فهرست مطالب

نامه آموزش عالی - پیاپی 23 (پاییز 1392)

نشریه نامه آموزش عالی
پیاپی 23 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بتول جمالی زواره*، احمدرضا نصر، حوریه شادفر صفحه 7
    مفهوم کیفیت در بسیاری از بخش های جامعه توجه زیادی به خود معطوف کرده است و دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی نیز از این قاعده مستثنی نیستند. دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی، مرکزی برای یادگیری و تولید دانش از طریق آموزش و فعالیت های پژوهشی هستند. بنابراین، این موسسات باید آموزش با کیفیت بالا را متناسب با نیاز مشتریان خود فراهم نمایند؛ به طوری که علاوه بر، برآورده کردن نیازها و انتظارات دانشجویان، به رشد اقتصادی جامعه کمک کنند. بنا بر دیدگاه متخصصان کیفیت، اندازه گیری رضایت مشتریان در موسسات آموزشی، یکی از بزرگترین چالش ها در بهبود کیفیت است. هدف این مقاله، معرفی مدل های ارزیابی کیفیت در آموزش عالی بر اساس نیاز مشتریان است. روش کار توصیفی تحلیلی است و برای جمع آوری اطلاعات از کتاب ها، اسناد و مقاله های مرتبط استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که مشتریان نظام آموزشی که شامل مشتریان داخلی و خارجی نظام آموزشی هستند، نیازها و انتظارات متفاوتی از نظام آموزشی دارند و شناخت این انتظارات و برآورده ساختن آنها، یکی از ویژگی های اصلی دانشگاه پاسخگو و باکیفیت است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، کیفیت، مدل، آموزش عالی، رضایت مشتری
  • زینب کرمخانی، مریم برادران حقیر*، مهرداد مدهوشی صفحه 25
    در هر سازمانی، مدیران، نیازمند اطلاعات صحیح، دقیق و در دسترس هستند تا بر اساس آن به تصمیم گیری مناسب و بموقع بپردازند. امروزه، نیاز به چابکی سازمانی نه تنها به جهت پاسخگویی به موقعیت های پیش آمده لازم به نظر می رسد، بلکه بایسته است که مدیران با کسب شایستگی های لازم و رصد وضعیت موجود، برای آینده مطلوب برنامه ریزی نمایند. این نیاز با توجه به موقعیت مدیران ارشد که رابط بین محیط داخلی و خارجی و هدایتگر سازمان هستند، کلیدی تر است. با توجه به اهمیت آموزش عالی و تاثیر آن در جامعه، نمایشگر اطلاعات راهبردی آموزش عالی به عنوان ابزاری حرفه ای می تواند به ارتقای مهارت های لازم شایستگی مدیران کمک نماید. از آنجایی که در نظام آموزش عالی ایران تاکنون از نمایشگر اطلاعات راهبردی استفاده نشده است، هدف این پژوهش آن است تا با به کارگیری روش مطالعه اسنادی و مدل های موجود در سایر کشورها و وظایف مدیران ارشد آموزش عالی، به طراحی مدل مفهومی نمایشگر اطلاعات راهبردی آموزش عالی به عنوان یک ابزار حرفه ای برای تصمیم گیری مدیران ارشد شایسته این نظام بپردازد.
    کلیدواژگان: شایستگی مدیران ارشد، برنامه ریزی منابع انسانی، آموزش عالی، نمایشگر اطلاعات راهبردی آموزش عالی
  • بررسی میزان آمادگی پیاده سازی مدیریت دانش در دانشگاه پیام نور / مطالعه موردی: دانشگاه پیام نور مرکز- مشهد
    محمد لشکری*، اسماعیل خدایی متین صفحه 45
    امروزه دانش، مهم ترین و با ارزش ترین سرمایه هر سازمانی به شمار می رود. تغییرات سریع و رشد افزون، هر سازمانی را بر آن می دارد تا برای بقاء، تمام تلاش خود را در مدیریت دانش به کار گیرد. دانشگاه ها نیز به دلیل ماهیت عملکردی خود به عنوان مراکز اصلی خلق و اشاعه دانش می توانند بیشترین بهره را از مدیریت دانش ببرند. در راستای اجرای موثر مدیریت دانش، بررسی اولیه پیاده سازی آن از اهمیت بسزایی برخوردار است؛ لذا در این پژوهش، به بررسی میزان آمادگی زیرساخت های اساسی پیاده سازی سامانه مدیریت دانش (فرهنگ و عوامل انسانی، ساختار و فرایند ها، زیرساخت فنی) و رتبه بندی این عوامل از نظر درجه اهمیت در دانشگاه پیام نور مرکز- مشهد پرداخته شده است. روش پژوهش حاضر توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری، اعضای هیات علمی دانشگاه پیام نور مرکز- مشهد هستند و نظر همه اعضای جامعه آماری پیمایش شده است. اطلاعات مورد نیاز این پژوهش، از طریق پرسشنامه جمع آوری گردیده است و سوالات این پرسشنامه با الگوبرداری از پرسشنامه های مشابه داخلی و خارجی و بررسی متون مدیریت دانش طراحی شده است. روایی پرسشنامه، از نوع روایی صوری و محتوایی است و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده است. تحلیل نتایج حاصل، حاکی از آن است که دانشگاه در ابعاد “فرهنگ و عوامل انسانی”، “زیرساخت فناوری اطلاعات” و “ساختار و فرایند ها”، برای پیاده سازی مدیریت دانش در سطح نامطلوبی قرار دارد. همچنین نتایج حاصل از آزمون رتبه بندی (آزمون فریدمن) نشان داد که “فرهنگ و عوامل انسانی” با اهمیت ترین عامل و “ساختار، و فرایندها” کم اهمیت ترین عامل هستند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، زیرساخت فنی، فرهنگ و عوامل انسانی و ساختار و فرایند ها، دانشگاه پیام نور
  • بررسی رابطه بین ابعاد مشتری مداری و رضایت ذی نفعان در نظام آموزش عالی / مطالعه موردی: مرکز تحصیلات تکمیلی دانشگاه هرمزگان
    مهدی ابراهیمی نژاد*، سینا زینلی، اسلام شهریاری کوتک صفحه 69
    هدف کلی این تحقیق، بررسی رابطه بین ابعاد مشتری مداری و رضایت ذی نفعان از خدمات مرکز تحصیلات تکمیلی دانشگاه هرمزگان است. در همین راستا، یک مدل خاص از خدمات مشتری مداری در نظام آموزش عالی ارائه شده که بر رضایت ذی نفعان تاکید دارد. جامعه آماری تحقیق شامل دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و اعضای هیات علمی 4 دانشکده دانشگاه هرمزگان بوده که با استفاده از دستوره های آماری تعداد 191 نفر از دانشجویان و 37 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه به عنوان نمونه انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه انجام گرفت. از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای برای انتخاب دانشجویان دوره کارشناسی ارشد و برای انتخاب اعضای هیات علمی سرشماری به عمل آمد. یافته های تحقیق نشان داد که ابعاد مشتری مداری بر رضایت ذی نفعان تاثیر دارد. همچنین شیوه انتقال خدمات در بین ابعاد مشتری مداری، دارای بیشترین تاثیر و محسوسات دارای کمترین تاثیر بر رضایت ذی نفعان است. در پایان با توجه به نتایج حاصل شده، پیشنهادهایی برای بهبود وضعیت مشتری مداری در نظام آموزش عالی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مشتری مداری، ابعاد مشتری مداری، رضایت ذی نفعان، دانشگاه هرمزگان
  • عابد بدریان*، اکبر ناصری آذر صفحه 91
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی برخی از عوامل موفقیت و عدم موفقیت در آزمایشگاه های شیمی عمومی در دوره کارشناسی است. نمونه پژوهش شامل 183 دانشجوی دختر و پسر در رشته های کارشناسی علوم پایه، فنی مهندسی و 15 نفر مربی آزمایشگاه شیمی عمومی بودند که از دانشگاه های آزاد اسلامی واحدهای تهران و مرند انتخاب شدند. روش تحقیق توصیفی- پیمایشی است و اطلاعات با استفاده از پرسشنامه ویژه ای که با استفاده از منابع مرتبط و در دسترس تهیه شده بود، جمع آوری شد و روایی آن با سازماندهی مصاحبه های تخصصی با افراد صاحب نظر (6 نفر) مورد بررسی قرار گرفت و متناسب با شرایط ایران بومی شد. پایایی ابزارهای تحقیق نیز با استفاده از روش آلفای کرونباخ (89 /0 = α) مورد بررسی و تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آمار توصیفی و نیز استنباطی استفاده شد. در کل، یافته های پژوهش تاکید دارد که در صورت استفاده از فعالیت های آزمایشگاهی اثربخش و توجه به برخی از عوامل موفقیت و عدم موفقیت، دانشجویان می توانند از چنین فعالیت هایی در راستای یادگیری مفهومی شیمی عمومی بهره بیشتری ببرند.
    کلیدواژگان: عوامل موفقیت، عوامل عدم موفقیت، آزمایشگاه، شیمی عمومی، دوره کارشناسی
  • مینا فرنقی*، سعید رضایی شریف آبادی، سید احسان یثربی نایینی صفحه 117
    تصمیمات اجرایی، تاکتیکی و راهبردی در هر سازمانی اتخاذ می شوند. در هر سه سطح، نمونه هایی از داده ها یافت می شود که قابلیت تبدیل به ابزار سودمند برای پشتیبانی از تصمیم را دارند. آموزش عالی می تواند از انبار داده در تصمیم گیری بهره گیرد. هدف پژوهش حاضر، بررسی کاربرد انبار داده در تصمیم گیری در آموزش عالی و مقایسه داده های ارائه شده توسط انبار داده های مراکز آموزش عالی متفاوت است. در این مقاله، از روش توصیفی تحلیلی استفاده شده است. در بخش نخست مقاله، مفاهیم و کاربرد انبار داده[1] در تصمیم گیری بیان می شود و سپس معماری انبار داده بیان می گردد. در بخش پایانی، مقایسه تحلیلی میان انبار داده مراکز آموزش عالی متفاوت صورت می گیرد و بخش هایی از انبار داده که برای اغلب دانشگاه ها مناسب است و می تواند به کار رود، پیشنهاد می شود. نتایج این پژوهش نشان می دهد که در مراکز آموزش عالی به دلیل نیاز های اطلاعاتی کاربرانشان، دیتا مارت[2] های گوناگونی با داده های متفاوت استفاده می شود؛ اما آنها در برخی از فیلدهای فراهم شده نقاط اشتراکی نیز دارند.
    1. Data Warehouse 2. Data mart
    کلیدواژگان: انبار داده، دیتا مارت، سیستم پشتیبانی تصمیم گیری، آموزش عالی
  • سنجش مدیریت کیفیت فراگیر در دانشگاه پیام نور / مورد مطالعه: دانشگاه پیام نور استان آذربایجان غربی
    زهرا فروتنی*، عطیه بحرانی صفحه 147
    از این پژوهش، سنجش مدیریت کیفیت فراگیر در دانشگاه پیام نور و ارائه راهکارهایی برای ارتقای مدیریت کیفیت در این دانشگاه است. در این تحقیق، ابعاد مدیریت کیفیت بر اساس مولفه های مدل«جان اکلند» عبارتند از: مشتری مداری، مسوولیت پذیری، مدیریت مشارکتی، آموزش کارکنان، نظارت و ارزیابی نظام مند و بهبود فرهنگ سازمانی. روش تحقیق توصیفی – پیمایشی و جامعه آماری پیام نور استان آذربایجان غربی و ابزار اصلی گرداوری داده ها، پرسشنامه است که براساس مولفه های مدل اکلند، تنظیم و روایی و پایایی آن تایید شد. چون توزیع داده ها نرمال بود، برای آزمون فرضیه ها از (t- Test) استفاده شد. یافته ها نشان می دهد که بین میانگین وضعیت موجود و وضعیت مطلوب مدیریت کیفیت فراگیر در جامعه آماری تحقیق، تفاوت معنی داری وجود دارد؛ البته وضع موجود آن تا حدودی با سنجه های مدیریت کیفیت فراگیر بویژه در سه مولفه «مشتری مداری»، «مسوولیت پذیری»و «نظارت و ارزیابی نظام مند» تطابق داشت؛ ولی چون معیار محقق، امتیاز بالای میانگین بود، فرضیه های مرتبط با این سه مولفه نیز تایید نشدند.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، مدیریت کیفیت فراگیر، دانشگاه پیام نور، اعضای هیات علمی
|
  • Batoul Jamali Zavareh*, Ahmad Reza Nasr, Hoorieh Shadfar Page 7
    The concept of quality has attracted a lot of attention to many sectors of society so that universities and institutions of higher education are not an exception to this rule. Universities and higher education institutions are the center of learning. They create knowledge through teaching and research activities. Therefore, these institutions must provide appropriate instructions with high quality based on the needs of their customers. In addition to meeting the needs and expectations of students, they help the economic growth. According to quality experts, measuring satisfaction of customers is one of the biggest challenges in improving the quality of educational institutions. This paper introduces models of quality assessment in higher education based on the needs of customers. The method is descriptive- analytical. For data collection, books, documents and related articles were used. The results indicate that education system includes internal and external customers. They have different needs and expectations of the educational system. Being aware of such needs and expectations and meeting them are one of the main characteristics of accountability and high-quality universities.
    Keywords: assessment, quality, model, high education, satisfaction of customer
  • Zeinab Karamkhani, Maryam Baradaran Haghir*, Mehrdad Madhooshi Page 25
    In any organization, managers need accurate and valid information based on which they make suitable and on time decision. Nowadays, the need for organizational agility to respond quickly and appropriately to situations is not only necessary but also imperative to get qualified senior managers at every level to observe the current situation and plan for an optimal future. This need is more important regarding the fact that managers are the interface between the internal and external environment. Given the importance of higher education and its impact on other organizations providing human resource planning requirements, Dashboard of higher education can help managers as a means to enhance professional skills competencies. Since this instrument has not been used in Iranian higher education system, this research with studying documents and existing models in other countries and features of executive functions and higher education is seeking to design the dashboard concept model of higher education as a professional tool for decision making of qualified senior managers.
    Keywords: competence of senior management, human resources, higher education, higher education dashboard
  • Mohammad Lashkary*, Esmail Khodai Matin Page 45
    Nowadays, Knowledge is the most important and valuable capital for each organization. Rapid changes and increasing growth urge each organization to do its best for survival. Universities can also benefit substantially from knowledge management due to their performance nature as major centers of knowledge creation and diffusion. The initial investigation of knowledge management implementation is very important in conducting effective knowledge management. Thus, this paper investigates the readiness degree of fundamental infrastructure for implementing the knowledge management system (culture and human factors, structure and processes, technical infrastructure) And ranking these factors in terms of their salience in Payam Noor University- Mashhad Center. The Research method used in this study is descriptive. The statistical population consists of faculty members in Payam Noor University – Mashhad Center in which all members were surveyed. The research tool is a questionnaire involving questions adopted from domestic and foreign similar questionnaires based on the literature review. The validity and reliability of research tool were supported through face and content validity and Cronbach alpha coefficient. Findings indicate that University stands on an unfavorable level for implementation of knowledge management in respect of “culture and human factors”, “information technology infrastructure” and “structure and processes” dimensions. Also, the Friedman Test showed that “culture and human factors” is the most important factor and “structure and Processes” is the least important one.
    Keywords: Knowledge management, technical infrastructure, culture, human factors, structures, processes, Payam Noor University
  • Mehdi Ebrahiminejad*, Sina Zeynali, Eslam Shahriary Kootak Page 69
    The overall goal of this research is to survey the relationship between customer orientation and Beneficiaries’ satisfaction with services of center of Postgraduate studies in Hormozgan University. In this regard, the research will present a special model of customer orientation in higher education system that emphasizes the Beneficiaries’ satisfaction. The study population consisted of Graduate students and faculty in four departments of Hormozgan University. 191 Graduate students and 37 faculty members were selected using statistical formulas. Data were collected using a questionnaire. The results show that dimensions of customer orientation impact on Beneficiaries’ satisfaction in higher education system. Also, methods of service delivery have the greatest impact and feelings have the least impact on Beneficiaries satisfaction. At the end, according to the results, recommendations have been made for improving the situation of customer orientation in higher education.
    Keywords: customer orientation, Dimensions of customer orientation, Beneficiarie's satisfaction, Hormozgan University
  • Abed Badrian*, Akbar Naseriazar Page 91
    The aim of this study was to investigate the success and failure factors for general chemistry laboratories in undergraduate courses. The sample size consisted of 183 undergraduate science and engineering students (males and females) enrolled in an introductory chemistry course at a postsecondary 4-year university and 15 laboratory assistants from the Islamic Azad universities of Tehran and Marand regions. The research method has been of descriptive-survey type. Data collection was done using a special questionnaire which was developed using available resources, and it was validated and adjusted according to Iran's university conditions, and using interviews with experts (6 persons). The reliability of interviews was investigated and confirmed through the Cronbach Alpha method (α = 0. 89). In order to analyze the data, the descriptive and inferential statistics were used. In general, the research findings revealed that much more could be gained by the students and conceptual learning of general chemistry if students use effective experiments in laboratory experience, and that further emphasis should be given to success and failure factors for the laboratory experience.
    Keywords: Success Factors, Failure Factors, Laboratory, General Chemistry, Undergraduate Courses
  • Mina Farnaghi*, Saeed Rezaee Sharifabadi, Seyyed Ehsan Yasrebi Naeeni Page 117
    Executive, tactical and strategic decisions are common in any organization. At all three levels, examples of data are found and can become useful tools to support their decision. Higher education is also one of the parts that can benefit from data warehouse. The objective of this research is to examine the use of data warehousing in higher education decision-making and to compare the types of data in data warehouse that are provided by various higher education institutes. In this paper, a description - analytic method is used. In the first part of this article, the concepts of data warehouse and its application in decision-making is expressed. Next, the data warehouse architecture which should be considered in designing a data warehouse is explained. In the next section, analytical comparison among data warehouses of different higher education institutes have been done, and finally we have recommended parts of a data warehouse that can be used and is suitable for most universities. The general findings of the study show different higher education centers use various data marts with different kinds of information because of information needs of users, but they are common in some provided data.
    Keywords: Data warehouse, Data marts, Decision Support System, Higher Education
  • Zahra Foroutani*, Atieh Bohrani Page 147
    The purpose of this study is to measure TQM implementation in Payame Noor University and offer ways to enhance the University's Quality Management. In this study, the dimensions of the desired component model are based on "Jan Okland” model in Total Quality Management including customer-oriented rates, commitment and responsibility, cooperative management, staff training, monitoring and systematic evaluation, changing and improving organizational culture. For collecting data, questionnaires based on component model have been set and their validity and reliability were confirmed. Kolmogorov Smirnov test results were used to determine the normal distribution of data and to test this hypothesis through the use of (T-Test). Research findings show that there are significant differences between the existing status and desired status of West Azarbaijan province in light of TQM. The present state of West Azarbaijan province is a somewhat compatible with quality management measures, particularly in the three components of "customer orientation", "commitment and responsibility" and "systematic monitoring and evaluation". However, because of research criteria and average scores were high; the hypotheses associated with these three components were not confirmed.
    Keywords: Higher Education, Members of the faculty, Payame Noor University, Total Quality Management