطوبت بذر، قابلیت جوانه زنی و هدایت الکتریکی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در مزرعه پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان به اجرا درآمد. نمونه برداری از بذر به صورت هفتگی شد. گروهی از بذرها بلافاصله به آزمایشگاه منتقل شده و آزمون تعیین رطوبت و جوانه زنی استاندارد روی آن ها صورت گرفت. بخش دیگری از بذرها که به آرامی خشک شده بودند، با رسیدن به رطوبت 16-14 درصد مورد آزمون جوانه زنی استاندارد و هدایت الکتریکی قرار گرفتند. بر اساس نتایج، همراه با تجمع ذخایر بذر، رطوبت بذرها به طور متوسط از 70 درصد در فاز اولیه نمو به حدود 30 درصد در انتهای فاز تجمع ذخایر کاهش یافت. جوانه زنی در بذرهای بادام زمینی تازه برداشت شده زمانی است که بیش از نیمی از کل مواد ذخیره ای در بذر تجمع یابد و رطوبت بذر به حدود 46-40 درصد برسد درحالی که در بذرهایی که به آرامی خشک شدند پس از تجمع 20-17 درصد از کل مواد ذخیره ای، جوانه زنی آغاز شد. بررسی تاریخ کشت های مختلف نشان داد که این مرحله پس از حدود 90-56 روز پس از گلدهی بود. بر اساس نتایج بدست آمده، تحمل به پسابیدگی در بادام زمینی طی دوره 7 تا 10 روزه و قبل از تجمع کمتر از 50 درصد مواد غذایی ذخیره شده در لپه ها شکل می گیرد که بسته به تاریخ کاشت و شرایط محیطی بوجود آمده طی نمو بذر متفاوت است.
    کلیدواژگان: بادام زمینی، بذر ارتودکس، تاریخ کشت، جوانه زنی، رسیدگی فیزیولوژیک
  • المیرا خیر اندیش، محسن رشدی، سعید یوسف زاده* صفحات 109-125
    سابقه و هدف
    خشکی یکی از مهم ترین عوامل محدود کننده رشد گیاهان در سرتاسر جهان و شایع ترین تنش محیطی است که تقریبا تولید 25% اراضی جهان را محدود ساخته است. تولید متابولیت های ثانویه در گیاهان دارویی بوسیله عواملی محیطی تغییر می یابند و تنش رطوبتی نیز عامل موثری در رشد و هم چنین سنتز ترکیبات طبیعی این گیاهان می باشد. مدیریت مواد غذایی در شرایط تنش خشکی و بررسی اثر متقابل آنها بر خصوصیات گیاه بادرشبو به دلیل عدم وجود اطلاعات کافی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از این رو هدف از این تحقیق بررسی کاربرد کود نیتروژنه در شرایط تنش خشکی بر ویژگی های کمی و کیفی گیاه دارویی بادرشبو می باشد.
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی اثر تنش خشکی و کود نیتروژنه، بر تعدادی از خصوصیات کمی و کیفی بادرشبو، آزمایشی به صورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در مزرعه ای تحقیقاتی واقع در منطقه فیرورق از توابع شهرستان خوی در سال 1393-1392 اجرا گردید. تیمارها شامل آبیاری I1) :: عدم قطع آبیاری (شاهد)، I2 : قطع آبیاری در مرحله ساقه دهی، I3 : قطع آبیاری در اوایل گل دهی) و کود نیتروژنه F1) : عدم مصرف کود نیتروژن از منبع اوره (شاهد)، :F2 kg ha-1150 F3 : kg ha-1225، kg ha-1 : F4 300) بود. در این تحقیق صفاتی نظیر ارتفاع بوته، ارتفاع اولین شاخه گل دهنده ، تعداد شاخه فرعی و گل دهنده، وزن خشک کل، درصد اسانس، عملکرد اسانس و بذر مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که کاربرد تیمار های آبیاری بر کلیه صفات (به جز درصد اسانس) و کاربرد تیمارهای کود نیتروژنه بر تعداد شاخه فرعی، وزن خشک کل، عملکرد اسانس و بذر اثر معنی داری داشتند. تنش خشکی در مرحله ساقه دهی و گلدهی تمامی صفات گیاه را کاهش داد. قطع آبیاری در مرحله ساقه دهی کمترین عملکرد اسانس (17/6 کیلو گرم در هکتار) را تولید کرد. کاربرد مقادیر بالای کود نیتروژنه تاثیر مثبتی بر صفات اندازه گیری شده نداشت. بیشترین تعداد شاخه گل دهنده ( 11/17)، وزن خشک کل، ( kg ha-144/2484)، درصد اسانس (39/0)، عمکرد اسانس (kg ha-162/9) و عملکرد بذر ( kg ha-111/1493) از کاربرد 150 کیلوگرم کود نیتروژن در هکتار بدست آمد.
    نتیجه گیری
    تنش خشکی در مرحله ساقه دهی و گلدهی موجب کاهش ویژگی های کمی و کیفی گیاه بادرشبو گردید و کاربرد مقادیر بالای کود نیتروژن تاثیری مثبتی بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه بادرشبو نداشت. در مجموع عدم قطع آبیاری و مصرف 150 کیلوگرم کود نیتروژنه در هکتار به عنوان تیمار برتر برای حصول به بالاترین عملکرد کمی و کیفی بادرشبو توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، متابولیت های ثانویه، عملکرد اسانس و عملکرد بیولوژیک
  • یونس محمدنژاد*، سرالله گالشی، افشین سلطانی، فرشید قادری فر، عباسعلی نوری نیا صفحات 127-144
    سابقه و هدف
    منطقه اجرای آزمایش در استان گلستان با شرایط مختلف زراعت (آبی و دیم) و خاک هایی با درجات مختلف شوری (بیش از 38 درصد اراضی آن شور می باشد) واقع گردیده است که انتخاب ژنوتیپ متحمل گندم به تنش شوری با سطوح مختلف و شرایط دیم ضروری می باشد.
    مواد و روش ها
    آزمایشی با 9 ژنوتیپ گندم با شرایط آبی در سه محیط بدون شوری، شوری شدید (19 دسی زیمنس بر متر) و شوری متوسط (9 دسی زیمنس بر متر) و 8 ژنوتیپ گندم در دو محیط با شرایط آبی و دیم، جمعا در 5 مکان به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 91 -1390 به مرحله اجرا درآمد. ژنوتیپ ها از بین ارقام متحمل به شوری مناطق مختلف کشور و ارقام مناسب برای شرایط دیم منطقه و لاین های امیدبخش آبی و دیم منطقه انتخاب گردیدند. هر کرت آزمایش شامل 6 ردیف کاشت به فواصل ثابت 20 سانتی متر و طول 5 متر بود. تراکم کاشت 300 دانه در متر مربع برای تمامی مکان ها ثابت در نظر گرفته شد. زمان کاشت با اختلاف سه روز در آخر آذر ماه برای تمام مکان ها صورت پذیرفت. بعد از برداشت عملکرد دانه در واحد سطح اندازه گیری و شدت تنش و شاخص های تنش بر اساس عملکرد دانه شامل شاخص حساسیت به تنش (SSI)، شاخص تحمل (Tol)، میانگین محصول دهی (MP)، میانگین هندسی محصول دهی (GMP) و تحمل به تنش (STI) محاسبه شدند. به منظور شناخت بهتر روابط بین ژنوتیپ ها تجزیه به مولفه های اصلی انجام و بای پلات آن ها بر اساس مولفه اول و دوم تهیه گردیدند.
    یافته ها
    نتایج آزمایش نشان داد که همبستگی بین عملکرد ژنوتیپ ها در شرایط بدون تنش با تنش شوری شدید با شدت تنش (76/0) معنی دار نبود، اما در دو حالت دیگر یعنی بدون تنش شوری با تنش شوری متوسط با شدت تنش (51/0) و شرایط آبی با شرایط دیم با شدت تنش (12/0) مثبت و معنی دار (به ترتیب 64/0= r و 48/0= r) بود. تجزیه به مولفه های اصلی مقایسات با شدت تنش های مختلف نشان داد که مولفه اول و دوم بیش از 99 درصد تغییرات را شامل می گردند، لذا از این دو مولفه استفاده شد. در شدت تنش (76/0)، مولفه اول ژنوتیپ های با عملکرد بالا در شرایط بدون تنش و مولفه دوم ژنوتیپ های با عملکرد بالا در شرایط تنش را تفکیک می نمود. در شدت تنش (51/0) و (12/0)، مولفه اول باعث انتخاب ژنوتیپ های با عملکرد بالا در هر دو شرایط تنش و بدون تنش شد و مولفه دوم حساسیت ژنوتیپ ها به تنش را نشان داد. بنابراین ژنوتیپی که مولفه اول بالا و مولفه دوم پائین داشت، مناسب بود. در بین شاخص های بررسی شده، STI و GMP با Yp و Ysو SSI با Yp همبستگی مثبت و معنی دار داشتند.
    نتیجه گیری
    در تنش شوری شدید با توجه به کم بودن مقدار SSI در رقم بم این رقم باید بهترین رقم شناخته گردد اما در بای پلات نشان داد که رقم بم بیشترین مقدار را در مولفه دوم دارد و برای شرایط تنش دار رقم مناسبی می باشد. در شرایط تنش شدید، ژنوتیپی که برای هر دو شرایط تنش دار و بدون تنش در میان ژنوتیپ ها مناسب باشد وجود نداشت. ژنوتیپ 20-87-n برای شوری متوسط و رقم کریم برای شرایط دیم مناسب بودند. نمودار بای پلات به روشنی و همزمان روابطی که برای انتخاب ژنوتیپ در شرایط تنش و غیر تنش لازم است را نشان داد.
    کلیدواژگان: گندم، شاخص های تنش، تنش شوری، شرایط دیم و شرایط آبی
  • احمد رضا دهقانی تفتی*، ایرج الله دادی، فرزاد نجفی، محمدحسین کیانمهر صفحات 145-161
    کدوی پوست کاغذی یکی از مهمترین گیاهان دارویی بوده که به علت کیفیت بالای روغن، علاوه بر مصارف خوراکی جنبه درمانی نیز دارد. به منظور بررسی اثرات کاربرد سطوح مختلف کود پلت شده دامی و اوره و نیز ریزمغذی ها بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیک و عملکرد روغن این گیاه در آزمایشی بصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران مورد بررسی قرار گرفت. فاکتورهای مورد مطالعه شامل چهار سطح کود پلت شده دامی و اوره (150 کیلوگرم اوره، 50 کیلوگرم اوره+5/3 تن کود دامی، 100 کیلوگرم اوره+5/1 تن کود دامی، 150 کیلوگرم اوره+5/1 تن کود دامی) به عنوان فاکتور اصلی و سه سطح کاربرد ریزمغذی ها (1 درهزار، 2 درهزار و 3 درهزار شامل عناصر: آهن (Fe)، روی (Zn)، منگنز (Mn) از منبع کلات و بر(B) از منبع اسید بوریک) به عنوان فاکتور فرعی بودند. اثر سطوح مختلف فاکتور اصلی بر صفات طول بوته، تعداد ساقه فرعی، تعداد گل ماده، درصد و عملکرد روغن بسیار معنی داربود (p0/01). مقایسه میانگین نتایج نشان داد در تیمار150 کیلوگرم اوره+5/1 تن کود دامی بیشترین عملکرد روغن (8/481 کیلوگرم در هکتار) در این تیمار حاصل شد. کاربرد 2 در هزار ریزمغذی ها بیشترین تعداد گل ماده (14/5 عدد)، درصد روغن (5/46 درصد) و عملکرد روغن (6/431 کیلوگرم در هکتار) را حاصل کرد. در مجموع نتایج این بررسی نشان داد که میتوان کاربرد 150 کیلوگرم اوره+5/1 تن کود دامی و 2 در هزار ریزمغذی ها را برای دستیابی به بهترین عملکرد روغن در این گیاه دارویی توصیه نمود.
    کلیدواژگان: کدوی پوست کاغذی، خصوصیات مورفولوژیک، شاخص کلروفیل، عملکرد روغن
  • مرضیه میثاق، محسن موحدی دهنوی*، علیرضا یدوی، حمیدرضا خادم حمزه صفحات 163-180
    سابقه و هدف
    تنش خشکی از مهم ترین عوامل محیطی کاهش رشد و عملکرد بسیاری از گیاهان زراعی به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک دنیا محسوب می شود. در طی بروز تنش خشکی به علت بالا رفتن غلظت املاح محلول در محیط ریشه و در نتیجه افزایش پتانسیل اسمزی خاک، از جذب عناصر غذایی تا حد زیادی کاسته می شود. در صورت بالا رفتن pH محلول خاک، جذب عناصر کم مصرف بیشتر از سایر عناصر دچار اختلال می شود. در این میان کمبود روی و بور از شایعترین موارد کمبودهاست که در برخی موارد حتی بدون بروز علایم کمبود ظاهری موجب کاهش عملکرد کمی و کیفی گیاهان روغنی، همچون کنجد، بویژه در شرایط بروز تنش خشکی، می گردد. این پژوهش با هدف تعیین اثر محلول پاشی روی و بور بر عملکرد و اجزای عملکرد و درصد روغن و پروتئین در کنجد در شرایط تنش خشکی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1392 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس اجرا گردید. عامل اصلی تنش خشکی در سه سطح شامل آبیاری پس از 75، 110 و 145 میلی-متر تبخیر از تشتک تبخیر و عامل فرعی بصورت محلول پاشی بور و روی در چهار سطح شامل عدم کاربرد بور و روی (فقط آب) و محلول-پاشی با سولفات روی و اسید بوریک و کاربرد توام سولفات روی و اسید بوریک بودند.
    یافته ها
    نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که در تیمار آبیاری 75 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر محلول پاشی روی و بور باعث افزایش تعداد کپسول در بوته نسبت به تیمار شاهد شد. در تیمار آبیاری 145 میلی متر تبخیر، روی توانست بیشترین تعداد کپسول در بوته را سبب شود. در همین تیمار آبیاری محلول پاشی بور بیشترین مقدار وزن 1000 دانه را سبب شد. تعداد دانه در کپسول در تیمار آبیاری پس از 110 میلی متر تبخیر با محلول پاشی توام روی و بور افزایش معنی دار (3/80) نسبت به شاهد (0/64) پیدا کرد. آبیاری پس از 145 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر کمترین عملکرد دانه (1535 کیلوگرم بر هکتار) را در پی داشت، ولی بین سطوح آبیاری پس از 75 (1947 گیلوگرم بر هکتار) و 110 (2115 گیلوگرم بر هکتار ) میلی لیتر تبخیر، تفاوت معنی داری مشاهده نشد. محلول پاشی روی و بور باعث افزایش درصد روغن و محلول پاشی روی، بور و توام روی و بور سبب افزایش درصد پروتئین نسبت به تیمار شاهد شد. روی نیز بیشترین عملکرد دانه (2119 کیلوگرم در هکتار) را سبب شد. آبیاری بعد از 145 میلی متر تبخیر، نسبت به دو تیمار دیگر، بطور معنی داری شاخص برداشت را کاهش داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، محلول پاشی روی، بور و توام روی و بور در شرایط تنش خشکی توانست باعث بهبود عملکرد و اجزای عملکرد و درصد روغن و پروتئین در کنجد شود.
    کلیدواژگان: تشت تبخیر کلاس A، شاخص برداشت، عملکرد زیستی، وزن هزار دانه
  • مجتبی جهانی*، قربانعلی نعمت زاده، قاسم محمدی نژاد صفحات 181-198
    سابقه و هدف
    برنج یکی از مهترین غلات جهان است و غذای اصلی بیش از نیمی از مردم جهان بشمار می رود. با توجه به نرخ رو به رشد افزایش جمعیت در کشورهای مصرف کننده برنج تقاضا برای تولید بیشتر این محصول در سالهای آتی افزایش پیدا خواهد کرد و افزایش محصول هدف اصلی بهنژادگران خواهد بود این هدف با ایجاد واریته های پر محصول، افزایش کیفیت غذایی و تحمل به تنش های زیستی و غیرزیستی تامین می شود. مطالعه تنوع ژنتیکی و ساختار جوامع طبیعی برای تعین استراتزی های اصلاح نباتات اهمیت دارد.
    مواد و روش ها
    صد ژنوتیپ متنوع برنج شامل بخشی از ذخایر توارثی ایرانی، واریته های از کشورهای مختلف جهان و لاین های بین المللی اصلاحی به منظور بررسی روابط ژنتیکی بین صفات مختلف در قالب طرح بلوک های ناقص سه گانه کشت شدند. این کلکسیون برای صفات پر اهمیت زراعی و کیفی همچون عملکرد و اجزای آن، صفات شکل دانه، صفات برگ پرچم و زودرسی ارزیابی شد.
    یافته ها
    نتایج تجزیه واریانس حاکی از تفاوت معنی دار بین ژنوتیپ ها در سطح احتمال یک درصد برای تمامی صفات مورد بررسی بود. مقایسات گروهی حاکی از پتانسیل منحصر به فرد هریک از این گروه ها بود به طوری که می توان ذخایر توارثی ایرانی را به عنوان منبعی برای ژن های موثر در کیفیت دانه دانست در حالی که ارقام خارجی علی رغم عملکرد دانه مناسب فاقد کیفیت دانه بودند با این حال لاین های اصلاحی از لحاظ صفات اجزای عملکرد دارای بالاترین پتانسیل بودند. تجزیه کلاستر بر اساس صفات مورد مطالعه ژنوتیپ ها را در سه گروه با ویژگی های متفاوت گروه بندی کرد. تجزیه به مولفه های اصلی پنج مولفه که میزان 8/84 % از تغییرات کل را توجیه کردند را به عنوان مولفه های اصلی معرفی کرد که قادربه تفکیک کلکسیون برای صفات مختلف بودند.
    نتیجه گیری
    این تحقیق با ارزیابی صفات پر اهمیت زراعی در ژرم پلاسم برنج ایرانی و یافتن جایگاه این ژرم پلاسم در مقابل لاین های اصلاحی و کولتیوارهای خارجی نتایج مناسبی جهت بهره وری از ذخایر توارثی کشور و یافتن ژنوتیپ های با پتانسیل مناسب صفات زراعی در ژرم پلاسم دیگر نقاط جهان به عنوان مکملی برای اهداف به نژادی در ذخایر توارثی برنج ایرانی ارئه می دهد. جمعیت مورد بررسی دارای تنوع مناسب در تمام صفات مورد بررسی بود. با توجه به نتایج مقایسات گروهی هرکدام از سه گروه ژنوتیپ های ایرانی، ارقام خارجی و لاین های اصلاحی دارای ویژگی های منحصر بفردی هستند. به طوری که ارقام ایرانی را می توان ارقامی مناسب از لحاظ صفات مربوط به کیفیت دانه دانست ولی در مقابل ارقام خارجی دارای عملکرد دانه مناسب ولی کیفیت نه چندان خوب دانه بودند. این در حالی است که لاین های اصلاحی منبع مناسبی برای صفات اجزای عملکرد به نظر می رسیدند. از این رو، می توان این مجموعه را مجموعه غنی و متنوع از نظر صفات پر اهمیت زراعی دانست. تجزیه کلاستر و تجزیه به مولفه های اصلی در این تحقیق موفق به تفکیک ژنوتیپ های برنج بر اساس صفات ظاهری شد و افراد دارای صفات مشابه در گروه یکسان قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: برنج، تنوع ژنتیکی، تجزیه به مولفه های اصلی، تجزیه کلاستر، مقایسات گروهی
  • علی نخ زری مقدم *، علی راحمی کاریزکی صفحات 199-214
    سابقه و هدف
    کشت مخلوط یا کشت همزمان دو یا چند گیاه در یک قطعه زمین توانایی افزایش قدرت تولیدی اکوسیستم را دارد. افزایش عملکرد غله و کاهش عملکرد لگوم در سیستم کشت مخلوط غله-لگوم گزارش شده است. چندین شاخص از جمله نسبت برا بری زمین، ضریب نسبی تراکم، نسبت رقابتی، شاخص غالبیت، کاهش واقعی عملکرد، سودمندی کشت مخلوط، عملکرد معادل و شاخص بهره وری سیستم برای تشریح رقابت و سودمندی اقتصادی کشت مخلوط مورد استفاده قرار می گیرند. کشت مخلوط غلات و لگو ها برای توسعه سیستم های پایدار تولید غذا مخصوصا در سیستم های کشت با نهاده های خارجی محدود دارای اهمیت است. تعدادی از شاخص هایی که جهت تشریح رقابت و سودمندی اقتصادی سیستم کشت مخلوط استفاده می شوند عبارتند از نسبت برا بری زمین، ضریب نسبی تراکم، شاخص غالبیت، نسبت رقابتی، کاهش واقعی عملکرد و سودمندی کشت مخلوط. اهداف این مطالعه بررسی تاثیر کود نیتروژن و الگوی کاشت مخلوط بر عملکرد علوفه و شاخص های رقابت نسبت برابری زمین، ضریب نسبی تراکم، شاخص غالبیت، نسبت رقابتی، کاهش واقعی عملکرد، سودمندی کشت مخلوط، عملکرد معادل و بهره وری سیستم بود.
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی تاثیر کود نیتروژن و الگوی کاشت مخلوط بر عملکرد علوفه و شاخص های رقابت جو و نخود فرنگی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه گنبد کاووس در سال زراعی 91-1390 به اجرا در آمد. عوامل مورد بررسی مشتمل بر نسبت کاشت در پنج سطح شامل کشت خا لص جو، کشت مخلوط جایگزین 25، 50 و 75 درصد نخود فرنگی به جای جو و کشت خالص نخود فرنگی و عامل نیتروژن در چهار سطح شامل عدم مصرف و مصرف 25، 50 و 75 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار بود. صفات مورد بررسی شامل عملکرد علوفه و شاخص های رقابت و سودمندی اقتصادی سیستم کشت مخلوط یعنی نسبت برا بری زمین، ضریب نسبی تراکم، شاخص غالبیت، نسبت رقابتی، کاهش واقعی عملکرد، سودمندی کشت مخلوط، عملکرد معادل و بهره وری سیستم بود. کاشت در اوایل آذر ماه 1390 و برداشت در اوایل اردیبهشت ماه 1391 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که کشت خالص جو بیش ترین عملکرد خشک علوفه را با 16/17 تن در هکتار داشت. با کاهش نسبت جو در کشت مخلوط، عملکرد علوفه هم کاهش یافت به طوری که حداقل عملکرد علوفه در کشت مخلوط با 62/9 تن در هکتار از تیمار کشت مخلوط 25 درصد جو و 75 درصد نخود فرنگی به دست آمد. تیمار کشت خالص نخود فرنگی با 71/6 تن در هکتار حداقل عملکرد علوفه را در بین نسبت های کشت مخلوط تولید کرد. افزایش نیتروژن باعث افزایش عملکرد علوفه شد. نسبت برابری زمین در تیمارهای کشت مخلوط کم تر از یک بود که نشان دهنده نامطلوب بودن کشت مخلوط جو و نخود فرنگی از این نظر می باشد. ضریب نسبی تراکم، نسبت رقابتی و شاخص غالبیت جو در هر سه تیمار کشت مخلوط بیش تر از نخود فرنگی بود. شاخص بهره وری سیستم در تیمار کشت مخلوط جایگزین 25 درصد نخود فرنگی به جای جو بیش از دو تیمار دیگر بود. کشت مخلوط سودمندی اقتصادی نداشت.
    نتیجه گیری
    عملکرد علوفه و عملکرد معادل جو در تیمارهای کشت خالص و مخلوط بیش از نخود فرنگی بود. مصرف نیتروژن عملکرد علوفه و عملکرد معادل جو را افزایش نشان داد. نسبت برابری زمین، ضریب نسبی تراکم، شاخص غالبیت، نسبت رقابتی و سودمندی اقتصادی در جو بیش از نخود فرنگی بود. کاهش عملکرد واقعی در جو مثبت و در نخود فرنگی منفی بود. شاخص بهره وری سیستم در تیمار کشت مخلوط 25 درصد نخود فرنگی به جای جو بیش از دو تیمار دیگر بود.
    کلیدواژگان: بهره وری سیستم، عملکرد معادل، غالبیت، کشت مخلوط، نسبت برابری زمین
|
  • Sarvar Khoramdel* Pages 1-24
    In order to study the impact of replacement and additive intercropping series on yield and yield components of bean and ajowan as a medicinal plant, an experiment was conducted based on a randomized complete block design with three replications at the Agricultural Research Station, Shirvan College of Agriculture and Natural Resources during growing season of 2012-2013. Nine replacement and additive intercropping series of ajowan with bean such as 0:100, 25:75, 50:50, 75:25, 100:0, 100:25, 100:50, 25:100 and 50:100 were considered as treatment. The results showed that the effect of intercropping series was significant (p 0.01) on yield components, biological yield, seed yield, harvest index and essential oil yield of ajowan and yield components, biological yield, seed yield and harvest index of bean. The maximum biological and seed yield of ajowan were observed in its monoculture with 192.82 and 113.19 g.m-2 and these minimum were in 50%bean흍%ajowan with 43.50 and 12.79 g.m-2, respectively. The highest and the lowest essential oil yield of ajowan were obtained in its monoculture and 100%bean% ajowan with 3.51 and 0.54 g.m-2, respectively. The highest and the lowest biological yield and seed yield of bean were observed in its monoculture (1984.87 and 893.81 g.m-2) and 25%ajowan흍%bean (552.42 and 252.50 g.m-2), respectively. Range of partial land equivalent ratio (LER) for ajowan was calculated with 0.12-0.55 and it was 0.28-0.83 for bean. The highest total LER was computed in 50%bean흍%ajowan with 1.14.
    Keywords: essential oil yield, Row intecropping, Medicinal plant, Land equivalent ratio
  • Mohammad Armin* Pages 25-47
    Chickpea (Cicer arietinum) is the third most important pulse crop in the world, grown widely across Asia and the Middle East. Weed is one of the main limiting factors in Chickpea (Cicer arietinum) production. Several characteristics of chickpea (Cicer arietinum), such as slow plant emergence, short plant height, and chickpea morphology allow weeds to compete effectively. To investigate the effect of weed interference duration on yield and yield components of chickpea (Cv. Hashem) grown under conventional and organic condition, a field experiment was conducted at Sabzevar in 2013-2014. Experiment was conducted as split plot in a randomized complete block design with three replications. Experimental factors were conventional and organic conditions as the main plots and duration of weed interference (0, 2, 4, 6 and weeks after emergence 8 (weedy)) as sub plots. Agronomy management in conventional farming including plowing with Moldboard, use of chemical fertilizers based on soil test and non-seed inoculation and in organic farming including Chisel plowing, application 3 ton.ha-1 compost, seed inoculation and foliar application with organic liquid fertilizer. Other agricultural operations were similar in both tillage systems. Analysis of variance showed that cultivation system had significant effect on number of branches, number of pods per plant, number of seeds per pod and economic yield whereas plant height and biological yield was not affected by cultivation system. Weed interference during statistically influenced all traits except weed density and plant height. cultivation system* weed duration had significant effect on weed dry matter, plant height, number of branches, number of pods per plant, number of seeds per pod and economic yield. Means comparison showed that organic farming had 13.24% and 59.47 lower weed density and weed dry matter compared with conventional, respectively. In organic system, Chickpea had more plant height, number of branches, number of pods per plant, number of seeds per pod, biological and economic yield than conventional system. Increasing of interference duration was decreased plant height (17.21%), lateral branches (33.34%), the number of pods per plant (61.79%), the number of seeds per plant (73.12%), biological yield (54.25%) and economic yield (77.22). Fitted logistic regression function coefficients showed that the onset of yield loss was earlier (24.5 days after emergence) in conventional condition while in organic condition the onset of yield loss was postpone to 31.64 days after emergence. In conclusion, results showed in both conventional and organic condition, weed interference reduces economic yield. In organic farming weed interference until 4 weeks and in conventional weed interference until 2 weeks after pea emergence had not significant reduction on yield.
    Keywords: Chickpea, Competition, cultivation system, interference, yield loss
  • Faranak Nurbakhsh, Alireza Koocheki*, Mehdi Nassiri Mahallati Pages 49-68
    Background And Objectives
    Many researchers in agricultural ecosystems consider the multiple cropping as the most important factor for increasing the diversity of cultures (31, 21, 1) .Increasing of crops diversity through intercropping can be effective to improve the functions and ecosystem services. Ecosystem services are "the conditions and processes through which natural ecosystems and the species provide continuity of life and needs of human". Ecosystem services are very diverse and have dimensions of ecological and environmental. One of the main functions of multiple cropping systems is the increasing soil biological activities. Increasing crops diversity through multiple cropping causes improving soil microorganisms and therefore soil biological activity as one of the ecosystem services increases (29).
    Material and
    Methods
    The purposes of the study were evaluating of the intercropping efficacy for corn, soybean and marshmallow in terms of land equivalent ratio, microbial biomass and potential of carbon sequestration as different ecosystem services. For this purpose, an experiment was conducted based on a randomized complete block design with three replications at research farm of Ferdowsi university of Mashhad during growing season 2013- 2014. Experimental treatments included the different patterns of intercropping for corn, soybean and marshmallow based on replacement series at seven levels. Each plot had 6 rows. Soybean and corn in intercropping treatments including 4 rows of soybean and 2 rows of corn, soybean and marshmallow intercropping treatments including 4 rows of soybean and 2 rows of marshmallow, Corn and marshmallow intercropping treatments including 4 rows of Marshmallow and 2 rows of Corn, planting a mixture of three species and the sole cropping of the three species.The studied characterizes included land equivalent ratio (LER), microbial respiration and biomass and carbon sequestration potential. Anderson method (3) was used to measure microbial respiration. Fumigation -incubation method (12) was used for the measurement of soil microbial biomass.
    Results
    Results showed that LER was larger than one under all treatments of intercropping (withaout any significant differences, in range from 1.01 to 1.08), which indicating the efficacy of the intercropping compared to sole cropping systems. Using of the intercropping systems caused to increase in soil microbial respiration and biomass in comparison with sole cropping systems, so that the highest microbial respiration (94.17 mg CO2 kg-1 day-1( and biomass (820.34 mg kg-1) were obtained by intercropping of corn soybean marshmallow. Experimental results showed that carbon sequestration potential affected by different patterns of intercropping and the highest carbon sequestration potential (1487.5, 3210.1, 4502.0 kg C ha-1 in scenarios of 30, 70 and 100% residue, respectively) was observed in corn marshmallow intercropping. Therefore as comprehensive suggestion, increasing plant diversity through intercropping can be considered as one of the effective approaches to increase services such as improvement of microbial activity and potential of carbon sequestration; and valuation the services in multi-planting systems and comparing them with sole cropping systems were suggested for the next studies.
    Conclusion
    Using of multiple cropping increased soil microbial biomass and this can increase nutrition circle and productivity of soil. Although increasing microbial biomass may lead to a reduction of carbon sequestration in the soil. Because under increasing microbial biomass conditions, residues decomposition rate and microbial respiration are increased and more carbon dioxide is entered to the atmosphere which results in reduction of carbon sequestration. Another important function of multiple cropping is carbon sequestration potential so that in multiple cropping increased this potential so using of multiple cropping can mitigate negative effects of climate change. Choosing species and keeping plant residues on soil surface have effective role in success of multiple cropping in carbon sequestration potential.
    Keywords: Ecosystem Services, Microorganism, Multi, planting, Plant diversity
  • A. Gholami, M. Rahimi, S. Arab* Pages 69-87
    Background and
    Purpose
    Nowadays, the application of antioxidants and plant growth regulators has discussed for decreasing the negative effect of different stresses. Ascorbic acid and sodium nitroprusside have substance caused witch the resistance to biotic and abiotic stresses. To evaluate the effect of ascorbic acid and sodium nitroprusside foliar application on some traits of safflower (Carthamus tinctorius), a field experiment was carried out in split plot factorial based on randomized complete block design in University of Shahrood.
    Materials And Methods
    Two levels of irrigation, including 8 days interval (well watered) and 16 days interval (water deficit stress) were in main plot, and foliar application of sodium nitroprusside in 3 levels (0, 50 and 100 µM) and ascorbic acid in 3 levels (0, 10 and 20 mM) were in sub plots. Stress treatment applied after plants establishment completely. The first foliar application of sodium niroprusside and ascorbic acid was performed in 63 and 65 days after sowing respectively and then repeat after 1 week.
    Results
    Results showed that water stress decreased the capitol diameter, kernel weight, fertile capitol weight and number of seeds in capitol. Ascorbic acid foliar application increased fertile capitol weight and capitol diameter. The number of infertile capitol decreased by ascorbic acid and sodium nitroprusside foliar application. Ascorbic acid in 20 mM concentration increased significantly 0.69% in seed protein compared with control. The fertile capitol weight and capitol diameter increased significantly by sodium nitroprusside foliar application. Seed protein increased by application 100 µM concentration. Seed yield by application 100 µM sodium nitroprusside concentration was 13.2% more than control. The result showed that application 100 mM sodium nitroprusside concentration and 20 mM Ascorbic acid concentration contained fertile capitol weight and increasing 35.1 percentage compared with control.
    Conclusion
    20 mM Ascorbic acid and 100 mM sodium nitroprusside concentration can introduced as the best treatment compound.
    Keywords: ascorbate, drought stress, nitric oxide
  • Zahraa Rastegaar*, F. Ghaderi Far, H.R. Sadeghipor, E. Zeinali Pages 89-108
    Time of acquisition desiccation tolerance in peanut seed during different growing stages was determined by evaluating seed moisture content, germination capability and electrical conductivity. It was done in research field of Gorgan university of agricultural sciences and natural resources in completely block randomize design in four planting date and four replications. Sampling was done weakly to harvest maturation. Seeds produced in each pod was transferred to laboratory and moisture content and standard germination was determined. Other part of seeds was dried slowly on air exposed condition and when it reached to 14-16 % of moisture content, standard germination test and electrical conductivity was done. According to the results, accumulation of seed reserves and seed moisture content declined gradually by 70 percent in the beginning stage of development to 30% in the later phase of accumulation reserves. Germination of freshly harvested peanut seed started when more than half of total storage substances accumulate in seeds and moisture content was estimated about 40-46 percent. But seed which dried gradually germination started after seed accumulated 17-20 percent of total reserves and this was coincide to beginning of acquisition desiccation tolerance in peanut seeds. Acquisition desiccation tolerance was started after 56-90 days after flowering and seed humidity was between 40-60 % based on fresh weigh. As results showed, desiccation tolerance was developed during 7 to 10 days and before accumulate less than 50 percent of total reserves in cotyledons that different planting date and subjected weather during plant growth stages could change it significantly.
    Keywords: Germination, Peanut, Orthodox seed, Planting date, Physiological maturity
  • Saeed Yousefzadeh* Pages 109-125
    Background And Objectives
    Drought is one of the most important factor limiting plant growth around the world and the most common environmental stress which is limited produce approximately 25% of the world's land. Production of secondary metabolites in medicinal plants changes by environmental condition and also water stress is effective factor in growth and synthesis natural compounds in this plants.Nutrient management in drought stress condition and investigate interaction between them on plant characteristics dragon head due to lack of adequate information is very important.Therefore, the aim of this study was to investigate the use of nitrogen fertilizer in drought stress on qualitative and quantitative characteristics of dragonhead plant.
    Materials And Methods
    In order to determine the effects of drought stress and nitrogen fertilizer on some quantitative and qualitative traits of dragonhead a field experiment was conducted based on a randomized complete block design with three replications in Khoy Firuraq during 2013. The treatments were consisted of irrigation (unstressed (control) and with holding irrigation during stem elongation and early flowering stages) and nitrogen fertilizer (without nitrogen (control), 150, 225 and 300 kg N ha-1). In this study, Plant height, distance between the first flower and ground, the number of lateral branches, number of flowering branches, total dry wight, percentage of essential oil, essential oil yield and seed yield of dragonhead were measured.
    Results
    The results showed that irigation treatment had significant effects on all traits (except of essential oil percentage) and nitrogen fertilizer application was significant on number of branches, total dry weight, esential oil and seed yield of dragonhead. Drought stress during stem elongation and flowering stages reduced all traites of dragonhead. Withholding irrigation at stem elongation stage produced the least (6.17 kg ha-1) essential oil yield. High levels of nitrogen fertilizer application had no significant effect on the measured characteristics of dragonhead. Application of 150 kg N per ha produced the most of the flower branches ( 17.11), total dry weight ( 2484.44 kg ha-1), percentage of essential oil (.039), essential oil yield (9.62 kg ha-1) and seed yield (1493.11 kg ha-1) of dragonhead.
    Conclusion
    Drought stress during stem elongation and flowering stage decrease of dragonhead qualitative and quantitative characteristics, and the use of high levels of nitrogen fertilizer had not a positive effect on quantitative and qualitative characteristics of dragonhead. In the total, full irrigation and application of 150 kg N ha-1 is recommended as a superior treatment to achieve maximum qualitative and qualitave yield of dragonhead.
    Keywords: Medicinal plants, secondary metabolites, essential oil yield, Biological yield
  • Yonus Mohamadnezhad* Pages 127-144
    Background And Objectives
    The region of the experiment is located in Golestan Province, Iran, with agriculture subject to various farming conditions (rain-fed and irrigation) and different levels of salinity (more than 38% of Golestan’s total land area is salt-affected). The purpose of this study has been to evaluate the stress indices in the selection of tolerant wheat genotypes, not only for rain-fed conditions but also for different levels of salinity in the region in question.
    Materials And Methods
    The experiments were conducted in 2011-2012 with nine genotypes of wheat in three environments of no salinity, severe salinity (19 ds/m) and moderate salinity (9 ds/m) and with eight genotypes of wheat in two environments (irrigated and rain-fed) in a randomized complete block design with three replications. For all the experiments, sowing was done from 18 to 20 December and the seedling density was 300 seeds/m2. The plots consisted of six metre-long rows spaced 20 cm apart. The grain yields were measured by harvesting 4 m2 of the central part of each plot at crop maturity. After harvest, yield were measured and selection indices, including stress susceptible index (SSI), tolerance (Tol) index, mean productivity (MP), geometric mean productivity (GMP) and stress tolerant index (STI) were calculated. In order to better evaluate the genotypes’ relationships, principal component analysis was done and a biplot based on PC1 vs. PC2 (principal components one and two, respectively) was provided.
    Results
    The results showed that the correlation between yield of genotypes under non stressed condition with severe salinity (stress index= 0.76) was not significant, but in two other conditions, i.e., non salinity vs. moderate salinity (stress index= 0.51) and rain-fed vs. Irrigated (stress index= 0.12), the correlation was positive and significant. In severe salinity, PC1 separated high-yielding genotypes under non-stressed conditions whereas PC2 differentiated them under stressed conditions. For both moderate salinity and rain-fed conditions, PC1 separated high-yielding genotypes under stressed and non-stressed conditions, and PC2 differentiated genotypes with high sensitivity to drought conditions. Among the indices studied, STI and GMP with Yp and Ys and SSI with Yp had positive and significant correlation. SSI was also negatively correlated with Ys. MP had higher correlation with Yp and was closer to Yp than STI, GMP and SSI.
    Conclusion
    In severe salinity based on SSI, Bam had the least SSI and it was a better genotype while biplot showed that Bam only had the highest value of PC2 and it was a good genotype under stressed condition. Under severe salinity, there was not any better genotype for both stressed and non stressed conditions. Some of cultivars that were tolerant in other regions of Iran, i.e. Bam and Arg in severe salinity had the highest yield and the lowest SSI suggesting that they are tolerant to high salinity. In moderate salinity and rainfed condition n-87-20 and Karim were the best genotypes, respectively. The biplot clearly simultaneously revealed the relationships needed for selecting genotypes under stressed and non stressed conditions.
    Keywords: Wheat, Resistance indices, Salinity, Rain, fed, Irrigated condition
  • Ahmadreza Dehghani*, Farzad Najafi, Mohammadhosein Kiyanfar, Eraj Dadi Pages 145-161
    Pumpkin is one the most important cultivated medicinal plants. Because of high quality oil it uses as edible and herbal medicine. To find out the effects of different rates of pelleted animal manure and urea levels and some micronutrients on morphophysiological characteristics and oil yield of medicinal pumpkin, a split plot experiment based on RCBD with three replicates was conducted at the Research Farm of Abouraihan Campus, University of Tehran. The pelleted animal manure and urea with four levels (150 kg urea, 50 kg urea.5 tone animal manure, 100 kg urea.5 tone animal manure and 150 kg urea.5 tone animal manure) were considered as the main plot and micronutrients with three levels (1000, 2000 and 3000 (mg. kg-1); including iron, zinc, manganese from a chelate source and boron from boric acid source) were considered as sub plots. results showed main factor had significant effect on plant height, sub branches, female flower, oil percentage and oil yield (p0.01). 150 Kg Urea.5 tone animal manure as pellet had most oil yield (481.8 kg.h-1). 2000 mg. kg-1 of micronutrients had most female flower (5.14), oil percentage (46.5%) and oil yield (431.6 kg.h-1).Overall results showed applying 150Kg Urea.5 tone plleted animal manure with 2000 (mg.kg-1) of micronutrients could be suggested as the best option for achievement of the best morphophysiologial characteristics and oil yield of pumpkin medicinal plant.
    Keywords: Cucurbita pepo var styriaca, Morphological parameters, SPAD, Oil yield
  • Mohsen Movahhedi Dehnavi* Pages 163-180
    Background And Objectives
    Drought stress is one of the most important environmental factors reducing growth and yield of crops, especially in arid and semiarid regions of the world. During drought stress, nutrient uptake diminishes due to rising of solute concentrations and so increasing of osmotic potential in the root zone. With increasing soil pH, micronutrient uptake decreases more than other nutrients. Zinc and boron deficiencies are mostly observed in these conditions, so that yield quantity and quality of oilseed crops, such as sesame, diminish even without any apparent deficiency symptoms. The aim of this study was to determine the effect of foliar application of zinc and boron on sesame yield, yield components and seed oil and protein contents under drought stress conditions.
    Materials And Methods
    The experiment was conducted as a spilt pilot in a randomized complete block design with three replications at Fars research center for agriculture and natural resources in 2013. Main plots were included of three levels of drought stress (as irrigation after 75, 110 and 145 mm evaporation from class A evaporation pan) and sub plots were included of four levels of foliar applications (no boron and zinc (water), zinc sulfate, boric acid, and combined zinc and boric acid).
    Results
    Results showed that zinc and boron foliar application significantly increased number of capsule per plant in 75 mm evaporation treatment. Zinc also increased number of capsule per plant in 145 mm evaporation treatment. Maximum 1000 seed weight obtained from boron foliar application in irrigation after 145 mm evaporation treatment. In irrigation after 110 mm evaporation level number of seed per capsule significantly increased (25.4%) with foliar application of mixture of zinc and boron compared to control. Irrigation after 145 mm evaporation (relative to two other treatments) had the minimum seed yield (1535 kg ha-1), But there were no significant difference beween irrigation after 75 (1947 kg ha-1) and110 (2115 kg ha-1) mm evaporation. Foliar application of zinc and boron (compared to control) significantly increased oil percentage and foliar application of zinc, boron and mixture of zinc and boron (compared to control) significantly increased protein percentage. Maximum seed yield (2119 Kg ha-1) obtained from foliar application of zinc. Irrigation after 145 mm evaporation, compared to other irrigation treatments, significantly decreased HI.
    Conclusion
    Generally foliar application of zinc, boron and mixture of zinc and boron under drought stress treatment, could improve yield, yield components, oil and protein percentage of sesame.
    Keywords: 1000 seed weight_Biological yield_Class A evaporation pan_Harvest index
  • Mojtaba Jahani*, Ghorbanali Nematzadeh, Ghasem Mohammadi, Nejad Pages 181-198
    Background And Objectives
    Rice (Oryza sativa) is one of the most important cereal crops and is the staple food source for over fifty percent of the world’s population. The population of rice-consuming countries is multiplying daily, and it is estimated that rice production must be increased in the coming years and an incensement in production will be the main goal of plant breeders. This has to be achieved by the development of high yielding rice varieties with improved nutritional quality and tolerance to biotic and abiotic stresses. Studies on genetic diversity and genetic structure of natural populations are important in order to define strategies for plant breeding.
    Materials And Methods
    100 diverse rice accessions including global genotypes from different countries and international breeding lines were chosen to assess genetic relationships between traits. The experiment was carried out in an incomplete block design (lattice) with three replications. This collection was used to measure important agronomic traits such as: yield and yield component, grain shape characteristics, flag leaf characters and flowering time.
    Results
    The ANOVA revealed significant (P
    Conclusion
    The present study, evaluate important agronomic traits to find out status of Iranian germplasm against foreign inbred lines and varieties, results determine that foreign germplasm with appropriate characteristics could be a complementary material beside Iranian germplasm in rice breeding projects. Evaluated population has an appropriate variation for all traits. According to the results of the orthogonal comparison, each of the Iranian genotypes, foreign genotypes and breeding lines had unique characteristics. However, Iranian genotypes could be considered appropriate in terms of grain quality traits but against foreign varieties had high yield but not suitable in grain quality. Though, breeding lines sounds a good source for yield component traits. Hence, the population could be a rich and diverse collection of important agronomic traits. In present study cluster analysis and principal component analysis separate the rice genotypes based on morphological characters, and individuals with similar characteristics were classified in similar group.
    Keywords: Rice, Genetic diversity, Principal components analysis, Cluster analysis, Orthogonal comparisons
  • Ali Nakhzari Moghaddam* Pages 199-214
    Background And Objectives
    Intercropping or simultaneous growing of two or more crops on the same piece of land has the potential of enhanced ecosystem productivity. In a cereal-legume intercropping system, an increase in cereal and a decrease in legume intercrop yield is reported. Several indices such as land equivalent ratio (LER), relative crowding coefficient (K), competitive ratio (CR), aggressivity (A), actual yield loss (AYL) and intercropping advantage (IA) will be used to describe the competition and the economic advantage in intercropping. The objectives was to study the effect of nitrogen fertilizer and intercropping pattern on forage yield and competition indices of land equivalent ratio, relative crowding coefficient, aggressivity, competitive ratio, actual yield loss, intercropping advantage, equivalent yield and system productivity index.
    Matherials and
    Methods
    This experiment was arranged as factorial layout based on a Randomized Complete Block Design with three replications at the research farm of Gonbad Kavous University during growing season of 2011- 2012. Two factors were five planting patterns including monoculture of barley, 25, 50 and 75% pea replacement of barley and monoculture of pea and four nitrogen levels of control and 25, 50 and 75 kg N ha-1.
    Sowing date was 29 Novebber 2011 and plants harvested at 26 April 2012. The traits were forage dry yield and indices of land equivalent ratio, relative crowding coefficient, aggressivity, competitive ratio, actual yield loss, intercropping advantage, barley equivalent yield of pea and system productivity index. For analysis variance of data software of SAS Ver.9.1.3 were used and treatment mean differences were separated by the least significant difference (LSD) test at the 0.05 probability level.
    Results
    The results showed that monoculture of barley had maximum forage yield with 17.16 ton ha-1. By reducing for barley in intercropping ratio, forage yield was reduced so that minimum yield obtained from 25% barley 75% pea with 9.62 ton ha-1. Monoculture of pea had minimum yield with 6.71 ton ha-1. Forage yield increased by increasing of nitrogen consumption. Land equivalent ratio for total intercropping ratios were less than 1, this indicated that intercropped barley with pea was not suitable. Relative crowding coefficient, Competitive Ratio and Aggressivity for barley in intercropping ratios were greater than pea. Intercropping had not economic benefit.
    Conclusion
    Forage yield and barley equivalent yield in monoculture of barley and intercrop treatments was greater than pea. Nitrogen consumption increased forage yield and barley equivalent yield. Land equivalent ratio, relative crowding coefficient, aggressivity, competitive ratio and intercropping advantage in barley was better than pea. Actual yield loss in barley was positive and in pea was negative. system productivity y index in 25% instead of barley was higher than two other intercropping treatments.
    Keywords: Aggressivity, Equivalent yield, Intercropping, Land equivalent ratio, System productivity index