فهرست مطالب

تولید گیاهان زراعی - سال نهم شماره 2 (تابستان 1395)

مجله تولید گیاهان زراعی
سال نهم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه خیرآبادی، افشین سلطانی، سرالله گالشی، الیاس سلطانی، علی نهبندانی صفحات 1-18
    سابقه و هدف
    زوال بذر و تنش غرقابی از عواملی هستند که منجر به کاهش رشد رویشی می شوند. کاهش رشد رویشی می تواند به علت کاهش سرعت و درصد سبزشدن باشد که منجر به کاهش تراکم جامعه گیاهی شده و باعث عدم دستیابی به تراکم مطلوب به ویژه در شرایط نامساعد مزرعه شده درنتیجه عملکرد کاهش می یابد. از طرفی زوال بذر ممکن است روی رشد تک بوته تاثیر گذار باشد که رشد گیاه را می توان با استفاده از مولفه های آنالیز رشد به صورت کمی توصیف کرد.
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی مکانیسم هایی که منجر به این کاهش رشد می شوند و بررسی اثر متقابل این دو عامل، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی (3 تیمار کیفیت بذر به صورت 0، 72 و 144 ساعت پیری تسریع شده و 4 تیمار غرقابی شامل 0، 5، 10 و 15 روز غرقاب) در 4 تکرار انجام شد. در این تحقیق بذرهای گندم (رقم دریا) ابتدا در آزمایشگاه برای ایجاد تیمارهای مختلف کیفیت بذر ، با روش تسریع پیری فرسوده شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از بررسی های آزمایشگاه نشان داد که زوال بذر منجر به کاهش سرعت، درصد جوانه زنی و کاهش رشد رویشی گیاهچه های حاصل می شود.همچنیندر گلخانه، گیاهان طی دو مرحله پنجه زنی تیمار شاهد (قبل از اعمال تنش غرقابی) و مرحله به خوشه رفتن تیمار شاهد (پس از اعمال تنش غرقابی) برداشت شدند..در مرحله پنجه زنی تیمار شاهد، با افزایش زوال بذر تعداد بوته کاهش یافت. در مرحله خوشه رفتن تیمار شاهد بین سطوح مختلف زوال بذر، تعداد بوته و تعداد پنجه تحت تاثیر تیمار زوال بذر قرار گرفتند و با افزایش زوال بذر، تعداد بوته کاهش یافت، ولی تعداد پنجه در بذور فرسوده تر افزایش یافت. در مرحله پنجه زنی تیمار شاهد (قبل از اعمال تنش غرقابی) که پوشش زمین توسط گیاهچه ها کامل نشده است، سطح برگ و وزن خشک وابسته به تراکم بوده و با کاهش تراکم در اثر زوال بذر، کاهش یافتند، ولی اعمال تنش غرقابی تنها سطح برگ در گلدان را کاهش داد. در مرحله پنجه زنی تیمار شاهد با افزایش زوال بذر سرعت رشد نسبی به طور معنی داری کاهش یافت ولی در مرحله خوشه رفتن تیمار شاهد با افزایش زوال بذر سرعت رشد نسبی به طور معنی داری افزایش یافت. یکی از دلایل افزایش RGRدر گیاهان حاصل از بذور زوال یافته می تواند به علت، جبران کاهش سرعت بسته شدن کانوپی ناشی از تراکم پایین بوته ها در این گیاهان باشد. پس از اعمال تنش غرقابی سرعت رشد نسبی، سرعت جذب خالص، نسبت سطح برگ و نسبت وزن برگ برای تیمار زوال بذر معنی دار شدند، ولی برای تیمار تنش غرقابی و اثر متقابل زوال بذر و تنش غرقابی غیرمعنی دار شدند.
    نتیجه گیری
    تیمارهای زوال بذر، تنش غرقابی و اثرمتقابل آن ها بر واکنش های رشدی فوق در گندم، تاثیر گذار بودند.
    کلیدواژگان: گندم، زوال بذر، تنش غرقابی، رشد رویشی و مولفه های آنالیز رشد
  • معصومه رحمت زاده، بهنام کامکار، رضا علی نژاد سراجی صفحات 19-33
    سابقه و هدف
    به منظور بررسی تاثیر کاشت گیاهان پوششی زمستانه بر خصوصیات کیفی و درآمد توتون تیپ گرم خانه ای (K326) آزمایشی به صورت اسپلیت پلات با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی و در 4 تکرار در مرکز تحقیقات توتون تیرتاش در سال زراعی 1391-1390 انجام شد. گیاهان پوششی شامل (گندم، شبدربرسیم، ماشک گل خوشه ایو خلر) و مدیریت مالچ شامل (علف کش گلیفوسیت، پاراکوات و کف بر نمودن گیاهان پوششی) و شاهد (بدون گیاه پوششی و مدیریت مالچ) به ترتیب به عنوان فاکتورهای اصلی و فرعی در نظر گرفته شدند.
    مواد و روش ها
    در آذر ماه کاشت گیاهان پوششی در زمین اصلی با دست انجام گرفت و میزان بذر مصرفی برای گیاهان پوششی ماشک گل خوشه ای، خلر، شبدر برسیم و گندم به ترتیب 50،50، 25 و 200 کیلوگرم در هکتار در نظر گرفته شد. در تاریخ 4/2/1391 گیاهان پوششی با استفاده از علف کش و روش کف بر کردن از بین برده و به صورت مالچ بر سطح زمین باقی گذارده شد. در اواخر بهمن سال 1391 بذر گیاه توتون در خزانه کاشته شد و در تاریخ 19/2/1391 هنگامی که ارتفاع آن به 15 تا 20 سانتی متر رسید به زمین اصلی انتقال داده شد و در میان مالچ حاصل از گیاهان پوششی نشا شد. 40 روز بعد از نشا اولین برگ چینی انجام گرفت و محتوی قند، نیکوتین، پتاسیم، نیتروژن کل برگ، فسفر برگ و عملکرد آن مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اثر متقابل گیاهان پوششی و مدیریت مالچ بر نیکوتین و نیتروژن کل برگ معنی دار نبود. تیمار ترکیبی گیاهان پوششی و مدیریت مالچ بر محتوای قند برگ اثر معنی دار داشت، و بیشترین و کمترین میزان قند به ترتیب 95/15 درصد از تیمار (گندم × کف بر کردن) و 27/11 درصد از تیمار (ماشک × پاراکوات) به دست آمد. اثر متقابل مدیریت مالچ و گیاهان پوششی بر پتاسیم برگ معنی دار بود. بیشترین پتاسیم برگ به میزان (53/2 درصد) از تیمار گندم و کمترین پتاسیم برگ به میزان (15/2 درصد) از تیمار ماشک به دست آمد. همچنین فاکتور گیاهان پوششی بر فسفر برگ اثر معنی داری نشان داد و بیشترین محتوای فسفر برگ از تیمار شبدر (29/1 درصد) و کمترین آن از تیمار گندم (80/0 درصد) به دست آمد. تیمار ترکیبی مدیریت مالچ و گیاهان پوششی بر قیمت و درآمد توتون تاثیر معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد به طور کلی کاشت گیاهان پوششی و مدیریت مالچ به همراه مدیریت های مناسب می تواند جای گزین مطلوبی برای بالا بردن خواص کیفی توتون و افزایش قیمت و درآمد حاصل از کشت آن برای توتون کاران و جای گزین مناسبی برای نهاده های شیمیایی در جهت رسیدن به اهداف کشاورزی پایدار باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت مالچ، شبدر برسیم، گندم، ماشک گل خوشه ایو خلر
  • مریم رضازاده، زهرا خدا رحم پور، عبدالعلی گیلانی صفحات 35-55
    سابقه و هدف
    مطالعه عملکرد دانه و اجزای عملکرد و همچنین صفات مرفولوژیکی می توانند به شناخت راهکارهایی برای انتخاب ارقام متحمل و افزایش عملکرد در شرایط متنوع محیطی از جمله شرایط تنش گرمایی کمک کنند. به همین منظور، این آزمایش به منظور بررسی عملکرد دانه و اجزای عملکرد، 42 لاین ارسالی متحمل به گرما از موسسه تحقیقات بین المللی برنج (ایری) انجام شد.
    مواد و روش ها
    آزمایش در سال زراعی 93-1392 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به همراه یک رقم شاهد (هویزه) در مزرعه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان اجرا گردید. در این تحقیق هشت صفت شامل: درجه رسیدگی، دوره رشد، تعداد پنجه در متر مربع، تعداد دانه در خوشه، تعداد دانه پوک در خوشه، وزن هزار دانه، درصد باروری و عملکرد دانه بر اساس سیستم استاندارد ارزیابی موسسه تحقیقات بین المللی برنج اندازه گیری شد. صفت درجه رسیدگی از حاصل ضرب دو صفت درصد باروری و وزن هزار دانه در هر واحد آزمایشی ارزیابی شدند.
    یافته ها
    تجزیه واریانس ساده صفات نشان داد اثر رقم برای کلیه صفات به جز تعداد پنجه در متر مربع معنی دار بود که حاکی از وجود تنوع بین لاین ها و رقم مورد مطالعه بود. تعداد پنجه در متر مربع و تعداد دانه در خوشه در برابر عملکرد دانه وارد معادله رگرسیونی شدند که این صفات دارای همبستگی مثبت و معنی داری با عملکرد دانه بودند. تجزیه علیت نشان داد که صفت تعداد دانه در خوشه با ضریب همبستگی 337/0 بصورت مستقیم بیشتر از صفت تعداد پنجه در واحد که ضریب همبستگی 186/0 را به خود اختصاص داد، بر عملکرد موثر است. در تجزیه به مولفه های اصلی دو مولفه ی اول 74 درصد از کل تنوع داده ها را توجیه نمودند. با توجه به حضور صفات مطلوب درصد باروری، عملکرد دانه و درجه رسیدگی در مولفه ی اول و داشتن ضرایب عاملی مثبت برای این صفات باید در جهت افزایش مولفه اول تلاش کرد، همچنین با حضور صفت مطلوب وزن هزار دانه با ضریب عاملی منفی در مولفه دوم، جهت افزایش این صفت باید در راستای کاهش مولفه ی دوم تلاش کرد. تجزیه خوشه ای، رقم و لاین های مورد بررسی را در سه گروه قرار داد، کلاستر اول شامل لاین های 1، 34، 54، 35، 39، 21، 33، 40، 25، 28، 9، 10، 15، 29، 32، 31، 30، 36 و 44 و کلاستر دوم لاین های 3، 24، 4، 19، 5، 7، 6، 55، 14، 23، 16، 17، 18، و 20 و در کلاستر سوم لاین های 8، 50، 52، 43، 41، 45، 11، 13، 12 و 26 قرار گرفتند. در کلاستر اول لاین های مطلوبی مانند 40، 35، 34 و 25 و در کلاستر سوم لاین های نامطلوبی مانند 12، 11، 13، 26، 41 و 45 قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    اثر رقم برای کلیه صفات به جز تعداد پنجه در متر مربع معنی دار بود که حاکی از وجود تنوع بین لاین ها و رقم مورد مطالعه بود. بر اساس نمودار بای پلات، خوشه اول به عنوان بهترین خوشه و خوشه سوم به عنوان نامطلوب ترین بود. تابع تشخیص صحت گروه بندی را 95 درصد نشان داد.
    کلیدواژگان: برنج، تجزیه علیت، تجزیه به مولفه های اصلی، تجزیه خوشه ای، تابع تشخیص
  • مانیا یوسفی، سید علیرضا موحدی نایینی، حسینعلی شمس آبادی صفحات 57-73
    سابقه و هدف
    تغذیه صحیح گیاه یکی از عوامل مهم در بهبود کیفی و کمی محصول به شمار می رود. عرضه کافی و متعادل عناصر غذایی برای دستیابی به حداکثر بالقوه تولید ضروری می باشد. پتاسیم یکی از عناصر ضروری برای رشد گیاهان می باشد، لذا آگاهی از وضعیت پتاسیم خاک در استفاده بهتر از کود های پتاسیمی در مزارع ضروری است. چندین روش برای اندازه گیری پتاسیم خاک وجود دارد. استات آمونیوم در همه خاک ها برای عصاره گیری پتاسیم قابل استفاده گیاه از کارایی خوبی برخوردار نیست و هزینه بالای تترا فنیل-بران سدیم از مطلوبیت آن برای عصاره گیری نمونه های زیاد خاک می کاهد. با در نظر داشتن این مطلب که در خاک های لسی با سطح ویژه بالا در استان گلستان، روش عصاره گیری با استات آمونیوم از دقت کمتری در مقایسه با روش عصاره گیری با تترا فنیل بران سدیم برخوردار می باشد و از طرف دیگر استفاده از روش عصاره گیری با تترا فنیل بران سدیم مستلزم صرف زمان و هزینه بالایی است، ما را بر آن می دارد تا روش دیگری جهت برآورد پتاسیم خاک اتخاذ نماییم که هم از دقت بیشتری برخوردار باشد و هم زمان و هزینه کمتری را در برداشته باشد. هدف از این تحقیق امکان سنجی استفاده از شاخص کم هزینه اضافه بار پتاسیم در تعیین پتاسیم قابل استفاده خاک در برخی مزارع گندم دیم استان گلستان با محدودیت قابلیت کاربری استات آمونیوم می باشد. پیش بینی عملکرد گندم دیم نیز با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی در یک واحد محدود مزرعه ای، جهت رسیدن به هدف نهایی کاربرد اضافه بار پتاسیم برای برآورد کود موردنیاز صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    برای تحقق هدف مذکور قطعه زمینی به وسعت 922 مترمربع واقع در مزرعه شماره 1 دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در نظر گرفته شد. قطعه زمین مورد مطالعه به 40 پلات مساوی تقسیم و در آن گندم دیم رقم، line17 کشت گردید. طی یک مرحله (قبل از کشت) نمونه خاک از هر 40 پلات برداشت و جهت انجام تجزیه فیزیکی و شیمیایی خاک به آزمایشگاه خاک انتقال یافت. در زمان برداشت محصول، گیاهان هر پلات به طور مجزا برداشت گردید. پتاسیم توسط سه روش عصاره گیری با استات آمونیوم، تترا فنیل بران سدیم و اضافه بار پتاسیم اندازه گیری شد. از مدل شبکه عصبی مصنوعی جهت برآورد عملکرد پیش بینی شده استفاده گردید. در این مدل خروجی، عملکرد دانه و ورودی، پتاسیم اندازه گیری شده با سه روش فوق الذکر بود.
    یافته ها
    طبق نتایج به دست آمده، میزان همبستگی بین عملکرد دانه و سه عصاره گیر استات آمونیوم، تترا فنیل بران سدیم و اضافه بار پتاسیم به ترتیب 62/0، 78/0 و 77/0 می باشد. بر همین اساس روش عصاره گیر ی با اضافه بار پتاسیم نسبت به روش عصاره گیری با استات آمونیوم، از همبستگی بالاتری با عملکرد دانه، برخوردار است و نتایج نزدیکی را با روش عصاره گیر تترا فنیل بران سدیم دارد.
    نتیجه گیری
    در خاک های مورد مطالعه روش عصاره گیری با اضافه بار پتاسیم نسبت به روش رایج (در منطقه مورد مطالعه) عصاره گیری توسط استات آمونیوم از دقت و کارایی بیشتری برخوردار است. در نتیجه با استفاده از روش اضافه بار پتاسیم و مصرف کود کمتر نه تنها افزایش عملکرد در واحد سطح؛ بلکه کاهش آلودگی های زیست محیطی ناشی از استفاده بیش از حد کود های شیمیایی را خواهیم داشت.
    کلیدواژگان: اضافه بار پتاسیم، استات آمونیوم، شبکه عصبی مصنوعی، گندم دیم، گلستان
  • محمد میرزاخانی، اسماعیل علی بخشی صفحات 75-92
    سابقه و هدف
    کشاورزی پایدار تلفیقی از دانش مدیریت است که می تواند در بلند مدت از نظر بیولوژیک، زیست محیطی و اقتصادی ارزش افزوده مطلوبی به همراه داشته باشد. یکی از راهکارهای حرکت به سمت کشاورزی پایدار، بکارگیری مخلوطی از گیاهان گونه های مختلف در زراعت می باشد (1). در بسیاری از نقاط دنیا پذیرفته شدن کشت چند گیاه با هم به عنوان جزئی مرسوم از مدیریت اکوسیستم های زراعی، ثابت کرده است که این نوع کشت ها می تواند مزایای مشخصی را بر حسب درجه تنوع در زمان و مکان داشته باشد (4). کشت مخلوط می تواند به عنوان یک عامل مهم در کشاورزی پایدار موثر باشد و نظر به نیاز متفاوت گونه ها در مخلوط، رقابت برون گونه ای نیز کمتر خواهد بود. تحقیقات نشان می دهد که برتری زیستی زراعت مخلوط نتیجه استفاده کامل تر از منابع رشد است (39). هدف از انجام این تحقیق بررسی شاخص های رشدی، عملکرد و کارایی فیزیولوژیک و بازیافت ظاهری نیتروژن ذرت دانه ای به چند کشتی همزمان لگوم ها و سطوح مصرف کود اوره بود
    مواد و روش ها
    این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی در سال زراعی 92-1391 انجام شد. تیمار مصرف سطوح مختلف کود اوره در چهار سطح شامل: عدم مصرف کود اوره (شاهد)، مصرف 75 کیلوگرم در هکتار کود اوره، مصرف 150 کیلوگرم در هکتار کود اوره، مصرف 225 کیلوگرم در هکتار کود اوره که یک سوم آن در زمان کاشت و مابقی کود با اقساط مساوی در مرحله هشت برگی و مرحله شروع تاسل دهی به مزرعه داده شد و تیمار چند کشتی همزمان در چهار سطح شامل: کشت ذرت خالص (شاهد)، کشت ذرت + نخود، کشت ذرت + لوبیا چشم بلبلی و کشت ذرت + ماش سبز بود. صفاتی مانند ارتفاع بلال، کارایی فیزیولوژیکی نیتروژن در ذرت، وزن خشک چوب و پوشش بلال، تعداد شاخه در لگومها، تعداد دانه در گیاه لگومها، شاخص برداشت ذرت، وزن علوفه تر ذرت + لگومها، بازیافت ظاهری نیتروژن در ذرت و قطر ساقه مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج جدول تجزیه واریانس نشان داد که اثر تیمار کود اوره و تیمار چند کشتی همزمان با لگومها بر صفات ارتفاع بلال دهی ذرت، کارایی فیزیولوژیکی نیتروژن در ذرت، تعداد شاخه در لگومها، تعداد دانه در گیاه لگومها، شاخص برداشت ذرت، وزن علوفه تر ذرت + لگومها، بازیافت ظاهری نیتروژن در ذرت و قطر ساقه معنی دار بود. به طوری که بیشترین مقدار کارایی فیزیولوژیکی نیتروژن ذرت با میانگین 75/22 کیلوگرم بر کیلوگرم مربوط به تیمار مصرف 225 کیلوگرم کود اوره + کشت خالص ذرت و کمترین مقدار آن با میانگین 38/4 کیلوگرم بر کیلوگرم مربوط به تیمار مصرف 75 کیلوگرم در هکتار کود اوره + کشت خالص ذرت بود. همچنین بیشترین و کمترین میزان عملکرد دانه با میانگین 1/8 و 5/4 تن در هکتار به ترتیب مربوط به تیمار مصرف 225 کیلوگرم در هکتار نیتروژن + کشت خالص ذرت و تیمار عدم مصرف کود اوره + کشت همزمان ذرت و ماش سبز بود.
    نتیجه گیری
    استفاده از روش های تغذیه تلفیقی گیاهان می تواند باعث افزایش کارایی مصرف عناصر غذایی و تولید محصولاتی با کمیت و کیفیت بیشتر شود. همچنین با کاهش مصرف کودهای شیمیایی از طریق کم شدن میزان هدرروی و آبشویی آنها، موجب کاهش آلودگی های زیست محیطی آب های سطحی و زیرزمینی می شود. در نتیجه در تداوم تولید و پایداری اکوسیستم های زراعی و طبیعی بسیار اهمیت خواهد داشت.
    کلیدواژگان: ذرت، شاخص برداشت، کشت مخلوط، ماش سبز
  • محسن باقری، عثمان محمد یاواروف، معصومه صالحی صفحات 93-110
    به منظور بررسی اثر کاشت های تاخیری بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم کلزا و همچنین انتخاب رقم و فاصله ردیف مناسب آزمایش در سه سال زراعی 87-1386 88-1387 و 89-1388 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان انجام شد. این آزمایش به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تاریخ کاشت به فاصله 15 روز) 7 و 22 آبان،7و22آذر( بعنوان فاکتور اصلی و دو فاصله بین ردیف 12 و 24 و دو رقم آر جی اس و هیبرید هایولا 401 بعنوان فاکتورهای فرعی بصورت تصادفی در سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که تاثیر تاخیر درکاشت در سال های مختلف متفاوت بود و در سال هایی که میزان بارندگی کمتر از حد نرمال است کشت های تاخیری ریسک بیشتری خواهد داشت. در سال های نرمال به ازای هر روز تاخیر در کشت 27 کیلوگرم در هکتار عملکرد کاهش یافت. در بین دور قم مورد بررسی در طول سه سال و تاریخ های مختلف کشت رقم هایولا عملکرد بیشتری داشت (Kg ha-1 3287). به ازای هر 10 روز تاخیر در کشت کاهش عملکرد در رقم هایولا 379 و در رقم آرجی اس 410 کیلوگرم در هکتار بود. رابطه بین میانگین دما در طول دوره گلدهی تا رسیدگی فیزیولوژیک بر تعداد و وزن دانه نشان داد که تاثیر افزایش دما بر تعداد دانه بیشتر از وزن هزار دانه است. هر 10 روز تاخیر درکاشت نیز موجب افزایش یک درصد روغن شد. بطور کلی توصیه می گردد در کشت های تاخیری رقم هایولا کشت گردد، فاصله ردیف تاثیر زیادی در کشت های تاخیری نداشت.
    کلیدواژگان: تاخیر در کاشت، ریسک تولید، گیاه روغنی
  • حمید صالحیان، محمد جمشیدی صفحات 111-126
    سابقه و هدف
    رهیافت های تلفیقی مدیریت علف های هرز می تواند به کاهش هزینه ها و نیز بهبود کنترل علف های هرز کمک کند. دوره بحرانی کنترل علف های هرز به عنوان بهترین زمان مبارزه با علف های هرز تعریف شده است . با دانستن دوره بحرانی کنترل علف های هرز برای هر گیاه زراعی می توان ضمن کاربرد دقیق مصرف علف کشها از آلودگی های زیست محیطی جلوگیری کرد . شروع و طول مدت دوره بحرانی کنترل علف های هرز بستگی به فاکتورهای متعددی چون خصوصیات گیاه زراعی و علف هرز ، محیط و عوامل زراعی دارد. با توجه به نبود اطلاعات راجع به تاثیر تناوب زراعی بر این دوره این تحقیق جهت بررسی تاثیر این عامل زراعی بر طول دوره بحرانی کنترل علف های هرز انجام گردید.
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی تاثیر دو تناوب مختلف (گندم- کلزا و سویا- کلزا) بر دوره بحرانی کنترل علف های هرز کلزا رقم هایولا 401 دو آزمایش در سال های زراعی 91-1390 و 92-1391 به ترتیب برای تناوب های اول و دوم که هر یک حداقل به مدت 10 سال در معرض الگوی کاشت مربوطه بودند، در دشت های زراعی اطراف شهرستان گلوگاه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل دوره های مدیریت علف های هرز بر مبنای مراحل رشدی کلزا ( پنج سطح کنترل و پنج سطح تداخل علف های هرز تا مراحل سبز شدن، دو برگی، چهار برگی، هشت برگی و ظهور جوانه گل و دو تیمار کنترل و تداخل تمام فصل به عنوان شاهد) در هر یک از تناوب ها بود.
    یافته ها
    مشاهدات حاکی از غالبیت علف قناری (Phalaris sp) در هر دو تناوب داشت. تنوع گونه ای در تناوب سویا- کلزا با استناد به شاخص شانون (69/0H= ) نسبت به تناوب گندم - کلزا (45/0H=) بیش تر بود. نتایج نشان داد که عملکرد دانه کلزا در تناوب گندم- کلزا معادل 4060 کیلوگرم در هکتار در حالی که در تناوب سویا - کلزا 2280 کیلو گرم در هکتار بود. در تناوب گندم- کلزا مقدار بیشتر نیتروژن، کربن آلی و فسفر خاک که بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک موثر بود با عملکرد زیادتر دانه کلزا ارتباط داشت. بالا بودن عملکرد دانه کلزا در تیمار تناوبی اخیر را نیز می توان به تاثیر مثبت این تناوب بر مهم ترین جزء عملکرد یعنی تعداد غلاف بیش تر در بوته مرتبط دانست. نتایج به دست آمده از این آزمایش نشان داد که دوره بحرانی کنترل علف های هرز در تناوب گندم- کلزا با احتساب 5 درصد افت مجاز عملکرد بین مراحل سبز شدن تا شش برگی (354-161 درجه روز پس از کاشت) قرار داشت. در تناوب سویا- کلزا نیز این دوره با در نظر گرفتن 5 درصد کاهش قابل قبول عملکرد بین مراحل کاشت تا رسیدگی (920- 65 درجه روز پس از کاشت) تعیین شد.
    نتیجه گیری. دوره بحرانی کنترل علف های هرز در تناوب سویا- کلزا نسبت به تناوب گندم- کلزا زودتر شروع شده و دامنه آن نیز طولانی تر بود.
    کلیدواژگان: توالی کشت، کنترل علف های هرز، مدیریت تلفیقی
  • محمد جواد فریدونی، هوشنگ فرجی، محمد صدقی اصل صفحات 127-150
    کاهش منابع آب در کشور و افزایش تلفات آب در روش های مختلف آبیاری سطحی، لزوم توجه به روش آبیاری تحت فشار، به خصوص آبیاری قطره ای را افزایش داده است. یکی از تکنیک هایی که در کشت زودهنگام ذرت شیرین مورد استفاده قرار می گیرد، کاربرد مالچ پلاستیک می باشد. استفاده از این تکنیک، به دلیل تامین شرایط دمایی مناسب جهت رشد و بلوغ زودرس گیاه، موجب عرضه به موقع محصول به بازار هدف می گردد. همچنین، استفاده از نشاهای جوانه زده در شرایط گلخانه و انتقال آن به زیر پلاستیک در مزرعه، علاوه بر کاهش مصرف آب، زودرسی محصول را مضاعف می نماید. به منظور ارزیابی عملکرد و برخی از صفات مورفولوژیک ذرت شیرین با کاربرد سطوح مختلف آبیاری و کشت نشا زیر مالچ پلاستیک، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج در سال 1394 اجرا گردید. عامل اصلی آزمایش شامل آبیاری در 3 سطح، 100 درصد نیاز آبی گیاه (1I)، 75 درصد نیاز آبی گیاه (2I)، 50 درصد نیاز آبی گیاه (3I) و عامل فرعی شامل روش های کشت در 6 سطح، کشت بذر زیر مالچ پلاستیک در تاریخ 15 فروردین ماه (1CT)، کشت نشا زیر مالچ پلاستیک در تاریخ 15 فروردین ماه (2CT)، کشت بذر به روش متداول در تاریخ 15 اردیبهشت ماه (3CT)، کشت بذر زیر مالچ پلاستیک در تاریخ 15 اردیبهشت ماه (4CT)، کشت نشا زیر مالچ پلاستیک در تاریخ 15 اردیبهشت ماه (5CT) و کشت نشا به روش متداول در تاریخ 15 اردیبهشت ماه (6CT) بودند. نتایج نشان داد که برهمکنش آبیاری و روش های کشت بر صفات عملکرد بلال، عملکرد دانه کنسروی، کارآیی اقتصادی مصرف آب، عملکرد علوفه و بیولوژیک ذرت شیرین معنی دار گردید. بیشترین عملکرد بلال در تیمارهای 1CT2I، 1CT1I، 2CT2I و 2CT1I به ترتیب معادل 1442، 1441، 1369 و 1351 گرم بر متر مربع بدست آمد. کمترین عملکرد بلال در تیمار 3CT3I معادل 706 گرم بر متر مربع بدست آمد. بیشترین عملکرد دانه کنسروی در تیمارهای 1CT1I، 1CT2I، 2CT1I و 2CT2I به ترتیب معادل 7/558، 1/551، 2/536 و 4/527 گرم بر متر مربع بدست آمد. استفاده از نشا باعث تسریع رشد و نمو گیاه شد. بیشترین کارآیی اقتصادی مصرف آب در تیمارهای 2CT2I، 1CT2I، 2CT3I و 1CT3I به ترتیب معادل 21/2، 18/2، 16/2 و 14/2 کیلوگرم بر مترمکعب بدست آمد. با افزایش مصرف آب، کارآیی اقتصادی مصرف آب کاهش یافت. بنابراین، به کارگیری روش آبیاری قطره ای نواری به همراه تامین 75 درصد نیاز آبی با حصول عملکرد قابل قبول، حداکثر کارآیی مصرف آب را در پی داشته است. بیشترین عملکرد علوفه و بیولوژیک در تیمار 1CT1I به ترتیب معادل 2008 و 3399 گرم بر متر مربع و کمترین آن ها در تیمار 6CT3I به ترتیب معادل 1237 و 1947 گرم بر متر مربع بود. تاثیر آبیاری بر صفت طول بلال و تاثیر روش-های کشت بر صفت ارتفاع بوته معنی دار گردید. بیشترین طول بلال در تیمار تامین 100 درصد نیاز آبی گیاه معادل 3/20 سانتی متر و کمترین طول بلال در تیمار تامین 50 درصد نیاز آبی گیاه معادل 6/17 سانتی متر بود. بیشترین ارتفاع بوته معادل 1/161 سانتی متر در تیمار کشت بذر زیر مالچ پلاستیک در 15 فروردین ماه بدست آمد. در صورتی که محدودیت آب وجود داشته باشد، تیمار تامین 75 درصد نیاز آبی ذرت شیرین به همراه مالچ پلاستیک جهت تولید حداکثر محصول، مطلوب خواهد بود.
    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای نواری (تیپ)، تبخیر و تعرق، عملکرد دانه، کارآیی مصرف آب
  • زینب امانی، رضا دیهیم فرد، علی مختصی بیدگلی صفحات 151-174
    سابقه و هدف
    پیش بینی قابل اعتماد از وضعیت خشکی در آینده، یکی از مبانی اصلی موفقیت در برنامه ریزی منابع آب است که تحت تاثیر فرآیند های تغییر اقلیم قرار دارد. هدف از این مطالعه ارزیابی روند خشکی در گندم دیم تحت شرایط تغییر اقلیم در تعدادی از شهرستان های استان فارس بوده است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق در شش شهرستان از استان فارس (شیراز، لار، آباده، داراب، اقلید و فسا) انجام شد. در این مطالعه دو مدل گردش عمومی HadCM3 و IPCM4 تحت سه سناریوی انتشار B1، A1B و A2 در سه دوره (30-2011، 65-2046 و 99-2080) برای ارزیابی خشکی در شرایط اقلیمی آینده مورد بررسی قرار گرفت. برای تخمین متغیر های بارندگی، دمای حداکثر و حداقل در دوره ها و سناریو های مختلف انتشار از برنامه LARS-WG و به منظور بررسی روند خشکی در استان فارس از شاخص خشکی (AI) در دوره رشد فعال گندم بهره گرفته شد.
    یافته ها
    اثرات تغییر اقلیم آینده بر شاخص خشکی برآیند عوامل افزایش دما، تبخیر و تعرق و کاهش بارندگی تجمعی بود که اثر کاهشی بر میزان شاخص خشکی در دوره ی آینده نسبت به دوره ی پایه داشتند. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که در دو مدل اقلیمی، سه دوره زمانی و سه سناریو اختلاف چشمگیری در میزان تبخیر و تعرق وجود دارد و به طور کلی تبخیر و تعرق در آینده استان فارس افزایش خواهد یافت و با توجه به این که رابطه بین تبخیر و تعرق با دمای بیشینه مثبت و معنی دار است، افزایش دما بر روند تبخیر و تعرق تاثیر گذار و موجب افزایش آن شد. نتایج این تحقیق همچنین نشان داد که در هر سه سناریو بیش ترین درصد نوسانات مربوط به شهرستان لار است. در سناریو B1 اختلاف کم تری از نظر دامنه نوسان شاخص خشکی در بین مناطق مورد مطالعه مشاهده شد. به طور کلی در سناریو های مختلف درصد نوسانات شاخص خشکی متفاوت بود. در سناریو B1 دامنه نوسان از 55- تا 55+ درصد در حالی که در دو سناریو دیگر دامنه نوسان از 100- تا 150+ درصد متغیر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که در دوره پایه میزان بارندگی تجمعی و تبخیر و تعرق بیشترین تاثیر را بر شاخص خشکی داشتند. با توجه به نقشه پراکنش خشکی در دوره پایه و آینده به نظر می رسد هرچقدر از دوره 2030 دورتر و به دوره 2090 نزدیک تر می شویم، شدت خشکی در استان افزایش بیشتری می یابد. پیش بینی می شود که در دو مدل اقلیمی، سه دوره زمانی و سه سناریو به دلیل افزایش میزان تبخیر و تعرق و کاهش میزان بارندگی که همبستگی بالایی (به ترتیب مثبت و منفی) با میزان دمای بیشینه داشتند، میزان خشکی در کل استان فارس در آینده تشدید شود که تاثیر قابل توجهی بر عملکرد گندم دیم خواهد داشت. شایان ذکر است که در این تحقیق تاثیر افزایش غلظت CO2 ناشی از تغییر اقلیم بر کاهش هدایت روزنه ای و نتیجتا تعرق لحاظ نشده است که با توجه به برخی منابع می تواند از 15 تا 22 درصد باعث کاهش هدایت روزنه ای، تعرق و خشکی در گندم شود.
    کلیدواژگان: شاخص خشکی، سناریوی پخش، مدل اقلیمی، مدل های گردش عمومی، LARS، WG
  • اسفندیار فاتح، زهرا صیدی، امیر آینه بند صفحات 175-192
    سابقه و هدف
    زنیان (Carum copticun) ، گیاهی دارویی از خانواده Apiaceae بوده که دانه آن دارای د 4-2 % اسانس است. تعداد ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس زنیان در منابع مختلف از 9 تا 17 مورد گزارش شده است که هم خواص آنتی اکسیدانی و هم خواص ضد میکروبی و در نتیجه قابلیت استفاده به عنوان نگه دارنده در مواد غذایی دارند. کاربرد کودهای شیمیایی باعث آلودگی های محیطی و صدمات اکولوژیکی می شود . یکی از راه کارهای رفع این مشکلات استفاده از اصول کشاورزی پایدار در بوم نظام های زراعی می باشد که از جمله این راه کارها می توان به استفاده از کودهای بیولوژیکی نظیر ورمی کمپوست و کودهای زیستی چون آلکازت پلاس و هیومیک اسید اشاره کرد. با توجه به مطالب ذکر شده هدف از انجام آزمایش بررسی اثراتی است که منابع مختلف کودی روی گیاه زنیان و شرایط خاک در منطقه اهواز می گذارند.
    مواد و روش ها
    آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 2 فاکتور در 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز در سال زراعی 94-93 اجرا شد. فاکتور اول منابع مختلف نیتروژن در 4 سطح (شاهد (بدون منبع نیتروژن)، اورهkg/ha) 150)، اوره کند رها kg/ha) 75)، نصف اوره کندرها +آلکازت پلاس) فاکتور دوم کودهای آلی در 4 سطح (شاهد (بدون کود آلی)، هیومیک اسید، ورمی کمپوست ton/ha)5)، نصف ورمی کمپوست + هیومیک اسید) بود. صفات مورد مطالعه درصد و عملکرد اسانس گیاه زنیان و درصد ماده آلی، درصد نیتروژن کل، درصد پتاسیم و فسفر قابل جذب خاک بودند. بذور با تراکم 4 کیلو گرم در هکتار روی نوارهایی در دو طرف پشته با فاصله روی ردیف 5 سانتی متر و بین ردیف 30 سانتی متر کشت شدند. عملیات برداشت در خرداد ماه 1394 و پس از رسیدگی کامل بذور صورت گرفت. پس از جمع آوری بذور اسانس گیاه دارویی زنیان از بذرها به روش تقطیر با بخار آب با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد اثر متقابل منابع مختلف نیتروژن و کودهای آلی بر درصد و عملکرد اسانس زنیان در سطح 1% معنی دار بود. حداکثر مقادیر درصد (5/5%) و عملکرد اسانس (kg/ha4/85) به ترتیب در تیمار شاهد (بدون منبع نیتروژن) و ورمی کمپوست و تیمار اوره به همراه ورمی کمپوست حاصل گردید. بیش ترین درصد ماده آلی (45/1%)، درصد نیتروژن خاک (06/0 %)، درصد پتاسیم خاک (mg/kg 3/226) و فسفر قابل جذب خاک (38/22) به ترتیب در تیمارهای اوره به همراه ورمی کمپوست، اوره به همراه ورمی کمپوست، نصف اوره با پوشش گوگردی + آلکازت پلاس به همراه ورمی کمپوست و اوره به همراه ورمی کمپوست حاصل گردید.
    نتیجه گیری
    به طور کلی استفاده تلفیقی از کودهای شیمیایی و بیولوژیک علاوه بر اثرات مثبت زیست محیطی اثرات مثبتی در افزایش خصوصیات اسانس داشته که می تواند از نظر اقتصادی نیز به صرفه باشد و از طرفی با بهبود در ویژگی های خاک موجب نیل به کشاورزی پایدار می گردد.
    کلیدواژگان: اوره کند رها، آلکازت پلاس، ورمی کمپوست، زنیان، هیومیک اسید
  • یعقوب حسینی، مهدی همایی، صفورا اسدی کپورچال صفحات 193-211
    سابقه و هدف
    در بیشتر خاک های شور و غیر شور نیتروژن به عنوان محدود کننده ترین عنصر غذایی برای رشد گیاهان مطرح است. در خاک های شور، اثرات متقابل شوری و حاصلخیزی خاک از نقطه نظر تولید بهینه اهمیت فراوان دارد. عدم تعادل عناصر غذایی مورد نیاز گیاه یکی از مشکلات خاک های شور است. در این شرایط که کاربرد کود، ممکن است اثر اسمزی ناشی از شوری را تشدید کند، همواره این پرسش مطرح است که آیا در خاک های شور مصرف کود ضرورت دارد یا نه؟ به منظور پاسخگویی به چنین پرسشی، آزمایشی با فاکتورهای شوری و عنصر نیتروژن، بر روی گیاه کلزا انجام شد.
    مواد و روش ها
    به منظور ارزیابی برهمکنش شوری و نیتروژن، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار با فاکتورهای شوری و عنصر نیتروژن، بر روی گیاه کلزا به اجرا در آمد. تیمارهای شوری شامل یک آب غیرشور (3/0 دسی زیمنس بر متر)، و آب های شور طبیعی با شوری 3، 6، 9 و 12 دسی زیمنس بر متر بود. عنصر غذایی نیتروژن نیز دارای چهار سطح صفر (N1)، 75 (N2)، 150(N3) و 300 (N4) میلی گرم نیتروژن در کیلوگرم خاک به صورت نیترات آمونیوم بود. خاک به کار رفته در این پژوهش، دارای بافت لوم شنی و شوری کم و مقادیر ناچیز نیتروژن بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که به طور کلی با افزایش شوری، عملکرد نسبی دانه کلزا کاهش و با افزودن نیتروژن به خاک عملکرد افزایش می یابد. در بیشترین مقدار شوری (12 دسی زیمنس بر متر) کاربرد نیتروژن، حتی به مقدار 300 میلی گرم نیتروژن در کیلوگرم خاک، درصد روغن دانه کلزا را به گونه ای قابل توجه افزایش داد. در شوری های کمتر از 12 دسی زیمنس بر متر این افزایش اندک بود. با افزایش کاربرد نیتروژن و افزایش شوری آب آبیاری، کارآیی زراعی نیتروژن برای تولید روغن کاهش یافت. آستانه کاهش کارآیی زراعی نیتروژن برای تولید روغن در شرایط شور به مقدار کاربرد نیتروژن بستگی داشت. آستانه کاهش کارآیی زراعی نیتروژن برای تولید روغن، در سطح اول کاربرد نیتروژن برابر با 3/0 دسی زیمنس بر متر و در مقادیر بالاتر کاربرد نیتروژن این آستانه تا 6 دسی زیمنس بر متر افزایش یافت. با افزایش سطوح نیتروژن از شدت کاهش درصد بازیافت ظاهری نیتروژن کاسته شد.
    نتیجه گیری
    با افزایش شوری، عملکرد نسبی دانه کلزا کاهش و با افزودن نیتروژن به خاک عملکرد افزایش یافت. به طور کلی، با افزایش شوری آب آبیاری (به ویژه در شوری های زیاد)، در همه سطوح کاربرد نیتروژن، کارآیی فیزیولوژیک نیتروژن در کلزا افزایش یافت. در بیشترین مقدار شوری کاربرد نیتروژن، به گونه ای قابل توجه درصد روغن دانه کلزا را افزایش داد. آستانه کاهش کارآیی زراعی نیتروژن برای تولید روغن در شرایط شور به مقدار کاربرد نیتروژن بستگی داشت. بنابراین، توصیه می شود در کاربرد مقادیر بالای نیتروژن در شرایط شور باید احتیاط بیشتری به عمل آورد.
    کلیدواژگان: آب شور، بازیافت ظاهری نیتروژن، کارآیی مصرف زراعی نیتروژن، کارآیی فیزیولوژیک نیتروژن، عنصر غذایی
  • گزارش کوتاه
  • سید علیرضا سیدجلالی، فریدون سرمدیان، مهدی شرفا صفحات 213-224
    اندازه گیری عملکرد محصول گندم در سطح وسیع نیاز به صرف هزینه و وقت است. برای صرفه جویی در زمان و هزینه یکی از راه ها، استفاده از روش های زمین آماری برای تهیه نقشه عملکرد است. در این تحقیق از آنالیز مولفه های اصلی برای شناسایی متغیرهایی که با هم همبستگی دارند استفاده گردید و از کریجینگ و کوکریجینگ برای تهیه نقشه استفاده گردید بدین منظور، عملکرد محصول 46 نمونه، برای پیش بینی محصول و 21 نمونه برای آزمون پیش بینی انتخاب گردبد. برای انتخاب متغیر کمکی از آنالیز مولفه های اصلی استفاده شد. بطوریکه متغیر عملکرد پیش بینی به روش ریشه دوم در مولفه دوم بعنوان متغیر کمکی در کوکریجینک انتخاب گردید. بر اساس نتایج ارزیابی روش ها برای پیش بینی عملکرد محصول مقادیر RMSE، MAE، MBE برای روش کوکریجینگ، 496، 417 و 91- کیلوگرم در هکتار و برای کریجینگ برابر 896، 754 و 124- کیلوگرم در هکتار است. این نتایج نشان داد کوکریجینگ نسبت به کریجینگ از دقت بالاتری برخوردار است. و همچنین نشان دهنده برآورد دقیق تر عملکرد محصول در کوکریجینگ نسبت به کریجینگ می باشد.
    کلیدواژگان: زمین آمار، گندم، خصوصیات اراضی، گتوند، درونیابی
|
  • F. Kheirabadi*, A. Soltani, S. Galeshi, A. Soltani, A.R. Nehbandani Pages 1-18
    Background And Objectives
    Seed deterioration and waterlogging stress are factors that lead to lower growth. On the other hand, seed deterioration may affect plant growth that plant growth can be used to quantitatively describe the components of growth analysis.
    Materials And Methods
    In order to investigate the mechanisms that lead to the reduction of growth and interaction of these two factors, a factorial experiment in a randomized complete block design (3 treatments seed quality for 0, 72 and 144 hours of accelerated aging and 4 treatment involves waterlogging 0, 5, 10 and 15 days of flooding) in 4 replicates. In this research, wheat seeds (Daria), first in the laboratory for seed quality treatments, were worn by accelerated aging.
    Results
    The results of laboratory studies showed that seed deterioration slowing, germination and seedling growth reduction is achieved. In the greenhouse, the plants during the tillering stage control (to waterlogging stress) and heading stage control (after waterlogging stress) were collected. The tiller control, by increasing the number of plants decreased seed longevity found. The heading control between different levels of seed aging, the number of tillers per plant and seed deterioration were treated with seed deterioration increases, the number of plants was reduced, but increased the number of tillers. Tillering stage control (to waterlogging stress) that cover the whole plant is not land, leaf area and dry weight depends on the density and the deterioration of seed density decreased, but only the leaves of waterlogging stress reduced pot. At tillering control seed decay with increasing relative growth rate significantly decreased but increased in stages to control the seed deterioration relative growth rate significantly increased. One of the reasons for the increase RGR in plants from the seeds of the decline could be due to offset slow canopy closure due to low density of plants in this plant. After waterlogging stress relative growth rate, net assimilation rate, leaf area ratio and leaf weight ratio to treatment were significant seed deterioration, but to waterlogging stress and interactions were non-significant decline of seed and waterlogging stress.
    Conclusion
    Seed deterioration treatments, Waterlogging stress and their interaction were effective on the growth response mentioned in wheat
    Keywords: Growthandanalysis of growth factors, Seed deterioration, Waterlogging stress, Wheat
  • M. Rahmatzadeh*, B. Kamkar, R. Alinezhad Seraji Pages 19-33
    Background And Objective
    In order to investigate the impacts of winter cover crops and their removal methods on qualitative yield and income of tobacco (K326), an experiment was conducted as a split plot based- randomized complete block design with four replications. The main factor was cover crop (inclusing wheat, WM; Berseem clover, BC; hairy vetch, HV; and bitter vetch, CP) and sub-plots included removal treatments (Paraquat髩, PM; Glyphosate㋩,GM; Moving㋩, MM).
    Materials ad
    Methods
    On December 2011, the cover crop was sown in the farm and on 24 April 2011, using herbicide and stem cutting; they were eliminated and remained on the land surface as mulch. On late February 2012, tobacco was sown in seedbed and on 8 May 2012, the those transplants with 15-20 cm height, were moved to the farm and were transplanted into the much. 40 days after transplanting, the first leaf harvesting was conducted and their sugar, nicotine, phosphor, nitrogen, potassium, and chlorine contents were measured. Also, leaf yield was calculated.
    Results
    Cover crops and mulch management had no significant effect on the nicotine and total leaf nitrogen content. Interacted effect of both factors was significant on the sugar content, as the maximum (15.95%) and minimum (11.27%) levels were related to WM-MM and HV-PM, respectively. Results revealed that sugar content in WM-GM, WM-PM and WM-MM decreased 22, 18 and 22% compared to control. The maximum and minimum potassium levels were related to WM (2.53%) and HV (2.15%), respectively, while related values were as 1.29% and 0.8% for phosphorus content, which were related to BC and WM, respectively. Combined treatment of mulch management × cover crop had significant effect on the tobacco fee.
    Conclusion
    Overall results revealed that cover crops along with mulch management could be considered as an appropriate alternative to improve qualitative characteristics of tobacco along with increasing the fee and farmer’s income. Also could be a proper alternative for chemical inputs to move toward sustainable agriculture goals.
    Keywords: Berseem clover, Hairy vetch, Bitter vetch, Mulch management, Wheat
  • M. Rezazadeh*, Z. Khodarahmpoor, A. Gilani Pages 35-55
    Background And Objectives
    Evaluation of the grain yield and yield components and also morphological traits can help to identify strategies for selection of resistant cultivars and increased crop yield production under heat stress condition. To this end, in experiment to evaluate of grain yield and yield components on 42 rice lines tolerant to heat stress from International Rice Research Institute (IRRI).
    Materials And Methods
    An experiment was conducted based on randomized complete block design (RCBD) with three replications plus Hoveizeh cultivar as control during 2013-2014 in Agricultural Research and Natural Resources Center of Khuzestan province, Iran. The evaluated eight characters were: degree of maturity, growth period, number of tillers per square meter, number of grains per panicle, number of hollow grains per panicle, 1000 grain weight, fertility percentage and grain yield measured on the basis of the standard system of International Rice Research Institute. As the degree of maturity of the product of two traits of fertility percentage and 1000 grain weight were measured in each trial.
    Results
    Research simple of traits variance analysis showed there were significant differences in effect of cultivar for all traits except number of tiller per square meter that this result showed that diversity of the lines and cultivar for using in the study. Number of tillers per square meter and number of grains per panicle in front of grain yield imported in regression equation that these traits of positive and significant correlation with grain yield. Path analysis showed that the number of grains per panicle with correlation coefficient of 0.337 had the higher direct effect than number of tillers per square meter with correlation coefficient of 0.186 on grain yield. Principal component analysis of the first two components explained 74% of the total diversity. In this analysis desirable characters such as fertility percentage, grain yield and degree of maturity in the first component have positive coefficient traits which increase first component, and also 1000 grain weight with negative factor coefficient in second component, so first component increased and second component decreased. Cluster analysis, case of study cultivar and lines resolved in three groups. In the first cluster, lines such as: 1, 34, 54, 35, 39, 21, 33, 40, 25, 28, 9, 10, 15, 29, 32, 31, 30, 36 and 44 as well as in the second cluster, lines such as: 3, 24, 4, 19, 5, 7, 6, 55, 14, 23, 16, 17, 18 and 20 and in the third cluster, lines such as: 8, 50, 52, 43, 41, 45, 11, 13, 12 and 26 were included. In the first cluster desirable lines were 40, 35, 34 and 25 and in second cluster undesirable lines were 11, 12, 13, 26, 41 and 45.
    Conclusion
    Significant differences in effect of cultivar for all traits except number of tiller per square meter that this result showed that diversity of the lines and cultivar for using in the study. According to graph of biplot the first cluster was as best cluster and third cluster was as worse. Discriminant function showed truth grouping at 95%.
    Keywords: Cluster analysis, Discriminant function, Path analysis, Principal components analysis, Rice
  • M. Yousefi*, S.A.R. Movahedi Naeini, H.A. Shamsabadi Pages 57-73
    Background And Objectives
    Plant appropriate nutrition is one of the most important factors in improving the quality and quantity of product. Providing adequate and balanced of plant nutrients is essential for achieving maximum potential production. Potassium is one of the essential elements to plant’s growth. Therefore, knowledge of soil potassium status is so important in order to optimum usage of potassium fertilizers. There are several methods to measure soil K. Ammonium acetate method to extracting the plant usable potassium is not efficient in all kinds of soils and high cost of sodium tetra-phenyl boron is also the negative point of this method for extracting numerous soil samples.
    Considering this matter that Extraction method with ammonium acetate in Loess soils with high specific surface area in Golestan Province is less accurate compared to the method of sodium tetra-phenyl boron extraction; and on the other hand sodium tetra-phenyl boron extractio is time-consuming and costly; We have to select a different method to estimate K which is more accurate and time and costs are lower. The aim of current study was to determine the feasibility of a low-cost index as potassium excess in determination of soil available potassium in some rain-fed wheat in Golestan province with limited usability of ammonium acetate. Forecast wheat yield with using artificial neural network in a farm limited unit in order to achieve the ultimate goal, the application of potassium excess doneto estimate fertilizer requirements.
    Materials And Methods
    This study was done in a piece of land (922m2) in Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources Farm one. Plots were divided into 40 plots and wheat (var., line17) seeds were drilled. During one stage (before planting) soil samples from each of 40 plots harvested and transferred to the laboratory for further analyzes. At the time of harvest, plants were harvested each plot separately. Potassium was measured by three methods of ammonium acetate, sodium overload and sodium tetra-phenyl boron. Artificial neural network model was used to estimate the predicated yield. In this model output yield and potassium intake was measured by three methods mentioned.
    Results
    According to the results, the correlation between yield and the three extractor ammonium acetate, sodium tetra-phenyl boron and potassium excess, are 0.62, 0.78 and 0.77 respectively. Accordingly, the extraction method with an overload of potassium, has higher correlation with grain yield, than ammonium acetate extraction method, and has close results with extractor sodium tetra-phenyl boron.
    Conclusions
    The studied soil extraction method with an overload of potassium compared to the current (in the region) by ammonium acetate extraction has greater accuracy and efficiency. As a result of using less fertilizer and potassium excess not only increase the yield per unit area will be sought, but also will reduces environmental pollution due to excessive use of chemical fertilizers.
    Keywords: Artificial neural networks, Ammonium acetate, Dryland wheat, Golestan, Overload potassium
  • S. Alibakhshi*, M. Mirzakhani Pages 75-92
    Background And Objectives
    Sustainable agriculture is a compilation of knowledge that can be long-term management of biological, environmental and economic value of a good cause. One of the ways to move towards sustainable agriculture, use a mixture of different species of plants in agriculture. In many parts of the world mixcropping as part of the management of agricultural ecosystems accepted and Has certain advantages in terms of the degree of variability in time and space. Intercropping can be effective as an important factor in sustainable agriculture and according to the different needs of the species in the mix, so the output will be less competition. Research has shown that the superiority of mixed agriculture due to more complete use of growing resources. The aim of this study, was to investigate of growth criteria, yield and physiologic efficiency and nitrogen appear recovery of flint corn to simultaneous cropping of legumes and different levels of urea levels.
    Materials And Methods
    This study was carried out at field of agricultural research center of Markazi province during growing season of 2012-2013. A factorial arrangement based on randomized complete block design with three replications was used. Nitrogen manure levels [N0= without urea (Control), N1= 75 kg ha-1 of urea, N2= 150 kgha-1 of urea, N3= 225 kg ha-1 of urea) and Simultaneous cropping treatment, (S1= Cultivation of corn, S2= Cultivation of corn chickpea, S3= Cultivation of corn cowpea, S4= Cultivation of corn mung bean) were assigned in plots. Each sub plot consisted of 4 rows, 6 m long with 60 cm between rows space and 20 cm between plants on the rows and S.C 704 hybrid was used. In this study characteristics such as: height of ear, nitrogen physiological efficiency of corn, dry weight of cob and husk, number of branches per legumes, number of grain per legumes, harvest index of corn, forage weight of corn legumes, nitrogen appear recovery of corn and grain yield were assessed.
    Results
    Results indicated that the effect of different levels of urea was significant on the characteristics such as: height of ear, nitrogen physiological efficiency of corn, dry weight of cob and husk, number of branches per legumes, number of grain per legumes, harvest index of corn, forage weight of corn legumes, nitrogen appear recovery of corn and grain yield. The maximum and minimum nitrogen physiological efficiencies (22.75 and 4.38 %) were obtained in 225 kg ha-1 urea corn and 75 kg ha-1 urea corn treatments, respectively. The maximum and minimum grain yield (8.1 and 4.5 ton ha-1) were obtained with the (225 kg ha-1 urea corn) and (without urea Cultivation of corn mung bean) treatments, too.
    Conclusion
    Therefore, the application of integrated plant nutrition can increase nutrient use efficiency and producing products with greater quality and quantity. Also, by reducing the use of chemical fertilizers and leaching by reducing the amount of the tremendous waste, reduce environmental pollution of surface water and groundwater. As a result, production continuity and sustainability of agriculture and natural ecosystems will be very important.
    Keywords: Corn, Forage yield, Harvest index, Mixed cropping, Mung bean
  • M. Bagheri*, O. Mohammad Yavarof, M. Salehi Pages 93-110
    In order to evaluate the delay cropping on yield and yield component of two canola cultivars and selecting the best genotype and row spacing, an experiment was conducted at three years (2007, 2008 and 2009) in Gorgan Research Station. This experiment was arranged in spilt-factorial based on randomized complete block design with four sowing dates (28 Oct., 12 and 28 Nov. and 12 Dec.) as main plot and row spacing (12 and 24 cm) and cultivar ( RGS and Hayola 401) as subplot in three replications. Growth stage, number of sillique per plant, number of seed per sillique, seed yield and grain oil content (%) was recorded. Results showed that delay cropping had different effect in three years and delay planting had higher risk during dry years. In normal years seed yield reduced 27 Kg ha-1 per one day delay in sowing. Average seed yield of three years at different sowing date showed that Hayola produced higher yield (3287 Kg ha-1). Seed yield of Hayola and RGS reduced 379 and 410 Kg ha-1 per ten days delay in sowing date. Relationship between mean air temperature during flowering and maturity showed that the effect of increasing temperature on seed number (351 Kg ha-1 loss) was more than seed weight (100 Kg ha-1 loss). Ten days in planting date increased oil percent (1%). In general, in delay planting Hayola cultivar is recommended and increasing row spacing did not have significant effect.
    Keywords: Delay sowing, Production risk, Oil crop
  • H. Salehian*, M. Jamshidi Pages 111-126
    Background And Objectives
    Integrated weed management approaches can help to decline costs weed control and improve its condition. Critical period of weed control (CPWC) is defined as the best time for weeding. If CPWC is recognized we can accurately use herbicides and prevent environmental pollutions. Beginning and duration of CPWC despond on some agents such as crop and weed traits, environment and agronomical factors. With respect to inexistence data about the effect crop rotation on the CPWC this study was done.
    Materials And Methods
    In order to determine effect two different crop rotations (wheat – canola and soybean-canola) on the critical period of weed control in rape seed, two experimental designs were performed for the first and second rotation in 2011 and 2012, respectively. These studies did in the suburban of Galugah region in randomize completely block format with three replications. Treatments included periods of weed management on the canola growth stages(five weeding and competition levels up emergence , two leaf stage , four leaf stage , eight leaf stage , flowering stage plus two control treatments).
    Results
    Findings showed canarygrass dominated in both rotations. Species diversity in soybean-canola rotation by using Shannon index (H= 0.69) was higher than wheat-canola (H= 0.45) .Canola yield was 4060 and 2280 kg ha-1 in the wheat-canola and soybean-canola rotations, respectively. Further yield in the first rotation can be related to positive role of organic matter which was more in the soil and its influence on the most important yield component that was number pod in each plant. The CPWC for wheat- canola rotation was between 161 and 354 days after planting(DAP) (emergence to six-leaf stage) and between 65 to 920 DAP(planting up maturity stage), using 5 percent acceptable yield reduction.
    Conclusion
    CPWC in soybean-canola rotation relative to wheat-canola rotation begined sooner and its duration also was longer.
    Keywords: Culture succession, weed control, integrated management
  • M.J. Fereidooni*, H. Farajee, M. Sedghi Asl Pages 127-150
    In the country, reducing water resources and increasing water losses in the various methods of surface irrigation, has increased attention, super drip irrigation method, especially drip tape irrigation. One of the techniques are used in cultivation of early sweet corn, the use of plastic mulch. Using this technique, the reserve temperature conditions for plant growth and early maturity, resulting in timely delivery of product to the target market. The use of germinated seedlings in the greenhouse and move it into the plastic on the farm, in addition to reducing water consumption, will double its precocity. In order to evaluate yield and some morphological characteristics of sweet corn with use of different irrigation levels and cultivation techniques under plastic mulch, an experiment was carried out as split plot in randomize complete blocks design with three replication in Faculty Agriculture, Research Field Station of Yasouj university at 2015. The main factor consisted of irrigation in three levels: 100 percentage of water requirement (I1), 75 percentage of water requirement (I2), 50 percentage of water requirement (I3) and the sub factor was including cultivation techniques of sweet corn in six levels: seed cultivation of sweet corn under plastic mulch at 4 April (CT1), seedling cultivation under plastic mulch at 4 April (CT2), seed cultivation to conventional method of sweet corn at 5 May (CT3), seed cultivation of sweet corn under plastic mulch at 5 May (CT4), seedling cultivation of sweet corn under plastic mulch at 5 May (CT5) and seedling cultivation to conventional method of sweet corn at 5 May (CT6). The result showed that interaction irrigation and cultivation techniques were significant on traits ear yield, canned yield, water use efficiency fresh ear, forage yield and biological yield. Maximum ear yield were obtained in treatments I2CT1, I1CT1, I2CT2 and I1CT2 equal 1442, 1441, 1369 and 1351 grm-2, respectively. Minimum ear yield was obtained in I3CT3 equal 706 grm-2. Maximum canned yield were obtained in treatment I1CT1, I2CT1, I1CT2 and I2CT2 equal 558.7, 551.1, 536.2 and 527.4 grm-2, respectively. The used of seedling, accelerated plant growth and development. Maximum water use efficiency fresh ear were obtained in treatment I2CT2, I2CT1, I3CT2 and I3CT1 equal 2.21, 2.18, 2.16 and 2.14 kgm-3, respectively. With increasing of water consumption to decreased water use efficiency fresh ear. So, to use of drip tape irrigation along with supply the 75 percentage water requirement with achieve acceptable performance, had following the maximum water use efficiency. Maximum forage yield and biological yield was in I1CT1 equal 2008 and 3399 grm-2 and minimum forage yield and biological yield was in I3CT6 equal 1237 and 1947 grm-2 respectively. The effect of irrigation were significant on trait ear length and the effect of cultivation techniques on trait plant height. Maximum ear length in treatment 100 percentage water requirement were equal 20.3 cm and minimum ear length in treatment 50 percentage water requirement equal 17.6 cm. Maximum plant height was obtained in treatment seed cultivation on conventional method under plastic mulch at 4 April. If there are water restrictions, use of treatment 75 percentage water requirement of sweet corn with plastic mulch would be desirable to maximum yield produce.
    Keywords: Drip Tape Irrigation, Evapotranspiration, Grain Yield, Water Use Efficiency
  • Z. Amani, R. Deihimfard*, A. Mokhtassi, Bid¬Goli Pages 151-174
    Background And Objectives
    Making a reliable prediction of drought index status for the future is one of the major elements in a successful water resources management particularly under climate change processes, including increase in atmospheric carbon dioxide concentration, temperature and fluctuations in rainfall. The present study aims at assessing drought trend under changing climate conditions in some locations of Fars province.
    Materials And Methods
    This study was conducted in six locations of Fars province (Shiraz, Lar, Abadeh, Darab, Eghlid, Fasa). In the current study, two general circulation models (IPCM4 and HadCM3) under three emission scenarios (A1B, B1 and A2) were applied during three time periods of 2011-2030, 2046- 2065 and 2080-2099. LARS-WG program was employed to assess rainfall, maximum and minimum temperatures during the mentioned periods and in different emission scenarios. AI (Aridity Index) was used to study drought pattern in study locations.
    Results
    Results showed that the impact of climate change on AI was a result of increasing temperature and evapotranspiration (ET) as well as decreasing cumulative rainfall which consequently reduced AI in all locations, scenarios and time periods compared to the baseline (i.e. locations would be drier in the future). There was no difference between climate models, scenarios and time periods in terms of ET. Generally, there will be a substantial increase in ET in Fars province in the future as a result of rising temperature which is highly correlated with ET. Results also revealed that the highest variability in AI was observed in Lar under three scenarios. In B1, fluctuation in AI was lowest amongst study locations and ranged from -55 to percent while it was -100 to 힝 in the other two scenarios compared to the baseline.
    Conclusion
    Results of the current study indicated that a reduction in AI in Fars province would be observed under future climate change. There will be a substantial increase in AI in Fars province in the future as a result of rising temperature which is highly correlated with ET. Drought spatial map also portrayed that drought would be intensified as the time period became closer to 2090 in all locations. According to the interpolations map, almost the entire province will be included in dry class category in 2090 under A2. Overall, it is concluded that under all emission scenarios and time periods, the drought will be intensified in the entire region of Fars province due to an increase in ET and a decrease in rainfall.
    Keywords: General circulation models, LARS, WG, Aridity index, Emission scenarios, Climate model
  • Z. Saydi, E. Fateh*, D. A. Aynehband Pages 175-192
    Review and goals: The ajowan(Carum copticum) is a medicinal plants from Apiaceae family that seeds contains 2-4% of volatile oil. 9-17 of chemical composition of ajowan essential oil have been reported(2), it have antibacterial and antioxidant activity of it caused to preserve the food materials(1). The application of chemical fertilizer leads to environmental pollution and ecological disaster (13). The proper approach to solve these problems is the use of sustainable agriculture fundamentals in agro ecosystems, that biological fertilizer such as vermicompost and Alkazotplus and Humic acid could be effective for these issues.In order to mentioned issues, the goal of this research was the examination of the effects of different fertilizer resources on essential oil of ajowan and soil properties in Ahvaz condition.
    Material and
    Methods
    a field experiment was conducted at the Agricultural Research Station of Shahid Chamran University in 2014-2015. Experimental design was randomized complete block design (RCBD) as a factorial arrangement with three replications.Nitrogen sources at the four levels (control (no nitrogen source), 150 kg/ha urea (U), 75 kg/ha sulfur-coated urea (SCU), half of Sulfur-coated urea (1/2 SCU) Alkazot Plus biological fertilizer) were first factor, and the second factor were organic fertilizers at 4 levels (control (no organic sources), humic acid, 5 tons/ha vermicompost, half of vermicompost humic acid). The measurement traits were essential oil percent and yield, soil organic matter percent, total nitrogen percent and soil phosphorus and potassium. After ripening the plants harvested at May 2015. The seeds were planted with 4 kg/ha seed density, the 30 cm distance between rows and 5cm far from distance in rows). The Ajowan seeds collected and its essential oil extracted with Clevenger apparatus and water distillation with water vapour methods.
    Results
    The results showed that the interaction between different sources of nitrogen and organic fertilizers on ajowan essential oil percent and yield was significant at 1%. The highest essential oil percent) 5.5%( and performance )85.4 kg/ha (were obtained at control (without nitrogen source( , vermicompost and urea (U) with vermicompost , respectively. The highest organic matter percentage)1.45%( , soil nitrogen percent) 0.06%( , the percent of soil potash ) 226.3 mg/kg( and soil phosphorus ) 22.38 mg/kg ( were obtained at urea (U) with control (without organic fertilizer) treatments , urea (U) with vermicompost , half of urea -coated Sulfur Alkazot Plus with vermicompost and urea (U) with vermicompost, respectively.
    Conclusion
    Integrate use of chemical and biological fertilizers, in addition to the positive environmental effects, had positive effects in increasing the characterization essential oil that can be economically effective and also by improving the characteristics of the soil, it could be attain sustainable agriculture )Permaculture(.
    Keywords: Sulfur-coated urea, Alkazot Plus, vermicompost, Carum copticum, Humic acid
  • Y. Hosseini, M. Homaee*, S. Asadi Kapourchal Pages 193-211
    Background And Objectives
    In most saline and non-saline soils, nitrogen is the most restrictive nutrient for plant growth. In saline soils, interactive effects of salinity and soil fertility is very important from optimum production. Nutrient imbalance is one of the problems with saline soils. In these circumstances, the fertilizer application may to increase osmotic effect of salt, the question is whether fertilizer is necessary or not, in saline soils? In order to answer these questions, an experiment with factors of salinity and nitrogen were carried out on canola.
    Materials And Methods
    In order to evaluate the interaction of salinity and nitrogen, a factorial experiment in a randomized complete block design with factors of salinity and nitrogen were carried out on canola. Salinity treatments were included a non-saline water (0.3 dS m-1), and natural saline waters with salinity of 3, 6, 9 and 12 dS m-1. Nutrient nitrogen levels were four value: zero (N1), 75 (N2), 150 (N3) and 300 (N4) mg N per kg of soil as the ammonium nitrate. The soil texture used in this research was sandy loam containing low amounts of salinity and nitrogen.
    Results
    The results showed that with increasing salinity, seed canola yield reduced and increased by adding nitrogen to the soil. In this experiment, nitrogen application even to the amount of 300 mg N kg, increased percentage of seed canola oil. The increase was little in the salinity of less than 12 dS m-1. Generally, with increasing water salinity and nitrogen application, nitrogen agronomy efficiency (NAE) decreased for oil production. NAE threshold for oil production in saline conditions depended on the amount of nitrogen application. NAE threshold for oil production in the first level of nitrogen equal to 0.3 dS m-1 and at higher levels of nitrogen increased to 6 dS m-1. By increasing nitrogen levels decreased sharply the percentage of nitrogen apparent recovery (NAR).
    Conclusion
    With increasing salinity, canola yield reduced and increased by adding nitrogen to the soil. In general, by increasing salinity (especially in high salinity), at all levels of nitrogen, nitrogen physiological efficiency (NPE) of canola increased. In the highest salinity value, N application, increased canola seed oil content so significantly. Nitrogen agronomic efficiency threshold for producing of canola oil in saline conditions depended on the amount of nitrogen application. According to the results, it is recommended to act more cautiously using large amounts of nitrogen in salt condition.
    Keywords: Apparent nitrogen recovery, Nitrogen agronomic efficiency, Nitrogen physiologic efficiency, Nutrient, Saline water
  • S.A.R. Seyed Jalali*, F. Sarmadian, M. Shorafa, Z. Mohammad Esmaiel Pages 213-224
    The measurement of wheat crop yield in large areas is time consuming and requires high expenses. One way to save time and cost, using geostatistical methods for mapping crop yield. In this research principle component analysis were used for identifying variables that have correlation with each other, and Kriging and Cokriging were used to map crop yield prediction. Fourty six samples were used for prediction as training, and 21 samples for test. For selection of covariate, principle component analysis were performed. So that predicted yield by square root method in PC2 was selected as covariat in Cokriging. Based on result of cross validation for predicted dataset, RMSE, MAE and MBE for Cokriging was 496, 417 and -91 kg/ha, and for Kriging was 896, 754 and -124 kg/ha. These result showed higher accuracy of yield estimation in Cokriging than Kriging., that also indicated higher accuracy of yield estimation in Cokriging than Kriging.
    Keywords: Geostatistic, Wheat, land characteristic, Gotvand, Interpolation