فهرست مطالب

نشریه نامه آموزش عالی
پیاپی 13 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 7
  • افسانه کلباسی، احمدرضا نصر صفحه 9
    از آنجا که یکی از کارکردهای اصلی دانشگاه ها، آموزش است، ارائه تدریس با کیفیت از اهمیت خاصی برخوردار است. مهم ترین ابعاد تدریس، تخصص در محتوای تدریس، مهارت های برنامه ریزی و طراحی تدریس، برقراری و حفظ ارتباط و تعامل با فراگیران، ارائه درس، مدیریت کلاس و ارزشیابی از تدریس و یادگیری می باشند. در این راستا، مراکز تدریس و یادگیری در آموزش اعضای هیئت علمی و دانشجویان نقش به سزایی ایفا می کنند. با توجه به این که چنین مراکزی در دانشگاه های کشور وجود ندارد و یا در صورت وجود، فعالیت های محدودی انجام می دهند، هدف از این مقاله، معرفی و بررسی فعالیت های مراکز تدریس و یادگیری در چند دانشگاه معتبر دنیا و زمینه یابی برای ایجاد این مراکز در دانشگاه های کشور می باشد. اساسی ترین فعالیت های این مراکز با بیشترین فراوانی مربوط به توسعه حرفه ای اعضای هیئت علمی از طریق سمینارها و کارگاه های آموزشی، مشاوره فردی در زمینه تدریس و اعطای گواهینامه تدریس می باشد. همچنین موارد جدیدی با کمترین فراوانی مربوط به مقابله با سرقت ادبی، اخلاق پژوهش و دوره مقابله با اضطراب قابل توجه هستند.
    کلیدواژگان: تضمین کیفیت در آموزش عالی، مراکز تدریس و یادگیری، دانشگاه، توسعه آموزش، اعضای هیات علمی
  • مهدی صادقیان سورکی، سعید رجایی پور، زمان اژدری صفحه 29
    هدف از این مطالعه، بررسی رابطه بین سبک های رهبری و مدیریت منابع انسانی با تعهد سازمانی در دانشگاه اصفهان بود. جامعه آماری این پژوهش، کلیه اعضای هیئت علمی دانشگاه اصفهان (450 N=) در سال تحصیلی 89-1388 بوده که از میان آنان 152 نفر با روش نمونه گیری تصادفی تعیین شد. تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی و به روش همبستگی انجام شده است. ابزار های اندازه گیری، پرسشنامه تعهد سازمانی مایر و آلن (2002)، پرسشنامه منابع انسانی بوسیلی و همکاران (2001) و پرسشنامه چند عاملی رهبری بس و آوولیو (1994) بود. پایایی این پرسشنامه ها، در یک مطالعه مقدماتی با روش آلفای کرانباخ به ترتیب 87/.، 92/. و 81/. محاسبه گردید. یافته های این مطالعه نشان داد که رهبری تحولی به ترتیب با تعهد عاطفی و تعهد هنجاری رابطه دارد (217/0=R2) و (86/0=R2). و نیز بین رهبری تبادلی و رهبری کشکولی با تعهد پایدار رابطه وجود دارد (82/0=R2). همچنین از مجموع ابعاد منابع انسانی بعد مشارکت و امنیت شغلی با تعهد عاطفی رابطه دارد (88/0=R2) و بعد تقسیم اطلاعات و امنیت شغلی نیز با تعهد هنجاری رابطه دارد (321/0=R2). نتایج این مطالعه می تواند به مدیران گروه های آموزشی در کاربست مطلوب منابع انسانی و انتخاب سبک های رهبری اثربخش به منظور حفظ و تقویت تعهد سازمانی در اعضای هیئت علمی کمک نماید.
    کلیدواژگان: سبک های رهبری، تعهد سازمانی، منابع انسانی، هیئت علمی، دانشگاه اصفهان
  • مقصود امین خندقی، علی اکبر عجم صفحه 47
    ارزشیابی و کیفیت آموزش از مسائل مهم و مورد توجه نظریه پردازان از یکسو، و دست اندرکاران نظام های آموزشی از سویی دیگر است. هدف مقاله حاضر، بررسی رویکردهای مختلف ارزشیابی آموزشی و الگوهای کیفیت آموزشی می باشد. این تحقیق به روش بررسی اسنادی انجام شده است. جامعه آماری آن، منابع و اسناد موجود در مقوله ارزشیابی و الگوهای کیفیت آموزشی بود که نمونه به روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس انتخاب شدند و بر اساس روش تحلیلی – تفسیری نقاط کانونی هریک از رویکردهای ارزشیابی و الگوهای کیفیت آموزشی مورد شناسایی و پیوندهای بین آنها تبیین شده است. یافته های تحقیق نشان داد که رویکرد ارزشیابی هدف محور با الگوی کیفیت هدف محور، رویکرد مدیریت محور با الگوی رضایت مندی و رویکرد ارزشیابی طبیعت گرایانه یا مشارکت کننده محور با الگوی یادگیری سازمانی ارتباط دارند. افزون بر این نتایج تحقیق، بیانگر آن است که رویکرد ارزشیابی متخصص محور از این حیث که متخصصان همواره درگیر ارزشیابی هستند، با تمامی الگوهای کیفیت آموزشی پیوند دارد. بر این اساس، برای تحقق و تضمین کیفیت نظام آموزشی باید به پیوندهای میان رویکردهای ارزشیابی و الگوهای کیفیت توجه کرد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی آموزشی، کیفیت آموزش، رویکرد، الگو، برنامه درسی
  • رحیم صفری، رضا نوروززاده، مینو سادات نوفل صفحه 75
    برنامه ریزی نیروی انسانی، برای تامین هیئت علمی مورد نیاز دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی تلاشی هدفمند برای پیش بینی، بکارگیری، حفظ و اعتلای نیروی انسانی در نظام آموزش عالی کشور است. دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور به طرق مختلف از جمله از طریق قانون نحوه تامین هیئت علمی (طرح سربازی) مصوب 1/3/1365 مجلس شورای اسلامی، هیئت علمی مورد نیاز خود را در بخش آموزشی و تحقیقاتی تامین می کنند.
    در این مقاله، تاریخچه شکل گیری، اهمیت و ضرورت، اهداف و فرایند انجام قانون نحوه تامین هیئت علمی (طرح سربازی)، عملکرد وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و نتایج حاصل از آن مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: قانون، هیئت علمی، طرح سربازی، دانشگاه
  • اسپاسیا توگیا، نیکولاس تی گیلیس ترجمه: غلامرضا یادگارزاده صفحه 93
    مجلات علمی شکل اولیه ارتباط رسمی در حوزه علم هستند. ضریب تاثیر ISI، یک شاخص کتاب شناختی است که متوسط نرخ ارجاع در یک مجله را اندازه می گیرد و به صورت گسترده ای برای سنجش کیفیت تولیدات علمی افراد، تیم های پژوهشی یا موسسات، مورد استفاده قرار می گیرد. هدف این مقاله، معرفی ضریب تاثیر، آزمون محدودیت های اصلی در محاسبه آن، کاربردهای آن و ارائه تصویری از ضریب تاثیر مجلات تعلیم و تربیت در بازه زمانی 2005-2000 است. مسائل متعددی در ارتباط با محاسبه ضریب تاثیر وجود دارد که جدی ترین آنها مربوط به روایی و اثربخشی آن است. یافته ها بیانگر آن است که مجلات علوم تربیتی تحت شمول مجله گزارش های استنادات علمی، حدود 11 درصد مجلات فعال، ارجاع داده شده و علمی را به خود اختصاص داده اند. همچنین مجلات تعلیم و تربیت در ارزش های مطلق و در مقایسه با سایر حوزه های علوم اجتماعی به صورت نسبی دارای ضریب تاثیر پایینی می باشند. کاربرد و ضریب همبستگی فراکلاسی مبین آن است که مجلات متعلق به طبقه تعلیم و تربیت و تحقیقات آموزشی به صورت نسبی ضریب تاثیر باثباتی در 6 سال مورد آزمون را داشته اند. این در حالی است که موردی برای مجلات طبقه «تعلیم و تربیت استثنایی» مشاهده نشد. نتایج این تحقیق ما را به این تصمیم گیری هدایت می کند که استفاده از ضریب تاثیر برای ارزشیابی مجلات، مقالات و پژوهشگران باید با دقت همراه باشد.
  • رضوان حسین قلی زاده صفحه 121
    هدف اصلی این مقاله، تبیین ابعاد مفهوم تناسب آموزش عالی با تاکید بر درک مفهوم نقش اجتماعی دانشگاه در گفتمان جامعه دانشی است. تعریف کارکرد خدمت به جامعه در کنار دو کارکرد اصلی نظام آموزش عالی یعنی آموزش و پژوهش بر نقش اجتماعی دانشگاه ها در پاسخگویی به نیازها و انتظارات جامعه در سطوح مختلف آن دلالت دارد. عنصر کلیدی در ارزیابی اثربخشی و کارایی این نظام، «تناسب» می باشد که به عنوان معیاری در کنار سایر معیارهای کیفیت و شفافیت، مطرح است. بنابراین، در پاسخ به این سوال اساسی که کارکرد جدید دانشگاه در جامعه دانشی چگونه معنا می شود و با مدنظر قرار دادن چه معیارهایی می توان با چالش هایی که دانشگاه ها در هزاره سوم با آن روبه رو هستند، مقابله کرد. در این خصوص، دیدگاه های مطلعان کلیدی مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده از این مصاحبه ها، «تناسب» را به عنوان یک مقوله کانونی در ارتباط با چهار مقوله فرعی دیگر شناسایی کرد. تناسب آموزش، تناسب پژوهش، تناسب تخصص، تناسب دانش و تناسب رشته تحصیلی از جمله ملاک های اصلی در تعریف و اندازه گیری تناسب در آموزش عالی به شمار می آیند. علاوه بر این، با تقویت و ارتقای فرهنگ دانشگاهی، ساختار و مدیریت، جنبه های مالی و اقتصادی، سیاست های آموزشی و پژوهشی و نظام سنجش و ثبت حقوقی مناسب می توان بسترهای لازم برای ایجاد تناسب را فراهم نمود.
    کلیدواژگان: جامعه دانش محور، آموزش عالی، مسئولیت اجتماعی، خدمت به جامعه، تناسب
  • فرهاد سراجی، محمدرضا شهبازی صفحه 143
    هدف کلی این پژوهش بررسی فرآیند تولید محتوای الکترونیکی در مرکز آموزش الکترونیکی علوم حدیث است. مرکز آموزش الکترونیکی علوم حدیث یکی از دانشگاه ها و موسسات پیشرو در ارائه آموزش الکترونیکی در ایران است که در سال 1384 فعالیت خود را به صورت رسمی آغاز کرده است. در این پژوهش با استفاده از روش مطالعه موردی، داده ها از طریق مشارکت محقق در جلسه های مربوط به تولید محتوا، تحلیل و بررسی اسناد، صورت جلسه ها و آیین نامه، جمع آوری شده است. بر اساس داده های به دست آمده، تصمیم های مربوط به تولید محتوا در این مرکز را می توان در چهار بخش نظر گرفت؛ شیوه انتخاب محتوا، تشکیلات و ساختار سازمانی تولید محتوا، طرح نامه ها و آیین نامه ها، قالب ها و شکل ارائه ها.
    این پژوهش نشان می دهد، تصمیم های چهارگانه این مرکز در زمینه تولید محتوای الکترونیکی در اغلب موارد مناسب و دقیق اتخاذ شده است. با این حال از جمله نقاط ضعف این تصمیم ها می توان به نبود شیوه دقیق و معتبر برای انتخاب محتوا، نبود جایگاه متخصص آموزش الکترونیکی در ساختار سازمانی و نیروی انسانی مربوط به تولید محتوا و عدم توجه به راهبردهای و فنون آموزشی در تنظیم طرح نامه اشاره کرد.
    کلیدواژگان: محتوای الکترونیکی، فرآیند تولید محتوا، مرکز آموزش الکترونیکی علوم حدیث، شیوه های انتخاب محتوا، تشکیلات سازمانی، طرح نامه ها و قالب ها
|
  • Afsaneh Kalbasi, Ahmadreza Nasr Page 9
    As training is one of the most important goals in our universities, quality of education has its own significance. The most vital aspects of training are proficiency in teaching concept, having skills in lesson planning and material development, establishing good relationship with learners and maintaining such relationship, management of the class and assessment of teaching and learning. To approach these goals educational centers have to train teachers and learners. As far as teaching training centers have not existed in our universities, or even if there were any, they had very limited activity in this regard. Therefore, the aim of this research is to introduce and investigate the activities of such centers in several famous universities around the world and to create such centers in our universities. The most essential activities in such centers with maximum abundance are related to professional development of academic members via seminars and workshops, individual consultation surrounding teaching skills and granting teaching certificate. Furthermore, some new factors with less abundance are related to dealing with plagiarism, morality in research and confronting anxiety which are of great attention value.
    Keywords: Guaranteeing quality in higher education, Teaching training centers, university, Educational development, Academic members
  • Mahdi Sadeghian, Saeed Rajaeepour, Zaman Azhdari Page 29
    The purpose of this research was to study the relationship between human resource management, leadership styles and organizational commitment at Isfahan University. The research population included all 450 faculty members of the university during the 1388-89 academic years from which a sample of 152was selected through proportionate classified random sampling. A descriptive survey and correlational research method was utilized. The data gathering instruments included: Meyer and Allen’s Organizational Commitment Questionnaire (2002), Boselie’s Human Resource Management Questionnaire (2001), and Bass and Avolio’s Multi factors Leadership Questionnaire (1994). The Questionnaires reliability coefficients were estimated 0.87, 0.92 and 0.81 respectively through Cranach’s Alpha coefficient. The findings indicated a significant and positive relationship between transformational leadership and affective commitment (R2=0.217) and normative commitment (R2=0.86).A significant and positive relationship was observed between transactional leadership and continuous commitment (R2=0.82). Considering human resource management dimensions, there were significant relationship between affective commitment and participation and job security (R2=0.88). Finally a significant relationship was observed between normative commitment and sharing information and job security (R2=0.321). The research findings can guide department chairmen in utilizing human resources suitably and selecting effective leadership styles in order to enhance and maintain organizational commitment among faculty members.
    Keywords: Leadership Style, organizational commitment, Human Resource, Department chairmen, Faculty Members, University of Isfahan
  • Maghsood Amin Khandaghi, Ali Akbar Ajam Page 47
    The quality and evaluation of education are of the main issues regarded by educational theorists in one hand and educational practitioners on the other. The aim of this study was to investigate the various educational evaluation approaches and educational quality models. This investigation is a document survey study. Thepopulation of this documented review included documents and evidence about educational evaluation and educational quality models. Sampling was carried out using purposive and reachable sampling method and the focal points of each approach and model were identified and their connections were explained using analytical-interpretive method. Results showed that objectiveorientedassessment approach, management-oriented approach, and naturalistic or participatory-oriented approach accord with objectiveoriented quality model, satisfaction model, and organizational learning model, respectively. In addition, professional-oriented evaluation approach is in accordance with all above-mentioned quality models as professionals always engage in educational evaluation. Regarding this, it is necessary to consider the connections between the educational evaluation approaches and educational quality models in order to ensure the educational system quality.
    Keywords: Educational Evaluation, Educational quality, Approach, Model, Curriculum
  • Reza Norouzzadeh, Rahim Safari, Minoo Sadat. Nofel Page 75
    Trying to anticipate, utilize and protect human resources is a way to plan and provide the required human resources for higher education institutes and universities. These institutes and universities usually provide their needed faculty members in the education and research section through different ways such as using “Providing Faculty Members through Calling Conscripts Law”, approved by the Parliament of Islamic Republic of Iran in 1986. This paper tried to investigate and study the history, importance, goals and process of accomplishing the “Providing Faculty Members through Calling Conscripts Law”. It also focused on the performance of Ministry of Science, Research and Technology supporting this law.
    Keywords: law, Faculty member, calling conscripts, university
  • Spacia Togia, Nicolas T. Gillis, Gholamreza Yadegarzadeh Page 93
    Scientific journals are the primary mode of formal communication in science. The ISI Impact factor serves as a bibliometric indicator that measures the average citation rate of an article in a journal and has been widely used for the assessment of the quality of scientific production of individuals, research teams or institutions. The purpose of this paper was to present the impact factor, examine the main limitations in its calculation and applications and to give a general overview of the impact factor of education journals for the period of 2000–2005. Several problems related to the calculation of the impact factor have raised serious concerns about its validity and usefulness. Our findings suggest that education journals included in the Journal Citation Reports (JCR) represent about 11% of the active referred academic journals. Education journals have relatively low impact factors in absolute values and in comparison to other Social Science categories. Application of the supraclass correlation coefficient showed that journals belonging to the Education and Educational Research category had relatively stable impact factor values for the examined 6 years. This was not the case for the journals from the Education and Educational Special category. It was concluded that the use of impact factor for evaluation of journals, articles and researchers must be carried out with considerable care.
  • Rezvan Hosseingholizadeh Page 121
    The main goal of this article is to explain the dimensions of higher education relevancy with an accent on understanding the concept of social role of university in discourse of knowledge society.Definition of the function of service to a society alongside two main functions of higher education system namely teaching and research implies the social role of universities in responding to the needs and expectations of a society at different levels. A key element in assessing theeffectiveness and efficiency of this system is relevancy which has been raised as a criterion besides other criteria such as quality and transparency. Hence, the main informer’s views were analyzed to respond to the basic question of what is the new function of university in knowledge society. The second question was what measures should be consideredto deal with challenges that universities face to them in the third millennium. The results of these interviews identified “relevancy” as the focal category in relation to other four sub-categories including teaching relevancy, research relevancy, proficiency relevancy, knowledge relevancy and study area relevancy which are considered as the main criteria in defining and measuring relevancy in higher education. Moreover, we can lay an apt ground to provide relevancy by strengthening and improving academic culture, structure and management, proper assessment and legal recording system, educational and research policies, and finance and economy aspects of a university.
    Keywords: Knowledge, based society, Higher education, Social responsibility, Service to Society, Relevancy
  • Farhad Seraji, Mouhammadreza Shahbazi Page 143
    The main purpose of this research is to investigate e-learning content producing process in Olum Hadith virtual college as an e-learning center in Iran. Olum Hadith virtual college is a pioneering e-learning center in Iran which has embarked on its activities since 1384. Using case study research method, in this research we collected data based on researcher participation in decision making process, and also in the sessions allocated to analyzing documents, minutes and bylaws. According to the data gathered in this unit, decision making in the area of content production can be considered in four categories: selecting content method, organization of content production, setting scenarios and bylaws and frames and presenting methods. This research showed in terms of e-learning content production fourfold decisions have been appropriately and precisely made in this center. However, there are some weaknesses as follow; lack of accredited and subtle procedures for content selection, lack of expertise position for e-learning in organizational structure and also absence of attention to instructional strategies and tactics of designing proposals.
    Keywords: e_content_content production process_Olum Hadith e learning center_content selection method_organizational manpower_proposals_frames