فهرست مطالب

تولید گیاهان زراعی - سال نهم شماره 4 (زمستان 1395)

مجله تولید گیاهان زراعی
سال نهم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/26
  • تعداد عناوین: 13
|
  • عباس ده شیری، سید علی محمد مدرس ثانوی* صفحات 1-16
    سابقه و هدف
    شوری آب و خاک از محدودیت های اصلی کشت در مناطق گرم و خشک از جمله ایران محسوب می شوند. حدود 36 درصد (8/6 میلیون هکتار) از اراضی کشاورزی ایران دارای خاک های مبتلا به درجات مختلف شوری هستند. حدود 90 درصد روغن خوراکی مصرفی در ایران، وارداتی است و گیاه کلزا با ویژگی های خاص خود در تمام اقلیم های کشور قابل کشت و کار است و بهترین زراعت تناوبی برای غلات است که حدود 70 درصد سطح زیر کشت محصولات زراعی را شامل می شوند تحقیقات آزمایشگاهی نشان داده است که با افزایش غلظت CO2، کارآیی مصرف آب، فتوسنتز خالص، تولید زیست توده و عملکرد در اغلب گیاهان افزایش می یابد. بررسی اثرات غنی سازی CO2 هوای آزاد روی رشد کلزای تابستانه نشان داده در پایان مرحله گلدهی زیست توده اندام هوایی به طور معنی دار و تا 40 درصد افزایش می یابد اما در برداشت نهایی افزایش زیست توده و افزایش عملکرد دانه معنی دار نبوده است. یافته های مذکور احتمال کاهش اثرات شوری روی گیاه کلزا را تقویت می کند، بنابراین بررسی تاثیر افزایش غلظت دی اکسیدکربن بر عکس العمل ارقام کلزا در شرایط شور ضرورت دارد.
    مواد و روش ها
    این آزمایش در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس و داخل گلدان هایی مشابه انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل سه رقم کلزا شامل اکاپی، RGS003 و زرفام، غلظت شوری (آبیاری با آب شور دارای EC معادل 5 ، 10 و 15 دسی زیمنس بر متر همراه با شاهد بدون شوری) و غلظت CO2 هوا [سه مقدار غلظت معمول CO2 (350 میکرومول بر مول) و غلظت های دو و سه برابر مقدار غلظت فعلی آتمسفر(700 و 1050)] بود. هر سطح تیمار CO2 به عنوان یک محیط (کرت اصلی) در نظر گرفته و دو تیمار دیگر به صورت فاکتوریل در طرح پایه کاملا تصادفی و در سه تکرار، در هر محیط اعمال شد. گلدان های 20 کیلویی سیاه رنگ تهیه و با خاک مزرعه پرگردید. برای تهیه شوری های مختلف از نمک طبیعی و آب شهری با هدایت الکتریکی معادل 588 میکرو زیمنس بر سانتی متر استفاده شد. به منظور اعمال تیمار گاز CO2 اتاقک های رشد در داخل گلخانه به ابعاد، 9 متر طول ، 2 متر عرض و ارتفاع 5/2 متر ایجاد گردید که روی آن با نایلون شفاف پوشانده شد. گازCO2 با استفاده از کپسول تامین گردید.
    نتایج و بحث: نتایج نشان داد که عملکرد دانه به شدت تحت تاثیر شوری قرار گرفت و از 8/2 تن در هکتار در سطح صفر شوری به 13/1 تن در هکتار در سطح 15 دسی زیمنس بر متر کاهش یافت. شوری بیشترین تاثیر را روی تعداد غلاف در بوته داشت. غلظت CO2اثر معنی داری بر عملکرد و اجزای عملکرد نداشت و تنها در سال دوم آزمایش در سطح ppm1050 توانست تا حدی اثر منفی شوری را جبران کند. عملکرد دانه در هر دو سال اجرای آزمایش به طور کاملا معنی دار تحت تاثیر نوع رقم نیز قرار گرفت. رقم RGS003 بیشترین عملکرد دانه را داشته است. رقم زرفام در رتبه دوم و رقم اکاپی در رتبه سوم قرار گرفته است. افزایش شوری باعث افزایش میزان پروتئین و کاهش میزان روغن در دانه کلزا شد. درصد روغن دانه بی تاثیر از غلظت دی اکسیدکربن بود. میزان روغن در هر سه رقم و در تمام سطوح غلظت دی اکسیدکربن با افزایش شوری کاهش یافته است درصد پروتئین دانه با افزایش شوری و دی اکسیدکربن افزایش یافته است.
    نتیجه گیری
    غلظت دی اکسیدکربن اثر معنی داری بر عملکرد و اجزای عملکرد نداشت و تنها در سال دوم آزمایش در سطح ppm1050 توانست تا حدی اثر منفی شوری را جبران کند. افزایش شوری باعث افزایش میزان پروتئین و کاهش میزان روغن در دانه کلزا شد. درصد پروتئین دانه با افزایش دی اکسیدکربن افزایش یافت،
    کلیدواژگان: شوری، کلزا، غلظت دی اکسید کربن، اجزاء عملکرد
  • جواد حمزه ئی*، مجید بابایی صفحات 17-35
    سابقه و هدف
    کدوی پوست کاغذی از گیاهان دارویی تازه وارد شده به کشور است که بذر و فرآورده های آن در درمان بسیاری از بیماری ها کاربرد دارد. با توجه به اهمیت کدوی پوست کاغذی در صنایع دارو سازی، افزایش خشکسالی در سال های اخیر و نبود اطلاعات کافی در مورد نیاز کودی این گیاه، آزمایش حاضر با هدف بررسی اثرات دور آبیاری و سطوح مختلف کود نیتروژن بر برخی صفات مورفولوژیک، اجزای عملکرد و عملکرد بذر این گیاه دارویی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    آزمایش به صورت کرت های خرد شده با طرح پایه بلو ک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا در سال زراعی 93-1392 اجرا شد. دور آبیاری (6، 9، 12 و 15 روز) در کرت های اصلی و سطوح نیتروژن (صفر، 60، 120، 180 و 240 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) در کرت های فرعی قرار گرفتند. آبیاری مزرعه به روش جوی و پشته ای بود و اعمال تیمار آبیاری پس از استقرار کامل گیاه صورت گرفت. کود اوره نیز در سه مرحله کاشت، گلدهی و میوه دهی مصرف شد. صفات مورد بررسی شامل طول بوته، تعداد گره و شاخه در ساقه اصلی ، تعداد برگ و میوه در بوته، تعداد دانه در میوه، وزن صد دانه، عملکرد بذر و قرائت کلروفیل متر بودند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اثر تیمارها بر طول بوته، تعداد گره و شاخه در ساقه اصلی ، تعداد برگ و میوه در بوته، تعداد دانه در میوه، وزن صد دانه، عملکرد بذر و قرائت کلروفیل متر معنی دار شد. اثر متقابل تیمارها نیز به جز تعداد شاخه در ساقه اصلی و تعداد دانه در میوه بر بقیه صفات معنی دار شد. بیشترین و کمترین میزان صفات همانند عملکرد بذر (84/84 و 26/25 گرم در مترمربع) به ترتیب از تیمار 180 کیلوگرم نیتروژن در دوره آبیاری 6 روز و عدم کاربرد نیتروژن در دوره آبیاری 15 روز به دست آمد. تیمار 180 کیلوگرم نیتروژن در دور آبیاری 6 روز با تیمار 180 کیلوگرم نیتروژن در دور آبیاری 9 روز اختلاف معنی دار نداشت. بروز تنش خشکی و کمبود عناصر غذایی به خصوص نیتروژن در طی مراحل مختلف نمو به ویژه مراحل زایشی به علت کاهش در میزان کلروفیل، کاهش طول دوره فتوسنتز و انتقال مواد حاصل از فتوسنتز جاری و همچنین کاهش سهم انتقال مجدد مواد ذخیره شده، موجب کاهش در اجزای عملکرد و در نهایت کاهش عملکرد بذر می شود.
    نتیجه گیری
    به طور کلی، نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که بیشترین عملکرد بذر در تیمار دور آبیاری 6 روز به همراه مصرف 180 کیلوگرم نیتروژن به دست آمد، ولی بین این تیمار با تیمار دور آبیاری 9 روز به همراه مصرف 180 کیلوگرم نیتروژن از نظر آماری تفاوت معنی داری وجود نداشت. لذا، می توان اظهار داشت که دور آبیاری 9 روز و کاربرد 180 کیلوگرم نیتروژن در هکتار می تواند ضمن صرفه جویی در مصرف آب و کاهش هزینه تولید به ویژه از جانب کود نیتروژن، عملکرد رضایت بخشی نیز تولید کند.
    کلیدواژگان: ریخت شناسی، کم آبیاری، گیاه دارویی، مدیریت مصرف منابع، وزن بذر
  • فرهود یگانه پور*، سعید زهتاب سلماسی، جلیل شفق کلوانق، کاظم قاسمی گلعذانی صفحات 37-55
    سابقه و هدف
    خشکی یکی از استرس های اصلی است که اثر نامطلوبی بر عملکرد کمی و کیفی محصولات در بسیاری از نقاط خشک و نیمه خشک دنیا می گذارد و هدف از این تحقیق بررسی تاثیر تنش خشکی، کود شیمیایی و بیولوژیک و هورمون اسید سالیسیلیک بر عملکرد دانه و اجزاء عملکرد در گیاه دارویی گشنیز می باشد.
    مواد و روش ها
    آزمایش مزرعه ای به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در سال 1393 در استان کرمانشاه اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل آبیاری در سه سطح 60، 90 و 120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A، کود در چهار سطح عدم مصرف کود (شاهد)، کود اوره به میزان 100 کیلوگرم در هکتار، کود بیولوژیک نیتروکارا و مصرف توام 50 درصد کود اوره + کود بیولوژیک نیتروکارا و اسید سالیسیلیک در دو غلظت صفر و یک میلیمولار استفاده شد. صفات مورد آزمایش شامل تعداد چتر در بوته، تعداد چترک در هر چتر، تعداد بذر در هر چترک، تعداد دانه در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و شاخص برداشت بودند.
    یافته ها
    نتایج آزمایش نشان داد که خشکی باعث کاهش تعداد چتر در بوته، تعداد چترک در هر چتر، تعداد بذر در هر چترک، تعداد دانه در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و شاخص برداشت گردید. در مقابل اسید سالیسیلیک و مخلوط کود اوره و نیتروکارا سبب افزایش معنی دار در صفات مورد آزمایش شد. اثر متقابل آبیاری × کود صفت تعداد بذر در هر چترک نشان داد که بیشترین و کمترین میانگین به ترتیب در تیمارهای آبیاری پس از 60 میلی متر تبخیر از تشتک کلاس A و کاربرد توام 50 درصد کود اوره + کود بیولوژیک نیتروکارا با میانگین 25/14 و تیمار آبیاری پس از 120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A و عدم مصرف کود با میانگین 33/5 بدست آمد و همچنین مقایسه میانگین اثرات متقابل آبیاری × اسید سالیسیلیک بیانگر این موضوع است که بیشترین میانگین تعداد بذر در هر چترک در تیمارهای آبیاری پس از 60 میلی متر تبخیر از تشتک کلاس A و مصرف اسید سالیسیلیک با میانگین 91/13 و تیمار آبیاری پس از 120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A و عدم مصرف اسید سالیسیلیک با میانگین 1/6 مشاهده شد و نیز مقایسه میانگین اثرات متقابل تیمارهای مختلف کود × اسید سالیسیلیک نشان می دهد که بیشترین و کمترین تعداد بذر در هر چترک به ترتیب در تیمارهای مصرف توام 50 درصد کود اوره + کود بیولوژیک نیتروکارا و مصرف اسید سالیسیلیک با میانگین 11/11 و تیمار عدم مصرف کود و عدم مصرف اسید سالیسیلیک با میانگین 8 یدست آمد. اثر متقابل آبیاری × کود × اسید سالیسیلیک هم در کلیه صفات آزمایشی (به جز تعداد بذر در هر چترک) معنی دار بود و بیشترین مقدار در تیمار مصرف اسید سالیسیلیک با مخلوط کود اوره و نیتروکارا در شرایط آبیاری معمول (60 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A) و کمترین مقدار این صفات در تیمار آبیاری پس از 120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A و عدم کاربرد کود و عدم مصرف اسید سالیسیلیک بدست آمد.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج بدست آمده، مصرف اسید سالیسیلیک در غلظت یک میلی مولار و کود بیولوژیک نیتروکارا در رفع اثرات منفی تنش نقش دارند و استفاده از آن ها می تواند به طور موثری باعث افزایش در عملکرد بذر و اجزاء عملکرد در گیاه گشنیز گردد.
    کلیدواژگان: شاخص برداشت، عملکرد بیولوژیک، کود نیتروکارا، گشنیز و وزن هزار دانه
  • عادل جوادی، عزت الله اسفندیاری*، علیرضا پورمحمد، آرمن آوانس صفحات 57-70
    سابقه و هدف
    گندم یکی از مهمترین گیاهان زراعی است که در تغذیه مردم به ویژه در کشورهای در حال توسعه مانند ایران از جایگاه خاصی برخوردار است. همچنین، به دلیل کاهش تنوع غذایی مردم و عدم دریافت کافی ریزمغذی ها، سوء تغذیه و کم خونی ناشی از فقر آهن از مهمترین مشکلات تغذیه ای این جوامع به شمار می آید. امروزه محققین تلاش می کنند که ضمن افزایش عملکرد گندم، ریزمغذی های انباشته شده در دانه گندم مانند آهن را افزایش داده و به کاهش سوء تغذیه کمک نمایند. با توجه به نقش فولات در انتقال بنیان های تک کربنه، در این پژوهش تاثیر کاربرد برگی فولات در مراحل مختلف رشدی بر عملکرد کمی گندم و تجمع آهن در دانه آن، مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی اثر کاربرد برگی فولات در مراحل مختلف رشدی بر عملکرد و میزان آهن انباشته شده در دانه گندم، رقم کوهدشت گندم در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1392 کشت شد. سپس، در مراحل ساقه روی، سنبله دهی، شیری و خمیری دانه به همراه تمامی مراحل یاد شده، فولات با مقدار 50 میکرومولار بر روی بوته های گندم در ساعات پایانی روز اسپری شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان داد که اسپری برگی فولات در مراحل فنولوژیکی مختلف گندم سبب افزایش ارتفاع بوته، سطح برگ پرچم و تعداد پنجه های بارور در مقایسه با شاهد گردید. اما تعداد سنبلچه در سنبله در هیچ یک از مراحل رشدی گندم از اسپری برگی فولات متاثر نشد. در مقابل درصد گلچه های عقیم در سنبله در اثر تیمار بوته های گندم با فولات در تمامی مراحل رشدی، به استثنای مرحله سنبله دهی، به طور معنی داری کاهش یافت. همچنین اسپری برگی فولات تعداد دانه در سنبله را در همه مراحل رشدی به جز مرحله شیری دانه در مقایسه با شاهد افزایش داد. وزن هزار دانه فقط در مراحل شیری و خمیری دانه به همراه تیمار ترکیبی از اسپری برگی فولات به طور معنی داری متاثر شد. عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه در اثر اسپری برگی فولات در تمامی مراحل فنولوژیک افزایش معنی داری در مقایسه با شاهد نشان داد. همچنین، کاربرد برگی فولات میزان آهن موجود در دانه گندم را به استثنای مرحله ساقه روی، در مقایسه با شاهد به طور معنی داری افزایش داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر مثبت کاربرد برگی فولات بر عملکرد و تجمع آهن در دانه گندم و جایگاه خاص این محصول در تغذیه مردم کشور و شیوع کم خونی ناشی از فقر آهن، کاربرد برگی فولات می تواند به عنوان یک راهکار کوتاه مدت برای افزایش عملکرد گندم و تامین ریزمغذی آهن مورد نیاز مردم به شمار آید. همچنین، بهبود هر دو بعد کمی و کیفی امنیت غذایی از دیگر مزیت های این روش می باشد.
    کلیدواژگان: پنجه بارور، تعداد سنبلچه در سنبله، عملکرد اقتصادی و عملکرد بیولوژیک، وزن هزار دانه
  • وحید نصرالله زاداصل، حسین محمدزاده جلالی* مهری یوسفی، مصطفی ولیزداه، سجاد محرم نژاد صفحات 71-84
    سابقه و هدف
    یونجه با دارا بودن ساختار ژنتیکی (32=x4=n2) اتوتتراپلوئیدی و دگرگشنی، تنوع ژنتیکی بالای دارد. در واقع تنوع ژنتیکی پیش نیاز گزینش در برنامه های به نژادی برای بهبود صفات، تولید ارقام جدید و سازگار می باشد. . نشانگرهای آنزیمی نشان دهنده این هستند که می توان از الگوی وراثت تتراسومیکی برای آنالیز تنوع ژنتیکی استفاده کرد. هدف از این پژوهش تعیین میزان تنوع ژنتیکی و گروهبندی جمعیت های یونجه مورد مطالعه براساس وجود و عدم وجود نوار آنزیمی است.
    مواد و روش ها
    دراین پژوهش تنوع ژنتیکی 12 خانواده ناتنی یونجه با استفاده از الکتروفورز آنزیمی مورد مطالعه قرار گرفت. تعداد 35 بوته از هر خانواده در گلدان های مجزا در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز کشت شدند و مورد تجزیه آنزیمی (روبیسکو، سوپراکسید دیسموتاز، استراز و پراکسیداز) قرار گرفتند.
    یافته ها
    از نظر نشانگرهای آنزیمی، آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و روبیسکو هر کدام یک نوار تک شکل در همه خانواده ها نشان دادند و آنزیم استراز و پراکسیداز در دو ناحیه واجد نوارهای چند شکل بودند. داده های به دست آمده بر اساس وجود و عدم وجود نوار آنزیمی (0و1) در 11 نوار ایزوزیمی چند شکل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. تفسیر ایزوزیمی حاکی از تنوع بالای درون خانواده ها و پایین بودن بین خانواده ها بود. میزان متوسط هتروزیگوسی 289/0 برآورد شد. فاصله ژنتیکی نی در تفسیر ایزوزیمی کم و بین 248/0 تا 373/0 بود. تجزیه خوشه ایبر اساس ضریب شباهت ژاکارد و به روش UPGMA خانواده ها را به دو گروه تقسیم نمود به طوری که 11 خانواده ناتنی یونجه در یک گروه و تنها خانواده ناتنی چالشته در گروه دیگر قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که می توان در صورت تایید پایداری نشانگرهای ایزوزیمی مورد مطالعه، از آن ها در تحقیقات آینده برای استفاده در برنامه های اصلاحی یونجه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بررسی اکوتیپهای یونجه زراعی با استفاده از نشانگرهای ایزوزمی
  • بهرام میرشکاری* صفحات 85-101
    سابقه و هدف
    برخی از زارعین به دنبال برداشت گندم پاییزه در اوایل تابستان نسبت به کشت سویا به عنوان زراعت ثانویه مبادرت می کنند. کشت به موقع سویا در این شرایط برای توفیق در زراعت آن مهم است. به منظور استفاده هر چه بهتر از زمین، با بهره برداری از فناوری های خاص می توان ضمن برداشت تا حدودی زودتر گندم بدون تغییر محسوس در عملکرد، دوره رشدی مناسبی را برای زراعت ثانویه نیز فراهم آورد. استقرار مناسب گیاه زراعی یکی از چالش های اصلی در تولید است و اهمیت آن برای زارعین همانند محققان مشخص شده است. پرایمینگ بذر به عنوان یک فناوری جهت افزایش سرعت و یکنواختی سبز کردن، بنیه بالا و بهبود عملکرد در گونه های زراعی شناخته شده است. در مطالعه ای امواج اولتراسونیک به تسریع در سبز کردن و رسیدگی زود هنگام (10-5 روزه) گیاهان زراعی منتج شد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر پیش تیمارهای فیزیکی بذر بر استقرار گیاهچه، دوره رشد و عملکرد گندم پاییزه رقم الوند در کشت های به موقع و تاخیری انجام شد.
    مواد و روش ها
    این آزمایش ها در گلخانه و مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در سال زراعی 93-1392 اجرا گردید. فاکتورهای مورد مطالعه شامل قرار دادن بذرهای گندم در معرض اشعه های اولتراسونیک، لیزر، میدان مغناطیسی، گاما و بتا در مدت های 5/3 و 5 دقیقه و تاریخ های کاشت 5 و 25 مهر ماه بودند. تجزیه آماری داده ها با بهره گیری از نرم افزار MSTAT-C انجام یافت. از تجزیه واریانس برای آزمایش معنی داری منابع تغییرات و از آزمون LSD (05/0 P) برای مقایسه اختلاف بین میانگین ها استفاده گردید.
    یافته ها
    تمامی پیش تیمارهای بذر در مقایسه با بذرهای شاهد، بهبود ضریب یکنواختی سبز کردن را به دنبال داشت. شاخص قدرت گیاهچه به طور معنی داری به انواع تیمارهای بذر پاسخ مثبت نشان داد. اختلاف معنی داری از لحاظ زمان بین کاشت تا برداشت بین تیمارهای لیزر، گاما و بتا وجود نداشت. بذرهای گندم تحت تیمار با میدان های مغناطیسی، امواج اولتراسونیک و کوتاه مدت اشعه گاما، از کلروفیل بیشتری در برگ ها برخوردار بودند. تیمار اشعه گاما به مدت 5/3 دقیقه همانند تیمار های میدان مغناطیسی و اولتراسونیک، بذر های سنگین تر با وزن هزار دانه معادل 5/50 گرم را تولید کرد، در حالی که مقدار این صفت در سایر تیمارها و شاهد فقط 5/40 گرم بود. اختلاف معنی داری بین عملکرد بذر حاصل از تاریخ های کاشت به موقع و تاخیری مشاهده نگردید و مقدار آن به طور متوسط از 334 گرم در مترمربع در شاهد تا 1/480 گرم در مترمربع در اشعه های لیزر، بتا و بلند مدت گاما در حال تغییر بود.
    نتیجه گیری
    تیمار فیزیکی بذر گندم پاییزه رقم الوند با میدان مغناطیسی، امواج اولتراسونیک و کوتاه مدت اشعه گاما می تواند به صورت موثر جهت بهبود رشد، ظهور به موقع فرآیندهای فنولوژیک و پایداری عملکرد در شرایط کشت تاخیری مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کلروفیل، کشت تاخیری، استقرار گیاهچه، امواج اولتراسونیک
  • امیرصالح بغدادی*، مهیار بالازاده، علی کاشانی، فرید گل زردی صفحات 103-120
    سابقه و هدف
    برخی از زارعین به دنبال برداشت گندم پاییزه در اوایل تابستان نسبت به کشت سویا به عنوان زراعت ثانویه مبادرت می کنند. کشت به موقع سویا در این شرایط برای توفیق در زراعت آن مهم است. به منظور استفاده هر چه بهتر از زمین، با بهره برداری از فناوری های خاص می توان ضمن برداشت تا حدودی زودتر گندم بدون تغییر محسوس در عملکرد، دوره رشدی مناسبی را برای زراعت ثانویه نیز فراهم آورد. استقرار مناسب گیاه زراعی یکی از چالش های اصلی در تولید است و اهمیت آن برای زارعین همانند محققان مشخص شده است. پرایمینگ بذر به عنوان یک فناوری جهت افزایش سرعت و یکنواختی سبز کردن، بنیه بالا و بهبود عملکرد در گونه های زراعی شناخته شده است. در مطالعه ای امواج اولتراسونیک به تسریع در سبز کردن و رسیدگی زود هنگام (10-5 روزه) گیاهان زراعی منتج شد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر پیش تیمارهای فیزیکی بذر بر استقرار گیاهچه، دوره رشد و عملکرد گندم پاییزه رقم الوند در کشت های به موقع و تاخیری انجام شد.
    مواد و روش ها
    این آزمایش ها در گلخانه و مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در سال زراعی 93-1392 اجرا گردید. فاکتورهای مورد مطالعه شامل قرار دادن بذرهای گندم در معرض اشعه های اولتراسونیک، لیزر، میدان مغناطیسی، گاما و بتا در مدت های 5/3 و 5 دقیقه و تاریخ های کاشت 5 و 25 مهر ماه بودند. تجزیه آماری داده ها با بهره گیری از نرم افزار MSTAT-C انجام یافت. از تجزیه واریانس برای آزمایش معنی داری منابع تغییرات و از آزمون LSD (05/0 P) برای مقایسه اختلاف بین میانگین ها استفاده گردید.
    یافته ها
    تمامی پیش تیمارهای بذر در مقایسه با بذرهای شاهد، بهبود ضریب یکنواختی سبز کردن را به دنبال داشت. شاخص قدرت گیاهچه به طور معنی داری به انواع تیمارهای بذر پاسخ مثبت نشان داد. اختلاف معنی داری از لحاظ زمان بین کاشت تا برداشت بین تیمارهای لیزر، گاما و بتا وجود نداشت. بذرهای گندم تحت تیمار با میدان های مغناطیسی، امواج اولتراسونیک و کوتاه مدت اشعه گاما، از کلروفیل بیشتری در برگ ها برخوردار بودند. تیمار اشعه گاما به مدت 5/3 دقیقه همانند تیمار های میدان مغناطیسی و اولتراسونیک، بذر های سنگین تر با وزن هزار دانه معادل 5/50 گرم را تولید کرد، در حالی که مقدار این صفت در سایر تیمارها و شاهد فقط 5/40 گرم بود. اختلاف معنی داری بین عملکرد بذر حاصل از تاریخ های کاشت به موقع و تاخیری مشاهده نگردید و مقدار آن به طور متوسط از 334 گرم در مترمربع در شاهد تا 1/480 گرم در مترمربع در اشعه های لیزر، بتا و بلند مدت گاما در حال تغییر بود.
    نتیجه گیری
    تیمار فیزیکی بذر گندم پاییزه رقم الوند با میدان مغناطیسی، امواج اولتراسونیک و کوتاه مدت اشعه گاما می تواند به صورت موثر جهت بهبود رشد، ظهور به موقع فرآیندهای فنولوژیک و پایداری عملکرد در شرایط کشت تاخیری مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بوکو، پرکو، پروتئین خام، قندهای محلول در آب، ماده خشک قابل هضم
  • مانی مجدم* صفحات 121-136
    سابقه و هدف
    در شرایطی که گیاه آفتابگردان با تنش رطوبت مواجه باشد لازم است که مدیریت کاشت به گونه ای تغییر یابد که ضمن بدست آوردن عملکرد قابل قبول بر بازده مصرف منابع تولید افزوده گردد، این امر از یک طرف از هزینه تولید می کاهد و از طرف دیگر ممکن است از مصرف بی مورد نیتروژن که با افزایش عملکرد همراه نیست جلوگیری به عمل آورد. و در ضمن به حفظ یا بهبود کیفیت آب های زیرزمینی کمک کند.
    مواد و روش ها
    این تحقیق در تابستان سال 1389 در مزرعه ای واقع در شهرستان حمیدیه که از شهرستان های استان خوزستان می باشد (عرض جغرافیایی 31 درجه و 33 دقیقه و طول جغرافیایی 48 درجه و 10 دقیقه با ارتفاع 13 متر از سطح دریا) اجرا شد. خاک محل انجام تحقیق دارای بافت رسی- لومی با 7/7 = pH ، هدایت الکتریکی 3/1 دسی زیمنس بر متر و نیتروژن کل 08/0 درصد بود. به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر خصوصیات فیزیولوژی و عملکرد گیاه آفتابگردان در سطوح مختلف نیتروژن این پژوهشی با استفاده از آفتابگردان هیبرید میان رس ایروفلور اجرا شد. این پژوهش بصورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمار آبیاری به عنوان کرت اصلی در سه سطح آبیاری مطلوب، تنش ملایم رطوبتی و تنش شدید رطوبتی که به ترتیب آبیاری بر اساس تخلیه 50 ، 70 و 90 درصد رطوبت قابل استفاده اعمال گردید. و تیمار نیتروژن به عنوان کرت فرعی در سه سطح 80 ،140 و 200 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار اعمال شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد عملکرد دانه و مقادیر پرولین و کلروفیل a و b تحت تاثیر تنش خشکی قرار گرفتند. تنش خشکی باعث کاهش معنی دار عملکرد دانه، میزان کلروفیل a و b و میزان رطوبت نسبی برگ گردید، اما میزان پرولین گیاه را افزایش داد. علت اصلی کاهش عملکرد دانه در تیمارهای تنش خشکی، کاهش تعداد دانه در طبق و وزن دانه بود. ببین مقادیر مختلف مصرف نیتروژن از لحاظ عملکرد دانه، درصد پروتئین و میزان کلروفیل a و b اختلاف معنی دار بود. با افزایش کار برد نیتروژن در شرایط آبیاری مطلوب و تنش ملایم خشکی، این صفات بطور معنی دار افزایش یافتند.
    نتیجه گیری
    در این تحقیق در شرایط تنش شدید خشکی مصرف مقادیر کم نیتروژن و در شرایط مطلوب تا تنش ملایم خشکی مصرف مقدار 140 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار مناسب بود. بنابراین با توجه به گوناگونی شرایط محیطی از نظر آبیاری، مقادیر مختلف نیتروژن ( کاربرد 80، 140 و 200 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) برای افزایش عملکرد دانه آفتابگردان رقم ایروفلور ایجاد شرایط مطلوب از نظر تامین آب و مدیریت در مصرف نیتروژن حائز اهمیت می باشد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، تنش خشکی، نیتروژن، عملکرد، رقم ایروفلور
  • خاتون دبیقی، اسفندیار فاتح*، امیر آینه بند صفحات 137-154
    به منظور بررسی تاثیر گیاهان کود سبز و منابع مختلف نیتروژن بر روی برخی از خصوصیات رشدی و وزن خشک علف های کلزا در سال زراعی 93-1392 آزمایشی در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شد. آزمایش به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمار های آزمایشی شامل گیاهان کود سبز در پنج سطح (آیش ، ارزن، ماش، جو و کشت مخلوط ماش و ارزن) به عنوان فاکتور اصلی و منابع مختلف نیتروژن در سه سطح (صفر، 100% نیتروژن شیمیایی و 50% نیتروژن شیمیایی+ کود بیولوژیک نیتروکسین(تلفیقی)) به عنوان فاکتور فرعی بود. به منظور تعیین شاخص سطح برگ و وزن خشک علف های هرز مزرعه کلزا، سه مرحله نمونه برداری در 50، 100 و 150 روز پس از کاشت کلزا صورت گرفت. نتایج نشان داد که بیش ترین عملکرد دانه (2/4467 کیلوگرم در هکتار) از کشت کود سبز ماش و 50% نیتروژن شیمیایی+ نیتروکسین و کمترین عملکرد دانه (2/1434 کیلوگرم در هکتار) از تیمار شاهد (عدم کاربرد کود سبز و نیتروژن) حاصل شد. هم چنین بالاترین عملکرد بیولوژک (5/10401 کیلوگرم در هکتار) از تیمار کود سبز مخلوط ماش و ارزن در ترکیب با کاربرد50 درصد نیتروژن شیمیایی+ تلقیح بذور با نیتروکسین و کمترین عملکرد بیولوژیک(3875 کیلوگرم در هکتار) از تیمار شاهد به دست آمد. بیش ترین میزان شاخص سطح برگ کلزا در مرحله ی گلدهی (100 روز پس از کاشت) به میزان (51/4) در تیمار کود سبز ماش و تیمار تلفیقی کود نیتروژن و کمترین میزان شاخص سطح برگ به میزان (03/0) در نمونه برداری 150 روز بعد از کاشت در تیمار عدم کاربرد کود سبز و نیتروژن مشاهده شد. بیش ترین وزن خشک علف های هرز در تیمار آیش و عدم کاربرد کود نیتروژن (33/150 گرم در متر مربع) در مرحله ی اول نمونه برداری و کمترین وزن خشک علف های هرز (34/23 گرم در متر مربع) در مرحله ی سوم نمونه برداری از تیمار مخلوط ماش و ارزن و تیمار تلفیقی نیتروژن حاصل شد. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد کاربرد گیاهان کود سبز در ترکیب با کودهای بیولوژیک و شیمیایی منجر به بهبود رشد و عملکرد کلزا و کاهش وزن خشک علف های هرز شد.کاربرد گیاهان کود سبز از طریق کاهش رشد و جوانه زنی علف های هرز در ابتدای رشد کلزا و فراهمی عناصر غذایی برای کلزا با کاربرد کود بیولوژیک نیتروکسین و عدم دسترسی به منابع برای علف های هرز، بر رشد و توسعه ی کلزا موثر بوده و بهبود رشد را حاصل کرده است. در مجموع نتایج حاصل از آزمایش نشان داد کاربرد گیاهان کود سبز در ترکیب با کودهای بیولوژیک و شیمیایی منجر به کاهش مصرف کودهای شیمیایی و همچنین بهبود رشد و عملکرد کلزا، افزایش میزان سطح برگ و در نتیجه کاهش وزن خشک علف های هرز مزرعه کلزا گردید.
    کلیدواژگان: کود سبز، کود بیولوژیک نیتروکسین، شاخص سطح برگ، علف های هرز
  • گودرز احمدوند*، سمیه حاجی نیا صفحات 155-178
    سابقه و هدف
    امروزه استفاده از سیستم های زراعی کم نهاده و ابداع شیوه های نوین مدیریت بهره برداری از منابع به منظور دست یابی به اهداف کشاورزی پایدار اهمیت ویژه ای پیدا کرده است. کاربرد کودهای زیستی به همراه کشت مخلوط از جمله راهکارهای مناسب جهت نیل به اهداف کشاورزی اکولوژیکی است، که می تواند تولیدات کشاورزی را در مکان و زمان افزایش دهند. استفاده از کودهای زیستی در کشت مخلوط ضمن افزایش حاصلخیزی خاک و کاهش مصرف کودهای شیمیایی، می تواند منجر به بهبود عملکرد کمی و کیفی گیاهان زراعی شود. قارچ های اندوفیت از مهمترین ریزجانداران خاک محسوب می شوند که با ایجاد تغییرات فیزیولوژیکی و اکولوژیکی در گیاهان میزبان خود، عملکرد آن ها را در واحد سطح افزایش می دهند. این پژوهش با هدف، تاثیر قارچ Piriformospora indica بر عملکرد، اجزای عملکرد و غلظت فسفر دانه سویا و ارزن در کشت مخلوط اجرا شد.
    مواد و روش ها
    آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1394 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل کاربرد قارچ P. indica در دو سطح (تلقیح و عدم تلقیح) و الگوی کاشت جایگزینی در پنج سطح (تک کشتی سویا (100S)، تک کشتی ارزن (100M)، کشت مخلوط جایگزینی 33 درصد سویا+ 67 درصد ارزن (33S:67M)، 50 درصد سویا+ 50 درصد ارزن (50S:50M) و 67 درصد سویا+ 33 درصد ارزن (67S:33M) بودند. الگوهای مختلف کشت مخلوط به روش جایگزینی انجام شد و نسبت های کاشت با تغییر تعداد ردیف های کشت تنظیم گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در الگوهای مختلف کشت مخلوط، بیشترین غلظت فسفر دانه سویا و ارزن به ترتیب 39/0 و 32/0 درصد در نسبت 50S:50M بدست آمد. تلقیح با قارچ P. indica غلظت فسفر دانه سویا و ارزن را به ترتیب 6/31 و 9/22 درصد نسبت به گیاهان تلقیح نشده افزایش داد. قارچ P. indica موجب افزایش تعداد خوشه در بوته ارزن در الگوهای مختلف کشت مخلوط گردید. تلقیح با قارچ P. indica، موجب افزایش تعداد خوشه در بوته ارزن در نسبت 50S:50M در مقایسه با تیمار شاهد (عدم تلقیح) به میزان 3/28 درصد گردید. بیشترین تعداد غلاف در بوته سویا در نسبت های 50S:50M و 33S:67M (به ترتیب 0/54 و 8/53 غلاف در بوته) در شرایط تلقیح با قارچ P. indica بدست آمد. تلقیح با قارچ P. indica موجب افزایش تعداد دانه در غلاف سویا به میزان 4/16 درصد در مقایسه با گیاهان شاهد شد. ارزیابی نسبت برابری زمین نشان دهنده برتری تمام نسبت های کشت مخلوط سویا و ارزن بر تک کشتی آن ها بود و تیمار 50S:50M بیشترین نسبت برابری زمین (14/1) در تلقیح با قارچ P. indica را به خود اختصاص داد. محاسبه ضریب غالبیت نشان داد که ارزن از غالبیت بیشتری نسبت به سویا برخودار بود.
    نتیجه گیری
    کاربرد قارچ P. indica و کشت مخلوط جایگزینی ارزن و سویا با افزایش کارایی جذب عناصر غذایی باعث بهبود عملکرد و شاخص های مختلف سودمندی کشت مخلوط ارزن و سویا گردیدند.
    کلیدواژگان: فسفر، قارچ اندوفیت، کشت مخلوط، نسبت برابری زمین
  • الهام عزیزی*، آتنا میربلوک، آسیه بهداد صفحات 179-199
    سابقه و هدف
    استفاده از نانو کودها به عنوان یک راهکار موثر در افزایش قابلیت دسترسی عناصر برای گیاه اخیرا بسیار مورد توجه قرار گرفته است. با بکارگیری نانوکودها، زمان و سرعت رهاسازی عناصر با نیاز غذایی گیاه مطابق و هماهنگ می شود، لذا گیاه قادر به جذب بیشترین مقدار مواد غذایی بوده و در نتیجه ضمن کاهش آبشویی عناصر، عملکرد محصول نیز افزایش می یابد. بر این اساس، هدف از این تحقیق، بررسی پاسخ های رشدی گیاه نخود در مراحل مختلف رشد و نمو تحت تیمار با کودهای نانو کلسیم و مولیبدن بود.
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی تاثیر نانو کود مولیبدن و کلسیم بر پارامترهای رشد و گره زایی گیاه نخود (Cicer arietinum L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه پیام نور مرکز مشهد در سال 1392 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل مولیبدن در سه سطح 0، 2 و 4 پی پی ام و کلسیم در چهار سطح 0، 100، 200 و 300 کیلوگرم در هکتار بود که به فرم نانو اکسیدهای قابل جذب توسط گیاه، تهیه شدند. صفات مورد بررسی شامل ارتفاع گیاه، طول ریشه، سطح برگ، وزن خشک اندام های هوایی و ریشه، تعداد و اندازه گره های تثبیت زیستی نیتروژن و مقدار کلسیم و مولیبدن موجود در گیاه بودند.
    نتایج و بحث: نتایج نشان داد که اثر سطوح مختلف کلسیم بر ارتفاع گیاه، تعداد گره تثبیت نیتروژن، وزن خشک ساقه، سطح برگ و کلسیم و مولیبدن موجود در گیاه از نظر آماری معنی دار بود. پارامترهای رشد گیاه نخود در سطوح مختلف کلسیم نسبت به شاهد افزایش معنی دار یافت. بیشترین ارتفاع بوته (سانتی متر) در غلظت 100 کیلوگرم در هکتار کلسیم مشاهده شد. بیشترین مقدار وزن خشک اندام های هوایی (6/0گرم در بوته)، سطح برگ (14 سانتی متر مربع در بوته) و تعداد گره تثبیت زیستی نیتروژن (27 گره در بوته) در تیمار 300 کیلوگرم در هکتار کلسیم و کمترین مقدار این پارامترها در شاهد مشاهده شد. اثر تیمار های مختلف کلسیم بر اندازه گره معنی دار نبود. اعمال سطوح مختلف نانواکسید مولیبدن فقط بر خصوصیات سطح برگ و کلسیم گیاه تاثیر معنی داری داشت. سطوح مختلف مولیبدن نانو بر سطح برگ، تاثیر کاهشی معنی داری نسبت به شاهد داشت. جذب کلسیم نیز در غلظت های 2 و 4 پی پی ام مولیبدن در گیاه افزایش معنی داری نسبت به شاهد داشت. اثر متقابل کلسیم و مولیبدن فقط بر کلسیم و مولیبدن موجود در گیاه نخود سیاه تاثیر معنی داری داشت. بیشترین مقدار کلسیم گیاه در تیمار تلفیقی 4 پی پی ام مولیبدن و عدم اعمال نانواکسیدکلسیم مشاهده شد. بیشترین مقدار مولیبدن موجود در گیاه نیز به تیمار تلفیقی 4 پی پی ام مولیبدن و 300 کیلوگرم در هکتار کلسیم تعلق داشت که اختلاف آماری معنی داری با تیمارهای 0 و 2 پی پی ام مولیبدن در شرایط اعمال 300 کیلوگرم در هکتار کلسیم نداشت. افزایش pH خاک از طریق کربنات یا اکسید کلسیم، یک راه موثر در افزایش تعداد گره در لگومها می باشد. همچنین تغییر pH، دسترسی عناصر غذایی را نیز تحت تاثیر قرار می دهد به طوری که جذب بعضی از عناصر نظیر مولیبدن تسهیل می گردد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی، نتایج این تحقیق نشان داد که کاربرد توامان نانوکودهای کلسیم و مولیبدن می تواند اثر قابل توجهی بر خصوصیات رشدی نخود سیاه داشته باشد. این امر حاکی از آن است که کاربرد نانوتکنولوژی از طریق افزایش کارایی جذب و مصرف عناصر غذایی و کاهش آلودگی های زیست محیطی دارای پتانسیل بالایی بهبود تولیدات کشاورزی و امنیت غذایی موثر می باشد.
    کلیدواژگان: اندازه گره، تثبیت زیستی نیتروژن، سطح برگ، وزن خشک
  • مرتضی بازیار، علی بنده حق*، داود فرج زاده صفحات 201-220
    سابقه و هدف
    تنش کلرورسدیم از مهمترین تنشهای محیطی است که به همراه تنش خشکی بیشترین سهم از تنشهای غیرزیستی در کاهش تولید گیاهان زراعی مختلف را به خود اختصاص داده است. باکتری های محرک رشد گیاه در ریشه گیاهان تک و دو لپهای مستقر شده و بوسیله مکانیسمهای مستقیم و غیر مستقیم باعث تقویت رشد گیاه می گردند. باکتری های محرک رشد سیستم ریشه را تغییر داده و تولید هورمونهای گیاهی و سیگنالهای مختلف منجر به تقویت گیاه می شود. تلقیح گیاهان با باکتری های ریزوسفری محرک رشد به همراه استفاده از ارقام مقاوم از راهکارهای مناسب در کاهش اثرات منفی تنش کلرورسدیم به شمار میرود. این آزمایش به منظور بررسی اثر تلقیح باکتری سودوموناس فلورسنس در تعدیل اثرات تنش شوری بر روی ارقام کانولا انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    آزمایش در سیستم کشت هیدروپونیک به صورت طرح کرتهای دو بار خرد شده بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. فاکتور اصلی سه سطح کلرورسدیم (0، 150 و 300 میلی مولار)، فاکتور فرعی دو سطح باکتری (تلقیح و عدم تلقیح گیاهچه ها با باکتری) و فاکتور فرعی فرعی شش رقم کلزا (Hyola308 Sarigol، RGS003، Amica، Hyola420 و Olga) بود.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیلهای آماری نشان داد که میانگین شاخص های رشد شاملRGR، AGR، LAR، NAR، LAD و RLGR و محتوای نسبی آب برگ (RWC) در سطوح مختلف کلرورسدیم و باکتری اختلاف معنیدار دارد. تنش باعث کاهش 50 درصدی میانگین شاخصهای رشد شد و تلقیح گیاهچه ها با باکتری به غیر از شاخص میانگین نسبت سطح برگ (LAR) در بقیه شاخصها اثر مثبتی در کاهش اثرات تنش داشت. اعمال شوری باعث افزایش 3 برابری پرولین برگ کلزا شد و این افزایش در ارقام تلقیح شده با باکتری در سطوح مختلف تنش بیشتر بود. میزان های محلول و محتوای کلروفیل a، b و کل با افزایش غلظت کلرورسدیم کاهش نشان داد. تنش کلرورسدیم باعث افزایش یونهای سدیم و کلراید و کاهش یون پتاسیم در برگهای گیاه کلزا شد، ولی تلقیح باکتری با گیاهچه ها باعث کاهش تجمع یونهای سدیم و کلراید و افزایش پتاسیم در ارقام کلزا شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به تجزیه های انجام شده در مورد میانگین شاخصهای رشد و صفات فیزیولوژیک مورد مطالعه میتوان نتیجه گرفت که اثر تنش شوری ناشی از کلرور سدیم با تلقیح باکتری سودوموناس فلورسنس سویه FY32 که مولد آنزیم ACC-دآمیناز است، تعدیل می یابد. حضور باکتری و همیاری آن با گیاه توانایی رشدی گیاه را به روش های مختلف تقویت کرده و از این رو میتوان استفاده از باکتری های محرک رشد را در کاهش اثرات تنش شوری و سایر تنشهای غیر زیستی معرفی کرد.
    کلیدواژگان: باکتری PGPR، تنظیمکنندهاسمزی، شاخصهایرشد، عناصریونی، کلروفیل
  • ایمان عمارلو، کامبیز مشایخی*، محمد خادم پیر صفحات 221-233
    گیاه سیب زمینی محصول فصل خنک است و در مناطقی که تابستان گرم و طولانی دارند به خوبی رشد نمی کند، در نتیجه پوست نازک تری را تشکیل می دهد که به راحتی از گوشت جدا می شود. از مواد شیمیایی که در سال های اخیر، اثرات آن ها بر روی گیاهان پیازی و غده ای کار شده است می توان سالیسیلات ها را نام برد. بنابراین پژوهشی در سال 1391 روی گیاه سیب زمینی رقم سانته صورت گرفت تا تاثیر ترکیب های اسیدسالیسیلیک روی برخی از خصوصیات کیفی گیاه مورد بررسی قرار گیرد. این پژوهش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با پنج تیمار در چهار تکرار در مزرعه سیب زمینی، واقع در روستای ولیک آباد شهرستان گرگان انجام شد. محلول پاشی در پنج سطح (صفر، 20، 100، 500 و 1000پی پی ام) روی گیاهان مورد نظر در پنج مرحله و به فاصله دو هفته از یکدیگر صورت گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که برخی از خصوصیات مورفولوژیکی گیاه از جمله ارتفاع بوته تا اولین گل، تعداد غده در هر بوته، وزن کل غده های یک بوته و برخی از خصوصیات کیفی از جمله میزان کلروفیل برگ، میزان ضخامت پوست غده، میزان سفتی غده، نشاسته غده و میزان کاهش وزن یک کیلو غده در طول انبارداری، به طور معنی داری تحت تاثیر تیمارهای اعمال شده قرار گرفتند. به طوری که بیش ترین ارتفاع بوته، کلروفیل برگ، ضخامت پوست غده، سفتی غده، نشاسته غده و پایداری وزن غده ها در طی انبارداری، مربوط به غلظت 500پی پی ام و هم چنین بیش ترین تعداد غده در بوته و وزن کل غده های بوته، مربوط به تیمار اسید سالیسیلیک با غلظت 1000پی پی ام مشاهده شد.
    کلیدواژگان: اسید سالیسیلیک، سیب زمینی، محلول پاشی، خصوصیات کیفی
|
  • A. Dehshiri, S.A.M. Modares Sanavi* Pages 1-16
    Background And Objectives
    Soil and water salinity is the main limitations of cultivation in hot and dry regions such as Iran. Approximately 36% (6.8 million hectars) of arable land in Iran have suffered various degrees of soil salinity. About 90 percent of edible oil consumption in Iran has imported. Rapeseed with special growth habit can be cultivated in different area in Iran and is the best crop rotation for cereals that are include about 70 percent of crops cultivation area. On the other hand the concentration of atmospheric carbon dioxide due to human activities is increasing. Increasing of CO2 concentration can affect on growth of plants. Laboratory studies have shown that increasing CO2 concentration, will increase water use efficiency, net photosynthesis, biomass production and yield in most plants. The effects of free-air CO2 enrichment on the growth of summer rapeseed was investigated and showed that at the end of the flowering, shoot biomass significantly increased to 40%. But in the final harvest, biomass and grain yield increase was not significant. Therefore, the effect of increasing carbon dioxide concentration on the response of canola varieties under saline conditions is essential.
    Materials And Methods
    The experiment was conducted in Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran, at the 2010, 2011 growing season. Four levels of salinity (0, 5, 10 and 15 dS.m-1) on three cultivars of rapeseed (Okapi, Zarfam, and RGS) at three levels of atmospheric CO2 concentration (350, 700 and 1050 µmol mol-1) were studied. Three levels of CO2 concentrations have been considered as three environments that two other treatments (salinity and cultivar) carried out in them in a completely block design with factorial arrangement. 20Kg black pots were prepared. Pots were filled with silty loam soil (58% sand, 28% silt and 14% clay) to its final weight was 18kg. To preparation of saltwater, natural salt and Tap water with electrical conductivity of 588 micro-Siemens per centimeter was used.
    In order to apply the CO2 treatment, growth chamber in greenhouse (9 m long, 2 meters in width and height of 2.5 m) were established. The top of chambers were covered with plastic film about 20 cm over the walls.CO2 was supplied from a CO2 cylinder gas purchased from commercial sources.
    Results And Discussion
    Results indicated that effect of salinity on grain yield was highly significant and yield decreased from 2800 kg/ha in level 0 to 1130 kg/ha in level of 15 dS m-1 salinity. Number of pod per plant was affected by salinity more than other yield component. Elevated CO2 has no significant effect on yield and yield component, only in the second year of experiment, elevated CO2 (1050 ppm) has been able to partially ameliorate the negative effect of salinity. Grain yield significantly affected by cultivar and RGS003 had the highest yield (2300 kg ha-1) and zarfam and okapy had the second and third rank respectively. Oil and protein content of grain has been decreased and increased by salinity respectively. CO2 concentration had no effect on oil content. Oil content in cultivars reduced in all CO2 concentration with increasing of salinity. Protein content was increased by increasing of salinity and CO2 concentration.
    Conclusion
    Elevated CO2 has no significant effect on yield and yield component, only in the second year of experiment, elevated CO2 (1050ppm) has been able to partially ameliorate the negative effect of salinity. Oil and protein content of grain has been decreased and increased by salinity respectively. Protein content was increased by increasing of salinity and CO2 concentration.
    Keywords: Salinity, Rapeseed, CO2 Concentration, yield components
  • J. Hamzei*, M. Babaei Pages 17-35
    Background And Objectives
    Oilseed pumpkin is an introduced medicinal plant, the seeds as well as some other organs of which are being utilized in treating an array of human diseases in Iran. Considering the plant's significance in the health product's industry on the one hand, and the countrywide drought stresses and a lack of information on mineral nutrition of oilseed pumpkin, the study aimed to assess the effects irrigation interval and different levels of nitrogen fertilizer on same of morphological traits, yield components and seed yield of this medicinal plant of this useful medicinal plant.
    Materials And Method
    This experiment was studied as split plot based on randomized complete block design with three replications at the Research Farm of Bu-Ali Sina University in during growing season of 2012-2013. Irrigation intervals (6, 9, 12 and 15 days) as main plots and nitrogen levels (0, 60, 120, 180 and 240 kg N ha-1) were considered as sub-plots. Furrow irrigation system was used for crop irrigation and irrigation treatments were applied after full establishment of plants. Nitrogen fertilizer was applied at three stages of planting, flowering and fruting. The evaluation traits included plant length, node number/plant, branch number/main stem, leaf number/plant, fruit number/plant, seed number/fruit, 100 seed weight, seed yield and chlorophyll meter reading.
    Results
    Results showed that the effects of treatments were significant on plant length, nod and branch number/main stem, leaf and fruit number/plant, seed number/fruit, 100-seed weight, grain yield and chlorophyll index of pumpkin. Also, interaction of treatments had significant effect on all traits except branch number/main stem and seed number/fruit. Maximum and minimum traits as well as grain yield in averaging of 84.84 and 25.26 g m-2, were achieved at 180 kg N in 6 days irrigation interval and non supplying N in 15 days irrigation interval treatments, respectively. Treatment of 180 kg N in 6 days irrigation interval did not differ with treatment of 180 kg N in 9 days irrigation interval. Drought stress occurrence and nutrient deficiency, especially nitrogen during development stages especially reproductive stages caused decreasing in yield components and eventually seed yield through reduction in chlorophyll content, reduction in photosynthesis period and material translocation resulted from current photosynthesis and also reduction of proportion of supplied remobilization of materials.
    Conclusion
    Generally, results of this experiment showed that the highest grain yield was obtained in the treatment of irrigation interval of 6 days with accompanying consumption 180 kg N, but there was no significant difference between the mentioned treatment and the treatment of irrigation interval 9 days and 180 kg N. So, it can be concluded that irrigation interval of 9 days and application of 180 kg N ha-1 can produce satisfactory yield besides water saving and reduction in production cost particularly from to nitrogen fertilizers.
    Keywords: Deficit irrigation, Medicinal plant, Morphology, Resource consumption management, Seed weight
  • F. Yeganehpoor*, S. Zehtab Salmasi, J. Shafagh Kelvangh, K. Ghassemi Golezani Pages 37-55
    Background And Objectives
    Drought is one of the major stresses that adversely affect crop productivity and quality in many arid and semi-arid parts of the world, and the aim of this research the effects of drought stress, fertilizer and salicylic acid on some of morphological and agronomic characteristics of coriandrum.
    Materials And Methods
    A field study was conducted in Kermanshah province during year of 2014. The experiment was laid out as split-factorial arrangement based on a randomized complete block design with three replications. Experimental factors were combination of 3 levels of drought stress 60, 90 and 120 mm evaporation from class A pan and fertilizer in 4 levels control, urea 100 kg.ha-1, biofertilizer of Nitrokara and 50% urea Nitrokara and the concentration of salicylic acid 0 and 1 mM. The traits were included number of umbel per plant, number of umbelet per umbel, number of grain per plant, 1000 grain weight, biological yield, grain yield and harvest index.
    Results
    The results showed that number of umbel per plant, number of umbelet per umbel, number of grain per umbelet, number of grain per plant, 1000 grain weight, biological yield, grain yield and harvest index were decreased under drought stress. In contrast of salicylic acid and combination of urea with Nitrokara significantly increased in the all evaluated traits. Interactions effects fertilizer × irrigation trait of number of grain per umbelet showed that the maximum and minimum mean in traits of drought stress 60 mm evaporation from class A pan and 50% urea Nitrokara with mean of 14.25 and trait of drought stress 120 mm evaporation from class A pan and control with mean of 5.33 to be obtained. Also mean comparison of interaction effects of irrigation × salicylic acid showed maximum and minimum mean of number of grain per umbelet in trait of drought stress 60 mm evaporation from class A and application of salicylic acid with mean of 13.91 and drought stress 120 mm evaporation from class A and non-application of salicylic acid with mean of 6.1 and also mean comparison of interaction effects of fertilizer × salicylic acid showed maximum and minimum mean of number of grain per umbelet in traits application of salicylic acid with combination of 50% urea and Nitrokara with mean 11.11 and control with mean 8 respectively. Interaction effects of irrigation × fertilizer × salicylic acid was significant in the all evaluated traits (with the exception of number of grain per umbelet) and application of salicylic acid with combination of urea and Nitrokara in all levels of stress particularly in normal irrigation condition (60 mm evaporation from class A pan) and drought stress 120 mm evaporation from class A with control had highest and least amount respectively.
    Conclusion
    According to the results, application of salicylic acid (1 mM) and biofertilizer Nitrokara involvement in remove of negative effects of stress and application of salicylic acid and biofertilizer Nitrokara could be increased grain yield and yield components of coriander as valuable medicinal plant under drought stress.
    Keywords: Harvest index, Biological yield, Biofertilizer of Nitrokara, Coriander, 1000 grain weight
  • A. Javadi, E. Esfandiari*, A.R. Pourmohammad, A. Avanes Pages 57-70
    Background and
    Purpose
    Wheat is one of most important crops, which has special place in people’s nutrition in developing countries such as Iran. Also, due to reducing food diversity and lack of receiving enough micronutrient such as iron, malnutrition and anemia are among the most challenging nutritional problems of these societies. Nowadays scientists try to not only improve the quality and quantity of wheat but also increase the accumulated micronutrients such as iron in wheat and help to reduce malnutrition. Due to role of folate in transfer of single carbon fragments, in this research effect of folic acid foliar application at different growth stages were investigated on wheat grains quality and quantity.
    Material and
    Methods
    In order to evaluate the effect of folate foliar application on yield and iron content of wheat at different growth stages, an experiment was conducted at Maragheh University reseach farm in 2013 using randomized complete block design. In this regard, wheat cultivar namely Kohdasht planted with 500 seeds per m2 at 3 - 5 cm depth. Then, wheat seedlings was sprayed with 50 μM folate at shooting, heading, milky, dough and combination of above mentioned stages during last hours of daytime.
    Findings: Results revealed that folate foliar application at different phonological stages of wheat caused to increase plant height, flag leaf area, and number of tillers compared with control, while it had no effect on number of spikelets per spike. In contrast, the percentage of sterile florets per spike significantly decreased in treated seedlings at all growth stages except heading stage. Also folate foliar application cause to increase the number of grains per spike at all growth stages except milky grain stage compared with control. In addition Folate foliar spray significantly affected 1000 seed weight only at milky and dough as well as combination of above mentioned stages. Because of folate foliar spray, biological and grain yield showed a significant increase in all phenological stages compared with control. Also, folate foliar application cause to significantly increase the content of grain iron except stem elongation stage compared with control.
    Conclusion
    As a conclusion, it can be stated that folate foliar application led to Increase wheat yield at all growth stages. But for achieving desirable quantitative and qualitative yield, it is better that folate get used to at last stages of wheat biological cycle. In addition, due to the positive effect of folate on the qualitative and quantitative aspects of food security, could be considered in breeding programs.
    Keywords: Economical yield, biological yield, Fertile tiller, Number of spikelet per spike, Thousand grain weight
  • V. Nasrollahzade Asl, H. Mohammadzadeh Jalaly*, M. Yusefi, M. Valizadeh, S. Moharramnejad Pages 71-84
    Background And Objectives
    Alfalfa with a genetic constitution of 2n=4x=32 and autotetraploid with allogamous fertilization has more genetic diversity. In fact, genetic diversity is critical for breeding selection programs to improve trait, generate new adapted cultivars. The enzymatic markers showing tetrasomic inheritance patterns can be used to perform genetic diversity analysis. The aim of this study was to determine genetic variations levels and clustering based on enzymatic band (0 and 1) in alfalfa populations.
    Materials And Methods
    Genetic diversity of 12 alfalfa half-sib families was studied by use enzymatic electrophoresis (rubisco, superoxide dismutase, esterase and peroxidase). 35 individuals of each variety, were investigated in the Agricultural Research Station of University of Tabriz.
    Results
    For enzyme markers rubisco and superoxide dismutase isozymes showed only one monomorphic band in all populations, but esterase and peroxidase enzymes had polymorphic bands. The resulting data based on presence and absence of enzymatic band (0 and 1) for 11 polymorphic isozymic bands were analyzed. Isozymic analysis showed that there were high levels of intra-family and low level of inter-family diversity. Average heterozygosity, as an index of within-population genetic diversity, was 0.289. Nei’s genetic distances among families were low (0.002 to 0.059). Dendrogram was constructed via the Jaccard similarity coefficient and UPGMA method, that lead to the classification of the alfalfa populations in two groups, with 11 families in one group and only Chaleshte half-sib in the other group were located that were conform the pervious conclusion.
    Conclusion
    It might be possible to use these enzymes as markers to select alfalfa genotypes in the early breeding stages after the stability of markers were verified in other experiments.
    Keywords: Alfalfa, Genetic diversity, Half, sib families, Isozymic markers
  • B. Mirshekari* Pages 85-101
    Background And Objectives
    Some of farmers in Iran cultivate soybean as a secondary crop after wheat harvesting in early summer. In this case, on-time planting of soybean will be important in its productivity. For better land use, exploitation of new technologies could be help to earlier maturing of wheat and finally prepare better growth period and good yield production of secondary crop. Good crop establishment is a major challenge in crop production, a fact recognized by farmers as well as researchers. Seed priming is a feasible technology to enhance rapid and uniform emergence, high vigor and better yields in crop species. Ultrasonic waves can be a major role in earlier seedling emergence and maturing (5-10 days). Therefore, the present study was carried out to investigate the effects of physical treatments and sowing date on emergence and production of wheat crop.
    Materials And Methods
    The experiments were conducted in greenhouse and research field of Islamic Azad University of Tabriz, Iran during 2013-2014. The wheat seeds were treated by ultrasonic, laser, magnetic field, gamma and beta irradiations for 3.5 and 5 min. and were sown on dates of 27th September and 17th October. Data statistical analysis was performed by MSTAT-C software. Also, analysis of variance and LSD test (P 0.05) were used for statistically test of sources of variation and means comparison respectively.
    Results
    All the seed priming treatments improved coefficient of uniformity of emergence compared with non-primed seeds. Seedling vigor index responded positively and significantly to seed priming agents. There was no significant difference among laser, gamma and beta irradiations with a view to time from sowing to harvesting. Wheat seeds primed by magnetic fields, ultrasonic waves and lower exposure time of gamma had high chlorophyll in leaves. Gamma irradiation with exposure time of 3.5 min, as well as magnetic field and ultrasonic wave lead to producing heavier seeds with thousand seed weight of 50.5 g, but only 40.5 g from those seeds treated under other agents and non-treated one. There is no significant difference between seed yields from sowing dates of 27th September and 17th October, and the yield ranged from 334 g.m-2 in average of control; laser and beta irradiations and higher exposure time of gamma up to 480.1 g.m-2 in other treatments.
    Conclusion
    It is concluded from the study that wheat seed priming by magnetic fields, ultrasonic waves and lower exposure time of gamma irradiation can be effectively used to improve the crop performance and yield especially in late sown plants.
    Keywords: Chlorophyll, Delayed sowing date, Stand establishment, Ultrasonic wave
  • A.S. Baghdadi*, M. Balazadeh, A. Kashani, F. Golzardi Pages 103-120
    Background And Objectives
    Due to risks and pollution of chemical fertilizer, need to reduce the usage of them and find the ecological approaches to provide the necessity of nutrition sources for crops. One of the is the usage of the reasonable pre-sowing plants. The present study was conducted to evaluate the effect of the pre-sowing treatments and nitrogen levels on qualitative characteristics of silage corn.
    Materials And Methods
    This research is performed during growing season 2013-14 at the Agricultural Research Station of Islamic Azad University of Karaj, Iran. The experiment was conducted as a split plot based on a randomized complete block design with four replications. Main factors include pre-sowing treatments in 4 levels (Perko PVH, Buko, Manure and Fallow) and sub factors also included nitrogen levels (120 and 240 and 360 kg ha-1, utilized urea source). Perko PVH and Buko belong to Brassicaceae family that if they back to the soil they can increase the oraganic matter. Seeds (sc 704) were planted by pneumatic machine under 12 plants m-2. At the end of the season, qualitative and quantitative characteristics, including dry matter digestibility, water soluble carbohydrates, crude protein, acid detergent fiber, neutrals detergent fiber, total Ash and forage yield were determined. Data analyses are done by using SAS (Version 9.1.3) statistic software mean comparison was done using the LSD test at probability level of 5%.
    Results
    Variation analyses illustrated that the effect of pre-sowing treatments was significant (P≤0.01) on dry matter digestibility, neutrals detergent fiber and forage yield so that in all traits, Perko PVH and Buko treatments were the best ones to compare with fallow and manure. The highest forage yield was observed by Perko PVH Pre-sowing treatments (78.23 ton ha-1) and the least forage yield for the manure treatment was (63.71 ton ha-1). The effect of nitrogen levels on dry matter digestibility, neutrals detergent fiber and forage yield had a significant difference (P≤0.01), so that with the increasing use of nitrogen, the rates of that traits increased. The Interaction effect of pre-sowing treatments and nitrogen levels was significant on a water soluble carbohydrates, crude protein, acid detergent fiber and Total Ash (P≤0.01), somehow in Karaj region the suitable component was Perko PVH treatment by using 240 kg ha-1 nitrogen fertilizer. That's the highest percentage of crude protein was recorded pre-sowing of Perko PVH and for 240 kg N ha-1 was 9.07% and the lowest percentage of crude protein was related to the manure treatment and 120 kg N ha-1 are 4.6%.
    Conclusion
    According to the results of this research, the combined usage of organic fertilizer with nitrogen fertilizer, enhances the quantitative and qualitative characteristics have been studied in corn silage. Hence, by use of the organic fertilizers, meanwhile considerably reducing the chemical fertilizer consumption and consequently reducing the environmental impacts are. The results showed that perko and buko treatments have positive and significant effect on qualitative and quantitative parameters of corn silage and the reaction of corn silage to pre-sowing product is different. In general can say that by cultivation the pre-sowing crops and return the their remnants to the soil leads to soil fertility and consequently improve the quantity and quality of corn silage and can be considered as one of the ways to achieve sustainable agriculture.
    Keywords: Buko, Crude protein, Dry matter digestibility, Perko PVH, Water soluble carbohydrates
  • M. Mojaddam* Pages 121-136
    Background and
    Purpose
    In the case of sunflower plant moisture stress faced with the need to change to maintain Crop management while achieving acceptable performance on the efficiency of resources course of action. This reduces the cost of production on the one hand and on the other hand may prevent unnecessary usage of nitrogen that is not associated with increased functionality provides. And also help to maintain or improve the quality of groundwater.
    Material and
    Method
    The study in the summer of 2010 in a farm located in the city Hamidieh the city of Khuzestan province (latitude 31 degrees 33 minutes and longitude 48 degrees, 10 minutes with a height of 13 meters above sea level) was conducted. Textured loamy clay soil research with pH 7.7 , electrical conductivity of 3.1 ds.m and Total nitrogen was 0.08%. To evaluate the effect of drought stress on physiological characteristics and yield of sunflower in different levels of nitrogen The study was conducted using hybrids between Euroflour clay. The study split-plot in a randomized complete block design with three replications. Irrigation as the main card at three levels of optimum irrigation, moderate stress and severe water stress that irrigation water by discharging 50, 70 and 90 percent moisture were applied. And nitrogen as subplots in three levels of 80, 140 and 200 kg of nitrogen per hectare was applied.
    Results
    The results showed that grain yield, proline, chlorophyll a and b Received under drought conditions Drought stress caused a significant decrease in grain yield, chlorophyll a and b and the relative humidity leaf, but increased the amount of proline. The main reason for the reduction of grain yield in drought stress treatments, reducing the number of seeds per head and seed weight. See different amounts of nitrogen in terms of grain yield, protein and chlorophyll a and b were significant. With increasing use of nitrogen in optimum irrigation and drought moderate stress, these attributes significantly increased.
    Conclusion
    The results showed severe water stress and low nitrogen consumption in moderate drought stress conditions favorable to the consumption of 140 kg nitrogen per hectare is recommended. According to various environmental conditions in terms of irrigation, nitrogen (using 80, 140 and 200 kg N ha) To increase the yield of sunflower seeds Euroflour the creation of favorable conditions in terms of water supply and management is important in nitrogen.
    Keywords: drought, Euroflour varieties, Sunflower, nitrogen, yield
  • Kh. Dabighi, E. Fateh*, A. Aynehband Pages 137-154
    In order to study the effect of different green manure crops and nitrogen sources on some growth characteristics of canola and weed biomass,a field experiment was conducted in experimental farm of Agricultural Faculty of ShahidChamran University of Ahvaz at 2013-2014 growing season. Experimental design was split plot on randomized complete block design (RCBD) with three replications. Main plot was different green manure crops including Millet, Barley, mungbean, intercropping of millet and mung bean and fallow (without green manure application) and subplot were different nitrogen sources at three levels includes (no nitrogen fertilizer(Control),50 % chemical nitrogen biological nitrogen fertilizer(Nitroxin) and 100 % chemical nitrogen). In order to assessment of canola leaf area index and weed biomass, three sampling date(50,100 and 150 days after sowing) were determined. The result showed that the highest grain yield (4467.2 kg/ha) was related to mungbean and 50 % chemical nitrogen biological nitrogen fertilizer (Nitroxin) and the lowest (1434.2 kg/ha) was obtained at no nitrogen fertilizer and green manure treatment (control).Also, the highest biological yield (10401/5kg/ha) was revealed at mungbean millet intercropping and 50 % chemical nitrogen biological nitrogen fertilizer (Nitroxin). The lowest biological yield(3875kg/ha) was obtained at control treatment. control treatment and the highest oil yield (1795/45 kg/ha) was obtained at 50 % chemical nitrogen biological nitrogen fertilizer (Nitroxin). The 50 % chemical nitrogen biological nitrogen fertilizer (Nitroxin) and the intercropping of millet and mung bean had the highestyield components. Also the results showed that the highest canola leaf area index(LAI) (4.51) was at 150 days after planting and 50 % chemical nitrogen biological nitrogen fertilizer (Nitroxin) and the lowest (0/03) was obtained at 150 days after planting and control treatments. The weed results showed that the highest weed biomass (150.33 gr/m2) was obtained at the first sampling date, fallow and no nitrogen application and the lowest(23.34 gr/m2) was related to the third sampling date, The 50 % chemical nitrogen biological nitrogen fertilizer (Nitroxin) and the intercropping of millet and mung bean. The results of this research showed that the green manure plants with chemical and biological fertilizers caused to canola growth improvement and decreased the weed biomass.Totally the results of this research showed that application of green manure in combination with biological fertilizer and chemical fertilizer could be reduced the chemical fertilizer and also improvement of canola growth , increased in leaf Area Index. it concluded that decreased the weed dry weight.
    Keywords: Green manure, Nitroxin biological fertilizer, Leaf Area Index (LAI), Weed
  • G. Ahmadvand*, S. Hajinia Pages 155-178
    Background And Objectives
    Nowadays the use of low-input farming systems and innovation modern management techniques of resources utilization in order to achieve the aims of sustainable agriculture has been particularly important. Bio-fertilizers application and intercropping systems are important approaches to achieve the objectives of ecological agriculture, which can improve temporal and spatial agricultural productivity. The use of bio-fertilizers in intercropping not only increases soil fertility, and reduces the use of chemical fertilizers, but also can lead to improve yield and quality of products. The endophyte fungus, are known as one of the most important classes of soil microorganisms, induce physiological and ecological alterations in their host plant and thus increase its yield. This study was conducted to evaluate the effects of fungus Piriformospora indica on yield, yield components and phosphorus content of soybean and millet in intercropping.
    Materials And Methods
    The experiment was carried out as a factorial based on a randomized complete block design with three replications, in 2015 at the Research Station of Agricultural Faculty of Bu-Ali Sina University. The factors included of two levels of fungus P. indica (inoculated and non-inoculated) and five levels of replacement intercropping series consisted of monoculture of soybean (S), monoculture of millet (M), 67 % S 33 % M (67S:33M), 50 % S 50 % M (50S:50M) and 33 % S 67 % M (33S:67M). Different patterns of intercropping are replacement method and planting ratios were adjusted by altering the number of rows cultivation.
    Results
    The results demonstrated that in all intercropping treatments, the highest phosphorus concentration of soybean and millet (0.39 and 0.32 percent, respectively) were achieved in 50S:50M intercropping. Application of P. indica caused an increase in phosphorus concentration of soybean and millet about 31.6 and 22.9 percent respectively, compared to control. P. indica, caused an increase in the number of ears per plant of millet in different intercropping patterns. In inoculated with P. indica the increased the number of ears per plant of millet at 50S:50M intercropping by 28.3 percent in comparison with no-inoculation. The highest number of pods per plant in soybean (54 and 53 pods in plant) obtained in 50S:50M and 33S:67M ratios with P. indica, respectively. Fungus P.indica increased number of seeds per pod of soybean up to 16.4 percent in compared to control. In all intercropping treatments, land equivalent ratio was more than one. Maximum value of land equivalent ratio (1.14) was achieved in 50S:50M intercropping in inoculated plants with P. indica. Calculating the aggressivity index showed that millet was more dominate than soybean.
    Conclusion
    Application of fungus P. indica and replacement intercropping of soybean and millet, could improve yield and effectiveness indices of mixed cropping of above mentioned crops, because of increasing nutrient uptake efficiency.
    Keywords: Phosphorus, Endophyte fungus, Intercropping, Land Equivalent Ratio
  • E. Azizi*, A. Mirbolook, A. Behdad Pages 179-199
    Introduction
    The use of nano-fertilizers as an effective approach to increase the availability of nutrients for plants has been highly regarded. With using Nano-fertilizers, time and rate of release plant nutrients will be according to plant nutrition needs, so the plant can absorb the maximum amount of nutrients and thus the leaching of nutrients decreases and crop yield increases. The present research aimed to study the growth responses of chickpea during different growth and development stages under nano-molybdenum and calcium fertilizers treatments
    Materials and Methods
    In order to investigate nano-molybdenum and calcium fertilizers on growth parameters, nodulation and amount of calcium and molybdenum of Chickpea (Cicer arietinum L.), an experiment was conducted as a factorial based on completely randomized design in green house of Payame Noor University of Mashhad in 2013. Experiment treatments included three levels of molybdenum (0, 2 and 4 ppm) and four levels of calcium (0, 100, 200 and 300 kg per hectare) that were prepared as nano oxides absorbed by plant. Studied traits were plant height, root length, leaf area, and root and shoot dry weight, the number and size of biological nitrogen-fixing nodules and amount of calcium and molybdenum in plant.
    Results and Discussion
    The results indicated that the effect of different levels of calcium on plant height, size of biological nitrogen-fixing nodules and amount of calcium and molybdenum in plant were significant, statistically. Growth parameters of chickpea at different levels of calcium were significantly increased compared to control. The highest plant height plant height was observed in treatment of 100 kg per hectare calcium. The highest shoot dry weight (0.6 g. per plant), leaf area (14 cm2 per plant) and size of biological nitrogen fixing nodules (27 nodules per plant) were observed in treatment of 300 kg per hectare calcium. The lowest rates of these parameters were obtained in the control. The effect of calcium treatment on the size of the nodule was not significant. Different levels of molybdenum nano-oxide only affected leaf area and plant calcium content, significantly. Nano-molybdenum levels had reduction effect on leaf area compared to the control, so that the highest and lowest leaf area were observed in the control of leaf area was 4 ppm molybdenum, respectively. Calcium absorption in the concentrations of 2 and 4 ppm molybdenum increased compared to the control, significantly. The interaction effect molybdenum and calcium only affected amount of calcium and molybdenum of chickpea, significantly. With increasing molybdenum in the absence of calcium, amount of plant calcium increased, but with increasing molybdenum in the higher levels of calcium, this trend of calcium variation was n’t observed. The highest amount of calcium was observed in combined treatment of 4 ppm molybdenum and 0 kg per hectare calcium. With increasing molybdenum nano oxide in the higher levels of calcium (200 and 300 kg per hectare), the amount of molybdenum in the plant increased. The highest amount of this parameter belonged to combined treatment of 4 ppm molybdenum and 300 kg per hectare calcium that was not different with 0 and 2 ppm molybdenum under condition of 300 kg per hectare calcium, significantly. changes in pH, affects the availability of nutrients so that the absorption of some elements such as molybdenum can be facilitated.
    Conclusion
    In general, the results showed that combined use of nano-calcium and molybdenum fertilizers can have a significant effect on growth characteristics chickpea. This suggests that nanotechnology has a high potential for achieving sustainable agriculture by increasing nutrient absorption and use efficiency. Nanotechnology also reduces environmental pollution and thus improve agricultural production and food security.
    Keywords: Size of nodule, Biological nitrogen, fixing, Leaf area, Dry weight
  • M. Bazyar, A. Bandehagh*, D. Farajzadeh Pages 201-220
    Background And Objectives
    Salinity (sodium chloride) stress is a major environmental stress which along with drought stress is known to be the most effective abiotic stress which reducing crop production. Plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) colonize roots of monocots and dicots, and enhance plant growth by direct and indirect mechanisms. Modification of root system architecture by PGPR implicates the production of phytohormones and other signals that lead to enhanced plant growth. Inoculation of Plant Growth Promoting rhizobacteria and use of resistant varieties, are good practices to decline the negative effects of sodium chloride stress. This experiment was done to evaluate the effect of inoculation of Pseudomonas fluorescens FY32 in moderating the effects of salinity on canola varieties.
    Materials And Methods
    This experiment was conducted in hydroponic cultivation systems under split-split plot experimental design with three replications based on completely randomized design. Main factor is introduced as three levels of sodium chloride (0, 150, and 300 mM NaCl), Presence or absence of bacteria in the cultural system is sub factor and six varieties of canola is sub-sub factor (Hyola308, Sarigol, RGS003, Amica, Hyola420 and Olga respectively).
    Results
    Statistical analysis indicated that growth indices (RGR, AGR, LAR,
    NAR, LAD and LRGR) and leaf relative water content (RWC) were significantly
    (P
    Conclusion
    According to the analysis of the indices of growth and morpho-physiological data, it can therefore be concluded that the effect of sodium chloride stress reduced by inoculation of Pseudomonas fluorescens FY32 strain that produce ACC- deaminase enzyme. The presence of the bacteria and its symbiosis can promote plant growth in different ways and so the harmful effect of salinity and other abiotic stresses can be alleviated by the use of PGPR.
    Keywords: PGPR, Osmotic adjustment, Growth index, Ionic elements, Chlorophyll
  • K. Mashayekhi*, I. Amarloo, M. Khadempir Pages 221-233
    Potato plant is crop of cool season and in areas where summers are hot and long, well does not grow, As a result of the tender skin that separates easily from the flesh. Chemicals in recent years, their effects on plants, bulbs and tubers, it is a salicylate will be named. So research on plants in 1391 sante potatoes took effect on some quality characteristics of plant combinations salicylic acid be examined. This research in a randomized complete block design with five treatment and four replication in Valik Abad potato farm in Gorgan city. Foliar application of salicylic acid have been used in five level (0, 20, 100, 500, 1000ppm) on experimental plant in five stage every twice a weeks. Results of variance analysis showed that some morphology characters such as shrub height, tuber number in every shrub, all tubers weights in shrub and some quality characters such as leaf chlorophyll value, tuber skin thickness value, tuber firmness value, tuber starch value, A kilogram of weight loss during storage of tubers have been effected by treatments. Maximum level of shrub height, leaf chlorophyll, tuber skin thickness, tuber firmness, tuber starch and tuber weight stability during storage were relative to 500ppm concentration. Maximum tuber number in every shrub and all tubers weights in shrubs were relative to 1000ppm concentration treatment.
    Keywords: Salicylic acid, potato, Foliar application, Quality characters