فهرست مطالب

تولید گیاهان زراعی - سال نهم شماره 3 (پاییز 1395)

مجله تولید گیاهان زراعی
سال نهم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • براتعلی خزایی، افشین سلطانی، ابوالفضل فرجی، امیر حجارپور صفحات 1-21
    سابقه و هدف
    متخصصین اصلاح نباتات جهت انتخاب اهداف اصلاحی خود از میان صفات مختلف فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی نیازمند دسته بندی محدودیت ها و همچنین قابلیت های موجود در گیاهان هستند؛ این موضوع باعث به وجود آمدن مفهومی به نام تیپ ایده آل شده است. رسیدن به تیپ ایده آل گیاهان زراعی مستلزم استفاده از روش های آماری مناسب است. هدف این مطالعه معرفی روش استفاده از مدل سازی رگرسیونی جهت تعیین تیپ ایده آل گیاهان زراعی به صورت موردی بر روی گیاه آفتابگردان در جنوب شهرستان گنبد کاووس می باشد.
    مواد و روش ها
    با انجام آزمایشی با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار و 12 هیبرید آفتابگردان، داده های مورد نیاز جهت استفاده در مدل سازی رگرسیونی جمع آوری شدند. به منظور تعیین مهمترین صفات و نشان دادن سهم صفات مختلف در تشکیل و تعیین عملکرد دانه از روش گزینش متغیر و رگرسیون چندگانه استفاده شد. با استفاده از رگرسیون چندگانه، ارتباط بین عملکرد با کلیه صفات به صورت کمی تعیین شد. همچنین با توجه به همبستگی منفی و یا مثبت موجود بین متغیرهای موثر در عملکرد، برای تعیین تیپ ایده آل فرضیه های مختلفی مطرح و جوانب مختلف آن مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    پنج صفت حداکثر تجمع ماده خشک، حداکثر تعداد برگ، وزن هزار دانه، درصد پوکی و درصد روغن که در افزایش عملکرد بیشترین نقش را داشتند، با استفاده از رگرسیون چندگانه، شناسایی و مقدار مطلوب هر یک از آنها مشخص شدند. این پنج متغیر، 57 درصد از تغییرات عملکرد را توجیه نمودند. نتایج نشان داد چنانچه ارتباط و همبستگی موجود بین برخی صفات دستخوش تغییرات قرار گیرد، می توان از آن به نفع عملکرد بهره جست. با توجه به همبستگی منفی موجود بین دو متغیر درصد روغن و حداکثر ماده خشک، برای تعیین تیپ ایده آل فرضیاتی مطرح شدند. اگر همبستگی موجود بین صفات درصد روغن و حداکثر تجمع ماده خشک قابل شکستن نباشد، عملکرد تیپ ایده آل نسبت به متوسط عملکرد هیبریدهای آفتابگردان 812 (از 2080 به 2892) کیلوگرم در هکتار افزایش خواهد یافت. در صورتی که مقدار حداکثر ماده خشک افزایش و درصد روغن در حد متوسط بماند، عملکرد تیپ ایده آل 873 (از 2080 به 2953) کیلوگرم در هکتار افزایش می یابد و چنانچه همبستگی بین حداکثر ماده خشک و درصد روغن شکسته شود، مقدار افزایش عملکرد 999 (از 2080 به 3079) کیلوگرم در هکتار خواهد بود.
    نتیجه گیری
    تیپ ایده آل تعیین شده باعث می شود متوسط عملکرد از 2080 کیلوگرم در هکتار به 2892 تا 3079 کیلو گرم در هکتار در تیپ ایده آل قابل افزایش یابد. نتایج روش مورد استفاده در این تحقیق به علت اینکه به اختلافات ژنتیکی بین ارقام توجه دارد، می تواند در کنار سایر روش ها راهگشای متخصصان اصلاح نباتات در جهت حرکت به سمت تیپ ایده آل گیاهان زراعی باشد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، تیپ ایده آل، مدل عملکرد، رگرسیون چندگانه
  • سرور خرم دل، پرویز رضوانی مقدم، لیلا جعفری صفحات 22-43
    سابقه و هدفامروزه مشخص شده است که جابجایی و انتشار کربن در مخازن مختلف خاک، گیاه و جو، می تواند نقش اساسی در پایداری بوم نظام های کشاورزی و کاهش مشکلات زیست محیطی و بخصوص گرمایش جهانی و تغییر اقلیم داشته باشد. دی اکسید کربن یکی از مهمترین گازهای گلخانه ای بوده که افزایش غلظت آن در جو سبب گرمایش جهانی و تغییر اقلیم شده است (8). ترسیب کربن افزایش کربن آلی خاک است که از طریق بهبود توزیع عمقی کربن آلی و تثبیت آن در خاک، یکی از ساده ترین راهکارهای تخفیف غلظت این گاز محسوب می شود (18و 52).
    مواد و روش هااین مطالعه با هدف ارزیابی توانایی بالقوه ترسیب کربن در اندام های مختلف هوایی و زیرزمینی کلزا (Brassica napus L.) به عنوان یکی از گیاهان زراعی دانه روغنی مهم منطقه خراسان رضوی در سال 1393 انجام شد. نمونه برداری به روش تصادفی سیستماتیک از 10 مزرعه در قالب 30 پلات 5/0 متر مربعی در طول سه ترانسکت 50 متری اجرا گردید. برای تعیین ضرایب تبدیل ترسیب کربن در اندام های هوایی و زیرزمینی شامل خورجین و بذر، ساقه، برگ و ریشه از روش احتراق استفاده شد. سپس پتانسیل ترسیب کربن اندام های هوایی و زیرزمینی و زیرزمینی کلزا و خاک تعیین شد. پس از محاسبه میزان انتشار گازهای گلخانه‏ای شامل دی اکسید کربن (CO2)، اکسید نیتروژن (N2O) و متان (CH4) با استفاده از ضرایب انتشار، پتانسیل گرمایش جهانی تعیین گردید.
    یافته هابر اساس نتایج این آزمایش، میانگین عملکرد خورجین+بذر، ساقه، برگ و ریشه کلزا به ترتیب برابر با 46/33، 60/36، 54/17 و 91/22 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. میانگین ترسیب کربن خاک مزارع کلزا 46/3 تن در هکتار محاسبه گردید. ضرایب تبدیل و پتانسیل ترسیب کربن اندام های هوایی و زیرزمینی کلزا به طور معنی داری مختلف بودند (01/0p≤). بیشترین ضریب تبدیل برای خورجین و بذر با 65/51 درصد بدست آمد. مجموع پتانسیل ترسیب کربن اندام های هوایی و زیرزمینی برابر با 12/5 تن در هکتار بود، بالاترین و پایین ترین پتانسیل ترسیب کربن به ترتیب برای ساقه با 81/1 تن در هکتار و برگ با 76/0 تن در هکتار حاصل گردید. بیشترین مجموع انتشار گازهای گلخانه ای برای مصرف کودهای نیتروژنه با 688/0 تن دی اکسید کربن و پتانسیل گرمایش جهانی برابر با 35/1 تن معادل دی اکسید کربن به ازای یک هکتار محاسبه گردید.
    نتیجه گیریبدین ترتیب، کاهش مصرف کودهای شیمیایی و افزایش کاربرد بقایای اندام های هوایی و زیرزمینی کلزا به خاک را می توان به عنوان راهکاری بوم شناختی در جهت بهبود پتانسیل ترسیب کربن مزارع این گیاه مدنظر قرار داد که از طریق کاهش انتشار گازهای گلخانه ای، تخفیف تغییر اقلیم را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: انتشار گاز گلخانه ای، تغییر اقلیم، راهکار اکولوژیک، گرمایش جهانی، گیاه دانه روغنی
  • محمد صدقی، علی نعمتی، رئوف سید شریفی، مبینا غلامحسینی صفحات 45-65
    سابقه و هدف
    با توجه به این که در اقلیم شهرستان اردبیل، کشت و کار ذرت هیبرید به ندرت امکان پذیر است، اولین اقدام در زمینه زراعت این گیاه تعیین تاریخ کاشت مناسب از نظر دست یابی به عملکرد مطلوب است. کاربرد نیتروژن به عنوان پرمصرف ترین عنصر غذایی مورد نیاز گیاهان، می تواند عملکرد را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین، در مطالعه حاضر، تاثیر تاریخ های مختلف کاشت و مقادیر مختلف نیتروژن بر عملکرد، اجزای عملکرد و کارایی مصرف کود در ذرت هیبرید بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی به منظور بررسی تاثیر مقادیر مختلف کود نیتروژنه در تاریخ های مختلف کاشت بر عملکرد و کارآیی مصرف کود ذرت دانه ای (هیبرید سینگل کراس 404) در شرایط آب و هوایی اردبیل اجرا شد. کرت های اصلی به تاریخ های مختلف کاشت در سه سطح (20 و30 اردیبهشت و 9خرداد ماه) و کرت های فرعی به سطوح مختلف کود نیتروژنه در چهار سطح (صفر، 75، 150 و 225 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) اختصاص داده شد. عملکرد، اجزای عملکرد و کارایی مصرف کود اندازه گرفته شد.
    یافته ها
    عملکرد دانه تحت تاثیر برهم کنش تاریخ کاشت و سطوح مختلف کود نیتروژنه قرار گرفت، به طوری که بیشترین عملکرد دانه (33/12 تن در هکتار) در تاریخ کاشت اول (20 اردیبهشت) و با کاربرد 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دست آمد. بیشترین وزن هزار دانه (226 گرم) با کاربرد 225 کیلوگرم نیتروژن در تاریخ های کاشت 20 و 30 اردیبهشت و عملکرد بیولوژیک (4/38 تن در هکتار) در سطح 225 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در تاریخ کاشت 20 اردیبهشت به دست آمد. نتایج نشان داد که کارآیی مصرف کود حاصل از عملکرد دانه ذرت، تحت تاثیر کود نیتروژنه و برهم کنش تاریخ کاشت×کود نیتروژنه قرار دارد، در حالی که تاریخ کاشت بر کارآیی مصرف نیتروژن تاثیر معنی داری نداشت. مقایسه میانگین ها نشان داد که بیشترین کارآیی مصرف کود (5/36 کیلوگرم بر کیلوگرم) مربوط به مصرف 75 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در تاریخ کاشت سوم (9 خرداد) بوده است. بیشترین تعداد دانه در بلال (436) از تاریخ کاشت سوم (9 خرداد) و مصرف 225 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنه حاصل شد، همچنین بیشترین وزن کل دانه در بلال (6/89 گرم) نیز از تاریخ کاشت اول (20 اردیبهشت) و مصرف 225 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنه به دست آمد.
    نتیجه گیری
    برای رسیدن به بیشترین عملکرد دانه (12330 کیلوگرم در هکتار) در شرایط اقلیمی اردبیل، کشت ذرت در تاریخ 20 اردیبهشت و مصرف 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: سینگل کراس، بلال، عملکرد، فصل رشد، نیتروژن
  • افسانه معصومی پور، بنیامین ترابی، اصغر رحیمی صفحات 67-86
    سابقه و هدف
    همبستگی نزدیکی بین مقدار تشعشع دریافتی توسط گیاه و رشد آن وجود دارد. کارایی دریافت و جذب تشعشع خورشیدی تا حد زیادی تابع شاخص سطح برگ، ضریب خاموشی نور و همچنین کارایی مصرف نور می باشد. به منظور بررسی ضریب خاموشی و کارایی مصرف نور در ارقام مختلف گلرنگ در سطوح مختلف کود نیتروژن، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجان طی سال زراعی 93-1392انجام شد.
    مواد و روش ها
    آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار اجراء شد. فاکتورهای آزمایش شامل کود نیتروژن به عنوان عامل اصلی در پنج سطح (شاهد، 50، 100، 150 و 200 کیلوگرم در هکتار) و 4 توده گلرنگ (محلی اصفهان، گلدشت، صفه و نایین) به عنوان عامل فرعی بودند. در طول دوره آزمایش همزمان با اندازه گیری تشعشع بالا و پایین پوشش گیاهی، 8 نوبت نمونه برداری جهت تعیین صفات مختلفی نظیر شاخص سطح برگ، و ماده خشک تولیدی انجام شد و بر اساس آن ضریب خاموشی و کارایی مصرف نور (RUE) تعیین گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ضریب خاموشی نور تحت تاثیر کود قرار نگرفت، اما مقایسه ضریب خاموشی در ارقام مختلف نشان داد که توده گلدشت با توده محلی اصفهان و صفه تفاوت معنی داری داشته، و میزان آن برای توده های محلی اصفهان، گلدشت، نایین و صفه به ترتیب برابر با 46/0 ، 54/0 ، 48/0و 46/0 برآورد شد. کارایی مصرف نور تحت تآثیر کود نیتروژن قرارگرفت، به طوری که در ارقام محلی اصفهان، گلدشت و صفه میزان RUE در سطوح کودی150 و 200 کیلوگرم اختلاف معنی داری با سطح شاهد داشت و در توده نایین میزان آن در سطح 200 کیلوگرم، تفاوت معنی داری را با سطح شاهد نشان داد. میزان RUE برآورد شده در توده های مختلف تفاوت معنی داری با هم نداشتند، و مقدار آن برای توده های محلی اصفهان، گلدشت، نایین و صفه به ترتیب برابر 45/4، 19/4، 62/4 و 35/4 گرم بر مگاژول برآورد شد. همچنین حداکثر شاخص سطح برگ در همه توده ها از سطح کودی100 کیلوگرم در هکتار به بالا اختلاف معنی داری را با سطح شاهد نشان دادند.
    نتیجه گیری
    در این آزمایش با افزایش سطح کود میزان شاخص سطح برگ به طور قابل توجهی افزایش یافت. افزایش شاخص سطح برگ باعث شد که کارایی مصرف نور تحت تاثیر نیتروژن قرار بگیرد و به طور کلی بالاترین کارایی مصرف نور در سطح 100 تا 150 کیلوگرم بدست آمد. به نظر می رسد مناسب ترین توده در کارایی استفاده از نور در بین توده های فوق، توده نایین باشد.
    کلیدواژگان: شاخص سطح برگ، ضریب خاموشی، کارایی مصرف نور، گلرنگ، نیتروژن
  • زهرا شهپری، اسفندیار فاتح، امیر آینه بند صفحات 87-104
    سابقه و هدف
    وجود اقلیم خشک در کشور، عدم تناوب صحیح زراعی، جمع آوری، سوزاندن و خارج کردن بقایای گیاهی از زمین زراعی، مصرف بی رویه کودهای شیمیایی و عدم مصرف کودهای آلی، موجب شده است که میزان مواد آلی در خاک های کشور کمتر شود که این مسئله باعث کاهش حاصل خیزی خاک و به دنبال آن کاهش عملکرد محصول شده است (16). ترکیب بقایای گیاهی یا نگه داری آن ها در سطح خاک باعث بهبود کیفیت خاک می شود (6 و 33). بقایای گیاهی می توانند منبع پایداری برای تولید سوخت زیستی و دیگر تولیدات صنعتی باشد. به هر حال، حذف آن ها از سطح مزرعه ممکن است اثرات منفی روی تولید محصول و کیفیت محیط زیست داشته باشد. نتایج آزمایشی نشان داد که حذف بقایا روی کربن آلی خاک اثر داشت و این اثرات در جایی بیش تر نمایان شد که میزان بالاتری از بقایا حذف شده بود (32).
    مواد و روش ها
    آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز در سال زراعی 94-1393 اجرا شد. فاکتور اول شامل نوع بقایا (کلزا و گندم)، فاکتور دوم، مدیریت بقایا (سوزاندن، برگرداندن 30% بقایا به خاک و حذف بقایا) و فاکتور سوم مدیریت نیتروژن (اوره kg/ha) 150)، کود بیولوژیک آلکازوت پلاس + اوره معمولی (kg.ha-1 75 ) و اوره با پوشش گوگردیkg/ha) 75) بود. صفات مورد مطالعه در این آزمایش شامل عملکرد و پروتئین دانه، نیتروژن، پتاسیم و فسفر قابل جذب خاک و گیاه بودند. رقم مورد نظر بهرنگ، با تراکم 350 بوته در متر مربع و در کرت هایی به طول 3 و عرض 2 متر صورت گرفت. عملیات برداشت در اواخر فروردین ماه 1394 پس از رسیدگی کامل انجام شد.
    یافته ها
    نتایج آزمایش بر روی صفات نشان داد که بیش ترین عملکرد دانه با ( t.ha-192/6) از کاربرد 150 کیلوگرم در هکتار کود اوره و سوزاندن بقایای کلزا به دست آمد. تیمار برگرداندن بقایای کلزا و کاربرد اوره با پوشش گوگردی بیش ترین مقدار پروتئین دانه را با 25/15درصد و نیتروژن موجود در دانه را با 61/2 درصد دارا بود. بیش ترین مقدار فسفر و پتاسیم دانه به ترتیب مربوط به تیمارهای تلفیق کود بیولوژیک و شیمیایی به همراه حذف بقایای گندم و برگرداندن بقایای گندم با کاربرد اوره با پوشش گوگردی بود.
    نتیجه گیری کلی: به طور کلی تیمار برگرداندن بقایای گیاهی اثر مثبتی بر صفات مورد بررسی داشته و تا حدی باعث افزایش در فراهمی عناصر موجود در خاک شده است. بیش ترین مقدار نیتروژن و فسفر خاک از تیمار برگرداندن بقایای کلزا به همراه کاربرد 150 کیلوگرم در هکتار اوره به دست آمد. تیمار برگرداندن بقایای کلزا به همراه کاربرد مخلوط کود بیولوژیک و شیمیایی از لحاظ محتوای پتاسیم خاک نسبت به بقیه تیمارها عملکرد بهتری داشت. هر چند آتش زدن بقایای به دلیل وجود عناصر غذایی در ساختار آن و با توجه به این که بدون طی چرخه پوسیده شدن، عناصر غذایی را در اختیار گیاه قرار می دهد و در بیشتر صفات باعث افزایش شده اما این روند یک مسئله کوتاه مدت است و اگر به اثرات بعدی آن در بلند مدت نگاه شود، مضرات آن بیش تر از محاسن بوده و ادامه این روند علاوه بر تخریب ساختمان خاک به مرور زمان باعث کاهش عملکرد خواهد شد.
    کلیدواژگان: نوع بقایا، آلکازوت پلاس، اوره با پوشش گوگردی، گندم دوروم
  • احمدرضا دادرس، حبیب الله سمیع زاده، حسین صبوری صفحات 105-132
    سابقه و هدف
    با توجه به اینکه تنش خشکی به عنوان یک محدودیت بزرگ در تولید و عملکرد پایدار محصولات گیاهی از جمله سویا محسوب می گردد، شناسایی ژنوتیپ های متحمل به کم آبی می تواند یک راهکار ارزشمند در مقابله با این معضل باشد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و گروهبندی ارقام و لاین های پیشرفته سویا بر اساس صفات مختلف زراعی جهت توصیه برترین ارقام و لاین ها در محیط بدون تنش و تحت تنش خشکی در دو منطقه رشت و گنبد کاووس طراحی شد.
    مواد و روش ها
    مواد گیاهی شامل 100 لاین پیشرفته به همراه 21 رقم سویا بود که در دو محیط تحت تنش آبی (25 درصد ظرفیت زراعی) و بدون تنش و در دو منطقه در سال زراعی 1393 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار کشت شد. تعداد 21 صفت شامل صفات فنولوژیکی، موفولوژیکی و عملکرد و اجزای عملکرد مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه واریانس مرکب، تجزیه خوشه ای، تجزیه تابع تشخیص و تجزیه به مولفه های اصلی انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج تجزیه واریانس برای 21 صفت مورد بررسی نشان داد برای تمامی صفات اختلاف بین ژنوتیپ ها و حداقل یکی از برهمکنش ها در سطح احتمال یک درصد معنی دار بودند که نشان دهنده تنوع بالا و واکنش متفاوت ارقام و لاین ها در محیط های مختلف از لحاظ صفات اندازه گیری شده بود. بر این اساس سایر تجزیه ها در هر کدام از محیط ها به طور مجزا مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه خوشه ایارقام و لاین ها را در هر کدام از محیط ها به دو تا سه گروه تقسیم بندی نمود. ارقام و لاین های برتر در خوشه هایی قرار گرفتند که میانگین اکثر صفات مهم آنها بالاتر از سایر گروه ها و میانگین کل بود. در مجموع ارقام و لاین های 8، 16، 36، 37، 42، 63، 67، 72 و 86 هم در شرایط بدون تنش و هم در شرایط تنش خشکی رشت در گروه برتر واقع شدند و ارقام و لاین های 34، 43، 62، 66 و 70 در هر دو شرایط بدون تنش و تنش خشکی در گنبد کاووس نمود بهتری داشتند. تجزیه تابع تشخیص بر روی گروه های منفک از تجزیه خوشه اینشان داد در اغلب محیط ها، صفات وزن کل بوته، وزن دانه در کل غلاف ها، تعداد کل غلاف و تعداد دانه در کل غلاف ها بیشترین تاثیر را در تمایز گروه ها داشتند. به طوری که گروه های شامل ارقام و لاین های برتر از لحاظ این صفات ارزش های بالاتری را به خود اختصاص دادند.
    نتیجه گیری
    انتظار می رود بتوان پس از تایید نتایج در چند سال، از لاین ها و ارقام متحمل شناسایی شده در مناطق مورد بررسی استفاده نمود و با توجه به نقش موثرتر برخی از صفات از جمله وزن کل بوته، وزن دانه در کل غلاف ها و تعداد غلاف، باید در برنامه های به-نژادی از قبیل غربال و بهبود ژنوتیپ ها در اولویت قرار گیرند.
    کلیدواژگان: تجزیه به مولفه های اصلی، تجزیه تابع تشخیص، تجزیه خوشه ای، تنش کم آبی، سویا
  • کامی کابوسی، اکبر نودهی صفحات 133-151
    سابقه و هدف
    در مناطق خشک و نیمه خشک دنیا، فشار زیادی برای استفاده از آب های لب شور در آبیاری گیاهان وجود دارد. در نتیجه شناسایی گیاهان و ارقام مقاوم به شوری مورد نیاز می باشد. سودمندی ورمی کمپوست در کاهش اثرات زیان بار شوری در برخی گیاهان گزارش گردیده است.
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی اثر 4 سطح شوری آب آبیاری (شامل 15/1، 4، 7 و 10 دسی زیمنس بر متر) بر صفات کمی و کیفی چهار رقم کلزا (شامل سه رقم هایولا 4815، 308 و 401 و رقم RGS 003) در شرایط کاربرد 10 تن بر هکتار کود ورمی کمپوست، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. آزمایش در سال زراعی 94-1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان به صورت گلدانی در محیط آزاد و در زیر سایه بان (به منظور محروم کردن گیاه از دریافت بارندگی) انجام شد. به منظور جلوگیری از اثر سمیت ویژه برخی یون ها، برای تهیه سطوح متفاوت شوری از ترکیب چهار نمک CaCl2، NaCl، MgCl2، MgSO4با نسبت وزنی برابر استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که صفات عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی، شاخص برداشت، عملکرد روغن، کارایی مصرف آب دانه و کارایی مصرف آب دانه روغن کلزا به صورت معنی داری تحت تاثیر رقم قرار گرفتند. آزمون مقایسه میانگین ها نشان داد که در همه صفات مورد بررسی، بجز شاخص برداشت، رقم هایولا 401 برتر از سایر ارقام بود، اگرچه در برخی صفات این برتری از نظر آماری معنی دار نبود. در مقابل، رقم RGS 003 نیز کمترین میزان عملکرد دانه، شاخص برداشت و کارایی مصرف آب دانه را دارا بود. میزان عملکرد دانه و کارایی مصرف آب دانه رقم هایولا 401 نسبت به رقم RGS 003 حدود 23 درصد بیشتر بود. نتایج نشان داد که اثر شوری فقط بر صفات عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی و کارایی مصرف آب دانه معنی دار بود. بر اساس آزمون مقایسه میانگین ها، کمترین میزان صفات عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی و کارایی مصرف آب دانه در شاهد (15/1 دسی زیمنس بر متر) و بیشترین میزان این صفات در تیمار شوری آب آبیاری 7 دسی زیمنس بر متر مشاهده گردید و افزایش بیشتر شوری موجب کاهش این صفات گردید. همچنین اثر متقابل شوری و رقم بر هیچ یک از صفات مورد بررسی معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد افزایش صفات عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی و کارایی مصرف آب دانه تا شوری 7 دسی زیمنس بر متر به دلیل افزایش جذب مواد غذایی از محلول خاک، کاهش قابلیت آبشویی مواد غذایی از محلول خاک (به دلیل کاهش قابلیت حلالیت آب) و تحریک گیاه جهت مقابله با تنش بوده است. همچنین کاربرد کود ورمی کمپوست از طریق بهبود شرایط فیزیکی و شیمیایی خاک توانست موجب افزایش آستانه تحمل به شوری ارقام مورد بررسی گردد.
    کلیدواژگان: RGS، شوری آب، گرگان، هایولا
  • سونا مظفری، سارا خراسانی نژاد، حسین گرگینی شبانکاره صفحات 153-175
    سابقه و هدف
    خشکی از مهمترین عوامل محدودکننده رشد گیاهان در سرتاسر جهان و شایع ترین تنش محیطی است. بنابراین با استفاده از انواع کودهای طبیعی از جمله اسیدهیومیک، می توان از حداقل آب استفاده نموده و موجب کاهش تبخیر آب از خاک، حفظ و ذخیره آب در خاک گردید. لذا در همین راستا و به دلیل اهمیت بالای گیاه خرفه در درمان بیماری های قلبی- عروقی، سرطان، آسم، دیابت نوع یک و بیماری های عفونی، آزمایشی با هدف بررسی اثر رژیم های آبیاری و کاربرد اسیدهیومیک بر برخی ویژگی های مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه دارویی خرفه (Portulaca oleracea L.) انجام شد.
    مواد و روش ها
    آزمایشی در سال زراعی 94-93 به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه دانشکده تولیدگیاهی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایش در چهار سطح رژیم های آبیاری شامل مقادیر 25، 50، 75 و 100 درصد ظرفیت زراعی و چهار سطح اسیدهیومیک شامل صفر، 200، 400 و 600 میلی گرم در لیتر لحاظ گردید. صفات مورد ارزیابی عبارت از ارتفاع بوته، تعداد ساقه فرعی، قطر ریشه، طول ریشه، وزن خشک و تر ساقه، وزن خشک و تر برگ، شاخص سطح برگ، محتوای نسبی آب برگ، پرولین، محتوای کلروفیل a، b و کل بودند. پس از عملیات کاشت، برداشت و اندازه گیری عملکرد رشد، کلروفیل به روش آرنون و پرولین به روش بیتز اندازه گیری شد.
    یافته ها
    افزایش سطوح رژیم آبیاری سبب کاهش معنی دار ارتفاع بوته، تعداد ساقه فرعی، طول ریشه، وزن تر و خشک ساقه، شاخص سطح برگ، وزن تر و خشک برگ گردید. همچنین اثر رژیم آبیاری در بالاترین سطح منجر به کاهش 53/6 درصدی محتوای نسبی آب برگ و افزایش 09/1 درصدی پرولین نسبت به شاهد گردید. میزان کلروفیل a، b و کل در اثر رژیم آبیاری کاهش یافت و در کمترین مقدار آبیاری در ظرفیت زراعی (25 درصد ظرفیت زراعی) به ترتیب 40/0، 25/0 و 66/0 میلی گرم در گرم به حداقل مقدار خود رسید. تیمار اسیدهیومیک نیز بر تمامی صفات مورفولوژیک مورد بررسی بجز وزن تر و خشک ساقه اثر معنی داری داشت و این تاثیر در 200 میلی گرم در لیتر به حداکثر خود رسید. همچنین اسیدهیومیک بر میزان پرولین و محتوای نسبی آب برگ معنی دار بود درحالی که برای صفات کلروفیلی (a، b و کل) اثر معنی داری مشاهده نشد. اثر متقابل رژیم آبیاری و کاربرد اسیدهیومیک بجز صفات وزن تر و خشک ساقه، شاخص سطح برگ و کلروفیل b برای سایر صفات مورد بررسی معنی دار بود. در شرایط رژیم آبیاری محلول پاشی با 600 میلی گرم در لیتر موجب افزایش 72/1 درصدی پرولین نسبت به شاهد گردید. حداکثر مقدار کلروفیل a و کل از آبیاری در 100 درصد ظرفیت زراعی و کاربرد 200میلی گرم در لیتر اسیدهیومیک و بیشترین مقدار محتوای نسبی آب از آبیاری در 100 درصد ظرفیت زراعی و کاربرد 400 میلی گرم در لیتر اسیدهیومیک مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که افزایش شدت تنش خشکی باعث کاهش صفات بررسی شده می گردد، با این حال تیمار کودی اسیدهیومیک از گیاهان خرفه در برابر تنش خشکی محافظت کرد و باعث کاهش خسارت های ناشی از تنش خشکی شد. نتایج بدست آمده از این آزمایش، تیمار 75 درصد ظرفیت زراعی وکاربرد 200 میلی گرم اسیدهیومیک را به عنوان بهترین تیمار از لحاظ صرفه اقتصادی معرفی می کند، زیرا با مصرف کمتر آب و اسیدهیومیک می توان به همان عملکرد که سطوح بالاتر کاربرد این تیمار ها دارند دست یافت. بطورکلی نتایج این مطالعه نشان داد که می توان اعمال اسیدهیومیک را در صورت انجام آزمایش های تکمیلی جهت کاهش اثرات سوء رژیم های آبیاری توصیه کرد.
    کلیدواژگان: اسید آلی، پرولین، تنش کم آبی، کلروفیل، گیاه دارویی
  • زینب اورسجی، احمد نظامی، کبری اروجی، المیرا محمدوند، آسیه سیاهمرگویی صفحات 177-189
    سابقه و هدف
    با توجه به مشکلات زیست محیطی ناشی از مصرف علف کش ها می توان با مدیریت تلفیقی ضمن حفظ کارایی علف کش ها، میزان مصرف آنها را کاهش داد. کشاورزان همواره با آلودگی علف های هرز در مزارع خود مواجه اند و تعداد کارگران وجین کار، دفعات شخم و میزان مصرف علف کش، برای کنترل علف های هرز نشان از اهمیت آنها دارد (او، 1986). با این که معرفی علف کش ها پیشرفتی مهم در زمینه کشاورزی محسوب می شود (پیک و همکاران، 1991) اما آسیب به محصول زراعی، نگرانی-های مربوط به انتقال علف کش به مناطق غیر هدف، شدت گرفتن مقاومت علف های هرز به علف کش ها، افزایش نگرانی های زیست-محیطی و سلامت انسان، از جمله موضوعات موثر در بازنگری مدیریت شیمیایی علف های هرز می باشد (بلک شا، 2006). مدیریت بلند مدت و موفق علف های هرز نیازمند تغییر روش کنترل ساده علف های هرز به سامانه ای است که تولید مثل علف هرز را محدود نموده، جوانه زنی آن را کاهش و توان رقابت آن را با محصول زراعی به حداقل رساند. هدف از اجرای این آزمایش، بررسی امکان کاهش مقدار مصرف علف کش کلودینافوپ در تلفیق با تراکم های مختلف گندم جهت کنترل یولاف وحشی در مزارع گندم می باشد.
    مواد و روش ها
    آزمایش مزرعه ای در سال 1387 در روستای حسین آباد ملک واقع در 25 کیلومتری شرق شهرستان گرگان انجام شد. عملیات تهیه زمین شامل شخم و دو دیسک عمود بر هم و کرت بندی بودند. کرت های آزمایشی به ابعاد 2 در 5 متر در نظر گرفته شدند. این آزمایش، به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد که تیمارها شامل تراکم های گندم (توصیه شده و 150 درصد تراکم توصیه) و دز علف کش کلودینافوپ (عدم مصرف، 60، 80 و 100 درصد دز توصیه شده) و نحوه کاربرد علف کش (یکباره و خرد شده) بودند. وزن تر و خشک علف های هرز به تفکیک گونه یک ماه پس از سم پاشی اندازه گیری شدند. عملکرد گندم با حذف اثر حاشیه ای از مساحت سه متر مربع محاسبه گردید.
    یافته ها
    نتایج آزمایش نشان داد که درصد کنترل علف هرز یولاف وحشی (Avena ludoviciana) در کاربرد خرد شده علف کش کلودینافوپ بیشتر از کاربرد یکباره آن بود. افزایش تراکم گندم به 150 درصد تراکم توصیه شده باعث افزایش کارایی کنترل در کاربرد یکباره علف کش کلودینافوپ شد، در حالی که کاربرد خرد شده، بدون افزایش تراکم گندم، همواره کارایی بیشتری نسبت به کاربرد یکباره نشان داد. عملکرد گندم نیز همواره در کاربرد خرد شده علف کش بیشتر از کاربرد یکباره آن بود. تفاوت معنی داری بین عملکرد گندم در کاربرد خرد شده 80 و 100 درصد دز توصیه شده کلودینافوپ در هر دو تراکم توصیه شده و 150 درصد تراکم توصیه شده وجود نداشت. می توان نتیجه گرفت که عملکرد مطلوب در هر دو تراکم گندم در کاربرد خرد شده 80 درصد دز توصیه شده کلودینافوپ بدست آمد. همینطور با افزایش کارایی علف کش کلودینافوپ، عملکرد گندم افزایش یافت و این افزایش عملکرد در هر دو کاربرد خرد شده و یکباره از رابطه مستقیم برخوردار بود.
    نتیجه گیری
    رهیافت کاربرد خرد شده علف کش باعث افزایش کارایی کنترل علف هرز و کاهش میزان مصرف علف کش کلودینافوپ به میزان 20 درصد شد.
    کلیدواژگان: کاربرد یکباره، کاربرد خرد شده، کارایی علف کش، مدیریت تلفیقی
  • داوود دوانی، مجید نبی پور، حبیب الله روشنفکر دزفولی صفحات 191-209
    سابقه و هدف
    شوری خاک و آب آبیاری از مهم ترین عوامل محدود کننده تولید گیاهان زراعی در مناطق خشک و نیمه خشک می باشد. ذرت به دلیل تنوع، سازگاری و ارزش غذایی فراوان در ردیف بهترین گیاهان زراعی قرار دارد و در سطح جهانی از نظر میزان تولید در رتبه اول است. الگوی کاشت بوته ها می تواند بر دسترسی آنها به نور، آب و عناصر غذایی موثر باشد. سیتوکینین از طریق تجمع کلروفیل و تبدیل اتیوپلاست به کلروپلاست و جمع آوری رادیکال های آزاد پیری برگ را به تعویق می اندازد. اکسین ها نیز نقش بسیار مهمی در تحمل گیاهان به تنش شوری دارند. اکسین در انتقال کربوهیدرات ها در زمان تولید آنها نقش دارد. لذا هدف از این تحقیق بررسی اثر زمان محلول پاشی تنظیم کننده های رشد سیتوکینین و اکسین بر شاخص های تحمل به شوری ذرت دانه ای تحت الگو های مختلف کاشت در شرایط شوری بود.
    مواد و روش ها
    آزمایش به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی بوشهر در سال 1393 اجرا شد. الگوی کاشت (یک ردیف روی پشته، دو ردیف طرفین پشته به صورت زیگزاگ و یک ردیف کف فارو) به عنوان فاکتور اصلی و مصرف یا عدم مصرف تنظیم کننده (عدم مصرف، مصرف سیتوکینین در مرحله V8-V10 و مصرف اکسین در زمان ظهور ابریشم) در کرت های فرعی بررسی گردید. هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک برابر با 2/5 و آب مزرعه برابر با 4 دسی زیمنس بر متر بود. فاصله بوته ها روی ردیف در الگوی کاشت یک ردیفه و کف فارو برابر با 5/17 و در روش دو ردیفه برابر با 35 سانتی متر بود و بدین ترتیب تراکم بوته برای تمامی تیمارها 75000 بوته در هکتار بود. از بنزیل آدنین و ایندول بوتریک اسید به ترتیب به عنوان تنظیم کننده های سیتوکینین و اکسین استفاده شد که به ترتیب با غلظت 50 و 10 میلی گرم در لیتر محلول پاشی شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که کاشت دو ردیفه و کف فارو نسبت به الگوی کاشت معمول عملکرد دانه را به ترتیب 6/30 و 4/43 درصد افزایش دادند. الگوی کاشت کف فارو بیشترین مقدار کلروفیل a و b و کارتنوئید، محتوای نشاسته و K+ را داشت در حالی که بیشترین مقدار نفوذ پذیری نسبی غشاء و Na+/K+ به الگوی کاشت معمول اختصاص داشت. مصرف سیتوکینین و اکسین منجر به افزایش عملکرد دانه به ترتیب به میزان 3/34 و 5/43 درصد شد. نفوذ پذیری نسبی غشاء و Na+/K+ با مصرف تنظیم کننده کاهش یافت و کمترین مقدار به ترتیب برابر با 29/26 و 27/0 به تیمار اکسین اختصاص داشت. میزان کلروفیل a، b و کارتنوئید و محتوای نشاسته با مصرف تنظیم کننده-های رشد افزایش نشان داد و بیشترین مقدار با مصرف اکسین به دست آمد. بیشترین میزان پرولین (06/4 (میلی گرم در گرم وزن تر برگ) به الگوی کاشت معمول همراه با مصرف اکسین مربوط بود در حالی که کمترین میزان پرولین (32/2 میلی گرم) به تیمار الگوی کاشت دو ردیفه و بدون مصرف تنظیم کننده اختصاص داشت. در هر سه الگوی کاشت بیشترین میزان کل قند های محلول بدون مصرف تنظیم کننده به دست آمد. همچنین در الگوهای مختلف کاشت بیشترین میزان یون سدیم بدون مصرف تنظیم کننده به دست آمد در حالی که کمترین میزان یون سدیم با تیمار اکسین مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج نشان داد که تغییر الگوی کاشت به کف فارو و محلول پاشی سیتوکینین در مرحله 8 تا 10 برگی و اکسین در زمان ظهور ابریشم به ترتیب با غلظت 50 و 10 میلی گرم در لیتر باعث افزایش تحمل به شوری ذرت گردید.
    کلیدواژگان: پرولین، ظهور ابریشم، کف فارو
  • هاشم امین پناه، ابوذر عباسیان صفحات 211-230
    سابقه و هدف
    بخش قابل توجهی از کود نیتروژن مصرف شده در مزارع برنج از طریق دنیتریفیکاسیون، تعصید و آبشویی از دسترس گیاه خارج و سبب آلودگی محیط زیست می گردد. به نظر می رسد که کشت گیاهان زمستانه خانواده بقولات در تناوب با برنج و استفاده از باکتری های محرک رشد گیاه می تواند راهکار مناسبی جهت کاهش مصرف کودهای شیمیایی نیتروژنه و افزایش پایداری تولید در مزارع برنج باشد. این آزمایش به منظور بررسی اثر تناوب زراعی، مقدار نیتروژن و کاربرد باکتری ازتوباکتر کروکوکوم بر رشد و عملکرد برنج (رقم شیرودی) در ایستگاه تحقیقات برنج تنکابن، استان مازندران، در سال زراعی 1393- 1392 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این آزمایش به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. عامل اصلی شامل تناوب زراعی (شبدر برسیم - برنج، باقلا - برنج و آیش - برنج (شاهد)) بود. سه سطح کود نیتروژنه (50، 75 و 100 درصد از مقدار کود شیمیایی نیتروژن توصیه شده که به ترتیب برابر 50، 75 و 100 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بود) و دو سطح باکتری ازتوباکتر کروکوکوم (تلقیح و عدم تلقیح) به صورت فاکتوریل در کرت های فرعی قرار گرفتند.
    یافته ها
    تجزیه واریانس نشان داد که عملکرد شلتوک به طور معنی داری تحت تاثیر تناوب زراعی، کاربرد باکتری ازتوباکتر کروکوکوم و مقدار نیتروژن قرار گرفت. عملکرد شلتوک در تناوب زراعی باقلا – برنج (8/6174 کیلوگرم در هکتار) به طور معنی داری کمتر از عملکرد برنج در تناوب زراعی آیش – برنج (3/7352 کیلوگرم در هکتار) و شبدر برسیم – برنج (8/7554 کیلوگرم در هکتار) بود. در ضمن، اختلاف معنی داری در عملکرد شلتوک بین تناوب های زراعی آیش- برنج و شبدر برسیم – برنج وجود نداشت. کاربرد باکتری ازتوباکتر کروکوکوم سبب افزایش معنی دار عملکرد شلتوک به میزان هشت درصد گردید. با افزایش مصرف نیتروژن از 50 به 75 کیلوگرم در هکتار، عملکرد شلتوک به طور معنی داری افزایش یافت و از 8/6628 به 7340 کیلوگرم در هکتار رسید، اما مصرف بیشتر نیتروژن (100 کیلوگرم در هکتار) اثر معنی داری بر عملکرد شلتوک نداشت. از بین اجزای عملکرد، تعداد خوشه در متر مربع تحت تاثیر معنی دار تناوب زراعی، باکتری ازتوباکتر کروکوکوم و مقدار نیتروژن قرار گرفت، در حالی که تعداد دانه پر در خوشه فقط تحت تاثیر تناوب زراعی قرار گرفت. در ضمن، وزن هزار دانه تحت تاثیر هیچکدام از عوامل مورد بررسی قرار نگرفت. حداکثر تعداد خوشه در متر مربع در تناوب زراعی شبدر برسیم – برنج (1/352 خوشه)، مصرف 100 کیلوگرم نیتروژن در هکتار (362 خوشه) و کاربرد باکتری ازتوباکتر کروکوکوم (2/353 خوشه) مشاهده شد. حداکثر تعداد دانه پر در خوشه (8/105 دانه) در تناوب زراعی شبدر برسیم - برنج و حداقل آن (3/96 دانه) در تناوب زراعی باقلا - برنج مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که در کلیه تناوب های زراعی با برنج، حداکثر عملکرد شلتوک با مصرف 75 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و کاربرد باکتری ازتوباکتر کروکوکوم بدست آمد.
    کلیدواژگان: باکتری های محرک رشد گیاه، باقلا، تثبیت زیستی نیتروژن، تناوب زراعی، شبدر برسیم
|
  • Baratali Khazaei, Afshin Soltani *, Abolfazl Faraji Pages 1-21
    Background And Objectives
    Plant breeders to select their breeding objectives through the physiological and morphological characteristics, require classification of the limitations and capabilities which exists in plants; this issue leads to the concept of the ideotype. Designing plant ideotypes entails appropriate statistical methods. The objective of this study was to introduce a method based on multiple regressions to find ideotype with a case study of sunflower in Gonbad.
    Materials And Methods
    Sunflower was chosen as an example. Data were produced using 12 sunflower genotypes in a randomized block design in south of Gonbad city. Using multiple regressions in order to determine the important traits and to show the contribution of each trait in formation of yield. The method identified the relation between yield and all variables in a quantify matter. Also according to the positive or negative correlation between the variables affecting the yield, to designing ideotype, various hypotheses put forward and various aspects of them was examined.
    Results
    Five important traits in determining sunflower yield were recognized in this study. They were total dry mass production, maximum leaf number, grain weight, the percentage of empty achene and the percentage of oil. Then, the optimal values of each trait were determined by the method. These five variables explained 57% of yield. The results indicate that if the correlation between some traits would be changed, it can be used for the benefit of yield. Regarding negative correlation between oil percentage and total dry mass, several hypotheses were evaluated. If the negative correlation between max. dry matter and oil content is not breakable, the yield of ideotype would have an increasing of 812 (from 2080 to 2892) kg ha-1 in comparison with sunflower hybrids. If with increasing max. dry mater, oil content stay at moderate level, it would be an increasing of 873 (from 2080 to 2953) kg ha-1 in ideotype, and if correlation between max. dry matter and oil content is breakable, it would be an increasing of 999 (from 2080 to 3079) kg ha-1 in ideotype.
    Conclusion
    The designed ideotype would increase grain yield from an average of 2080 kg ha-1 to 2892-3079 kg ha-1 in the ideotype. It was concluded that the method used in this study, because of concerning the genetic differences between varieties, can be used in determining plant ideotypes in conjunction with other methods and it can guide plant breeders to move through ideotype crops.
    Keywords: Plant breeding, plant ideotype, multiple regression, correlation
  • S. Khorramdel *, P. Rezvani Moghaddam, L. Jafari Pages 22-43
    Background and objectivesNowadays, it is believed that carbon distribution and emission between different pools of soil, plant and atmosphere have an essential role in sustainability of agroecosystems, environmental challenges especially global warming and climate change. CO2 is the most important of greenhouse gases that increasing of its concentration in the atmosphere has been caused global warming and climate change (8). Carbon sequestration is increase soil organic carbon (SOC) that improves depth distribution of SOC and stabilize SOC by encapsulating it within soil and the simplest ways to mitigation levels of this atmospheric gas (18, 52).
    Materials and MethodsIn order to evaluate the potential of carbon sequestration in above ground and below ground organs for canola as an important oil crop in Khorasan Razavi region, an experiment was conducted. Sampling was performed with random-systematic method by using 30 plots of 0.5 m2 and along three transects of 50 m. Conversion coefficients of above ground and below ground organs including silique seed, stem, leaf and root of canola were determined with combustion method separately. Sequestration carbon potential for above ground and below ground organs of canola and soil were measured. After the calculation of emission for greenhouse gases including CO2, N2O and CH4 based on emission indices, global warming potential (GPW) were calculated.
    Results The results showed that mean yields of silique seed, stem, leaf and root were achieved with 33.46, 36.60, 17.45 and 22.91 kg.ha-1, respectively. The mean carbon sequestration of soil for canola fields was 3.46 t.ha-1. Conversion coefficients and carbon sequestration potential were significantly different between above ground and below ground organs of canola. The highest conversion coefficient was observed in silique seed with 51.65%. Total carbon sequestration potential for above ground and below ground organs was obtained 5.12 t.ha-1 that the maximum and the minimum were belonged for stem and leaf with 1.81 and 0.76 t.ha-1, respectively. The highest emission of greenhouse gas was achieved for nitrogen fertilizers with 1.35 ton CO2 and GWP was 0.688 ton CO2 equivalent per ha.
    ConclusionIt is therefore concluded that reduction of chemical fertilizer and more use of above ground and below ground residues for canola seems to be a rational ecological approach for sustainable management of agroecosystem with a consequence of reduction in greenhouse gases and mitigation of climate change.
    Keywords: Greenhouse emission, Climate change, Ecological approach, Global warming, Oil crop
  • M. Sedghi *, A. Nemati, R. Seyed Sharifi, M. Gholamhosseini Pages 45-65
    Background And Objectives
    Since cultivation of hybrid corn is rarely possible in Ardabil region, determining the best planting date for achieving optimum performance is the first step for its cultivation. Nitrogen as the most widely used nutrient required by plants, can affect performance. Therefore, in this study, the effect of different planting dates and different amounts of nitrogen on yield, yield components and nitrogen use efficiency in corn have been investigated.
    Materials And Methods
    A split plot experiment was carried out at the research station of University of Mohaghegh Ardabili with four replications based on randomized complete block design in order to study the effect of different levels of nitrogen fertilizers at different planting dates on yield and fertilizer use efficiency in corn at Ardabil climate. Main plots were three planting dates (10, 20 May and 30 June) and subplots were different nitrogen levels (0, 75, 150, 225 Kg N ha-1).
    Results
    Interaction between planting dates and nitrogen levels was significant on grain yield, and the highest yield (12.33 t ha-1) was achieved in the first planting date (10 May) with 150 Kg ha-1 nitrogen level. The highest 1000-kernel weight (226 g) achieved in 10 and 20 May planting dates with 225 Kg ha-1 nitrogen and the highest biological yield (38.4 t ha-1) was related to 225 Kg ha-1 nitrogen level in second planting date (20 May). Fertilizer use efficiency was significantly affected by nitrogen levels and interaction between planting date and nitrogen levels, while planting date had no significant effect on fertilizer use efficiency. Comparison of means indicated that the highest value for fertilizer use efficiency (36.5 Kg Kg-1) was related to 75 Kg ha-1 nitrogen level in third planting date (30 June). The highest kernel no per ear (436) obtained in the third planting date (30 June) with application of 225 Kg ha-1 N. Also, the highest total kernel weight in ear (89.6 g) achieved in the first planting date (10 May) and application of 225 Kg ha-1 N.
    Conclusion
    In order to avhieve the highest grain yield (12330 Kg ha-1) in Ardabil climate it is recommended to plant corn on 10 May with application of 150 Kg ha-1 nitrogen.
    Keywords: Cob, Growth season, Nitrogen, Single cross, Yield
  • A. Masomipour *, B. Torabi, A. Rahimi Pages 67-86
    Background And Objectives
    A high correlation existes between crop growth and the rate of radiation intercepted. The efficiency of radiation interception and absorption is dependent on leaf area index, light extinction coefficient and radiation use efficiency.To study extinction coefficient and radiation use efficiency in different cultivars of Safflower under different levels of N fertilizer, an experiment was carried out in the research field at the University of Valiasr in Rafsanjan during 2013-2014.
    Materials And Methods
    Experiment was arranged in a split plot design in complete randomized block design with four replication. Experiment factors inciuding N fertilizer were a main factor in 5 levels (control, 50, 100, 150 and 200 kg per hectare) and cultivar in 4 levels (Local Esfahan, goldashat, sofe and naeen). In addition to measuring the radiation above and under the canopy, the plots were sampled 8 times during growing season and leaf area index, total dry matter and finally light extinction coefficient and radiation use efficiency were measured.
    Results
    The results showed that light extinction coefficient was not affected by N fertilizer but comparisom of extinction coefficient in difference cultivars showed that Goldasht cultivar have significant difference with Landrace of Isfahan and Soffah. and RUE obtained for endemic cultivars of Isfahan, Goldasht, Naien and Soffah were 0.46, 0.54, 0.48 and 0.46 respectively. Radiation use efficiency was influenced by N fertilizer; in this case, at fertilizer level of 150 kg, there was a significant difference among endemic cultivars of Isfahan, Goldasht, Soffah with control. At 200 kg level, Naien cultivar had a significant difference with control for RUE. There was no significant difference in obtained RUE in different cultivars and amount of RUE obtained for endemic cultivars of Isfahan, Goldasht, Naien and Soffah were 4.45, 4.19, 4.62 and 4.35 g / MJ, respectively. In addition, at fertilizer level of 100 kg /h, maximum leaf area index of all cultivars had a significant difference with control level.
    Conclusion
    In this experimental study with increasing the level of N fertilizer, maximum leaf area index also increased significantjy. Increasing the leaf area index caused radiation use efficiency be affected by N and generally in the highest level of radiation use efficiency obtained in N level 100 to 150 kg per hecter. It seemed that among the above cultivars, the most suitable one for radiation use efficiency was Naien cultivar.
    Keywords: Leaf Area Index, Light extinction coefficient, Nitrogen, Radiation use efficiency, Safflower
  • Z. Shahpary, E. Fateh*, A. Aynehband Pages 87-104
    Review and goals: Drought climate conition, no proper crop rotation, collection, and burning of crop residue, over dose application of che mical fertilizer and not application of organic fertilizer caused to decreasing in soil organic matter that the yield and the soil fertilization decreased. Crop residue is one of the most important conservation tillage factors for improving soil’s physical and chemical properties. Residue helps reduce surface runoff and soil loss, conserving soil moisture and improving soil microorganism populations, soil organic matter content, and soil hydraulic/ physical properties. Some researcher reported that the residue remowing affected soil organic carbon. The goal of this research was the evaluation the effects of residue type and management and nitrogen on yield, soil macronutrients and quality of durum wheat (Triticum durum L.) in Ahvaz condition.
    Material and
    Methods
    In order to investigation the effect of different residue type and management and nitrogen on growth characteristics and yield of durum wheat (Triticum durum), an experiment was conducted at Agricultural Faculty of Shahid Chamran University of Ahvaz in 2012-2013.The experimental design was completely randomized block design, with three replications. The treatments including residue types(wheat and canola), residue management( residue burning, residue moving and 30%residue incorporated to the soil) and the third factor was different nitrogen resources(100%urea, 50% urea əᫎ譩雫 and sulfur seed coated urea). The measured traits were grain yield and protein and nitrogen, phosphorus and potassium of soil and plants. The Behrang cultivar was used with 350 plant/m2 density in 2*3 m plots. The harvest operation was at April 2015.
    Results
    The results showed that the highest grain yield (6.92 tones/ha) was achieved at 150 kg/ha urea and canola burning residuse. Also the highest grain protein (15.25%) and nitrogen (2.61%) were observed at canola residue incorporated to the soil and sulfur seed coated urea. The highest grain phosphorus and potash were obtained at biological and chemical combination fertilizers wheat residue remownig and wheat residue incorporated to the soil sulfur seed coated urea respectively. Also the results revealed that the residue incorporated to the soil had positive effects and caused to more available the soil nutrients. The highest soil nitrogen and phosphprus were obtained at canola residue incorporated to the soil 150 kg/ha urea fertilizer. Also the combination of biological and chemical fertilizer canola residue incorporated to the soil had the highest soil potash contents.
    Conclusion
    Totally the crop residue incorporated to the soil had positive effects on measured traits and conclouded to increased soil nutrient availability. The highest soil nitrogen and phosphorus were obtained at canola residue incorporated to the soil 150 kg/ha urea fertilizer. The canola residue incorporated to the soil combination of chemical and biological fertilizer treatments had the highest soil potassium contents. Although residue burning caused to uptake the soil nutrients in short term, but in long time, the disadvantages of this is more than advantages that it conlouded to destruction the soil structure and decreasing in grain yields.
    Keywords: Residue type, Alkazotplus, Slow release urea, Durum wheat
  • A.R. Dadras, H. Samizadeh*, H. Sabouri Pages 105-132
    Background And Objectives
    Considering of drought stress as a major limitation in production and stable yield of crops including soybean, identification of tolerant genotypes to water deficit can be a valuable approach against the problem. Present study was designed to evaluate varieties and advanced lines of soybean based on different agronomic traits to recommendation of superior varieties and lines in normal and under drought stress environments in two regions of Rasht and Gonbad Kavous.
    Material and
    Methods
    Plant materials including 100 advanced lines with 21 varieties of soybean were planted in two environments under water deficit and normal conditions in two regions in 2014 as randomized complete block design with three replications. Twenty one traits including phonologic, morphologic, yield and yield components were measured. The combined analysis of variance, cluster analysis, discriminant function analysis and principle component analysis were done.
    Results
    The results of analysis of variance for all of the evaluated traits revealed that difference among genotypes and at least one of the interactions were significant at one percent probability level indicating high genetic diversity and different reaction of genotypes to different conditions for investigated traits. Therefore other analysis including cluster analysis, principle components analysis and discriminant function analysis were performed for each condition separately. The cluster analysis was classified varieties and lines to two or three groups. The superior varieties and lines were in the clusters with means higher than other groups and total mean for important traits. In total varieties and lines 8, 16, 36, 37, 42, 63, 67, 72 and 86 were in the superior group in both normal and drought stress conditions of Rasht region and varieties and lines 34, 43, 62, 66 and 70 were better than others in both normal and drought stress conditions of Gonbad Kavous. Discriminant function analysis based on groups derived from cluster analysis revealed that in the most environments total weight of plant, grain yield per plant, total pod number and seed number per plant were the most effective traits in distinguish of the groups. As the groups including better advanced lines and varieties had higher values foer these traits.
    Conclusion
    It is expected to use the identified tolerant varieties and lines in the studied regions after verification of the results in serveral years. Considering the role of more efficient some traits including total weight of plant, grain yield per plant and total pod number, those should be prioritized in breeding programs such as selection and improving of genotypes.
    Keywords: Principle component analysis, Discriminant function analysis, Cluster analysis, Water deficit, Soybean
  • K. Kaboosi *, A. Nodehi Pages 133-151
    Background And Objectives
    There is an increasing pressure to apply low quality brackish waters for plant irrigation in the arid and semi- arid areas of the world. Consequently, there is a demand to identify the salt tolerant of conventional crops and varieties. Vermicompost usefulness has been reported in reducing the harmful effects of salinity on some plants.
    Materials And Methods
    In order to investigate the effects of four salinity levels (including 1.15, 4, 7 and 10 dS.m-1) on quantity and quality traits of four cultivars of canola (Hyola 4815, 308 and 401 and RGS 003) under application of 10 Ton.ha-1 vermicompost, an experiment was conducted as factorial based on randomized complete block design with 3 replications. Pot experiment was conducted in a semi- controlled environment. In order to avoid toxic effects of some ions, different levels of salinity were prepared of the composition of different salts as equal weight ratio.
    Results
    The results showed that cultivar significantly affected the seed yield, biological yield, harvest index, oil yield, seed water use efficiency and oil water use efficiency. Means comparison test indicated that Hyola 401 cultivar had the highest value in whole traits, except in harvest index, although this primacy was not significant in some traits. In contrast, RGS 003 cultivar had the lowest value of seed yield, harvest index and seed water use efficiency. In comparing with RGS 003 cultivar, Hyola 401 has plus 23% seed yield and seed water use efficiency. Also, the results showed that the effect of salinity on seed yield, biological yield and seed water use efficiency was significant. On the base of means comparison test, the lowest value of seed yield, biological yield and seed water use efficiency have been observed in control salinity treatment (1.15 dS.m-1). Highest value of those traits observed in irrigation water salinity 7 dS.m-1 and more increasing of the salinity had an adverse effect. Interactions of salinity and cultivar had no effects on considered traits.
    Conclusion
    It seems that increasing in seed yield, biological yield and seed water use efficiency in salinity level of 7 dS.m-1is due to the increasing absorption of nutrients from the soil, less leaching of nutrients from the soil because of reduced water solubility and stimulates the plant to cope with the stress led to an increase in those attributes. Also, application of vermicompost led to increasing salinity threshold of canola cultivars because it improves the soil physical and chemical condition.
    Keywords: Gorgan, Hyola, RGS, Water salinity
  • S. Mozafari, S. Khorasaninejad*, H. Gorgini Shabankareh Pages 153-175
    Background And Objectives
    Since medicinal plants in natural areas spread within the broad geographic limitations and collection and access to them is not costeffective and on the other hand, the use of natural habitats will not be enough for the pharmacy industry, therefore, it is necessary to grow these plants in agricultural areas. In this regard, the choice of the landraces and suitable cultivars and nutrition and irrigation management, play an important role in increasing the quantity and quality of medicinal plants and reduce the negative effects of various environmental stresses on plants.One of the most important environmental stresses is drought that great effect on plant grows and metabolism. In this study, drought stress effect on germination and inorganic elements content in leaves of medical plant Purslane (Portulaca oleraceae L.) were study. This plant as an Antiseptic, Antispasmodic, Diuretic, and Blood Filtering has medical application. According to the drought as the most important environmental factor that limiting agricultural products and using Humic acid as the reducer in evaporation from soil and mentenance water in soil, In this study the effect of Humic acid on some of morphological and physiological charactristics under water stress on medicinal plant of portulaca oleracea was examined.
    Materials And Methods
    In order to investigate the effects of Irrigation regims and Hiumic acid levels on morphophysiological traits on portulaca (Portulaca oleracea L.), as a medicinal plant a pot experiment was conducted as factorial based on completely randomized design with three replications at Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources durong 2014. Treatments included Irrigation rejims in four levels (100 percent FC, control, 75percent FC, 50percent FC and 25percent FC) and humic acid in four levels (0, 200, 400 and 600mg/l). studied traits included the water stress reduced shoot length, number of stem, root diameter, root length, stem wet and dry weight, leaf wet and dry weight, leaf area index, prolin, leaf water ratio and a, b and total chlorophyll content.
    Results
    The results showed that by increasing drought stress, shoot length, number of stem, root length, stem wet and dry weight, leaf wet and dry weight, leaf area index were decreased. Also, with increasing drought stress, leaf water ratio and a, b and total chlorophyll content decreased and prolin were increased. Humic acid had significant effects on all of morphological and physiological characteristic except of stem wet and dry weight and a, b and total chlorophyll content. Intraction effects of Irrigation regime and humic acid had significant effects on all of morphological and physiological characteristic except of stem wet and dry weight, leaf area index and b chlorophyll content. Proline increased compared to control (72.1%) in 600 mlg/L humic acid. The most value of a and total chlorophyll content was obtained in 100% FC and 200 humic acid. And the most value of LWR was meatured in 100% FC and 400 humic acid.
    Conclusion
    Generally, the results showed that by increasing drought stress, all of measured traits were decreased, In spite of that, humic acid protected purslane against drought and decreased drought damages. The best treatment is 75percent FC and 200mgr/l humic acid.
    Keywords: Chlorophyll, Medicinal plant, Organic acid, Prolin, Water difiicit stress
  • Z. Avarseji *, A. Nezami, K. Orooji, E. Mohammadvand, A. Siahmarguee Pages 177-189
    Background And Objectives
    Considering environmental issues of herbicide applications, using of integrated weed management could reduce the amount of herbicide usage accompanied with keeping their efficacy. Farmers are always faces the weed contamination and the number of weeding labor, tillage and the amount of herbicide application shows how important they are (Eue, 1986). However introducing the new herbicides are an important progress in agriculture (Pike and et. Al.) but crop damaging and concerns about herbicides carry over to non-target areas, weed herbicide resistance, environmental consequences issues and human health, are the reasons to revise the chemical weed management (Blachshaw, 2006). A long successful weed management needs to change the simple weed control to the system which reduce weed germination and reproduction and decrease the ability of competitiveness of weed with the crop. The purpose of this experiment was to evaluate the possibility of clodinafop application reducing in combine with different wheat densities to control Avena loduviciana L.
    Matterials and
    Methods
    a field experiment was conducted at Hossein Abad Malek village located at 25 kilometer at east of Gorgan city. Field preparations were tillage and two vertical disc and making plots. Plots were two meter width and five meter length. A factorial filed experiment based on randomized complete block design was carried out. Treatments were recommended and 150 % of recommended density of wheat and four clodinafop doses including 0, 60, 80 and 100 % of recommended dose which every dose applied by two different application like split and single application approach. Fresh and dry weight of weeds were sampled after one month and wheat yield was obtained from three m2.
    Results
    Results showed that split application of clodinafop shows more control efficacy percent of Avena ludoviciana compared with single application. Increasing the density of wheat up to 150 % of recommended density increased the efficacy control of single application whereas at split application without any increasing in the density of wheat always shows more efficacies in comparison with single application. There was no significant difference between wheat yield at split application of 80 and 100 % recommended dose of clodinafop at both density of wheat. Also with increasing clodinafop control efficiency, wheat yield was increased as well, and this yield increasing had straight relation with both simple and split application weed control efficiency.
    Conclusion
    Split application approach cause increasing weed control efficacy and reducing herbicide usage up to 20 %.
    Keywords: Herbicide efficacy, integrated weed management, split application, single application
  • D. Davani, M. Nabipour*, H. Roshanfekr Dezfouli Pages 191-209
    Background And Objectives
    Salinity of soil and irrigation water is the most important factors limiting crop production in arid and semi-arid areas. Corn because of diversity, adaptation and high nutritional value is among the best crops in the world and in terms of production in the first place. Planting pattern can be effective on access to light, water and nutrients. Cytokinins by accumulation of chlorophyll and conversion of etioplast to chloroplasts and Collection of free radicals delay leaf senescence. Auxins also have a very important role in salinity tolerance. Auxin is involved in the transport of carbohydrates in their production time. Therefore, the objective of this study was to evaluate the effect of cytokinin and auxin foliar application on salt tolerance indices of maize under different planting patterns in salinity conditions.
    Materials And Methods
    The experimental design was split plot based on randomized complete design with three replications in Bushehr Agricultural and Natural Resources Research Center in 2014. Planting patterns (ridge planting, double rows of planting on ridge in zigzag form and furrow planting) as the main factor and use or non-use growth regulators (not consumption, application of cytokinin hormone in the time of V8-V10 and application of auxin hormone at the silking stage) were investigated in sub plots. The electrical conductivity of soil and water is equal to 5.2 and 4 dS/m. Plant spacing in the ridge planting and furrow planting patterns was 17.5 cm and in the double rows planting was 35 cm and thus for all treatment plant density was 75,000 plants/ha. Benzyladenine (BA) and indole-3-butyric acid (IBA) were used as cytokinin and auxin hormone at a concentration of 50 and 10 mg/lit, respectively.
    Results
    The results showed that pattern of double rows and pattern of furrow planting compared with conventional planting (ridge planting) increased grain yield to 30.6% and 43.4%, respectively. The highest chlorophyll a, b and carotenoid content of starch and Potassium ions (K) were obtained with pattern of furrow planting, while the highest relative permeability of the membrane, proline, total soluble sugars, sodium ions (Na), Chlorine ions (Cl-) and Naﲯ were devoted to the pattern of conventional planting (ridge planting). Foliar application of cytokinin and auxin increased grain yield to 34.3 % and 43.5 %, respectively. Foliar application of benzyladenine (BA) and indole-3-butyric acid (IBA) decreased relative permeability of the membrane, total soluble sugars, sodium ions (Na) and Naﲯ. However, chlorophyll a, chlorophyll b and carotenoid pigmens, proline and starch content increased with foliar application of growth regulators and the highest amount was obtained with the application of auxin hormone. The highest proline in furrow planting pattern was obtained by auxin while in double rows planting highest proline was obtained by foliar application of cytokinin. In each pattern the highest total soluble sugars was without application of growth regulator. In different planting patterns the highest of sodium ions was without regulator while the lowest amount of sodium ions was obtained with application of auxin.
    Conclusion
    Generally, results showed that change planting pattern to furrow planting and foliar application of cytokinine and auxin at the concentration 50 and 10 mg/l, respectively, increase salt tolerance of maize.
    Keywords: Proline, Silking, Furrow Planting
  • H. Aminpanah*, A. Abbasian Pages 211-230
    Background And Objectives
    A considerable portion of chemical N fertilizer in rice field is lost through denitrification, volatilization, leaching, causing environmental pollution problems. It seems that incorporation of winter legume crops in rotation with rice and using plant growth-promoting rhizobacteria can be alternative approaches in reducing N chemical fertilizer and increasing sustainable crop production in rice fields. This experiment was conducted at Rice Research Station of Tonekabon, Mazandaran province, during growing season of 2013-2014 to evaluate the effect of crop rotation, Azotobacter chroococcum inoculation and N rates on rice (Oryza sativa L. cv. Shiroudi) paddy yield.
    Materials And Methods
    The experiment was conducted as split-factorial arrangement based on a Randomized Complete Blocks with three replications. Main plots were crop rotation [berseem clover - rice, faba bean- rice, and fallow – rice (control)] and subplots were the factorial arrangement of Azotobacter chroococcum (inoculated and un-inoculated) and N rate (50, 75, and 100 percent of N recommended rates which were 50, 75 and 100 kg N ha-1, respectively) levels.
    Results
    Analysis of variance showed that rice paddy yield was significantly affected by crop rotation, Azotobacter chroococcum and N rate. Rice paddy yield in faba bean – rice crop rotation (6174.8 kg ha-1) was significantly lower than fallow – rice (7352.3 kg ha-1) and berseem clover – rice (7554.8 kg ha-1) crop rotations. Moreover, there was no significant difference in paddy yield between fallow – rice and berseem clover – rice crop rotations. Rice paddy yield was significantly increased by 8% after Azotobacter chroococcum inoculation. Rice paddy yield was significantly increased from 6628.8 to 7340 kg ha-1 as N rate increased from 50 to 75 kg ha-1, but further N application (100 kg ha-1) had no significant effect on paddy yield. Of the yield components, panicle number per m2 was significantly affected by crop rotation, Azotobacter chroococcum inoculation and N rate, while grain number per panicle was significantly affected only by crop rotation. Moreover, 1000-grain weight was not significantly affected by any factors. The highest panicle number per m2 was observed in berseem clover – rice crop rotation (352.1 panicles), N fertilizer at the rate of 100 kg ha-1 (362.0 panicles) and Azotobacter chroococcum inoculation (353.2 panicles). The highest grain number per panicle (105.8 grains) was observed in berseem clover – rice crop rotation, while the lowest one (96.3 grains) was observed in faba bean – rice crop rotation.
    Conclusion
    Based on the result of this experiment, in all crop rotations with rice, the highest paddy yield was obtained in nitrogen application at the rate of 75 kg ha-1 and plants inoculated with Azotobacter chroococcum.
    Keywords: Berseem clover, Biological N2 fixation, Crop rotation, Faba bean, Plant growth, promoting rhizobacteria